Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: Vallomás
  2016-06-07 19:40:29, kedd
 
 

Reggel felé, mikor az átbeszélt éjszaka után hazavitte, s az idegen lakás kapuja előtt udvariasan kiugrott a gépkocsiból, hogy kisegítse a nőt, elcsúszott a fölázott úttesten, egész hosszában elvágódott, és eltörte a karját. Az első fájdalom barbár iszonyatában pillanatokig így maradt, hason fekve, mozdulatlanul, a nő lábai előtt.
- Ó - gondolta a nő. - Túlzás. Ennyire szeret?
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Kefekötő
  2016-06-07 19:39:15, kedd
 
 

Láttam már írókat, plébánosokat, klozetszerelőket, sőt szociológusokat is, akik úgy ittak, mint a kefekötő. Csak kefekötőt nem láttam még, sem inni, sem józanul.
Az élet nyelve, titokzatos jellemző erejével, megalkotja a jelképeket, melyek önmagukban élnek tovább, függetlenül a modelltől. ,,Kedves lány, kicsit holdkóros" - mondják. De még sose láttam holdkórost; s a lány, akit így jellemeznek, általában csak angol regényeket olvas, s a legritkább esetben sétál háztetőkön és ereszeken, holdfényben. Úgy észleltem, inkább csak a corsón szokott sétálni, déli tizenkettőkor, verőfényben, félelmesen művelt és irodalmian tájékozott bankhivatalnokok társaságában.
Kegyetlen és kínzó honvággyal vágyom a valóságra. Szeretném látni, hogyan iszik egy kefekötő. Holdkóros leányt szeretnék látni, hosszú, fehér hálóingben, amint a Bazilika tetején sétál, holdfényben. Oroszlánszívű tábornokot szeretnék látni, lehetőleg a boncasztalon - más mód nincs reá -, amint a sebész felbontja mellkasát, s csodálkozva mutatja: ,,Íme, oroszlánszíve volt."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Megkésett levél
  2016-06-07 18:00:04, kedd
 
 

Drága Istenem, hatezer évet kések a vallomásommal. Azt mondtad Jóbnál, én vádoltam az embert, hogy addig imád Téged, míg gondoskodsz róla. Kétszeresen csalódtam akkor, mert teremtményed utolsó percig kiállt melletted, de azzal, hogy gyermekeit elvetted és adtál helyettük másokat, azt bizonyítottad, hogy az ember, akit megalkottál, pótolható bármikor másikkal, mintha nem lenne saját akarata, értéke.

Láthatod, a Föld bűnben fetreng, megindult, mint egy kalyiba, amit egy szál választ el a végleges süllyesztőtől. Elpirult a Hold is, már csak időnként küldi az igaz szerelmet a kevés tiszta szívű felé. A csillagok bevonták fényüket, nem kívánnak többé tanúja lenni a vér-áldozásnak, az ártatlanok megáldozásának. A bűn, melyet tiltott gyümölcsként kaptak, mint mindenség tudást, már rég olyanok kezébe került, akik ezt rontásra és gyilkolásra használják. Megvádoltalak azzal, hogy olyan az ember, aki hajlamos a bűn elkövetésére bármikor, vagyis csalárd, mert benne van az elcsábulás magja. Most, ha szemléled a vérben fetrengő, gyászos világot, beláthatod, hogy ebben is igazam volt.

Tüzes kövek közt járattál, engem alkottál a legtökéletesebb angyal-fejedelemnek, vagyis törvényszerű volt, hogy jobban átlátom az igazságokat, mint mások. Tudtam jól, mi hiányzik az emberből: a szív-törvény, mely megakadályozhatná, hogy bármikor is csalárdságra, vagy bűnre legyen képes. Megidéztem Neked katicabogárként a kórházi fa tetejére a csillagot, hogy lásd, vannak még törvénytisztelő szépek.
Az Ő nevükben kérlek, fogjunk össze még egyszer, míg rendet teremtünk a világban! Adj a hit mellé erős bástya-védelmet az igazaknak, emeld méltó helyére a pironkodó és megrontott emberiséget!

Megkérdezem óvatosan Tőled, ugye, hogy a létezésünk igazsága a valóságban gyökeredzik?

2016. május 7.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 81 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1738
  • e Hét: 6602
  • e Hónap: 12843
  • e Év: 65109
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.