Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Árva vára
  2021-06-17 22:00:22, csütörtök
 
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/%C3%81rva_-_Castle.jpg








ÁRVA VÁRA


A mai Szlovákiában lévő Árva vára (szlovákul Oravský hrad) a középkorban fontos szerepet játszott Magyarország északi határa és a Lengyelország felé vezető kereskedelmi út védelmében.

A vár Árvaváralja község területén, az Árva folyó melletti, egy a tájba 112 méterre magasodó meredek sziklaszirten található.

Az Oravai tájegység része. Az észak-szlovákiai régióban a Nyugati-Tátra hegység délnyugati részén, délről a Beskyda és a Chočský dombok, keletről felől a Kis-Fátra pajzsként védi. A festői környezete önmagáért beszél. A látnivalók a legismertebb és legkeresettebb hellyé tették a régiót.







Története

A vár alapításáról nincs fellelhető forrás, de feltételezhető, hogy mint sok más magyar vár, ez is közvetlenül az 1241-es tatárjárás után épült. Mikszáth Kálmán szóhagyományokra alapozva állítja, hogy a templomos lovagok építették. Első ismert birtokosai a Balassák voltak. Oklevélben először 1267-ben történik említés a várról, amikor is IV. Béla kiváltotta Balassa Mikótól, és ettől kezdve egy ideig királyi várként funkcionált. Ekkor már létezett a fellegvár és valószínűleg a középső vár is. Az alsóvár helyén fából ácsolt épületek álltak. A királyi megbízottja a várispán volt.

1298-ban a király a trencséni Csák Máténak adományozta, majd annak halála után Dancs-mesterre bízta a vár ispánságot, aki húsz éven keresztül töltötte be ezt a tisztséget, és árvai grófnak nevezte magát. 1331-ben Károly Róbert a körmöci Lipót grófot nevezte ki árvai grófnak, majd 1335-ben várispánná is tette. Lipót ezt a tisztséget 1349-ig töltötte be. A vár történetének legfontosabb időszaka 1370, amikor Árva központi székhely.

15. század

1420-ban Zsigmond király Stíbor vajdának elzálogosította Árva várát.

1439-ben Albert halála után özvegye, Luxemburgi Erzsébet, hogy bebiztosítsa a koronát fiának, (a későbbi V.) Lászlónak, segítségül hívta a cseh Giskrát. Giskra elfoglalta egész Árva megyét, de a várat nem tudta bevenni.

1441-től a várat a lengyel Komorowski Péter liptói és árvai gróf kaparintotta meg, és 25 éven keresztül innen fenyegette az egész felvidéket. Garázdálkodásának csak Mátyás király vetett véget, aki egymás után foglalta vissza Liptóújvárat, Rózsahegyet és Likavka várát, végül Komorowski 8000 forintért eladta a királynak Árva várát. A jól képzett várőrséget Mátyás zsoldjába fogadta, részben ők képezték az alakuló fekete sereg magját.

Komorowskinak Jagelló Kázmér lengyel király az árvai grófság kárpótlásául a közeli (kb. 100 km-re északra fekvő) żywieci földeket adományozta, míg Mátyás király az árvai erősséget fontosságának teljes tudatában saját embereinek adta át: árvai gróf Kamienicai Tamás lett, várispán pedig a lomnici Horvát Kiszevics.

Mátyás ide záratta ismeretlen okból Várday Péter kalocsai érseket és kancellárt 1484-ben ezekkel a szavakkal: "Arva fuisti, arva eris et in Arva morieris". (Árva voltál, árva leszel és Árva várában fogsz meghalni). Az érsek csak Mátyás halála után szabadult. (Erről a fenti legenda kissé mást beszél)

1482-ben Mátyás Árvát és Liptót Corvin Jánosnak adományozta és egyúttal gróffá nevezte ki. 1484-ben Szapolyai Imre lett az árvai várispán.

16. század

A mohácsi csata után az árvai birtok visszakerült a király, (Szapolyai János) birtokába, aki Corvin János birtokait elfoglalta. A vár parancsnoka a Szapolyai-párti Kosztka Péter és Miklós lett. Ők védték Katzianer császári generális támadásaival szemben.

1527-ben I. Ferdinánd Árvát Thurzó Eleknek adományozta, azonban ez csak gesztusértékű volt, mivel a vidék és a vár nem volt a király birtokában. Ekkor merült fel a várral kapcsolatban először a Thurzó család neve. Rövidesen azonban Szapolyai bizonytalan politikája miatt Kosztka Miklós átállt a Habsburg király oldalára, és jutalmul megkapta a közeli Sztrecsnó várát a nemességgel együtt.

1534-ben I. Ferdinánd Árvát dębowieci (Dubovec) János lengyel úrnak adományozta, aki Sziléziából több rokonát és barátját magával hozta, többek között Wacław Siedlnickit, aki 1545-ben bekövetkezett halála után örököse is lett. A várat a török veszedelem idején megerősítik, biztonságosabbá teszik. 1543-ban új kaput kap felvonóhíddal, ami alá védelmi árkot építenek. Dubovec Jánosnak köszönhetően kastély körülbelül öt emeletnyi magas objektummá épült, amelyet 1539-1543 között folyamatosan tovább alakítottak. Sajnos, halála után komoly vita támadt az örökség körül, ami magát a kastélyt is pénzügyi nehézségekbe sodorta.

1549-ben Ferdinánd Árvát saját birtokaihoz csatolta, és bérbe adta Siedlnickinek 18 337 aranyforintért, de 1556-ban Ferdinánd rendeletére át kellett adnia Thurzó Ferencnek, Elek testvérének.

Az árvai birtokhoz akkor 6 mezőváros és 75 falu tartozott, 74 000 holdnyi erdőgazdaság. Ezt a hatalmas területet a Thurzók birtokolták egészen a második világháborút követő államosításig.

Thurzó Ferenc Árva várát ifjú feleségével, Kosztka Borbálával kellemes kastéllyá építette át, de a védelmi szerepét is megerősítette. Thurzó György a birtok öröklését végrendeletében a leányágra is kiterjesztette, de előírta, hogy a birtok nem darabolható fel. Ezt a végrendeletet a király is jóváhagyta. Thurzó Imre halála után a család férfiága kihalt.

1574-ben a várat Ferenc 8 éves fia, György örökölte. Távolléte alatt a vár és a hozzá tartozó birtokok ügyeit Abaffy György intézte. Ebben az időben Magyarországon több Habsburg-ellenes felkelés tört ki. Thurzó György nem csatlakozott a felkelőkhöz, hű maradt Rudolfhoz. Ezért jutalmul 1606-ban neki adományozta Árvát a várral és a főispánsággal. Ettől kezdve a birtok az államosításig a Thurzó család birtokában maradt.

17. század

1616-ban György özvegye, Czobor Erzsébet igazgatta a birtokot, majd nagykorúságát elérve fia, Imre vette át tőle. Apjával ellentétben Thurzó Imre részt vett a Habsburg ellenes összeesküvésben. 1621-ben halt meg, vele kihalt a Thurzó család férfi ága.

1626-ban Czobor Erzsébet is meghalt. A birtokot György és Erzsébet hét lánya örökölte: Zsuzsanna, Judit, Borbála és Illésházi Ilona, Vízkelethy Mária, Thököly Katalin és Szunyogh Anna. Az örökösök és férjeik 1626. július 5-én találkoztak Zsolnalitván, és itt közbirtokosságot alapítottak a birtokra. Az árvai közbirtokosság felölelte csaknem egész Árva megyét és a nyugati Tátra egy részét is.

A közbirtokosság első igazgatója 1626-1648 között Ilona férje, Illésházy Gáspár lett. Utóda Thököly Istvánvolt (1653-tól), akit az I. Lipót elleni összeesküvésben való részvételért elítéltek. Annak ellenére, hogy tagadta bűnösségét és hűségesküt tett a királynak, elkobozták vagyonát. A dolgok ilyetén alakulására Thököly ellenállásra kényszerült, és a Habsburg ellenes Wesselényi-felkelés szimbolikus alakjává lett. 1670. november 28-án a várat Heister generális ostrom alá vette, de az erősség csak Thököly öngyilkosságát követően jutott a császáriak kezére. Az őrség december 10-én megnyitotta a kapukat a császári had előtt.

Ezek fényében meglepő, hogy 1672-ben a Pika Gáspár vezette parasztfelkelők viszont sikeresen bevették.

1678-ban Thököly Imre szerezte meg a várat. 1703-ban a Rákóczi-felkelők Károly Sándor vezetésével elfoglalják, majd néhány hónapig tartják magukat a császári hadsereggel szemben, de a helyőrség még az 1709-es évben megadta magát.

18. század

1711-ben a vár és a közbirtokosság visszatért a Thurzó örökösök tulajdonába, Thurzó György folytatta az apja által megkezdett átalakításokat. Az ő érdeme az ovális alakzat. Az időszak legfontosabb emléke az 1751-es barokk oltár.

A birtok jövedelme a háborús károk és a lakosság elmenekülése és a csökkenő népesség miatt egyre kisebb lett. A 18. század második felében egy időre az igazgatói tisztségre senkit sem neveztek ki, 1764-től mintegy 20 évig pedig állami fennhatóság alá vonták.

1782-ben a közbirtokosság igazgatója Esterházy Miklós lett, majd 1792-től Zichy Ferenc. Az ő igazgatásuk alatt bizonyos részeket újjáépítettek, de a vár teljesen elveszítette védelmi jellegét.

19. század

1800-ban hatalmas tűzvész pusztított, néhány nap alatt a vár minden fából épült része leégett. Zichy Ferenc a teljes pusztulás ellen csak a fellegvár egy részét biztosította, és a vár így is maradt 60 éven át.

1868-ban az új igazgató, Zichy Ödön (Edmund) a mai Szlovákia területén az egyik első múzeumot alapította meg. A múzeum gyűjteményeit a nyilvánosság előtt is megnyitotta, a gyűjtemény első katalógusait pedig a `90-es években adta ki.

A Zichyk után 1894-1896 között Esterházy Pál igazgatta Árva várát.

Utóda, Pálffy József (1896-1919) között felújította és restaurálta az épületegyüttest, önzetlenül renováltatta az összes épületet. Nagy munkálatok során a vár jelentősen megváltozott, különösen a belseje. Teljesen újjászületett az Árva folyó fölé ,,sasfészekként" magasodó Árva vára. A községet a neves magyar Pálffy család által felépíttetett gyönyörű Pálffy-kastély még híresebbé tette.

20. század és napjainkban

Az első világháború megakasztotta a múzeum működését és a párhuzamosan folyó rekonstrukciós munkákat, a trianoni békeszerződéssel pedig Csehszlovákiához került a vár. Csak a két világháború között folytatódott a helyreállítás, amikor a vár felett már a csehszlovák állam rendelkezett, miután megvásárolta a közbirtokosságnak több mint a felét.

A második világháború után a korábbi német és magyar birtokokat államosították. A vár is állami tulajdon lett. Jelenleg nemzeti emlékhely és múzeum szerepét tölti be. Bemutatják a vár történetét, legrészletesebben a Thurzó-korszakot és a közbirtokosság idejét. Természettudományi és néprajzi kiállítás is van a múzeumban. Meg kell említeni a gazdag ornitológiai gyűjteményt, mely Antoni Kocjan lengyel erdész munkája.

A várban karbantartási és felújítási munkák folynak.







Turizmus

Árva vára mára már teljes pompájában látható újra, és népszerű nemzetközi turistahellyé vált. A látogatók megcsodálhatják a barokk kápolna oltárát, a lovagtermet, képgalériát, fegyvertárat, a korabeli szobák bútorait és értékes régészeti és néprajzi leleteket, a gyűjteményes kiállítást a belsejében. A kastélyba történő feljutás fáradságáért bőven kárpótol a nagyszerű kilátás. Különösen igaz ez a fellegvárra.

Szerelmeseknek és a romantikát kedvelőknek rendkívüli élményt ad az 5 km-nyi tutajozás a folyón. A navigáció során a Felső-Árva-vidék lélegzetelállító tájai, a vár és a folyó egységes képpé áll össze. Árva régió festői tája és jó állapotban megőrzött történelmi emlékei, többek között például az Alsókubini járás házai, a barokk templom, Bölényfalu nagyon szép fatemploma és sok más népi építészeti emlék vonzza ide az embereket.







Legendája

Élve eltemetve - 1484-ben ide bezáratott Váradi Péter kalocsai érsek és kancellár történetét meséli el:

Dicső emlékű Mátyás királynak többször is meggyűlt a baja saját főembereivel, kivált azokkal, akik neki és apjának, Hunyadi Jánosnak köszönhették állásaikat és temérdek vagyonukat.

A legveszedelmesebb lázadások egyikét Vitéz János és unokaöccse, Janus Pannonius pécsi püspök szította. Ország Mihály nádor hiába figyelmeztette őket, hogy “a megkoronázott fejedelmet minden körülmények között tisztelni kell, s a hűséget iránta megszegni nem szabad." Ők mégis azon voltak, hogy Mátyást megfosszák a koronájától. Tervük kudarcot vallott, Vitéz János elvesztette a király bizalmát, szabadságát korlátozták, a pécsi püspök pedig állásának inthetett búcsút vakmerőségéért.

Ennek az ügynek sok más főúr is áldozatául esett, így Péter kalocsai érsek is, akit árva fiúként Hunyadi János neveltetett, és Mátyás király emelt magas posztra. A megharagított király, akit egyébként igazságosnak ismerünk, kegyetlenül elbánt vele. Maga elé vezettette, és azt mondta: "Árva voltál, Péter, árva leszel és Árvában fogsz meghalni" (Arva fuisti Petre Arva eris et in Arva morieris). Aztán átadta őt a poroszlóknak, és meghagyta, hogy vigyék Árva várába, ott falaztassák be, és tartsák fogva élte fogytáig. Ezt a parancsot írásban is kiadta Árva várnagyának, Meskó Mihálynak. Fővesztéssel fenyegette őt, ha hibájából a rab megszökne.

Kilenc gyötrelmes évig sínylődött a főpap az ablaktalan fülkében, melyet az utókor is borzadva megnézhet. Egyszer feszegetni kezdték az ajtó helyére felhúzott falat, s egy vigyorgó arcú szörny lépett a rabhoz, karon ragadva kivezette az éjszakába. Mi lesz? Vesztőhelyre viszik? Vagy még borzasztóbb börtön nyirkos falai között lészen éhes patkányoknak martaléka? A vár alá érve a szörny felkapta a remegő főpapot, szekérre ültette és elindultak. Hajnalban a rab egy kolostorban találta magát, ahol azt mondták neki, hogy Galíciában van, ne féljen, nem lesz többé baja.

A megmenekült néhai érsek azt hitte, hogy a legfelsőbb hatalom szabadította meg, hosszú levelet írt a királynak, melyben arra kérte, helyezze őt vissza eredeti székébe. Mátyás király ezáltal szerzett tudomást a szökésről, és iszonyú haragra gerjedt. Meskó Mihály várnagyot vallatóra fogta, és elrendelte, hogy keményen megbüntessék a szökésért. Meskó ártatlannak vallotta magát, hisz embereivel Morva határán volt hadban. Vára és a fogoly őrizetét addig hat kipróbált szolgájára bízta. Azok pedig csak annyit tudtak, hogy a börtön celláját már kibontva és üresen találták. Már-már attól lehetett tartani, hogy a király a várnagyot és szolgáit börtönbe csukatja, talán ki is végezteti, amikor a várnagy leánya azzal a kéréssel járult az apja elé, hogy kísérhesse őt Budára a királyhoz.

- Bajban vagyunk, apám, én remélem, hogy ezt a bajt elhárítom, ha a király elé mehetek.

Egy napon, déltájban jelentették a királynak, hogy egy fiatal lány kér bebocsátást.

- Hogy hívják? - kérdezte a király.

- Meskó Katinkának mondja magát - válaszolta az ajtónálló.

- Talán csak nem rokona Árva várnagyának, ki Péter papot szöktette?

- De az, biz'a! A leánya!

- Bocsássátok be! Hadd mondja el az apja bűnét!

Egy sugár növésű, szép barna lány lépett be, s bátran megállt a király előtt.

- Mi a kívánságod, gyermekem? - kérdezte jóságosan Mátyás.

- El szeretném mondani, miként szabadult ki Péter érsek az árvai várból.

- Ne nevezd őt érseknek, mert már nem az, de azért hallgatlak - szólt a király.

Katinka egyszerű, keresetlen szavakkal elbeszélte, hogy amikor apja a morva határon járt, ő maga volt az, aki a szegény rabot kiszabadította, azt gondolván, hogy már úgyis elfelejtették és szenvedett is épp eleget a vétkeiért. Nehogy valaki elárulja, ezért a vár kertjében foglalatoskodó ügyefogyott, siketnéma legénnyel ásatta ki a börtön falát és vezettette el a rabot. Maga pedig parasztlegénynek öltözve elvitte egy galíciai kolostorba. Apja nem tudott a dologról, ő meg nem szólt neki, mert félt a haragjától, és apja tettében gátolta volna.

- Aztán ismerted te azt a rabot? -kérdezte a király.

- Ismertem - felelte Katinka bátran és nyugodtan. - Esténként, amikor szüleim és a strázsák is nyugovóra tértek, fogtam a mécsest és átmentem hozzá. Azon a kis nyíláson át, amit a falon hagytak, megtanított engem írni, olvasni és imádkozni. Évekig tartott ez így, de a pap sohasem panaszkodott szomorú sorsa miatt, hanem mindig azt mondogatta, hogy nálánál jobb emberekre még súlyosabb csapásokat mért az Isten, és a Megváltó sorsán okulva kötelességünk tűrni és megbocsátani. Nem tehettem másként, mint ahogy tettem, én vagyok a vétkes, apám és emberei ártatlanok. Csak ezt kívántam elmondani felségednek. - fejezte be a lány, és a királyra nézett.

Mátyás, az igazságos, mit tehetett mást, mint hogy a derék leány apját nem bántotta, sőt kárpótlásul neki ajándékozta Árva várát. Katinkát pedig, a szép várkisasszonyt, a saját vitézének, Thurzó Istvánnak ajánlotta, aki nemsokára oltárhoz is vezette.

Péter érsek száműzetésben halt meg, még mielőtt a jószívű király visszahívhatta volna.


Képgaléria

Árva vára



A fellegvár












Árva vára. Thomas Ender festménye (1860-as évek)








 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Tündérek könnyeitől édes a tokaji szőlő
  2021-06-17 20:45:39, csütörtök
 
 




TÜNDÉRKÖNNYEKTŐL ÉDES A TOKAJI SZŐLŐ




Bizonyára nincs olyan magyar, aki ne tudná, hogy mézédes szőlői és persze borai határainkon túl egyaránt hírnevet szereztek a Kölcsey Ferenc által is megénekelt Tokajnak, a tájhoz tartozó legenda azonban nem mindenki előtt ismert: íme hát a helyi tündérek története.

Sokan fejtegetik, miért jár az egész világ ama táj csodájára, melyen fantasztikus borok, pezsgők születnek. Ismerjük meg hát a tokaji borok unikumának rejtélyét, melyet talán az itt elfogyasztható nedűk hatására is számos érdekes legenda övez.

Feldühödött a vulkán, elnyelte a fiút

A belső-kárpáti vulkáni koszorú részének számító Zempléni-hegység, beleértve a Tokaji-hegyvidék vonulata Európa leghosszabb vulkanikus övezetét jelenti, melyet a mélyből feltörő, a Föld kéreglemezének mozgásából eredő erők formáltak még 15 millió évvel ezelőtt. A mondás szerint a Tokaji-hegy haragos tűzhányó volt egykoron, melynek környékét játékos kedvű, hím- és nőnemű tündérek népesítették be. A lények napközben rejtve maradtak az emberek elől, ám miután leszállt az est, előme­részkedtek.


Tündérkönnyektől édes a tokaji szőlő





Amennyiben a kor polgára kellően szerencsés és szemfüles volt, még halandó létére is megakadhatott rajtuk a szeme. A legenda szerint a tüzet hányó, feldühödött Tokaj-hegy réges-régen el is nyelte egy ifjú szerelmespár tündérfiú tagját, az ugyanis nem volt elég körültekintő, így a játék hevében a kráterbe zuhant. Az elhunyt szerelmét megsirató kedvesének záporozó könnyei beterítették a hegyoldalt, a cseppeket pedig magába szívta a talaj - ettől olyan édes a tokaji szőlő.

Két magaslat között labdázott a házaspár

Furcsán hangozhat, de a mesebeli szerzetek a labdajátékokat nem vetették meg. Előszeretettel ütötték el így az együtt töltött időt, de persze mindig akadnak szabályt erősítő kivételek: hiába volt már férje hites felesége, a tündérkirálynő csak kapcsolatuk derekán kapta magát rajta, hogy fülig beleszeretett népe uralkodójába - tartja egy másik legenda. Ettől kezdve az úrnő kizárólag urával labdázott tovább, szigorúan édes kettesben.

Ám míg férjét a Tokaj-hegyhez láncolta kötelessége, az asszony kénytelen volt a Várhegyen maradni. A szétszakított pár a monda szerint ezután a két magaslat között dobálta egymásnak a labdát - egészen addig, míg az a Bodrogba nem esett, majd el nem vitte a víz. A kétségbeesésében elkeseredett királynő tündérei oldalán egy pincébe vonult vissza - a rege alapján ma is ott rejtőzködnek: ennek köszönheti varázslatos erejét az oda kerülő, messze földön híres bor.


Tündérek könnyeitől édes a szőlő - Pintér Péter





A rejtély az, hogy nincs talány

A szőlőtermesztés, valamint az abból származó bor elkészítésének gyakorlata, sőt művészete jelentős múltra tekint vissza a tájon, elvégre Krisztus születése előtt a 300. esztendőben, már a rómaiak alatt is komolyan vették az efféle tevékenységet. Egy szó mint száz: a tokaji borvidék 2002-re világörökségi elismeréssel is büszkélkedhet. A környéket körbelengő le­gendák legrejtélyesebb me­mentója talán mégiscsak az, hogy az innen származó italok kiemelkedő minősége, illetve különleges zamata mögött nem húzódik rejtély.

A világhírnév titka ,,mindössze" a megannyi apró, avagy jelentősebb tényező közösen kifejtett hatásában rejlik: nem kell más, csupán termékeny, ásványokban gazdag, vulkanikus talaj, utánozhatatlan éghajlati adottságok, őshonos szőlőfajták, egyedi eljárás - na meg némi pe­nészgomba.

Anka Péter


Link








 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Feltétel nélküli szeretet
  2021-06-16 22:30:21, szerda
 
 







FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETET




Ez a történet egy katonáról szól, aki hazatért a vietnami háborúból. San Frascisco-ból telefonált haza szüleinek.

- Anya, apa, megyek haza. Valamit még meg kell kérdeznem. Itt van velem a barátom, szeretném, ha velem jöhetne ő is hozzánk.

- Természetesen - válaszoltak a szülők - szívesen látjuk őt is.
- Valamit még tudnotok kell. - folytatta a fiú - Az én barátom súlyos sebesüléseket szerzett. Egy aknára lépett, elvesztette egyik kezét és lábát. Nincs neki hova menni és én nagyon örülnék, ha velünk lakhatna.

- Ez borzasztó fiam. Természetesen szívesen segítünk neki lakást keresni.

- Valaki ilyen hátrányokkal óriási gondokat okozna nekünk.
- Nem, apa, anya. Azt akarom, hogy velünk lakjon.
- Fiam, - válaszolt az apa - nem tudod, mit mit kérsz tőlünk. Valaki ilyen hátrányokkal óriási gondokat okozna nekünk. Van nekünk egy életstílusunk, csak nem várod tőlünk, hogy miatta azt csak úgy megváltoztatjuk. Szóval gyere haza, de azt a srácot felejtsd el. Bizonyára képes lesz magáról egyedül is gondoskodni.

A fiú rögtön letette a telefont és többször már nem jelentkezett. Pár nap múlva a szülőket San Francisco rendőrségéről hívták.

A fiuk leugrott egy felhőkarcoló tetejéről és szörnyethalt. A rendőrség öngyilkosságként zárta le az esetet. A kétségbeesett szülők azonnal repülőre szálltak, hogy azonosítsák fiuk holttestét. Felismerték őt és megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a fiuknak hiányzott az egyik keze és lába.

E történet szereplői olyanok, mint sokan közülünk.
Nagyon egyszerű dolog szeretni a szép, vidám embereket, de nem szeretjük azokat, akik valamiben hátráltathatnának bennünket, vagy a kényelmünket veszélyeztetnék.

Szívesen feledkezünk meg azokról, akik nem egészségesek, szépek vagy elég ügyesek.

Legyen bátorságunk nem elfordulni azoktól, akiknek szükségük van a segítségünkre, próbáljuk meg nem becsukni a szemünket hiányosságuk láttán. Hisz senki nem tudhatja közülünk, mikor fogunk mások segítségére szorulni, nem tudhatjuk, hogy holnap nem vár-e ránk valahol egy ,,akna“ esetleg egy elsuhanó autó, vagy alattomos betegség képében...

Nem szabad megfeledkezni arról az ajándékról, amit úgy hívnak, BARÁTSÁG,
mert az igaz barátok minket olyannak szeretnek, amilyenek a valóságban vagyunk,még ha nem is vagyunk tökéletesek, a legszebbek, a legügyesebbek.

Az igaz barátság ajándék. Az igaz barát meg tud nevettetni, tud buzdítani, meghallgat és kinyitja nekünk egész szívét. Neked két lehetőséged van:
2.) Ne küldj semmit... és tégy úgy, mintha ez a most olvasott történet nem érintette volna meg a szívedet.
1.) Mutasd meg a barátodnak, hogy szereted... Küldd el neki ezt a mail-t. Ha ez az üzenet visszakerül hozzád, biztos lehetsz benne, hogy vannak barátaid.


Feltétel nélküli szeretet

Link


















































 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
Pokoli hónap van mögöttük: A férje tartja a lelket Ördög Nór
  2021-06-14 21:00:31, hétfő
 
 









POKOLI HÓNAP VAN MÖGÖTTÜK: A FÉRJE TARTJA A LELKET ÖRDÖG NÓRÁBAN


Az új kisbolt nyitása körüli bonyodalmak megviselték a műsorvezetőt.

Már csak pár nap és megnyit Ördög Nóráék második kisboltja is Balatonakarattyán, ahol az első boltocska alaposan felborzolta a helyiek kedélyeit. A zajos és zsúfolt bolt miatt támadások, durva kritikák és epés megjegyzések zápora hullott az utóbbi időben a házaspárra, a helyiek még petíciót is írtak, hogy bezárják a boltot.

Nem minden alakult a tervek szerint

Nóri és Nánási Pál ennek ellenére pozitívan szemléli az életet, vágyják a kihívásokat, ám még ez a kettő sem elég sokszor ahhoz, hogy minden a tervek szerint alakuljon. Nóri erről a Hot magazinnak mesélt.

- Most nagyon sűrű minden, nem unatkozunk! - mondta Nóri, aki a TV2 új műsorát, a Totemet is forgatja, miközben az új bolt nyitásában is segédkeznie kell.

- Miközben felkértek a produkcióra, hamar kiderült az is, hogy a kisboltunkat át kell költöztetnünk egy olyan helyre, ahol kevésbé zavarjuk a szomszédokat. Hónapok óta keményen dolgozunk, gyakorlatilag minden egyszerre történik. Ahhoz, hogy meglegyen a család és munka egyensúlya, a logisztikában fekete öves szintre kellett lépnünk - mondta Nóri, aki Diósd és Akarattya, valamint a forgatási helyszínek között ingázik folyamatosan.

Már látják az alagút végét

- Megesik, hogy elfogy egyikünk energiája. Az a szerencsénk, hogy ez általában nem egyszerre történik, néhány nap csúszással fáradunk el, így tudunk egymás támaszai lenni. "Van, hogy teljesen leeresztek, de akkor jön Pali és lelket önt belém. Ez fordítva is igaz. Az elmúlt egy hónap, ami mögöttünk van, pokoli kemény volt, minden szempontból. De már látjuk az alagút végét!" - fogalmazott a műsorvezető, aki a magazinban arról is mesélt, hogy hogyan tervezik a nyár további részét.







A családi egység, amit otthonról vitt az Ördög Nórával való házasságába Nánási Pál. Ezért - ahogy ő fogalmaz - mint ,,az ország p.ncifotósa", nehezen tudják elképzelni róla, de nem ment el minden nővel, akit fotózott.

Őszintén beszélt édesapjával való kapcsolatáról Nánási Pál, aki a családi egységet vitte otthonról a házasságába. Pedig szerinte egyesek nehezen tudják elképzelni, hogy nem ment haza minden modellel, aki fotózott. Erről D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában mesélt.







Elviszlek magammal - Nánási Pál

Link



Nehéz időszak

A fotós elmondta, hamarosan megnyílik új boltjuk, emellett pedig számos más projekten dolgoznak, felesége, Ördög Nóra új tévéműsort forgat, mellette pedig vlogolnak is.

"Valahogy bele kell férni a 24 órába, és ez iszonyú nehéz. Nóri az energiáját valahonnan az univerzumból kapja, vagy nem tudom. De én hamar elfáradok" - fogalmazott Nánási Pál.

Családi egység

A fotós elmondta, apukája ugyan nem lett covidos, de az elmúlt egy évbe belelassult. Pedig belső építészként eddig mindig hatalmas segítséget nyújtott nekik. Majd szoros kapcsolatukról mesélt, amely édesanyja elvesztése óta még erősebbé vált. Ezután pedig arra a kérdésre is válaszolt, mit vitt a házasságába otthonról.

"Én azt tanultam meg, amit a legkevésbé gondoltak rólam, hogy én, mint az ország p.ncifotósa, nem mentem el minden nővel, akit lefotóztam" - fogalmazott.

Hozzátette, nem attól jó az élet, ha minden héten másik nővel jön, megy az ember.

"Talán a családi egység, amit hozok otthonról" - mondta Nánási.


Nánási Pál vallomása

Link












 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
Gondolatok nő és férfi viszonyáról + Videó
  2021-06-13 22:30:27, vasárnap
 
 







GONDOLATOK NŐ ÉS FÉRFI VISZONYÁRÓL


Volt korábban egy blogbejegyzésem, most már kb 10 éve idejövetelem kezdetén. Nem tudom miért, a bejegyzést a TVN törölte /igaz, sok mást is/, csak sejteni tudom miért. Pedig nem volt benne semmi olyan, amelyik bármelyik nem ellen is irányult volna. Sőt...

Ma ismételten annyira megilletett egy videó /annyi sok jó van ma már/, hogy fel kell azt is most ide tennem. Remélem talán ez is közkinccsé válik, és talán mások tetszését is elnyeri majd.










Mi is érdekli egy nőt?


Ezzel a fanyar-humorral nyitom meg ezúttal rövidke blogomat.


Csúcs az ilyen magas sarkú cipőben akár csak két métert is előrébb menni. Ez felér egy nagy sport teljesítménnyel. Persze ezeket a cipőket férfiak tervezték, de bennük tuti, hogy nem közlekedtek soha egy másodperc erejéig, kivéve azon férfi egyedek, akik viselkedésben erősen közelítenek a női nemhez. Na, ezt jól körülírtam.

Nyitásnak határozottan nem rossz. Lehet, hogy éppen Hamupipőke siet a bálterembe?


A videó rátapint a szebbik nem érzékeny pontjára. Talán túlzottan is. Kellemes elfoglaltságokat láttatnak velünk, ami szép, nagyon szép, és csaknem mindenki vágyik is rá. Csodálatos blues zene, a képi anyagról, a képi illusztrációról már nem is beszélve - az élet igazságai tárulnak a néző szemei elé.


Lássuk hát a videót

Link



Biztosan - pláne az idősebbek - sokan ismerik a texasi blues-rock ZZ Top együttes nagysikerű "La Grange" című dalát. A zenekarnak a nemzetközi áttörést a 3. nagylemezük, a Tres Hombres (1973) hozta meg, a lemezen hallható ,,La Grange" felvételük világsiker lett.

Legnagyobb sikereiket az 1970-es és 1980-as években érték el. 2004. március 15-én a rock and roll halhatatlanjai közé választották őket.

A nagysikerű "La Grange" című dal születése a véletlen műve volt.

Billy Gibbons visszaemlékezett, hogy is történt zenekara, a ZZ Top legnagyobb slágerének, a La Grange-nak a megírása.

,,Néhány perc alatt jött az ötlet. Mondhatnánk úgy is, hogy a véletlen műve az egész. Épp a mérnököt vártuk, hogy bejezze az aznapi munkát, és elkezdtünk jammelni. Kinéztünk az üvegen, és a csávó ott állt, és veszettül kalimpált, hogy abba ne merjük hagyni. A dal végül a helyére került, és ez az egész történet mindmáig nagyon különleges számunkra."







La Grange ( ZZ Top ) Marcus Nimbler
Zz Top - La Grange

Dalszöveg

Rumour spreadin' a-'round in that Texas town
'bout that shack outside La Grange
and you know what I'm talkin' about.
Just let me know if you wanna go
to that home out on the range.
They gotta lotta nice girls ah.

Have mercy.
A haw, haw, haw, haw, a haw.
A haw, haw, haw.

Well, I hear it's fine if you got the time
and the ten to get yourself in.
A hmm, hmm.
And I hear it's tight most ev'ry night,
but now I might be mistaken.
hmm, hmm, hmm.

Ah have mercy.

*

La Grange ( ZZ Top ) Marcus Nimbler
Kyla La Grange - Maia (2014)

Angol dalszöveg


Oh, the end is coming
Soon you'll stay
Oh, the end is coming
But I won't pride
Oh, the end is coming
Soon you'll stay
Oh, the end is coming
It's not for, it's not for
You to tell me what I don't need
To tell me what I need
To explain my mind it's under
To tell me what are you
To tell me what I don't need
To tell me what I need
To explain my mind it's under
To tell me what are you

Oh, the end is coming
And I'm afraid
Oh, the end is coming
Soon you'll stay stay stay stay
Oh, my ears are burning
Why did you keep this from me?!
Oh, my ears are burning
It's not for, it's not for
You to tell me what I don't need
To tell me what I need
To explain my mind it's under
To tell me what are you
To tell me what I don't need,
To tell me what I need
To explain my mind it's under
To tell me what are you!


Magyar dalszöveg

Közeleg a vég
Hamarosan itt fogsz maradni
Közeleg a vég
De nem leszek büszke
Közeleg a vég
Hamarosan itt fogsz maradni
Közeleg a vég
Nem a te, nem a te feladatod
Hogy megmond mire nincs szükségem
És hogy mire van
Hogy elmagyarázd mi van lent
Hogy elmond ki vagy te
Hogy megmond mire nincs szükségem
És hogy mire van
Hogy elmagyarázd mi van lent
Hogy elmond ki vagy te

Közeleg a vég
És én félek
Hamarosan itt fogsz maradni
Égnek a füleim
Miért titkoltad el előlem?
Égnek a füleim
Nem a te, nem a te feladatod
Hogy megmond mire nincs szükségem
És hogy mire van
Hogy elmagyarázd mi van lent
Hogy elmond ki vagy te
Hogy megmond mire nincs szükségem
És hogy mire van
Hogy elmagyarázd mi van lent
Hogy elmond ki vagy te


Videó

Link








VAGYUNK MÉG...


Vagyunk még néhányan, akik olyan világról álmodunk, amibe nem férnek bele azok, akik csak ártani tudnak. Akik a saját harcaik helyett, másokkal csatáznak . Akik küldetésüknek érzik, hogy önnön nagyságukat hirdessék, miközben földbe döngölnek bárkit, aki az útjukba kerül.
Vagyunk még néhányan, akiknek nem kenyere a hazudozás, a rosszindulat, a megalkuvás. Akik nem mások hátán felkapaszkodva akarnak boldogulni, akiknek nem okoz kéjes kielégülést mások boldogtalansága. Akik álmokról, tervekről, természeti szépségekről, az élet vitathatatlan értékeiről beszélgetünk.
Vagyunk még, akik ismerik a tisztelet, az elfogadás, a nyitottság fogalmát és vagyunk még, akik egy olyan világban szeretnénk élni, ahol a szabadság nem holmi ócska papírból kreált illúzió.
Vagyunk még, akik hisznek a szerelemben, a barátság erejében. Akik tudjuk, hogy hegyeket mozgathatunk meg. Akik nem félnek felvállalni az érzéseiket és jól tudják, hogy a sokszínűség tényleg gyönyörködtet.
Vagyunk még, akik élünk és élni hagyunk, akik segíteni és nem ártani akarunk.
Vagyunk még.
Ugye vagyunk még?













 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
Annyira megihletett...
  2021-06-12 20:00:38, szombat
 
 







ANNYIRA MEGIHLETETT...




Annyira megihletett ez a tánc, hogy rögtön bedobtam ebbe a blogomba, hogy közkinccsé tegyem Nektek. Zseniális! Minden a helyén van: a zene kiváló, a táncosok elragadóak és profik a javából. Nekünk pedig nincs más dolgunk, hogy élvezzük a pillanat varázsát!


Sebastian Arce & Mariana Montes 'De mis tiempos', Moscow

Link








S ha már tánc, legyen még néhány gyönyörű videó!


A tánc a lábak költészete.

Amikor két egymásnak ennyire ismerős test mozog együtt, akkor nem kell figyelni semmi másra, csak a gondolatokra és a zenére. A testek úgyis pontosan tudják, mit csinál a másik.


Yanina Quinones and Neri Piliu - La milonga de Buenos Aires

Link



Boogie Woogie Competition WILD | Rock That Swing 2016

Link



HUOld Time Rock'n Roll Dance Show - 2018

Link



Boogie Woogie Show Time

Link



BOOGIE WOOGIE - Nils and Bianca

Link



Didem Belly Dance in Sound Tracker | Sami Yaffa /Hastánc/

Link



RTSF 2107 - Bianca & Nils

Link
. . . . .




ILHC 2018 - Open Classic Finals - Nils Andrén & Bianca Locatelli (Sweden)

Link



Grand Nationals 2017 Champion Swing 1st place winners

Link



Gabriel Misse & Analia Centurion Rock'n'Roll

Link



Nils and Bianca piano Boogie Woogie

Link



OVER 30,000,000 VIEWS! - Jasirah Bellydance 2016 - drum solo /Hastánc/

Link



Rock and Roll Dance Show

Link








...és hát nemcsak a 20 éveseké a világ!


RTSF 2020 Rock That Swing Ball (Saturday) - Rockabilly Jive / Boogie Woogie - Dietmar & Nellia

Link



RTSF 2019 - Dietmar & Nellia - Never Stop Jiving

Link



Dance Boogie Woogie Rockabilly-Jive Nellia & Dietmar danceschool horn

Link



Boogie Woogie Veteranen Turnier Landshut 2017

Link



Old Swingers Pete & Beulah Mae

Link


















 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Legendás kincseket rejt a Duna Esztergomnál
  2021-06-10 22:30:18, csütörtök
 
 










TONNASZÁM FEKHET AZ ARANY A VÍZ ALATT:

LEGENDÁS KINCSEKET REJT A DUNA ESZTERGOMNÁL


Brutális mennyiségű aranyat rejt a Duna magyarországi szakasza közel 500 éve


Mária királyné kincsei után kutat egy csapat lelkes búvárrégész - - írja a Bors. Az Argonauta Kutatócsoport többször vette már be a medret Esztergomnál. Dömösnél hajómaradványokat találtak, az arannyal megrakott ládák pontos helyét egyelőre még homály fedi.


A legenda szerint 1526-ban a mohácsi csata után a magyar királyi udvar tagjai kincsekkel, rengeteg arannyal megpakolt hajókkal menekültek nyugatra, így elhajóztak Esztergom mellett is, de itt támadás érte a hajóhadat, ami elsüllyedt és a kincseket elnyelte a folyó.

A legenda arról azonban nem mesél pontosan, hogy milyen kincseket szállítottak ezek a hajók, az egyetlen írásbeli feljegyzés egy Johannes Cuspinianus nevű kortárs német tudóstól származik.


Szonárral keresik a leleteket

A leírás alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a Budáról menekülő méltóságok hajói kincsekkel megpakolva Esztergom alatt kiköthettek, és itt lovastámadás érte őket, a hajók megsérültek, majd elsüllyedhettek a közelben. A legenda szerint az esztergomi várkapitány hazafias kötelességének érezte a magyar kincsek megmentését, de kísérlete a támadással meghiúsult. Most búvárrégészek műszeres felderítést és néhány merülést végeztek a Duna esztergomi szakaszánál olyan helyeken, ahol leletekre számíthattak. A kutatás még 2008-ban vette kezdetét, amelynek keretében oldalpásztázó szonárral dolgoztak a szakemberek.



Illusztráció - pixabay





Izgalmas az Esztergom- Pilismarót szakasz

Az esztergomi dunai kutatás után még párszor visszatértek ide, a Helemba-szigetnél lévő szakaszhoz, legutóbb 2018-ban. Ez utóbbi kutatáskor az alacsony vízállásnak köszönhetően fadarabokat találtak, ezekből mintát is vettek, melyek egyikéről megállapították, hogy egy 18. századi eredetű hajó maradványa volt.

- 18. századi hajóból származó fadarabokat már találtunk a kutatások során, sőt, Dömösnél is hajómaradványokra bukkantunk, de ezek sem azok voltak, amiért a kutatás elkezdődött "- nyilatkozta az Argonauta Kutatócsoport kutató vezetője, Tóth Attila. A búvárrégész hozzátette, hogy ezzel nem adták fel a küldetésüket, a kutatás folytatódik.

- A dömösi vízműtelepnél is hajómaradványokat találtunk. Ugyanakkor mégsem tudtunk több pontot itt kutatni, mivel egy kisebb csónakkal dolgoztunk, ami vitte a szonárt, de az azonosítómerülésekhez, főleg, ha nem a part közelében van a célpont, egy nagyobb hajóra lett volna szükség, illetve a vízimunka-engedély és más speciális feltételek akkor pénzhiány miatt nem voltak meg. Viszont éppen ezért úgy látjuk, hogy az Esztergom és Pilismarót közötti Duna-szakaszon nagyon sok kutatnivaló van."- fogalmazott a búvár.


Gazdagok menekülőútja volt

A Mária királyné kincsei utáni kereséssel kapcsolatban nem tudható pontosan, hogy mik is voltak ezek pontosan. Erről a történelmi epizódról nem készült pontos feljegyzés vagy kortárs térképrajz, melyen bejelölték volna a hajók elsüllyedését. A régészek nem tudják, hogy hány hajó süllyedt el, és azt sem, hogy kinek a hajói kerültek bajba Esztergom alatt a Dunán, de erős a feltételezés, hogy a mohácsi vész után a törökök elől Budáról menekülő főnemesek, királyi udvari méltóságok, gazdag polgárok menekülhettek vagyonukkal hajókon, amikor a támadás érte őket.

A kutatók ugyancsak feltételezik, hogy a királyi udvarból menekülő hajók Esztergomnál kikötöttek, ekkor érte őket egy lovasokból álló csapat részéről támadás, melynek során a hajók elhagyták a partot, és vagy a zátonyokon, vagy a támadás miatt közvetlenül megsérültek, majd elsüllyedtek, a fedélzeten lévő kincsek pedig hullámsírba jutottak. A régészeknek nincs tudomásuk róla, hogy ezeket a kincseket valaha is megtalálta volna valaki, így továbbra is érdemes folytatni Esztergomnál a búvár régészkedést.


Link



Esztergomi legendák: kincsekkel teli dereglyék a Dunában

Link



Leletek a Duna medréből

Link













 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Tiz hasznos tanács pollenszezon idejére
  2021-06-10 21:45:16, csütörtök
 
 







TÍZ HASZNOS TANÁCS POLLENSZEZON IDEJÉRE


A parlagfű pollenkoncentrációja már az ország nagy részén elérte a riasztási szintet, a legtöbben már felkeresték szakorvosukat és a szükséges gyógykezelések megkezdésével, felkészülten várják az előttük álló időszakot.

Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza. A pollennaptár mellett érdemes folyamatosan nyomon követnünk az aktuális pollenhelyzetet, az időjárás változásával bizonyos növények virágzása korábbra, vagy későbbre is tolódhat.



Tíz csodás házi praktika a kínzó allergia ellen

A jó időnek az allergiások nem örülhetnek felhőtlenül, a pollenkoncentráció növekedésével a szénanátha kellemetlen tünetei is megjelennek. Az enyhébb panaszokra pár házi praktika is gyors megoldást jelenthet.


1. Mikor szellőztessünk?

A levegő pollenkoncentrációja nappal reggel 5-10 óra között a legmagasabb, ezért inkább este, lefekvés előtt ajánlott a lakás alapos átszellőztetése, vagy épp eső után, ugyanis a szálló pollentartalom ekkor is lecsökken.

Amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb. Pollenszezonban ideális megoldást jelenthet, ha a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionáló segítségével oldjuk meg. A készülékek használata során azonban mindig ügyeljünk a tisztítási előírások betartására, a szűrőket és légcsöveket tisztítsuk rendszeresen. Ennek hiányában ugyanis a készülékben megtelepedő penészgomba és por számos egyéb kellemetlen tünetet provokálhat.

Utazás közben

Autóban történő utazás közben is tartsuk zárva az ablakokat és használjuk a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeres időközönként tisztítsunk, és ne feledkezzünk meg a szűrő időközönkénti cseréjéről sem. Vonaton, buszon üljünk háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcunkba hordja a polleneket.


2. Ruhánkat is rögtön cseréljük le!

A pollenek a textilen is megtapadnak, ezért a napközben hordott ruhánkat még az előszobánkba érve cseréljük le otthon öltözékre, a kültéren viseltet pedig ajánlott mihamarabb kimosni.


3. Pollenmágnes tappancsok

A háziállatok tappancsát is érdemes séta után alaposan megtörölni, mielőtt beengedjük kedvenceinket a lakásba. De a mi talpunkon is megtapadhat pollen, ezért még a lakásba lépés előtt használjuk a lábtörlőt és vegyük le a cipőnket, ezzel megakadályozhatjuk, hogy otthonunkba széthordjuk az allergizáló anyagot.


4. A mindennapos hajmosás is segíthet

A pollen a hajon, sőt, a férfiak arcszőrzetén is megtapadhat, a fokozott allergiásoknak érdemes hazaérve a kézmosás után rögtön arcot mosni. A pollenszemek a párnára is rátapadhatnak, ezért legkésőbb az esti fürdéskor ajánlott hajat mosni.







5. Hetente cseréljünk ágyneműt!

Az ágyneműnkre akár szellőztetéssel is kerülhet pollen, még akkor is ha minden nap hajat mosunk, otthoni ruhát váltunk. Aki a nyári időszakban allergiás tünetekkel küszködik, hetente cserélje ágyneműjét, az éjszakai nyugodt pihenés érdekében.


6. Nem mindegy, mikor tart kerti partit

A meleg száraz időben a pollenallergiások panaszai erősödhetnek, ezért nekik ajánlott a meteorológiai pollenjelentéshez igazítani a szabadtéri programok szervezését. Magas pollenkoncentráció esetén allergia elleni gyógyszerünk legyen nálunk.


7. Napszemüveg nemcsak UV-sugárzás ellen

A szembe került pollenek szemviszketést, szemvörösséget, kötőhártya-gyulladást okozhatnak az allergiásoknál, ez ellen a szabadban a napszemüveg viselése jelenthet némi védelmet.


8. Ne szárítsa ruháit a szabadban!

A pollenallergiásoknak nem javasolt a teraszon, erkélyen teregetni a frissen mosott ruhákat, ugyanis a nedves textilen még jobban képes megtapadni a pollen, ami a lakásba hurcolva fokozhatja tüneteinket. Emiatt a lakásban, zárt térben ajánlott teregetni, vagy szárítógépet használni.


9. Nem mindegy, mit eszünk

Bizonyos ételek fogyasztásakor előfordulhat keresztallergia, ami a szájüregben okozhat égő, viszkető érzést. "Egyénenként eltérő lehet, hogy mely élelmiszerek váltanak ki irritációt, de a pollenallergiásoknak a görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom és az uborka mellőzése indokolt. "

Az allergiás gyulladásokat a bromelain nevű enzim is csökkenti, ami az ananászban fordul elő a leggyakrabban. A quercetin egy olyan antioxidáns, amely gátolja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, ez pedig a hagymában, a brokkoliban, a karfiolban, a zöld teában és a citrusfélékben fordul elő.


10. Táplálékkiegészítőkkel az allergia ellen

Az allergiás orrduguláson segítenek az antioxidánsok is. Egy tanulmány szerint a szteroid orrspray mellett A-, C-, E- vitamint és szelént szedők kedvezőbb javulásról számoltak be az allergiás orrtünetek terén, mint a csak orrspray-t használó, de allergia ellen vitamint nem szedő emberek. A csalántea a kutatásban résztvevők 58 százalékánál enyhítette allergiás eredetű tüneteiket.


Allergia

Link












 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Mi történt Friderikusz Sándorral? A neten árulja a bútorait
  2021-06-10 20:45:43, csütörtök
 
 







MI TÖRTÉNT FRIDERIKUSZ SÁNDORRAL?




A NETEN ÁRULJA BÚTORAIT - VIDEÓ


A népszerű tévéssel Bagi Iván, humorista készített interjút Győzike bőrébe bújva, igaz, nem sok köszönet volt a beszélgetésben.


Néhány hónappal ezelőtt is számtalan olyan cikk jelent meg Fridiről, hogy eladja lakásait és külföldre költözik. Tényleg ilyen nagy a baj?

A népszerű tévéssel Bagi Iván, humorista készített interjút Győzike bőrébe bújva, igaz, nem sok köszönet volt a beszélgetésben. Ha kíváncsi rá, mivé fajult a két showman vitája, akkor nézze meg a Darázsfészek újratöltve legfrissebb adását.



 
 
0 komment , kategória:  Humor  
100 évvel Trianon után I.-II.
  2021-06-09 21:00:56, szerda
 
 







100 ÉVVEL TRIANON UTÁN I.-II.


Egy film, amelyet minden magyarnak látnia kell!


100 ÉVVEL TRIANON UTÁN I.-II. rész

Azok számára, akik nem akarják megvárni a helyi nyilvános vetítést, vagy a pandémia miatt inkább otthon, interneten néznék meg, feltöltöttük a filmet a Vimeo mozicsatornára.

Link



Dr. Drábik János: 100 ÉVVEL TRIANON UTÁN


A Trianoni diktátum egy történelmi korszakváltás szégyenteljes produktuma

Ugyanaz a hatalom, amely nekünk megcsinálta a Trianoni békediktátumot, ma a tömeges invázió támogatásával valójában egész Európa Trianonját készíti elő. Trianon egy nemzetgyilkossági kísérlet volt, az Európa erőszakos betelepítését szolgáló invázió pedig Európa őshonos kereszténykultúrájú népeit akarja életterüktől megfosztani.

Az első világháborút követő békeszerződések megkötésekor egy korszak zárult le az emberiség történetében. Rendszerváltás történt.

Dr. Drábik János szövegkönyve alapján készült film bemutatja az Államok Feletti Hatalom létrejöttét és szervezetét, amely előkészítette és kirobbantotta a Nagy Háborút. A történelemoktatás és az akadémikus történészek elhallgatják, elrejtik a valódi felelősök nevét, eredeti szándékait, melyek kirobbantották a nagy háborút, mely végső soron az 1000 éves Magyarország feldarabolásához is vezetett.

Filmünkben az Államok Feletti Titkos Hatalmi Elit eredtét, születését, fejlődését és működését leplezzük le.

A CMM TV stábja, Trianon-film Produkció névvel, egy leleplező és formabontó dokumentumfilm elkészítését tűzte ki céljául.

A nemzetközi szabadkőművesség aknamunkájának köszönhetően napjainkra már megvalósulóban van ez az ezer évek óta tervezett Új Világrend és Világállam.

Mikor született a Világállam terve? Kik a tervezők és kik a végrehajtók? Kik a kiválasztottak, akik évezredek alatt, szisztematikusan szervezték, építették titkos tervüket?

Kik azok, akik világuralomra törve háborúk sokaságát zúdították az emberiségre? Hogyan és milyen céllal készítették elő az Új Világrendet, a nemzetek feletti Világ állam megvalósítását?

A kérdésekre a közismert, a látható történelem nem ad választ. Ez a titkos szervezet láthatatlan, rejtőzködő és önmaga létezését is tagadja.







100 ÉVVEL TRIANON UTÁN


Dr. Drábik János szövegkönyve alapján készülő film bemutatja az Államok Feletti Hatalom létrejöttét és szervezetét, amely előkészítette és kirobbantotta a Nagy Háborút. Ez a Titkos Elit, a Brit világbirodalmon belül erősödött meg, az általa elképzelt Új Világrend létrehozása érdekében. A történelemoktatás és az akadémikus történészek elhallgatják, elrejtik a valódi felelősök nevét, eredeti szándékait, melyek kirobbantották a nagy háborút, mely végső soron az 1000 éves Magyarország feldarabolásához is vezetett

Trianon, szabadkőművesség, kulturális marxizmus, globalista pénzügyi elit, muszlim invázió és világjárvány: minden szerepel a filmben! Ami a mi múltunk, az most Európa jelene! A Dr. Drábik János szövegkönyve alapján készült film bemutatja az Államok Feletti Hatalom létrejöttét és szervezetét, amely előkészítette és kirobbantotta a Nagy Háborút.

Csak felnőtteknek! +18

A film 48 óráig tekinthető meg, és ez alatt az idő alatt akár többször is lejátszható!

A történelemoktatás és az akadémikus történészek elhallgatják, elrejtik a valódi felelősök nevét, eredeti szándékait, akik kirobbantották a nagy háborút, mely végső soron az 1000 éves Magyarország feldarabolásához is vezetett.

,,Trianon egy nemzetgyilkossági kísérlet volt, az Európa erőszakos betelepítését szolgáló invázió pedig Európa őshonos keresztény kultúrájú népeit akarja életterüktől megfosztani."

,,Ugyanaz a hatalom, amely nekünk megcsinálta a Trianoni békediktátumot, ma a tömeges invázió támogatásával valójában egész Európa Trianonját készíti elő."
Dr. Drábik János


A filmből készült DVD megrendelhető:

proa.hu/termek/dvd-100-evvel-trianon-utan/

Forgalmazza a PROA KULTURÁLIS ALAPITVÁNY







100 ÉVVEL TRIANON UTÁN I.-II.

Link



Trailer - 100 ÉVVEL TRIANON UTÁN

Link



HU,,... 100 évvel Trianon után - Él Bihar, élteti szent hite!"

Link



A magyar nemzet 100 évvel Trianon után

Link



Trianon-film

Link








100 évvel Trianon után

Dr. Drábik János 6 részes dokumentumfilm sorozata.


A Trianoni diktátum egy történelmi korszakváltás szégyenteljes produktuma

Ugyanaz a hatalom, amely nekünk megcsinálta a Trianoni békediktátumot, ma a tömeges invázió támogatásával valójában egész Európa Trianonját készíti elő. Trianon egy nemzetgyilkossági kísérlet volt, az Európa erőszakos betelepítését szolgáló invázió pedig Európa őshonos kereszténykultúrájú népeit akarja életterüktől megfosztani.

Dr. Drábik János


6 részes, rövidfilm sorozat a magyar nemzet sorstragédiáját beindító Trianoni békediktátumról.


Általános leírás

Látványos, jól felépített dramaturgiájú dokumentumfilm sorozat. Az állítások eredeti dokumentumokkal, illusztrációkkal igazolódnak. Nemzetközi forgalmazásra, angol nyelvre szinkronizált változat is készül. A tartalom Dr. Drábik János több évtizedes kutató munkáján alapszik.


Indoklás

Felderíteni, mikor és kik tervelték ki az első és az azt követő világháborút.
Nyilvánosságra hozni a magyar néppel elkövetett páratlan igazságtalanságot.
Magyar szemszögből vizsgálni a nemzetgyilkossági kísérlet végrehajtását.
Elemezni, a háborúba bevont nemzetek körében, mi módon tudta elérni a hatalom, hogy milliók gyilkoljanak és meghaljanak.
Részleteiben felderíteni, hogyan jött létre a trianoni békeszerződés, kiknek érdekében született ilyen döntés.


Előzmények

Az Államok Feletti Hatalom a brit világbirodalomban, mint inkubátorban erősödött meg annyira, hogy felvállalhatta hosszú távú stratégiájának az új egyközpontból irányított világrendnek a bevezetését. Ehhez első lépésként szüksége volt a termelő kapitalizmust sikeresen megvalósító Németország-nak - mint konkurensnek - a kiiktatására.


Koncepció

A Párizs környéki békék jelezték, hogy korszakváltás történt a világtörténelemben. Az Államok Feletti Hatalom, amely a brit világbirodalomban, mint inkubátorban megerősödött, és képessé vált az új világrend bevezetésére, lecserélte a vesztfáliai békerendszert egy a nemzetközi jogot mellőző új rendre, amelyben már korlátozás nélkül érvényesülhetett az Államok Feletti Magánhatalom önzése, és a hazugság kultúrája. Ez a rendszer keresztényellenes és teljesen kiiktatja az erkölcsöt a nemzetközi kapcsolatokból.

Ennek egyik első áldozata a magyar nép, a magyar nemzet és állama, a történelmi Magyar Királyság volt. Az Államok Feletti Hatalom hegemóniája alatt működő Egyesült Államok elnöke megígérte híres 14 pontjában, többek között a nemzeti önrendelkezés elvének az érvényesítését. A hazugság által uralt párizsi béketárgyalásokon csak a győztesek vettek részt, a veszteseket már csak a döntések megszületése után azért hívták meg, hogy közöljék velük ezeket a róluk, de nélkülük hozott döntéseket. Ugyanez történt a történelmi Magyarország küldöttségével is. Nem engedték a tárgyalóasztalhoz, amikor végül mégis 1920 elején meghívták a Magyar Kormány képviselőit, azokra lényegében ,,szobafogságot" kényszerítettek, és nem engedték meg számukra a szabad mozgást.

A döntéshozók, köztük André Tardieu, aki háromszor volt francia miniszterelnök, és aki fő megfogalmazója és jóváhagyója volt a magyar nemzetet sújtó Trianoni békediktátum szövegének, elismerte, hogy nem lehetett megengedni sem a Felvidéken, sem Erdélyben, sem a Tiszántúlon, sem a Partiumban, sem a Bánságban, sem a Délvidéken, sem Magyarország nyugati határvidékein azt, hogy szabad választások legyenek. Tardieu megmondta, hogy ha ilyet tartanak, akkor ezek a területek megmaradnak Magyarország részeinek, mert az ott élő lakosság többsége nem akart elszakadni a történelmi Magyar Államtól.

Ugyanezt erősítette meg Masaryk, Benes, Brátianu, Pasics és mások is. Egyedül a magyar néppel, a magyar nemzettel szemben nem tartottak be egyetlen nemzetközi jogi elvet sem: mellőzték a történelmi elvet, az etnikai, nyelvi elvet, és az önrendelkezés elvét is.

100 év után eljött az idő, hogy megkérdezzék a magyar nemzetet a Trianoni békediktátumról. A magyar nemzetet az Európai Unió érvényes elveivel, törvényeivel és értékeivel összhangban megilleti a szabad véleménynyilvánítás Trianonról. Ha mellőzzük a Trianoni békediktátum és az azt megismétlő 1947-es párizsi békeszerződés érvénytelenítését, akkor is van lehetőség arra, hogy a méltánytalanul büntetett magyar nemzet erkölcsi elégtételben részesüljön. Ennek minimálisan magába kellene foglalnia a magyar egyetemek visszaadását Szlovákiában, Erdélyben és a Délvidéken is. Eljött az idő a gyalázatos Benes dekrétumok törlésére Prágában és Pozsonyban is. Ugyancsak itt az idő, hogy legalább néhány pont teljesüljön azokból az ígéretekből, amelyeket 1918. december 1-jén Gyulafehérváron tettek az ott összegyűlt románok. Ennek megfelelően haladéktalanul meg kell adni az autonómiát Székelyföldnek, és biztosítani kell a magyar nyelv használatát a közigazgatásban is.


Tartalom

1. rész: Kik az igazi felelősök a Nagy Háború kirobbantásáért? Az Államok Feletti Titkos Elit hogyan készíti elő a háborút Nyugaton?

2. rész: Az Államok Feletti Hatalmi Elit hogyan készíti elő a Nagy Háborút Keleten?

3. rész: Az Osztrák Magyar Monarchia szerepe a Nagy Háborúban

4. rész: Magyarország katonailag megvédhette volna határait, ha belülről nem omlik össze

5. rész: A Trianoni diktátum egy történelmi korszakváltás szégyenteljes produktuma

6. rész: Napjainkban folyamatban van egész Európa Trianonja


Konklúzió

,,Vesszen Trianon!"

Szükség van rá, hogy a földkerekség lakói megismerjék ezeket az összefüggéseket, mert ez a jövőről is szól.
Szükség van rá, hogy a világ magyarsága tudatában legyen a nemzet ellen elkövetett merényletnek.
Szükség van rá, hogy a történelmi Magyarország minden magyarja egy nemzethez tartozónak érezze magát.
Szükség van rá, hogy a magyarság elégtételt kapjon az elszenvedett sérelmekért, a saját jövőjének és a magyar öntudat újraéledésének érdekében.


Link









 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1655
  • e Hét: 15750
  • e Hónap: 55571
  • e Év: 233446
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.