Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Wass Albert: Idézetek
  2012-06-28 22:31:36, csütörtök
 
 




Wass Albert: IDÉZETEK


Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.

Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet, mint az erdélyi magyar irodalom nagy alakját. Ő a magyar irodalom ellentmondásos figurája, a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon.

Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt







IDÉZETEK


"Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt."

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van."

"... a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom ..., de láthatod, hogy pillangó is van azért."

"Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak."

"Vízcseppek vagyunk, jelentéktelen szürke kis parányok mind, mindannyian. Néha fent vagyunk, néha lesüllyedünk. Tenger az élet. Mindannyian keresünk mindig, keresünk egy másik vízcseppet a nagy, szörnyű óceánban. Néha megtaláljuk. Összesimulunk egy pillanatra, aztán jön egy hullám és felkap, vagy leránt a mélybe, és mi keresünk, keresünk újra tovább."

"S ha Te is egyszer-másszor szomorú leszel, s hasztalanul jársz-kelsz az emberek között, a szomorúságodon nem segít senki, és úgy érzed, mintha valami nagy-nagy súly ülne a lelkeden, és napról napra jobban belefáradsz, s talán már azt is hiszed, hogy nem bírod tovább: egy este szökj le titokban a tóhoz. (...) Ha szomorúságoddal a tó partján megállsz: olyan kék lesz a víz, mint még sohase volt. A legcsöndesebb szellő indulását meghallhatod, akkora lesz a csend, s ameddig ér a nádas: minden nádszál csak neked muzsikál akkor. (...) Hunyd be a szemed, ha látásod már nagyon gyönge lesz, akkor és egyszeribe látni fogod a madarak táncát bent a tocsogóban. És akkor, azon a csöndes estén maga a tó mesél neked tovább, folytatja ott, ahol én abbahagytam. És akkor a csöndes estén, Te elfelejted, egészen biztosan elfelejted, hogy szomorú voltál."

"Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek."

"A fák levelei tavasszal újra kihajtanak és ősszel újra lehullanak. A virágok újra kinyitnak és újra elhervadnak. Újra jön a tavasz, újra jön a nyár, újra jön ősz és újra jön tél. És Te természetesen azt mondod erre, hogy nem is lehetne másként, mert így van ez jól. Miért vagy úgy kétségbeesve tehát, hogy újra elölről kell elkezdd az életedet?"

"Valamennyi embernek ugyanaz a célja, mint Neked: emberi módon akar élni. Békét és nyugalmat akar. Otthont, vagyis egy szemétdombot, melyen ő a kakas, aki kukorékol. Azonban több a kakas, mint a szemétdomb. És így egymás között meg kell osszátok a dombot és a kukorékolást."

"Gyűjtenek, sokkal többet, mint amennyire szükségük van, mind csak gyűjtenek, gyűjtenek, s már nem is tudják, hogy miért. Mint az emberek, éppen. (...) Én ha valamit dolgozom, azért csinálom, hogy éljek. De ezek azért élnek, hogy örökösen dolgozhassanak valamit, aminek már nincsen is értelme. És a végén nem is élnek, csak dolgoznak, dolgoznak. Amíg meghalnak, addig. Mint az emberek, akik a falvakban élnek, meg a városokban, és egész életükben csak dolgoznak, hordják össze maguk köré a sok mindent, és nincs is idejük ahhoz, hogy örvendeni tudjanak az életnek."

"Kényelmes dolog betegnek lenni, amikor kellemetlenség veszi körül az embert. Aki fiatal, annak dolgozni kell keményen. Ésszel és izommal, minden erővel. Csak így lehet kimászni a bajból, munkával."

"Könyvtárakat írtak tele azzal, hogy mik a jogaid ezen a földön. Pedig csak egyetlen igazi jogod van: békében élni. De éppen erről feledkeznek meg leggyakrabban."

"Vannak igazságok, amiket a múlttal együtt el kell felejteni, ha az ember élni akar ebben a világban."

"Nem érdekel senkit az igazság. Sem az emberi jogok. Mindenkit csak a maga igazsága és a maga jogai érdekelnek. A többi, az mind csak üres jelszó."

"Az igazsághoz csak önmagunkon át juthatunk el."

"Gondolj arra: föl kell építeni a békességet ezen a világon. És békességet építeni csak jóindulatból lehet."

"Gondolj arra, hogy meztelenül jöttél erre a világra és meztelenül térsz belőle vissza. Vendég vagy ezen a földön. Csak az a Tied, amit a bőröd alatt hoztál és elviszel. Gazdag, aki egészséges. Aki erős. Aki nem szorul másra. Aki föl tudja vágni a fáját, meg tudja főzni ételét, meg tudja vetni ágyát és jól alszik benne. Aki dolgozni tud, hogy legyen mit egyék, legyen ruhája, cipője és egy szobája..., amit otthonának érez. Fája, amit fölapríthasson. Aki el tudja tartani a családját, étellel, ruhával, cipővel, s mindezt maga szerzi meg: az gazdag. Örvendhet a napfénynek, a víznek, a szélnek, a virágoknak, örvendhet a családjának, a gyermekeinek és annak, hogy az ember él. Ha van öröme az életben: gazdag. Ha nincsen öröme benne: szegény. Tanulj meg tehát örvendeni. És ismerd meg a vagyonodat, amit a bőröd alatt hordasz. Élj vele és általa, és főképpen: tanulj meg örvendeni! Vendég vagy a világban és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik... Igyekezz törődni velük. Azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is. Nem győzöm eleget mondani: tanulj meg örvendeni. Annak, hogy élsz.
S mert élsz: gazdag lehetsz."

"Gondolj mindig arra: mit tenne egy majom, ha ruhába öltöztetnéd, bevezetnéd a civilizáció kényelmeibe, megismertetnéd vele a társadalmi élet játékszabályait, tisztségekkel, hivatalokkal, jogokkal és kötelességekkel látnád el, és végül kezébe tennéd a sorsodat? Ne várj többet az emberektől sem!"

"A világ valamennyi erdejében nincsen két egyforma fa. És nincsen két egyforma ember. Az egyenlőség természetellenes elméletét a gyöngék, a törpék és a tehetetlenek találták ki abból a célból, hogy saját színvonalukra kényszerítsék az erőset, a nagyot és a tehetségeset. Kísérletezhetnek vele ezer évig, akkor sem sikerül. A nagyból csak úgy csinálhatnak alacsonyat, ha levágják a fejét."

"Az emberek játszanak a szavakkal. Úgy éppen, mint a gyermekek a játékkockákkal. Csakhogy a szavak veszedelmesebbek, mint a játékkockák. Nem lehet összeszedni őket, és elrakni a ládába, ha rosszul sikerült a játék. A szavak örökre ott maradnak, ahová az első pillanatok hangulatában helyeztük őket. Láthatatlanok és megfoghatatlanok, és ezért nem lehet kijavítani a hibát, amit elkövettünk velök. Az emberek hihetetlenül könnyelműen játszanak a szavakkal."

"Az ember azt hiszi, hogy nagyon okosan elrendezte a sorsot. De a sorsot nem lehet elrendezni. Egyszerre csak jön valami, hirtelen, egy nap, amikor nem is várod, és fölborul minden. Vége. Vége. A sorsot nem lehet elrendezni. A sors rendezi el az embert."

"Az ember együtt kell éljen elkövetett hibáival egy életen át. Ez a büntetése, amiért nem ismeri fel idejében az emberi élet legfontosabb törvényét. Hogy felelősek vagyunk minden kimondott szavunkért és minden ki nem mondott szavunkért is, felelősek vagyunk ezeken a kimondott vagy elhallgatott szavainkon keresztül úgy a magunk, mint a körülöttünk lévők jövendőjéért."

"Az emberben éppen annyi rossz van, mint amennyi jó, s hol az egyik, hol a másik kerül elő, aszerint, hogy a körülmények melyiknek kedveznek."

"Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém. (...) Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött."

"Minden embernek kell, legyen egy feladata ebben az életben - kötelességen belül, vagy azon felül is talán -, mert különben nem lenne értelme annak, hogy él. Az emberi világ több kell, legyen, mint egy bonyolult szerkezetű gép, melyben minden ember egy fogaskerék szerepét tölti be... Minden embernek kell, legyen egy feladata, egy titkos küldetése, mely Istentől való."

"Előre nézz ugyan, de ügyelj, hogy más lábára ne lépj... azt tedd, ami jó, de alkudj meg azzal, ami szükséges és hasznos, és tartsd észben, hogy néped számára egy élő tanácsadó, egy élő segítő kéz többet ér tíz halott hősnél, ki ujját se tudja már mozdítani többé... s vigyázz, mert az elfogultság útja lefele vezet, s aki lefele halad, az már semmit sem ér."

"Gazdag akarsz lenni? Gondolj a rigóra és az ősemberre. Gondolj arra, hogy meztelenül jöttél erre a világra, és meztelenül térsz belőle vissza. Vendég vagy ezen a földön. Csak az a tied, amit a bőröd alatt hoztál és elviszel. Gazdag, aki egészséges. Aki erős. Aki nem szorul másra. Aki föl tudja vágni a fáját, meg tudja főzni ételét, meg tudja vetni ágyát és jól alszik benne. Aki dolgozni tud, hogy legyen mit egyék, legyen ruhája, cipője és egy szobája, amit otthonának érez"







"Üzenem az otthoni hegyeknek: a csillagok járása változó, és törvényei vannak a szeleknek, esőnek, hónak, fellegeknek, és nincsen ború, örökkévaló. A víz szalad, a kő marad, a kő marad... Üzenem a földnek: csak teremjen, ha sáska rágja is le a vetést, ha vakond túrja is a gyökeret..."

"Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik."

"A nép olyan, mint a birka. Ha jó pásztor tereli őket, mennek engedelmesen s meg is híznak mellette. Ha hitvány a pásztor, elbitangol a nyáj."

"Akinek nyugtalan vágyai vannak, az nem boldog. A boldogság az, amikor nem vágyunk semmire."

"Valamennyi embernek ugyanaz a célja, mint Neked: emberi módon akar élni. Békét és nyugalmat akar. Otthont, vagyis egy szemétdombot, melyen ő a kakas, aki kukorékol. Azonban több a kakas, mint a szemétdomb. És így egymás között meg kell osszátok a dombot és a kukorékolást."

"Az emberfélének két élete van. Az egyikben mindig álmodik, a másikban pedig eltemeti, amit álmodott."

"Lassan jő az öregség. Az ember csak észreveszi, hogy nőnek a hegyek, egyre magosabbak lesznek, egyre hosszabb rajtuk az út, fölfele."

"Minden útnak valahol vége van. S emberi tulajdonság, hogy az út végén visszafordulunk, s eltűnődünk életünk értelmén. Addig nem, de akkor igen. Addig csak megyünk ösztönösen s néha vakon is, egy nyom, egy cél, egy gondolat után. Hogy miért, azon majd töprengünk a végén, ha kifut az út lábaink alól, s lábainkból kifogy az erő. Talán én is rájövök egyszer, hogy céltalan kapkodás volt az egész, s legjobb lett volna semmit sem csinálni. De addig még sok idő van."

"Hallotta távolodni a lépéseket, hallotta halkulni a zörgést, és nem fordult arra, hogy utánanézzen. Minek? Nem szabad utánanézni annak, ami elmegy. Az időnek, az életnek, az embereknek. Nem szabad. Elmennek úgyis, ha eljött az idő. És az ember egyedül marad."

"Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is."

"Könyvtárakat írtak tele azzal, hogy mik a jogaid ezen a földön. Pedig csak egyetlen igazi jogod van: békében élni. De éppen erről feledkeznek meg leggyakrabban."

"Különös valami az emberi élet.
Ahova Isten beülteti, ott gyökeret ereszt. Hajszálnyi gyökeret elébb, mint a zsönge növényke, majd ahogy az idő telik: egyre szélesebb körben kapaszkodik a földbe, akár a fa. S ahogy növekszik, gyökere is egyre mélyebbre nyúl alá s egy idő múlva már nem is lehet kitépni onnan anélkül, hogy kár ne esnék bele, kisebb vagy nagyobb, a fa, vagy az ember sajátságos természete szerint, s merthogy emberről beszélünk és nem fáról, hozzám kell tegyük a fontosság sorrendjében: az emberi lélek természete szerint."

"Az élet nem olyan egyszerű. Semmi sem egyszerű: a hajnal sem, mikor a nap aranyhegyű dárdái szétverik az éjszaka fátylát s az alkonyodás sem, mikor meghalnak a fények. Az ember megszületik anélkül, hogy kedve volna hozzá, s hajnalok és alkonyodások szeszélyes játékában cserélget örömet és bánatot, épít és rombol, ostobaságokat és bölcsességeket mondogat váltakozva."

"Az élet olyan, mint a víz: csak folyik, egyre folyik, soha nem áll meg egy pillanatra sem, hanem magával ragad mindent, ami beleesik, magával ragadja valahová, amit az ember úgy hív, hogy "örökkévalóság". A percek, órák, napok, évek, álmok, megvalósítások, kudarcok és emlékek... minden, amiből az ember élete és szíve és lelke felépül... csak viszi, és soha nem hoz vissza semmit."

"Mert az élet az valami roppant különös dolog. Az úgy odakötözi az embert a földhöz, egy völgy hajlatához, vagy egy domb oldalához, úgy odakötözi még akkor is, ha nehéz és nyomorúságos élet, hogy az ember lassanként odanő hozzá, gyökeret ereszt belé s lassan otthonának kezdi érezni akkor is, ha idegen."

"Kényelmes dolog betegnek lenni, amikor kellemetlenség veszi körül az embert. Aki fiatal, annak dolgozni kell keményen. Ésszel és izommal, minden erővel. Csak így lehet kimászni a bajból, munkával."

"A tisztánlátás az élet olyan ajándéka, amely gyakran megkésve érkezik."

"Ki magosra néz, nem látja meg a rögöt lába alatt, s ki másra bízza földjét, elveszíti azt. Ami legfontosabb pedig: akié a föld, azé az ország!"

"Cseréljük föl kizsákmányolóink erkölcsét a régi, jól bevált magyar erkölcsre, nyújtson valóban testvérkezet minden magyar minden magyarnak és az Úr-Isten erőt ad újra, hogy megszabadulhassunk a gonosztól és építhessünk együtt egy szabad és igaz új Magyarországot!"

"A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek."

"Aki nem tud országáért küzdeni, az nem érdemel országot."

"Sehol annyi virág
és sehol annyi bánat.
Szeresd jobban, Uram,
az én szegény hazámat!"

"Üzenem az otthoni hegyeknek:
a csillagok járása változó.
És törvényei vannak a szeleknek,
esőnek, hónak, fellegeknek
és nincsen ború, örökkévaló.
A víz szalad, a kő marad,
a kő marad."

"És üzenem volt barátaimnak,
kik megtagadják ma nevemet:
ha fordul egyet újra a kerék,
én akkor is barátjok leszek
és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk
és leszünk Egy Cél és Egy Akarat."

"Mert élek még! Ha törten is,
ha vérben is, ha görcsben is,
még ha utolsó is vagyok,
kit az özönvíz meghagyott,
de harcom végig harcolom
s a lobogót megmarkolom!"

"Könnycsepp a szempilládon este:
én vagyok.
És én vagyok az a kíváncsi csillag,
mely rád kacsingat
és rád ragyog."

"A csók, a csókod, az is én vagyok.
Végigálmodom az álmodat,
ölelésedben én epedek el,
csak én tudom minden kis titkodat."

A nemrég múlt /v. közelgő/ Anyák napja ugyan csak egy dátum, de lehet egyben egy apropó, hogy végig gondoljuk mit is jelent nekünk az Édesanyánk. Elmondjuk, kiírjuk magunkból, akár versbe foglaljuk érzéseinket, hálánkat. A kisebbek festhetnek, rajzolhatnak is. A lényeg a köszönet, az egymásra figyelés, mely egy pillanatra megállítja az idő kerekét, a mindennapok rohanását. Mindannyiunknak összeszorul a szíve, ami a gyermeke egy óvodai vagy iskolai ünnepségen anyák napi verset szaval, megköszöni a lázas betegápolást, a gondos munkával elkészített mindennapi betevő falatokat, a játékot és azt hogy mindig van kihez futnia, ha fáj, ha sérelem éri, ha szeretetre vágyik. Édesanyának lenni a világ legcsodálatosabb dolga, egy örök szolgálat, mely aggodalommal, odafigyeléssel és minden rezdülésünkkel a gyermekünket figyeli, védi.

Adjatok hálát az Égnek, ha megköszönhetitek a saját Édesanyátoknak, Nagymamátoknak a gondoskodást, adjatok hálát azért, hogy simogathatjátok gyermeketek arcát és hallgathatjátok az esti mese utáni álomba szenderült szuszogását.

Áldást kívánok minden Édesanyára és gyermekére! Mondjátok el egymásnak, hogy mennyire fontosak vagytok és ne engedjétek, hogy eltávolodjatok egymástól.

Álljon itt az egyik kedvenc idézetem Wass Alberttől:


“Valaki egy széket tolt oda, és ő leült a székre. És arra gondolt: le kellene festeni mamikát. És arra gondolt: lefestettem az életben száz és száz asszonyt, de mamikát soha. Miért? Miért, hogy éppen a legkedvesebbet, a legszebbet nem? Miért? Az ember annyi mindenre gondol az életben, csak arra nem, ami fontos. Az ember képeket fest, mindenről, mindenkiről, csak éppen arról nem, aki a legtöbb, aki a legfontosabb, aki a legszebb. Miért?"


Wass Albert idézetek

Link



Wass Albert idézetek

Link



Wass Albert: szép képes idézetek

Link



Wass Albert szép verseiből

Link


































































































































































 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Hőség - Melegrekord
  2012-06-28 17:55:24, csütörtök
 
 







HŐSÉG - MELEGREKORD


Hány fokra állítsuk a légkondit? Mennyi vizet igyunk? Szabad-e ventilátorozni? Hogy állunk a melegrekorddal? Meddig is tart a kánikula?

Nincs mese, az országos tiszti főorvos a legkeményebb, harmadfokú hőségriasztást hirdette meg. Ez azt jelenti, hogy 27 fok fölött lesz a napi középhőmérséklet. Egy biztos, hogy az utóbbi napokban már megdőlt a fővárosi melegrekord, Újpesten mértek árnyékban 34,5 fokot. És ez még csak a kezdet. A hőség tovább fokozódik. De meddig tart ez még?

Túl sok mindent nem tehetünk, tűrnünk kell, de van néhány praktika, amivel elviselhetővé válnak a napon 40 fok fölötti értékek.

Igyunk annyi folyadékot, amennyit csak tudunk, ugyanis a napi szokásos két és fél liter nem lesz elegendő. Inkább gyümölcs és sok folyadék. Ha lehet ivólé formájában, a sok gyümölcs a kertből most jó lehetőség az elkészítésére és fogyasztására! A kötelező gyakorlatok között említhetjük még a naptilalmat 11 és 15 óra közt, a lenge, de napvédő öltözetet és a különféle kenceficéket is.

A lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni kell; éjjel szellőztetni, nappal sötétíteni. Bekapcsolhatunk légkondicionálót is, de vigyázzunk, hogy az eszköz legyen kitakarítva, karbantartva, nehogy a vízből baktériumok kerüljenek a levegőbe. A hőfok beállításánál is van egy dolog, amit meg kell fontolni, az az ideális, ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok a differencia.

A túlzott intenzitású szellőztetés rossz hatással lehet a nyakra és az ízületekre, hosszú távon sok kellemetlenségünk származhat belőle, de akár azonnal be is náthásodhatunk. Lehet azonban ventilátort is használni, amennyiben 35 foknál alacsonyabb a hőmérséklet. Minél melegebb azonban a levegő, a keringetett közeg annál több energiát von el a szervezetünktől, ezáltal pedig úgy száradunk ki, hogy észre sem vesszük - ez ellen is csak a ,,mértéktelen" ivással védekezhetünk.

A legveszélyeztetettebbek a pici gyerekeken kívül az idősek, akiket leginkább a magukra hagyottság veszélyeztet, nem szabad, hogy olyan helyen maradjanak bezárva, ahol a levegő gyorsan felmelegszik - autóban gyorsan felszökik a hőmérséklet akár 80 fokig is, az ilyenkor előálló hőguta pedig súlyos következményeket von maga után.

Az idősekre fokozottan kell figyelni

Mivel az idős emberek szervezetének hőszabályozó mechanizmusa nem tökéletes, fokozottan figyelniük kell arra, hogy mit tesznek. Ajánlott, hogy csak hajnalban és éjszaka szellőztessenek, s napközben be kell sötétíteni a szobát, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 27-28 fok fölé. A légkondicionálót, a ventilátort időszakosan kell üzemeltetni. Szellős, természetes alapanyagú ruhát kell viselni, s aki nem bírja a meleget, homlokát, nyakát, csuklóját időszakosan nedves törülközővel hűtheti le. Rendszeresen kell ellenőrizni azokat a betegeket, akik vérnyomáscsökkentőt szednek, mert a nagy hőség csökkenti a vérnyomást, s a gyógyszeradagot esetenként ehhez kell igazítani.

A nagy melegben nemcsak az idős, beteg emberek, az egészségesek is könnyebben kifáradnak, csökken a figyelem, ezért gépkocsival pihenten kellene útnak indulni. Mivel a megszokott hétköznapi tevékenységek is fárasztóbbak, az idősek kérjenek segítséget a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében.

Gyengén sózott zöldség-, gyümölcslevesek fogyasztása ajánlott, a tejes, tejfölös nehezebb ételeket, különösen, ha nem egészen frissek, kerülni kell.

Nem érdemes nyáron dideregni!

Amig az egyik kolléga húsz fokra tekeri és felkattintja, a másik néhány perc múlva lenyomja a légkondicionáló kapcsolóját - minden klímaberendezéssel felszerelt irodában jól ismert jelenet ez, amit rendszerint némi vita is követ. Az egyik fázik, a másiknak melege van, kompromisszum szinte sosem alakul ki, marad tehát a kapcsolgatás. Ez azonban nem tesz jót a szervezetnek, és a villanyszámla összegét is megdobhatja. Pedig a klíma nagyon hasznos lehet, ha megfelelően használják.

Amióta a léghűtő és klímaberendezések széles körben elterjedtek, sokszor és sokan elmondták, hogyan érdemes működtetni őket. Nem jó például, ha 24 foknál alacsonyabbra igyekszünk hűteni a helyiséget, vagy ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 foknál nagyobb az eltérés. Ezzel ugyanis nemhogy javítanánk a közérzetünkön, még meg is terheljük a szervezetünket, amelynek a nagy meleg után hirtelen a hideghez kell alkalmazkodnia.

A légkondicionáló nem megfelelő működtetése fokozza a megfázásos betegségek előfordulását, ízületi panaszokat, deréktáji fájdalmakat, lumbágót okozhat. Kiszáríthatja a légutakat, így az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Súlyosabb esetben a típusos tüdőgyulladást okozó Legionella-fertőzést is összeszedhetünk miatta.

Klímát tehát csak józan ésszel. Akármilyen nagy a hőség, a légkondicionáló készülékkel ne próbáljunk sarkvidéki hűtést megvalósítani. Éppen csak néhány fokkal állítsuk hűvösebbre, mint amilyen a levegő hőfoka. Ha kint 30-32 Celsius fok van, benn legyen 25-26.

Hozzá kell szoknunk a tikkasztó kánikulához!!!













Egy régi klasszikus:
"Nyár van és semmi baj,
olvadok, mint a vaj
Csak kend be a hátam és
szeress bátran, hisz a
szerelem is napolaj"
UFO


Üdítő tippek kánikulában

Link



A mentők a fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek

Link



Neoton - Nyár van

Link



Ez a videó már nem elérhető! - Sajnálom!
Helyette az alábbi Linkeken:



Neoton - Nyár van

Link

Link



Frissitő képek a hőségben

Link




























 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Ez rajtad is tudna segíteni!
  2012-06-25 20:37:34, hétfő
 
 







EZ RAJTAD IS TUDNA SEGÍTENI!!!

Tégy az egészségedért!


Depresszió- és stresszoldó ujjgyakorlat


Jobb, mint bármilyen akupunktúra, jóga és egyéb homeopátia.

A lényeg: az ujjakkal megfelelő környezetben megfelelő folyamatos laza mozgást kell végezni.


Bárki megtanulhatja. Tetszeni fog. Partnere is élvezi majd. Abszolút biztonságos: semmi mellékhatás.

Naponta ismétlendő, akár többször is.


Gyógyító hatása sokszoros:


- oldja a depressziót és a stresszt

- normalizálja a vérnyomást

- erősíti a szerotintermelődést, ezáltal növeli az öröm- és élvezetérzetet

- frissíti a vérkeringést

- aktivizálja a libidót

- elejét veszi a pánikbetegségnek

- mindenféle fóbiát megszüntet

- egyéb betegségek gyógyításánál is jól felhasználható

- és még számtalan pozitív hatása van.


Egy igazi varázs-gyógymód!


Az ujjmozgás a csatolt oktatóvideóról pillanatok alatt elsajátítható!


















Fájós derekúaknak különösen ajánlott:


- Otthon is lehet gyakorolni!

- Nem kell külön tornára sem járni!























 
 
0 komment , kategória:  Humor  
125 éve született Karinthy Frigyes
  2012-06-25 15:55:25, hétfő
 
 




KARINTHY FRIGYES 125 ÉVE SZÜLETETT


1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, költő, műfordító, a múlt századi magyar irodalom egyik legeredetibb alakja. /+1938.augusztus 27./

Sokrétű életművet hagyott maga után, kitűnő regényekben, gyönyörű novellákban, de nemegyszer mulatságos humoreszkekben fejezte ki különféle nézeteit és életfilozófiáját. A kor talán legeredetibb, legmeglepőbb témavilágú regényírója és novellistája, aki legszebb szépirodalmi műveit versekben írta meg. Egy nagy költő, a Nyugat nagyjaival egyenrangú költő, aki egész életében mindössze két vékonyka kötet költeményt írt, de annál több versparódiával jellemezte írótársait és az irodalomtörténetet. Egész irodalmunkban ő a leghíresebb, legnépszerűbb, a legtöbbször olvasott, idézett, emlegetett humorista.

Budapesti kispolgári család fia volt; érettségi után humán műveltsége ellenére a természettudomány izgatta, ezért előbb fizika-matematika szakos bölcsész lett, majd orvostanhallgató. Egyiket sem fejezte be, de szerzett magának annyi ismeretet, hogy idővel írótársai között ő tudott legtöbbet a modern természettudományról, s a maga korában ama kevesekhez tartozott, akiknél nem vált ketté az irodalmi-művészeti-történelmi műveltség meg a matematikai, természettudományi műveltség.


KARINTHY FRIGYES [A MAGYAR IRODALOM ARCKÉPCSARNOKA

Link



Karinthy Frigyes összes költeménye

Link



Karinthy Frigyes novellái

Link



Karinthy Frigyes: Így írtok ti (válogatás)

Link








Karinthy Frigyes: Előszó

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek

Próbáltam súgni, szájon és fülön,
Mindnyájatoknak, egyenként, külön.

A titkot, ami úgyis egyremegy
S amit nem tudhat más, csak egy meg egy.

A titkot, amiért egykor titokban
Világrajöttem vérben és mocsokban,

A szót, a titkot, a piciny csodát,
Hogy megkeressem azt a másikat
S fülébe súgjam: add tovább.

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Mert félig már ki is bukott, tudom
De mindig megrekedt a féluton.

Az egyik forró és piros lett tőle,
Ő is súgni akart: csók lett belőle.

A másik jéggé dermedt, megfagyott,
Elment a sírba, itthagyott.

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

A harmadik csak rámnézett hitetlen,
Nevetni kezdett és én is nevettem.

Gyermekkoromban elszántam magam,
Hogy szólok istennek, ha van.

De nékem ő égő csipkefenyérben
Meg nem jelent, se borban és kenyérben,

Hiába vártam sóvár-irigyen,
Nem méltatott reá, hogy őt higgyem.

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Hogy fájt, mikor csúfoltak és kínoztak
És sokszor jobb lett volna lenni rossznak,

Mert álom a bűn és álom a jóság,
De minden álomnál több a valóság,

Hogy itt vagyok már és még itt vagyok
S tanuskodom a napról, hogy ragyog.

Én isten nem vagyok s nem egy világ,
Se északfény, se áloévirág.

Nem voltam jobb, se rosszabb senkinél,
Mégis a legtöbb: ember, aki él,

Mindenkinek rokona, ismerőse,
Mindenkinek utódja, őse,

Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Elmondom én, elmondanám,
De béna a kezem s dadog a szám.

Elmondanám, az út hová vezet,
Segítsetek hát, nyujtsatok kezet.

Emeljetek fel, szólni, látni, élni,
Itt lent a porban nem tudok beszélni.

A csörgőt eldobtam és nincs harangom,
Itt lent a porban rossz a hangom.

Egy láb mellemre lépett, eltaposta,
Emeljetek fel a magosba.

Egy szószéket a sok közül kibérlek,
Engedjetek fel lépcsőjére, kérlek.

Még nem tudom, mit mondok majd, nem én,
De úgy sejtem, örömhírt hoztam én.

Örömhírt, jó hírt, titkot és szivárványt
Nektek, kiket szerettem,
Állván tátott szemmel, csodára várván.

Amit nem mondhatok el senkinek,
Amit majd elmondok mindenkinek.


Karinthy Frigyes - Előszó /Latinovits Zoltán/

Link








Idézetek

Link



Forrás nélküli idézetek:

Sokan halnak meg manapság, akik azelőtt soha.
Ha hinni akarom, hogy a művészet tükörképe az életnek, hinnem kell, hogy az élet is művész. Történeteit megszerkeszti, történeteivel célja van...
A dolgok azáltal lesznek, hogy nevet adunk nekik, s így lehetségesnek tartjuk őket. Minden, amit lehetségesnek tartunk, meg is történik. A valóságot az emberi képzelet teremti.
Csak ott vagyok gyöngéd, ahol tudják, hogy nem vagyok gyönge.
Kifogytam minden mondanivalómból. Hát kénytelen voltam megmondani az igazat.
Egy nő mindent megér, csak az árát nem.
A hisztéria veszedelmes betegség - csak a nők kaphatják meg, és csak a férfiak halnak bele.
A jó tulajdonságokat szeretjük. A rossz tulajdonságokba szerelmesek vagyunk.


Humor:
Lelkiismeretes humorista humorban nem ismer tréfát.
Mire olyan szerény ez a fiatalember?
Szeretnék egy kicsit nevetni is. És nem tudok nevetni, ha röhögtetnek.
A diktatúra és a demokrácia között az a különbség, hogy a diktatúrában az egyik ember legyőzi, megalázza és kizsákmányolja a másikat. A demokráciában a másik ember teszi ugyanezt az egyikkel.
Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.
Jobb egy mentő ötlet, mint öt mentő egylet.
Álmomban két macska voltam és játszottam egymással.



Karinthy Frigyes - Tanár úr kérem 01 - Reggel hétkor

Link



Karinthy - Egy férj naplójából

Link



Karinthy Frigyes és Karinthy Ferenc sírja. Kerepesi temető 41-1-35. Borsos Miklós alkotása.







 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Férfiak VII.
  2012-06-24 21:05:29, vasárnap
 
 




FÉRFIAK VII.


Egy férfi két nővel sétál az utcán, igazoltatja őket a rendőr:
- Neve? - kérdi a férfit.
- Batik János.
- És a magáé? - kérdi az egyik nőtől.
- Batik Jánosné.
A rendőr a másik nőhöz fordul:
- Maga is Batik?
- Hát ha mutáj.

Két régi cimbora beszélget. Egyikük megkérdi a másiktól:
- Te, ha én elmennék hozzátok, és teherbe ejteném a feleséged, miközben te horgászol, akkor utána ellenségek lennénk?
A másik elgondolkozva vakarja a fejét:
- Hát azt nem tudom, hogy ellenségek lennénk-e, de hogy kvittek, az biztos.

Két jó barát támasztja a pultot a kocsmában.
- Mondd, megegyeztél már a feleségeddel a vagyonmegosztásban?
- Hogyne, a válóperes ügyvédem mindent elintézett.
- Na, mesélj!
- A lakás és a gyerek a feleségemé lett, az autó az enyém, a vagyon pedig az ügyvédé.

Két barát beszélget:
- Mondtam már,hogy a feleségem lovagolni tanul?
- Igen.De milyen okból?
- Le akar fogyni.
- És van már eredménye?
- Van... 20 kilót fogyott a ló!

Hányas vagy...
Két férfi beszélget egy fogadáson.*
- És a kedves felesége mit csinál?
- Ó, ő a második férje után vágyakozik.
- Ön már a harmadik férje?
- Nem. Az első.

Barátok egymás között:
- Hogy sikerült az autóvezetői vizsgád?
- Nem tudom, mert amikor kijöttem a kórházból, a vizsgabiztos még nem tért magához.

Magyarázat
- Nem is tudom, hogyan magyarázom meg a feleségemnek, hogy hol voltam egész éjjel.
- Helyes! Törje ő a fejét.

Egy férfi meséli a barátjának:
- A múltkor, amikor hazamentem a munkából, a feleségem szexi fekete fehérneműben fogadott, két fekete bársonypánttal a kezében, és azt mondta:
- Kötözz meg és azt tehetsz, amit csak akarsz!
- És? - kérdezi türelmetlenül a barát.
- Hát megkötöztem és elmentem golfozni.

Két autós beszélget:
- Képzeld, pár nappal ezelőtt megbüntetett a rendőr kétezer forintra, mert nem a látási viszonyoknak megfelelően közlekedtem.
- Miért, mit nem láttál?
- A rendőrt.

Egon megkérdezi a barátjától
- Komám, lefeküdtél már a feleségemmel?
- Mit képzelsz? Persze hogy nem...
- Próbáld ki, jobb, mint a tied...

- Olyan kedélytelen vagyok, fáradt és fásult...
- Csináld azt, amit én szoktam ilyenkor. A legjobb gyógymód... Menj és dugj egyet az asszonnyal.
- Gondolod?
Egy óra múlva:
- Barátom, a fene se gondolta volna, hogy ilyen szép kéglitek van!

Két férfi csendben horgászik és sörözget közben. Egyszer csak az egyikük csendben megszólal:
- Azt hiszem, elválok a feleségemtől. Két hónapja egy szót sem szólt hozzám.
A másik kortyol egyet a söréből, és így szól:
- Azért ezt gondold át még egyszer. Az ilyen nők nem teremnek minden bokorban.

Három férfi ül meztelenül a szaunában. Egyszer csak egy pittyegő hangot hallanak.
Az első megnyom egy pontot az alkarján, mire a pittyegő hang elhallgat. A többiek kérdően néznek rá:
- Ez a személyhívóm volt - mondja - Nekem egy mikrochip van a bőröm alá ültetve.
Néhány perccel később telefoncsengést hallanak. A második férfi a füléhez emeli a tenyerét.
Miután végzett a beszélgetéssel, megmagyarázza a dolgot:
- Ez az én mobiltelefonom. Egy speciális mikrochip van a kézfejemben.
A harmadik férfi úgy érzi neki is fel kell mutatnia valamit. Kimegy a szaunából, át a mosdóba.
Mikor visszatér, egy darab vécépapír lóg ki a hátsójából. A többiek csodálkozva néznek rá.
- Na, mi van?
- Kaptam egy faxot.

Három férj verseng egymással, hogy kinek hülyébb a felesége. Így az első
- Az én feleségem olyan hülye, hogy két héttel ezelőtt vett egy autót magának, pedig nincs is jogosítványa.
- Uuuu, tényleg elég hülye - jött a válasz a másik kettőtől .
A második férj:
- Az én feleségem olyan hülye, hogy a múlt héten vett egy repülőgépet, pedig, se hangárunk, se repülőt vezetni nem tudunk!
- Bakker, a te feleséged tényleg hülyébb - állapították meg a többiek.
Végül a harmadik férj következett:
- Az én feleségem annyira hülye, hogy elment két hétre nyaralni, vitt magával két doboz óvszert, pedig nincs is f@rka!

Két horgász beszélget. Az egyik azzal dicsekszik, hogy a tóban milyen sok halat fogott már. A másik megkérdezi:
- És mondd, mikor érdemes horgászni ?
- Egy és kettő között.
- És miért pont akkor ?
- Mert akkor ebédel a halőr.

Egy férfi fuldoklik a horgásztóban, miközben a parton pecások üldögélnek. Kétségbeesetten kiabál:
- Horgászok! Horgászok!
Az egyik pecás visszakiabál.
- Mi is, csak nem kiabálunk közben.

Negyvenéves érettségi találkozón iddogálnak a hajdani diákok.Néhány pohár után feloldódnak a gátlások, s persze a nő a központi téma.
- Neked hogy megy, pajtikám?
- Köszönöm, elég jól. Hetente kétszer.
- Nem úgy értem. Otthon hogy megy?
- Otthon? Sehogy.

Egy ír, egy mexikói és egy szőke hapsi egy épület 20. emeletén dolgoznak. Eljön az ebédidő, és az ír megszólal:
- Marhasült káposztával! Ha még egyszer ezt kapom ebédre, kiugrom az épületből!
A mexikói is kibontja a kajáját és felkiált:
- Ma is burritó! Ha még egyszer ezt kapom, én is ugrom!
A szőke férfi is megnézi az ebédjét és megszólal:
- Már megint bolognai szendvics! Ha még egyszer ez lesz az ebéd, én is ugrom Veletek!
Másnap, mikor az ír kinyitja az ebédes dobozát, látja, hogy megint marhasült van káposztával. Puff, kiugrik a huszadikról. A mexikói meglátja a burritót, ő is leveti magát a mélybe dühében. A szőke pasas észreveszi a bolognai szenyót, kiugrik a többiek után, neki is kampec.
A temetésen az ír felesége sírdogál:
- Ha tudtam volna, hogy ennyire utálja a marhasültet káposztával, sosem raktam volna neki ebédre!
A mexikói neje is pityereg:
- Tacot vagy enchiladát is csomagolhattam volna szegénykémnek! Nem gondoltam, hogy ennyire elege van a burritoból!
Mindenki a szőke férfi feleségéhez fordul. Ő megszólal:
- Ne nézzetek rám! A férjem mindig maga csomagolta az ebédjét.

- Nem volt nehéz Párizsban egyedül? Meg tudtad értetni magad? - kérdi egy férfi a barátját.
- Még a legnehezebb helyzetben is mindent megértettem. Az egyik bárban például csodaszép francia nővel ismerkedtem meg. Üveget rajzoltam, mire ő bólintott, én pedig rendeltem egy üveg pezsgőt. Aztán tyúkot rajzoltam, ő bólintott és elmentünk vacsorázni. Egyszer aztán kivette a kezemből a tollat és ágyat rajzolt.
- És akkor mi történt?
- Akkor én bólintottam... Bár ma sem értem, hogyan jött rá, hogy lakberendező vagyok...







Egy vevő belép az órásüzletbe, és az eladó rögtön oda lép, és kínálja az áruját:
- Jöjjön kedves uram! Miben segíthetek? Van itt egy falióra, itt ez szép karóra, homokóra, ingaóra, melyiket adjam, mire lenne szüksége?
Vevő:
- Nekem egy pásztorórára, a pénztáros hölggyel.

Egy férfi bemegy a cipőüzletbe. Nézelődik és a végén kéri, hogy mutassanak neki egy bizonyos pár
cipőt. Az eladónő odaadja, majd visszatér és megkérdi:
- Na, hogy érzi, kényelmes...?
- Egy kicsit szorítanak- feleli a férfi.
- Próbálja kihúzni a nyelvét - mondja segítőleg az eladónő.
- Még mindig ety kisit sorit...

Egy ember egy órája vajúdik a wc-ben, de hiába, még semmi eredmény. Hallja,hogy a szomszéd fülkébe valaki benyit, majd a szokásos bemelegítő zajokat követően ssssss, aztán csobbb. Emberünk nyögve,kínlódva, vigaszt remélve átszól:
- Jaj de irigylem magát.
Válasz is érkezik:
- Ne irigyeljen: az első a nadrágomba ment, a második a mobilom volt.

Éppen csak hajnalodik. Riadt férfi siet a 2. emeleti gangon át s zörget az orvos ablakán:
- Doktor úr, gyorsan! A feleségem szobájában az ágya fölött leszakadt egy óriási csillár! Az orvos lázasan öltözködik.
- A felesége súlyosan megsérült?
- Semmi baja! - kiáltja a férfi - De az albérlőnk eltörte a derekát!

Gézát, a közismert papucsot ugratják a barátai:
- Géza, nálatok ki hordja a nadrágot?
- Én! Sőt én mosom és én is vasalom...

Az agglegényt mindenki győzködi, hogy nősüljön már meg. Az egyik barátja így szól hozzá:
- Nem értem, miért nem nősültél még meg. A szerelem a fény az ember életében.
Az agglegény ránéz, és csöndesen megjegyzi:
- A házasság pedig a számla a fényért...

Mit sportolsz?
Két barát beszélget:
- Sportolsz?
- Minden nap jógázom. Hanyatt fekszem a heverőn két órán át, a szememet egyetlen pontra függesztve.
- Milyen pontra?
- A képernyőre.

Informatikusok
Két informatikus beszélget:
- Képzeld, szombat éjjel megismerkedtem a discoban egy dögös szőke nővel.
- Szerencsés fickó!
- Felhívtam a lakásra, ittunk egy kicsit, átöleltem...
- És aztán, mi volt még?
- Egyszer csak azt mondja: "Vetkőztess le!"
- Nahát...
- Levettem a nadrágját, aztán a bugyiját is, aztán lefektettem az új laptopom mellé az asztalra...
- Nocsak vettél egy új laptopot? Milyen processzorral.

A beosztott managerek kosaraznak.
A középszintű managerek teniszeznek.
A felsőszintű managerek fallabdáznak.
A vezérigazgató és az elnök golfoznak.
Vagyis: Minél nagyobb a hatalmuk, annál kisebbek a golyóik.

Minden kezdet nehéz:
Egy rendkívül félénk fiatal pár ül egymás mellett a padon. Bár messziről látszik, hogy tetszenek egymásnak, egyik sem mer kezdeményezni. Végül a lány felbátorodik, és így szól:
- Engem Juliskának hívnak.
- Engem nem - válaszol a fiú fülig pirulva.

A félszeg ifjú repülőgépen utazik, mellette nagyon csinos, fiatal nő ül. A fiú nem meri megszólítani, csak oda-odanéz titokban. Már-már leszálláshoz készülnek, mire összeszedi magát, és megkérdezi:
- Bocsánat, kisasszony... ööö... maga is ezen a gépen utazik?

Egy 18 éves fiú randevúzik egy lánnyal. A fiú kisöccse meg akarja tudni, milyen egy randi, elbújik a csomagtartóban. A fiatal pár kihajt a város szélére.
- Na, igen vagy nem? - fordul a fiú a lányhoz.
- Hát nem! - így a lány.
- Jól van, akkor én hazamegyek kocsival, te pedig kiszállsz és mehetsz vissza gyalog.
Másnap a 6 éves kisfiú randevúra hívja a kis szomszédlányt. Felülteti a bicikli csomagtartójára és kihajtanak az erdőszélére. Megkérdezi a kisfiú a kislánytól:
- Na, igen vagy nem?
- Hát ez meg mit jelent? Legyen igen! - feleli a kislány.
- Tudtam, hogy pechem lesz! - sóhajt fel a fiú - Itt a bicikli, menj vissza vele, én meg gyalog megyek.

Jenőke élete első randevújáról jön haza lógó orral. Az apja faggatja:
- Hogy sikerült?
- Félig.
- Hogyhogy félig?
- Én ott voltam, a lány nem.

A fiú egy elragadó fiatal lányt visz autókirándulásra. Már órák óta kocsikáznak, amikor végre talál egy elhagyatott helyet, ahol megállítja a kocsit. Hiába próbálja azonban megcsókolni a szépséget, az hidegen elutasítja:
- Ne is próbálkozz! Én tisztességes lány vagyok és az is akarok maradni!
- És ezt most mondod nekem? Tizenöt liter benzin után...!

- Hallom, a lányod hegedülni tanul. Na és, hogy halad?
- Nagyon jól. Neki köszönhetem, hogy megvehettem a szomszéd házat féláron.







A férfiak olyanok, mint a...
- Banán: minél öregebb, annál fonnyadtabb.
- Időjárás: semmit sem tudsz tenni, hogy megváltozzon.
- Turmixgép: van belőle egy, de sosem tudod, minek.
- Csoki: édes, és mindjárt a csípődre megy.
- Kávé: a legjobb belőle erős és forró, és egész éjszaka nem hagy aludni.
- Reklám: egy szavát se hidd el.
- Pattogatott kukorica: jó érzés, de csak egy kis időre.
- Hóvihar: sosem tudod mikor jön, mikor megy el és hány centit sikerül összehoznia.
- Parkolóhely: a jobbak már foglaltak, a maradék meg a nyomorékoknak van fenntartva.

A férfiak már csak ilyenek!
Egy férfi feleséget akart választani magának, de gondot okozott, hogy a 3 legrátermettebb jelölt közül, kire essen a választása. Elhatározta, hogy mind a háromnak ad 5000 dollárt, és megnézi, hogy ki mit csinál a pénzzel.
Az első a teljes összeget szépítkezésre költötte. A leghíresebb szépségszalonban kikozmetikáztatta magát, csináltatott menő frizurát. Elment vásárolni, csak a legmenőbb cuccokat vette meg, hogy mire a férfi hazaér, tündökölhessen.
Mikor a férfi hazaért, azt mondta neki, hogy őérte tette, hogy mindenki irigyelhesse, hogy milyen dögös nője van, mert annyira szereti.
A férfi le volt nyűgözve.
A második vásárolni ment. Ajándékokat vett a férfinek. Golf felszerelést, a legújabb kütyüket a computeréhez, és néhány nagyon drága ruhát. Ahogy átadta az ajándékot azt mondta, hogy annyira szereti, hogy minden pénzt ráköltött.
A férfi ismét le volt nyűgözve.
A harmadik befektetett a tőzsdén. Ügyesen megsokszorozta a pénzt. Visszaadta az 5000 dollárt, majd a fennmaradó részt ismét befektette, és a hasznot egy közös számlára utaltatta. Ő azt mondta a férfinak, hogy ő a közös boldogságukat tartja a legfontosabbnak ezért tette, amit tett.
Nyilvánvaló, a férfi ismét le volt nyűgözve.
A férfi nagyon sokáig rágódott azon, hogy a nők mire költötték a pénzt, amit tőle kaptak.
Azután feleségül vette azt, akinek a legnagyobb volt a melle.
A férfiak már csak ilyenek, tudod...

Arra utaló jelek, hogy végérvényesen felnőttél:
1. Több ételt tartasz a hűtőben, mint sört.
2. Reggel 6 órakor kelsz - nem pedig akkor fekszel, mint régen.
3. A szobanövényeid mind életben vannak, és egyet sem szívtál el belőlük az utóbbi 3 évben.
4. Szex a díványon? Ugyan már...
5. Te vagy az, aki kihívja a rendőrséget, mert a szomszéd "büdös kölkei" nem hajlandók lehalkítani a zenét.
6. A barátaid házasodnak és elválnak, nem pedig felszedik és kirúgják őket.
7. A farmer és a pulóver már nem jelent számodra "kiöltözést".
8. A kanapén alvástól megfájdul a hátad.
9. Egy mozi és egy vacsora a teljes randi, nem pedig a randi kezdete.
10. A gyógyszertárba hashajtóért jársz, nem pedig óvszerért és terhességi tesztekért.
11. A reggelit reggel eszed.
12. A "mindjárt hányok" szöveget felváltotta a "köszönöm, de nem kérek többet".
13. A számítógép előtt töltött időd 90%-a tényleges munkával telik.
14. A nyári vakáció három hónap helyett csak egy hétig tart.
15. Végigolvastad ezt a listát, és most kétségbeesve keresed azt a pontot, amely nem illik rád.....

A férfiak számára háromféle nő létezik:
- Feleség, szerető, anyós.
- Az elsővel kél, a másodikkal él, a harmadiktól fél.

Öt férfi: 20-, 30-, 40-, 50- és 60-évesek fürdenek egy tóban, amikor meglátnak néhány gyönyörű, fiatal lányt meztelenül fürödni a túlsó partnál.
- a 20-éves fiú azt mondja: "Gyertek, odaúszunk és mindegyiket magunkévá tesszük!"
- a 30-éves: "Nem bánom, ússzunk oda, de válogatni fogunk közülük..."
- a 40-éves: "Nekem nincs kedvem. Várjuk meg, amíg ideúsznak!"
- az 50-éves: "Figyeljetek csak! Már kezdenek úszni idefele..."
- a 60-éves: "A francba is...! Tegyünk úgy, mintha halottak lennénk!"

... 8, 18, 28, 38, 48, 58, 68 évesen a lányok között:
8 - Ágyba viszed, majd mesét mondasz neki.
18 - Mesét mondasz neki, hogy ágyba vihesd.
28 - Már nem kell mesélned, hogy ágyba vihesd.
38 - Ő mesél neked, hogy ágyba vihessen téged.
48 - Mesélsz neki, hogy ne kelljen ágyba vinned.
58 - Az ágyban maradsz, hogy megúszd a meséit.
68 - Ha ágyba viszed, az az igazi mese!!!







Az abszolút pasik...

A bátor...
Hajnali 3-kor totál részegen hazamegy. Felesége az ajtóban áll söprűvel a kezében, mire a pasi rákérdez:
- Takarítasz, vagy repülsz /mész/ valahova?

A rámenős...
Hajnali 3-kor totál részegen hazamegy. Bűzlik a sok női parfümtől, az ingén rúzsfoltok láthatók. Megtapogatja a felesége fenekét és így szól:
- Te vagy a következő...

A naív...
Hajnali 3-kor totál részegen hazamegy. Belép az ajtón, a felesége sodrófával várja. Mire a férj:
- Drágám, te már hajnalban sütsz?

A pofátlan...
Hajnali 3-kor totál részegen hazamegy. A felesége fekszik az ágyban, nem alszik..A pali fog egy széket, és az ágya mellé ül. Az asszony kérdésére:
- Mit jelentsen ez? - a válasz...
- Az első sorban akarok ülni, amikor a cirkusz elkezdődik...

A pofátlan... még egyszer...
Hajnali 3-kor totál részegen hazamegy. A felesége fekszik az ágyban nem alszik...
Mielőtt a nő megszólalna, a pasi rámordul...
- Csönd legyen, elég büntetés az, hogy duplán látlak.
















 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Világjárás - költségtakarékosan II.
  2012-06-22 18:13:57, péntek
 
 




VILÁGJÁRÁS - KÖLTSÉGTAKARÉKOSAN II.


ITT A NYÁR...

UTAZGASSUNK TOVÁBB LEGALÁBB ITT A NETEN...

ITÁLIÁTÓL - USA-ig - 105 csodálatos helyszinen

3D-és panoráma képek! /Ne felejts el navigálni!/

NAGYON SZÉP KÉPEK A VILÁG LEGSZEBB RÉSZEIRŐL!


Link



... és még néhány ráadás - 18 csodálatos helyről
Szép felvételek - szép háttérzenével.
A jobb oldalon lévő kis képekre kattintva újabb tájak láthatók.
A görgővel közelítheted és távolíthatod a felvételt.

Jó szórakozást kívánok!


New - York: Manhattan

Link



St. Moritz - Switzerland

Link



Nepál - Himalája

Link



San Francisco, Golden Gate Bridge in the Fog

Link



Moszkva - Kreml

Link



Dél Afrika

Link



Zambia&Zimbabwe - Victoria

Link



USA Arizona - Colorado River

Link



Venezuela

Link



Maldiv szigetek


Link



USA - Las Vegas


Link



USA - Florida - Miami

Link



Thaiföld - Bangkok

Link



India panoráma - Taj - Mahal

Link



Dubai

Link



Ukrajna - Krim

Link



Malaysia - Kuala Lumpur

Link



Üzbegisztán - Bukhara

Link



USA - Utah

Link



USA - California

Link



Moszkva - State University

Link



Jan Zięba - fotografia panoramiczna /Panoramy sferyczne i gigapanoramy. Wirtualne wycieczki./
/Fotogaleria: Néhány kép jelenik meg, a legalsó kivételével mindegyikre kattintva új rész jön elő, amit az egérrel, vagy billentyűkkel tudsz mozgatni./

Link






 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Léleképítő idézetek a Bibliából
  2012-06-22 16:20:33, péntek
 
 








LÉLEKÉPÍTŐ IDÉZETEK A BIBLIÁBÓL


Ez a kis könyv a bibliai Újszövetségből tartalmaz válogatott idézeteket. Az idézetek erőt, reményt, megnyugvást és útmutatást adhatnak napjaink egyre keményebb, stresszel teli világában, ahol az ember már nem érték, hanem csak egy eszköz.

Az idézetek közt található képek, melyek hangulatukban kapcsolódnak az idézetekhez, szintén segíthetnek a megfelelő lelkiállapot elérésében.

Olvasd akár folyamatosan a könyvet, vagy csak találomra kinyitva, ha megfelelően nyitott vagy az idézetek és a képek mondanivalójának befogadására, garantáltan erőt tudsz meríteni belőle, vagy akár segítséget kaphatsz aktuális problémád megoldásához...


Léleképítő idézetek a Bibliából.wmv

Link











 
 
0 komment , kategória:  Vallás  
Olaszország, Svájc és Ausztria bűvöletében
  2012-06-22 12:01:31, péntek
 
 




OLASZORSZÁG, SVÁJC és AUSZTRIA BŰVÖLETÉBEN


Utunk során Olaszország - Svájc - Ausztria különleges tájait, gazdag, elegáns városait tekintjük meg. A meseszép városok (Verona, Milánó, Lugano, Locarno.) mellett keresztülhaladunk 2500 m feletti hágókon, szűk szurdokokon és látunk szép vízeséseket is.


Utazás az Alpokban (Pánsip)

Link



Svájc és Olaszország bűvöletében

Link



Switzerland

Link



SVÁJCI ALPOKBAN FOGASKEREKŰ VASÚTTAL

Link



Austria

Link



Alpok egy kis virág

Link



Itáliai utazás olasz slágerekkel

Link



Itália - PPs

Link



Sankt-Moritz-Switzerland // Csodálatos képek

Link



Svájc

Link



Svájci séta

Link



Ki jön ide kirándulni?
Hétvégi kirándulóhely - ahol harapni lehet a levegőt (valahol a svájci Alpokban)



Udine



Veronai - amfiteátrum



Sirmione



Milano - Dóm



Como



Melide - mini Svájc



Via Mala



Liechestein szurdok



Lugano



Locarno



Luzern



Genf



Zürich



Lausanne



Chamonix-Mont-blanc



Interlaken



Matterhorn



St Moritz



Kufstein



Innsbruck



Graz



Wörthy tó



Salzburg



Salzkammergut



Maltatal



Heilingenblut



Grossglockner








 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Viccek és gondolatok...
  2012-06-20 22:29:15, szerda
 
 




VICCEK ÉS GONDOLATOK


Őzikét megtámadja a farkas az erdőben. Az őzike ijedten szólal meg:
- Fontos üzenetet küldött mindenkinek az oroszlán. Ha érdekel olvasd el a jobb patámon.
Amikor a farkas odahajol, hogy elolvassa, az őzike kegyetlenül fejen rúgja. Mikor a farkas magához tér az ájulásból így szól:
- Hiába, mire eszembe jutott, hogy nem is tudok olvasni, már késő volt!







Az egérke és az elefánt egy motoron utaznak. Az elefánt vezet, majd így szól:
- Félsz, egérke?
- Nem félek én! - hangzik a válasz.
Az elefánt gázt ad, majd kis idő múlva megint megkérdezi:
- Félsz, egérke?
- Én? Ugyan!
Az elefánt csutkáig nyomja, mígnem elfogy a benzin. Leállnak az első kútnál, és feltankolnak Visszafelé az egérke vezet, és ő is megkérdezi:
- Félsz, elefánt?
- Nem én! - válaszolja.
Az egérke padlóig nyomja a gázt, majd újra megkérdezi:
- Félsz, elefánt?
- Nem én! - hangzik a válasz.
Mire az egérke:
- Pedig félhetnél, mert nem érem el a féket.







A fókafiú udvarol a fókalánynak, de az erősen kéreti magát.
- Ez nem igaz! - dühöng a fókafiú - Rajta vagyunk a kihaló állatok listáján, ez meg itt kéreti magát!







Szalad a pipi a tyúkudvarban, utána a felhevült kakas, rohannak, rohannak. A pipike közben gondolkozik:
- Ha most megállok, azt fogja hinni, hogy kurva vagyok...ha még sokáig szaladgálok előle, frigidnek fog tartani... na akkor én most megbotlok.







A baromfiudvarban fél kilós tojást tojik az egyik tyúk. Egy riporter megkérdezi tőle:
- Megmondaná, hogy hogyan sikerült?
- Ez családi titok
A riporter faggatja a sikeres kakast is:
- Megmondaná, hogy hogyan sikerült?
- Ez családi titok.
- Tervei a jövőre nézve?
- Elöször is szétverem a strucc pofáját!







A baromfiudvarban a kakas ahányszor elmegy az egyik tyúk mellett,mindig kitép a hátából egy tollat. A tyúk már majdnem kopasz, mikor nem bírja tovább idegekkel, és megszólal
- Mondd csak te kakas, a többi tyúkot miért nem bántod???
.
.
.
- Mert téged meztelenül akarlak! - válaszolja a kakas.







Új kis kakas kerül a baromfiudvarba, és azonnal lendületesen munkához lát. Nem kíméli a pulykákat, gyöngytyúkokat, kacsákat, libákat sem.
- Nem lesz ennek jó vége fiacskám! - figyelmezteti az öreg kakas az ügybuzgó fiatal társát, aki rá se hederít.
Másnap reggel az öreg tarajos szomorúan látja hogy a buzgó kiskakas ott fekszik a szemétdomb tetején, és fölötte már ott köröz egy keselyű.
- No lám - csóválja fejét az öreg - megmondtam én, hogy ez a sok szex nem vezet jóra!
- Csönd - suttogja mérgesen a kiskakas egyik szemhéját felnyitva - mindjárt leszáll!










Három bagoly ül a fán. Megszólal az egyik:
- Kaptam egy órát.
- Az semmi - tromfol a másik - én kaptam egy tehenet.
- A francba is - mérgelődik a harmadik - én nem kaptam semmit.
Másnap ismét ott ül a három bagoly ugyanazon a fán. Megszólal az első:
- Ellopták az órámat, nem tudom mi lesz.
- Nekem meg a tehenem, zabos vagyok.
Mire a harmadik:
- Már fél hat? Gyerünk fejni!







Bolháné délben telefonál Bolhának:
"Fiacskám, hazaugrasz ebédre, vagy érted küldjem a kutyát?"







Egy csiga feljelentést tesz két teknősbéka ellen, azt állítva, hogy hazafelé menet megerőszakolták. A nyomozó az áldozatot faggatja:
- Most mondja el szépen, nyugodtan, mire emlékszik.
- Sajnos, nem tudom. Olyan gyorsan történt minden...







Két barackvirág beszélget:
- Szeretsz?
- Szeretlek.
- Akarod?
- Akarom.
- Akkor hívjuk a méhecskét!







A sündisznó bébi eltéved a sötétben és bekeveredik az üvegházba. Hosszas bolyongás után, amikor nekimegy egy kifejlett kaktusznak, boldogan tárja szét mancsocskáit:
- Mama !







Mamut papa mamut mamának:
- Na ?
- Neee...!
Következő nap ismét megkérdi:
- Na ?
- Neee...!
Mamut papa nagyon kitartó volt:
- Na ?
- Neee...!
És kihaltak a mamutok...







GONDOLATOK

A munka élteti az embert, de a pihenés sem ölt még meg senkit!
A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.
Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség, de gyakorlatilag van !
Élj lazán, ne dolgozz túl sokat! Mert egyszer csak azt veszed észre, hogy vasárnap a templomban
mindenki énekel, csak te fekszel csendben a hátadon. ....
A pesszimista olyan ember, akinek mindig igaza van, de sosincs öröme benne.
A hisztéria alattomos betegség! A nő kapja meg és a férfi hal bele!
Bonyolult kérdésre mindig akad egy egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.
Ne vedd túl komolyan az életet! Úgyse kerülsz ki belőle élve.
A munka azoknak való, akik nem tudnak horgászni.
A Föld IQ szintje állandó, csak egyre többen vagyunk hozzá.
Kétféle ember létezik: az egyik mindig megmondja, mit gondol, a másiknak vannak barátai és érvényesül.
A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen.
Egy tökéletes férfi hajlandó órákon át várni, míg a barátnője két perc alatt elkészül.
Múlt éjszaka, ahogy feküdtem az ágyban és bámultam a csillagokat, arra gondoltam, hova a fenébe tűnhetett a mennyezet meg a tető?
Aki golyóálló mellényt visel, ne lepődjön meg, ha seggbe lövik.
A számítógépek sohasem fogják az emberi hülyeséget pótolni.
A legnehezebb dolog a világon tudni, hogyan kell valamit jól csinálni, és szó nélkül végignézni, ahogy valaki rosszul csinálja...
Minél öregebb a nagypapa, annál jobb tanuló volt kiskorában.
Ne aggódj az egészséged miatt. Elmúlik.
Isten szeretheti a hülyéket, ha ilyen sokat teremtett belőlük.
Ha az ellenségeid lőtávolban vannak, akkor te is.
Te is mosolyognál, ha tudnád, amit Mona Lisa is tudott.
Mosakodjon az, aki lusta vakarózni!
Ha nem tetszik, ahogy vezetek, akkor tünés a járdáról!
Nős ember is lehet boldog, csak a felesége rá ne jöjjön.
Ha az iskola az életre nevel, nem félek a haláltól.
Az élet akkor kezdődik, amikor a gyerekek elköltöznek és a kutya is megdöglik végre..
Aki dohányzik, meghal. Aki nem, az is.
A szamárfül az origami legegyszerűbb változata.
Igaz, hogy a kemény munka még nem ölt meg senkit, de hát miért kockáztasson az ember.
Miért nem tudják a nők felhajtani a WC-ülőkét maguk után?
Sose vegyél semmit, aminek nyele van, mert azzal dolgozni kell!
Aki utoljára nevet, annak lassú a felfogása.
Ha egy nő meg akar tanulni vezetni, ne állj az útjába.
A dzsungelben minden ehető. Te is....







 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Dankó Pista
  2012-06-20 21:28:45, szerda
 
 




DANKÓ PISTA


1858. Június 14.-én (156 éve) született Szeged-Fölsőtanyán /ma: Szattymaz/Dankó Pista magyar (cigány) hegedűművész, nótaszerző. Budapesten hunyt el 1903. március 29-én /109 éve/.

Muzsikus cigány család leszármazottja, s már 15 évesen saját zenekara élén játszik. Döntő fordulat életében a költő Pósa Lajossal való megismerkedése. "Ettől fogva nem is válik el a két név egymástól, és míg magyar nótát dalolnak a világon, addig mindig együtt emlegetik nevüket" - mondja róluk Móra Ferenc. - "A költő karjára vette a cigányt, és halálos holtáig el nem hagyta többet." Dankó rövid élete során több mint félezer dallamot, nótát komponál, melyek a magyar nóta történetének egyik legnagyobb alakjává teszik. A Dankó-nóta jelentősége túlmutat önmagán, hisz oly korban történik mindez, amelyben a magyarságunk megtartóereje a tét, vagy ahogy Ady mondja:

Magyar Dankó Pista, áldjon meg az isten,
Akinek a lelke elvágyódik innen,
Akit kerget, hajszol sóvár, beteg vágya,
Akinek a lelke magyar földön árva,
Megmenti, megtartja a te magyar lelked,
A te nagy bánatod, a te nagy szerelmed,
A te duhajságod, a te kacagásod...
Visszaadtál nekem egy vesztett világot!..."


Dankó Pista szobra Szegeden





Dankó Pista dalai, szerzeményei helyet kapnak a színháztermekben is, nagy valószínűséggel a Pósa-asztalnak köszönhetően. A második nevezetes Pósa-Dankó-szerzemény, a "Habra hab siet." kezdetű műdal, Blaháné betétszámaként Lukácsi Sándor "Rebeka" című népszínművében, a pesti színpadokról lesz már országosan népszerű. Ettől kezdve a szegény szegedi cigány poéta előtt megnyílnak a pesti nagy zeneműkiadók eladdig csukott ajtói is.
Szegeden, a városi színházban, 1886-ban Molnár György "Zsellérleány" című népszínműve már Dankó Pista betétdalaival kerül a nagyközönség elé. A publikum pedig a darab szegedi bemutatóján két gyönyörű babérkoszorúval tünteti ki a nóták szerzőjét, Dankó Pistát. A népszínmű néhány dala hetek alatt válik népszerűvé a monarchia Magyarországának szinte teljes területén. Ilyenek, mint a "Páros élet legszebb a világon.", meg az "Isten veled, vén eperfa.". A népszínművek kapcsán megkezdődik Dankó Pista színházi karrierje is. Innentől fogva rendszeresen megjelennek dalai egy-egy népszínműben, de ezzel párhuzamosan önálló szerzeményei is rendre sikert aratnak. Idővel a "Szegény Laci", "A leányasszony", "Rebeka", "Gyimesi vadvirág", "Cigányszerelem", "A halász szeretője" című népszínművek dalait mind ő írja.

Első és utolsó önálló népszínműve: a "Cigányszerelem"

Dankó 1887-ben írja az egyik legelterjedtebb dalát Pósa szövegére, a "Még azt mondják, nincs Szegeden boszorkány." kezdetűt, amelyet a "Szőke kislány, csitt, csitt csitt." a "Vásárhelyi sétatéren Béla cigány muzsikál", és amelyet az "Egy csillag se ragyog fenn az égen" kezdetű dalok követnek. Azután csak néhány dal a sok-sok itt született közös szerzemények közül:
"Nem átkozom ibolyakék szemedet", "Szegedében szokása a leánynak", Ne gyónj nekem, minek gyónnál", "Hallod rózsám, Katika", "Eltörött a hegedűm, nem akar szólalni", "Nem vagy legény, Berci", "Nincs szebb lány a magyar lánynál", "Nincsen a császárnak olyan katonája", "Nem jó, nem jó minden este a kapuba kiállni", "Elmegyek a tengerszélre", "Búsan szól a kecskeméti öreg templom nagyharangja". stb.

Életrajza

Link



Dalai

Link



Dankó Pista cigány származású magyar nótaszerző és édesanyja





Még azt mondják, nincs Szegeden boszorkány /Kállay Bori Berkes János

Link



Szőke kislány, csitt, csitt, csitt!

Link



Dankó Pista - Eltörött a hegedűm - Győri Szabó József

Link



Hetes fogat - Rózsa, rózsa... / Rózsa rózsa, Nincs szebb lány a magyar lánynál, Sarkon van a sarkon van a.., Sárgarigó fészket rakott/

Link



Jávor Pál: Most van a nap lemenőbe /Részlet a Dankó Pista c. filmből/

Link



Dankó Pista nótái /Vörös Kálmán és zenekara, Bojtor Imre és Győri Marta énekel, konferál: Kudlik Júlia/

Link



Dankó Pista - Film 1941 - teljes

Link

Link

Dankó Pista hegedűje - Szeged Móra Ferenc múzeum








 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 220
  • e Hét: 1716
  • e Hónap: 18860
  • e Év: 156232
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.