Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Dr. Bakay Kornél: A magyarság és Európa
  2015-02-28 21:35:20, szombat
 
 







Dr. Bakay Kornél: A MAGYARSÁG ÉS EURÓPA
2015. február 19. ·


A magyarság nem azáltal válik ki a világ népei közül, mert derekabb, vitézebb, okosabb lenne, mint a többiek. Még csak nem is az ősisége által, hanem azért, mert az 55 millió km2-es Eurázsia európai térségének kellős közepén vett birtokába egy 340 000 km2-es területet amelyet annyi balszerencse és oly sok viszály ellenére is - meg tudott tartani ezredéveken át, sőt ősi nyelvét sem vesztette el az idegen nyelvű és szokású népek tengerében sem. Ugyanakkor csakis a Kárpát-medence területét vette birtokába, s ha terjeszkedett is politikai-katonai hatalma révén, például a horvát és a dalmát vidékek felé, azokat nem népesítette be magyar telepesekkel. Történeti tény, hogy a magyarok a XIX. század végéig nem hagyták el tömegesen a Kárpát-medencét.

Feltűnő, hogy a keleti lovas népeknek nevezett etnikumok mindegyike (a germán nyelvű népeket nem soroljuk ide), a maga idejében ugyanígy tett. Katonai erejüknél fogva mind a szkíták, mind a húnok, mind az avarok, mind a magyarok, az adott korban, birtokolhattak volna másutt is jelentős területeket, mégsem következett ez be. Ennek, megítélésünk szerint, rendkívül nyomós okának kellett lennie.

Csak a legutóbbi időben bizonyosodott be, hogy Eurázsia benépesedésének első nagy hulláma is Közép-Afrikából indult meg 700 ezer évvel ezelőtt s eljutott Nyugat-, Közép- és Kelet-Európába a neandervölgyi ember. A Homo Neandertaliensis azonban nem a mai ember őse. A mi közvetlen őseink (Homo sapiens sapiens) cca. 70/50.000 évvel ezelőtt vándoroltak fel ugyancsak Közép-Afrika térségéből Európába s jutottak el, többek között, a Kárpát-medence térségébe is, valamint Közép-Ázsia tájaira is.

Az utolsó jégkort követően a vastag jégtakaró csak 8.300 táján tűnt el Európa északabbi övezetéből s a mezolithikumtól kezdve az éghajlat már nagyobbrészt a maival egyezett meg.

A Kárpát-medencét birtokukba vevő őskőkori kultúrák népei (is) ismerték az írást, a művészetet, a mítoszokat és a zenét. A rovás betűs magyar írás ősírásnak tűnik, amely -a jelek szerint - éppen a Kárpát-medencéből terjedt szét.

Az agglutináló magyar ősnyelv hordozói, a DNS-jellemzők alapján, együtt az őshorvátokkal, az őslengyelekkel és az ősukránokkal, a Kárpát-medence őslakóinak is tekinthetők, akik nyelvi és genetikai rokonságban állottak a közép- és belső-ázsiai szkíta-hún népcsoportokkal. Nyilvánvalóan ennek tudható be a Kárpát-medencében élők iránti érdeklődés és a Kr. születés előtti VII. századtól egyértelműen nyomon követhető népesség-beáramlások, elsősorban kelet felől (szkíták, daha-dákok, szarmaták, húnok, alánok-jászok, avarok, onogur-bolgárok, magyarok, besenyők, kúnok).

A sajátos nyelv, a keleti rokonság, a haditechnikai fölény és a Kárpát-medence anyagi javakban való rendkívüli gazdagsága (ásványi kincsek, földminőség, mérsékelt éghajlat, kiváló és hatalmas ivóvíz-készletek, gyógyvizek) lehetett a legfőbb kiváltója, majd fenntartója a magyarokkal szembeni máig meg nem szűnő ellenszenvnek vagy egyenesen gyűlöletnek. A nyugat-európaiak számára a szkíta- hún- avar- magyar népek egyformán gens detestanda, azaz elátkozott népek voltak, akiktől meg kell szabadulni és akiktől csodaszép országukat el kell venni. Ez a szándék 1920-ban valóra vált.

A magyarság keleti kapcsolatai azonban rendkívül erősek. Közel 3000 esztendő óta kimutatható egy egységes kultúra Belső-Ázsiától a Kárpát-medencéig, amelyet összefoglalóan szkíta- hún műveltségnek szoktunk nevezni.

Mind nyelvészetileg, mind régészetileg, mind a DNS-vizsgálatok, mind pedig az írott források alapján határozottan elvethető a hivatalosnak tekintett finnugor származás-elmélet, valamint az un. örökös vándorlás tudománytalan és primitív teóriája.

A magyar nyelvet beszélő népek számos népelnevezés alatt szerepelnek a forrásokban: szavárd (szabír), hunugur, türk, badzsgirt (baskír), kazár, madzsar, magyar, hungar. S ez az egykor jelentős lélekszámú nép Közép- Ázsia és a Kaukázus térségéből települt át a Kárpát-medencébe, több hullámban, ám nem idegen jövevényként, hanem az itt élők között található ősrokonok testvérnépeként.

Ez a körülmény teszi érthetővé a székely-kérdést, a Kárpát-medencei honalapítás alapvetően békés jellegét, de azt a rendkívül éles ellenérzést is, amelyet Európa népei éreznek a magyarokkal szemben.

Az új magyar őstörténet politikai és nemzetstratégiai kérdés is, kivált a legújabb Európa új korszakában és megváltozott viszonyai között.

(Megjelent: A magyarság és a Kelet. Őstörténeti konferencia. Bp. MVSZ, 2004, 22-23.)

Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!







Bakay Kornél-Magyar őstörténet kutatás

Link



Bakay Kornél - A hún-magyar rokonság kutatásának alapjai

Link



Bakay Kornél előadása Európa harmadik iszlám megszállásáról (2017. 11. 18.)

Link



Bakay Kornél: Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség! 1/4
Tanulmányok és előadások

Link








 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Farsang
  2015-02-26 20:30:16, csütörtök
 
 










FARSANG


A farsang úgynevezett mozgó ünnep, vagyis hossza évről évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. A kezdete állandó, mindig vízkereszttől (január 6-a) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, vagyis hamvazószerdáig tart, az idén, 2015-ben február 18-áig.

A farsang, vagyis a 40 napos böjt előtti időszak tömören összefoglalva nem más, mint a bolondozás, a tréfálkozás, a zajos-zenés mulatozás, a karneválok, a lakomák és a párkeresés, udvarlás ideje.

Nem is olyan régen a karnevál szó hallatán Magyarországon nagyon sokan elsősorban a látványos velencei és riói karneválra gondoltak. Szerencsére ma már sok helyen újjáélednek a régi szokások, és itthon is van éppen elég látnivaló - a legismertebb persze a mohácsi busójárás - és megőrzésre méltó hagyomány. Emlékszem, gyermekkoromban mindig izgatottan vártuk a farsangi jelmezbált, amikor ,,álruhába" öltözve lehettünk azok, akik épp szerettünk volna. Ez a hagyomány ma is él, ám a kisiskolások ma már nem egyszerű figurák, kéményseprők vagy katicabogarak akarnak lenni, mint a mi időnkben, hanem Supermanek vagy Harry Potterek.

Szüleink meséiből tudjuk, hogy az ő fiatalkorukban is voltak jelmezbálok, de akkor a fiúknak szigorúan lány-, a lányoknak pedig fiúalakot kellett ,,megszemélyesíteniük". A jelmezbe, illetve álarc mögé bújás a krónikák szerint eredetileg azt szolgálta, hogy a szabályokat felrúgó ember személye titokban maradjon, így büntetlenül keveredhessen verekedésbe, vagy - uram bocsá' - molesztálhassa a nőket.

A bolondozás mellett a farsang másik jellemzője a párválasztás volt. Ma talán megmosolyogjuk, hogy egykor a kapcsolatok kialakításának, az ismerkedésnek ezek a bálok voltak a helyszínei, de ne feledjük: évtizedekkel ezelőtt - főként faluhelyen és a tanyavilágban - nem volt színház és mozi, és nem lehetett hetente diszkóba járni!

A farsangi szokások és hiedelmek zömének szempontjából többnyire a farsangvasárnap, a farsanghétfő és a húshagyókedd jelenti az igazi farsangot. A záró három napot farsang farkának is nevezik. Ezek a felszabadult mókázás igazi napjai. ,,Felkötjük a farsang farkát" - mondták még jó ötven éve is az idősebb emberek, ha farsang idején meglátogatták a rokonokat, barátokat, ismerősöket, vagy szórakozni mentek.

A népi kalendáriumban különleges nap a hamvazószerda utáni csütörtök, amikor felfüggesztették a böjtöt, hogy elfogyaszthassák a megmaradt farsangi ételeket: ez volt a zabáló-, torkos- vagy tobzódócsütörtök. Néhány éve - nagy sikerrel - a hazai éttermek újraélesztették ezt a hagyományt, és jelentős kedvezményekkel várják a vendégeket.

Régen farsang idején a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, táncoltak, játszottak. A mulatozások húshagyókeddig tartottak, amikor az utolsó fonóházi összejövetelre, a fonóvégzésre került sor, majd az egész falut megmozgató farsangtemetéssel vagy téltemetéssel búcsúztatták az elmúlt vidám heteket.

Fonóba már nem járunk, de a téltemetés szokása sok helyen megmaradt, illetve újraéledt. Szüleim lakóhelyén is él és egyre népszerűbb a kiszejárás, amit a helyi hagyományőrző csoport rendez meg minden évben.

A babona szerint a kiszebáb - egy felöltöztetett szalmabáb - égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás valaha igen kedvelt volt a falusi népek körében, és lényege, hogy a gyermekek kiszebabát és zajkeltő szerszámokat készítettek, amellyel végigvonultak a falun. A vonulás közben hangosan zörgették szerszámaikat és télűző rigmusokat kiabáltak. A vonulás a falu főterén felállított máglyánál ér véget, ahol az összegyűlt személyek gondűző cédulákat tűztek fel a kiszebabára, majd bedobták a tűzbe. A papírokra azt írták fel, hogy ki mitől szeretne megszabadulni. Nálunk nem elégetik a kiszebabát, hanem a falu szélén lévő patakba dobják, hogy a víz vele együtt vigyen el minden gondot és bajt. A lányruhába öltöztetett bábut egy férfi viszi a menet elején, az őt követő sereg pedig nem zörög és zajong különböző eszközökkel, hanem ,,végigénekli" a falut, a patakig vezető utat. A pataknál sok érdeklődő gyűlik össze, a hagyományőrző csoport egy tagja tréfás télűző verseket szaval, majd a polgármester úr is beszédet mond, amellyel már a tavaszt is köszönti.










FARSANG




Elmúlt a karácsony és jött a január.
Farsangra készülünk,itt a február.
Tánccal temetjük a telet,
jönnek a vidám napok hetek.
Maskarát készítünk a családban,
arcunkat elrejtjük a bálban.
Előkerült papír, olló és ragasztó
A mackómaszk igen kacagtató.
A dobot, a sípot is elővettük már,
Hamarosan indulhat a jelmezbál.
Nagy mulatság lesz e napon,
A szoknya libbenjem, a láb dobbanjon!
Minden gyerek pördül-fordul-integet,
Ezzel búcsúztatják a telet...







FARSANGOLÓ


Elegünk van már a télből,
Hóból, fagyból, hideg szélből,
Jöttünk vígan maskarában,
Tél bosszantó maszkabálba.

Szóljon zene síppal,dobbal,
Fusson a tél vándorbottal!


Jöjjön tavasz hívó szóra,
Házunk előtt nyíljon rózsa!
Aki itt van, mind erre vár,
Kezdődjék már a karnevál!







Szuhanics Albert: ITT A HÍRES KARNEVÁL


Éjjel-nappal áll a bál,
itt a híres karnevál!
Nem vagyok én fajankó,
maszkabálba menni jó!

Most kandúrnak öltözöm,
egerekhez nincs közöm.
Csizmát húzok, fényeset,
a lovagod én leszek!

Te álarcos lánymacska...
ráléptél a lábamra!
De nem fáj az énnekem,
mert csókjaid élvezem!

Míg a csizmám elkopik,
táncolok én reggelig!


Nézd, hogy ropja a bolha,
tangóra van hangolva...

Az ő párja a tetű,
hatalmas nagy fenekű.
Ezért kissé lassúcska,
orcája is be` csúnya...!

Kóvályog a víziló,
azt ne hidd, hogy vízivó!
Elárulta a titkát,
szereti a pálinkát.

Megivott egy vödörrel,
csárdást jár az ökörrel.
Döng a padló alattunk,
jaj, csak le ne szakadjunk!

Most futott be egy sólyom-
maskarában anyósom!
Jön, s leveszi a fejem,
...de e cicus a nejem...!







Hankó Krisztina Éva: FARSANG


Ez egy más világ,
Furcsa szerzetek lakják.
Egyszer egy évben a telet elűzve
Álarcot veszünk fel.
Nem tudni, kit rejt az álarc mögött,
Elrejti a maszk az embert, ki így döntött.
Vidámság és játék ezen a napon,
Majd egyszer lehull az álarc valamikor.
Sok játék, sok szórakozás,
Még téli idő van, de lassan elolvad a hó.
Hűvös éghajlat, de még jön a jövő, mi bohó.
Tavasz eljötte előtt még téli az időjárás,
A tél az utolsó napjait rúgja most már.


Sok vidámság ezen a napon,
Boldogsággal telik el az ünnepi vadon.
Tavasz előtt a táj még néhol havas,
De már múlik a tél, és közel a tavasz.
Néha hideg a levegő, de jön már egy új kezdet,
Egy új évszak, mit most fogadni kell.
Elűzni a telet hamarosan,
Lassan elmúlik a tél, és ezt elűzi a farsang.
Újdonság vár még ránk a jövőben,
Tavasz előtt még enyhébb idő a télben!







Lupsánné Kovács Eta: FARSANG! FARSANG!


Táncot jár a kalóz az éjkirálynővel,
felkéri a sellőt, s járja mindkettővel!
Belibeg egy csontváz, zörög minden csontja,
legóból kirakva, megtartja a botja.

Egy csoport érkezik, a hétfejű sárkány,
mennydörög a hangja: "Hol van a királylány!?"
- Leszek én a párod - súgja a hét törpe, -
jobban összeillünk, nézz csak a tükörbe!

Bebéget egy bari, apró racka bárány,
sompolyog a farkas: "Tudom, engem vártál!
Hogy kedvelsz, azt látom a szép mosolyodon,
hívjál majd fel bátran az új mobilomon!"

Egy háromkerekűn befordul a csiga,
kis teknős csodálja: micsoda technika!
- A biciklid talán magától fékező?
- Csak radarom jelzett - mondja az érkező.

Most egy zöldségeskert gurul be rolleron,
miközben megcsörren a répatelefon!
"Várjatok rám, jövök" - ó jaj, itt nincs vita,
zöld kabátban száguld a csípős paprika!

Glóriás angyalkát kéményseprő várja,
kedvesen meghajol, felkéri egy táncra.
Farsang van! A juhász furulyáját fújja,
megpihen egy csöppet, majd rákezdi újra...

Forrás Poet.hu







Szabó Zoltán: ÁLARC MÖGÖTT...


Farsangi bál, jelmezek,
senkit fel nem ismerek,
álarc mögé bújt a nép,
mulatunk ma mindenképp.

Találékony, ötletes
a sok fura jelmezes:
"Itt táncol a szerzetes,
vele mulat az ezredes."

Eszünk, iszunk, vigadunk,
minden rosszat kihagyunk,
ma éjszaka mindent szabad,
lényeg, hogy jól érezd magad.

Így temetjük a telet,
jöhet már szép kikelet,
rügyet hozó március,
ébredező kis cicus.







Szuhanics Albert: HA MÁR A NYÁRRA VÁRNI KELL


Ha már a nyárra várni kell,
ne gyötrődjék a bús kebel,
jöjjön a farsang, télűző,
örvendjél, ne légy könnyező!

Ha már a nyárra várni kell,
a maskarádat vedd te fel,
indul a híres karnevál,
víg zene szól, míg áll a bál!

Ha már a nyárra várni kell,
előbb a tavasz jöjjön el!


Űzzük el innen a telet,
elég volt, tűrtük eleget!

Vigadjunk, nevessen a nap,
zenitre szálljon hamarabb,
látni a híres karnevált,
a színes, tarka maszkabált.

Ha már a nyárra várni kell,
olvadjon a hó végre el,
jégcsapból folyjon a hólé,
mint a pohárba a bólé!







Legyen ez egy örült karnevál

Link



Cote d Azur tavaszköszöntő karnevál

Link



Karnevál,jelmezek, álarcok /Velence/

Link



Itt a farsang

Link



CARNEVALE DI VENEZIA - VELENCEI KARNEVAL

Link



Farsangi dal

Link





























 
 
1 komment , kategória:  Nőnapra & Farsang  
Vitamindus és meleg ételek télen
  2015-02-26 20:10:03, csütörtök
 
 




VITAMINDÚS ÉS MELEGÍTŐ ÉTELEK TÉLEN


Télen, amikor lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére, ebben segíthet a helyes étrend. Tévhit azonban, hogy nehezebb ételekre van szükségünk. Amennyiben szervezetünket nem terheljük meg zsíros ételekkel, amelyeknek megemésztése több energiát igényel, akkor a hőtermelésre tud koncentrálni. Ha nagy tápértékű, melegítő hatású ételeket eszünk, akkor nagyobb
az esélyünk arra, hogy megfázás és pluszkilók nélkül vészeljük át a hidegebb hónapokat.

Több C-vitamint!

Télen nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk: karbantartja a keringést és erősíti az ellenálló képességet. Hiányában vérellátási zavarok léphetnek fel, emiatt könnyebben elkezdünk fázni. Ha keveset fogyasztunk belőle, akkor csökken egyes immunsejtek aktivitása, így könnyebben megbetegszünk. C-vitaminban gazdagok például a citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút), a kivi, a zöldpaprika, a fejes saláta, a káposztafélék. Fogyasszuk őket frissen és nyersen, mert fagyasztás, főzés, sütés közben veszítenek vitamintartalmukból.

Nem kell a zsíros

Azoknak, akik egész nap fizikai munkát végeznek kint a hidegben, valóban több kalóriára van szükségük ahhoz, hogy felfűtsék a szervezetüket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pluszenergiát zsíros, a szükségesnél nagyobb mennyiségű ételekből kellene elfogyasztani. Nagy tápértékű, nagyobb energiatartalmú ételeket készíthetünk káposztából (pl. burgonyás káposztasaláta, töltött káposzta, rakott káposzta), de ilyen a rakott burgonya, a lencseleves és -főzelék, Egészségünk illetve a bableves és -főzelék. Az irodai dolgozóknak is szüksége van energiára, de nem túlzott mennyiségű pluszkalóriákra, mert csak hízás lesz a végeredmény. Aki pedig síeléskor zsírban gazdag, kiadós menüt választ a pálya menti hüttékben, minden nap alkoholt (például forralt bort) iszik, sőt, este jól bevacsorázik, ne csodálkozzon, hogy súlyfelesleggel tér vissza az aktív pihenésből. Nem mozog ugyanis annyit, hogy ezt a tetemes többletkalóriát el is égesse. A teljes kiőrlésű gabona félékből (kenyerek, rizs, kuszkusz, bulgur, köles, quinoa), burgonyából, hüvelyesekből, sovány húsfélékből, halakból, növényi olajokból, olajos magvakból készült ételek viszont nagy energiatartalmúak és egyben magas tápértékűek.

Jöhetnek a fűszerek

A csípős fűszerektől ugyanúgy kimelegszünk, mint a pálinkától. Ezért használjuk bátrabban a fűszereket: a chili, a cayenne bors, a fokhagyma vagy a fahéj kellemesen fűtenek és még az immunrendszert is erősítik. Alkoholt csak mértékkel A tömény alkoholos italok egy-két percnyi melegségérzet után növelik a hőleadást, elősegítik a kihűlést. Napi egy pohár jó minőségű vörös bor megengedett, de ez ne forralt bor legyen, hiszen az tele van cukorral, ráadásul hajlamosak vagyunk üdítőként kezelni és nem megállni egy pohárkánál.

Fontos a folyadékpótlás

A hidegben kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, ezért tudatosan figyeljünk arra, mennyit iszunk. Azok, akik a szabadban dolgoznak vagy sportolnak, még napi két liternél is többet igyanak, mivel a test folyadékot veszít a mélyebb légzés, az izzadás és a fizikai megterhelés következtében. Az ásványvíz és a gyümölcslevek mellett válasszuk a meleg teát, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül. A tea gazdag antioxidáns-forrás, így amellett, hogy felmelegít, még az immunrendszerre is jótékony hatással van. Ha nem iszunk eleget, a bőrünk sokkal hamarabb kiszárad.

Figyeljünk a kicsikre!

Ne engedjük a gyereket havat enni! Még a tiszta fehér hóban is vannak szennyezőanyagok a levegőből. Sőt, egy maroknyi hó nem tartalmaz túl sok vizet, míg a szervezetnek sok kalóriára van szüksége, hogy felolvassza azt.








 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Karneválok világszerte
  2015-02-26 19:00:10, csütörtök
 
 







KARNEVÁLOK VILÁGSZERTE


A világon mindenhol létezik a farsang hagyománya, és rendeznek karneválokat, egyes országokban azonban élénkebben élnek a szokások és hagyományok, - amelyek igazi turistacsalogatónak számítanak, - másutt kevésbé. Szerencsére az emberek kiváncsisága és a turizmus csak gerjeszti a hagyományok őrzését, ápolását. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban épp oly divatos szokás karneválra menni, mint ahogyan a múlt évszázadokban is az volt.

Ha felejthetetlen időutazásra vágyik mindenképpen látogasson el valamelyik karneválra. A karneváli forgatag, a felvonulás mindenki számára felejthetetlen élmény. Ehhez párosulnak a karnevál idején megrendezett mulatságok, és a kihagyhatatlan éjszakai élet, amelyet csak egy karnevál tud igazán vidámmá és szórakoztatóvá tenni.

A carnevale a carne, vagyis hús szóból vezethető le, hiszen a karnevál időszaka a böjt előtti időszak. Eredetileg maga a fogalom a húshagyókeddet jelölte.

A ,,carne vale" jelentése: ég veled, hús. Az ókori Görögországban is volt egy olyan Dionüszosz-ünnep, ami éppen a mai farsangi időszakkal esett egybe, ez az ún. kis Dionüszia, az ekkor rendezett vidám mulatságokat hangos, álarcos felvonulások kísérték.

Viareggio (február 1-28.)

1873-ban rendeztek először karnevált ebben az olasz városban. A közel 2 kilométeres Viale Regina Margherita sétányon oda-vissza vonul a menet, öszszesen 12 maskarás csoport öltözik be. A karneválnak hivatalos himnusza is van. A felvonulás nélkülözhetetlen figurái a hatalmas papírmasé szobrok, amelyek folyamatosan készülnek az év folyamán az erre kijelölt hangárokban.

Velence (február 7-17.)

A 18. században elnyerte a karneválok városa címet, de amikor a köztársaság megbukott, a város fejlődése alábbhagyott, a karneválról is megfeledkeztek. 1979-ben, kétszáz év téli nyugalom után újították fel a velencei karnevált, amelynek központja a Szent Márk tér, ahol álarcos látogatók serege hömpölyög. Hozzávetőleg félmillió turista keresi föl ilyenkor a várost.

Köln (február 12-18.)

Minden évben a karnevál három főszereplője: a herceg, a paraszt és a szűz nyitja meg a régi piacon, az ún. Altmarkt-on. A helybéliek az ötödik évszaknak nevezik a világ egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepét.
A Rózsák Hétfője a karnevál csúcspontja. Kedden, az egész napos szórakozás után éjfélkor a hagyományoknak megfelelően egy életnagyságú szalmafigurát égetnek el, megsemmisítve ezzel az őrült napok bűneit. Másnap, hamvazószerdán véget ér a kölni karnevál és az élet visszatér a rendes kerékvágásba.

Rio de Janeiro (február 13-17.)

A farsangi szezon alatt Rio néhány napra a világ fővárosává válik. A parádén a látványos jelmezek mellett a szambáé a főszerep, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több, mint másfél kilométeres Sambadronon. Minden szambaiskola évente választ egy bizonyos témát, és annak megfelelően dekorálja a kocsiját és a fellépők jelmezeit. Ugyanez a téma határozza meg a koreográfiát és a táncokat. Iskolánként nagyjából 3-5000 résztvevő vonul fel, a parádé napi 10-12 órán át tart.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb karneváli felvonulásának New Orleans ad otthont. Ez a karnevál a Mardi Gras, amelyet hagyományosan a város francia negyedében tartják. Az eseményre évente több százezer ember látogat el. Ez a karnevál hasonlít a Riói karneválra, hiszen itt is a félig, vagy egészen meztelen táncosoké a főszerep.







Cote d Azur tavaszköszöntő karnevál
A Francia Riviéra egyik kis városában, Mentonban,minden évben színpompás karnevállal,
citromból és narancsból készített óriási kompozíciókkal köszöntik a tavaszt

Link



KARNEVAL VIAREGGIO

Link



Velencei Karnevál

Link





Köln

Link



Riói karnevál

Link



Karnevál, jelmezek, álarcok /Velence/

Link



Velence







Köln




Rio















 
 
1 komment , kategória:  Világjárók  
Igazolvány
  2015-02-25 21:00:12, szerda
 
 







IGAZOLVÁNY


Néha jól jön egy ilyen bika a fészerben.

Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenőrizzék az illegális szeszfőzést. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta mögötti mezőn lévő fészerhez, oda ne menjenek. Na, erre nagy arrogánsan előhúzza a pénzügyőr a szolgálati igazolványát.

- Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezőgazdasági létesítmény, akármelyik részlegébe bemehetek, úgy hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak.

- Rendben van, maga tudja.

A pénzügyőr átlép a kerítésen, és eltűnik, majd kisvártatva üvöltözve sprintel visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika. Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren teret nyer. Az öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból kiáltja neki:

- AZ IGAZOLVÁNYT! MUTASSA NEKI AZ IGAZOLVÁNYT!!!






 
 
1 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
Vicces közmondások
  2015-02-24 11:45:12, kedd
 
 







SOHA NEM HALLOTT VICCES KÖZMONDÁSOK

Ki a hideget nem szereti, hóember nem lehet...

Mindenütt jó, de legolcsóbb otthon....

Hajléktalan: - Kukából nem lesz szalonna...

Néma gyereknek az anyja sem látja a fától az erdöt...

Esze semmi, dugd meg jól!

A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas...

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el, amit hallasz.
Zseniális, ha tudod melyik felét...

A chiliszósz határozott fellépésü ketchup.

A dög a rivális hölgy beceneve.

A kémia ugyanaz mint a fizika, csak büdös.

Az irónia szellemes emberek gorombáskodása.

A szálka a hal bosszúja.

Az ámokfutás a jövö tömegsportja.

A biztonság az a veszély, amit nem érzékelünk.

Jó dolog a skizofrenia, legalább tudok magammal sms-ezni...

Miért marad mindig olyan sok hónap a pénz végére?

A szakáll nem szúr, csak a megfelelö oldalára kell születni...







A sláger az a zene, ami a füleden megy be, és a könyöködön jön ki...

Ha tilosban parkolsz, ne kapcsold ki az ablaktörlöt.
Mozgó törlö alá elég nehéz büntetöcédulát dugni...

A nehéz felfogásu nök biztos Windows alatt futnak...

Egy perc hosszuságát az határozza meg, a WC-ajtó melyik oldalán várakozol...

Az önzö csak magára gondol. Az irígy másra is!

A világon a legkínosabb, mikor a hüjeség szorgalommal párosul...

Bigámia, ha valakinek eggyel több neje van.
Monogamia ugyanaz.

Házasság? Nem szaporodom fogságban.

A barátaim mindenkit megdugtak, aki mozgott, de én nem tartottam
fontosnak, hogy ilyen korlátokat állítsak magam elé...

A felfedezések úgy születnek, hogy valaki nem követi az utasításokat.

A huzat mindig a WC felöl húz az ebédlö irányába...

A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...

A sör lassan butit, de nem baj, ráérek.

A tökéletes nö süketnéma, nimfomániás, s az apjának van egy
jó kis kocsmája...

Van egy eszméletlen pontos Magyarország térképem.
1:1 léptékü.







Nem aggódom az államadóság miatt.
Elég nagy, hogy tuggyon vigyázni magára.

A lustaság teteje, ha valaki azt álmodja, hogy nem csinál semmit....

Nem a Dunakeszi az embert.

A sast legkönnyebb a tojásban elkapni.

Az ürge kurvaügyes: buzával tömött pofazacskóval képes repülni, úgy,
hogy közben egy baglyot egyensúlyoz a hátán...

Olyan fekete a levegö, hogy vakondok!

Sokat akar a szarka, de menstruál a szarkalány.

Ali baba és a nedves padló.

Nem esik messze a vak a botjától.

A pofon elhadart simogatás...

Én messze különb vagyok, mint a többi,
mert belölem csak egy van, a többiböl meg sok.

Okos pilóta alagutban nem katapultál...

Nincs semmi bajom a négerekkel. Szeretném, ha mindenkinek lenne egy...

A titoktartás olyan szilárd hallmazállapotu valami, ami alkoholban oldódik.

A teve rendkívül szívós, élete végéig kibírja víz nélkül. Söt még utána is...

A szél a levegö azon része, amelyik siet.

Már az elözö életemben sem hittem a lélekvándorlásban...

Muszály mindig megoldást találni? Nem élvezhetnénk kicsinyég a problémát?







A régész karrierje romokban hever.

Nem azért küzdöttem fel magam a tápláléklánc csúcsára, hogy vegetarianus legyek...

Ha megigérem, hogy hiányozni fogsz, elmész?

Ha megéred a százat, megúsztad.
Nagyon kevesen halnak meg százéves kor fölött...

Az igéret szép szó, de a landvirtschaftsaussstellung még szebb.

A válaszom egy határozott talán.

Mindenütt jó, de mindig elzavarnak.

Ha nem lenne utolsó pillanat, semmi sem készülne el.

Az éttermeket dohányzó és nem dohányzó részekre osztani olyan,
mintha az úszómedencéket belehugyozós és nembelehugyozós
részekre osztani...

Kórustag voltam, mig rá nem jöttek, honnan jön a zaj.

Akármilyen rossz a kölyök, adókedvezménynek megteszi.






SOHA NEM HALLOTT VICCES KÖZMONDÁSOK

Link





















 
 
1 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
A két nővér története
  2015-02-24 11:30:17, kedd
 
 








Apáca logika - A KÉT NŐVÉR TÖRTÉNETE


Két apáca, Logika (L) nővér és Matematika (M) nővér hazafelé tartanak a kolostorba.

M: - Észrevetted, hogy egy férfi követ minket 38 és fél perce? Vajon mit akarhat?
L: - Logikus: meg akar minket erőszakolni.
M: - Óh, jaj! Ennél a sebességnél és távolságnál legkésőbb 15 perc múlva utolér minket! Mit tegyünk?
L: - Az egyetlen logikus dolgot: fussunk gyorsabban.
M: - Nem megy.
L: - Persze hogy nem megy. A férfi ugyancsak az egyetlen logikus dolgot teszi: ő is gyorsabban fut.
M: - Tehát mit tegyünk? Ezzel a sebességgel egy perc múlva utolér.
L: - Az egyetlen logikus dolgot: elválunk. Te ezen az úton mégy, én a másikon. Mindkettőnket nem tud követni.
A férfi Logika nővért követte. Matematika nővér elérte a kolostort és nyugtalan volt Logika nővér miatt. Végre megérkezett Logika nővér.
M: - Logika nővér! Istennek hála, hogy itt vagy! Mondd, mi történt?
L: - Az egyetlen logikusdolog: a férfi mind a kettőnket nem tudta követni, tehát utánam jött.
M: - Igen, igen! De mi történt aztán?
L: - Az egyetlen logikus dolog: olyan gyorsan kezdtem futni, ahogyan csak bírtam.
M: - És aztán?
L: - Logikus. Ő is olyan gyorsan kezdett futni, ahogyan csak bírt.
M: - Igen, és aztán?
L: - Az történt, aminek történnie kellett: a férfi utóért.
M: - Te szegény, és mit tettél?
L: - Az egyetlen logikus dolgot: felkaptam a szoknyámat.
M: - Óh, nővér? És mit tett a férfi?
L: - Az egyetlen logikus dolgot: leengedte a nadrágját.
M: - Óh, nem! És? Mi történt azután?
L: - Hát nem logikus, nővér? Egy apáca felemelt szoknyával gyorsabban tud futni, mint egy férfi leengedett nadrágban!

És ti mindannyian, akik azt hittétek, hogy itt most egy piszkos történet következik, mondjatok el két Üdvözlégyet!!








































 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
Február hónapja
  2015-02-23 14:15:40, hétfő
 
 







Kányádi Sándor: FEBRUÁR HÓNAPJA


Február hónapja
azért olyan kurta,
fogyatékján már a
kolbász meg a hurka.

Márpedig a télnek,
azt mindenki tudja,
nemcsak kívül, bévül
is kell a jó bunda.



Addig tart tehát, míg
akad a padláson,
minek jó étvággyal
a nyakára hágjon.

De ha már se gömböc,
se kolbász, se hurka,
február hónapja
magát összehúzza.

Mintsem hogy tengődjék
spenóton, salátán,
inkább egy-két nappal
hamarabb odébbáll.

Fölül az utolsó
ródlira, szánkóra,
nehogy még a hó is
kifogyjon alóla.







Esik a hó

Link












 
 
1 komment , kategória:  Évszakok  
A vihar
  2015-02-20 19:00:39, péntek
 
 












A VIHAR


A vihar (eredeti címén La Tempestad) egy 2013-as mexikói filmsorozat. Főszereplői: William Levy, Ximena Navarrete, Iván Sánchez, Laura Carmine, Daniela Romo és César Évora. Magyarországon elsőként az egyik kereskedelmi csatorna műsorán volt látható.

2015-ben az egyik kereskedelmi csatornán ujból kitört A Vihar! Akinek anno nem volt lehetősége, és nem szeretett korán reggel 5 órakor kelni, hogy megnézze a sorozatot, és inkább a tévéből szereti nézni a sorozatokat, annak most újra itt a fantasztikus lehetőség!

Ha A vihar rajongó vagy, és lemaradtál, most újranézheted. Mostantól bármikor megteheted!







TOMBOLÓ SZENVEDÉLYEK, VILLÁMLÓ INDULATOK! - AZ ÉRZELMEK CSATÁJA!

Csodálatos betétdala pedig ma már világsláger!



Hoy Tengo Ganas De Ti ft. Christina Aguilera





Link








Marina Reverte (Ximena Navarrete) hotelmenedzser kiáll egy meggyalázott alkalmazottja mellett, amiért elveszíti az állását. Marina a tüdőbeteg édesanyjára gondolva elfogadja egy váratlanul feltűnt jóakarója ajánlatát. Új élete helyszínén - egy isten háta mögötti faluban - a helyi kiskirály lánya reménytelenül szerelmes a faragatlan, ám becsületes és vonzó halászhajó-kapitányba. Vonzalma a férfi iránt könnyelmű tettre sarkallja Esthercitát egy bódult éjszakán...


Főszereplők:


William Levy - Damián Fabré








Damian a történet főhőse, egy halászhajó faragatlan, de vonzó és becsületes kapitánya.
William Kubában született egy nagyon szegény családba, így már korán a saját lábára kellett állnia. Sportösztöndíjának köszönhetően elvégezte az iskolát, vonzó külsejének hála pedig a modellszakma is felfigyelt rá. A következő állomás már az első tévészerepe volt. Óriási népszerűségnek örvend, latin Brad Pittnek is szokták emlegetni.


Ximena Navarrete - Marina Reverte











Ximena mexikói modell, 2010-ben az ő fejére került a Miss Universe modellverseny koronája. Ezután világszerte felfigyeltek a nevére, számos nagy márka reklámarca lett. A vihar az első olyan felkérése, ahol színésznőként is kipróbálhatta magát


Iván Sánchez - Hernán Saldana





Iván az iskola befejezése után úgy döntött, hogy szeretne világot látni, ehhez pedig tökéletes lehetőséget nyújtott ígéretes modell karrierje. Első sorozat- és filmszerepeivel is hamar megtalálták. Hazájában, Spanyolországban óriási népszerűségnek örvend.
Hernánt gyerekkorában mindig piszkálták az iskolában, egyedül Marina védte meg a többi gyerektől. Felnőttként rossz útra tért és csatlakozott a maffiához, Marina iránt érzett rajongása azonban nem szűnt meg.


Laura Carmin - Esthercita





Laura először egyáltalán nem úgy tervezte, hogy a kamerák előtt szerepel majd: marketing diplomát szerzett az egyetemen. Később Mexikóba költözött, hogy színésznő legyen. Televíziós karrierje 2008-ban indult be.
Esthercita Damian ex-felesége, aki sok nehézségen megy keresztül. Egy súlyos hajóbaleset után új személyazonossággal tér vissza.











 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
Mindent elért, amit megálmodott magának
  2015-02-19 18:00:27, csütörtök
 
 




MINDENT ELÉRT, AMIT MEGÁLMODOTT MAGÁNAK


"Kék sólyom száll fenn az égen
Dicső múlttal ős szívében
Száll sebesen felhők szárnyán
Ősapáink dicső útján

Tűz lobog a két szemében
Hunok hada fenn az égen
Feltekint a messziségbe
Óvjon Isten sólyom népe"

Vadkerti Imre a Társulat című magyarországi tehetségkutatóban tűnt fel 2007-ben, ahol elnyerte az István, a király című rockopera egyik legfontosabb szerepét. Ő játszhatta Koppányt a mű huszonöt éves jubileumi előadásában. Azóta számos rockoperában szerepelt, a Kormorán együttes frontembere lett, és szólólemezt is kiadott.

Mindent elért, amit megálmodott magának







A költő visszatér - Vadkerti Imre // Egyveleg

Link



Vadkerti Imre - Kell még egy szó (Honfoglalás)

Link



Kell még egy szó (régi videóval) // Egyveleg

Link



Kell még egy szó

Link



Demjén Ferenc - Honfoglalás

Link



Holdvilágos éjszakán - Vadkerti Imre

Link



Vadkerti Imre - Az élet szép (Légy jó mindhalálig)

Link



Amíg élünk, visszatérünk Vadkerti Imre-Szabó Ilona // Egyveleg

Link



Vadkerti Imre_Elmegyek

Link



Szabó Ilona, Vadkerti Imre - Time to say goodbye

Link



Hivatalos honlapja

Link



Vadkerti Imre hivatalos csatornája

Link



musicamoviles

Link












 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 455
  • e Hét: 1951
  • e Hónap: 19095
  • e Év: 156467
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.