Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Dante poklához hasonlítják az indiai Covid-helyzetet+képgalé
  2021-04-29 22:00:06, csütörtök
 
 







Dante poklához hasonlítják az indiai Covid-helyzetet + képgaléria


Napról napra újabb rekordokat dönt a koronavírus-fertőzöttek és a világjárvány áldozatainak száma Indiában. A temetkezési vállalatok éjjel-nappal dolgoznak, a krematóriumokat már a parkolókban állítják fel. Sumit Ray, egy indiai kórház vezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy pusztító a helyzet az országban, és elérték azt a pontot, amikor a válság már enyhe kifejezés a helyzet leírására. A kutató hozzátette: rengeteg beteg haldoklik, akik szabad kórházi ágyak után kutatva keresik fel sorra az egészségügyi intézményeket. A kórházakban azonban továbbra is problémát jelent az egészségügyi alkalmazottak létszáma. Sajtóértesülések szerint egy kórház 220 orvosa közül negyvenen nem tudnak dolgozni, mert megbetegedtek, négyen pedig meghaltak.


Olyan, mint Dante pokla. A legalapvetőbb gyógyszerek sincsenek készleten és az oxigén is egyre kevesebb. Az oxigénpalackokat már a feketepiacon árulják, ugyanis sokan a legrosszabbra készülnek és már otthonaikban raktároznak belőlük

- fogalmazott Zarir Udwadia, indiai kutató a Financial Times brit gazdasági napilapban megjelent véleménycikkében.


A magyar kormány legfrissebb információi a COVID-19-ről.







Link



Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ha Indiában nem fékezik meg rövid időn belül a vírus terjedését, akkor az alacsony oltóanyag-ellátottságú és kevésbé fejlett egészségügyi rendszerű szomszédos országokba fog átterjedni a vírus katasztrofális állapotokat okozva. Narendra Modi, India miniszterelnöke a napokban elismerte a válság mértékét és az oltási kampány felgyorsítását sürgette, valamint kiterjesztette a 18 éves fiatalokra is. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán jelentette be, hogy Ausztria a külföldi katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott alapokból (AKF) kétmillió eurós segítséget nyújt Indiának a koronavírus-járvány elleni védekezéséhez.


- Ha pedig tovább terjed más kontinensekre és újabb vírusvariánsok jelennek meg, melyek egyre inkább ellenállnak a koronavírus-vakcináknak, világszerte újabb és súlyosabb hullámok várhatók

- figyelmeztetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai is.

Világszerte egyre több országban jelenik meg az indiai vírusvariáns, a WHO szerint már legalább 17 országban - többek közt Romániában, Izraelben, Olaszországban és Svájcban - is regisztrálták már valamely, Indiából származó mutációt. Hezi Levy, az izraeli egészségügyi minisztérium igazgatója elmondta, hogy megpróbálják reptéri szigorításokkal megakadályozni az újabb vírusváltozatok behozatalát az országba.

India összeomlik

Közben egyre inkább úgy tűnik, India képtelen kezelni a kialakult helyzetet. A helyi híradások pokoli állapotokról számolnak be, agyonzsúfolt kórházakról, a mentőre hiába váró betegekről, oxigénhiányról és a kórház elé, az utcára kitolt holttestekről.


Tömeges hamvasztást hajtanak végre India fővárosában, Új-Delhiben. EPA/IDREES MOHAMMED
Képgaléria: ITT!





Link



Mit érdemes tudni az indiai CoviShield-vakcináról?

Link



Tömeges hamvasztás Indiában









 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Táncoljon a Tánc Világnapján!
  2021-04-29 20:30:47, csütörtök
 
 













TÁNCOLJON A TÁNC VILÁGNAPJÁN





"A tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki, és méltó arra, hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be."

/Cesare Negri/



Volt egyszer egy barátom, még ma is van, akivel Budapest legjobb cukrászdájába jártunk a Paulay Ede utcában. Néha egyedül is elzarándokoltam, nem egyszer kizárólag egy méregdrága francia süteményért metróztam otthonról oda, majd vissza. Egyik alkalommal, amikor bóklásztunk, felfigyeltünk egy jelenetre, vagy inkább érdekes látványra, és onnantól kezdve le nem vettük a szemünket róla. Azt korábban is tudtuk, hogy az utcában tánciskola van, óriási vörös lengőplakát hirdette: nálunk a hölgyek választanak. Ám a cukrászda-idő a délután, és olyankor az emberek még nem igen táncolnak, tudomásul vettük a felhívást, és ettük tovább páratlan édességeinket. Egyszer azonban már sötétedni kezdett, és az ablakokon keresztül beláttunk egy táncórára az utca félhomályából. Azóta sincs fogalmam se, milyen óra lehetett, talán salsa vagy valamilyen latin tánc, de nagyon vicces volt, mert a zenét kintről nem hallottuk,

csak a ringó felsőtesteket láttuk, a színpompás, vidám kavalkádot, az arcokon látható, felszabadult mosolyt és legfőképp azt az önfeledtséget, amit csak a táncoló testek és táncoló tekintetek tükröznek.

Ilyen a tánc látványa kívülről.



Hihetetlen irigység, sóvárgás és tehetetlenségérzés fogott el, milyen kiszúrás, micsoda pech az élettől, hogy nem vagyok bent közöttük, pusztán egy üvegfalon innen, ácsingózva nézem őket. Miért nézője, miért nem szereplője vagyok ennek a jelenetnek?

Aztán gondolataimat valami isteni szikra a megfelelő irányba terelte. Mégis mi lenne, ha bemennél, megkérdeznéd, mi folyik itt, mi ez, hogyan lehet elkezdeni, részesévé válni? Miért sóvárogsz, ha tehetsz is az ügy érdekében?

Aznap még nem merészkedtem be, de a kép, a táncolók önfeledt látványa annyira belém égett, hogy kis idő múlva besétáltam, és bizonyosságot tetetve két szót rebegtem teljes bizonytalanságban: zumba és dzsesszbalett. Mégis inkább dzsesszbalett.

Jött az újabb pofon: dzsesszbalett nincsen. Hosszú hetek választása és önismereti próbálkozása dőlt romba a recepciós kisasszony válaszával. De nem hagytak magamra: van viszont klasszikus balett - mondták. Hát azt nem. Ahhoz alkat kell, izomzat, spárga meg hajlékonyság, hihetetlen légiesség, és különben is, a balettet annyira tiszteltem, volt szerencsém végignézni a húgomnál a járni tudástól a balettintézeti diploma készhez vételéig.

Gyönyörű, komoly műfaj, de egy hivatással nem lehet kacérkodni, nekem hobbi kell.

Újabb hetek következtek, mire újra próbát tettem. Bár nem szokványos, kikönyörögtem, hogy egy órát megnézhessek. Aztán vettem egy próbaóra-jegyet, felszerelést, lesz, ami lesz. Izgulva-várakozva, valójában idegenként álltam a rúdnál, mindenki hajlékonyabb, rátermettebb nálam, a profik nagyjából akkor öregednek ki, mikor én kezdem, most mi lesz?

Még jobbára csak a földön próbálgattuk a megfelelő testtartást laticeleken, s még további negyedévig ez következett, mégis éreztem, itt valami történt velem. Egyetlen óra után szökellve mentem az Andrássy úton, jobb tartással, szilárdabb öntudattal, három centivel a föld felett. Rajtam kívül senki nem tudta, mi történt. Beleszerettem a táncba, ennek immáron nyolc éve. Azóta repülök hetente ötször a terembe, nincs az a program, az a férfi, az a munka, hogy kihagynám, se isten, se ember. (A pandémia persze megtépázta életünket.)

Olyan találkozás ez, ami páratlan, semmivel sem vethető össze. Az ember egyszerre fizikai, szellemi, zenei és művészi élményt él át, közben persze beledöglik, izzad, két percenként innia kell, kiakad, mert sosem tud nemhogy tökéletes, de még elég jó se lenni, de pont ez az, ami örök motivációt nyújt: a remény, hogy önmagunk és fizikai korlátaink, határaink legyőzésével egyre jobb és jobb lesz. És tényleg egyre jobb lesz. Hála ezért minden mesteremnek.

Ha valaki táncol, az felér a világ legnehezebb egyetemével. A tánccal javul az ember ritmusérzéke, fülhallása, elemzőképessége, koordinációja, megtanul izolálni, vagyis a testrészeit egymástól függetlenül, külön-külön mozgatni, javul a memóriája, a térérzékelése, a finom motoros mozgása, az érzelmi és értelmi intelligenciája.

Egy táncóra egyszerre zenei képzés, összhangzattan, tánctörténet, matematika és művészet, kardio és maratonfutás, nyújtás és mélyizom munka, önfegyelmi lecke, verejtékezés, kudarc és önostorozás, testtudatfejlesztés, komoly közösségi élmény és a legfontosabb: találkozás önmagunkkal.

A tánc a kilenc múzsa egyike, a legérzékenyebb, legösszetettebb művészet.

A táncban nincs kor. Abbahagytam a táncot, mert megöregedtem, mondaná egy kívülálló. A mondás a tánc világában azonban így szól: megöregedtem, mert abbahagytam a táncot. Aki egyszer elkezdett táncolni, nem fogja soha abbahagyni. Ha az ember egyszer megtapasztalta azt, hogy a szabályokkal agyonterhelt, évszázados hagyományokon nyugvó műfaj, a balett mindennek dacára tökéletes szabadságot ad, amíg lélegzik, táncolni fog. És igaz ez minden táncra.

Ha az ember átmegy egy szobán vagy bejön egy terembe, a fejtartásán, a járásán, az egész testén látszik, milyen állapotban van, boldog-e, szomorú-e, lelkes vagy épp szorong - a test ugyanis nem tud hazudni. A táncra ez hatványozottan igaz, ám a tánc önmagában is jókedvet ad: a ruha, a fegyelem, a koncentráció és az elhatározás, a munkavágy mind berobban, amikor megszólal a zene. Táncoló embernek nem lehet rossz kedve, vagy ha az van, átalakul. Rosszkedvét, bánatát, fájdalmát is bele tudja tenni a mozdulatokba, ettől megnyugszik és helyreáll a rend. Minden mozdulat egy érzés kifejezése, és ehhez nem kell tökéletesen hajlékonynak, lazának, tágnak vagy szuperizomzatúnak lenni. Ehhez az az elhatározás kell, hogy nem a többieknél akarok jobban táncolni, hanem önmagamnál.

És ha az érzelmek elég erősek, a test engedelmeskedik. Mert a lényeg, hogy én irányítom őt, nem ő engem.



Táncolni lehet fiatalon, idősen, kövéren, soványan, laza vagy merev izomzattal, ép testben vagy kerekes székben. Táncolni lehet betegen, nekem többször elmúlt a komoly fejfájásom tánc közben. A sejtek megtelnek oxigénnel, ami mindenre gyógyír. Amerikában hatvan fölött tömegek táncolnak, sőt balettoznak, a tánc bizonyítottan jó a demencia, az Alzheimer-kór ellen.

A tánc a művészetek között is egyedi. A színház, a film, az irodalom, még az opera is szavakkal operál. A kor, amelyben élünk verbalitáscentrikus. A tánc ősi, szavak, nyelvek, nemzetek, kultúrák fölött átívelő. Óriási élmény és óriási hatalom legfontosabb akadályunk, önmagunk felett.

Az egyik évzárón táncoltunk egy olyan művet, amelyben szinte mindvégig széken ültünk. Nyolc nő szemben a közönséggel, széken. Az érzelmeket a fej, a nyak, a váll, a fel- és az alkar, a kézfej, a hát és a derék mozdulatai közvetítették, a lábfej, a rüszt, a vádli is mozoghatott, a combok is nyílhattak-záródhattak, de mindvégig a széken kellett maradni. Kivételes élmény volt. Ki-ki azt látott bele, amit akart: önmaga leküzdését, a test és a lehetőségek fókuszának áthelyeződését, a női sors a férfi meglététől függő megélését. Fájdalmasan szép és erős darab volt, drámai erővel.

Szóval Wittgenstein tévedett, amikor azt mondta, hogy amit szavakkal nem tudunk kifejezni, az nincs. Nagyon is van, csak máshol. Nem abban az agyközpontban vagy nem pusztán az agyban: az ember teljes valójában, a zsigerekben, az izomzatban, az izomzat emlékezetében, az egész testben és annak részében, a lélekben.

Aki táncol, boldog ember. És a tánc nem csap be, nem hagy el sosem. Mindig ott van nekünk, minden élethelyzetben.



Ma van a tánc világnapja, e napon született majd háromszáz éve Jean-George Noverre, világhírű francia balett mester, mintegy 150 balett szerzője. Ő vezette be a drámát a balettba az udvari balett merev világával szemben. Mert a tánc nem más, mint színház, a legérzékenyebb színház.

Tisztelegjünk Noverre előtt, és tegyünk egy próbát. Az olvasás végeztével álljanak fel, keressenek egy üres helyiséget, ahol senki nem látja önöket, elég öt-hat szabad négyzetméter. Táncolják el azt, akár egy helyben állva, ülve, térdelve, ahogy most érzik magukat. Bátran, merészen. Ami jön. Nem kell semmiféle előképzettség. Táncolni mindenki tud, maximum, ahogy én hittem anno ott kívülről ácsingózva, nem mer.

Bármilyen lesz is az eredmény, igaz lesz. És ki tudja, lehet, hogy egy titkos megfigyelőnek, aki véletlen meglátja önöket, most változik meg az élete.

/Kozár Alexandra/


Link



A tánc világnapja 2021

Link















 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Itt a tavasz: Leesik a vendégek álla, ha így dekorálod az ud
  2021-04-28 21:30:42, szerda
 
 













ITT A TAVASZ: LEESIK A VENDÉGEK ÁLLA, HA ÍGY DEKORÁLOD AZ UDVAROD


Csak néhány apró trükk, és garantált a siker!


Ahogy melegszik az idő, egyre jobban lehet érezni az igazi tavasz közeledtét. A hideg tél után ráfér egy alapos tuningolás a kertre, legyen szó a növények karbantartásáról és a dekorációról egyaránt. Most hoztunk néhány egyszerű tippet, amivel igazán stílusossá varázsolhatod az udvarod, vagy akár az erkélyed.


NAPELEMES LÁMPÁK

A kinti tér legegyszerűbb díszítése a világítás, ezért érdemes beszerezni néhány napelemmel működő kültéri lámpát. Nemcsak szemrevaló, még a pénztárcánkat is megkíméli.







KERTI TÓ, SZÖKŐKÚT

Minden udvart feldob egy idilli kerti tó, a kerti tóba épített csobogó, és szökőkút.

Elsősorban hűsölésre vagy esztétikai élményre, a víz díszítő, felüdítő jellegére alapítva az ember pihenését nagyban segítik.










KASPÓK

Növényekből sosem elég, főként, ha cserepesekről van szó. Egy díszes kaspó képes megadni a kinti tér karakterét, ráadásul magunk választhatjuk meg a stílust is, így a természetes zölddel párosított színek megteremtik az udvar vagy az erkély tökéletes hangulatát.







SZOBROK

A kertitörpén túl is van élet: egy-egy állatos kerti szoborral barátságossá, játékossá, de legfőképp élettel telivé tehetjük a kültéri részeket. A kifinomult stílus kedvelői számára például kiváló választás egy kőhatású oroszlánszobor.










BÚTOROK

A kert egy olyan része az otthonunknak, aminek a legfőbb szerepe, hogy időt töltsünk ott. Fontos, hogy ez az időtöltés ne csak hasznos, kényelmes is legyen, ezért a kerti bútor gondos kiválasztása fontos szerepet játszik a kinti hangulatban.







ÓDON SZIKLAFAL


Idős kertek gyakori építménye a sziklatámfal, melyet rá futtatott évelőkkel, az apró résekbe telepíthető pozsgásokkal könnyen feldobhatunk.






KICSINYÍTETT TERMÉSZET

Kertünkbe hozhatjuk a legnagyobb vízesések hangulatát is ezzel az ötlettel. A mini-vízesés körül a fákat pótoljuk hagymásokkal, pozsgásokkal, aprócska évelőkkel. Megfelelő vízmélység mellett vízpartimitátorokkal és tavi növényekkel is egyedülállóvá tehető a sziklakertünk.







VÉLETLEN SZÉPSÉG

Amikor az évelőágyás és a sziklakert szinte elválaszthatatlan egységet alkot, mégis hatását tekintve egy természetes növénytársulásra emlékeztet.







KERTI CSODÁK, ÉS EGYÉB SZÉPÍTŐ KELLÉKEK


Kerti kiegészítők széles skálája ismert, segítségükkel jobban kihasználhatjuk kertünk adottságait. Legyen szó dekorációs kiegészítőkről, kültéri szőnyegről, csapos üvegről, köcsögről vagy bármi közismert használati eszközről, nagy választékban állnak rendelkezésünkre.




















































 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Agárdi Szilvi kegyetlen harca: Négy nap alatt teljesen megva
  2021-04-28 19:45:07, szerda
 
 








AGÁRDI SZILVI KEGYETLEN HARCA: Négy nap alatt teljesen megvakultam


Élete ,legnagyobb harcát vívja Agárdi Szilvia. A 26 éves énekesnő napok alatt aliglátóból teljesen vakká lett. Drámája tavaly nyáron kezdődött, és a romlási folyamatot már nem lehetett megállítani. Szilvi most nulláról kezd tanulni mindent.

Agárdi Szilvit 2012 őszén ismerte meg az ország, amikor tizenhét évesen feltűnt a TV2 The Voice című tehetségkutatójában. A fiatal lány, nemcsak csodálatos hangjával hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy aliglátóként lépett a reflektorfénybe, erőt adva ezzel sorstársainak. Azóta sikeres énekesi pályát futott be, és modellként is keresetté vált.



Úgy érzi, most mindent újra kell kezdenie, mert jelenleg segítség nélkül nem tud tájékozódni a világban - Saját fotó





Közösségi felületein pedig sok ezren várják videóit, melyeken kendőzetlen őszinteséggel beszél a veleszületett fogyatékosságáról. Éppen ezért döntött úgy, hogy azt sem titkolja el, hogy az utóbbi egy évben fokozatosan romlott a látása, mára pedig teljesen megvakult.

Az énekesnő a szomorú tényt kedd reggel a LifeTV Ébredj velünk! című műsorában árulta el, olyan természetességgel, mintha csak kedvenc receptjét osztotta volna meg a nézőkkel. Hatalmas lelkierőről tanúskodik, hogy ilyen nyíltan tud beszélni a helyzetéről. A Borsnak most részletesen elmesélte, min ment keresztül az elmúlt időszakban.

- Egészen tavaly nyárig valahol a vak és az aliglátó közötti határán volt az állapotom. Vagyis láttam sziluetteket, fényeket és színeket. Ezzel a helyzettel tanultam meg élni - magyarázta az énekesnő a műsorban.



Eddig legalább az óriásira nagyított betűket el tudta olvasni - Saját fotó





A Borsnak azt is részletesen elmondta, hogy tisztában volt vele, előbb-utóbb bekövet­kezik az elkerülhetetlen, vagyis teljesen megvakul, mégis sokként érte a hirtelen jött, roha­mos romlás.

- Az orvosok mindig mondták, hogy a szemem javulni nem, csak romlani fog, de tavaly nyárig nem történt semmi, így bevallom, szinte el is felejtettem.

Hirtelen, a semmiből jött a drasztikus romlás. Egyik napról a másikra a látásom kilenc százalékról négyre romlott, ami borzalmas trauma volt. Folyamatosan fájt a fejem, szédültem és be is lázasodtam. Emiatt bekerültem a neurológiára, mert az orvosok komolyabb bajra gyanakodtak a tünetek miatt.

Végül kiderült, hogy mindez lelki eredetű volt. Végül a családom segített, és bevallom, pszichológushoz is fordultam - mesélte a Borsnak Szilvi.



Szilvi jelenleg egyedül nem boldogul - Saját fotó





A várvölgyi lány állapotában négy nappal ezelőtt állt be drámai változás.

- Azt vettem észre, hogy már csak egy vastag, áthatolhatatlan tejüveg van a szemem előtt, amin sem a fények, sem a formák, sem a színek nem jutnak át. Kegyetlen harcot vívok most önmagammal, hiszen gyakorlatilag mindent a nulláról kell újra tanulnom. Muszáj alkalmazkodnom, de nagyon nehéz, mert már egyáltalán nem látom a telefonomat, vagyis ha lemerül, bekapcsolni sem tudom. A legfontosabb, hogy újra megtanuljak önállóan közlekedni, mivel most a lakást sem tudom elhagyni egyedül. Bevallom, néha sírva fakadok... - mondta Szilvi, aki tudja, erősnek kell maradnia, hiszen rengeteg sorstársának az ad erőt, hogy tudja, akad köztük egy lány, aki úgy is messzire jutott, hogy óriási hendikeppel született.

Mennem kell tovább a magam által kijelölt úton, még álhatatosabban és elszántabban, mint eddig. Igyekszem megmaradni annak az őszinte lánynak, aki eddig is voltam, nem szeretném, ha azt látnák rajtam az emberek, hogy összetörtem.



Nem szeretné, ha mások elesettnek és elkeseredettnek látnák - Bors





Link


Agárdi Szilvia - Sose Add Fel

Link



Agárdi Szilvia: A boldogságod megtalál

Link



Agárdi Szilvia és Pál Dénes: Szíveddel láss

Link



Agárdi Szilvia - Pál Dénes: Where the Wild Roses Grow

Link








 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Európa virágoskertje - Keukenhof
  2021-04-27 21:30:38, kedd
 
 







EURÓPA VIRÁGOSKERTJE - KEUKENHOF


A virágok és a művészetek szerelmeseinek kötelező látnivaló a világ legnagyobb és legszebb tavaszi kertjeként ismert Keukenhof virágpark Hollandiában.

A virágpark 32 hektárnyi területén 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipánfajta pompázik.



keukenhof-europa-viragoskertje





“Nem látta még Keukenhofot? Akkor nem látta Hollandiát se" - ez az egyik mottója ennek a pompás kertnek, mely Hollandia egyik legnépszerűbb úticéljának számít.


keukenhof_europa_viragoskertje





A hollandiai Lisse városka mellett található, Amszterdamtól délnyugatra. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el évente a 32 hektáros parkban. A park minden évben március utolsó hetétől, május közepéig látogatható. A leglátványosabb a tulipánok virágzása idején, április közepén.


Keukenhof, Hollandia, tulipán, virágpark





A Keukenhof (konyhakert) elnevezést a 15. században használták először, amikor is ezen a vidéki birtokon gyűjtötte be Jacoba van Beieren grófnő konyhai személyzete a konyhában szükséges fűszernövényeket. A későbbiekben Keukenhof a Teylingen kastélyt övező nagybirtok részévé vált.

Az első szabadtéri virágkiállítást Lisse város polgármestere, valamint a piacvezető virágtermesztők és exportőrök kezdeményezése nyomán 1949-ben rendezték meg. Ez volt az első alkalom, hogy a Keukenhof mint virágoskert a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit!



keukenhof, virágpark, tulipán, hollandia





Keukenhofban a gyalogutak teljes hossza eléri a 15 kilométert és itt található a híres emberek után elnevezett tulipánokkal szegélyezett ,,Hírességek sétánya" is.


keukenhof-gardens-netherlands-photo_995860-770tall





Ez a kert egyben Hollandia legnagyobb szoborkertje is.


keukenhof_hollandia_viragoskertje





Május közepéig még teljes pompájában csodálhatjátok meg e lenyűgöző kertet!


Európa virágoskertje - Keukenhof

Link








Valami mesés - KEUKENHOF: PPS - Csodálatos!!!

Link



Keukenhof "drón-távlatból".

Link



Welcome virtual visitor! | Keukenhof 2021 - YouTube

Link



Keukenhof - The world's largest lily exhibition
/Youtuba egyveleg - tucatnyi videó sorozat a világ legszebb virágoskertjéből/

Link



Feel Keukenhof Spring Gardens and Tulip Fields

Link



Visit Keukenhof

Link



Keukenhof Gardens - YouTube

Link



Enjoy this new video of our beautiful park! 2020

Link



360° Keukenhof 2020 5K

Link



Keukenhof Rewind: year 2020. We hope to see you in 2021!

Link



Keukenhof Spring Series part 2 | Keukenhof 2021

Link
























Keukenhofi kastély



Csónakázó tó a kertben










 
 
0 komment , kategória:  Minden, ami szép  
Csodálatos világ! - Gyönyőrű képek a természetből 1.
  2021-04-26 21:00:57, hétfő
 
 











CSODÁLATOS VILÁG! - GYÖNYÖRŰ KÉPEK A TERMÉSZETBŐL 1.


Amikor az ember kedve fennen szárnyal, hiheti úgy, hogy ez a világ direkt az ő kedvére lett teremtve.

Csodálatos világ... - éneklik fülbe- és szívbemászóan világszerte.



































10





























































































 
 
0 komment , kategória:  Természet   
Emlékezetes elsők - felfedezések
  2021-04-24 22:30:24, szombat
 
 







EMLÉKEZETES ELSŐK









DÉLI SARK ELÉRÉSE


A norvég Roald Amundsen érte el először a társaival. 1911. december 14-én, tíz hónappal antarktiszi partraszállása után érte el Roald Amundsen norvég felfedező a Déli-sarkot. Amundsen történelmi jelentőségű útján a brit Robert Falcon Scott előtt 35 nappal jutott el Földünk legdélebbi pontjára, vetélytársával ellentétben pedig épségben vissza is tért merész expedíciójáról.

De Amundsennek nem ez volt az egyetlen érdeme, ő vezette azt az 1903-ban indult expedíciót is, amely először hajózott át az Észak.nyugati-átjárón, azaz sikeresen átért az Atlanti óceánról a Csendes óceánra.


Link








MOUNT EVEREST MEGMÁSZÁSA


Edmund Hillary új-zélandi hegymászó és serpája, Tendzing Norgaj ért fel először a Föld legmagasabb hegycsúcsára 1953. május 29-én. Az eredményét Edmund Hillary II. Erzsébet királynő megkoronázásának dedikálta és ez a tökéletes ajándék volt ennek az egyesült királyságbeli eseménynek. Habár Hillary és Norgay csupán 15 percet töltött a hegy tetején, ez a 15 perc napjainkban csupán az első Holdbéli lépésekhez hasonlítható.

Hillary 1956 és 1965 között még tiz másik csúcsot is meghódított a Himalájában, de eljutott a Déli.sarkra, sőt Neil Amstrong társaságában leszállt repülővel az Északi-sarkon. Ezzel ő lett az első ember, aki járt a Föld mindkét pólusán és a Mount Everesten is.

Link








MERÜLÉS A MARIANA-ÁROKBA


A Föld legmélyebb pontja, 11034 méter, amit 1960. január 23.ám ért el Jacques Piccard és Don Walsh a Trieste fedélzetén. Ez a pont a Challenger-mélység /Kihívás-mélység/, amely a nevét Piccard kutatólaboratóriummá alakított halászhajója után kapta.


Link

Link







AMERIKA FELFEDEZÉSE




Kolumbusz Kristóf nagy terve volt, hogy nyugatról érje el Indiát. Végül 1492-ben ennél is nagyobb tettet hajtott végre, hiszen felfedezte az amerikai kontinenst, Igaz, az téves, hogy első európaiként ő lépett volna amerikai földre, hiszen ezt a vikingek már jóval korábban, a 10. században megtették. Viszont Kolumbusz után indult meg az amerikai kontinens feltérképezése és gyarmatosítása.

Link








A HOLDRA LÉPÉS




Neil Amstrong /kép/ amerikai űrhajós volt az első ember, aki egy idegen égitestre tette a lábát. 1969. július 20-án előbb ő, majd társa, Buzz Aldrin szállt ki az Eagle holdkompból és lépett a Hold felszínére. Közel két és fél órát tartott a holdséta, majd szerencsésen visszatértek a Földre.

Link








FÖLDKERÜLÉS


A portugál felfedező, magyarosan Ferdinánd Magellán vezetésével indult 1519-ben az az expedíció, amely végül elsőként hajózta körbe a Földet. Igaz, Magellán nem érte meg a sikert, mert a Fülöp-szigeteken a bennszülöttekkel vívott csatában meghalt. Emberei azonban sikeresen visszatértek Spanyolországba. Ma a Magellán-szoros - a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán közti legfontosabb természetes átjáró - viseli a nevét. Magyar vonatkozású szál, Magellán hajóján fedélzetén egy magyar származású tengerész, Magyar János tüzérparancsnok szolgált.

Néhány napja lesz 500 éve, hogy a bennszülöttek 1521. 04. 27-én megölték Magellán spanyol szolgálatban álló portugál tengerészt.


Link

Link







TUTANHAMON SÍRJÁNAK FELTÁRÁSA


Howard Carter amatőr régész a Királyok völgye 62-es sírjának felfedezője, amely Egyiptom egyik leggazdagabb és leghíresebb lelete. 1922. november 24-én a mecénás Lord Carnarvonnal léptek be a kamrába, amely 3300 éven át megőrizte a titkát. Megtalálták a fáraó múmiáját, színarany, drágakő berakásos halotti maszkját és még több mint 2000 tárgyat.

Link

Link







 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Így kisértik a démonok az embereket
  2021-04-23 22:46:11, péntek
 
 







IGY KISÉRTIK MEG A DÉMONOK AZ EMBEREKET


Régen gyakran emlegették az emberek a démonokat, de mára kezd kiveszni a közbeszédből. Pedig még saját tudományág is alapult rájuk, ez a démonológia.


De kik is azok a démonok?


A démonok a legtöbb hitvilágban az isteneknél alacsonyabb rendű, de az embereknél magasabb rendű természetfeletti lények, amelyek az emberek és istenek között állva akadályozzák a két fél közötti kommunikációt.

Bármennyire hihetetlen, ők is angyalok, ám a Biblia szerint bukott angyalok, akiket kiűztek a mennyországból, mivel fellázadtak Isten ellen. A démon mellett ördögnek is nevezik őket és a vezetőjük a sátán. A Biblia szerint a sátán sok angyal felettese volt ugyan, ám alacsonyabb rendű volt Istennél, ezért irigy lett a magasabb rangra.

A Jelenések könyvében ez olvasható a sátán és angyalai büntetéséről: "Levetették a nagy sárkányt, ama régi kígyót, ami maga az ördög, a sátán, aki tévútra vezeti az egész világot. A földre vetették, s vele együtt letaszították angyalait is."
.

Rendszerezésük

Az idők során sok hittudós professzor próbálta osztályozni a démonokat, és különféle szempontokat használtak. Számtalan teológiai disszertáció született azért, hogy az emberek megértsék ezeknek a spirituális lényeknek a természetét, és lássák a különféle kultúrákra gyakorolt hatását, befolyását. Kialakult a démonológia tudománya, amely eredetileg az erkölcsi elvek és a viselkedési irányzatok megértésére szolgált. A démonok osztályozási rendszere - többféle is létezik - alapvetően a természetükön alapszanak, az állítólagos bűnön, amivel az embereket kísértésbe csalogatják. Meghatározó lehet a viselkedésük is, ami a bukásukat eredményezte, továbbá a fizikai megjelenésük. Fontos szempontnak számítanak azok a módszerek, amelyekkel az embereket kínozták, például a különféle tiltott, bűnös álmok.

Szakterületeik

A démonológia tudományában a pokoli szellemek gyakran "szakterületek" szerint szerepelnek. Általában ezek egy konkrét erkölcsi bűnre hivatkoznak vagy egy kérdéses viselkedésmódra, ami a legtöbb ember számára nyugtalanító. Az embereknek gondot okozó módszereik szerint is meg lehet különböztetni őket, például különféle balszerencsék által. Sőt a démonokat a kezükben levő hatalom szerint is osztályozták, mellyel az emberiség életét befolyásolják. Ez az ideológia a démonok isteni múltját idézi fel, arra emlékeztet, ugyanis a mitológiai istenek mindegyikének megvan a saját feladata és képessége, ezek segítségével sajátos módon lépnek kapcsolatba az emberekkel.

A különböző osztályozásokról elmondható, hogy a tudósokat a saját hitük vagy nézetük vezérelte a rangsorba állításkor.

A pokol hercegei

A démonokat a pokol hercegeinek is nevezik, és a hét legfőbb közülük a hét emberi főbűnt testesíti meg.Érdekesség, hogy míg a bűnök, emberi gyarlóságok megegyeznek a tudósok osztályozásaiban, addig egy-egy démonhoz más-más tulajdonság kapcsolódhat: például Belzebub lehet az íirigység és a torkosság, Belfegor pedig a torkosság és a lustaság jelképe is.

A legismertebb párosítások: Lucifer - kevélység; Belzebub - irigység /máshol torkosság/; Sathavus /Sátán/ - harag; Abaddon - lustaság; Mammon - kapcsiság; Belfgegor - torkosság /máshol lustaság; Asmodeus /Asmodeum/ - bujaság.


Művészetekben

A hét főbűnről készült legsikeresebb alkotás a Bad Pitt és Morgan Freeman főszereplésével készült a Hetedik című amerikai film.

Az egyik démonról Arthur Bernede Belphégor című regényéből készített filmet Jean-Paul Salomé Sophie Marceau főszereplésével.

Szintén emlékezetes a Démonok között amerikai horrorsorozat, vagy az Ómen, az Angyalszív, Az ördög ügyvédje és Az eastwicki boszorkányok című film, amelyekben egyaránt testet ölt a sátán.

Mihail Lermontov 19. századi orosz költő, drámaíró A démon című romantikus elbeszélő költeménye nagy hatással volt a világ lírájára.











A párizsi Notre Dame domborművén is feltűnik a gonosz


 
 
0 komment , kategória:  Vallás  
Ez a titka a hosszú életnek
  2021-04-23 20:30:03, péntek
 
 







EZ A TITKA A HOSSZÚ ÉLETNEK


A világ öt pontján már tudják - eláruljuk a hosszú élet titkát


Léteznek helyek, amelyek fittyet hánynak a statisztikákra, mivel az ott élők többsége megéri a 100 évet. Ráadásul az idős koruk többnyire testi és szellemi frissességben telik. Sokan kutatták már ezeket az úgynevezett kék zónákat, és össze is gyűjtötték, mi lehet a titkuk.

Habár az átlagéletkor minden országban szép lassan emelkedik, azért a száz év elérése még mindig eseménynek számít. Magyarországon is. Ám léteznek olyan részei a bolygónknak, ahol ez mindennaposnak számít. Ilyen például a görög Ikaria szigete, a japán Okinava szigete, az olasz Szardínia szigete - különösen Nuoro és Ogliastra települések -, a kaliforniai Loma Linda és a Costa Rica-i Nicaya-félsziget.

Az már elsőre látszik, hogy három szigetről és egy félszigetről van szó, míg a kaliforniaiak esetében egy zártabb vallási közösségről. Mi következik ebből? Egyrészt az itt élők sokkal közelebbi kapcsolatban vannak egymással, a családoknál akár több generáció is együtt, vagy kis távolságra él egymástól, mint a nagyvárosok lakói. Tisztább levegőt szívnak, rengeteget mozognak - gyalogolnak, szabadtéri munkát végeznek, úsznak stb. -, és az étrendjük sok halat és tenger gyümölcseit tartalmaz, valamint helyben termő zöldséget és gyümölcsöt és maguk tenyésztette állatok húsát. Egész életükben aktívak maradnak, nem mennek nyugdíjba, és a stresszt is csak hírből ismerik. Ezek a közös pontok, de nézzük, mi az, ami csak az adott területre jellemző.







IKARIA


A görögök nagy hívei a lassú mederben csordogáló életnek. A délutáni sziesztát komolyan veszik, mint ahogy a barátokkal közös beszélgetéseket is. Nem csoda, ha a depresszió, vagy az időskori elbutulás ritkaságszámba megy. Főzéskor és sütéskor a helyben termő olívaolajat használják, de a vadon termő gyógynövényekből (zsálya, kakukkfű, menta stb.) készült teáknak is nagy rajongói.







SZARDÍNIA


Ugyanúgy dolgoznak, vagy járnak közösségbe idősen is, mint fiatalon, húst többnyire csak hétvégén esznek, a házilag készített ételekhez maguk termelik meg a hozzávalókat, vagy a piacon szerzik be. Gyalog, vagy biciklivel járnak, a férfiak a kocsmában egy pohár bor mellett kártyáznak, vagy az utcára kiülve beszélgetnek, az asszonyok saját süteményekkel kínálják a szomszédokat.










OKINAVA


Először is a japán étrend rengeteg halat, moszatot, tengeri herkentyűt, zöldséget tartalmaz, és inkább kisebb adagokat. Vagyis sokfélét esznek, de ezek jellemzően kalóriaszegények. Jellemzően náluk is szorosabbak az emberi kapcsolatok, figyelnek egymásra, az idősek nem magányosak. Emellett tisztelik a hagyományaikat, a kultúrájukat, és szívesen tanulnak az ősöktől.







NICOYA


A Costa Rica-i félszigeten imádják a sütőtököt, a babot, a kukoricát és a gyümölcsöket. Igazi latin temperamentumukat idős korban is megőrzik, szívesen táncolnak, bókolnak, sőt az intim együttlétre sem mondanak nemet. A sok napsütés, az óceán közelsége miatt mosolygósak, jókedvűek, és pozitívan állnak az élethez. De a fizikai munkát sem vetik meg, amíg csak bírják erővel.







LOMA LINDA

Mivel közel negyven százalékban hetednapi ad­ventisták lakják, nem cigarettáznak, isznak, és többségük vegetáriánus, vagy ha eszik is húst, ritkábban. Rendszeresen mozognak, hiszen erre buzdítja őket a vallásuk, naponta szigorúan legalább 7-8 órát alszanak, kerülik a trendi nassokat, mint a csipsz, a kóla, a hamburger stb. Nagyon összetartóak, és hisznek a gondviselésben.







Itt egy újabb százéves, aki most elárulja önnek, mi a hosszú élet titka - Meg fog lepődni!

Link



Döbbenetes vallomás: Egy 105 éves koronavírus-túlélő szerint ez az egy dolog segített neki kigyógyulni a betegségből

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
A Föld Napja
  2021-04-22 20:45:29, csütörtök
 
 










A FÖLD NAPJA




Mottó

A Földet nem apáinktól örököltük,
hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.



A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amikkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot a világ 175 országban tartják meg, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a ,,Földanya Nemzetközi Napjá"-vá nyilvánította.

1970-ben kezdődött

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban - és az ország határain túl is - fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

1990-ben világmozgalommá vált

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. - látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Magyarország az elsők között csatlakozott.

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják - és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

40 éves a világméretű megmozdulás

A kezdettől, 1970-től 2010-ig eltelt 40 évben a Föld napja világméretű megmozdulássá vált: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen ezen a napon. A nemzetközi Föld Napja Hálózat 174 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik azon, hogy kialakítsák "az egyetlen eseményt, amelyet az egész világon egyszerre ünnepelnek, mindenféle származású, vallású és nemzetiségű emberek".







Szent-Györgyi Albert: A FÖLD


Uram!
Azért adtad a Földet, hogy rajta éljünk,
Megmondhatatlan kincseket halmoztál bensejébe,
Képessé tettél rá, hogy értsük alkotásod,
Könnyítsük munkánkat, megfékezzük az éhezést, a kórt.

Mi meg azért ássuk ki a kincseket, hogy
Elherdáljuk félelmes, pusztító eszközökre,
Leromboljuk velük, mit mások építettek,
És végül ellenünk forduljanak.

Isten! Add, hogy a teremtésben társaiddá legyünk,
Hogy megértsük és tovább jobbítsuk tetteid,
Hogy itt, glóbuszunkon biztos otthonra leljen
A jólét, boldogság és a harmónia.







A FÖLD NAPJA HIMNUSZA


Joyful joyful we adore our Earth in all its wonderment
Simple gifts of nature that all join into a paradise
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world

/Az Örömóda dallamára/







A FÖLD NAPJA


A kék bolygó már talán nem is kék?
Pedig milyen szép volt nem is oly rég.
Most szürkés, büdös, füstös.
Ezért egyedül az ember a bűnös!
Miért jó ez, s kinek?
A harácsolás minek?
Hol van a józan ész?
EMBER NEM FÉLSZ?
Egyszer csak rájössz,
NEM LESZ, AHOL ÉLSZ!


A Föld Napja 2021 Earth Day 2021

Link








A FÖLD HIMNUSZA


Kék bolygó a naprendszerben, olyan, mint egy ékszer.
Hogy mi vár rá a jövőben, nem mondom el kétszer.
Kínok között most vajúdik, a jövőt szüli éppen.
Gond és bánat majd elmúlik, megoldódik szépen.

A szeretet betölt mindent, bejárja a földet,
Afrikától Ázsiáig, minden hegyet, völgyet.
Boldog lesz majd minden ember, nevet minden gyermek,
Elhallgat majd minden fegyver, bankok tönkre mennek.

És az ember tudatára ébred nemsokára,
Önzőséget cseréli fel, jókedvű munkára.
Rájön, hogy a Földtől kapta, léte minden kincsét,
Nem veheti el tőle már, senki sem bilincsét.

Azt mondja az Öreg Isten: "Küzdj, és bízva bízzál!"
Veled leszek mindörökre, nem kell, hogy Te hívjál!


A FÖLD HIMNUSZA

Link








Lévay József: A FÖLD HYMNUSA


Ne zárj engem kebledbe, fold anyám!
Hymnusodat míg el nem dallanám.
Életem tőled nagy időt kapott,
Ne sajnálj meg egy-két rövid napot.
Egyebem sincs, a mit jóságodért adnék.
Dalom nélkül talán adósod maradnék.

Köszönöm is, hogy látni engeded
E szép világot, isten remekét,
Hol rám oly sok öröm derűje várt
S most is kegyelsz, midőn időm lejárt.
Hűs a lég körültem, de szívem még meleg :
Közelgetek hozzád. hogy megismerjelek.

Kutatgató elmémet ápolod,
Föllebben itt-ott egy kis fátyolod:
De rám újabb nagy titkok intenek,
Szédít a mélység. visszarettenek.
A mi hozzád fordul s nyugtot keres nálad:
Csak remegő sejtes, hódolat, csudálat.

Mi a lényed ? talány már léted is.
Tudósok mondják : csillag vagy te is;
Testvéreid nem ismeretlenek,
Az égboltján felettünk fénylenek
S álmot édesítő derült éjszakákon
Kölcsönös bűbájjal merengtek egymáson.

Sőt tán szövetség is van köztetek.
Érintkezvén, egymást megértitek
S eérzéstek, mozgástok mindannyija
Istent dicsőítő harmónia
S mit halandó elme soha fől nem érhet,
Rezgő sugarakkal folytattok beszédet.

Légy bár csillag; élőlény vagy bizony.
Nyomot hagy az idő vonásidon,
Szárnya alatt növekszel és venülsz,
Napról-napra végczélodra készülsz.
Érezvén magadat ős élő valónak,
Így adhatsz életet annyi milliónak.

Örök társad, szinte férjed a nap,
Szeretetét várod, nyered annak;
Szeretetét ha megvonná tőled,
Bele halnál, elhagyna az élet.
Kettőtök szívének egybeolvadása
Soha meg nem szűnő teremtés forrása.

Ám a családi béke, hasztalan!
Köztetek sem mindig zavartalan,
Haragszik a férj, olykor rád ijeszt,
Fagylal, vagy éget s el kell tűrni ezt.
Meződet pusztítja, szíved' szomorítja,
Tüzes villámit is kebledre hajítja.

Néha pedig titkos kin is gyötör,
A belső láz egészségedre tör;
Megrázkódol, zúzod, rontod magad',
Dörög az ég, hogy szinte rád szakad.
Szörnyű kétségbeesés sújtja az élőket,
Hogy magaddal mindjárt romba döntöd őket.

Futó lázzal szűnik gyötrő bajod
S a teremtés munkáját folytatod.
Ünnepled is, öltesz pompás ruhát,
Hő szerelmét a nap csókolja rád
Serdülő tavaszszal, mikor újra ébred
Egész világodon a szendergő élet.

De föld-anyám! gyász a te végzeted,
Hogy a mit szülsz, mind eltemetgeted,
Magadba zárod, a sírt ott lelik
S kebled velők soha meg nem telik,
Rétegekben rejlik ott egymásra hányva
Eltűnt évezredek jelző maradványa.

Örüljek-e, békéljek-e veled,
Hogy az egyént bar végkép elnyeled,
De mindig újul a faj. a család,
Hirdetve az élet diadalát
S hogy nekem is velök újra kell születnem,
Mikor láthatólag rég semmivé lettem?

Oh föld-anyám ! most rám ne is figyelj;
Mulass hazánk harczos vitézivel,
Csak őket lásd, rajtok függön szemed,
Őket segítse vedő szellemed.
Zászlónkat, mely ügyünk szentséget hirdeti,
Már is a győzelem Szellője lengeti.

Lengesd tovább! és kiket a halál
Hazánkért küzdve vérmezőn talál,
Nyisd fől nekik szülői kebeled,
Öleld magadhoz, egyesítsd veled
S hogy hálás utódok sohse felejtsék el,
Koszorúzd nevöket örök dicsőséggel.

Budapesti Szemle. 1914.







EZ AZ OTTHONUNK...

Dalszöveg: Csézy

Volt itt mindig, aki bátran szólt,
mindig voltak nagyot álmodók,
a nincsből is várat építők,
az el nem csüggedők.

Hány nagy gondolat és mennyi szív,
ami századok múltán is tenni hív;
most is új erőt ad és lelkesít,
hogy naggyá légy megint.

Bárcsak értenénk a múlt intő szavát,
az égre vésett jelzést, mit csak szívünk lát!

Jöhet bármi, te mindig tudd, hogy
áldott itt e föld,
a hömpölygő folyók,
az erdők és mezők.

Ez az otthonunk itt kell élnünk,
múltunk és jövőnk,
minden hozzá fűz,
álma bennünk testet ölt.

Így lesz ez örökké.

Mennyi érzelem és szenvedély,
mely a téli fagyban is visszatér,
mindig új tavaszt vár és jót remél,
hogy fel ne add, hogy élj.
Nem a gyűlölet, a gyávaság,
csak a szeretet az, ami visz tovább,
hogy szebb napokban is mindig lásd
mások fájdalmát.

Bárcsak értenénk a múlt intő szavát,
az égre vésett jelzést, mit csak szívünk lát!

Jöhet bármi, te mindig tudd, hogy
áldott itt e föld,
a hömpölygő folyók,
az erdők és mezők.

Ez az otthonunk itt kell élnünk,
múltunk és jövőnk, minden hozzá fűz,
álma bennünk testet ölt.

És ha gyermeked azt kérdezné:
miért vagy büszke rá,
hogy mért szebb e táj bárminél,
tanítsd meg neki holt költőink énekét,
hogy miért él bennünk a hűség
a síron túl is még!

Jöhet bármi, te mindig tudd, hogy
áldott itt e föld,
a hömpölygő folyók,
az erdők és mezők.

Ez az otthonunk itt kell élnünk,
múltunk és jövőnk,
minden hozzá fűz,
álma bennünk testet ölt.

Jöhet ezer új barát,
sose keress új hazát.

Ez az otthonunk... - Videó

Link








A FÖLD DALA
/Éld meg a békét, éld meg a szerelmet, életet adni, mindened ami van, büszkének lenni, hit, bízz bennem. Földanya, ne menj el, végy lélegzetet, és szállj, azért vagy, hogy létezz, kérlek várj, várj reám. Erős és igaz, éltető Nap mindenkinek, légy büszke, maradj, maradj velem. Földanya, ne menj el, végy lélegzetet, és szállj, azért vagy, hogy létezz, kérlek várj, várj reám. Lisa Fisher az előadó/

Link



Kiss Kata: A FÖLD DALA - Videó

Link



Bakó Krisztina: A FÖLD DALA - Videó

Link



Lui Amstrong, Csodálatos Világ

Link



A Föld dala (Michael Jackson) Magyar felirattal

Link



Miénk a Föld minden szépsége!
/Meghívlak egy csodálatos utazásra - két percnyi idill: sétahajóval a Mosel völgyében!/

Link



Csodálatos világ: Koncz Zsuzsa - Bódi László

Link



Csodálatos világ - Képernyő méretben

Link



Virtuális utazás gyönyörű zene szárnyán - PETER HEAVEN

Link



Zenés utazás
/Pihenésképpen látogassunk el szebbnél szebb tájakra, St. Martin csodálatos muzsikájának kíséretében./

Link








Csodálatos felvételek a Föld szépségeiről


Lesújtó állapotot mutat a Föld egészségi állapota a WWF nemzetközi természetvédő szervezet által készített 2010-es Élő bolygó nevű jelentés szerint. Évente 13 millió hektárral csökken a globális erdőterület, naponta 2 millió tonna szennyvizet engedünk bele Földünk vizei.


David Attenborough - Csodálatos Világ
Link



EARTH - One video you NEED to see
Link


Mother Nature - Wonders of Earth HD
Link


Earth- Official Movie Trailer (watch in HD!)
Link














 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 611
  • e Hét: 2107
  • e Hónap: 19251
  • e Év: 156623
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.