Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
200 éve született Madách Imre
  2023-01-19 14:45:37, csütörtök
 
 







200 ÉVE SZÜLETETT MADÁCH IMRE (1823 - 1864)


"Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál."
/Az ember tragédiája 15. szín/


MADÁCH IMRE (Alsósztregova, 1823. január 20. - Alsósztregova, 1864. október 5.) magyar költő, író, ügyvéd, politikus, a Kisfaludy Társaság rendes és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja.


Petőfivel egy évben, egy hónapban született, de míg annak alkotópályája és élete hamar lezárult, addig Madách, a "sztregovai remete" folytathatja írói pályáját még a szabadságharc bukása után is. Bár sok művet írt, mégis egykönyvű, egy műfajú szerzőnek nevezzük. 1859-ben kezdi el írni intellektuális problémákkal küzdő, különös művét, Az ember tragédiáját. Ezzel a drámai költeménnyel irodalmunkat az európai színvonalhoz emelte, Byron, Goethe, Ibsen neve és jelentősége mellé. Olyan világdrámát alkotott, amely minden korra érvényes mondanivalót hordoz.

Magyar középnemesi családba született, felmenői között több neves személy is volt. Az 1600-as években élt Madách Gáspár tisztelt tudós-poéta, valamint a költő nagybátyja, Rimay János a korszak egyik legjelesebb magyar költője. Élete nagy részét Alsósztregován töltötte, és még ifjú volt, amikor apja meghalt, de a családi birtok jövedelme biztosítani tudta taníttatását. Húszévesen már királyi táblabíró volt Nógrád vármegyében. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt a közigazgatást szervezte. Tevékenyen részt vett a nemzetőrség felállításában, bár egészségi állapota miatt katonai szolgálatot nem tudott vállalni. A szabadságharc leverése után egy évre börtönbe zárták Kossuth Lajos titkárának rejtegetéséért.

Magyarul, latinul, németül és franciául is olvasott, korának irodalmát és költészetét jól ismerő, művelt ember volt. 1840-ben jelent meg első verseskötete Pesten. A kötetet - anyja anyagi támogatásával - Lantvirágok címmel jelentették meg. A lírai darabokat Lónyay Etelka iránti szerelme ihlette. Verseket egész élete folyamán írt, de életében nem jelent meg több verseskötete.

A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja lett, aki első drámai művét még 16 éves korában írta meg. A novellaírásba is belefogott, de novellái kevésbé jelentősek. Fő műve, Az ember tragédiája előtt hat tragédiát és egy szatirikus vígjátékot is magáénak tudhatott, de ezek egyike sem volt jelentős irodalmi alkotás. 1852-ben Pozsonyban, majd később Pesten raboskodott, a fogság után egy ideig magányosan élt Sztregován, és ekkoriban főleg gondolati költeményekkel foglalkozott. Írói kedve azonban lassan visszatért, és 1859-ben írt egy komédiát, A civilizátort. Mózes című drámáját pedig 1860-61-ben írta.

Íróként fő műve AZ EMBER TRAGÉDIÁJA, mindmáig a legnagyobb magyar dráma, amelyet 1859-60-ban írt. Az 1862-ben megjelent mű sokakat felzaklató kérdései azóta is életben tartják a költeményt, a darabnak számos feldolgozása létezik. A születésétől eltelt mintegy százötven évben a Tragédia egyfajta szimbólumává vált a magyar drámaírásnak, talán a legtöbbször színpadra állított költemény Magyarországon.







Küzdés az élet, nyugvás a halál;
Ha nyári égen fergeteg is áll,
Mit féltek ! Igy virul fel a vidék,
S ha itt-ott fujt is, nem nagy veszteség.

(Madách Imre: Csak béke béke)


"A célt, tudom, még százszor el nem érem.
Mit sem tesz. A cél voltakép mi is?
A cél, megszünte a dicső csatának,
A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga."

(Madách Imre: Az ember tragédiája)







A Tragédia, e halhatatlan remeklés szinte ,,ránő" az életműre. A nagy mű az emberiség és a történelem, az ember és a világmindenség viszonyát járja körül.

A Tragédiát egyébként a világ számos nyelvére lefordították, igazi világdrámaként tarthatjuk számon. A drámát Arany Jánosnak küldte el Madách. Arany egy-két verselési és nyelvi problémán javasolt javítást; majd a Kisfaludy Társaság figyelmébe ajánlotta, így lett Madách is tagja e nemes egyletnek.

Az írónak így még életében elhozta a régóta áhított Kisfaludy Társaság, majd a Magyar Tudományos Akadémia tagságát, ám a színpadi ősbemutatót már nem érte meg. Az ember tragédiájának ősbemutatója ugyanis 1883. szeptember 21-én volt. A mű azóta egymástól gyökeresen eltérő színpadi feldolgozásokat ért meg, a legutóbbi változatot 2002. március 12-én, a Nemzeti Színház nyitó előadásán mutatták be.

Az ember tragédiája örökké a magyarság legnagyobb drámai költeménye lesz, mindaddig, amíg az iskolában tanítják; mindaddig, amíg olvassák; mindaddig, amíg színpadra viszik, és mindaddig, amíg megtanuljuk belőle, és örökre eszünkbe és ,,áldozni tudó" szívünkbe véssük végső intelmét, tanítását:

,,Ha elbukunk, ha százszor elbukunk; akkor százegyedszer is kell erőnknek lennie, hogy ismét talpra álljunk és újrakezdjük!"

Javaslom, mindenki olvassa el újra és ismét e művet, és adja tovább a gyermekeinek, unokáinak mindazt, amit belőle leszűrt magának.







Madách lírai költeményeket is írt, első ilyen kötete Lant-virágok címmel jelent meg... Bennük Madách szerelmeinek többsége megjelenik.


KERTBEN ETELKÉHEZ


Rózsakertben testvérek közt
Ültél, lányka, nyári reggel.
Szent imát rebegtek ajkid
Buzgalommal, hű reménnyel.

Jöttem, édes ajkaidnak
Szent imáját csókolám le,
Mint virágidnak harmatját
Forró napnak lángszerelme.

Így folyjon bár végig élted:
Testvérek közt játszi csendben,
S ajkadon olvadjon össze
Hit, reménység és szerelem!











 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Élni tudni kell!
  2023-01-18 20:00:46, szerda
 
 










ÉLNI TUDNI KELL!


A párkapcsolat tartja elénk a legélesebb, leghitelesebb tükröt önmagunkról. Megláthatjuk benne saját pompánkat is, de a hiány mindig jéghidegen fog arcul csapni. Belenézni abba a tükörbe, amit a társad tart neked mindig nehéz. Elfuthatunk a saját tükörképünk elől, és megpróbálhatunk olyan látványt találni, ami megfelelő, amit el tudunk viselni, de bárkihez is szaladunk, csak saját magunkat fogjuk látni benne. A tükröt dühödten, össze lehet törni, de eljuthatunk olyan szintekre, ahol képesek vagyunk önkritikával, önismerettel szemlélni a gyengeségeinket, így a kapcsolatunk réseit, hibáit is. Ebben a felismerésben és fejlődésben segít Király Eszter írónő az írásaival. Cikkei a párkapcsolati témákon túl érintik a női-férfi szerep egyensúly fennmaradásának, és a hagyományos értékek megőrzésének fontosságát is.

Király Eszter írónő írásait biztos már sokan ismerik és talán sokan még nem hallottak róla. Ezt a bejegyzést ajánlom azoknak is, akik már ismerik és azoknak is, akik még nem. Az alábbiakban ajánlom néhány írását az irónőnek mindazoknak, akik az írónő bevezető gondolatai megértésre találnak. /Klikk a Link-re/



Mitől ragyog a nő

Link



Mitől szexi a nő

Link


Hogyan szeretsz

Link


Mire vágyik a nő

Link


Amitől egy nő örökre a tied

Link


































 
 
0 komment , kategória:  Lelkem szirmai  
A világ legnagyobb vízesései
  2023-01-17 21:30:32, kedd
 
 







A VILÁG LEGNAGYOBB VÍZESÉSEI


Bár nekünk talán a Fátyol-vízesés a legszebb a világon, ha igazán nagy zuhatagokat akarunk látni, külföldre, sőt a tengerentúlra kell utaznunk. Szemezgessünk a világ legnagyobb és legmagasabb vízesései közül, amelyek egytől-egyig turisták ezreit vonzzák minden évben.

Képes séta Kanadától Laoszig.








Niagara, Ontario, Kanada Magassága: 51 méter. Szélessége: 1203 méter

A Niagara talán a legismertebb, de mindenképpen a leglátogatottabb vízesés a világon, noha sem magasságban, sem vízhozamban nem éri utol a legnagyobbakat, de az idelátogatókat fogadó látvány minden hiányosságot feledtet. A Niagara tulajdonképpen három különálló vízesésből, az Amerikai-vízesésből, a Menyasszonyi fátyol-vízesésből és a Patkó-vízesésből áll. A vízesést a Niagara-folyó táplálja, amelyen közel 65 ezer köbméter víz folyik le másodpercenként, de a vízesés ténylege vízhozama egy közeli erőmű miatt "csak" 26 ezer köbméter víz zúdul le egy másodperc alatt.

A vízesés Torontóból alig kétórás autóútra van, így akár egy könnyebb napi kirándulást is megér, de a vízesés kanadai oldalán számtalan szálloda, panzió és motel közül lehet válogatni. A természeti látványosság köré igazi turisztikai iparág települt: aki a legszebb panorámában szeretne gyönyörködni, felliftezhet a Skylon-toronyba, hogy innen vegye szemügyre a vízeséseket, de például helikopterről is megfigyelhető a zuhatag. A legizgalmasabb élményt az jelenti, mikor kis sétahajókkal megyünk be a vízfüggönybe, de egy alagúton keresztül a vízesés mögé is bepillanthatunk. Aki az Egyesült Államok felől érkezik, Buffalo városába kell jönnie. Itt egy félbehagyott hídra emlékeztető kilátó platformról vethet pillantást a vízesésre, de aki igazán szeretne gyönyörködni a látványban, át kell mennie Kanadába.







Iguazu-vízesés, Brazília/Argentína Magasság: 82 méter Szélesség: 2700 méter

Bár sem magasságát, sem vízhozamát tekintve nem ez Dél-Amerika legnagyobb vízesése, mégis a Brazília és Argentína határán lévő zuhatag az egyik leglátogatottabb természeti látnivaló a kontinensen. A vízesés legnagyobb része Argentínában van, ezért ha jól akarunk látni, a brazil oldalon kell állnunk. A vízesés leglátványosabbja az Ördög Torkának nevezett rész, ami egyetlen hatalmas önálló zuhatag. Ez a zuhatag a folyó vízhozamának felét nyeli el. A vízesésen másodpercenként 1746 köbméter víz ömlik át, de volt olyan időszak is, amikor 12799 köbméteres vízhozamot regisztráltak. A vízesés környéke egyre jobban felkészültté válik a turisták fogadására, szinte bármilyen kategóriában találhatunk szállodát. A közeli városba Buenos Airesből és több brazíliai városból is naponta közlekednek repülőjáratok.







Khone-vízesés - Laosz Magasság: 21 méter Szélesség 14 000 méter


A hatalmas, több részre osztott vízesés 21 méter magas, de ha a szélességét nézzük, ez a világ legnagyobb ilyen természeti látványossága. A vízesés Laosz déli részén a kambodzsai határ közelében található a hatalmas Mekong folyón. A vízesés a monszunos időszakban nem kevesebb, mint 14 kilométer kiterjedésű, de ebben az időben nem ajánlatos felkeresni, hiszen a folyó ilyenkor kiszámíthatatlan. A vízesés két nagyobb zuhatagra, a Khong Phapheng-re és a Somphamit-ra tagolható. A vízesés vízhozamát tekintve az ötödik legnagyobb a világon, 11 600 köbméternyi víz fut keresztül rajta másodpercenként.







Victoria-vízesés, Zambia/Zimbabwe Magasság: 107 méter Szélesség: 1737 méter

A Victoria-vízesés a hasonló nevű nemzeti park területén, Zambia és Zimbabwe határán található és Afrika egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója. A vízesés egy közel 5 kilométer hosszan elnyúló ívelt vízfüggöny, amely négy különálló zuhatagra osztható, az Ördög Zuhataga, a Központi-zuhatag, a Szivárvány- és a Keleti-zuhatag. A korábbiakhoz képest a hatalmas Zambezi folyó által táplált Victoria-vízesés kifejezetten kicsinek számít, már ami a vízhozamot illeti, "mindössze" 1088 köbméter másodpercenként. A Victoria eredeti neve Mosi-oa-Tunya, ami Dübrögő füstöt jelent.

A vízesés közvetlen közelében látogatói központ, étterem és szálloda várja a vendégeket, akik legtöbbször fakultatív program keretében érkeznek ide a környező országokból. Ha részt vehetünk egy dél-afrikai szafari-programon például, érdemes némi pluszpénzért ellátogatni ide







Angel-vízesés - Venezuela Magasság: 979 méter Szélesség: 107 méter

A Canaima Nemzeti Park területén lévő Angel-vízesés a világ legmagasabbika és itt található a legmagasabb, egybefüggő zuhataga is, ahol a víz, törés nélkül 807 métert zuhan. A vízesést a Gauja folyó táplálja, de korábban egy másik folyóról hitték, hogy vize az Angel-vízeséshez folyik. Később kiderült, hogy ennek a folyónak is van egy kisebb vízesése az Ayuan Tepui kanyonban, kilométerekkel arrébb. A vízesés magas vízállás idején három külön zuhatagra tagolódik. Az Angelt 1910-ben fedezte fel Ernesto de Santa Cruz, de az igazi feltérképezését egy pilótának, Jimmy Angel-nek tulajdonítják, aki 1937-ben járt erre és, akiről a vízesést később elnevezték. Ő volt az első nyugati ember, aki megpillanthatta ezt a természeti csodát.







Tugela-vízesés - Dél-Afrika Magasság: 948 méter Szélesség: 15 méter

A Royal Natal Nemzeti Parkban lévő Tugela, a maga 948 méteres magasságával a világ második legmagasabb vízesése, de nagynak semmiképpen sem számít, hiszen csupán 15 ,éter széles, vízhozama pedig mindössze 1 köbméter másodpercenként. A vízesést a hasonló nevű folyó táplálja.







Rajna-vízesés - Svájc Magasság: 24 méter Szélesség: 113 méter

Általános vélekedés szerint a Rajna-vízesés a legnagyobb Európában, bár egyes szakértők úgy vélik, hogy Izlandon, Norvégiában és Svédországban vannak olyan zuhatagok, amelyek vízhozamban felülmúlják svájci ellenfelüket. A statisztikák minden esetre a Rajna-vízesést hozzák ki első helyre.







Inga-vízesés - Kongó Magasság: 96 méter

Átlagos 42500 köbméteres vízhozamával az Inga-vízesést tekintik a világ legnagyobbjának. A vízesés tulajdonképpen kisebb zuhatagok sora, amely közel 15 kilométer hosszan nyúlik el és a víz ekkora távolság alatt esik 96 métert. A zúgók közül a legnagyobb a Boyoma-zuhatag.


A világ legnagyobb vízesései

Link



A világ legszebb vízesései

Link



A világ leghíresebb vízesése - Niagara

Link



Európa legnagyobb vízesése és legdíszesebb városkája

Link



Befagytak a Plitvicei-tavak vízesései - ritka látvány /korábbi Felvételek/

Link




















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Földkörüli utazás csodás képekkel
  2023-01-16 20:00:48, hétfő
 
 













FÖLD KÖRÜLI UTAZÁS - CSODÁS KÉPEKKEL








































-












-



















































































 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Mit jósolnak a népi megfigyelések?
  2023-01-15 12:00:45, vasárnap
 
 










IDŐJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS NÉPI MEGFIGYELÉSEK

MIT JÓSOLNAK A NÉPI MEGFIGYELÉSEK?


A legtöbb időjárás jelentés elején vagy végén mindig megemlítik az aktuális időszakra vonatkozó népi megfigyeléseket, jóslatokat, melyek még őseink, felmenőink idejéből maradtak ránk. Gondoljunk csak bele, a régi korok embere csak saját megfigyelésére, tapasztalataira támaszkodhatott az időjárást illetően, nem voltak még modern műszerek melyek segítettek volna az előrejelzésben. Viszont a rendszeres és alapos megfigyeléseknek köszönhetően, olyan irányokat tudtak lefektetni a "jóslatokkal", melyek még mai napig sok esetben megállják a helyüket. Hogy milyen jóslatok vonatkoztak az év első felére? Sorozatunk első részében ennek jártunk utána.

Ezek az időjóslások a régmúlt időkből maradtak ránk mikor a várható időjárást illetően csak saját megfigyeléseikre, tapasztalataikra hagyatkozhattak az emberek. Természetesen ezen megfigyelések alapján kialakított szabályszerűségek a mai tudásunk mellett gyakran bizarrnak tűnnek, azonban beválásukat vizsgálva némelyik meglepően jó arányt mutat. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány régi kalendáriumokban írtak alapján.


JANUÁR



1. Ezen a napon ha erős északi szél fúj, hosszú télre kell számítani
6. Ha vízkereszt vizet ereszt, a tél még sokáig nem ereszt.
18. Ha ezen a napon fagy, akkor ez negyven napig így is marad.
22. Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.
25. Pálforduló. Pál fordulása a tél fordulása. Ha hideg volt eddig, megenyhül ezután, ha pedig enyhe volt a tél mostanáig akkor zordabbik arcát mutatja ezután.

A ködös január, nedves tavasz előhírnöke.


FEBRUÁR

2. Amikor enyhe a január vége és a február eleje gyakran kemény téllel búcsúzik a február, vagy fordítva. (Vajon kijön-e a medve a barlangjából, és ha kijön, kint is marad? - kérdezik sokan ezen a napon ) Ha kijön a medve és szép az idő, süt a nap, meglátja a saját árnyékát akkor visszabújik mert soká tart még a tél. Ha borús az idő akkor már nem folytatja téli álmát, az-az közeleg a tavasz.
6. Dorottya napján, ha csikorog a fagy, nemsokára abbahagy.
19. A megszólaló pacsirta a tél végét jelzi.
24. Mátyás töri a jeget - ha talál - ha pedig nem talál, akkor csinál.


MÁRCIUS

9. Amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz egész hónapban.
12. Gergely megrázza szakállát,a tavaszt várjuk de a tél támad újra. (vagyis gyakorta fordul elő hideg csapadékos idő - havazás - ilyen tájt)
15. Igen gyakran esős az idő e-napon
18. Sándor, József és Benedek zsákban hozzák a meleget...
19. József Amilyen az idő József napján, olyan lesz Péter Pálkor. A népi megfigyelések szerint ezen a napon szólalnak meg először a madarak.
21. Benedek Ha ezen a napon megdörren az ég, 40 nap szárazság következik.
25. Ha ezen a napon megszólalnak a békák, még 40 napig hideg lesz.

Száraz március, esős áprilist jövendől.


ÁPRILIS

Áprilisban "hét tél és hét nyár van" - tartja a mondás,
utalva a szeszélyesen változó időjárásra.
Április hava esős legyen, hogy a gyökér igyon-egyen, jó bor legyen a szőlőhegyen.
De ha túlságosan nedves, a csigáknak kedvez.
Áprilisi hőség után ritka a bőség.

12. Amilyen az időjárás ezen a napon, a következő negyven napban annak az ellenkezője várható. 24. A Szent György napi eső bőséges termés előjele, akárcsak ha ezt megelőzően megdörren az ég. Más megfigyelések szerint ha e nap előtt megszólalnak a békák az korai vagy száraz nyarat jelezhet. 25. Ha ezen a napon megszólal a fülemüle, szép tavasz ígérkezik.
30. Amennyiben meleg és száraz az idő, egész nyárra ez lesz jellemző.


MÁJUS

A közismert mondás szerint : "Májusi eső, aranyat ér" "Száraz május, száraz esztendő"

12-14. Pongrác , Szervác, Bonifác a három fagyosszent. Ilyenkor gyakran visszatérnek a reggeli fagyok.
25. Orbán, az utolsó fagyosszent.

Nagyon meleg májust esős június követ.


JÚNIUS

8. Medárd, ha ezen a napon esik, akkor negyven napig esik.
Ennek a megfigyelésnek a vizsgálata az esetek 74%-ában igazolta a megfigyelés helyességét.


JÚLIUS

25. Ha süt a nap, télen hideg várható. Ha sok a felhő, sok hó várható.


AUGUSZTUS

1.Ha 1 - 10. között nagyon meleg van, hideg tél várható. Ha ez idő tájt sok az eső, száraz tél jövendőlhető.
10. Ha Lőrinc napján szép az idő, az ősz is ilyennek ígérkezik.
20. Amilyen az időjárás Istvánkor, olyan lesz negyven napig.
24. Ha Bertalan zivatarral jő, következik a rossz idő.


SZEPTEMBER

8. Időjósló nap. Amilyen ezen a napon az időjárás, olyan lesz az elkövetkező 40 napban is. "Ezen a napon" mennek el a fecskék.
29. Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér. Ha ezen a napon az ég is megdörren, szép lesz az ősz, de kemény tél követi. Ha még nem mentek el a fecskék, karácsonyig enyhe marad az idő.

Ha másodszor is kivirágzik az akác, hosszú meleg ősznek nézünk elébe.


OKTÓBER

21. Ha e napon hideg szél fúj, nagyon hideg tél várható, ha viszont szép az idő akkor az akár karácsonyig kitart.
26. Dömötör napján hideg szél, hideg tél hírnöke. Az októberi meleg idő, hideg februárt jövendöl. Ha a meleg egészen a  hónap végéig kitart a tél hirtelen nagy hideggel köszönt be.
23. Gyakran fordul elő, hogy 23.-ig szép, meleg az idő. Amikor ez így van, a hónap utolsó hetében beköszönt az első fagy.


NOVEMBER

1. Amikor esős Mindenszentek, enyhe tél várható, sok csapadékkal. Ha tiszta, szép az idő, hideg télre készülhetünk. Ha Mindenszentek napján hó esik, nem olvad el márciusig.
11. Márton napján ha borús az idő, szürkés tél várható.
Amikor ez idő tájt napos az idő ("Márton nyara van") igen hideg, kemény tél vár ránk.
Ha a lúd Márton napján jégen áll, karácsonykor sárban botorkál.
19. Erzsébetkor csapadék hull, így lesz majd karácsonykor is. Gyakori ez idő tájt a hózáporos idő. 25. Katalin kopog, a karácsony locsog. És fordítva.


DECEMBER

Sok köd ősszel, sok havat jövendől télre.
Ha enyhe a december eleje, nagyon hideg január várható.

6. Amennyiben Miklós napján esik, a tél sem késik.
13. Luca napja. Ettől a naptól 12 napon át egészen karácsonyig kell figyelni az egyes napok időjárását. A hagyomány szerint a napok a jövő esztendő hónapjainak felelnek meg sorrend szerint. Tehát az első nap a január időjárását jellemzi..., és így tovább.
25. Zőld karácsony, fehér húsvétot hoz...
31. Szilveszter éjszakáján tiszta égbolt bőséges termést jövendöl a következő esztendőre. Borús,csapadékos idő ennek ellenkezőjét ígéri.

Sajnos a klímaváltozás napjainkra annyira átformálta az időjárást, hogy a hajdanán nagyobb valószínűséggel beváló jóslatokra, megfigyelésekre, önmagukban ma - mikor 3 hónap helyett 3 naponta változnak az évszakok - már nem hagyatkozhatunk.


Számos a naptárhoz nem kapcsolódó általában a közeljövő időjárását megjövendölő megfigyelés is létezik.

Íme néhány ezek közül:

Az idő romlását, esőt jelez ha:
- a hangyák nagy tömegben jönnek elő,
- a macska sokat mosdik,
- a legyek nagyon erőszakosak,
- a fecskék túl alacsonyan repülnek,
- a kakasok gyakrabban kukorékolnak,
- udvara van a holdnak,
- a harangszó messzire hallatszik,
- bárány, égen legelő, jön a szél meg az eső,

Hideg idő várható ha:
- a vadlibák délnek repülnek,
- a csillagok nagyon fényesen látszanak
- a varjak nagy tömegben a városba repülnek

Szép idő várható ha:
- bőséges a harmat
- a fecskék magasan repülnek
- a tücsök éjszaka ciripel
- napkelte és napnyugtakor köd képződik

Szeles nap várható ha:
- a nap vörösben kel vagy vörösben nyugszik

Vihar közeleg ha:
- a napközben képződött gomolyfelhők napnyugta után sem oszlanak szét
- A madarak nem sokkal a vihar előtt elcsendesednek

És néhány hosszabb távra szóló megfigyelés

Hosszú ősz várható ha:
- a gyümölcsfák ősszel is kivirágoznak

Korán beköszönt a tél ha:
- a vadlibák már kora ősszel délfelé vonulnak

Hosszú kemény tél várható ha:
- a vakondok ősszel magasra túrnak a hangyák már a nyár végén nagy bolyt építenek


Link








Elődeinknek még volt idejük gondosan megfigyelni az időjárással kapcsolatos összefüggéseket, és bár nem számítottak belőle különböző statisztikákat, nagy általánosságban mégis hagyatkozhatunk a megfigyeléseikre. Az alábbiakban főként a téllel, hóval, fagyokkal kapcsolatos hiedelmeket gyűjtöttük össze.


Január 1.
Csillagos újévi éjszaka esetén rövid télre számíthatunk. Hosszú, kemény telünk lesz azonban, ha reggel hideg, északi szél fúj.

Január 6.
Vízkeresztkor fura a népi logika: ha "csurog az eresz", azaz olvad, akkor hosszú; ha fagy, akkor viszont még hosszabb telünk lesz. Egyedül attól kell félni a téli sportok kedvelőinek, ha vízkeresztkor havazik, ebben az esetben ugyanis hamar megjön a tavasz.


Vízkeresztkor ha "csurog az eresz", akkor hosszú telünk lesz





Január 18.
"Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy".

Január 25.
Pál fordulásának napja után 40 napig hasonló idő lesz.

Február 2.
Gyertyaszentelő napján "ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél". Ha viszont "az előbújó medve árnyékát meglátja, visszabújik még a barlangjába", vagyis ha napsütéses idő van, sokáig fázunk még. Egy másik népi megfigyelés szerint jó idő esetén ameddig besüt a nap a tornácra, addig fog még később beverni a hó is.


Gyertyaszentelő napján ha a medve meglátja az árnyékát, akkor sokáig tart még a tél





Február 6.
Dorottya napján ha kemény a fagy, akkor a tél vége is hasonló lesz. Viszont ha "Dorottya locsog, Julianna kopog", ami február 16.

Február 14.
Hamarosan itt a tavasz egy Bálint-napi hangos, csivitelős "veréblakodalom" esetén.

Február 19.
A téli, a zimankós időjárás igazi végét a Zsuzsánna napján megszólaló pacsirták jelzik - a népi mondás szerint "Zsuzsánna elpisálja a havat". A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet, de ha a pacsirtát alacsonyan látták repülni, azt gondolták, tovább tart még a tél.


A tél igazi végét a Zsuzsánna napján megszólaló pacsirták jelzik





Február 24.
"Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál", mármint jeget, azaz fagyos idő esetén olvadás következik és fordítva. Pásztorok megfigyelése alapján ha ezen az éjszakán fagy, még negyven napig fagy.

Március 9.
Franciska napján amilyen az idő, olyan lesz az egész március.

Március 10.
Még erősebb megfigyelés: 40 napig lesz ugyanolyan idő, amilyen ezen a napon.

Március 12.
"Gergely rázza a szakállát", azaz gyakran ez a tél utolsó, de még erősen havas napja, amolyan utolsó rúgása.

Április
A Szent György-havi eső kergeti a fagyot.

Június 8.
Ha tiszta az idő Medárd napján, akkor kellemes, szép, napsütéses nyárra lehet számítani. Ha viszont "Medárd napján esik, akkor 40 napig esik." - szól a népi mondás.

Július 25.
Nyáron is érdemes figyelnünk: Jakab napján ha sok a felhő, sok lesz a hó télen, ha nagyon süt a nap, akkor télen nagy hideg várható. Ha meg süt is a nap és esik is az eső, akkor enyhébb lesz a tél.


Ha Jakab napján sok a felhő, sok lesz a hó télen





Augusztus 1-10.
A megfigyelés szerint ha ekkor nagyon nagy a meleg, akkor zimankós tél várható.

Szeptember 1.
Egyed napján ha esik, enyhe lesz a tél.

Szeptember 29.
A Mihály-napi keleti szél esetén viszont jó telünk lesz a régiek szerint.

Október
Zivataros október esetén hideg, szeles telünk lesz, illetve kifejezetten februárban lesz hideg, ha az október még meleg. Az októberi hideg szelek viszont enyhe januárt hoznak.

Október 21.
Orsolya napja amilyen, olyan lesz a tél is.

Október 26.
Ha Dömötör ünnepén hideg szél fúj, hideg télre számítsunk.

November 1.
Mindenszentek napján ha szép, tiszta az idő, kemény, havas telünk lesz. Eső esetén enyhébb.


Mindenszentek napján ha szép az idő, kemény telünk lesz





November 11.
Ha Márton borús, az szürkés telet mutat, ha napfényes, azzal zimankósat. Ráadásul ha a körülötte lévő napokon is hasonlóan szép időnk van, akkor még keményebb télre kell számítanunk. Továbbá fontos megfigyelés, hogy "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál."

November 19.
Erzsébet viszont még rácáfolhat erre: ha ugyanis ezen a napon esik, akkor enyhe lesz a tél. Erzsébet mást is tud: "megrázza a pöndölyét", azaz a napján esik a hó, lesz hó karácsonykor is. Egyébként is gyakran ilyenkor, november közepén esik le az első hó.

November 25.
Erre erősíthet vagy cáfolhat Katalin napja. "Ha Katalin kopog, karácsony locsog", tehát még egy havas Erzsébet esetén sem lehetünk biztosak a fehér karácsonyban.

November 30.
András napja egészen komplex jóslást nyújt: a napján leszelt, besózott, a 12 hónapról elnevezett hagymakarikák naptára szerint azok a hagyma-hónapok, amelyeken újév reggeléig elolvad a só, esősek lesznek majd. Egyes tájakon ez a hagymakalendárium Luca napján (dec. 13.) vagy a karácsonyi éjféli mise után készül.

December
Hideg december esetén hamar jön a tavasz. Kicsit pontosabban: ha a december első része enyhe, akkor keményebb telünk lesz, ha viszont a hó vége melegebb a szokásosnál, akkor március elején eltűnik a tél.

December 6.
Miklós szerint ha aznap esik a hó, azzal vége is a melegnek, legközelebb tavasszal számítsunk ilyesmire.

December 13.
A Luca napja utáni 12 nap a következő 12 hónap időjárásának feleltethető meg.







MIT JÓSOLNAK A NÉPI MEGFIGYELÉSEK? MUTATJUK, MILYEN IDŐ VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ HETEKBEN


Január az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Ianusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában. A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava, a 18. században viszont a magyar nyelvújítók a januárnak a zúzoros nevet adták.

Érdekesség, hogy a január és a február volt az utolsó két hónap, amit utólag hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Bár egy ideig még március volt az év első hónapja, hamarosan a január vette át ezt a helyet. Ezt követően a konzulok is január 1-jén léptek hivatalba.

Őseink, de még nagyszüleink korosztálya is előszeretettel fordult a népi jóslatokhoz, főleg, ha az időjárásról volt szó. A legtöbbször nevekhez kapcsolt jóslatok fontosak voltak, hiszen legtöbb esetben a mezőgazdasági munkákat ennek mentén az időjáráshoz tudták igazítani, fel tudtak készülni a különböző természeti jelenségekre, mint a szárazság, eső, fagy, stb. Elődeink sok időt szántak arra, gondosan megfigyelni az időjárással kapcsolatos összefüggéseket, és bár nem számítottak belőle különböző statisztikákat, a legtöbb esetben még ma is hagyatkozhatunk a megfigyeléseikre.


Az év első három hónapját újólag megvizsgálva láthatjuk, hogy milyen népi előrejelzések is maradtak fent.


JANUÁR:

Január 1.
Csillagos újévi éjszaka esetén rövid télre számíthatunk. Hosszú, kemény telünk lesz azonban, ha reggel hideg, északi szél fúj.

Január 6.
Vízkeresztkor fura a népi logika: ha "csurog az eresz", azaz olvad, akkor hosszú; ha fagy, akkor viszont még hosszabb telünk lesz. Egyedül attól kell félni a téli sportok kedvelőinek, ha vízkeresztkor havazik, ebben az esetben ugyanis hamar megjön a tavasz.

Január 18.
Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy.

Január 22.
Hogyha megcsordul Vince, megtelik a pince. Ha esik, nem lesz jó bor az évben.
A Vince-nap időjárásából következtetnek ma is a várható szüret gazdagságára.
A hagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A vesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet számítani arra, hogy bőséges lesz-e a termés az évben. Egy másik hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, azaz tele lesz a pince, viszont ha száraz, a pince üres marad.

Január 25.
Pálfordulat: E nap környékén gyökeresen változik meg az időjárás a népi megfigyelések szerint.


FEBRUÁR:

Február 2.
Gyertyaszentelő napján ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél. Ha viszont az előbújó medve árnyékát meglátja, visszabújik még a barlangjába, vagyis ha napsütéses idő van, sokáig fázunk még. Egy másik népi megfigyelés szerint jó idő esetén ameddig besüt a nap a tornácra, addig fog még később beverni a hó is.

Február 6.
Dorottya napján ha kemény a fagy, akkor a tél vége is hasonló lesz.

Február 14.
Valentin nap: A verebek hangos csivitelése a jobb idő közeledtét hirdetik.

Február 16.
Ha Dorottya locsog (február 6.), akkor Julianna (február 16.) kopog, azaz nagy fagy, hideg várható.

Február 19.
A téli, a zimankós időjárás igazi végét a Zsuzsánna napján megszólaló pacsirták jelzik - a népi mondás szerint Zsuzsánna elpisálja a havat. A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet, de ha a pacsirtát alacsonyan látták repülni, azt gondolták, tovább tart még a tél.

Február 24.
Jégtörő Mátyás napja: Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál. Pásztorok megfigyelése alapján ha ezen az éjszakán fagy, még negyven napig fagy.


MÁRCIUS:

Március 4.
Kázmér nap: Ha e napon esik vagy havazik, az aratást egy héttel el kell halasztani.

Március 10.
Amilyen az idő ezen a napon, az várható a következő negyvenen.

Március 9.
Franciska napján amilyen az idő, olyan lesz az egész március.

Március 10.
Ildikó napra azt jósolták, hogy amilyen idő van ezen a napon, 40 napig lesz ugyanolyan idő még.

Március 12.
Gergely rázza a szakállát, azaz gyakran ez a tél utolsó, de még erősen havas napja, amolyan utolsó rúgása.

Március 18-19-21.
Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget.







Te TUDTAD...?


Régen, amikor még se TV, se internet nem volt, a nagyszüleink és dédszüleink sok időt töltöttek a szabadban, ki a munkája miatt, ki csak kedvtelésből. Volt, hogy több napig a földeken dolgoztak, a vizeken halásztak, pásztorkodtak, vagy a barátokkal kempingeztek. Ezért az időjárás nagyban meghatározta a terveiket, és mivel sok idejük volt megfigyelni a természet jelzéseit, összefüggéseket találtak, amik, ha hiszed, ha nem, a mai napig megállják a helyüket. Ezekből is mutatunk néhányat!


VÖRÖS ÉG, SZÁRAZSÁG

Ha naplementekor vörös az ég alja, azt jelzi, hogy csapadékmentes, száraz időnk lesz. Viszont, ha reggel, napfelkeltekor bíborszínű az ég, akkor front közeledik nyugat felől, mivel a nap sugarai az esőfelhőkre vetülve jelzik a közeledtét.


REGGEL HEGYEK, DÉLUTÁN SZÖKŐKUTAK

A reggeli nagy, pamacs felhőkből, délutánra jó eséllyel lesz eső, nyáron pedig akár vihar is.


HA A HOLDNAK UDVARA VAN, HAMAROSAN ESŐ VAGY HAVAZÁS VÁRHATÓ

A front vonalát gyakran lehet látni a távoli horizonton, jóval az eső érkezése előtt. Ez azért van, mert a felső réteg jégkristályokból áll, ez a réteg egy optikai jelenséget, a Holdkoronát hozza létre. Innen van a népi megfigyelés, hogy az eső már úton van.


HA ÉJJEL RAGYOGNAK A CSILLAGOK, HIDEG LESZ

A felhők egyfajta hőszigetelésként is funkcionálnak, azaz, amikor elillannak, vele együtt a meleg is eltűnik, tehát hideg éjszakának nézünk elébe.


FEJFÁJÁS, ÍZÜLETI FÁJDALMAK, AVAGY JÖN A FRONT

Front közeledtével, a hirtelen meleg vagy hideg légtömeg cseréje a páratartalom, a légnyomás és a hőmérséklet változását eredményezi. Ilyenkor az érfal izomzata nem alkalmazkodik a változásoknak megfelelően, és ez okozza a fejfájást. Kinél hidegfrontnál, kinél melegfrontnál jön ez elő, a földeken dolgozó nagy- és dédszülők pedig rendesen megéreztek egy-egy frontot.


+1 HA AZ ÁLLATOK FELBOLYDULNAK, VÁLTOZÁS JÖN

Az állatok viselkedése is sokat elárul, igazi időjárás előrejelzők a halak, békák, méhek, madarak, de a háztáji baromfik is. Ha a vadgalamb sokat turbékol, esőre számíthatunk, ha előző este a denevérek sokat repkednek, szép idő lesz másnap. Tavasszal, ha a cinkék tömegesen jelennek meg a ház körül, akkor bizony jön a hideg, akár fagy is.

Érdemes figyelni ezeket a jeleket, és nem ér majd meglepetés!







Időjárással kapcsolatos népi megfigyelések

Link



Népi megfigyelések az időjárásról

Link



Mit jósolnak a népi megfigyelések? - következő hetek

Link



Te tudtad?

Link








 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Boldogság idézetek, amelyek bearanyozzák napjainkat
  2023-01-14 18:30:48, szombat
 
 





A BOLDOGSÁGRÓL - IDÉZETEK

/BOLDOGSÁG IDÉZETEK, AMELYEK BEARANYOZZÁK NAPJAINKAT/


Minden emberben valószínűleg felvetődött már a kérdés, hogy mi az a boldogság és, hogy lehet azt megteremteni...ha meg lehet egyáltalán teremteni


Mi a boldogság?




"Csak egy érzés vagy több annál,
csak egy mosoly vagy több annál,
csak egy csók vagy több annál,
csak egy ölelés vagy több annál,
csak egy cél vagy csak egy álom?"


A boldogság mindenkinek mást és mást jelenthet,de a lényege az ugyanaz.
Akkor vagyunk boldogok, akkor érezzük magunkat boldognak amikor nem folytatunk harcot önmagunkkal, amikor békében élünk önmagunkkal, amikor érezzük, hogy lelkünkben nyugalom van, amikor érezzük, hogy bennünk van a világ minden szépe és azt szeretnénk, hogy mindenkinek odaadhassuk, hogy mindenkivel megoszthassuk a bennünk eluralkodott érzést.
Tehát egy érzés az amikor boldogok vagyunk.
Nem lehet célként kitűzni, nem lehet megvenni!
Az amikor elhatározzuk, hogy boldogok leszünk az kissé groteszk, mert egy lelkiállapot nem elhatározható...
Nem ésszel fogjuk megvalósítani, nem az agyunkkal fogjuk elérni.
A boldogság nem elérhető, hanem megélhető.
Nem keresni kell, mert nem is lehet megtalálni...
Nem a jövőbe szóló terveink közé kell betenni...hanem benne kell élni.
Nem a célban leszünk boldogok, hanem az odavezető útnak kell szépnek lennie.
Nem lehet időponthoz kötni, hogy mikortól leszek boldog.
Amikor elengedi az ember a felesleges dolgokat a lelkéből akkor érzi a könnyedséget, a szabadságot, a boldogságot.
Amikor már nem ítélkezünk sem mások, sem magunk felett, amikor nem támasztunk felesleges elvárásokat másokkal szemben, amikor elengedünk mindent ami nem jó érzést vált ki belőlünk, akkor és csakis akkor érezzük meg.
Akkor vagyunk boldogok amikor a szürke hétköznapok nem ólomsúlyként nehezednek ránk, akkor vagyunk boldogok amikor mosolyogva ébredünk, amikor mosolyogva, könnyedén telik a napunk.
El lehet érni a boldogság állapotát ha szeretjük azt amit csinálunk, ha szeretjük és eltudjuk fogadni az élet minden történését.
Sokan azért nem boldogok, mert elszaladnak előle, illetve azért mert nem látják, nem érzik meg a nagy sietségben...
A boldogság nem tud utánunk rohanni, de még csak nem is szól, hogy "itt vagyok, élvezz"!
Ha te nem látod, nem érzed meg, akkor kimaradsz belőle...
Nem sikerélmény az amikor valamit szépnek látunk, vagy valamit kellemesnek érzünk...
A siker az elért, megvalósított cél...sokan összekeverik a boldogsággal.
Sokan még a kapcsolataikat is sikerorientálttá teszik...csak azzal valósítják meg akivel különféle célokat el lehet érni...
Sok ember azt hiszi, hogy a párkapcsolatoknak arról kell szólniuk, hogy sikert-sikerre halmozzanak és a külvilág felé az legyen sugallva, hogy
"boldogok vagyunk, mert van nagy házunk, van új kocsink, minden évben a Karib-tengeren nyaralunk"...
De amíg a vágyak elérése a cél, elszaladnak a boldogság elől...nem élik meg könnyeden a mindennapokat...minden csak arról szól, hogy hova, miből és mekkorát és mennyiért...
De amíg az ember csak tárgyi javakba fekteti, öli az energiáit, addig nem marad ideje, ereje a gyerekeire, a társára, a szerelemre...
Csak hajt, csak dolgozik...nyaral, saját autója van...de mégsem boldog.
A boldogságot akkor tudjuk érezni, amikor önfeledtek vagyunk...
Nem folytatunk folyamatos önkontrollt, nem terheljük magunkat különböző megfelelési kényszerekkel, nem mérjük, de nem is hasonlítjuk magunkat senki máshoz...
Minden olyan tennivaló, amit saját kedvünkből csinálunk, vagy ha alkotunk valamit, boldogságot okozhat.
Nem a cél az amikor boldogok vagyunk...miközben tesszük a kedves dolgainkat, akkor érezzük kitűnően magunkat, akkor vagyunk boldogok.
Szerelmünkkel sem akkor leszünk boldogok ha összeházasodunk vagy felépül a közös házunk...ha szeretjük egymást, akkor mindennap érezzük, mindennap átéljük...pedig csak úton vagyunk...de közös úton.
A boldogságot nem érezhetjük a célban, mert addigra még a nyelvünk is kilóghat a feladattól, amit végrehajtottunk...
Útközben ragad magával az érzés, akkor kerülünk eufórikus állapotba, akkor érezzük magunkat boldognak.
A boldogság, az maga a nyugalom.
Közben se stressz, se idegesség, se elvárás, se teher.
A boldogság az egyben elégedettség is...hiszen nem elégedetlenkedünk semmi miatt, nem keveselljük, de nem is sokalljuk mindazt amiben részünk van...mindenből pont annyi van, amennyi pont kellemes.
Ha elégedetlenek vagyunk egy párkapcsolatban, akkor valamiből vagy kevés, vagy sok van...
Ha keveselljük a ránk fordított időt, figyelmet, akkor nem vagyunk boldogok...javítani kell amit és amíg lehet...ha nincs rá mód, akkor pedig ki kell lépni belőle, mert ami nem boldogít az csak kihasznál vagy megaláz...
Akkor vagyunk boldogok, amikor használjuk magunkat...használjuk a tehetségünket, használjuk a kezeinket és a tudásunknak épp megfelelő feladatokat oldunk meg.
Nem csak azok boldogok akik lelki szegények...ők inkább csak alázatosak, csak irányíthatóak és csak befolyásolhatóak...mert annyira egyszerűek, hogy nincs is saját akaratuk vagy erős jellemük és hitük.
Széles látókörrel is lehetünk boldogok, még akkor is ha látjuk a világ hibáit és azoknak a forrását...
Csak annyit és csak azt kell befogadni, ami nem terhes, nem vészjósló...
Ahol elégedetlenséget tapasztalunk az életünkben, ott ha tudunk változtassunk rajta...ha pedig a körülmény nem kiküszöbölhető, akkor a hozzáállásunkon kell változtatni!
H nem tetszik valami, akkor vagy változtasd meg vagy fogadd el!
A boldogság az elfogadást is jelent...elfogadjuk mindazt amink van és örülünk mindannak ami körülvesz.
Boldogok csak akkor vagyunk, ha nem ítélkezünk se más, se magunk felett...ha nem csak tárgyi javak elérése az életünk célja...ha nem csak sikeres párkapcsolataink vannak...
Egymás szeretete is boldogság...mert ha úgy szeretlek, ahogy vagy, akkor elfogadlak úgy, ahogy megismertelek...azt szeretem benned ami és aki vagy...elfogadom és szeretem minden hibádat, úgy ahogy te is az enyéimet.
Mi az, hogy boldogság?
Egy érzés...egy állapot...egy szarkaláb a szemed sarkában...egy mosoly az ajkaidon...egy szeretetteljes ölelés...egy hajnali rigófütty...egy becsapódó hógolyó...egy csokor virág...egy sereg focizó gyerek...
Minden helyen, minden időben átélhető, évszaktól, út és látás viszonyoktól függetlenül megtapasztalható...
Boldog vagyok.








"Addig vagy boldog míg van, aki szeret,
Aki a bajban is megfogja a kezed.
És hogy milyen fontos is volt neked,
Csak akkor tudod, ha már nincs veled..."

Mészáros Lajos: Addig vagy boldog! - Poet,hu

/A Forrás vitatott: BradleyCarnell Poet.hu 2019. szeptember 30. bejegyzése miatt:
Kedves Lajos, a vers első versszaka egy 2002-ben írt saját versem, amit rengeteg közösségi oldal átvett és mivel ezek a versek kimondottan arra készültek hogy akkoriban egy rövid szöveges üzenet (sms) formájában is elküldhetőek legyenek ezért semmiféle jogvédelem alatt nem állnak. Viszont ha már más forrásból építkezel, csúnya dolog azt sajátodként megjelölni./







,,Az sem fontos, hogy hol lehetsz
Gyere most kell élni az életet
Ne félj, csak szeretni kell és kész...
A boldogság nekem Te vagy"

Nikolas Takács - A boldogság Te vagy - Dalszöveg







"Boldog vagyok, hogy te vagy nekem,
tőled szebb lett az én életem!
Karodba zársz, mégis szabad vagyok,
melletted mindig szárnyalhatok!
Egymásra talált a két lélek,
ettől gyönyörűbb most az élet!"

Pusztai Zsanett: BOLDOG VAGYOK







"Bár merre nézek, mindenütt
Az emberek oly boldogok;
Bizony, bizony még meglehet,
Hogy én magam is az vagyok.

Hogyis ne volnék! hisz soha
Éhséget még nem szenvedék,
És e földön, hol annyian
Éhen halnak, ez már elég..."

Szendrey Júlia: BÁR MERRE NÉZEK...







A boldogság csupán néhány perc, esetleg pár pillanat, amely örök emlékké válik a szívedben. Falra nem akaszthatod, el nem adhatod, de többet ér a világ minden kincsénél!







"A boldogság egyetlen pillanat, egy érintés, egy szó, egy mosoly, egy szempillantás. A boldogságot nem megtalálni kell, hanem felismerni, hogy képesek vagyunk boldogok lenni, bármilyen nehézségek közt is vezet az utunk."

Robert Lawson /születési nevén Kováts Róbert, álnéven publikáló magyar író/ - Az Anya







"A boldogság egy pillangó. Ha kergetjük, kisiklik a kezünk közül, de ha csendben leülünk, az is lehet, hogy leszáll ránk."

Angol nyelven: "Happiness is as a butterfly, which, when pursued, is always just beyond your grasp, but which, if you will sit down quietly, may alight upon you."

Nathaniel Hawthorne: idézi: Ben Whitley - Tender Moments







"A boldogság fertőző, ezért légy boldog, és lásd, hogy boldogságod szerteszórásával, növeled saját boldogságodat."

Sri Chinmoy.







"A boldogság forrása nem rajtunk kívül, hanem bennünk van."

Lev Tolsztoj: Háboru és béke







"Boldogság: Mindenki fájdalom nélkül akarja... de szivárvány sincs eső nélkül..."

Rokko - Szivárvány sincs eső nélkül







"A boldog munkához három dologra van szükségünk: hogy alkalmasak legyünk rá, hogy ne csináljuk túl sokat, és hogy legyen benne sikerélményünk."

(John Ruskin)







"A boldogsághoz kérem nem kell
ugye csak egy kis napsugár.
Egy édes angyal, kit az ember
a szívébe zár..."

Vámosi János: MERCI BIEN - Dalszöveg







"A boldogság nagyon ritka,
s ha valamit elszúrunk nem szólhatunk, hogy "VISSZA!!!".
Ki kell használni az öröm minden percét,
s ki kell élvezni ezt a csodás mesét.
De ha mégsem jönne ez az áldás,
akkor legyen mindenkivel a tisztánlátás.
A legrosszabb dolgokban megtalálni a szépet,
S a széttört szivek közt megtalálni az épet.
Ez minden történetnek titka,
Senkit nem fog le valami kalitka.
Mindig csináld úgy, ahogy szeretnéd,
S őrizd a tudatot hogyan keresnéd.
Ha már azt hiszed, az egész életed happy,
majd a gonosz és az irigy ezt a gondolatot megszegi.
Nincs olyan, hogy valakinek tökéletes az élete,
mert mindenkinek a szomorúság lételeme..."

Bódi Guszti - Ritka a boldogság







"A boldogság nem a dolgokban, hanem hajlamunkban rejlik; s attól vagyunk boldogok, hogy azt mondhatjuk magunkénak, amit mi szeretünk, nem pedig azt, amit mások vélnek szeretetre méltónak."

Francois de La Rochefoucauld







"A boldogság nem attól függ hány barátod van, hanem hogy milyenek!"







"A boldogság nem azt jelenti, hogy nincsenek gondjaid, csak azt, hogy próbálod megoldani."

Angol nyelven: "Being happy doesn`t mean you don`t have issues. It just means that you`re working on them."

A zöld íjász c. film







"A boldogság nem egy időpillanat, amelyet magunk mögött hagyunk.
Hanem az, ami előttünk van. Minden áldott nap."

Sarah Addison Allen: Az első fagy







"A boldogság nem hullik az égből.
A boldogságért küzdeni kell!
A boldogságnak sokszor nagy az ára,
S az ember nagyon lassan éri el.
Csak az lehet az életben boldog,
Akiben a szeretet benne él,
Aki megtalálja élete célját,
Aki szüntelenül hisz, és remél!"







"Boldogságod nem csak a külső körülményeid függvénye, hanem megteremtője is!
Minden külső ok nélkül is lehetsz derűs, szomorú, sötét időben is, és meglátod:
kisüt a napod!"

Müller Péter: Heti útravaló rovata a Life magazinban










"A boldogságot nem lehet, ajándékba kapni
Egyetlen titka van: adni, mindig csak adni,
Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet,
És sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.
Megfogom kezedet, s megígérem neked
Hogy az élet útján végig elkísérlek,
Boldogok leszünk majd
Mert hisz én is szeretlek


Amíg szívem dobogni fog
Hozzád mindig hű leszek.
Oly sok szépet ígértünk egymásnak
Forrón lángol szerelmünk tüze
Ha mindig ily szép lenne az élet
Nem is lenne, szükség esküre
Legyen bármily hosszú is az élet
Sírig tartó boldogságot ad,
S bátran nézhetsz az emberek szemébe
Mindaddig, míg betartod szavad!"

/Citátum: A magyar weben az idézet Johann Wolfgang von Goethe nevével híresült el, a bölcsesség eredeti német vagy angol nyelvű verzióját azonban nem sikerült felkutatnunk. A fentiek alapján úgy gondoljuk, a mára közismertté vált gondolat írója egy ismeretlen magyar szerző./







"A boldogság olyan, mint egy csók. Meg kell osztanod valakivel, hogy élvezd."

Angol nyelven: "Happiness is like a kiss. You must share it to enjoy it."

Bernard C. Meltzer







"A boldogság ott van, ahol megtaláljuk, nem pedig ott, ahol keressük."

John Kay







"...A boldogságról meséltél, messze szállt a gondolat,
megszületett a szerelmünk, itt az árnyas fák alatt.
Hozzám simultál lágyan szépen, Én fogtam a két kezed,
mámor járta át a lelkem, megigézett szép szemed.

Most is téged várlak kedves, a neved az ajkamon,
hozzám simul drága tested, átölel majd két karom.
Nem érdekel az életbe soha senki, semmi más,
nem lehet ez csak egy álom, ez maga a boldogság."

Szabados István: BOLDOGSÁG







"A boldogság semmi egyéb, csak a jó érzés. A jó közérzés.
Az az érzés, hogy érdemes az embernek élni."

Móricz Zsigmond: Életem regénye







"A boldogság útja belül van, a lélekben. Aki ezt nem tudja, boldogtalanságra itéli életét."

Eszkimó bölcsesség










"Egyetlen boldogság van az életben: szeretni és szeretve lenni."

George Sand







"Eljön a napja meglásd,
tán észre sem veszed
csak sokkal szebben süt rád,
csak mindenki szeret.

Nem tudod, mitől van,
egyszer csak énekelsz,
s nevetsz mert a dallam
arról szól, hogy szeretsz.

Sétafikálsz az utcán
s mindig jön egy barát,
és ha a kedved fogytán,
ő énekel tovább.

Szomorú vagy, magad vagy,
úgy érzed, ég a ház,
egyszer csak kopogtatnak,
s ott áll, akire vársz.

A boldogság egy hajszál
egy szó, egy mozdulat,
csak mozdulj meg, csak szólj már,
csak el ne hagyd magad.

Eljön a napja, meglásd, tán észre sem veszed,
csak sokkal szebben süt rád, csak mindenki szeret.
Nem tudod, mitől van, egyszer csak énekelsz,
s nevetsz, mert a dallam arról szól, hogy szeretsz.
Sétafikálsz az utcán, s mindig jön egy barát,
és ha a kedved fogytán, ő énekel tovább.
Szomorú vagy, magad vagy, és úgy érzed, dől a ház,
egyszer csak kopogtatnak, s ott áll, akire vársz.
A boldogság egy hajszál, egy szó, egy mozdulat,
Csak mozdulj meg, csak szólj már, csak el ne hagyd magad!"

Bertók László: BOLDOGSÁG-DAL







"Az első szó, amit Jézus kimond, amikor tanítani kezdi az embereket: a boldogság. Ez életünk főszava. Mindennél mélyebb vágyunk, hogy boldogok akarunk lenni - mégis boldogtalanok vagyunk manapság."
"Boldogság az, ami életem minden percéből hiányzik!"

Müller Péter: Boldogság







"Az életben az egyik legnagyobb ajándék,amikor találsz egy társat,
akire ha csak rá gondolsz boldog vagy!"







,,A földön annyi a jó dolog,
hát mért ne lennénk boldogok?"

József Attila: A boldogság nyitott könyv







"Ha belül boldog vagy, az kívül is látszik
könnyű lesz a lényed, szemed is sugárzik,
A boldogság hegyeket mozgat meg ha kell
ha értékelve nincs, bánatban merül el.

Belső harmónia kell, lelki béke,
ám magától nem jön, tenni kell érte
megbocsátás a boldogság forrása,
és a szíved, lelked, szabad lesz utána.

Pillanatnyi állapot, apró villanás,
ha érzed fontos vagy, az egész oly csodás!
Testvérek, a boldogság, és a szeretet
felváltva uralják az egész lényedet.

Boldogság kertjéből szednél még virágot,
...át tudnád ölelni az egész világot,
mi hát a boldogság? nincs egységes recept,
alapanyag: vidámság, nagy adag szeretet."

(LIne verse)







"Ha az életben igazán boldog akarsz lenni,
Tanuld meg e két szót: tűrni és szenvedni!"

Népi bölcsesség







"Ha boldog a szív,
Veled ébred a Nap.
Aranylik az égbolt,
ha jő pirkadat.

A szárnyait rebbentve
víg pille száll,
És boldogan nyújtózik
minden virág..."

Vámosi Nóra: HA BOLDOG A SZÍV...







"Hiszem, hogy egymást szeretve,
egymást megértve, könnyebb lesz élni,
s bármi sors állna is elénkbe,
a boldogságot el fogjuk érni."

Ady Endre

/Az idézet Ady Endre nevével híresült el a magyar weben, elsősorban esküvői idézeteket gyűjtő oldalakon, egy kis utánajárás során azonban kiderült, hogy sem a költő verseiben, sem az Interneten rendelkezésre álló levelezésében nem található meg ez a sor. Mivel nagy valószínűséggel tévesen lett neki tulajdonítva az idézet, ezért a Citátum törölte az oldaláról. Felmerült bennük, hogy a bölcsesség esetleg egy külföldi szerző gondolatának magyar változata, de angol nyelven sem találtak ehhez hasonlót.







"Hol vagy, hol vagy életünknek
Szép tündére, boldogság?!
Karjaidban kik pihennek?
Ajkaid kik csókdossák?
Fényes orczád néha, néha,
Szemünk előtt megjelen;
Vagy csak a szív álma képzel
Kétes ködben, fellegen?

Széles ország-út az élet,
És mi rajta vándorok;
Elfáradunk, elepedünk,
Vérző lábunk tántorog;
S boldogságért esdekelvén,
Míg előre jár szemünk:
Csendes kunyhó vagy keresztfa
Közelébe érkezünk...
...S míg az élet, mint az égbolt,
Hol borongós hol derűlt;
És megkóstol a halandó
Édeset és keserűt:
A végóra elközelget,
És szemét, hogy béfogják,
Életén átnézve kérdi:
Mi volt hát a boldogság?!"

Tompa Mihály: BOLDOGSÁG







"Kell a föld, hogy legyen élet, kell a nap, hogy legyenek fények, kell a határ, hogy ne legyen végtelen, s kellesz te, hogy boldog legyen az életem!"

Ismeretlen







"...ki szívét fallal védi, az életét boldogtalanul éli.
Jó, s boldog élete, csak annak lehet,
ki burkát szétrepeszti, falait leereszti.
Mert aki kitárja szívét, s beengedi a fényt,
talán baj, s bánat éri, de életét boldogan éli."

Szalai Alexandra: A BOLDOGSÁG ÚTJA







"Ma rám talál a boldogság,
Szebb lesz tőle az egész világ,
Ma rám talál a boldogság,
Szelek szárnyán száll hozzám.
Ma rám talál a boldogság,
Itt van bennem, érzem már,
Ma rám talál a boldogság,
Szebb lesz tőle az egész világ."

Bagdi Bella: MA RÁM TALÁL A BOLDOGSÁG - Dalszöveg







"Mikor a másik boldogsága a Te boldogságod, az a szerelem."

Lana Del Rey







"Minden ember boldogságra vágyik,
ne hidd, hogy a király boldogabb,
mint a gyermek, aki porban játszik,
s ott szövöget könnyű álmokat.

A boldogság lakhat kis szobában,
aki tudós, lehet önfeledt.
Míg dolgozik, elmerülten kutat,
nem érzi a múló perceket.

Ki a drága műkincseket gyűjti,
örül neki, mint egy kisgyerek,
Ám ha kapsz egy szál virágot néha,
boldogabb te nálad nem lehet!

A természet lágy ölén pihenhetsz,
vagy hajózol tágas tengeren,
Már tiéd a boldogság érzése,
olyan lesz az, mint egy szerelem.

Önfeledt légy, s minden bánat elhagy!
A baj, a gond nem nyomja válladat.
Te benned a boldogság örök lesz,
nem ural sok fájó gondolat!

Minden ember boldogságra vágyik,
nem látja, hogy itt van, benne él.
Szabad legyél, boldog, önfeledt,
s a boldogság tehozzád elér!"

Szuhanics Albert: MINDEN EMBER BOLDOGSÁGRA VÁGYIK







"Nem könnyű boldogságra találnunk önmagunkban, csakhogy sehol másutt nem lelünk rá"

Agnes Repplier







"Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor egy másik embernek felcsillan a szeme
és rád mosolyog, mert boldog, hogy láthat téged."







"A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk."

Francoise Sagan







"Szeretnék a boldogságról írni
szeretnék többé sohasem sírni
szeretném a világba kiordít'ni:
Ne csüggedj, van remény
az út vége a győzelem!
nehéz a harc, de 'mi vár:
boldogság, béke, szerelem!"

Őri István: SZERETNÉK A BOLDOGSÁGRÓL ÍRNI







"Szeretnék hinni, és hittel élni.
Szeretnék mindig remélni.
Szeretném, ha a boldogság venne körül,
S látni azt, hogy minden ember örül."

Fuchs Éva: Szeretnék...







,,Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon."

Német nyelven:
"Das Schönste aber hier auf Erden
Ist, lieben und geliebt zu werden."

Wilhelm Busch: Frühlingslied c. vers 2. versszak
/Az idézet magyar nyelven tévesen Goethe neve alatt terjedt el/







"Szeretni nem azt jelenti,
Hogy két ember egy igát von,
Hanem a másikat biztatni (...),
repülni át egy világon."

Kowalsky meg a Vega - Dalszöveg: Egy világon át







"Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk."

/A magyar weben az idézet Ernest Hemingway nevével híresült el, a bölcsesség eredeti angol nyelvű verzióját azonban nem sikerült felkutatnunk.

A fentiek alapján úgy gondoljuk, az aforizma írója egy ismeretlen magyar szerző. Mivel a Citatum csak híres emberektől származó idézeteket gyűjt, ismeretlen forrású szerzeményeket szerzői jogi okokból nem áll módunkban megjeleníteni, ezért a fenti idézetet töröltük az oldalról./







"Újra gyereknek lenni, hegyeket mászni,
Esőben szaladni, s bőrig ázni,
Lepkével játszani, szivárványt figyelni,
Gondtalanul élni, igazit nevetni.
Mindenkit szeretni, s szeretve lenni,
Valakit ölelve boldognak lenni."

Szarka Krisztina: BOLDOGNAK LENNI...







"Veled boldog vagyok,
Veled szelíd vagyok,
Veled erős vagyok,
Veled nyugodt vagyok,
Veled mindig mosolygok,
Veled én, énmagam vagyok,
Nincs többé olyan, hogy nélküled,
Tervem és jövőm van veled."

Honoré De Balzac







"Boldogasszony Anyánk, tekints le az égből,
Őrizőn figyelj ránk, a mennyei székből!
Miként egy jó anya, úgy nézzél e népre,
Add, hogy fogyásunknak, végre legyen vége!.."

Szuhanics Albert: BOLDOGASSZONY ANYÁNK







EGYÉB ISMERTEBB BOLDOGSÁG IDÉZETEK


"Aki még nem volt boldogtalan, az a boldogságról sem tud sokat mondani.
Nem tudnék reménytelenül futni senki után, azt se viselném el, ha utánam koslatna valaki. Valahogy úgy lenne jó, ha éppúgy szeretne, mint én, mindegy, hogy hosszú vagy rövid ideig... Szóval szeretnék boldog lenni, valamikor, legalább egyszer igazán!"
/Lugossy Gyula/

"Boldog az az ember, aki nem vétkezik szóval, és akit bűne miatt nem kínoz a fájdalom.
Boldog az az ember, akit nem vádol a szíve, és aki nem sűlyed reménytelenségbe."
/Biblia/

"Boldogok, akik észreveszik a diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak is."
/Gyökössy Endre/

"Boldogok, akik nevetni tudnak önmagukon, mert nem lesz vége szórakozásuknak."
/Gyökössy Endre/

"Boldogok, akik tudnak elhallgatni és meghallgatni, mert sok barátot kapnak ajándékba és nem lesznek magányosak."
/Gyökössy Endre/

"Boldogság az, amikor az ember megérkezett, behúzza evezőjét és azt mondja: megérkeztem, nem megyek tovább."
/Müller Péter/

"A boldogság, éppúgy, mint a szeretet: tünemény. Jön és megy, éppen azokat hagyja cserben, akik csupán vágynak rá, de semmit nem tesznek érte."
/Hioszi Tatiosz/

"A boldogság nem erkölcstelen, tehát csak jó. Na: ha a boldogság hizlal, akkor én most percről percre kövérebb vagyok. Ez a szó, hogy boldogság, ki van irtva egy normális teenager szótárából... Igenis, miért ne lehetne olyan, hogy én boldog vagyok? Boldog ezen az unalmas világon. Miért ne lehetne nekem boldogságom és épp pont ilyen boldogságom, amilyen van? Amilyennel sohasem voltam túlterhelve."
/Szilvási Lajos/

"A boldogság nem olyan, mint egy totemoszlop, amit felállítanak valahol, és azután az már mindig ott áll. A boldogság hajlékony, illékony, finom dolog, ennélfogva nem is mindig ordibál, hogy: Hé, megjöttem, itt vagyok! Más szóval: jó szem kell hozzá, anélkül talán észre sem veszed, hogy a közeledben jár. Légy rá nyitott!"
/Vavyan Fable/

"A boldogság olyan madár, amit bezárni, megkötni nem lehet. Nekünk kell úgy élni, hogy velünk maradjon és elkísérjen egy életen át."
/Esztergályos Cecília/

"A boldogság soha nem cselekmény. Boldog ember nem cselekszik, hanem van; ezért boldog."
/Márai Sándor/

"Boldogság természetesen nincsen, abban a lepárolható, csomagolható, címkézhető értelemben, mint ahogy a legtöbb ember elképzeli. Mintha csak be kellene menni egy gyógyszertárba, ahol adnak, három hatvanért, egy gyógyszert, s aztán nem fáj többé semmi. Mintha élne valahol egy nő számára egy férfi, vagy egy férfi számára egy nő, s ha egyszer találkoznak, nincs többé félreértés, sem önzés, sem harag, csak örök derű, állandó elégültség, jókedv és egészség. Mintha a boldogság más is lenne, mint vágy az elérhetetlen után!"
/Márai Sándor/

"Boldog?! Valamikor az őskorban egy agyalágyult ősember kitalálta ezt a süket szót, aztán a sok utód elkezdte szajkózni. Kergetik. Rosszabb, mint amikor - a moziban láttam - a kocsis az ostor végére kötve szénát lógat a lovak elé, hogy a pacik azt higgyék, csíphetnek belőle. Futnak a lovak, a széna meg mindig előttük lóg, hiába kergetik."
/Szilvási Lajos/

"Csak azért lehetünk néha boldogok, mert nem általában vagyunk azok."
/Popper Péter/

Csak nyugodt lelkű ember lehet boldog. Akinek a homlokán nincsenek soha fellegek. Akinek a lelkében nincs soha iszap, se ő nem sároz, se őt nem sározhatják be. Minden gondolata egyenes, becsületes.
/Gárdonyi Géza/

" Az ember ott a legboldogabb, ahol a legközelebb él a boldogsághoz."
Müller Péter: Örömkönyv

"Az emberi szívnek nincs nagyobb boldogsága, mint boldogságot látni,
melynek alkotói mi vagyunk."
/Eötvös József/

"Engem is mindig aranyos kedvűnek ismertek, de csak az én jó Istenem tudná megmondani, mennyi éccakai sírásba kerül a, hogy nappal mindig nevessen az ember szeme."
/Móricz Zsigmond/

"Az életről tudom, hogy véges, de akadnak pillanatai, melyek felérnek az örökkévalósággal."
/Vavyan Fable/

"Figyeld meg, ha boldog vagy, hogy repül az idő. "Jé, már este van!" Ha pedig nagyon boldog vagy, akkor az idő nemcsak "repül", de meg is szűnik. Nincs. Egy olyan dimenzióban vagy, ahol nincsenek órák. Nincs holnap. Tegnap sincs. "Most" sincs - mert ha már tudod, hogy "most" van, nyomban félni kezdesz, hogy elmúlik az egész."
/Müller Péter/

"Gyanítom, hogy ahány ember él a földön, annyi színárnyalata van a boldogságnak is."
/Müller Péter/

"A gyógyító öröm egyenletes napsütés belül. Ez az élet kiolthatatlan lángja, amely kezdet nélküli s végtelenbe rezgő derűvel világítja meg a körülötte hullámzó erők szimbólumokban kifejeződő jelbeszédét."
/Szepes Mária/

"Ha meg akarod ismerni az embert, ne azt nézd, mit mond, mit szeretne, mi után sóvárog - hanem mi az a konkrét lépés, amit megtesz, mert ez mindig az az irány, ahol boldogságát sejti. Ez adja lelki dinamikájának legnagyobb erejét. Hinni, mondani, remélni sok mindent lehet, de amikor válaszút elé kerül, és döntenie kell, kivétel nélkül mindenki abba az irányba indul el, ahol a legnagyobb boldogságát véli!"
/Müller Péter/

"Ha valaki őszintén számot vetne azzal a kérdéssel: "Mennyit örültem az elmúlt héten?"- sokszor riasztó eredményhez juthatna."
/Popper Péter/

A legjobb módszer önmagunk felvidítására, ha felvidítunk valaki mást.
/Mark Twain/

"Legtöbb ember egy életet tölt el azzal, hogy módszeresen, izzadva, szorgalmasan és ernyedetlenül készül a boldogságra. Terveket dolgoznak ki, hogy boldogok legyenek, utaznak és munkálkodnak e célból, gyűjtik a boldogság kellékeit, a hangya szorgalmával és a tigris ragadozó mohóságával. S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni, közben. S erről megfeledkeztek."
/Márai Sándor/

"Legyél derűs! Programozd át magad a nap minden percében: töltődj fel olyan gondolatokkal, amik többé tesznek! Ha ideges vagy, vagy zavart, próbálj nevetni magadon. Nevess hangosan, nevesd ki azt a nőt, aki aggódik, gyötrődik, és azt hiszi, hogy az ő problémáinál nincs fontosabb a világon."
/Paulo Coelho/

"Lehet, hogy a boldogságot nem fölfedezni és megtalálni kell, hanem egyszerűen csak emlékezni rá, mert elfelejtettük? Ha így van, akkor nagyon elfelejtettük."
/Müller Péter/

"Másoktól várni a boldogságunkat éppoly ostobaság, mintha másoktól várnánk, hogy helyettünk nőjenek fel, helyettünk tanuljanak, helyettünk szenvedjenek, örüljenek és éljenek."
/Müller Péter/

"Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik."
/Wass Albert/

"Mert mi fontos? Az élet. Más semmi, csak az az egy. Az élet: a nyugodt és megelégedett élet, melyben az ember békét köt önmagával és a világgal, és nem vágyik sehova és semmire, még arra sem, hogy teljék az idő. Ezt talán boldogságnak lehetne nevezni, pedig nem az. A boldogság már nyugtalanító és aggodalmat ébreszt. Félelmet, hogy egyszer véget ér. A nyugalom az maga a végtelenség, bölcs, szelíd, emberséges élet: úgy folyik, hogyha közben véget érne, nem is venné talán észre az ember."
/Wass Albert/

"Még mindig örülsz és lelkendezel, mert egy pillanatra kisütött életed fölött a nap, meleg áram járja át idegeidet, mosolyok szállanak feléd, emberi szavak vigasztalnak?... Még mindig nem tudod, hogy holnapra mindez törmelék lesz és kacat, mert az élet pontos mozdulatokkal vissza is veszi mindazt, amit ad, összetöri, amit felépít, eltapossa, amit odalök ajándéknak?"
/Márai Sándor/

"Minden vágyadnak eleget tenni: ez az emberi élet legnagyobb művészete. Akinek sikerül, az boldog. Ehhez azonban fontos, hogy kevés vágyad legyen."
/Wass Albert

Mi nem csak egymást öleltük, magunkhoz vontuk az éjszakát, a fényes villámokat, s az általuk szabdalt eget, a sárkányüvöltő mennydörgést, a rongyosodó felhőket, a fellélegző növényeket és a búvókövet keresgélő békát, s részévé lettünk a végtelennek, a teljességnek. Mi voltunk minden: fű, fa, ég és eső, fény és meleg. Ránk talált a harmónia, elszenderedtünk hullámain.
/Vavyan Fable/

"Mindössze oda akarok kilyukadni, hogy a boldogság csak ilyen. Mindig rendkívüli szenvedés tövében terem meg, s éppoly rendkívüli, mint az a szenvedés, mely hirtelenül elmúlik. De nem tart sokáig, mert megszokjuk. Csak átmenet, közjáték. Talán nem is egyéb, mint a szenvedés hiánya."
/Kosztolányi Dezső/

"Nem félt semmitől. Nem kötődött semmihez. A változás mögött a szüntelen megújulás örökkévalóságában élt. Mindig azt tette, amit tennie kellett. Azt hiszem, ez a szabadulás formulája!"
/Szepes Mária/

"Nem szól, mert nem mer. Mert attól tart, ha kinyilvánítaná elégedettségét, íziben történne valami pocsékság, pusztán csak azért, hogy felrobbantsa ezt a nehezen fellelt, alig hihető boldogságot."
/Vavyan Fable/

"Nincs az az orvosság, amely meggyógyítaná azt, amit a boldogság nem tud meggyógyítani."
/Gabriel García Márquez/

"Ó, mily boldog az a szív, mely még alszik, melynek a szerelem még föl nem zavarta nyugalmát."
/Eötvös Károly: A balatoni utazás vége/

"Senkinek sem volna szabad föltennie ezt a kérdést: miért vagyok boldogtalan? Ez a kérdés magában hordja azt a vírust, amely mindent elpusztít. Ha feltesszük ezt a kérdést, akkor hamarosan azt is megkérdezzük, mi tesz minket boldoggá. És ha az, ami boldoggá tesz minket, különbözik attól, amiben élünk, akkor vagy változtatunk a dolgokon, vagy még boldogtalanabbak leszünk."
/Paulo Coelho/

"A sok kicsi szorongás képes összeállni egyetlen nagy depresszióba. Ez pedig kiolthatja azt a magas érzelmi hőfokú lángolást, amit Prométheusz lopott az emberek számára: az istenek tüzét. Szomorú, de sokan a közönséges szalonnapirító parazsat értik Prométheusz tüze alatt. Akinek valóban adatott belőle, az belehal, ha a láng kialszik. Ő azt is tudja, hogy nem mindenki kap belőle, ez ugyanis ajándék. Más felfogás Erósznak nevezi az érzést, még inkább varázst, amitől elevennek, az élet szerelmesének érezzük magunkat, amely által érzéki kapcsolatba kerülünk a világgal."
/Vavyan Fable/

"Szerencsés az, aki kevés pénzzel boldog, szerencsétlen az, aki sok pénzzel boldogtalan."
/Démokritosz/







VIDEÓK


Milyen szép a világ
/Jakab György előadásában Louis Armstrong: What a Wonderful World c. csodaszép dala, magyarul./

Link



Lui Amstrong, Csodálatos Világ

Link



Dobos Attila - A boldogságtól ordítani tudnék

Link



Apostol - Nehéz A Boldogságtól Búcsút Venni

Link



A boldogság nyomában /2006/ - Teljes Film

Link



A boldogság titka az adni tudás

Link



Nagyon sok boldogságot kívánok minden kedves látogatómnak ezen a békés szép téli hétvégi napon ezzel a gyönyörű, szívszaggató, szívfacsaró dallal!


Nikolas Takács - A boldogság Te vagy

Link




























 
 
0 komment , kategória:  Lelkem szirmai  
Érdekes tények Gárdonyi Géza életéből
  2023-01-13 11:00:48, péntek
 
 







ÉRDEKES TÉNYEK GÁRDONYI GÉZA ÉLETÉBŐL


Minden jól megélt élet telis-tele van izgalmas pillanatokkal, és bár azt gondolnánk, hogy az “egri remete" útja nem lehetett épp mozgalmas, az alábbi lista nem erről árulkodik, rengeteg olyan érdekes tények vannak Gárdonyi életéből, amik minden rajongó és leendő rajongó fantáziáját megmozgathatják.

Magyarország kedvenc írója megbukott magyarból és felfedezett egy új pókfajt. És ez még csak a kezdet. Az Egri csillagok népszerű írójából nem lett sem lakatos, sem néptanító, de majdnem író sem. Imádott szülei pedig hiába mutattak jó példát a tökéletes kapcsolatukkal, Gárdonyi házassága majdnem teljes tragédiába torkollott. Kevés írónknak volt ilyen szappanoperába illő élete, mint Gárdonyi Gézának.








GYERMEKKORI PAJKOSSÁGOK


Gyerekként rajongott Miguel de Cervantes: Don Quijote című regényéért, ezért magát Don Vigolé de la Sibérie nemes spanyol lovaggá keresztelte. Ehhez a névhez kezdeti, szárnypróbálgatós időszakában is hűséges marad, ezen az álnéven jelennek meg írásai. Nem is gondolnánk, gyerekként milyen virgonc kópé volt, a mindig pipájával ábrázolt, "égre néző lélek". Történt, hogy a pesti iskolájában lovagi párbajt rendezett. A gyerekek erősebb társaik nyakába ülve, iskolai seprűket kopjatörésre készen maguk elé tartva rontottak egymásnak. Addig nem is volt gond a heroikus összecsapásokkal, míg az iskolaigazgató be nem toppant. El tudom képzelni, ahogy magasra szaladt szemöldökkel, majd elborult arccal tiltotta be örökre a lovagi tornák rendezését.

Szerencsére Gárdonyi kalandvágyó természete folytán Cervantes és a lovagi élet után beleszeretett az indián regényekbe, majd társai lelkesedését is felszította ezek iránt a történetek iránt. Néhányan olyannyira beleélték magukat az "indiánosdiba“, hogy úgy döntöttek, útnak indulnak Amerikába. Ám a Bőrharisnya és Vadölő szerepében tetszelgő növendékeinket Monoron lekapcsolta a rendőrség. El sem tudom képzelni, mit kaphattak ezért otthon. Ráadásként a földrajztanár mindannyiuknak bevésett egy egyest, mert rossz irányba indultak: nyugat helyett, keletnek vették az irányt.







GÁRDONYI, A BOTCSINÁLTA NÉPTANÍTÓ


A későbbi nagy író túl gyengécskének bizonyult apja lakatos mesterségéhez, de az iskolában is borzasztó tanuló volt. Egyszer az év közepén sikerült kimaradnia a suliból, de később a tanítóképző főiskolán sem szerepelt túl fényesen. Még szerencse, hogy ettől függetlenül azért rengeteget olvasott.

A főiskolán sikerült egyszer pont magyarból megbuknia. A tanára, Répássy János nem is hagyta szó nélkül: ,,Fiam, tebelőled sohse lesz nagy ember, de a kenyeredet azért meg tudod keresni." Hát, nagy pedagógus tényleg nem lett Gárdonyiból, de Répássy még megérte az Egri csillagok hatalmas sikerét...

Gárdonyi a Somogy-megyei Karádon teljesítette a gyakorlótanítását, ahol az összes jövedelmét egy helyi irodalmi lap indítására költötte. Úgy néz ki azonban, hogy a somogyi faluban nem sok irodalomkedvelő élhetett, a Köpönyeg újság ugyanis rövid úton csődbe ment. Gárdonyi viszont közben kiérdemelte az ,,elégségesen képesített" tanári oklevelét.

Nem tudni, Gárdonyi Géza végül miért ment pedagógusnak, ugyanis sok kedve nem volt a tanításhoz sem. Gárdonyi Géza relatíve hamar rájött, hogy nem tanítói létre született.

,,Kedv, hajlam... majd megjön az is, csak diploma legyen"

gondolta, de a kedv és a hajlam sehogy sem akart megérkezni.

A diploma elégséges minősítéssel meglett, után azonban viszonylag hamar ki is bújt a szög a zsákból: ugyan érdekes módszerekkel tanított és diákjai valószínűleg szerették is, nem tanítónak született. Legalább is nem az akkori néptanítói iskolarendszerben. Bár ha jobban belegondolok, a nyakamat tenném arra, hogy a mostaniban is kinéznék, mint ahogy történt az egykori gimnáziumi, nagyon diákbarát irodalomtanárommal is.

Valószínűleg ez volt az oka annak is, hogy képtelen volt megmaradni egy helyen egy évnél tovább. Sorra jöttek a tanítási helyszínek: Karád, Devecser, Sárvár, Dabrony. Végül az anekdota szerint egy kéregető miatt mondott le végleg a tanítóskodásról. Egy koldus kopogott be az ajtajukon, Gárdonyi pedig szeretett volna adni legalább egy kis kenyérre valót a szerencsétlennek. Ám hiába túrta fel érte az egész házat, még annyit sem sikerült összeszednie. Egy ilyen élmény után, nem is megy annyira nagy meglepetés, hogy valami jövedelmezőbb, természetének megfelelőbb munka után nézett.

Az író örökölte apja nyughatatlan természetét, tanító éveiben ugyanis minden új tanév egy új településen találta. Sárvárt például azért kellett elhagynia, mert az iskolai ünnepségen a Himnusz után a diákok előadtak egy általa betanított nótát, ami így kezdődött:

,,Jaj, de huncut a német, hogy a fene enné meg..."

A botcsinálta tanító egyedül Dabronyban érezte jól magát, itt ugyanis szabad kezet kapott és végre a saját módszereivel, játékosan taníthatta a majd 50 fős osztályát. Sajnos azonban nem sejtette, hogy a plébános sötét tervet szövögetett ellene.

Gárdonyi Géza annyira nem állhatta a tanítást, hogy alternatív tervei között szerepelt, hogy könyvkereskedő lesz, esetleg kivándorol Amerikába, vagy szabadalmaztat egy saját vízi bicikli modellt, ami majd gazdaggá teszi. Egyszer még szerzetesnek is jelentkezett, de szerencsére elutasították.







MAGÁNÉLETE


22 évesen veszi feleségül a dabronyi római katolikus plébános törvénytelen leányát, Csányi Máriát. Bizonyos források zsíros hozományt emlegetnek, de legalább is elég nagyot ahhoz, hogy Gárdonyi végre felhagyhasson a tanítóskodással. Nem nagy csoda, hogy a frigy katasztrófa volt, nászútjukról már az első nap hazatértek. Az ifjú ara nagyjából egy hónapig bírta, más férfi ölelésében kereste a szerelmet. Aztán visszatért őt visszafogadó férjéhez és így ment ez hosszú időn keresztül. Három gyermekük született: József, Gizella és Sándor. Valamint egy negyedik fiú, Géza is képbe került, de őt Gárdonyi - bár nevére vette - nem ismerte el törvényes gyermekeként. Házasságuk olyannyira rossz volt, hogy az író az alábbi sort írta naplójába:


"Ennek a házasságnak vagy válás vagy gyilkosság lesz a vége."


Szerencsére nem gyilkosság lett a vége; irodalmunk bizonyára szegényebb lenne, ha vérontásra kerül a sor. A válást végül 1907-ben mondták ki.


KATASZTROFÁLIS HÁZAS ÉLET


A dabronyi plébános, bizonyos Muraközy minden követ megmozgatott, hogy a nem túl tehetséges Gárdonyi Gézát nevezzék ki néptanítónak a helyi katolikus iskolába. Még nagyobb összegeket is kölcsönadott az írónak, így aztán nem volt nehéz elérnie, hogy Gárdonyi végül feleségül vegye a plébános állítólagos unokahúgát.

Csak az 1960-as években derült ki, hogy Csányi Molnár Mária tulajdonképpen a plébános és a házvezetőnője eltitkolt lánya volt. Muraközy nem csak a lány születési anyakönyvi kivonatát, de Gárdonyi házasságkötési papírjait is meghamisította, hogy minél nehezebb legyen kinyomozni Mária valódi személyazonosságát.

Gárdonyi Géza és Csányi Mária házassága nem meglepő módon katasztrofálisan sikerült. Az író tele volt idealizált elképzelésekkel szülei tökéletesnek gondolt kapcsolatáról, a mindössze 16 éves feleség pedig leginkább szórakozásra vágyott.


GÁRDONYI CSALÁDJA



A 172 cm magas Gárdonyi (álló alak), apósa, és a 132 cm magas felesége.





Az ifjú pár már a bécsi nászútjukról is inkább hazatért az első nap után, és később sem mentek jobban a dolgok. Mária gyakran megcsalta a férjét, Gárdonyi pedig rendre visszafogadta a kikapós menyecskét. Részlet Gárdonyi naplójából:

,,Ennek a házasságnak vagy válás vagy gyilkosság lesz a vége."

Válás lett.

A düledező házasság azért csak kitartott addig, hogy végül négy közös gyerekük is született. A legfiatalabb, Géza már a válás után 10 hónappal látta meg a napvilágot és bár Gárdonyi a nevére vette, de a többi poronttyal ellentétben őt nem igen támogatta. Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a később vándorszínészként dolgozó legkisebb Gárdonyi valójában nem az író vér szerinti fia volt.

Gárdonyi a válás után is rendszeresen látogatta és támogatta a családját, három idősebb gyerekét az egri években magához is vette.

Gárdonyinak a válása után több kapcsolata is volt. Végül Egerben Tóth Ilona mellett találta meg a boldogságot, aki közben nehezen érthető módon még házasságot kötött Mátékovics Józseffel, miközben végig Gárdonyival lakott. Mindenesetre nagyon boldogok voltak együtt. Hát jó.


GÁRDONYI ÍRÓI ÁLNEVEI

Gárdonyi Géza rengeteg írói álnevet használt, de az irodalomtudósok kinyomozták mindet.







GÁRDONYI TITKOSÍRÁS - TIBETAN GRAMMAR


Egymást érik az érdekes tények Gárdonyi életében, az egyik kedvenc a remek humorérzékről, a rejtvények és a hűvös logika (nagy sakkjátékos hírében állt) iránti tiszteletéről tanúbizonyságot adó titkosírása, mely hosszú évtizedekig feküdt megfejtetlenül. A megfejhetetlennek tűnő, zsúfolt írásjegyeket tartalmazó füzet borítóján ez állt: Tibetan grammar.

Laikusoknak és szakembereknek tört bele a bicskája, volt aki egészen odáig jutott, hogy Gárdonyi őrült volt, írása pedig csupa okkultizmus, ami a tudománnyal összeegyeztethetetlen.

Egy ízben biztosra vették, hogy a második világháború zivataros éveiben örökre nyoma veszett. Végül az Gárdonyi Sándor hagyatékából került újra napvilágra, majd egri múzeum felhívására jelentkezők közül ketten voltak, akik más-más módon, de sikerrel jártak a különleges, tibeti írásnak tűnő szöveg megfejtésében: Gilicze Gábor (egyetemista) és Gyürk Ottó (honvéd alezredes).

Gárdonyi pedig a naplóban lévő sorok alapján számított arra, hogy valaki egyszer rájön írásának nyitjára:

"Gratulálok, ha megfejtened sikerül. A magyar nyelvnek magas, elzárt Tibetjébe találtál kaput. Ha addig eljutsz, ameddig én, megtalálod azt az aranyalmafát is, amelynek neve: analógia."

Titkosnapló néven jelentek meg a cseles jegyzetek Gilicze Gábor “fordításában" 1974-ben. Mint Gárdonyi legtöbb művéből, ebből is található egy szabadon olvasható példány a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán, ahol többet is megtudhatunk arról, hogy került sor a megfejtésre, és hogy pontosan mit rejtegetett ilyen bőszen Gárdonyi Géza.







AZ ÍRÓLEGENDA


Illik vagy sem erről beszélni, de Gárdonyi Géza fiatal korában kifejezetten pocsék írónak számított. Első színműve például teljes bukás volt, de a kortársai is így vallottak róla: "a kezdő újság­író cikkeit olvastuk, őszintén sajnáltuk: mily kár volt e fiatal kollegának a tanítóságot elhagyni. Cikkei, élcei felette laposak, vizenyősek voltak." És hogy: "Az egész darab oly üres, szellemtelen és ízléstelen volt, hogy a szerző legjobb barátai sem mertek tapsolni."
(Idézetek Dr. Payr Sándortól)

Ebből is látszik, hogy nem szabad feladni az álmainkat az első nehézségek miatt.

Az Egri csillagok szerzője nem csak regényeket és novellákat írt, hanem dalokat is. Ő szerezte például a ,,Fel nagy örömre, ma született..." kezdetű karácsonyi egyházi éneket.

Gárdonyi a szegedi Hungária kávézóban ismerkedett meg a kor legnagyobb sztárprímásával, Dankó Pistával. Remek párost alkottak, nagyjából 60 magyar nótát írtak együtt. Állítólag olyan jól tudtak együtt dolgozni, hogy Dankó Pista a végén már csak a nóta énekléséhez szükséges magánhangzókat küldte el Gárdonyinak, aki ez alapján írta meg a dalszöveget.

Amikor elege lett a sok költözésből, Gárdonyi Egerben telepedett le, közvetlenül a vár mellett. A telken két háza volt, az egyikben a gyermekei és az édesanyja, a másikban ő maga lakott. Ez volt élete legtermékenyebb időszaka.



Gárdonyi dolgozószobája





Gárdonyit nem hiába hívták az egri remetének. Dolgozószobája ablakait betáblázta, a helyiség egy tetőablakon keresztül kapott fényt.

Gárdonyi Géza nagy hipochonder volt. Gyakran kínozta erős fejfájás, ami miatt két évre még az írást is abbahagyta. Orvosról orvosra vándorolt és meg volt róla győződve, hogy halálos beteg. Végül az egyik barátja írt fel neki olvasószemüveget, amitől egy csapásra megszűnt a fejfájása és újra tudott írni.

Gárdonyi imádott utazni. Az Egri csillagok megírásakor Isztambulban is járt, hogy a török történelmet és kultúrát kutathassa. De feljegyezték róla azt is, hogy a Bor című színművét teljes egészében vonaton utazva írta. Egyszerűen felszállt a vonatra és csak akkor szállt le róla, amikor két hét múlva elkészült a darab.

Az író a biológiáért is lelkesen rajongott. 1898-ban felfedezett egy addig ismeretlen, az egri pincékben honos hatszemű bikapókfajt.

Gárdonyi nem volt túl következetes a politikai nézeteiben. A monarchia bukását lelkesen üdvözölte, de ugyanilyen lelkesedést mutatott a tanácsköztársaság megalakulása, annak bukása, majd Horthy Miklós hatalomra kerülésekor is.


GÁRDONYI TEMETÉSE


1922-ben az író általános egészségi állapota sokat romlott, de az orvosok mégsem találtak nála semmilyen betegséget. Fia beszámolója szerint Gárdonyi már egyszerűen meg akart halni. Október elején befeküdt az ágyába és többet nem volt hajlandó fölkelni onnan. Két hét múlva elhunyt. Hát így halt meg az ország kedvenc írója.

Gárdonyi azt szerette volna, ha a saját kertjében temetik el az éj leple alatt. De a város ragaszkodott a látogatható sírhoz és a fényes temetéshez. Ez itt az.






A GÁRDONYI LELKÉBEN REZGŐ DALOK


Gárdonyiról talán kevesen tudják, hogy 19 éves fejjel ő írta meg az egyik legismertebb karácsonyi dalunk, a Fel nagy örömre... kezdetű ének szövegét és dallamát is. A szegedi évek során megismerkedik Dankó Pistával, kora egyik legtehetségesebb és legismertebb remek prímásával. Ismeretségük rendkívül gyümölcsöző, sokat dolgoznak együtt, körülbelül hatvan olyan mű van, amelyben látszik, vagyis inkább hangzik mindkettejük zsenije. A Titkosnaplójában is találhatunk arra utaló szösszeneteket, mennyire fontosnak tartotta a szavak mögött bújó dallamosságot:

"Az író a fantázia orgonistája. Az ő orgonája azonban az olvasó szívében muzsikál, s az író akkor művésze ennek a hangszernek, ha csak egy-egy billentyűt érint meg. Az ő orgonáján akkordok s melódiák ezen egy-egy billentyű megnyomásából keletkeznek. Mentül nagyobb művész, antul kevesebb billentyű megnyomásával kelti elő a dallamokat, zenezsongásokat, rezgéseket."

A néptanítóból lett írónk játszott zongorán és orgonán, illetve cimbalmozott és hegedült is. Állítólag maga Dankó is kedvelte a játékát. Hangszerei közül néhány ma is látható az egri lakóházában berendezett múzeumban.


ÉLETMŰVE


A legidősebb fiú, Gárdonyi József gondozta később apja életművét. Az ő közbenjárásával jelentek meg a Dante kiadások, illetve a be nem fejezett Bibi regény végét is ő írta meg, apja jegyzetei alapján. Élő Gárdonyi címen kétkötetes életrajzi gyűjtést adott ki, ami természetesen részrehajló, hiszen József érezhetően rajongott édesapjáért, de még így is rengeteg hasznos információt tudhatunk meg belőle.

Mivel Gárdonyi sohasem járt bölcsész egyetemre és sosem tanulta az írás mesterségét, ezért a stílusa is különbözik mindenki másétól. Ahogy Juhász Gyula megfogalmazta:

,,Ő nem utóda senkinek, és őt nem is igen utánozza senki." Lehet, hogy ezért is lett végül ennyire jó.


Ezek voltak azok az érdekes tények Gárdonyi életútjáról, amiket talán sokan nem ismernek. Viszont úgy érzem, hogy még sok-sok izgalmas dolog maradt ki abból a hatalmas kupacból, ami talán sokunkat még érdekelhetne, így a jövőben talán ezek is megmozgathatják még sokak fantáziáját.
















 
 
0 komment , kategória:  Gárdonyi Géza  
A magyarok nyilaitól ments meg, urunk, minket!
  2023-01-11 21:45:11, szerda
 
 









A MAGYAROK NYILAITÓL MENTS MEG, URUNK, MINKET!

Amikor Európa megmenekült a magyarok nyilaitól



A 9. század végétől a Kárpát-medencében letelepedett magyar törzseket harcias keleti nomád népként ismerte meg a korabeli Európa. Bő fél évszázad alatt 47 kalandozó hadjárat tanította meg félni Európa népeit a szélsebes lovaikon váratlanul felbukkanó magyar portyázóktól.

955. augusztus 10-én véres ütközet színhelye volt az Augsburg melletti Lech-mező. I. Ottó német király egyesített hadai - váltakozó kimenetelű csatározás után - sorsdöntő vereséget mértek Bulcsú és Lél magyar seregére. A kalandozások kora ezzel a csatavesztéssel ért véget a honfoglaló magyarság történetében


Az augsburgi vereség vetett véget a nyugat-európai portyázásoknak


Forrás: Ethil Ally Challenged





A történelmi emlékezetben csak kalandozásokként ismert hadjáratoknak több céljuk volt. 

A portyázásokkal a magyar törzsi vezetők egyrészt fegyverben akarták tartani harcosaikat, de a hadjáratokban természetesen fontos szerepet játszott a zsákmányszerzési szándék is. A folyamatos és szervezett nyugat-európai rajtaütéseknek azonban volt az előzőeken túlmutató preventív szerepük;

a letelepülő félnomád törzsi társadalom ezzel kívánta demonstrálni katonai erejét,

egyszersmind elriasztani a területeire ácsingózó potenciális ellenséget.


A honfoglalás Munkácsy Mihály festményén. A honfoglalást követő évtizedeket a kalandozások korának is hívják - Forrás: Wikimedia Commons/x-default/





A kalandozások első évtizedeiben elért komoly sikerek egyrészt a nyugati lovagi seregek számára ismeretlen rugalmas harcmodorra, másrészt pedig a kor Európáját jellemző anarchikus állapotokra volt visszavezethető.

A magyar haderő gerincét a nagy fokú taktikai önállósággal rendelkező könnyűlovasság alkotta.

A magyar harcmodort nem a nagy és zárt hadrendben álló seregtestek közötti közelharc, hanem a cselvetés, a lesből való támadás, valamint a felvonuló ellenséges hadak éjjel-nappal történő folyamatos zaklatása jellemezte. 


A hét honfoglaló vezér szobra a milleniumi emlékművön - Forrás:Wikimedia Commons





Sokszor kombinálták ezt a harcmodort; a ,,martalék" az ellenség elé lovagolt, majd színleg megfutva maga után húzta annak főerőit, a lesben álló csapattestek nyilai elé. A színlelt megfutamodással gyakran elérték, hogy a ,,martalékot" üldöző nehézlovasság széles vonalban felfejlődve vágtatott, ideális célpontot nyújtva ezzel az ellenségre nyílzáport lövő lovasíjászoknak.


Magyar lovasíjász 10. századi ábrázolása - Forrás:Wikimedia Commons





A magyar könnyűlovas taktika olyan hírnévre tett szert, hogy a nyugati fejedelmek egyre gyakrabban keresték a magyarok szövetségét riválisaikkal szemben.


Az első vereségek


A szövetségkötések lehetővé tették, hogy a magyar taktikát és harcmodort közvetlen közelről tanulmányozhassák a későbbi ellenfelek.

A 9. század végén és a 10. század első évtizedeiben nem nagyon léteztek tartós szövetségek;

az a fejedelem vagy őrgróf, aki a riválisa legyőzésére vette igénybe a magyarok szolgálatait, akár már a rákövetkező évben szövetségesből ellenséggé válhatott. Ez a sajátos helyzet ahhoz vezetett, hogy a magyarok harcmodorát fokozatosan kiismerték. 


Árpád portréja Feszty Árpád elképzelése szerint - Forrás: Wikimedia Commons





A magyar könnyűlovasok mindig is kerülték a közelharcot.

Ha sikerült őket lecsalni a nyílt terepről, ott már a vértes nehézlovasság és a sodronyinges, páncélsisakos, hosszú szálfegyverrel felszerelt nyugati gyalogság fölénye érvényesült. A kalandozások történetében

a Merseburg mellett 933 márciusában lezajlott csata volt a magyar portyázók első komolyabb veresége.

 
A mai lovasíjászat az ősi magyarok íjásztechnikáját igyekszik feleleveníteni - Forrás: Wikimedia Commons





A Szászország és Türingia ellen vonuló magyar hadakat a német lovagi sereg megfutamította. A kalandozások ennek ellenére még több mint két évtizedig folytatódtak, azonban Merseburg intő jel volt, hogy a portyázó hadak taktikai fölénye megszűnőben van.

950-ben I. Henrik bajor herceg betörése okozott nagy pusztítást;

a délnémet fejedelem gazdag zsákmánnyal megrakodva vonult vissza Bajorországba.


A Nyugatrómai Birodalom romjain a korai középkorban felépült Német-Római Birodalom császári koronája - Forrás: Wikimedia Commons





A rá következő évben, 951-ben az észak olasz területeken portyázó magyarok súlyos vereséget szenvedtek el Ottó német király hadaitól. 

A kalandozások történetében 954 volt az utolsó sikeres év; Vörös Konrád lotaringiai herceg szövetségeseként a magyar csapatok átkeltek a Rajnán, és a mai Belgium területén portyáztak, feldúlták Burgundiát, majd gazdag zsákmánnyal megrakva, Itálián át vonultak haza.


Három vezér veszte


955-ben a portyázó magyarok Bajorországba törtek be. A nyugat-dunántúli magyar hadak vezére Bulcsú volt, a nyitrai kabarok seregének élén pedig Lél (Lehel) állt.

Az önállóan portyázó két seregtest Augsburg falai alatt egyesült,

hogy bevegyék és kifosszák az akkori legnagyobb bajor várost. I. Ottó német király egyesített bajor, sváb, frank és cseh hadereje azonban ekkorra már alig háromnapi járásra volt az ostromlott Augsburgtól.


Bulcsú vezér portréja 17. századi rézmetszeten - Forrás: Wikimedia Commons





Erről értesülve a magyarok felhagytak az ostrommal, és felkészültek a német hadak fogadására.

Mind a mai napig eltérő számok keringenek a német és a magyar csapatok létszámáról.

Augsburgi Gerhard azt írja, hogy Ottó hadseregét 10 000 lovag és gyalogos katona alkotta, a ,,kutyafejű magyarok" létszámát pedig 100 000 főre tette a színes fantáziával megáldott krónikás.


I. Ottó német király (később német-római császár) 10. századi portréja - Forrás: Wikimedia Commons





A középkori kódexekben helyenként hihetetlen számok szerepelnek a szembenálló, és különösen a magyar seregek létszámát illetően. A legújabb kutatások szerint Ottó hadát 3500 - 4000 nehézfegyverzetű lovas és 1000 gyalogos alkothatta, velük szemben Bulcsú vezér serege 6000 - 8000 könnyűlovasból állhatott.

A királyi haderő Augsburg mellett, a Lech-folyó lapályán állt hadrendbe.

A felderítők jelentése alapján Ottó abban a hitben volt, hogy a magyarok a túlparton állomásoznak. Csakhogy titokban az egész magyar sereg átúsztatott a folyón, és a királyi had hátába került, ahol azonnal rátámadt a hátvédre.


Az augsburgi ütközet egy 14. századi kódexben - Forrás: Wikimedia Commons





A mintegy 1000 fős sváb és cseh kontingenst szét is szórták, sőt, a társzekereket is zsákmányul ejtették. Ottó azonban megőrizte hidegvérét, és Vörös Konrád parancsnoksága alatt azonnal harcba vetette a páncélos lovasságot. 


I. Ottó lovas szobra - Forrás: Wikimedia Commons





A dimbes-dombos ligetes terep nem kedvezett a magyar könnyűlovasságnak,

mivel nem tudtak szétbontakozni, így közelharcra kényszerültek. Az öldöklő küzdelemben a magyarok visszaszorultak, majd még a zsákmányt is hátrahagyva menekülőre vették a dolgot. 


Lehel legendája a Képes Krónikában - Forrás:Wikimedia Commons





A történeti kutatások szerint az augsburgi csata magyar részről - szemben a legendával - noha jelentős, de semmiféleképpen sem megsemmisítő vereség volt.

A német haderő ugyancsak komoly veszteséget szenvedett, maga Vörös Konrád, a nehézlovasok parancsnoka is elesett. 

Az augsburgi csatavesztés talán legfájdalmasabb momentuma a három vezér, Bulcsú, Lél és Súr elvesztése volt. A fogságba került magyar vezéreket Ottó kivégeztette.


Az augsburgi vereség következményei


A magyar vezéreket elgondolkodtatta a vereség;

Augsburg után nem vezettek többé portyákat Nyugat-Európába.

Az augsburgi vereségen felbátorodva VII. Kónsztantinosz, vagy ismertebb nevén Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár 957-ben beszüntette a magyarok részére szerződésben vállalt adófizetést. 


Bíborban született Konstantin Krisztus áldását veszi (10. századi bizánci elefántcsont faragvány)
Forrás: Wikimedia Commons





Az adózás megtagadása miatt 958-ban magyar büntetőhadjárat indult Bizánc ellen Apor vezér parancsnoksága alatt. Theophanész 963-ban írt világkrónikája szerint a Thrákiát feldúló és Bizánc falai alatt letáborozott magyar seregre Pothosz Argürosz, a császári csapatok parancsnoka egyik éjszaka támadt rá.


A jászberényi múzeumban őrzött "Lehel kürtje"
Forrás: Wikimedia Commons





A súlyos veszteségek miatt Apor felhagyott az ostrommal, és elvonult Bizánc falai alól.

A magyar mondavilágban a bizánci ostrom emlékét Botond története őrzi, csakúgy, mint az augsburgi csatáét Lehel kürtjének legendája.

Link










 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Tanulságos történetek 9.
  2023-01-10 20:30:19, kedd
 
 










TANULSÁGOS TÖRTÉNETEK 9.









AHOGY MÁSOKAT LÁTUNK


Egy fiatal pár új környékre költözött. Másnap reggel, amikor reggeliztek, a fiatal nő látta, hogy szomszédja kiteregette a mosott ruhákat

- Az a ruha nem túl tiszta - mondta. - Nem tudja, hogyan kell helyesen mosni. Jobb mosószerre lenne szüksége.

A férje nézte, de hallgatott.

Valahányszor a szomszédja kiakasztotta a mosott ruhákat, hogy megszáradjon, a fiatal nő ugyanazt a megjegyzést tette.

Körülbelül egy hónappal később a nő meglepődött, amikor egy szép tiszta mosást látott a vonalon, és így szólt a férjéhez:

- Nézd, megtanulta, hogyan kell helyesen mosni. Vajon ki tanította meg neki ezt?

A férj azt mondta:

- Ma reggel korán keltem, és megtisztítottam az ablakainkat.


Az ablak történetének tanulsága:

Így van ez az élettel is. Az, ahogy másokat nézünk, az ablak tisztaságától függ, amelyen keresztül nézünk. Mielőtt az ablakon kinézve ítélkezünk mások felett, először nézzünk tükörbe, és tisztítsuk meg saját ablakunkat.

Légy óvatos mások megítélésével







EMBERI JÓSÁG


Egy fiatal nő tért be az étterembe. Ebédidőben érkezett, majdnem tele volt minden helyiség. A pincér hellyel kínálta, majd hozta az étlapot. Miután a hölgy kiválasztotta, hogy mit fog enni, az embereket figyelve várakozott. Ahelyett, hogy a mobiltelefonjába merült volna, ahogyan a legtöbben tették, ő inkább érdeklődve nézelődött.

Ahogy a szemei az étterem vendégeiről az ablakon keresztül az utcára tévedtek, egy hajléktalan férfit pillantott meg. Sovány, ötvenes éveinek végén járó, beesett arcú ember volt, akiről látszott, hogy borzasztóan nehezen éli meg, hogy az utcán kell élnie.

A nő egy darabig figyelte, ahogy a férfi sóvárgó szemekkel nézi az előtte elhaladó embereket, és reménykedve keresi a tekintetüket, de mindhiába. Senki nem foglalkozott vele. Túl szerény volt ahhoz, hogy bármit is kérjen magának, de látszott, hogy nagy szüksége lenne segítségre.

Időközben megérkezett a hölgy ebédje. Frissen sült, puha hús és vegyes köret - mindig minőségi ételt választott, erre odafigyelt. Megköszönte a pincérnek, majd gondolkodás nélkül felállt, megfogta a tányérját és az evőeszközöket, majd az étteremből kisétálva átnyújtotta azokat az éhező férfinak.
A hajléktalan férfi hirtelen nem is tudta, hogy mit kezdjen a semmiből érkező jó cselekedettel. Felcsillant a szeme, elrebegett egy köszönömöt, majd lesütött szemmel enni kezdett. Minden falatot kiélvezett; élete talán legszebb lakomája volt ez.

Miután végzett az ebéddel, a hölgy visszavitte a tányért és az evőeszközöket az asztalára, majd a számlát kérte. Az üzletvezető, aki végignézte az iménti esetet, a pincér fülébe súgott valamit, majd sarkon fordult és ment tovább a dolgára.

Amikor a pincér megérkezett, a hölgy megnézte a számlát, amin ez állt:

,,Az emberi jóság ingyenes.
Köszönjük, hogy nálunk járt.







CSODÁT VENNI


Egy csoda nem a természet törvényeitől függ, hanem magasabb törvények működésétől. Isten mindig természetfeletti módon, a hitünk alapján cselekszik.

Egy kislány bement a szobájába és a szekrénykéje mélyéről előhúzott egy lekváros üveget. Kiöntötte a padlóra az üvegben lévő érméket és gondosan számolni kezdte. Háromszor is megszámolta, mert a végösszegnek nagyon pontosnak kellett lennie. Nem hibázhatott. Ezután óvatosan visszatöltötte a pénzérméket az üvegbe, rázárta a tetejét, és kisurrant a hátsó ajtón A hat háztömbnyire lévő patikába ment, amelynek ajtaja fölött a nagy vörös Indián Törzsfőnök képe volt látható. Türelmesen várt a patikusra, hogy szentelne rá egy kis figyelmet, de a patikus éppen nagyon el volt foglalva.
Tess - így hívták a kislányt - megcsoszogtatta a lábát a padlón. Semmi. Megköszörülte a torkát úgy, hogy a legkellemetlenebb hangot adja, amit csak lehet. Ez sem volt sikeres. Végül kivett egy érmét az üvegből és megkocogtatta a pult üvegét.

Ez használt!

- És te mit szeretnél? - kérdezte a patikus érezhetően bosszús hangon. - Éppen a testvéremmel beszélek Chicagóból, akit már ezer éve nem láttam - tette hozzá a patikus, mint aki választ sem vár a kérdésére.

- Én pedig az én testvéremről szeretnék beszélni veled - mondta Tess a patikuséhoz hasonlóan bosszús hangon. - Az öcsém nagyon beteg és egy csodát szeretnék venni neki.

- Tessék? - fordult hozzá a patikus.

- A neve Andrew és valami csúnya dolog nő a fejében, és az Apukám azt mondta, hogy csak egy csoda mentheti meg őt. Hát tessék mondani, mennyibe kerül egy csoda?

- Kislányom, mi nem árulunk csodákat. Sajnos nem tudok neked segíteni - felelte a patikus, kissé megenyhült tónusban.

- Figyelj, nekem van pénzem, meg tudom fizetni. Ha nem lenne elég, kipótolom. Csak mondd meg mibe kerül.

A patikus testvére, akivel eddig beszélgetett, jólöltözött férfi volt. Lehajolt a kislányhoz és megkérdezte:

- Mondd csak, miféle csodára van az öcsikédnek szüksége?

- Azt nem tudom - válaszolt Tess könnyes szemmel - csak azt tudom, hogy nagyon beteg és Anyu azt mondta, hogy valami operációra volna szüksége, de Apu nem tudja megfizetni, ezért szeretném odaadni az én pénzemet.

- Mennyi pénzed van? - kérdezte a chicago-i férfi.

- Egy dollár és tizenegy cent - felelte Tess alig hallhatóan - Ez az összes, ami van, de tudok többet is szerezni, ha kell.

- Nahát, milyen csodálatos véletlen! - mosolygott a férfi - Egy dollár és tizenegy cent - éppen az a pontos összeg, ami egy kisfiú csodájának az ára.

Egyik kezébe tette a pénzt, a másikkal kézen fogta a kislányt:

- Vezess engem haza hozzátok, szeretném látni az öcsédet és találkozni a szüleiddel. Lássuk,
hátha van nálam egy olyan csoda, amit te szeretnél.

A jólöltözött férfi Dr. Carlton Armstrong volt, sebészorvos, aki az idegsebészetre specializálódott. Ingyen elvégezte az operációt, és nem telt bele sok idő, amire Andrew ismét otthon volt, épen, egészségesen. Anya és Apa boldogan beszéltek arról az esemény -láncolatról, ami idáig vezetett.

- Ez a műtét egy igazi csoda volt - suttogta Anya - vajon mennyibe került volna?

Tess mosolygott. Ő pontosan tudta, mennyibe került a csoda: egy dollárba és tizenegy centbe. No és egy gyermek töretlen hitébe. Egy csoda nem a természet törvényeitől függ, hanem magasabb törvények működésétől. Isten mindig természetfeletti módon, a hitünk alapján cselekszik.







ÉJSZAKAI TELEFONHÍVÁS


A telefoncsörgésre riadtam fel. Hirtelen rápillantottam az órám világító számlapjára - mindjárt éjfél. Megrémültem, a szívem zakatolt.

- Mama? - alig hallom a suttogást a telefonban. Azonnal a lányomra gondoltam. Amikor a síró hang érthetővé vált, megszorítottam a férjem kezét.

- Mama, tudom, hogy késő van. De... ne szólj semmit, engedd, hogy én beszéljek! És mielőtt megkérdeznéd, igen, ittam. Néhány kilométerrel odébb csaknem lehajtottam az útról és...

Még lélegzetet vettem elengedtem a férjem kezét. Valami nincs rendben!

- ... és annyira megijedtem. Arra tudtam csak gondolni, hogy meghaltam. Én... én haza akarok menni. Tudom, hogy rosszat tettem, hogy elszöktem, tudom, hogy belebetegedtél az aggodalomba. Napok óta telefonálnom kellett volna neked, de féltem... féltem.

Belezokogott a telefonba. Ismét a lányom arcát láttam magam előtt. - Azt hiszem...

- Nem! Kérlek, hadd fejezzem be. Kérlek!

Megpróbáltam közbeszólni, de ő folytatta.

- Mama, terhes vagyok. Tudom nem lett volna szabad innom... különösen most nem, de hát úgy félek! Mama, annyira félek!

A hang elhallgatott, az ajkamba haraptam, és éreztem, hogy a szemem megtelik könnyel. Férjem hangtalanul kérdezte:

- Ki az?

Nem válaszoltam, mire felugrott, kiment a szobából és pillanatokkal később a fülére szorított hordozható telefonnal jött vissza. Valószínűleg a telefonáló meghallhatta a kattanást, mert megkérdezte.

- Ott vagy még? Kérlek ne tedd le! Szükségem van rád! Olyan magányos vagyok.

Miközben a telefont szorongattam, segítséget várva ránéztem a férjemre.

- Itt vagyok, nem teszem le - mondtam.

- Meg kellett volna mondanom neked, mama. Tudom, hogy meg kellett volna mondanom. De hát, amikor beszélgetünk, te folyton csak azt hajtogatod, hogy mit kell csinálnom. Minden förmedvényt elolvasol arról, hogyan kell beszélni a sexről, és csak beszélsz. Nem figyelsz rám. Soha nem hagyod, hogy elmondjam, mit érzek. Mintha az én véleményem, az én érzelmeim nem is lennének fontosak. Azért, mert az anyám vagy, azt hiszed, ismered az összes választ. Néha azonban nem válaszokra van szükségem, csupán azt szeretném, ha figyelnél rám. - Nagyot nyeltem, miközben ránéztem az éjjeliszekrényemet beborító ,,hogyan beszéljünk a gyerekeinkkel" irományokra.

- Figyelek rád - suttogtam.

- tudod, amikor már újra irányítani tudtam a kocsit, a kisbabára gondoltam, és arra, mi lesz velünk. Akkor hirtelen megláttam ezt a telefonfülkét, s mintha máris hallottam volna a hangodat, hogy nem szabadna inni, és autót vezetni... Taxit hívtam, haza akarok menni.

- Ez nagyszerű drágám - mondtam megkönnyebbülten.

A férjem közelebb jött, leült mellém, megfogta a kezemet. Kézszorítása azt jelentette, hogy helyesli amit mondok és teszek.

- Azt hiszem, már tudnék vezetni.

- Nem! - vágtam rá. - kérlek, várd meg a taxit. Ne tedd le a kagylót amíg a taxi oda nem ér.

- Haza akarok menni ,mama!

- Tudom, de tedd meg ezt az anyád kedvéért. Kérlek várd meg a taxit.

Csak akkor könnyebbültem meg, amikor hallottam, hogy a háttérben valaki a taxit emlegeti.

- Hazamegyek, mama - Kattanás, a telefon elnémult.

Felkeltem az ágyból, és bementem a 16 esztendős lányom szobájába. Sötét vett körül. A férjem utánam jött, átölelt, állát a fejemhez szorította. Letöröltem a könnyeimet.

- Meg kell tanulnunk, hogy figyeljünk rá - mondtam.

- Minden rendben - fordított maga felé. Átölelt én pedig a vállába fúrtam a fejem Perceken át álltunk így, aztán hátra léptem, lenéztem az ágyra.

- Mit gondolsz, meg fogja valaha tudni, hogy rossz számot hívott? - kérdezte a férjem.

Ránéztem az alvó lányunkra.

- Talán nem is volt olyan rossz az a szám.

- Mama, papa, mit csináltok? -szólt egy hang a takaró alól.

Odamentem a lányomhoz, aki álmosan bámult a sötétbe.

- Gyakorlunk - válaszoltam.

- Mit gyakoroltok? - motyogta, miközben visszafeküdt, a szeme becsukódott, már aludt is tovább.

- Hogy odafigyeljünk rád - suttogtam és megsimogattam az arcát.

Christine Craig







ÉLET VIZÉNEK KÚTJA




Volt egyszer egy kislány, szép volt, tündöklően szép, még a Napnál is ragyogóbb, mert tiszta szívével soha nem bántott meg senkit.

Egy napon aztán apja kiküldte őt a kútra az élet vizéért:

- Menj, vidd ezt a vödröt, és merítsd bele a kútba... Amikor megtelik vízzel, gyere vissza hozzám...
Úgy tett a lány, ahogy az apja kérte, mikor a vödör színültig telt a kút friss vizével, elindult hazafelé.
Ám mire hazaért, egy üres vödröt tartott a kezében.

- Mi történt? - kérdezte az apja.

- Ó, semmi... a vödröt, ahogy kérted belemerítettem a kútba, és megtöltöttem az élet friss vizével...

- Hiszen ez a vödör üres - mondta az apja, és nevettek mindketten. - Hová lett, gyermekem, az élet vize?

- Mindent úgy tettem, ahogy tanácsoltad. Ám ahányszor csak belemerítettem a vödröt a tiszta vizű kútba, megjelent egy ember, s mert szomjas volt, neki adtam az utolsó csöppig...

Így ment ez végtelenségig, míg a kút ki majdnem száradt.

Végül épp annyi vizet adott, amennyivel az utolsó vödröt telemertem.

Az apa mosolygott:

- És hol van az a víz?

- Mindenfelé... amerre jártam, mindenkinek adtam belőle, aki kért.


"Adj jót, ha adni tudsz - ha jót nem tudsz adni, ne adj semmit."







FÉLELEM A HALÁLTÓL


A halál a városfalnál ül, és vár. Egy okos ember érkezett a városba, aki meglátja őt és megkérdezi:

- Halál, te mit keresel itt?

A halál azt válaszolja:

- Bemegyek a városba, és elviszek 100 embert. Az okos ember beszalad a városba, és azt kiáltja:

- Jön a halál, 100 embert el fog vinni!

Az emberek beszaladtak a házukba és több hétre bezárkóztak. 5000 ember halt meg. Amikor az okos ember elhagyta a várost, a halál még mindig ott ült. Az okos ember dühösen kiabált:

- 100 embert akartál elvinni, de 5000 halt meg!

A halál így válaszolt:

- 100-at elvittem, időset, beteget, mint mindig. A többit a félelem vitte el ... ezért te vagy a felelős!









A KIRÁLY ÉS A BÖLCS


Egy bölcs haladt át a híres király fővárosán. Séta közben észrevett egy pénzérmét az úton. Felvette. Meg volt elégedve egyszerű megélhetésével, és nem használta ezt az érmét. Így azt tervezte, hogy annak adományoz, akinek szüksége van rá. Egész nap mászkált az utcákon, de nem talált senkit. Végül elérte a pihenőhelyet, és ott töltött egy éjszakát.

Másnap reggel felébred a mindennapi tevékenységére, és látja, hogy egy király háborúra kész hadseregével egy másik állam megszállására készül. Amikor a király meglátta a bölcset állni, megparancsolta, hogy állítsák le a seregét. Odament a Bölcshöz, és azt mondta:

,,Ó, Nagy Bölcs, háborúba indulok, hogy megnyerjek egy másik államot, hogy az államom bővülhessen. Szóval áldj meg, hogy győzzek!"

Gondolkodás után Sage egy pénzérmét adott a királynak! A királyt ez zavarta és bosszantotta, mert mi haszna van egyetlen érmének, miközben ő már az egyik leggazdagabb király!

Kíváncsian megkérdezte egy bölcset: ,,Mit jelent ez az egyetlen érme?"

Egy bölcs elmagyarázta: ,,Ó, nagy király! Tegnap találtam ezt az érmét, miközben a fővárosa utcáin sétálgattam. De nem volt hasznom belőle. Ezért úgy döntöttem, hogy egy rászorulónak adományozom. Estig mászkáltam a fővárosodban, de nem találtam ilyet. Mindenki boldog életet élt. Úgy tűnt, elégedettek voltak azzal, amijük van. Így hát nem találtam senkit, akinek odaadja ezt az érmét. De ma, ennek az államnak a királya, még mindig szeretne többet nyerni, és nem elégedett azzal, amije van, úgy éreztem, szüksége van erre az érmére.

A király belátta hibáját, és feladta a tervezett háborút.


,,Meg kell tanulnunk elégedettnek lenni azzal, amink van. Igen, mindannyian többre vagy jobbra vágyunk, mint amennyi már van, de ne veszítsük el az örömünket arra ami már meg van.
Akadnak olyanok, akiknek nem biztos, hogy az van, ami nekünk, és lesznek, akiknek sokkal több van, tőlünk. Ne hasonlítsuk össze a miénket másokéval, legyünk boldog és elégedettek, éljünk egészséges életet.










RAJZOLD LE A BÉKESSÉGET!

 
Egy festőt egyszer arra kértek, rajzolja le a békességet. A feladat egyszerűnek látszott, s ő nyomban neki is látott.

Rajzolt tengert, széltől mentesen, rajta egy hajót, mely állt csöndesen.
Utasa mind lusta álomba merült..., s a kép összegyűrve a szemétre került. Nem békesség volt a papíron, hanem szélcsend és unalom.

Aztán újabb rajzba kezdett, s egy szundító öreg bácsit festett.

De békességet nem ábrázolt ez sem, nekiállt hát, hogy tovább keressen.

Rajzolt virágot, csöndes téli tájat, békésen legelésző birkanyájat...

A papírkosár lassan tele lett, s közben be is esteledett.

Ám az este sem volt békés, messziről hallatszott a mennydörgés. Vihar közeledett, az ég rengett, a festő az ablaknál töprengett. Nézte a szélben sodródó leveleket, a villámokat, mik átjárták az eget. A ház előtti tölgy recsegve hajlongott, kövér esőcseppek verték az ablakot.

A festő nem tudta, tovább hogyan legyen, Istent kérte hát, hogy csodát tegyen.

Tekintete ekkor ismét a fára esett, s ott meglátta, amit egész nap keresett. A fa egyik vastag benső ágán, úgy a fának szíve táján, a viharról szinte mit sem sejtve, ült egy madár, fejét szárnya alá rejtve. Nyugodtan aludt, miközben zengett az ég.

Ez hát az igazi békesség.

- Uram, te megmutattad békességedet! - szólt a festő, és nem tévedett.

Csodálatos isteni békesség ez, mit a viharban alvó madár jelképez.

A világ legyen bármily nyugtalan, ha szívünkben Isten békessége van. Ő minden gondot vállára vesz, s bennünket szabaddá, békéssé tesz. Az Ő békessége tökéletes, minden félelemtől mentes.
Nekünk szánja ezt a békességet, s tőlünk csak egyet kér: engedelmességet.







A VÁROS KÚTJA

 
Volt egyszer egy király, akinek vára egy magas hegy tetején állt, és a birodalmára nézett. Az uralkodó annyira népszerű volt, hogy a közeli város lakói mindennap ajándékokat küldtek neki, és születésnapját az egész királyságban megünnepelték.

Az emberek szerették, mert közismerten bölcs és igazságos volt az ítéleteiben. Egy napon tragédia sújtott le a városra. A város vize beszennyeződött, és minden férfi, nő és gyermek megőrült. Csak a király nem, akinek saját kútja volt. Nem sokkal a tragédia után, a bolond városlakók beszélni kezdték, hogy a király “különösen" viselkedik, az ítéletei nem helyesek, és a bölcsessége színlelés csupán. Néhányan az is feltételezni merészelték, hogy a király megőrült. Népszerűsége hamarosan szétfoszlott. Az emberek már nem hoztak neki ajándékokat, nem ünnepelték a születésnapját. A hegy tetején élő magányos királynak nem maradt senkije. Egy nap elhatározta, hogy lemegy a hegyről és ellátogat a városba. Meleg nap volt, ezért ivott egyet a város kútjából. Aznap éjjel hatalmas ünneplés volt a városban, az emberek boldogok voltak, hogy imádott királyuk “visszanyerte a józan eszét".

(Dan Millman - A békés harcos útja)


Így járhatunk, ha hatással van ránk a világ.







VIHAROS TENGER


Egy férfi épp csak megnősült és a feleségével hazafelé tartottak. Egy tavon keltek át egy csónakban, mikor hirtelen egy nagy vihar támadt.

A férfi egy harcos volt, de a nő nagyon megijed, mert úgy tűnt, hogy szinte reménytelen a helyzet.

A csónak kicsi volt és a vihar tényleg hatalmas volt, és bármely pillanatban elsüllyedhettek. De a férfi csendben ült, nyugodtan, csendesen, mintha semmi sem történt volna.
A nő remegett és azt mondta:

- Te nem félsz? Lehet ez lesz az életünk utolsó pillanata! Nem úgy néz ki, hogy képesek leszünk elérni a másik partot. Csak ha valami csoda meg nem ment minket; másképp biztos a halál. Te nem félsz? Őrült vagy, vagy mi? Te kőből vagy, vagy mi?

A férfi nevetett és kihúzta a kardját. A nő még tanácstalanabb lett: Mit csinál?
Ekkor a férfi közel rakta a meztelen kardot a nő nyakához, annyira közel, hogy csak egy pici rés maradt, majdnem érintve a bőrét. Azt mondta:

- Félsz?

A nő elkezdett nevetni és azt mondta:

- Miért kellene félnem? Ha a kard a te kezedben van, miért kellene félnem? Tudom, hogy szeretsz engem.

A férfi visszatette a kardját és azt mondta:

- Ez a válaszom: tudom, hogy Isten Szeret engem, és a vihar az Ő kezében van. TEHÁT AKÁRMI IS FOG TÖRTÉNNI, AZ JÓ LESZ. Ha túléljük, jó; ha nem éljük túl, jó, mert minden az Ő kezében van és Ő nem képes semmi hibát véteni.




 









 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Próza  
115 éve született Wass Albert
  2023-01-08 20:15:46, vasárnap
 
 














115 ÉVE SZÜLETETT WASS ALBERT


115 éve született Wass Albert erdélyi magyar író és költő (Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) ősi arisztokrata családba, amely 1047-ig vezeti vissza eredetét.

Teljes Nevén: Szentegyedi és czegei gróf Wass Albert. A Wass család eredete az Árpád-korig vezethető vissza, és egyike Erdély legrégibb nemesi családjainak. A család 1744-ben, Mária Teréziától kapott grófi címet. Nagyapja, Wass Béla országgyűlési képviselő majd Szolnok-Doboka vármegye főispánja volt. Apja Wass Endre (1886-1975), anyja losonczi báró Bánffy Ilona (1883-1960). Kolozsvárott, Debrecenben, majd a németországi Hohenheimben és Párizsban, a Sorbonne-ontanult. 1932-ben visszatért Erdélybe. 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceausescu elnökségének éveiben Romániában könyveit betiltották. Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt. Magyarországon szélesebb körben csak halála után fedezték fel. Ismert könyve a Kard és kasza, amelyben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet saját ősi nemzetségének történetén szűrve, 1050-től egészen a jelenkorig. A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották.

Lelkes vadász volt, szülőföldje hegyeihez mindig hű maradt. Az itt élő embereket rendkívüli módon szerette és tisztelte, ami kitűnik munkáiból is. Korán elkezdte írói karrierjét, első könyve, egy verseskötet 19 éves korában jelent meg. Az irodalmi sikert az 1934-ben megjelent A farkasverem című regény hozta meg számára, aminek köszönhetően Baumgartner- díjban részesült.

A háború szörnyűségei őt is érintették, mint alhadnagy Ukrajnába került a 9. Magyar Királyi Lovassággal. A hadseregben különböző beosztásokat látott el. A II. világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át. Nem várta meg Észak- Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 tavaszán átlépte a nyugati határt, az emigrációt választotta. 1951-ig Németországban élt, majd az Amerikai Egyesült Államokban.

Magyarországon csak halála után fedezték föl, műveit a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban szinte ismeretlen volt. Leghíresebb könyve a Kard és kasza. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult, A Funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza.

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége, nagy idők koronatanúja - az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke - Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

Kiállt és küzdött a magyar érdekért, nyíltan elmondta a véleményét minden érdekcsoportról és mindenféle hatalomról, ugyanakkor képes volt a felülemelkedésre is.

"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
(Albert Wass de Czege - 1979)







Wass Albert: A BUJDOSÓ IMÁJA


Uram, ki fönt az égben
lakozol a fényességben,
gyújtsd föl szent tüzedet
az emberek szívében.

Az emberek agyára
áraszd el bölcsességed.
Értsék meg valahára
mi végből van az élet.

Arasznyi kis idő csak,
mely ajtódig vezet.
De előre csak a jó visz,
a gonosz vissza vet.

Legyen megint az ember
képedre alkotott!
Utálja meg már egyszer
mit maga alkotott.

Romlandó kincsekért
ne törje magát senki.
Igyekezzék helyettök
jobb kincseket szerezni.

Jó tettek nyugalmát.
Derűt és békességet.
Mit el nem fúj az orkán
s rontó tűz meg nem éget.

Gőgből és gyűlöletből
mindent, mit föltalált:
vedd ki Uram kezéből
a keserű pohárt.

Rémségek éjszakáját
váltsad föl virradatra.
Az emberi világot
szebbre és igazabbra.

Hogy törvények közt az első
a szeretet legyen.
Üljön jóindulat
a kormányszékeken.

Az igazság előtt
hajoljon meg a fegyver
s élhessen szabadon
e földön minden ember.

És legyen egy akol.
És egy legyen a pásztor.
Növelj pásztorbotot
virágzó rózsafából.

S ha mindeneket szépen
elrendeztél ekképpen:
a népek közt, Uram
nekem is van egy népem.

Ha érdemét kegyednek
a szenvedéssel méred,
úgy egynek sincsen annyi
szent jussa, mint e népnek.

Mások bűnéért is
őt verte ostorod.
Sok súlyos nagy keresztet
szó nélkül hordozott.

Legjobb fiait vitte
mindég a Golgotára
s jótettének soha,
csak bűnének volt ára.

Uram, adj békességet
a Kárpátok között!
Sehol még földet annyi
könny s vér nem öntözött.

Sehol még annyi színes
nagy álom nem fakadt
s árvábbak prófétáid
sehol sem voltanak.

Sehol annyi virág
és sehol annyi bánat.
Szeresd jobban, Uram,
az én szegény hazámat!

Bár megtagadta tőlem
a békét s kenyeret:
engem sújtasz, Uram,
amikor őt vered.

Mert népem. Fajtám. Vérem!
Fájdalma bennem ég!
Szánd meg Uram Isten
Attila nemzetét.

Adj békés aratást
sok vérvetés nyomán.
Nyugodjék meg kezed
gondverte otthonán.

S ha áldásod e földön
elért kicsinyt, nagyot:
jussak eszedbe én is,
ki bujdosó vagyok.

A Kárpátok alatt,
ahol apáim éltek,
rendelj ki nekem is
egy csöndes menedéket.

Csak akkora legyen, hogy
elférjek én s a béke.
Nézzen az ablakom
patakra, fára, rétre.

Kenyér mellé naponta
jusson egy szál virág
s láthassam, amint Téged
dicsér egy új világ...

Uram, ki fönt az égben
lakozol fényességben,
hallgasd meg kegyesen,
hallgasd meg könyörgésem.

(Bajorerdő, 1947)







Wass Albert: MIT JELENT MAGYARNAK LENNI




Wass Albert erdélyi magyar író 1908. január 8-i születésének 115. és a költő 1998. február 17-i halálának közeledő 25. évfordulóján emlékezzünk meg róla sok szép idézete közül az egyikkel. Talán a legszebbel.


A hazaszeretetről szól.


"Abban a percben meg kellett volna érezzem, hogy mit jelent magyarnak lenni. Elsősorban jelent örömet, mindazt az örömet, ami becsületes szándékban s a munkában megterem, meg azt az örömet is, hogy az igazság mindig erősebb a hamisságnál, még akkor is, ha hosszú ideig szemérmesen eltitkolja erejét. Második sorban jelent büszkeséget, hogy bírni tudtuk a szenvedést, amit azért rakott Isten a vállunkra, hogy általa megerősödjünk egyrészt, másrészt pedig tanuljunk belőle és igazságosabbak tudjunk lenni másokkal, mint azok voltak velünk. Jelent még erős és jókedvű elhatározást is, hogy no világ, most aztán csudálkozz, ha újra kezembe veszem a kaszát. De ugyanakkor bánatot is jelent, igaz testvéri bánatot azok miatt, akik számára továbbá is a remény marad magyarságuk egyetlen vigasztalása. Ennyi mindent jelent magyarnak lenni, és éppen az a szép benne, hogy örömet is és bánatot is, büszkeséget is és erős elhatározást is egyszerre jelent."

Wass Albert: Mit jelent magyarnak lenni /Wass Albert: Jönnek/







"Nekem semmim sem volt, csak a hegyeim s egy asszony, akit szerettem. S ez a kettő együtt többet ért, mint a világ valamennyi palotája, vagyona és hivatala. Senki sem vesztett ebben a játékban annyit, mint én."
(Adjátok vissza a hegyeimet!)


Maradnak az igazak és a jók.
A tiszták és békességesek.
Erdők, hegyek, tanok és emberek.
Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!

(Wass Albert:Üzenet haza Bajorerdő, 1948.)


WASS ALBERTRE EMLÉKEZVE - Vangelis

Link



Wass Albert Az erdő

Link



WASS ALBERT OTTHON

Link










 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 20063
  • e Hónap: 59884
  • e Év: 237759
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.