Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Libatepertős pástétom
  2017-11-04 17:31:26, szombat
 
  Hozzávalók:50 dkg libatepertő, 5 db keménytojás, 1 evőkanál mustár, tárkonyecet ízlés szerint, késhegynyi kakukkfű, fél fej reszelt hagyma, só, 1 evőkanál libazsír

Elkészítése: A libatepertőt a keményre főtt tojásokkal együtt kétszer ledaráljuk. A többi hozzávalóval összekeverjük.Ha túl száraz, libazsírt keverünk hozzá. Kiformáljuk és díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.

Kedvenc étele volt a szatmári zsidóknak. Apró formákra vágott zöld- és pirospaprikával, vágott metélőhagymával és hónapos retekkel díszítették.
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Szatmár népi ételei
  2017-11-04 17:29:15, szombat
 
  Cinke

Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
25 dkg liszt,
2 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg szalonna,
2,5 dl tejföl,


Elkészítés:
A megtisztított, kockára vágott burgonyát, annyi sós vízben ami éppen ellepi, puhára főzzük. A szalonnát fél centis kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk. A pörcöket eltávolítjuk a zsírból és félre tesszük. A keletkezett zsírban egy csipet sóval üvegesre pirítjuk az apróra vágott lila hagymát. A megfőtt burgonyát a főzővízében hagyva összetörjük. Hozzákeverjük a lisztet. A tésztából két kanál segítségével galuskákat szaggatunk és a hagymás zsírban pár perc alatt arany színűre pirítjuk. Meglocsoljuk a tejföllel és a szalonnapörccel megszórva tálaljuk.

A paraszti konyhában az a csodálatos, hogy a szűkös körülmények, a szigorú takarékosság, a beosztás napi kényszere mellett, mikor a ház asszonyának mindig a kéznél levő, néhány alapanyagból kellett rövid időn belül jóllakatnia a sok éhes szájat, ez nemcsak hogy sikerült, de a a női találékonyság néha csodás eredményeket, emlékezetes ízeket produkált. Lám, mint a fenti recept is mutatja, a legegyszerűbb anyagokból is mi mindent lehet kihozni! Krumpliból, lisztből, egy kis hagymával, zsírral számos étel készült országszerte. Sokszor "ugyanazt" találták fel az egymástól távol eső tájak asszonyai, így egy azon étellel más-más néven találkozunk.
Ebből néha "vérre menő" viták keletkeznek, melyeket igazságosan eldönteni lehetetlenség. Hiszen ki mondaná meg, hogy a dunántúli dödölle, vagy a szatmári cinke a finomabb?
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Fűszeres birslikőr - komoly ital nagyon egyszerűen
  2017-11-04 17:15:09, szombat
 
  A birsalmapálinka az elmúlt évek nagy felfedezése, a különösen aromás párlat az ínyencek kedvence lett. Mondjuk pálinkát főzni otthon ugye nem annyira egyszerű, de birsalmalikőrt készíteni viszont igen. És hogy milyen isteni!

A lassan közelgő karácsonyra egy kicsit érdemes ráhangolódni, és gyűjtögetni az ötleteket, milyen különlegességgel lepjük meg a hozzánk érkező vendégeket, vagy éppen milyen ajándékokat adjunk szeretteinknek. Aki szeret saját készítésű meglepetéseket készülni, annak ideális lehet a birslikőr. Nagyon egyszerű, bár kissé időigényes, viszont elképesztően illatos és aromás édes ital születik birs, cukor, vodka és fűszerek kombinációjából.

A megtisztított birsalmát elég vékony szeletekre vágni, így a gyümölcshúsból a szemcsék nem kerülnek bele az italba, szép világos és áttetsző marad. Az érlelés után leszűrt gyümölcsöt ne dobjuk el, kevés vízzel megpárolhatjuk, így elfő belőle az alkohol, egy kis tejszínnel összeforralva, összemixelve, picit sózva nagyon finom mártást kapunk például sült hús mellé...


Fűszeres birslikőr

Hozzávalók:
3 birsalma
7 dl vodka
1,5 dl cukor
1 rúd vanília
5 szem szegfűszeg
3 szem kardamom

Elkészítés:
A birsalmákról a szőröket egy ruhával, szivaccsal vagy kefével ledörzsöljük, majd a gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy jól záródó befőttesüvegbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket - a vaníliánál elég a már felhasznált, belső velő nélküli hüvely is, az értékes velőt nyugodtan elhasználhatjuk más desszertbe, így is elég aroma kiázik majd belőle. Felöntjük a vodkával, lezárjuk, majd erősen összerázzuk.
Sötét, hűvösebb helyen érleljük 15 napig, minden nap összerázzuk, majd finom szűrőn átszűrjük, üvegekbe töltjük.
Fogyasztáskor egy kis citromlevet facsarhatunk hozzá, de pezsgővel vagy fehérborral felöntve kirnek is remek koccintanivaló!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Kakaós kuglóf
  2017-11-04 17:06:02, szombat
 
  Kuglófot készítünk karácsonykor, húsvétkor, de számos más alkalomra is. Dekoratív, ízletes, és méltán közkedvelt. Az alábbiakban leírt kuglóf recept nagyon ízletes, bátran ajánlom mindenkinek.


Hozzávalók
1 kuglófra
500 g búzaliszt (BL55)
1 db citrom reszelt héja
22 g élesztő (friss)
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor - bourbon
80 g porcukor
60 g vaj (olvasztott)
280 ml 2,8%-os tej
20 g mazsola
10 g holland kakaópor
1 csipet só
Elkészítés
210 perc

Egy kuglófformát vajazzunk, lisztezzünk ki alaposan, és vékonyan. Szükségünk lesz egy 200 C-ra előmelegített sütőre, de ezt még ráérünk begyújtani.

Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson.

Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a csipet sót.

Ha az élesztő felfutott, öntsük a tejes keveréket a lisztre, és kb 5 percen át dagasszuk a tésztát. Ha elkészült a tészta, vágjuk félbe.

A tésztákba mélyedést nyomunk. Az egyiket gyúrjuk át a mazsolával, és tegyük egy tálba. A másikat gyúrjuk össze a kakaóporral, és tegyük egy másik tálba.

Takarjuk le a tésztákat, és szobahőmérsékletű helyen pihentessük őket addig, míg a duplájukra nem kelnek, kb egy óra alatt.

Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük a kuglófformába.

Most ismét kelesszük a formában a tésztát addig, míg duplájára kel- szobahőmérsékleten egy újabb óra.

Ha megkelt, tegyük a 200 C-ra előmelegített sütőbe - légkeverés nélkül -, és a 30-35 perces sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 C-ra. A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni.

Majd ha teljesen kihűlt a kuglóf, vegyük le a formát, és ízlés szerint csokoládéval, fondánnal, cukorgyöngyökkel, vagy egyszerűen csak porcukorral díszítsük.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 283
  • e Hét: 8928
  • e Hónap: 15300
  • e Év: 66091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.