|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2017-11-20 18:36:19, hétfő
|
|
|
A lenti mennyiségből - piteforma nagyságától függően - egy pite és legalább egy rúd mákos bejgli süthető. Ha a piteforma kisebb, értelem szerűen több rúd is sül majd.
A mákos bejglinél a mák kardinális kérdés, mert azon, és a fűszerezésen múlik a végeredmény.
Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
30 dkg disznózsír
10 dkg cukor
csipetnyi só
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez
A mákos töltelékhez 40 dkg darált mákot 4-5 deciliter tejjel, ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel), 1 citrom frissen reszelt héjával és egy-másfél dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzök, majd hagyom kihűlni.
A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben hagyom picit felfutni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az élesztős tejjel együtt a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva fél órát pihentetem. Fél óra elteltével a tésztát fél cm vastagra kinyújtom. A tészta jó zsíros, nem ragad, így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A kinyújtott tésztával kibélelek egy piteformát, majd megtöltöm azt máktöltelékkel és elegyengetem. A maradék tésztából különböző méretű csillag (vagy bármely más) tésztakiszúróval mintákat szúrok ki, ezzel fedem be a pite tetjét, lehetnek átfedések is, de minden formát bekenek tojással, hogy sülés közben szép fényesre süljön, na meg a tojás a rétegek között ragasztóként is funkcionál.
A maradék tésztát téglalap alakúra, fél cm vastagra kinyújtom és rákenem a maradék máktölteléket, a tészta két oldalát picit visszahajtom, majd az aljától tekerve szorosan felcsavarom, hogy levegő ne maradjon közte és átemelem sütőpapíros tepsire. A maradék tojás sárgájával megkenem a bejgli rudat, és lehetőleg hűvös helyen hagyom rászáradni a sárgáját. Ezután megkenem a fehérjével is, ezt is hagyom rászáradni, közben bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 170 °C-fokra. A bejglit megszurkálom (erre egy bambusz saslikpálcát használok), majd a pitével együtt forró sütőbe tolom és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Jó a hagyományos bejgli rúd is, de ugye, mennyivel szebb ez a pite?
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2017-11-20 13:16:47, hétfő
|
|
|
A tejfölös változat mellett nálunk általában ez a kísérője az istenhozott pálinkának baráti összejövetelek alkalmával. Van, hogy sonka helyett jóféle házi kolbász kerül bele (apróra kockázva), na, arra még jobban lehet inni és pár darab elfogyasztása után garantáltan életben marad a vendég az előétel/főétel tálalásáig.
Hozzávalók:
fél liter tej
70 g friss élesztő
1 ek cukor
80 dkg liszt
0,7 dl olaj
2 dkg vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
1 csapott ek só
1 pohár tejföl (150 g)
20-25 dkg vékonyra szeletelt füstölt, főtt sonka
20 dkg sajt
A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyre teszem 10-15 percre. Ha felfutott, a többi hozzávalóhoz öntöm és kb 20 perc alatt közepesen lágy tésztát gyúrok (kézzel fáradságos, géppel kényelmes). Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyom duplájára kelni, elnégyelem. Egy negyedét lisztezett felületre borítom és 1 cm vastagságúra kinyújtom, nagyjából kör alakúra alakítva a tésztát (a többi 3 résszel is így járok majd el). Derelyevágóval körszeletekre (8, 12, vagy 16 szeletre) vágom a kinyújtott tésztát, megkenem tejföllel, beborítom egy hasonló méretű, háromszögre vágott sonka szelettel, a szélesebbik végére teszek egy kisujjnyi hasáb sajtot és a tésztát nyújtogatva-húzogatva feltekerem, így a külső rétegek egyre keskenyebbek és vékonyabbak (minél több körcikkre vágom a kinyújtott tésztát, annál kisebbek lesznek a kiflik). Sütőpapíros tepsire rakom és hagyom fél órát pihenni, majd megkenem felvert tojással (vagy kevés vízzel elkevert tojássárgájával), megszórom reszelt sajttal, szezám- vagy lenmaggal, mákkal, vagy ami épp adódik. 180 fokos, előmelegített sütőben sütöm szép pirosra, amikor kiveszem a sütőből, azon nyomban olvasztott vajjal átkenem a tetejét, így finom, ropogós marad a kifli. Ha a vendégek időben érkeznek, nincs esélye kihűlni, de amúgy is langyosan az igazi.Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2017-11-20 12:57:21, hétfő
|
|
|
ÉP nagy mákimádó, a baracklekvárért is rajong, így főztem neki 2 in 1, mákos baracklekvárt egy kis mandulával, vaníliával és baccardival megspékelve. Luxus a köbön.
Hozzávalók:
1250 g kajszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
350 g nádcukor cukor
1 csomag Haas 2:1 lekvár zselésítő
5 ek darált mák
100 g aprított (vagy szeletelt) mandula
1 vanília rúd
fél citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)
Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.
A barackokat megmosom, max. 10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítő porral (pektin) és beledobom a kettéhasított vanília rudakat, amiből kikapartam a magvakat (természetesen azok is a lekvárba kerülnek), a darált mákot, a mandulát, majd 5 -8 percig főzöm. Hozzáadom a citromlevet, belelöttyintem a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mennek a kamrapolcra.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.
|
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2017-11-20 12:50:18, hétfő
|
|
|
Megvan életem kakaós csiga receptje! "A" kakaós csiga recept! Tukacs Roland pékmestertől tanultam, az Esszencia főzőiskola 3Cukrász + 1Pék mesterkurzusán. Ugyanezen recept alapján kuglófot is sütött, mondanom sem kell, mennyei volt az is! Roland két kurzusán volt alkalmam részt venni, komolyan mondom, többször párás lett a szemem az előadását hallgatva... a tudása, szakmai alázata és lelkesedése előtt le a kalappal! Nagyon sokat tanultam, csupa olyat, amit csak úgy lehet, ha ott vagy, látod, hallod (pld. milyen hangon puffog a tészta dagasztás közben, ha már jó), amit szakácskönyvből nem lehet elsajátítani. Ha már tanulunk, a legjobbaktól tegyük!
Hozzávalók a tésztához:
0,5 kg liszt (BL55)
25 g friss élesztő
5 g só
80 g kristály (vagy nád)cukor
80 g puha vaj
1 tojás
kb 3,5 dl tej
½ vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom reszelt héja
löttyintésnyi rum
A töltelékhez:
100 g puha vaj
100 g porcukor
2 ek jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
A kenéshez: 1 tojás
A locsoláshoz: 2-3 ek cukor
2,5-3 dl tej és a vaníliarúd másik fele (kikaparva)
A tésztához kevés langyos, cukros tejbe felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összekeverve (vigyázva, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel) ruganyos tésztát gyúrok. Mivel vasárnap reggel készítettem, amikor a család még aludt, mellőztem a hangtalannak nem mondható konyhai segédem és kézzel dagasztottam. Élmény volt! Igaza van Rolandnak, lehet géppel is csinálni, de akkor kimarad a lényeg, mert hogy a gépnek nincs lelke...terápiás stresszoldásnak is tökéletes foglalatosság, külön élmény volt hallani a tészta puffogó hangját, ami tényleg olyan volt, mint a pékkurzuson Roland mutatta.
Amikor már nem ragad a tészta a kezemhez, dagasztótálba teszem, letakarom és huzatmentes, meleg helyen hagyom fél órát pihenni, közben elkészítem a tölteléket: a puha vajat jól kikeverem a porcukorral és a kakaó porral. Amikor letelik a tészta pihenési ideje, lisztezett felületre borítom, sodrófával kinyújtom és megkenem a kakaós-cukros vajjal, feltekerem és másfél-két centi széles szeletekre vágom. Az így kapott csigákat sütőpapíros tepsibe helyezem, tojással lekenem és meleg helyen addig hagyom kelni, míg megtöltik a formát.
210 fokra előmelegített sütőbe tolom és 10 perc után csökkentem a sütő hőmérsékletét 180 fokra, összesen 22-25 percig sütöm. 5-8 perccel a sütési idő lejárta előtt kiveszem és meglocsolom pár evőkanálnyi langyos, cukros tejjel, amibe elkevertem a vaníliarúd másik felének kikapart magjait (ettől mennyeien puha, omlós lesz a csiga és sokáig friss marad).
Nem lettek olyan szépek, min Roland Ferdinánd-tekercsei, de nagyon finomak voltak!
Ha kíváncsi vagy a pékkurzuson készült többi csodára, látogass el a Facebook oldalamra és nézd meg az ott készült fénykép albumokat, illetve azokat a csodákat, amit e recept alapján olvasóim megsütöttek!
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2017. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
56 db bejegyzés |
e év: |
473 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 530
- e Hét: 6220
- e Hónap: 12592
- e Év: 63383
|
|
|