Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Túrós pogácsa
  2014-05-20 19:32:54, kedd
 
  40 dkg finomliszt
40 dkg tehéntúró
16 dkg szobahőmérsékletű libazsír
1 tojás
3 dkg friss élesztő
Kevés cukor
3 teáskanál só
2 dl simára kevert 20 % tejföl (hajtogatáskor megkenni)
A pogácsa tetejének megkenéséhez, még egy tojás (kissé felverve)
Az élesztőt, langyos, cukros vízben vagy tejben felfuttatjuk. A túrót villával összetörjük, a lisztet átszitáljuk, és elkeverjük a sóval.
A hozzávalókból kellemesen rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva fél órára betesszük a hűtőbe.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és ecsettel vékonyan megkenjük a tejföllel.
Hajtogatás: Jobbról balra, balról jobbra, alulról felfelé, felülről lefelé. Nem kell várni, rögtön nyújtható, majd ezt is lekenjük tejföllel.
A végleges nyújtáskor kb. másfél - két cm vastagságúra sodorjuk. Kiszaggatjuk.
A másik felvert tojással bekenjük a tetejét és megszórjuk (bármivel, vegyesen) sajttal, tökmaggal, napraforgó maggal, szezámmaggal.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. 200 C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Spagettis padlizsántekercs: így tekerj a zöldségbe tésztát
  2014-04-25 16:12:24, péntek
 
  Előre lehet vele dolgozni, és csak a vacsora tálalása előtt dugom be a sütőbe. Kissé macerás elkészíteni, de megéri a fáradságot.

SPAGETTIS PADLIZSÁNTEKERCS
Hozzávalók:

2 db padlizsán
30 dkg spagetti
6 evőkanál extra szűz olívaolaj
10 szem paradicsom
1 teáskanál szárított bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
2 ág kakukkfű
1,5 dl tejszín
3 evőkanál reszelt parmezán sajt
só, darált bors

Mossuk meg jól a padlizsánokat, kocsányos szárát vágjuk le, majd szeleteljük fel hosszában fél centis szeletekre. A két szélén lévő kisebb szeleteket vágjuk apró kockákra, a nagyobbakat terítsük szét az asztalon és enyhén hintsük meg sóval.

Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyünk bele a besózott padlizsánszeletekből. Mindkét oldalát erős lángon süssük három percig, míg szépen meg nem pirul.


Egy másik serpenyőben csorgassunk négy evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele az összezúzott fokhagymát és pár percig hevítsük, míg a fokhagyma sülni nem kezd. adjuk hozzá a felkockázott padlizsánvégeket, daráljunk rá a borsot, tépkedjünk rá kakukkfűleveleket és hintsük meg bazsalikommal. Ha a padlizsán már kezd sülni, tegyük hozzá a meghámozott és felkockázott friss paradicsomot, ízesítsük sóval, és közepes lángon főzzük 5-6 percig.

Főzzük ki sós vízben a spagettit, majd keverjük össze a padlizsános paradicsomszósszal. A szószból pár evőkanálnyit hagyjunk meg.

Kezünkkel hajtsunk össze egy maréknyi paradicsomos spagettit, majd tegyük a megsült padlizsánszelet közepére és tekerjük bele. Tegyük sorjában egymás mellé egy olívaolajjal kikent tűzálló sütőedénybe. Tetejére kanalazzunk a paradicsomszószból, csorgassuk meg tejszínnel, és szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Tegyük forró sütőbe, ahol 150 fokon 30 perc alatt pirosra sül.

Igazi nyári tésztaétel. Jó pár évvel ezelőtt készítettem először. Azóta a kedvenc nyári tésztaételem lett, főként grillpartik alkalmából készítem.
Kaldeneker.hu






 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Készítsünk igazi olasz pizzát otthon!
  2014-04-15 14:44:11, kedd
 
  A pizzát legtöbben imádják, és mivel ezerféle recept létezik, sokszor igencsak kemény fejtörést okoz, hogy eligazodjunk, megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Pedig pizzát készíteni otthon, igazi élvezet: olcsóbb, azt teszünk rá, amit akarunk, tőlünk függ, hogy vékonyabb, vastag, omlós, csípős vagy éppen halmozásig tele van sajttal.

Nézzünk egy receptet, hogyan készül az igazi olasz alaptészta. Ebből az adagból körülbelül 4 darab 25 centiméteres átmérőjű vékony pizza készül.

Hozzávalók:

300 ml víz,
3 evőkanál extra szűz olívaolaj,
500 g liszt,
2,5 dkg élesztő (fél kocka),
1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só.
Elkészítés: Langyos vízben keverjük el a cukrot, olívaolajat és az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztet szitáljuk egy nagyobb edénybe, amelyben könnyedén meg tudjuk gyúrni majd, adjuk hozzá a sót és a felfuttatott élesztőt. Keverjük össze, majd gyúrjuk meg jó alaposan, addig, amíg elválik a kezünktől. Nem szabad túl kemény se legyen.

Amikor készen vagyunk a tetejére kenjünk egy kevés olívaolajat, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni legalább egy órán keresztül. Ha duplájára kelt, tegyük ki a tésztát egy lisztezett deszkára, majd gyúrjuk jól át míg sima nem lesz, és a levegő is kimegy belőle. Ezután vágjuk fel négy egyforma darabra és hagyjuk még egy negyedórát állni őket, majd formázzunk belőlük pizzalapokat és tegyük a sütőbe.

Hogy mit teszünk a tetejükre, annak már csak a fantáziánk szab határt.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Sonkás sajtos tészta
  2014-04-08 09:17:31, kedd
 
 
Hozzávalók:
40 dkg fodros kockatészta, 25 dkg sajt, 15 dkg sonka, 2 dl tejföl, 1 tojás, só;

a tál kikenéséhez: 1-2 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Közben a sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, a sonkát pedig apróra vágjuk. A tojást felverjük, enyhén megsózzuk és belekeverjük a tejfölbe. Egy tűzálló tálat kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljára teszünk egy réteg tésztát, megszórjuk sajttal meg sonkával és meglocsoljuk a tojásos tejföllel. Addig folytatjuk a rétegezést míg a hozzávalók elfogynak. Lényeges, hogy a tetejére sajt kerüljön. Sütőbe tesszük és 15 perc alatt összesütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Fokhagymás-sajtos tészta
  2014-02-12 18:11:10, szerda
 
  Fokhagymás-sajtos tészta

Hozzávalók:
1 jó nagy fej fokhagyma
1 fej hagyma
10 dkg füstölt karaván krémsajt
oliva olaj
5 dkg vaj
2 dl főzőtejszin
2 dl viz
1/2 leveskocka

bors
petrezselyem, bazsalikom
kakukkfű
spagetti v. más tészta

Aki szereti, egy kis chilit is
karikázhat bele!
Fokhagymás-sajtos tészta képes recept

Elkészítés:
A fokhagymát gerezdekre szedjük és megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk.
Az oliva olajat és a vajat felmelegítjük és a hagymát, fokhagymát szép lassan megdinszteljük. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, ezért kevergessük. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk, majd felengedjük a vízzel. Botmixerrel simára dolgozzuk, majd visszatesszük kis lángra és a tejszínt és a krémsajtot hozzáadva addig forraljuk még a sajt teljesen megolvad.
A tésztát megfőzzük.
Tálalásnál a tésztára öntünk a mártásból és vágott petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
7 különleges, könnyen elkészíthető tésztaétel vacsorára
  2014-01-25 18:42:35, szombat
 
  7 különleges, könnyen elkészíthető tésztaétel vacsorára

Egy tészta vacsora gyorsan elkészíthető, változatos, és jól variálható, olasz konyhaszinte nincs olyan, aki ne szeretné. Az esti főzőcskézésből akár közös program is lehet, utána pedig igazi romantikus vacsora következik, anélkül, hogy órákig kellett volna a tűzhely mellett állnotok. Íme, a kedvenc receptjeink.



Spenótos, mascarponés tészta

Hozzávalók: 200 g széles metélt tészta, 4-5 ek olívaolaj, 200 g fagyasztott leveles spenót, 2 gerezd fokhagyma, só, fekete bors, 1 chili paprika, 25 g fenyőmag, 160 g mascarpone, 100 ml tejszín, 30-40 g parmezán sajt

Elkészítés: A kiolvasztott spenótot melegítsd össze az olajon a sóval, a borssal, az apróra vágott fokhagymával és a chilivel.
A tésztát főzd meg sós vízben, a fenyőmagot pedig zsiradék nélkül pirítsd meg.
A mascarponét és a tejszínt add a spenóthoz, majd forgasd össze vele a tésztát. Tálaláskor szórd meg a fenyőmaggal és reszelt parmezánnal.



Fehérboros, gombás tészta

Hozzávalók: 50 dkg penne vagy spagetti, 2 ek vaj, 1 ek olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg prosciutto sonka, 25 dkg csirkemell filé, 20 dkg csiperkegomba, 2 -3 ek sűrített paradicsom, 1,5 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, só, bors, tálaláshoz parmezán sajt.

Elkészítés: A vajon és az olívaolajon párold meg a kockára vágott hagymát, majd süsd meg benne a szintén felkockázott sonkát. Fehéredésig főzd benne a felcsíkozott csirkehúst, majd add hozzá a gombát is, végül pedig jöhet a sűrített paradicsom, majd az egészet felöntheted a borral. Ha a bor fele elfőtt, sózd, borsozd és öntsd fel a tejszínnel, majd amíg rotyog, főzd ki a tésztát. Melegen tálald, parmezánnal.



Csirkés, sajtos tészta

Hozzávalók: 80 dkg csirkemell filé, 25 dkg natúr vagy tejszínes krémsajt, 1 közepes fej vöröshagyma, só, 1/2 kk őrölt bors, 1 tk majoránna, 1 tk bazsalikom, olívaolaj, 40 dkg penne vagy metélt tészta.

Elkészítés: Egy kevés olajon fonnyaszd meg a felkockázott hagymát, majd tedd rá a felkockázott, sózott, borsozott csirkemellet. Add hozzá a bazsalikomot és a majorannát, majd pirítsd fehéredésig. Ekkor add hozzá a krémsajtot, és forrald össze az egészet, majd tedd a kifőtt tésztára.



Pulykás rakott tészta

Hozzávalók: 40 dkg penne vagy szélesmetélt, 60 dkg pulykamell, 1 ek. sűrített paradicsomszósz, 6 dkg vaj, só, bors, 25 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, vaj a tál kikenéséhez.

Elkészítés: A tésztát főzd meg sós vízben. Közben a húst vágd vékony szeletekre, sózd, borsozd és a vajon mindkét oldalát pirítsd meg a szeleteknek. A sajtot, a paradicsomszószt és a tejfölt keverd a tésztához, majd a felét fektesd kivajazott jénaiba, tedd rá a hússzeleteket és locsold meg azzal a vajjal, amiben sütötted őket, majd takard be a maradék tésztával. 180 fokon, 30 percig süsd.



Cukkinis tésztacukk tészta

Hozzávalók: 500 g tészta, 2 közepes cukkini, pár gerezd fokhagyma, bacon, kb. 2 marék borsó, 2 tubus sajtkrém, só, bors, bazsalikom, ízlés szerint fűszerek.

Elkészítés: A bacont, a cukkinit és a fokhagymát vágd apró darabokra, majd pirítsd meg őket, és add hozzá a borsót is. A kifőtt tésztához keverd hozzá a sajtkrémet, majd forgasd a baconos cukkinihez, add hozzá a bazsalikomot és a fűszereket, majd néhány perc pirítás után tálalhatod is.



Vargányás tészta

Hozzávalók: 3 közepes fej vargánya gomba, 4 szelet sonka, 150 ml tejszín, frissen őrölt bors, diónyi vaj, 200 g száraz tészta, parmezán sajt, petrezselyem.

Elkészítés: A gombát tisztítsd meg s csíkozd fel. Egy kevés vajon pirítsd meg a felcsíkozott sonkát, majd add hozzá a gombát is, és pirítsd, amíg megpuhul. Keverd hozzá a tejszínt, ízesítsd borssal és szórj bele egy kis parmezánt. A kifőtt tésztát forgasd össze a szósszal, tálaláskor pedig szórd meg parmezánnal és frissen vágott petrezselyemmel.



Zöldséges tészta

hozzávalók: 25 dkg tészta, 2 ek mogyoróolaj, 5 gerezd fokhagyma, 4 szelet gyömbér, egy öntetnyi (kb 1/2 ek) gombás szójaszósz, 2-3 ek világos szójaszósz, 1 kis sárgarépa, 2 szelet kaliforniai paprika, csíkokra vágva, 10 dkg ceruzabab, 5 szál újhagyma 1 cm-es darabokra vágva, 6-7 koktélparadicsom félbe vágva, 5 g szárított felhőfül gomba.

Elkészítés: A tésztát főzd meg sós vízben. Közben egy wokban forrósítsd fel az olajat, barnítsd meg benne a gyömbért és a fokhagymát, majd vedd ki őket a serpenyőből. Puhítsd meg benne a sárgarépát, majd add hozzá a gombát, amit előzőleg beáztattál, valamint a paprikát, és süsd néhány percig. Ez után add hozzá a ceruzababot, majd néhány perc múlva az újhagymát, koktélparadicsomot és a tésztát is. Várj néhány percet, hogy a főtt tészta is piruljon, majd locsold meg a szószokkal, és már kész is.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Túrós csusza barátnőm módjára.
  2014-01-21 11:32:39, kedd
 
  Túrós csusza barátnőm módjára.
Tésztás étel kedvelőknek a mai ajánlatom Marika konyhájából.
Köszönöm szépen Marika.
Már készítettem én is,nagyon finom,ajánlom Nektek is.

Túrós csusza barátnőm módjára

Széphalomban tanultam és azóta csak így készítem:
A szalonnát piros ropogósra sütöm, majd kiszedem a lábasból és félre teszem. A kisült zsiradékba kb 3 dl tejfölt megsütök.Ugy történik, hogy egyfolytában keverem míg meg nem barnul és apró darabokra esik, mikor megsül olyan mintha apró töpörtyűk lennének és nagyon finom ízt ad a kifőzött tésztának.
Erre rakom a túrót a tésztát, a félre tett ropogós szalonnát és jól összekeverem.
Tálaláskor még meglocsolom tejföllel.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Brokkolikrémes tészta
  2013-11-15 16:18:36, péntek
 
  Hozzávalók:

1 nagyobb csokor brokkoli
10 dkg tészta
10 dkg mascarpona
1/2 dl tejszín

őrölt bors
1 db zöldségleveskocka
1/2 citrom leve
1 ek olaj
A brokkolit szedjük rózsáira, majd a visszamaradt szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra.

Egy fazékba öntsünk vizet, majd adjuk hozzá az olajat, a zöldségleveskockát, sót, és forraljuk fel. Amikor már forr, először tegyük bele a brokkoli feldarabolt szárrészét, majd főzzük félpuhára. Ezután adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit, és pár perc alatt főzzük roppanósra. Ekkor egy szűrőkanállal szedjük ki , és hideg vízzel öblítsük le.

A brokkoli rózsákból tegyünk félre néhány darabot. A többi brokkolihoz adjuk hozzá a mascarponét, a tejszínt, a citromlevet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pépesítsük.

A visszamaradt főzőlevet újra forraljuk fel, majd tegyük bele a tésztát, és főzzük ízlés szerint puhára. Ezután szűrjük és hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.

Ezután a pépesített meleg brokkoliszószhoz keverjük hozzá a tésztát, majd a félretett brokkolit is óvatosan keverjük hozzá.

Az elkészült tésztát rögtön tálaljuk. Ízlés szerint frissen őrölhetünk rá borsot, és megcsepegtethetjük még citromlével is.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Spagettis torta
  2013-11-09 11:29:52, szombat
 
  Spagettis torta

Hozzávalók:

1/2 kg spagetti száraz tészta

olaj
30 dkg párizsi
450 gr tejföl
3 db tojás
ételízesítő
bors
15 dkg reszelt sajt
1 fej vöröshagyma

A 28 cm-es torta forma kikenéséhez:
margarin
szóráshoz:morzsa
A spagettit forró lobogó sós vízben kifőztem,majd leszűrtem,vízzel leöblítettem.
Egy tálba tettem.
A párizsit lereszeltem(durvábbra),egy fej vöröshagymát felaprítottam,olajon üvegesre pároltam,megszórtam piros paprikával,rátettem a reszelt párizsit(hússal is készíthető),kicsit megborsoztam,pici vizet öntöttem rá,majd fedő alatt 10-15 perc alatt megsütöttem,mint a pörköltet.
A tojásokat felvertem,a tejföllel,kevés borssal,ételízesítővel összekevertem.
A tálban várakozó tésztára öntöttem,majd összekevertem a párizsis pörkölttel,majd a tojásos tejföl 2/3 részét is hozzákevertem.
A torta formát kivajaztam,morzsával meghintettem,majd a tálban lévő spagettit bele tettem.
Az 1/3 rész tojásos tejföllel lekentem,reszelt sajttal megszórtam.
200 fokon 20 -25 percig sütőben sütöttem,míg szép színt kapott a tetején a sajt.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Kelbimbós sajtkrémes tészta
  2013-09-15 11:09:32, vasárnap
 
  Hozzávalók:
30 dkg csavart tészta, 30 dkg kelbimbó, 20 dkg sajt, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, bors, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál majoránna; a tálaláshoz: 5 dkg sajt

Elkészítése:
A tésztát és a kelbimbót, külön-külön, enyhén sós vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük.
Fele vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és kissé megfonnyasztjuk, majd rászórjuk a lisztet és kissé megpirítjuk, vigyázva, hogy nehogy leégjen. Felöntjük a tejjel és csomómentesre kavarjuk, ízesítjük sóval, borsóval és majoránnával, majd kiforraljuk.
Mikor besűrűsödött, félrehúzzuk és belekavarjuk a reszelt sajtot.
A megmaradt vajat felforrósítjuk és a félbevágott kelbimbókat megpirítjuk benne.
Tálalás előtt a tésztát összekeverjük a sajtkrémmel és a kelbimbóval, tetejét pedig megszórjuk kevés reszelt sajttal.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
     3/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2526
  • e Hét: 11171
  • e Hónap: 17543
  • e Év: 68334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.