Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Ez bizony fájni fog
  2014-07-03 22:35:18, csütörtök
 
 







EZ BIZONY FÁJNI FOG
Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője


,,Ami most történt, azt egyszerűen úgy is nevezhetjük, hogy sok lúd disznót győzött. A bírósági döntés és a nyomában meginduló jogalkotás pedig alapjaiban rendezheti át a bankok és az átlag állampolgár viszonyát."


Ez bizony fájni fog

A Kúria két héttel ezelőtti döntése óta látványosan felgyorsult a devizahitelesek ügyének rendezése. Évekig tartó reménytelennek látszó pereskedés, temérdek jogi csűrcsavar és egymásnak ellentmondó ítéletek után úgy tűnik, hogy az ügy a devizahitelesek és a kormány látványos győzelmével zárul.

Valljuk meg, ez azért meglepő, mert az általános tapasztalat, hogy mindig az emberek húzzák a rövidebbet, ha egy náluk jóval nagyobb erőt képviselő féllel szállnak szembe. Most azonban nem így történt, és azoknak lett igazuk, akik hittek abban, hogy Dávidnak érdemes harcba szállni Góliáttal.

A Kúria döntése megítélésem szerint jóval túlmutat a devizahitelesek ügyének végső rendezésén. Önmagában persze ez sem lenne kevés, különösen azoknak, akik lerázhatják magukról a tisztességtelenül rájuk rakott terheket, és megszabadulnak az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés jelentette terhektől. Ennél jóval többről van szó. A döntés alapjaiban felülírja mindazt, amit a saját lehetőségeinkről és érdekérvényesítő képességünkről gondoltunk.

Függetlenül attól, hogy valakinek volt-e valaha is devizahitele, a kiszolgáltatottságot és az erőfölénnyel visszaélést mindenki megtapasztalhatja akár a bankjával, akár valamilyen közszolgáltató céggel vagy csak egy szakszervizzel áll vitában. Ami most történt, azt egyszerűen úgy is nevezhetjük, hogy sok lúd disznót győzött. A bírósági döntés és a nyomában meginduló jogalkotás pedig alapjaiban rendezheti át a bankok és az átlag állampolgár viszonyát.

Tágabban értelmezve pedig üzen minden nagy cégnek, hogy nem éri meg tisztességtelenül fellépni az ügyfelekkel szemben, mert nem marad megtorlatlanul.

A jövőben a bankok nem élhetnek vissza az erőfölényükkel, vagy ha ezt mégis megteszik, nem számíthatnak arra, hogy majd valahogy kiügyeskedik magukat a helyzetből. Ha lassan is, de utoléri őket az igazságszolgáltatás, és alkalmasint jóval többet veszíthetnek, mint néhány milliárd forint. Jelen esetben akár 1000 milliárd forintot is kitehet a számla, ami nagyságrendileg annyi, mint amennyit az összes állampolgár személyi jövedelemadóként befizet egy évben. Ez bizony fájni fog, csak ezúttal nem az egyszeri állampolgárnak, hanem a banknak.

És még mielőtt valaki bankellenességgel vádolna, hadd tegyem hozzá, hogy bár az igazságtétel elsősorban a hitelesek érdekét szolgálja, de hosszú távon a bankok érdeke is ezt kívánja. Hiszen ne feledjük, hogy a 2008-as hitelpiaci válságot, majd az azt követő gazdasági válságot éppen a pénzintézetek mohósága és korlátlan profitéhsége idézte elő. Hatékony állami szabályozás és beépített fékek nélkül a bankok olyan globális pénzügyi lufit fújtak, amelynek kidurranása megrengette az egész világot, és több száz bank csődjét idézte elő világszerte.

Egy olyan korszaknak, amelyben a bankok tisztességes módon juthatnak profithoz, és az emberek nem lesznek többé kiszolgáltatva az erőfölényükkel visszaélő és felelőtlen pénzintézeteknek, mindenki nyertese lehet.







Világ-panoráma
Téma: A devizahitelesek kálváriája. Igazságtalanságok Magyarországon, és amit nem mertek megtenni Ausztriában, vagy Németországban. Lehetséges, hogy a külföldi bankok központjai nem is tudtak arról, hogy milyen devizahiteles szerződések születtek Magyarországon? Hiszékenység és kapzsiság hazánkban. - See more at: http://www.echotv.hu/vilag-panorama-2014-06-30-vilag-panorama#sthash.nfuoaxs7.dpu f

Link





 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 308 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1655
  • e Hét: 15750
  • e Hónap: 55571
  • e Év: 233446
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.