Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kohut Katalin: A tehetség
  2014-09-25 16:09:21, csütörtök
 
 
Kohut Katalin: A tehetség

Véleményem szerint kétféle tehetség lehetséges: egyik a született, másik a műveltséggel adott. A született művészi tehetség gondolkozása és felfogása eltér az átlag emberekétől.

A született tehetségeket könnyű felismerni. Ők azok, akik már kicsiny gyerekkorban ,,űzik" jövendő hivatásukat, melyet szerencsés esetben el is érnek.

Zeneszerzők között említeném Wolfgang Amadeus Mozartot, az egyik legnagyobb klasszicista zeneszerzőt. Első zeneművét állítólag négy évesen szerezte, melyet a Kodály ének osztályokban tanítottak ó ragna figa taxa fama szöveggel. Hat évesen már zenéket improvizált. Nagyon szerencsés volt, hogy utazgatott a világban.
George Gershwinről előre megjósolta mestere, hogy nagy zenésszé válik, az egész világot megújító zenét fog szerezni.
Azt hiszem, hogy a tehetséghez szükség van idegen nyelvekre és különböző táj, kultúra megismerésére legalább könyvekből, vagyis tapasztalatra is a születéskor hozott műveltség mellett, melyhez hozzájárul az ihlet, ami adott. A született zenész és énekes beszédtanulása után már űzi mesterségét, a szülők feladata a gyermek biztonságos hátterének biztosítása, a törődés, szeretet megadása.

Ugyanez vonatkozik az írókra, költőkre. Nyika Turbina gyermek költőként kezdte kilenc éves korában az írást, nemsokára megjelent első verseskötete. Az ihletett költő olyat láttat, ismertet meg, melyet rajta kívül senki más nem tudhat.
A született tehetség, mint Petőfi Sándor, úgy írja rímes verseit, hogy nem számolja a szótagszámokat, nem figyelgeti kényszeredetten a rímeket, jönnek maguktól, sorjáznak a sorok keze alatt.

Született írói tehetség Alexander Dumas, aki gyerekkorában, bár szegények voltak már, falta a könyveket.
Josepf Rudyard Kiplinget a legnagyobb novellista művészeti újítónak tartják. Gyermekkönyvei közül a leghíresebb a Dzsungel könyve. Sokoldalúság, kifinomultság jellemezte.
Lehetne sorolni az írókat, mint Fekete Istvánt, aki szintén született tehetség. Egy biztos, hogy az íróknak az ihlet, fantázia mellé szükséges a könyvbeli olvasmányok, történelem helyes ismerete, hatalmas ember és természet szeretet, a realitás ábrázolása, a görbe tükör átnyújtása után több, mint száz évvel a tovább mutatás, a helyes irányba terelés, vagyis a kritikai realizmuson túl kell mutatniuk. A könyvekből nemcsak emberi sorsokat, tájakat, népeket, letűnt kultúrákat ismerhetünk meg, hanem mindegyiknek megvan, akár a jó novellának a tanulsága. ,,Egy író olyan mint levélen a harmat. Amikor felkel a nap, a harmatcsepp felszívódik, de a nedve a levélen marad, ami tovább élteti."
Minden született tehetség műfajában újat nyújt, s jellemzi őket még a hatalmas igazságérzet, szabadság szeretet, a nemesség.

Másik tehetség későbbi korban jelentkezik, miután valaki megtanult könyvekből, történelemből minden lényegeset, s ezekre, valamint élettapasztalataira támaszkodva alkot, megismerése után a verstannak, vagy prózai formáknak. Az időmérték nemcsak ihletetten adott, tanulás útján ugyanúgy elsajátítható, mely szépérzékünket gyönyörködteti.

A tehetség kiélése bármelyik művészeti ágban elképzelhetetlen általános műveltség nélkül, melynek része a jó helyesírás. Ki ne emlékezne Kazinczy Ferencre, akinek nyelvi szótárában több, mint huszonötezer szó volt megtalálható. Ezért szükséges néha a régi elfeledett magyar szavak megismertetése, az idegen szavak használata ellen való felszólalással együtt. A magyar nyelv a világ leggazdagabb és legtökéletesebb nyelve, ezt nem lehet helytelenül használni, vagy leírni. Az időmértékes beszéd egyedül itt lelhető fel. Egykor Szenczi Molnár Albert mutatta be a világnak a magyar nyelv szépségét. Minden egyes idegen szónak megvan a magyar eredete, minden szónak számtalan szinonimája. Egyedül a magyaroknak volt nyelvi tehetségeik által saját név-naptárjuk egyedi jelentéssel. Felsorolhatatlan és hatalmas munka rejlik a magyar nyelv tökéletesítésében, megreformálásában. A magyar nyelv szépségét kell ábrázolni, szabatosan.

A tehetség elkallódhat, ha vannak tőrvetői, ha elsiklanak mondanivalója fölött, mert minden korban és időben a tehetség az emberiséget szolgálja.

2014. szeptember 25.

 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 796 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 7473
  • e Hónap: 13714
  • e Év: 65980
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.