Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Ezekre figyeljen öt évvel a nyugdíjba vonulása előtt
  2021-08-04 22:00:28, szerda
 
 








EZEKRE FIGYELJEN ÖT ÉVVEL A NYUGDÍJBA VONULÁSA ELŐTT


Néhány praktikus tanács, melyet érdemes megfogadni, ha öt év múlva megy nyugdíjba.


A jelenleg érvényben lévő jogszabályok részletesen előírják a nemzeti, illetve a nemzetközi (ha Magyarországon kívül - az igénylő - másik országban is szerzett szolgálati időt), saját jogú és hozzátartozói nyugdíjigény elbírálási folyamatát.

A jogszabályok szövevényes hálója, és a minden napi felületes hírek bonyolultnak és átláthatatlannak tűnnek, a nyugdíjhoz közel álló átlag állampolgár számára.

Ezért gyakran merülnek fel az alábbi kérdések, a nyugdíjba készülő állampolgárokban. mire vagyok jogosult? Mikortól tudom igényelni az ellátást? Mi a legkedvezőbb nyugdíjba vonulási időpont számomra? Mennyi lesz a nyugdíjam?


Hogyan készüljünk fel?

Amennyiben az igénylő rendelkezik, adategyeztető határozattal úgy előzetesen ki lehet számolni a várható nyugdíj összegét. Így felkészülten várja a nyugdíj igénylés idejét.

A szolgálati időt, illetve kereseti adatokat (1988. január 01-től) minden esetben eredeti vagy hitelesített formátumú (munkáltató által lebélyegzett és aláírt) dokumentumokkal, vagy igazolásokkal kell igazolni.

Amennyiben nem történt meg a szolgálati évek összeszámolása, úgy (sok-sok igazolással, Munkakönyvvel, Társadalombiztosítási igazolvánnyal, stb.,) együtt kell előterjeszteni a pontosan kitöltött több oldalas nyugdíjigény bejelentő lapot!

Amennyiben a nyugdíjigény bejelentő lap hiányosan kerül leadásra, úgy az igény elbírás elhúzódhat, például: adatpótlás miatt, más szerv pl.: NAV megkeresése miatt.

Fontos, minden szolgálati idő, illetve kereseti adat bizonyítása az igénylőt terheli!

Ezért javasoljuk, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki őrizze meg a munkáltatójától átvett igazolásait!


Amennyiben a nyugdíjigény bejelentő lap hiányosan kerül leadásra, úgy az igény elbírás elhúzódhat, ezért fontos, hogy minden dokumentumot megfelelően töltsön ki - Shutterstock





Lépcsőzetes ügyintézés

Magyarországon, minden típusú nyugdíj (sajátjogú, hazai -nemzetközi, illetve ha valakinek a jogán igényel hozzátartozói ellátást), kizárólag a szolgálati idő megállapítását következően történhet. A szolgálati idő és kereseti adatokat a hivatal adategyeztető határozatba foglalja.

Ez nem csak a nyugdíjhoz közel álló korosztályt érinti, mert egy baleset következtében elhunyt után a vér szerinti hozzátartozók is igényelhetnek ellátást (özvegyi nyugdíj, árva ellátás, szülői nyugdíj, stb.).

A nyugdíj elbíráló szerv a hatáskörébe tartozó igényt az átvételtől számítva 60 naptári napon belül bírálja el, és erről minden esetben határozatot hoz.

A nyugdíj megállapító határozatot a hivatal postai vagy elektronikus úton továbbítja az igénylő részére. A határozat kézhezvétele után kérheti az érintett a határozat kiegészítő részét képező kereseti adatokat tartalmazó mellékleteket.

Ebből lehet ugyanis megállapítani, hogy 1988-tól a nyugdíjba vonulásig milyen nyugdíjjárulék köteles jövedelmeket képezték a megállapított nyugdíj alapját.


Általában rengeteg kérdésünk van nyugdíj előtt, ezért is érdemes szakember segítségét kérni - Shutterstock





Két lehetőség van

Az első, hogy az igénylő a kézbesítést követően 15 napon belül visszavonhatja az igényét, amennyiben nem ért egyet a határozatban szereplő nyugdíj összegével.

A második pedig 30 napon belül keresetlevelet terjeszthet elő, amelyet a lakhely szerint illetékes törvényszék bírál majd el.

A nyugdíjat igénylők sok esetben itt megakadnak, hiszen nem látják át a kereseti adatokat tartalmazó mellékleteket és nem tudják mit és hogyan kell ellenőrizni.


A nyugdíj elbíráló szerv a hatáskörébe tartozó igényt az átvételtől számítva 60 naptári napon belül bírálja el, és erről minden esetben határozatot hoz © Shutterstock



Kérjen segítséget

Érdemes szakembert felkeresni, aki személyes szaktanácsadás keretében tájékoztatja:

- az önre vonatkozó igénylési időpontról;

- előszámítások alapján a várható nyugdíj összegéről;

- napra pontosan a megszerzett szolgálati idejéről;

- a nyugdíjigényhez szükséges munkáltatói igazolásokról;

- szakszerűen kitöltik együtt a nyugdíjigény bejelentő lapot, szükség esetén a pótlapokkal együtt.

Elsődleges, hogy nyugdíjigénynél (ha nem került sor előzetes szolgálati idő megállapításra a hivatal által kiállított határozatban), egy munkával eltöltött élet éveiről, azaz biztosítási jogviszonyairól kell nyilatkozni.







Link



Már az első 5 évben el fogunk szegényedni nyugdíjasként!

Link



Megháromszorozódott a 300 ezer forint feletti nyugdíjasok száma, 1,2 millióan kapnak átlag alatti ellátást

Link





















 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A sokak szerint buta, tanulatlan paraszt...
  2021-01-09 21:15:26, szombat
 
 







A SOKAK SZERINT BUTA, TANULATLAN PARASZT...




"Buta paraszt" (?)

Azt mondod, a paraszt buta, mert nem járt iskolába?


2017. nyara. Állok a hivatalban, előttem egy idős házaspár. Amolyan eres kezű, picit görnyedt, hatvanas pár, szegényes ruhában. A férfi bal kezében a kalapját szorongatja. Hiszen belépett valahová, ott le kell venni, úgy illik.

Elmagyarázná még egyszer, melyik rubrikába mit kell ikszeljek? És hol is írjam alá?

Az ügyintéző cicceg, látványosan unja az életét. Én már rég megtanultam: ha sorban kell állni, akkor sorban állok és igyekszem ezen nem forrongani, mert ha még forronganék is, azzal a sor nem halad jobban, csak én teszem tönkre az idegrendszeremet.

Az idős pár végül elköszön, a kijárat felé igyekszik. Én kerülök sorra. Az ügyintéző azt gondolja, cinkosra lelt bennem.

Buta parasztok, alig értették meg, mi a teendő. - mondja.

Nem szólok semmit, a tekintetem épp elég erős ahhoz, hogy rájöjjön, mégsem én vagyok az ő embere. Lehajtott szemmel “végez velem".

A napokban olvastam egy elképesztően jó cikket a Facebookon és miután elolvastam (aztán elolvastam még egyszer), ez a fenti eset jutott eszembe.

Megosztom Veletek, gondolkodjatok el rajta Ti is:







"Fiam, te azt mondod nekem, hogy "csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat?" A tudósok és művészek?... a paraszt buta volt, mert nem járt iskolába?

Akkor beszélgessünk, fiam!

Tudod, az a "buta paraszt" állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát!

Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak a magyar tarkát ismeri a szakirodalom. Tehát amit ez a 'buta paraszt' több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen össze-vissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretett!

Az a 'buta paraszt' ez mellett gabona és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített... ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények, úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a 'buta parasztnak' itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész... A hiba csak ott van, hogy nem ismeri a latin nevét.

Ez a 'buta paraszt' ezen kívül még gazdálkodni is tudott a terméssel, egyik évről a másikra meg kellett terveznie, hogy a leendő termésből megéljenek. Továbbá tartalékot kellett képeznie. Az állatállomány ellátására is kellett gondolnia és ami a legfontosabb, megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagról kellett gondoskodnia, hogy a jövő évben mindezt újra megtehesse. Nos ezért jár egy közgazdász diploma és egy raktározási, raktárkezelési, logisztikai végzettség is.

De itt még nincs vége, az állatok levágása, feldolgozása, tartósítása és a hús modern eszközök nélküli tárolása, a növények tárolása, feldolgozása, még egy hentes szakmunkás bizonyítványt, további konzervipari ismereteket is feltételez, és legalább egy élelmiszeripari technikusi bizonyítvány kiosztását is megköveteli.

Az állatokkal folyamatosan fellépő betegségeket is gyógyítani kellett valakinek. Egy személyes élmény: kisgyermekként /láttam, hogy/ az egyik tehén benyelt egy almát, ami megakadt a torkán és fuldoklott. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy metsszék el a torkát és mérjék ki az állatot, mert menthetetlen. Nos, az egyik öreg tanulatlan 'buta paraszt' amikor ezt meghallotta, megfogta a Dr. úr gallérját és kivágta az istállóból, kért egy kicsi kést, benyúlt az állat szájába és szétvágta az almát. Ez a tehén utána még számtalan borjút ellett. Tehát a 'buta parasztnak' jár egy állatorvosi diploma is!

De régen csak nagyon indokolt esetben fordult orvoshoz is, ma ilyenkor megyünk kórházba. Mert a kisebb betegségeket odahaza kezelte, otthon szült, a kertben megtermelte /vagy a környéken begyűjtötte/ a gyógynövényeket. Szinte minden faluban volt egy bába, vagy egy javasember, javasasszony, aki gyógyított embert és állatot egyaránt. Tehát jár egy orvosi és egy gyógyszerészi diploma is ennek a 'buta parasztnak'.

Saját maguk készítették a mosó, mosdó, mosogatószerüket, ruha, fa, falfestékeiket. Talán ez megér egy vegyészmérnöki diplomát? Fiatal házasoknak, ha nem örököltek, pénzük sem volt a mesteremberekre, akkor a rokonság felépített egy házat. Hopp: építészmérnök, kőműves, téglakészítő, (vályogvető) ács, tetőfedő szakmák kerestetnek. Ma, ha valaki megtanulja a vályogvetést és a nádazás mesterségét, akkor művész úrnak szólíttatja magát és mutogatják a TV-ben, mint valami nagy tudású csodabogarat.

Gyermekkoromban nagyanyám felnézett az égre (nem az órájára!), és mondta, mennyi az idő. Régen az öreg paraszt ránézett az égre és mondta: most kell vetni, most aratni, most kaszálni, most haza kell hajtani az állatot, most sietni kell, mert jön az eső, a jég, vagy a hó. Napszaktól függetlenül, arra van észak, arra dél és hogy mennyi az idő. Tehát ennek a 'buta parasztnak' jár egy csillagász és egy meteorológus diploma is! Ha hiszed, ha nem, ez még mindig nem minden!

Míg napjainkban magukat művészeknek, celebeknek szólíttató emberek tucatjaival van teli a média, addig ezeket az embereket száz évvel korábban a legutolsó csárdából is elhajtották volna a zenészek, mint csepűrágó, tehetségtelen kontárokat! Ugyanis zeneművészeti főiskola nélkül is csodálatos zenészei voltak a vidéknek, akik nem gőgösen pöffeszkedtek, hanem szolgálták a művészetükkel a népet. Népünk zeneiségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a kétszázezer népdal, ami kinyomtatva is megtalálható, az olyan valóban tehetséges és elkötelezett művészeknek köszönhető, mint Kodály Zoltán. De soha ne felejtsük, ezek a remekművek a nép ajkán keletkeztek!

De tudod fiam, ha /a most a tanultak valamelyike/ elvégzi a képzőművészeti főiskolát, és az ott elsajátított tudásával a kétszáz évvel korábban élt, férjhez menni szándékozó tizenhét éves "buta" parasztlány kelengyéjének csupán tizedrészét képes megcsinálni, akkor már művésznek nevezi magát, saját stílusirányzatot indít, a saját kreálmányait a divatbemutatók kifutóira viszi. Mondd fiam, hol itt az igazság?

Mondd fiam, összeszámoltad, hogy hány diplomát és különböző végzettséget kellene szétosztanod minden egyes 'buta paraszt' között, akiket te leszólsz, míg a te tanult, művelt /embered/ csupán egyetlen tudományágban jeleskedik? Feltéve, ha tényleg jeleskedik és nem valami kókler, aki csak azért kapott valami tudományos címet, mert a családba tartozik és összehoztak neki is egyet, mert ugye "ő is megérdemli".

Tudod fiam, az a 'buta paraszt', aki nem járt iskolába, kisgyermekkorától járta az élet iskoláját a nap huszonnégy órájában, és mindent eltanult az öregektől. Így amikor Ő maga is öregember lett, többet tudott, mint száz egyetemi professzor, akik egymásnak jól hangzó titulusokat osztogatnak a felületes tudásukra és lenéznek mindenkit, akiknek nem jutott az ő szedett-vetett címeikből, mert nem tartoznak az ő köreikbe!

Ezek után, ugye elhiszed nekem, hogy a te tanult /embered/, aki a tudását az én "buta parasztomtól" lopta, sok ezerszer többel tartozik az én népemnek, mint amivel bármelyik magyar tartozna neki, vagy neked?"










 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A munkáról
  2018-02-14 17:33:26, szerda
 
 








A MUNKÁRÓL


Most tél van, hideg tél. De nemsokára majd jön a tavasz, aztán a nyár, aztán újra tél. Kánikula, forróság, vagy hideg tél, mindenki a Balaton partján hűsöl, vagy a hegyekben száguld a meredek lejtőkön lefele a sítalpján. Neked meg az irodában kell iratokat tologatnod, vagy a vásárlókra mosolyognod, nem is beszélve a nehéz fizikai munkát végzőkről. Könnyebb elviselni a dolgos hétköznapokat, ha egy kis öniróniát gyakorolsz, és jó kedvvel viseled a hétköznapokat. Íme néhány aranyigazság és mókás idézet a munkáról, hogy könnyebb legyen az életed - Neked is.







A munka láthatóvá vált szeretet. Ha nem tudtok szeretettel, hanem csak kedvtelenül dolgozni, akkor jobban tennétek, ha abbahagynátok, és kiülnétek a templom lépcsőjére alamizsnát koldulni azoktól, akik örömmel dolgoznak.

(Kahlil Gibran)







A világ tele van készséges emberekkel. Az egyik fele kész dolgozni, a másik fele kész hagyni őket dolgozni.

Robert Frost







A MUNKA IGAZSÁGAI




1. Minket nem lehet elbocsátani!!! A rabszolgákat el szokták adni ...
2. A sikerhez vezető út karbantartás miatt zárva.
3. A legveszélyesebb sütemény az esküvői torta.
4. A mosoly még mindig a legelegánsabb módja annak, hogy kimutasd a fogad fehérjét.
5. A nagyotmondás ellen a nagyothallás az egyetlen védelem.
6. A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyílt gonoszság, a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.
7. A hibáiból tanul az ember. Vannak azonban olyanok, akik sohasem hibáznak ...
8. A gödrök első számú törvénye: Ha benne vagy, ne áss tovább!
9. A tiszta lelkiismeret általában a rossz emlékezet jele.
10. A tapasztalat segít minket, hogy ugyanazt a hibát legközelebb sokkal ravaszabban kövessük el.
11. Annak ellenére, hogy az élet drága, még mindig elég népszerű.
12. A pénz minden gonoszság gyökere ... és az embernek szüksége van gyökerekre.
13. A kritikus olyan nyomorék, aki futni tanít.
14. A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.
15. Budapesten kétféle gyalogos van: kaszkadőr és kamikáze.
16. Olyan vagy, mint a csésze. Aljas és nagy fülű.
17. Jöttem, láttam, és most nem győzök bocsánatot kérni.
18. Barátok jönnek, mennek ... az ellenségek gyűlnek.
19. Egyesek szerint a szó akkor hal meg, ha kimondják. Szerintem, akkor kezd el élni igazán.
20. Az ideális nő olyan, mint a Hold. Este jön, reggel megy.
21. Aki megházasodik, az megtudja mi a boldogság, de akkor már késő.
22. Mivel mindig az okos enged, már rég a hülyék uralkodnak ...
23. Engedj a kísértésnek: nem biztos, hogy máskor is lesz rá alkalmad.
24. Soha ne becsüld le az ostobaság hatalmát!
25. Aki kérdez, öt percig buta, ám aki nem kérdez, örök életre buta marad.
26. A zsenialitásnak megvannak a maga határai. A hülyeség azonban nincs ilyen határok közé szorítva.
27. A zseni okítás nélkül olyan, mint ezüst a bányában.


28. Ha könnyűnek találod azt, amit mások nehéznek, tehetséges vagy. Ha meg tudod tenni, ami a tehetségesek számára lehetetlen, akkor zseni.
29. A karfiol nem más, mint káposzta, csak főiskolát végzett.
30. A döntésképtelenség legnagyobb akadálya a túlságosan nagy tudás.
31. Csak azért, mert senki sem ért meg, még nem vagy művész.
32. Kedvelem Önt. Emlékeztet rá, milyen volt fiatalnak és hülyének lenni.
33. Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn!
34. Úriember az, aki nemi erőszak után hazakísér.
35. Üdvözlöm! Itt a Tűzoltóság üzenetrögzítője.
36. Ügyelj Budapest tisztaságára! Egyél meg naponta egy galambot!
37. Üldöz a munka, de én vagyok a gyorsabb.
38. Üzleti érzék: 95 %-ban érteni az emberekhez, 5 %-ban a gazdasághoz.
39. Igaz, hogy a kemény munka még nem ölt meg senkit, de hát miért kockáztasson az ember.
40. Az első kínos élményben a megszületésemkor volt részem. Egy nő feküdt mellettem az ágyban.
41. Vegyen fel a gyárba igazgató úr! Meglátja, milyen kevés munkával beérem...







Ha naponta 6 órát alszol, akkor 18 marad. Ebbe bőven belefér sok munka, tanulás és még a szórakozás is. Tudom, hogy ilyenkor sokan felszisszennek, hogy hé, én 8-9 órát alszom. Hát javaslom, aludjanak gyorsabban.

Arnold Schwarzenegger







Egy gyár vezérigazgatója gyűlést tart az alkalmazottaknak, s megkéri őket,hogy az eddigi 8-óra helyett vállaljanak még 1-órát pluszban.
Kovács:
- Én azt mondom,ezentúl melózzunk 10 órát,hogy fellendítsük a gyár termelését.
Kis:
- Én azt mondom, hogy melózzunk napi 12 órát, mert így megelőzzük a konkurenciát.
Szabó:
- Én azt mondom, hogy dolgozzunk napi 16 órát, mert ez a kötelességünk.
Móricka:
- Én meg azt mondom, hogy haza se menjünk, aludjunk itt, mert ha hazamegyünk s találkozunk a feleségeinkkel, akkor fennáll a veszély, hogy szülessenek olyan hülyék,mint a Kovács, a Kis meg a Szabó!







Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?

Ronald Reagen







A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van.

(Bob Dylan)







A MAG - TANMESE


Egy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat.

Ezt mondta nekik:

- Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit.

A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta:

- Mindegyikőtöknek adok egy MAGOT - egy nagyon különleges MAGOT. Szeretném, ha elültetnétek ezt a magot, öntöznétek és jöjjetek vissza mához egy évre azzal, amit neveltetek a magból. Akkor majd megnézem a növényeiteket és kiválasztom, ki lesz a következő vezérigazgató.

Volt a fiatalok közt egy Jim nevezetű is aznap, aki a többiekhez hasonlóan, szintén kapott egy magot. Nagyon izgatottan tért haza, s elmondta a feleségének is a történteket. A felesége segített cserepet, földet és komposztot keríteni és Jim elültette a magot. Minden nap meglocsolta és figyelte, nőtt-e a növénye. Körülbelül három hét elteltével a többi alkalmazott már a kikelt növényekről beszélgetett.

Jim mindig megvizsgálta az ő magját, de semmi nem kelt ki belőle. Eltelt három, négy, végül öt hét, még mindig semmi. Addigra már mindenki a növényéről mesélt, de Jimnek nem volt növénye, úgy érezte, kudarcot vallott.

Már eltelt hat hónap és még mindig nem volt semmi Jim cserepében. Tudta, hogy biztosan elpusztította a magját. Mindenkinek fái és magas növényei voltak, de neki semmije sem. Jim mégsem szólt egy szót sem a kollégáinak. Tovább locsolta és trágyázta a földet. Annyira akarta, hogy kikeljen a mag.

Amikor végre letelt az egy év a cég minden fiatal alkalmazottja elhozta a növényét, hogy a vezérigazgatónak megmutassa. Jim azt mondta a feleségének, hogy ő nem fog bevinni egy üres cserepet. De ő azt válaszolta, hogy őszintén el kell mondania, ami történt. Jimnek kavargott a gyomra, úgy érezte, ez lesz életének legkínosabb pillanata, de tudta, hogy a feleségének igaza van. Elvitte az üres cserepét a tanácsterembe. Amikor Jim megérkezett, csodálattal nézte a sokféle növényt, amit a többi alkalmazott nevelt. Gyönyörűek voltak, mindenféle alakú és méretű növények. Jim letette a földre az üres cserepét, sok kollégája kinevette, páran sajnálták őt.

Amikor a vezérigazgató belépett, körülnézett és köszöntötte fiatal kollégáit.

Jim próbált meghúzódni valahol a sarokban.

- Istenem, milyen gyönyörű növényeket, fákat és virágokat neveltetek - mondta a vezérigazgató. Ma az egyikőtöket kinevezem vezérigazgatónak.

Hirtelen a vezérigazgató megpillantotta Jimet az üres cseréppel a terem végében. A pénzügyi igazgatót arra kérte, hogy hívja Jimet előre. Jim megrémült. Azt gondolta: "A vezérigazgató tudja, hogy kudarcot vallottam! Talán kirúg!"

Amikor Jim előrement, a vezérigazgató megkérdezte, hogy mi történt a magjával. Jim elmondta a történetét.

A vezérigazgató mindenkit arra kért, hogy üljön le, kivéve Jimet. Ránézett Jimre és mindenki előtt bejelentette:

- Íme az új vezérigazgatótok!""Jimnek hívják.



Jim nem hitt a fülének. Hisz még ki sem kelt a magja.

- Hogyan lehetne ő az új vezérigazgató? - mormogták a többiek.

A vezérigazgató akkor azt mondta:

- Egy évvel ezelőtt az itt lévők közül mindenkinek adtam egy magot. Arra kértelek titeket, hogy ültessétek el, öntözzétek és hozzátok vissza nekem e napon. Én mindenkinek főtt magot adtam; halottak voltak - lehetetlen volt, hogy kibújjanak a földből.

Mindegyikőtök, Jimet kivéve, fákat, növényeket és virágokat hozott nekem. Amikor észrevettétek, hogy a magok nem kelnek ki, kicseréltétek a tőlem kapott magot egy másikra. Jim volt az egyetlen, akiben megvolt a kellő bátorság és őszinteség, hogy egy olyan edényt hozzon ide, amiben az én magom van. Ezért ő lesz a következő vezérigazgató!

Ha őszinteséget vettek el, bizalmat arattok.

Ha jóságot vettek el, barátokat arattok.

Ha alázatot vettek el, nagyszerűséget arattok.

Ha kitartást vettek el, elégedettséget arattok.

Ha megfontoltságot vettek el, reményteli kilátást arattok.

Ha kemény munkát vettek el, sikert arattok.

Ha megbocsátást vettek el, megbékélést arattok.

Tehát, vigyázzatok, mit vettek el ma, mert ez határozza meg, mit fogtok később learatni.

Bármit adtok az életnek, az élet visszaadja azt nektek.


Link








Megszívlelendő tanács az újgazdagoknak:

Nem elég megtollasodni, meg is kell tanulni repülni!







A munka és a szorgalom az, ami a legtöbbet ér a világon. Ami a világot előbbre viszi. Higgye el nekem, kedves rokon, ez dönti el a háborúkat is, nem a fegyver.

Wass Albert







Különös, hogy az emberek mennyire ragaszkodnak a foglalkozásukhoz, hogy örökké ugyanazt akarják csinálni!

Agatha Christie







CSAK DOLGOZUNK KEMÉNYEN


Csak dolgozunk keményen, hajtjuk a pénzt,
S az alagút végén nem látjuk a fényt.
Még több kell belőle, mert jobban akarunk élni,
csak közben megváltozunk és ettől kell félni.

Mit fog érni a pénz ha nem lesz egészség?
Ezért kockáztatni elég nagy merészség!
Tegyünk kicsit másképp, mint ahogy eddig tettük!
Ne úgy nőjön fel gyermekünk, hogy észre sem vettük!


Hová vezet mindez? Eljön majd a vég!
S akkor híába mondjuk már, hadd maradjunk még!

Gondoljuk át mindezt, hisz repülnek az évek,
lassan megöregszünk, és elmúlunk végleg!
Van család, barátok, napfény és tenger,
s még számtalan más, mitől boldog az ember!

Értelem, érzelem, egymásra figyelés,
életünk csak egy van, nincsen ismétlés!
Éljünk ma úgy, hogy a holnap is szebb legyen,
szeretném azt, hogy mindenki így tegyen!

T. L.


Link








A munkahely olyan, mint a sakk. Ha alacsonyabb beosztásban vagy, akkor csupa paraszt vesz körül és járhatsz gyalog. De ha előléptetnek, akkor egyből mindenki téged akar leütni.

Ismeretlen







Valahányszor dolgozni támad kedvem, csak csendben leülök egy sarokba, és megvárom, amíg elmúlik.

Ismeretlen







8 DOLOG, AMIVEL ELÜTHETJÜK IDŐNKET... MUNKAHELYÜNKÖN


1. Húzzuk át minden aktában az István vagy Norbert nevű ügyfeleket fehér kihúzóval.
2. Küldjünk egy faxot bármelyik minisztérium központi faxszámára azzal a szöveggel, hogy Kati, imádom a bugyid illatát, majd küldjünk egy másikat, hogy téves. Idegen helyről küldött fax, helyesbítés nélkül még viccesebb.
3. A teljesen automata, darálós kávéfőzőbe a kávészemek közé helyezzünk egy húszforintost, és várjuk izgatottan az eredményt.
4. Készítsünk a gémkapcsokból négy méter hosszú láncot, és egyik végét helyezzük az orrunkba, majd ha jönnek, gyorsan vegyük ki.


5. Tegyünk a közös nyomtatópapírok közé öt darab A4-es, kinyomtatott szoftpornó képet. Hosszabb nyomtatásnál még a postázóig is eljuthat.
6. Fénymásoljuk le minden irat üres oldalát is.
7. Ha telefont kapcsolnak, próbáljuk utánozni a Fővárosi Temetkezési vállalat üzenetrögzítőjét, ha pedig ott dolgozunk, akkor a Vidámparkét.
8. Öntsünk művért az iratmegsemmisítőbe







A csapatmunka az, amikor sokan csinálják, amit mondok.

(M. Winner)

A csapatmunka lényege: mindig van kit hibáztatni.

Ismeretlen







Fáradt vagyok! Miért vagyok fáradt? Eleinte a kevés alvásra és a sok stresszre fogtam, de most végre megtaláltam az igazi okát! Azért vagyok fáradt, mert túl sokat dolgozom.

Tudniillik 10 millió lakosa van Magyarországnak, ebből 3,5 millió nyugdíjas, ami azt jelenti, hogy a maradék 6,5 milliónak kell elvégezni MINDENT! Hétszázezren tanulnak, ami azt jelenti, hogy a maradék 5,8 millióra marad az összes munka, de 800 ezren a kormánynak dolgoznak, így marad 5 millió.

Félmillió embert alkalmaz a katonaság, lenne még 4,5 millió aktív, de ha számbavesszük az összes munkaerot, aki a parlamentben, polgármesteri hivatalokban, állami támogatású intézményekben dolgozik, megkapjuk ugyebár azt a maradék másfél milliót, akire a tényleges munka elvégzése hárul.

Egy adott pillanatban háromszázezer ember fekszik kórházban, van táppénzen, hozzájuk jön a félmillió munkanélküli, s máris láthatjuk: pontosan hétszázezer ember osztozik a terheken.

Ja... és most olvastuk a legújabb statisztikát: jelenleg 699 998 ember van börtönben, ami azt jelenti, hogy mindössze két emberre maradt minden munka! Rám és Rád. és ebből Te most éppen vicceket olvasgatsz...







Szeretem a munkát, lenyűgöz. Képes vagyok órákig ülni és nézni.

(Jerome K. Jerome)







Önéletrajzokból:

- Szüleim egyszerű, kétkezű emberek...
- Az előző munkahelyemről azért rúgtak ki, mert dugtam a főnökkel.
- Mindent tudok, hazudni is!
- Térdelek ha kell és persze szeretni is tudok.
- Mindig szerettem a kanapékat...
- Kiskoromban legtöbbször rádióval játszottam a vízben.
- Az ott, az a szőrös muksó a képen sörösüveggel a kezében én vagyok, nem egy majom...
- Sosem ellenkezem a fönökömmel, még ha igazam is van, inkább lejáratom a többiek előtt.







FOGLALKOZÁSOK MÁS NÉVEN


Talicskatoló - Egynyomvonalú kézierőgép-kezelő technikus
Takarítónő - Higiéniai manager asszisztens
Ablakmosó - Siküveg restaurátor
Gondnok - Háztömb manager
Portás - Front door manager
Sofőr - Driving supervisor
Kőműves - Fröccs- és sörivástechnikai supervisor
Rakodómunkás - Anyagmozgatási szakreferens
Varrónő - Rongyhegesztő assistant
Parkolóőr - Forgalombiztosítási szakmenedzser
Tolvaj - Tulajdonáthelyező és biztonságtechnikai szakember
Árus - Szabadfoglalkozású megélhetési eladó
Megélhetési hülye - Manager
Kukás - Hulladékmanagelési szakreferens
Autómosó - Optical tuning executive engineer
Kocsmáros - Hangulatjavító-material distributor
Bérgyilkos - Humán ügyintéző
Szódás - Szikvíz manager
Raktáros - Átviteltechnikus, targonca és béka manager
WC-s néni - Anyagcsere manager
Utcaseprő - Street manager
Hómunkás - Snow supervisor
Lángosos - Tésztafeszítő kisiparos
Bankrabló - Banktechnikai szakember
Borkóstoló - Alcohol Quality Inspector
Pizzafutár - Élelmezési és logisztikai szakember
Biztonsági Őr - Szelekcios szakember
Ács - Tetőszerkezeti menedzser
Traktoros - Növényápoló és termelő gépészmérnök
Használtruha kereskedő - Second-hand shop director
Gazember - Politikus
Guberáló - Hulladékanyag-újrahasznosítási magánvállalkozó
Főportás - Entrance kontrolling manager
Pornósztár - Befecskendezés- és dugattyútechnikai specialista







Valahányszor dolgozni támad kedvem, csak csendben leülök egy sarokba, és megvárom, amíg elmúlik.

Graffiti







Tanuld meg: mindenki azzal kezdi a működését, hogy lecsepüli az elődje munkáját - vízvezeték-szerelőtől egészen le a miniszterelnökig. Ezzel eleve biztosít magának valamiféle felmentést: ő ugyan megpróbálja, ért is hozzá, de hát ahogy ez a dolog el van rontva!

Moldova György







BÚCSÚ A JÓZAN ÉSZTŐL


Megemlékezés:

Ma egy szeretett barátunk halálát siratjuk: a Józan Észét, aki sok éven át volt közöttünk. Senki sem tudja biztosan, hány éves volt,mivel születési adatai már régen elvesztek a bürokrácia útvesztőiben.

Emlékezni fogunk rá, mert olyan értékes leckéket adott nekünk, mint "dolgozni kell, hogy tető legyen a fejünk felett" és "mindennap kell olvasni egy keveset"; hogy tudjuk, miért lel aranyat, ki korán kel, és hogy felismerjük olyan mondatok érvényességét, mint "az élet nem mindig igazságos" és "lehet, hogy én vagyok a hibás".

Józan Ész egyszerű és hatásos parancsok ("addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér") és megbízható szülői stratégiák ("nem a gyerek, hanem a felnőtt dirigál") szerint élt.

Egészsége akkor kezdett gyorsan romlani, amikor jó szándékú, de hatástalan szabályokat kezdtek alkalmazni: jelentések egy hatéves kisfiúról, akit szexuális zaklatással vádoltak, mert megpuszilta egy osztálytársát; kamaszokról, akiknek iskolát kellett változtatniuk, mert feljelentették drogot áruló társukat, vagy a fegyelmezetlen diákját megdorgáló tanítónő elbocsátása csak rontott az állapotán.

Józan Ész akkor kezdett háttérbe szorulni, amikor szülők csak azért támadtak a tanárokra, mert azok végezték el azt a munkát, amelyben a szülők csődöt mondtak: fegyelmezetlen gyermekeik fegyelmezését.

Még tovább hanyatlott, amikor az iskoláknak szülői engedélyt kellett beszerezniük ahhoz, hogy beadjanak egy aszpirint, bekenjenek egy gyereket naptejjel, ugyanakkor tilos volt tájékoztatniuk a szülőket, ha egy diáklány teherbe esett, pláne ha abortuszt akart csináltatni.

Józan Észnek elment a kedve az élettől, amikor a tízparancsolat nevetséges anyaggá vált,
némely egyház üzletté aljasult, és amikor a bűnözők kezdtek különb elbánásban részesülni,
mint áldozataik.



Józan Ész számára kemény csapás volt arról értesülni, hogy az ember már nem védheti meg magát egy tolvajtól a saját házában, ellenben a tolvaj beperelheti őt, ha kezet emel rá, és hogy ha egy rendőr megöl egy bűnözőt, még akkor is, ha ez utóbbinál fegyver volt, azonnal eljárás indul ellene aránytalan védekezés miatt.

Józan Ész halálát megelőzte szüleié: Igazságé és Bizalomé, feleségéé: Bölcsességé, lányaiké: Felelősségé és Törvényességé, fiuké: Ésszerűségé.

Túlélik szörnyű mostohatestvérei: Hívják ide az ügyvédemet, Nem én voltam, Ne szólj bele és A társadalom áldozata vagyok...

Nem voltak sokan a temetésén, mivel nagyon kevesen értesültek arról,hogy elment.

Ha még emlékszel rá, küldd tovább ezt a levelet.

Ellenkező esetben csatlakozz a többséghez... ne tegyél semmit...










Képzeld el, hogy az élet olyan játék, amelyben öt labdával kell zsonglőrködni. A labdáknak nevük is van: munka, család, egészség, barátok és becsület. Mindezeket a levegőben kell tartanod. Aztán egy napon rájössz, hogy a munka gumilabda. Ha leejted, visszapattan. A másik négy labda - család, egészség, barátok, becsület - üvegből van. Ha ezek közül valamelyiket leejted, örökre megsérül, megreped, akár össze is törhet.

Ha megértetted az öt labda jelentőségét, meg tudod teremteni életed egyensúlyát.

JAMES PETTERSON







végül NÉHÁNY EGYSOROS GONDOLAT:

Az, hogy más dolgozik, az nem ok a munkára.
Az elveszett munkakedvet ne keresd.
A munkahely nem kocsma, hogy egész nap ott üljünk.
Aki nem dolgozik, annak nincs hiba a munkájában, tehát jutalmat érdemel.
Kis munkát kis ívben, nagy munkát nagy ívben kell elkerülni.
Aki nem dolgozik, azt nem érheti baleset.
Amíg csak fizetgetnek, addig csak dolgozgatunk.
Ne becsüld alá a képességeidet! Az a főnököd dolga.
Az a feladat, amely nem oldódik meg magától 30 nap alatt, nem érdemli meg, hogy foglalkozzanak vele.
Mindenkinek kell, hogy legyen valami hobbija, de nem feltétlen szükséges, hogy az a munka legyen.
A munka élteti az embert, de a pihenés sem ölt még meg senkit.
Ha a munkavégzés olyan egészséges, miért nem a betegekkel csináltatják?!
A mi irodánkban mindenki örömet okoz nekünk. Egyesek azzal, hogy bejönnek, mások azzal, hogy kimennek.
Mindig a főnök végzi a feladat oroszlán részét: üvölt.
A halász azért megy ki a tóra, hogy halat fogjon..a horgász meg azért, hogy ne legyen otthon.
Pinarius Rufus: Ki mint vet, úgy arat.
Lyard: Megfelelő embert a megfelelő helyre.
Edison: A lángész: egy százalék ihlet, és kilencvenkilenc százalék verejték.
Gandhi: A jól elvégzett munka egyetlen jutalma, hogy elvégezhettük.
"Nem segíthetünk mindenkinek, de mindenki segíthet valakinek!" - Ronald Reagan


Naszvadi József: Proliregény - Emlékezni szabad, ugye?
/munkássors/

Link

Link















 
 
0 komment , kategória:  Munka  
2018-tól életbe lépő adóváltozások
  2018-01-25 20:30:33, csütörtök
 
 







2018-TÓL ÉLETBE LÉPŐ ADÓVÁLTOZÁSOK


Jelen összefoglalónkban valamennyi fontos, a 2017. évben, illetve azt megelőzően elfogadásra került, 2018. évet érintő anyagi jogi adójogszabály módosítás áttekintésére törekedtünk.


A társasági adót érintő változások

1. Bővülnek a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének a lehetőségei


2018-tól két új jogcímen - legalább 6 milliárd forint értékű beruházás és legalább 3 milliárd forint értékű munkahelyteremtést szolgáló beruházás - lehet majd ezt a típusú adókedvezményt igénybe venni. A módosítás célja, hogy a fenti paramétereknek megfelelő, egyébként termékdiverzifikációt, illetve új eljárási innovációt eredményező induló beruházások az egyedi kormánydöntésen (EKD) alapuló támogatások mellett fejlesztési adókedvezményt is érvényesíthessenek. A többi fejlesztési adókedvezmény mellett a két új beruházási forma is részesülhessen a közvetlen és közvetett támogatások együttes ösztönző hatásából.

Az adókedvezmény érvényesítésének további feltétele, hogy az említett tartalmú beruházásokat a Közép-Magyarország régió kormányrendeletben meghatározott támogatható településein nagyvállalkozások valósítsák meg. Az adókedvezmény egyéb anyagi jogi feltételei nem változtak a korábbi szabályozáshoz képest. Az új adókedvezmények a kormány határozata alapján lesznek majd igénybe vehetőek a törvény kihirdetését követően bejelentett és megkezdett beruházásokra vonatkozóan.

Az elfogadott módosítás hatályon kívül helyezi az adópolitikáért felelős miniszternek a fejlesztési adókedvezményt érvényesítő egyes adózókra vonatkozó közzétételi kötelezettségét. Ezzel egyidejűleg az új Art-javaslat kijelöli a kötelezettségért felelős új szervezetet a Támogatásokat Vizsgáló Iroda személyében.


2. Enyhülnek az adófelajánlás teljesítésének feltételei

A Tao tv. jelenleg hatályos 24/A. § (13) d.) pontja az adófelajánlás feltételeként írja elő az adóelőleg, adóelőleg-kiegészítés, továbbá az adó (továbbiakban együttesen: adó) megfizetését. Az említett szabályt még a közelmúltban is úgy értelmezte a NAV, hogy az adó késedelmes (értsd: esedékességen túli) megfizetése elegendő jogalapot szolgáltat a felajánlás átutalásának megtagadásához.

Az elfogadott módosítás e tekintetben finomítja a szabályozást, ugyanis amennyiben az átutalás NAV általi megtagadására kizárólag az adó esedékességig való meg nem fizetésére hivatkozással került sor, úgy az adózó az elutasító határozat átvételét követő 15 napos jogvesztő határidőn belül kérheti az átutalás teljesítését. A NAV akkor teljesíti az adózói rendelkezést, ha az adó maradéktalan megfizetése az esedékességtől számított 15 naptári napon belül megtörtént.

Bár a módosítás némileg megtévesztő módon a sportvállalkozásokat érintő módosító javaslatban került előterjesztésre, hangsúlyozzuk, hogy az nem csak a látványcsapat-sportokat támogató felajánlásokra vonatkozik, hanem - tekintve, hogy általános tartalmú eljárási rendelkezésről van szó - azt alkalmazni kell a film- és előadóművészeti támogatásokra is.

A Tao tv. további módosulásait a jelenlegi Art. társasági adó-releváns eljárási szabályainak az anyagi jogi szabályba történő átültetése teszi ki, azokkal külön összefoglalóban foglalkozunk Link


3. 2017 évben korábban elfogadott Tao-változások

Az őszi változások mellett emlékeztetni szeretnénk a korábban elfogadott idei Tao-változásokra is, melyeket korábbi bejegyzésünkben részletesen ismertettünk.

A tavaszi Tao-változás módosította:

a bejelentett részesedés fogalmát, amelynek értelmében az ehhez kapcsolódó adóalap-korrekciók a jelenlegi 10 százalékos korláttal szemben a részesedés mértékétől függetlenül is alkalmazhatóak lesznek;
új adóalap csökkentő tételek kerültek bevezetésre: 2017. június 30-tól az elektromos töltőállomásokhoz kapcsolódó beruházások, valamint a munkáltatóáltal a munkavállalói részére épített bérlakások tekintetében;
az ellenőrzött külföldi társaságra vonatkozó részesedésarányos adóalap növelő tétel adózó választása alapján már idén is alkalmazható.

KATÁ-t és KIVÁ-t, EVÁ-t érintő módosulások

KATA


Az elfogadott törvény értelmében 2018 februárjától az egyéni vállalkozón, egyéni cégen, valamint a magánszemély taggal rendelkező bt-n és kkt-n kívül ügyvédi iroda is választhatja a KATÁ-t.

A KIVA-ra vonatkozó szabályozás két kedvező szabállyal egészül ki

Egyrészt bővül az elhatárolt veszteség fogalma, ugyanis e körben lesz felhasználható a KIVA-alanyiság időszaka alatt keletkezett negatív pénzforgalmi eredmény még nem érvényesített összege.

A másik, KIVÁ-t érintő módosulás értelmében a 2017. előtt KIVA-alanyként beszerzett, előállított még nem aktivált tárgyi eszközzel, szellemi termékkel, kísérleti fejlesztés aktivált értékével kapcsolatban történt korábbi kifizetések abban a mértékben, amennyiben a 2017. előtti szabályok alapján elszámolhatók lettek volna, 2017. évi kifizetésnek minősülnek és azzal azonos módon számolhatók el.

2017 évben korábban elfogadott KATA és KIVA változások

A korábbi, tavaszi adócsomag az alábbi KATÁ-ra, KIVÁ-ra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazta:

a nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett vállalkozási tevékenységet folytató személy nem minősül főállású kisadózónak;
nem szűnik meg a KATA-alanyiság az év utolsó napjával, ha a nettó módon számított adótartozás nem haladja meg a 100 ezer forintot, továbbá, ha az adótartozás megfizetésére az adóalanyiságot megszüntető határozat jogerőre emelkedéséig a tartozás rendezésre, illetve a megfizetés ténye igazolásra kerül, úgy a NAV visszavonja a határozatot;
a KATA-alany bevételi nyilatkozata kapcsán rögzítésre került, hogy az a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül;
a kisadózó vállalkozások kapcsán pontosult a bevétel fogalom, melynek értelmében a fejlesztési célra kapott támogatások nem minősülnek bevételnek (ez a rendelkezés 2013. január 1-ig visszamenő hatállyal alkalmazható)
a KATA alanyiság annak megszűnését követő újraválasztására a megszűnést követő második év első napjától nyílik lehetőség;
KIVA alanyokkal kapcsolatban az évközi változás rögzítette, hogy az említett státusz választását megelőző, illetve megszűnés esetén a megszűnés napjával, mint mérlegfordulónappal keletkezik beszámoló készítési, letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettség.

KIVA kulcs

Fontos változás a KIVA-kulcs csökkentése: 2018-tól 13%-ra csökken a KIVA mértéke.

EVA változások

Az EVÁ-sokat érintő adminisztratív változás, hogy az EVA-alanyok a közösségi adószám és az összesítő nyilatkozattételi kötelezettségek tekintetében az alanyi adómentes adóalanyokkal esnek egy tekintet alá. Külföldön teljesített szolgáltatásnyújtásaik esetében ,,normális" áfaalanynak minősülnek, továbbá a kibocsátott számlák tekintetében az Áfatörvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettség is terheli.

A helyi adókat, különös tekintettel az iparűzési adót érintő módosulások

Az adóeljárás reformjával összefüggő eljárásjogi változásokon túlmenően módosultak a könyvelésüket IFRS-ek szerint vezető vállalkozókra vonatkozó általános, illetve a speciális adózói körre (hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, befektetési vállalkozások) vonatkozó nettó árbevétel-meghatározási szabályok. Az elfogadott módosítás szerint új nettó árbevétel csökkentő tétel kerül bevezetésre a kétszeres adóztatás elkerülése érdekében.

Az IFRS-áttérésre vonatkozó szabályok kiegészültek a számviteli politika változásával összefüggő speciális adóalap- korrekciós tételekkel. Ezen módosulás célja úgyszintén a kétszeres adóztatás, illetve az adóztatás elmaradásának kizárása.
A jövőben a rendeleti mentességre, kedvezményre nem jogosult, vagy azt igénybe venni nem szándékozó adózók az illetékes önkormányzat külön rendeleti felhatalmazása nélkül is benyújthatják majd az építményadóról, telekadóról, magánszemély kommunális adójáról, iparűzési adóról szóló bevallásukat az önkormányzati adóhatósághoz.

A helyiadó-törvény általános nettó árbevétel fogalmának változása kapcsán kiemelnénk, hogy az energiaadóra vonatkozó utalás elmaradás nem érdemi változás, pusztán annak következménye, hogy az említett adónem beolvadt a jövedéki adóba.

A sportvállalkozásokat érinti előnyösen az a helyi iparűzési adó-módosulás, amelynek értelmében a belépőjegy-, bérleteladásból, reklám közzétételi tevékenységből, szponzori szerződésekből eredő bevétel nem minősül nettó árbevételnek, így nem képez adóalapot. A javaslat értelmében sportvállalkozásnak a sportról szóló törvény szerinti vállalkozás minősül. Az itt tárgyalt nettó árbevétel csökkentés az adóalany választása alapján de minimis, vagy sportlétesítményekre nyújtott működési támogatásnak minősül.

A helyi iparűzési adó 2017 évben korábban elfogadott évközi változásai

Garanciális szabály került bevezetésre, amely szerint a határozott időszakra megállapított helyi adók esetén az önkormányzat csak a harmadik naptári évtől, jelentős adóbevétel-kiesés mellett növelheti majd az adó mértékét;
úgyszintén garanciális jelentőséggel bír, az adómérték önkormányzat általi emelését szigorú feltételekhez kötötte a törvény;
a későbbi kötelezettségre előre bevallott és befizetett összeg előrehozott adónak minősül, az így befizetett összeg pedig kizárólagosan az adókötelezettség későbbi teljesítésére használható fel (arról, hogy mely kötelezettségbe történjék a beszámítás, adózó rendelkezhet);
ezentúl papíralapon is benyújtható az önkormányzati adóhatóságok által rendszeresíthető bevallási, bejelentési nyomtatványok tartalmáról szóló PM rendelet szerinti helyi iparűzési adóbevallási nyomtatványon bevallás, amennyiben a társaság helyi adórendeletben biztosított adóelőnyre jogosult és azt igénybe kívánja venni; az éves HIPA-bevalláson túlmenően lehetőség nyílt az adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallás NAV-on keresztüli benyújtására is;
cégjegyzésre kötelezett, iparűzési adóalanyok tekintetében is egyablakossá vált az ügyintézés, ugyanis a rájuk vonatkozó adatokat a NAV továbbítja az önkormányzatok felé, Az említett egyszerűsítés nem vonatkozik a KATA kapcsán felmerülő egyszerűsített adómegállapítási módra, ezt ugyanis külön be kell jelentenie az érintett entitásnak.
az évközi változás értelmében a napelem-erőmű is telephelyet keletkeztet HIPA szempontból,
pontosításra került, hogy speciális adóalanyoknál (egyesület, alapítvány stb.) az ingatlan bérbeadáson realizált bevétel vállalkozási tevékenységből származó bevételnek minősül.

Gépjárműadó

Az őszi adócsomag a gépjárműadóra vonatkozó változásai az Art. változásokhoz kapcsolódnak, átvételre kerültek az Art. hatásköri és illetékességi szabályai.

A tavaszi módosítás értelmében az adómentes gépjárművek kapcsán az önkormányzat mentesül a határozathozatali kötelezettség alól, e tekintetben mindössze nyilvántartási kötelezettség terheli a helyi adóhatóságot.

Általános forgalmi adó

A 2018. július 1-től bevezetni tervezett valós idejű számlaadat küldési kötelezettség szabályai a tervek szerint tovább szigorodnak. A 100 ezer forint áfatartalom feletti számlák esetében alkalmazandó valós idejű adatszolgáltatás a Magyarországon letelepedett cégeken túl a Magyarországon csak áfaregisztrációval rendelkező cégeket is érinti. Az adatszolgáltatási kötelezettséget a jogszabály tervezet a papír alapú kézi számlákra is kiterjeszti. 5 napon belüli adatküldést ír elő a 100-500 ezer forint áfatartalom közötti papír alapú számlák, 1 napos határidőt az 500 ezer forint áfatartalom feletti számlák esetében.

A jelentési kötelezettség elmaradásához kapcsolódó szankció akár számlánként 500 ezer forint bírságot helyez kilátásba.
Az Áfa tv. jelen adócsomagban található további változásai (konkrét adókötelezettségek áthelyezése az anyagi jogszabályba) egy az egyben az adóigazgatási reform leképeződései, így azokról külön összefoglalónkban fogunk beszámolni.

Az általános forgalmi adót érintő korábban elfogadott, 2018-ban hatályba lépő további változások

A 2017 tavaszi módosítás kimondta, hogy az ún. hálózati szolgáltatás nem minősül internet-hozzáférési szolgáltatásnak, így arra vonatkozóan nem alkalmazható a kedvezményes Áfa-kulcs;
felhatalmazást kapott az adópolitikáért felelős miniszter a számla, egyszerűsített számla, nyugta előállítása, adóigazgatási azonosítása, forgalmazása, nyilvántartása szabályainak rendeletben történő megállapítására;
2018. január 1-től módosulnak az áfakulcsok: 27 százalékról 5 százalékra csökkent a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs,
az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó áfakulcs pedig 18 százalékról 5 százalékra csökken. A kedvezményes 5 százalékos áfa kulcs azon internet-hozzáférési szolgáltatás tekintetében alkalmazandó először, amelynek az elszámolási időszaka 2017. december 31-ét követően kezdődik, és amely tekintetében a fizetés esedékessége, valamint a számla vagy a nyugta kibocsátásának időpontja is 2017. december 31-ét követő időpontra esik. Abban az esetben, ha szolgáltatást nem időszakonkénti elszámolás mellett nyújtják, a kedvezményes kulcsot a 2017. december 31-ét követő adófizetési kötelezettségre kell először alkalmazni.
Egy korábbi változás értelmében 2018. január 1-től 5%-os áfa mértékkel adózik az étkezőhelyi vendéglátásban az étel - és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Az előbb említett változással szoros összefüggésben került bevezetésre egy új adónem, a turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelynek elsődleges célja a jelentős Áfa-csökkentés korrekciója volt.

A közteher mértéke 4 százalék, melyet az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értékére kell kiszámolni. Az adót az önadózás szabályai szerint kell bevallani az áfa-bevallási gyakoriságnak megfelelően, adómentes adóalany esetén pedig a szolgáltatásnyújtást követő év február 25-éig. A hozzájárulás a központi költségvetés bevételét fogja képezni és - a javaslat szerint - turizmusfejlesztési feladatokra kell majd fordítani.

Népegészségügyi termékadó

Az elfogadott módosítás szerint a korábban is ismert egészségmegőrző programokkal összefüggésben felmerült költségekhez, ráfordításokhoz kapcsolódó adókedvezmény mellett egy új fizetendő adó csökkentési lehetőséget vezet be a népegészségügyi termékadóban. Az újonnan bevezetett intézmény kísértetiesen hasonlít a Tao törvény adófelajánlásához.

Az új szabály szerint a fizetendő adóból történhet felajánlás egészségügyi államigazgatási szerv egészségmegőrző programjának finanszírozására. Eltérés a Taotörvény hasonló szabályaihoz képest, hogy az adókedvezmény és az adófelajánlás együttesen is alkalmazható, azonban (együttesen is) legfeljebb a fizetendő adó 10 százalékáig vehetők igénybe az említett kedvezmények.

A rendelkező nyilatkozat a bevallás benyújtását követően nem módosítható, az átutalt összeget nem érinti, ha a fizetendő adó hatósági, vagy önellenőrzés következtében utólag módosul.

Jövedéki adó

Az adóigazgatás átfogó reformjával összefüggő technikai módosításokon túlmenően változtak az adóraktár engedélyesének előlegfizetésre vonatkozó szabályai, továbbá bővülnek az adófizetési kötelezettség alóli mentesülés esetei.

Az adóraktár engedélyesének a javaslat értelmében az adóelőleget a tárgyhó 25. napjáig kell megfizetnie. Az előlegfizetés egyéb feltételei nem változtak.

Az új szabályozás értelmében mentesül az adófizetés alól az adóraktár engedélyese a teljes denaturálással előállított termékek tekintetében, továbbá a teljes denaturálással másik tagállamban előállított terméket belföldre szállító személy.

Továbbra is érvényes az a szabály, amely szerint az Art. adóbírságra, mulasztási bírságra és adómérséklésre irányuló szabályait a jövedéki eljárásokban főszabály szerint nem lehet alkalmazni.

Az év közben hatályba lépett új jövedéki szabályozást korábbi bejegyzéseinkben részletesen ismertettük.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadóról szóló törvénynek az adóigazgatási reformmal összefüggő változásait külön hírlevélben fogjuk taglalni, ezért jelen hírlevélben csak az eredetileg is anyagi jogi szabályban rögzített eljárási szabályok változásaira térünk ki.
Az új szabályozás szerint jövő évtől megszűnik a munkáltatói adómegállapítás és a korábbi szabály már a 2017. év vonatkozásában sem lesz alkalmazható. Azaz 2018. januártól a munkáltatók már nem készíthetik el munkavállalóik helyett azok személyijövedelemadó-bevallásait.

Ezzel egyidejűleg bővül az adóbevallási tervezetre jogosultak köre; ezen túl az adóhatóság a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett adószámos magánszemélyek részére is elkészíti a bevallástervezetet. Kizárólag az egyéni vállalkozók maradnak ki a szabályozási körből.

Új elemként jelenik meg az Szja-törvényben a bevallási kötelezettség adóbevallási tervezet javításával, kiegészítésével történő teljesítésére jogosult személyi kör meghatározása. A jogalkotó ezzel teszi lehetővé, hogy a korábban a bevallás tervezetre jogosultak közül kizárt személyi kör részére is elkészíthető legyen az adóbevallási tervezetet. Az érintettek azonban kötelesek azokkal az adatokkal módosítani, illetve kiegészíteni azt, amellyel az adóhatóság kontrolladatok hiányában az adóbevallási tervezet elkészítésekor nem rendelkezhetett.

Az adóbevallási tervezetre vonatkozó új szabály, hogy a külföldi illetőségű magánszemély részére az adóhatóság elkészíti az adóbevallási tervezetet, de a külföldi személy április 30-ig nyilatkozhat arról, hogy külföldi illetőségére tekintettel a jövedelemszerzés adóévében őt Magyarországon adókötelezettség nem terhelte.

A személyi jövedelemadót érintő évközi változások:

a tavaszi adócsomag mind feltételeiben, mind mértékében kedvezően módosította a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás (albérletidíj-támogatás) adózási szabályait,
a tavaszi adócsomag megszüntette az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kedvezményezett lakáscélú felhasználása esetén alkalmazandó adókiegyenlítés intézményét, cserébe viszont lehetővé tette, hogy ha az ingatlanértékesítésből származó jövedelem lakáscélú felhasználására az adóbevallás benyújtását megelőzően kerül sor, akkor a felhasznált jövedelem adóját nem kell megfizetni, a bevallás benyújtását követő kedvezményezett felhasználás esetén az adó az átruházást követő 2 éven belül visszaigényelhetővé válik;
meghatározásra került az iskolarendszerű képzés fogalma is, amelynek az egyes meghatározott juttatások szempontjából van jelentősége;
a közös tulajdonból származó bevételek kapcsán rögzítésre került, az abból származó bevétellel szemben bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylatalapján elszámolható költség;
a praxisjog átruházása újfent adómentes lett az eredeti jogosultnál, a nem eredeti jogosultnál pedig továbbra is egyéb jövedelemnek minősül, mely a szerzés és értékesítés között eltelt idő függvényében fokozatosan csökkenthető, de 5 év után ez esetben is adómentes lesz az átruházás.
az önálló tevékenységet végző magánszemélyek és az egyéni vállalkozók költségelszámolása szempontjából a saját tulajdonú járművel esik egy tekintet alá a közeli hozzátartozó tulajdonát képező vagy általa zárt végű lízingbe vett jármű is. megváltozott emellett a saját gépjármű tulajdonjogának igazolási módja is;
kedvezően változtak az Airbnb-zőkre vonatkozó tételes átalányadózási szabályok is, ugyanis már nem csak egyetlen lakásnál/üdülőnél alkalmazható ez az adózási mód, hanem legfeljebb három, a magánszemély tulajdonában, vagy haszonélvezetében lévő, nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű lakás/üdülő vonatkozásában is lehetőség lesz az átalányadózásra.  
A korábban elfogadott módosítás értelmében a kettő eltartott esetén járó családi kedvezmény összege 2018-ban az idei 100.000,- Ft-ról 116.670,- Ft-ra emelkedik.

Egyszerűsített foglalkoztatás

A természetes személyek estében a napibérként megállapított minimálbér/garantált bérminimum 130 százalékára emelkedett az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel adómentességi határa.

Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke a szociális hozzájárulási adó mértékének változásával összhangban 19,5 %-ra csökken 2018-tól.

A sportvállalkozásokat érintő preferenciák sorába illeszkedik az az új rendelkezés is, amely szerint a hivatásos sportoló részére juttatott bevételt nem terheli a 19,5 százalékos egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás.

Az évközi módosítás értelmében az egyéni vállalkozó esetében nem lesz alkalmazható az EKHO szerinti adózás abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó KATA szerint adózik.

Társadalombiztosítási jogszabályok változásai

A Tbj. adóigazgatási reformmal összefüggő változásain túlmenően jelentősebb anyagi jogi változás nincs a törvénycsomagban.
Ahogyan az már bejelentésre került, a szociális hozzájárulási adó mértéke jövőre 19,5 százalékra csökken, mindemellett a minimálbér 138 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 180 500 forintra emelkedik.

A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenésével párhuzamosan 19,5 %-ra csökkent a korábban 22 %-os egészségügyi hozzájárulás mértéke.

Az évközi változások értelmében az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018. január 1-től havi 7110 forintról (napi összege 237 forint) 7320 forintra (napi összege 244 forint) emelkedik.

Megszűnik továbbá az ingatlanbérbeadás kapcsán fizetendő 14 százalékos egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség is.

Illetékek

Az adóeljárási reformból fakadó jogtechnikai módosulásokon túlmenően tárgyi illetékmentesség került megállapításra a pénzmosási törvény szerinti belső szabályzat jóváhagyására irányuló eljárás kapcsán.

Ezen túlmenően megváltoztak a termőföldnek a földműves általi, ellenérték fejében történő megszerzéséhez kapcsolódó visszterhes vagyonátruházási mentesség feltételei. A módosulás értelmében a korábbinál szélesebb körben lesz majd alkalmazható illetékmentesség, ugyanis a javaslat szerint a használat bizonyos személyek (saját tulajdonú termelőszervezet, vagy földművesnek minősülő közeli hozzátartozó) részére meghatározott részesedési, illetve hasznosítási feltételekhez kötött átengedése nem eredményezi az adómentesség elenyészését. Mivel feltételes illetékmentességről van szó, úgy a törvényi követelmények fennállásáról a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozni kell a NAV felé. Ha a feltételek nem teljesülnek szankciós jelleggel az illeték kétszeresét kell megfizetni.

Egy év végi változtatás értelmében magánszemély vagyonszerző esetében 2018. január 1-jét követő ingatlanszerzés esetében a megszerzett ingatlan forgalmi értékével szemben a megszerzést megelőző 3 éven belül eladott lakástulajdon forgalmi értéke lesz elszámolható az illeték alapjának csökkentéseként lakás cserével, vagy cserét pótló vétel útján történő megszerzése esetén. Az említett kedvező változás nem csak a csere, illetve a cserét pótló vétel szabályainál jelent kedvezményt, hanem a mentességi szabályoknál is alkalmazásra kerül.

Az illetékeket érintő évközi módosítások

bővült a cserét pótló vétel visszterhes vagyonátruházási kedvezménye. A jövőben a magánszemély akkor is alkalmazhatja ezt az adóelőnyt, ha a csereügylet során nem magánszemélytől szerezte meg a lakást;
bizonyos esetekben enyhítésre kerültek az ingatlanforgalmazó cégek kedvezményes illetékével kapcsolatos feltételek teljesítésének hiányából eredő pótlólagos illetékfizetési kötelezettségre vonatkozó szabályok
újrafogalmazásra kerültek, de lényegi változást nem eredményeztek a forgalmi érték megállapítására vonatkozó szabályokat,
az olyan külföldön bejegyzett szervezeteket, amelyek megfeleltethetők az Itv. szerinti gazdálkodó szervezet fogalmának, illetőségtől függetlenül gazdálkodószervezetnek kell tekinteni;
a sportcélú ingatlan visszterhes megszerzése, illetve az ilyen ingatlan létrehozása céljára vásárolt telek illetékmentessége de minimis támogatásnak minősül;
egyaránt illetékmentes a papír alapon és az elektronikus úton benyújtott adóbevallások másolatának kiadása.

Reklámadó

A további adónemek (pl. reklámadó) esetében érdemi anyagi jogi változást nem hozott a javaslat, ezért e tekintetben csak emlékeztetünk a korábbi változások kapcsán leírtakra. A reklámadót érintő nagy jelentőségű évközi módosítások közül itt is kiemelnénk, hogy a saját célú reklámközzétételt ezentúl nem terheli majd adókötelezettség, ugyanakkor reklám ellenszolgáltatás fejében történő közzététele esetén a közzétevő 2017. július 1-től 7,5 százalék reklámadót fizet a 100 millió forintot meghaladó adóköteles nettó árbevétele után, a megrendelő adóterhe azonban továbbra is 5 százalék maradt. A közzétevő 100 millió forintig terjedő mentesség de minimis támogatásnak minősül.

Transzferár - országonkénti jelentés

Zárásképpen egy másik nagy horderejű évközi változásra is ismételten felhívjuk a figyelmet. Az országonkénti jelentésre vonatkozó szabályokat több bejegyzésünkben is részletesen taglaltuk, de itt is kiemeljük, hogy a csoportszinten legalább 750 milliós árbevételt realizáló multinacionális végső magyar anyavállalata, vagy a végső anya által kijelölt magyar tag 2017. december 31-ig tesz eleget a CbC -jelentéstételi kötelezettségének, míg az előbbi kategóriákba különféle okokból nem tartozó magyar csoporttagok esetében ez a határidő 2018. december 31.

A jelentésre kötelezett vállalatcsoport jelentésre kötelezett és nem kötelezett tagjait egyaránt terheli bejelentési kötelezettség, amelyet pl. 2016. január 1-jén kezdődő naptári éves adatszolgáltatási pénzügyi év esetében 2017. december 31-ig kell megtenni.

A jogszabály mindkét kötelezettség elmulasztása esetén súlyos szankciókat helyez kilátásba.

Link





 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Életrajz
  2016-11-10 22:00:23, csütörtök
 
 










ÉLETRAJZ


Egy nagyvállalatnak voltam az igazgatója. A reggeli kávémat egy szexi titkárnő készítette, munkába Tatra 613-as kocsival jártam. Egyszer utánam jöttek, hogy adományozhatna a cégem 10.000 forintot az egyik Központi Bizottsági tag temetésére. Azt mondtam, hogy ennyi pénzért eltemetem az egész Központi Bizottságot!

Ettől kezdve egy kis vállalatnak lettem az igazgatója. Napi kávémat egy idősebb titkárnő készítette, munkába egy kissé rozoga Tatra 603-assal jártam. Egyszer szememre vetették, hogy nem voltam az utolsó pártgyűlésen. Mondtam nekik, hogy ha azt tudtam volna, hogy ez az utolsó - biztosan elmentem volna rá, még transzparenst is vittem volna!

Ekkortól kezdve mesterként dolgoztam. Munkába saját autómon jártam, magam főztem meg a kávémat. A falon ott lógott Kádár és Lollobrigida képe. Egyszer azt mondták nekem, hogy miért nem tüntetem el a falról azt a kurvát. Leakasztottam hát Kádár képét.

Ez időtől árokásó munkásként dolgoztam. Munkába kerékpáron mentem, kávét termoszban hordtam magammal. Egyszer, amint éppen árkot ástam, jöttek utánam, hogy rejtsem el a kerékpáromat, mert errefelé jön a szovjet küldöttség. Mondtam, hogy ne aggódjanak, mert a kerékpár le van lakatolva és tolvajlás ellen is biztosítva van

Ettől kezdve munkanélküli lettem, ámde az élet sok mindenre megtanított hosszú évekig munkanélküli voltam, mígnem jött a rendszerváltás.

Rehabilitáltattam magam. Innentől kezdve politizálok. Kávémat szexi titkárnő készíti, munkába személyi sofőröm visz Audi A6-ossal. Befogom a szám és ha kell - szavazásra emelem a kezem. Életszínvonalam emelkedik.

A fiatalkori kilengéseimre csak mint szépre emlékezem.

















 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Adóbevallás
  2011-12-09 18:33:45, péntek
 
 




ADÓ- ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSI HIVATAL
Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága
Jövedelemadó Bevallási Osztály I.

Iktatószám: Ügyintézés helye: Székesfehérvár,
Bakony u. 42/A
Ügyintéző: Dr. Kiss Ágota
Telefonszám: 22/838-037
Hivatkozási szám: -
Melléklet: 1053-as nyomtatvány



Tisztelt Címzett!


Mellékelten visszaküldjük a 2010. évi adóbevallását kijavításra, ugyanis az "Eltartottak" oszlopba nem írhatja, hogy "kormány, parlament és több százezer cigány"


kérem


a javított 1053-as adóbevallását beküldeni.


Székesfehérvár, 2011-04-13

Tisztelettel:


...... ........... ......
igazgató



8000 Székesfehérvár, Bakony u. 4.; Levelezési cím: 8002 Székesfehérvár, Postafiók: 345
Telefon: 22/538-010; Telefax: 22/538-081
,,Kérjük, válaszlevelében szíveskedjék iktatószámunkra hivatkozni és adószámát vagy adóazonosító jelét feltüntetni!"


Link






 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Szorgalmas roma asszonyok...
  2011-12-09 18:13:40, péntek
 
 




Szorgalmas roma asszonyok munka közben...

Ilyen nálunk nem fordulhat elő, ugye?

Teljesen önkiszolgáló...


Women jewel thieves jailed for daring raid on Leicester shop





Link








 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Munkát keresek
  2011-04-10 21:20:17, vasárnap
 
 




Munkát keresek

Egész héten munka után talpalok,
szerencsére nyúlnak már a nappalok.
Elszánt vagyok, dolgoznék én keményen,
mielőtt még elvész minden reményem.

Rokon, barát, arra kérem, segítsen,
ha tud, nekem való munkát kerítsen!
Néhányan már jó előre sajnálnak,
hiszen ők is ilyen ügyben járkálnak.

Reggelente böngészem az újságot,
jól fizető állást mégsem találok.
Önéletrajz nem zavar, vagy interjú,
munka nélkül csóró vagyok, nem hiú!

Raktárosi hirdetés egy oszlopon:
"Angol nyelvismeret előny" - olvasom.
Bánja fene, ide azért benézek,
igaz, hogy én csak magyarul beszélek.

Próbálkoztam, de nem jártam sikerrel.
Asztal mögül közlik, széttárt kezekkel:
"Sajnos erre kényesek az angolok."
Ne tudják meg, hogy most mire gondolok!

Három másik gyárban német a gazda.
Látom: "Felvétel nincs!" - ki van ragasztva.
"Talán egy év múlva kukkants be pajtás!"
Humorizál, rám kacsintva a portás.

Hazai céget elvétve találok.
A főnökök itt sem tanár barátok!
Felvennének betanított munkásnak,
termékükre rendelést ha kapnának!

Minden délben hallgatom a híreket,
megtudom, hogy magyar ember mit tehet?
Lehet nagyot álmodni, itt az idő,
a kisvállalkozásoké a jövő!

Sok mindenre vállalkoznék, Istenem!
Szemem előtt ott lebeg egy intelem!
Igényeim nem lennének oly nagyok:
Tanár vagyok, tanítani akarok!


Belga - Munkát keresek

Link









 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Az a bizonyos 13. havi bér
  2011-02-22 16:42:39, kedd
 
 



Az a bizonyos 13. havi bér

A 13. havi bérnek semmi köze nincsen a hónapok számához. A Gergely naptárhoz azonban igen.

Hazánkban a XX. század elején heti fizetést kaptak a dolgozók. Mivel ez sok adminisztrációval járt, a költségek csökkentése végett nagyszüleink átálltak a havi bérfizetés rendszerére.

Osztásban igen jók voltak, s kiszámolták, hogy 52/4=13.

Majd társadalmi megegyezés született, hogy 12 hónapon keresztül havi fizetést kapnak, s az elveszett négy hétben megtermelt fizetést 1 hónap kifizetéseként kapják meg."

Ugye, milyen érdekes?

pl. USA-ban még most is heti fizetés van !!

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Egy pártmunkás életrajza
  2010-11-26 20:32:23, péntek
 
 




EGY PÁRTMUNKÁS ÉLETRAJZA


Egy nagy szocialista vállalatnak voltam az igazgatója. A reggeli kávémat egy szexi titkárnő készítette, munkába fekete kocsival jártam.

Egyszer utánam jöttek, hogy adományozhatna a cégem 10-ezer forintot az egyik Központi Bizottsági tag temetésére. Azt mondtam, hogy ennyi pénzért eltemetem az egész Központi Bizottságot! Ettől kezdve egy kis vállalatnak lettem az igazgatója.

Napi kávémat egy idősebb titkárnő készítette, munkába egy kissé rozoga vállalati autóval jártam. Egyszer szememre vetették, hogy nem voltam az utolsó pártgyűlésen. Mondtam nekik, hogy ha azt tudtam volna, hogy ez az utolsó biztosan elmentem volna rá, még transzparenst is vittem
volna! Ekkortól kezdve mesterként dolgoztam.

Munkába saját autómon jártam, magam főztem meg a kávémat. A falon ott lógott Kádár és Lollobrigida képe. Egyszer azt mondták nekem, hogy miért nem tüntetem el a falról azt a kurvát. Leakasztottam hát Kádár képét. Ez időtől árokásó munkásként dolgoztam.

Munkába kerékpáron mentem, kávét termoszban hordtam magammal. Egyszer, amint éppen árkot ástam, jöttek utánam, hogy rejtsem el a kerékpáromat, mert erre felé jön a szovjet küldöttség. Mondtam, hogy ne aggódjanak, mert a kerékpár le van lakatolva és tolvajlás ellen is
biztosítva van...

Ettől kezdve munkanélküli lettem...

Hosszú évekig munkanélküli voltam, mígnem jött a rendszerváltás...

Rehabilitáltattam magam. Manapság politizálok. Kávémat most már szexi titkárnő készíti, munkába személyi sofőröm visz Audin. Befogom a szám, és ha kell, szavazásra emelem a kezem. Életszínvonalam és a költségtérítésem emelkedik...





 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 1785
  • e Hónap: 18929
  • e Év: 156301
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.