Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Eperlekvár fél óra alatt
  2013-05-19 22:42:39, vasárnap
 
 

Amire szükséged lesz:
1,5 kg eper
2 ek citromlé
1 cs befőző cukor

Így csináld:
1. Mosd meg, csumázd ki az epret és vágd kisebb darabokra, majd egy lábasban a cukorral és a citromlével forrald fel.
2. Tegyél egy kis kanállal egy tányérra, akkor jó a lekvár, ha néhány perc után megszilárdul. Ha még nem, főzd tovább néhány percig.
3. Töltsd a kész dzsemet üvegekbe, a tetejére gumizz celofánt és úgy tekerd rá a kupakját.
4. Hűvös helyen tárold !
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Túrófánk egyszerűen
  2013-05-19 22:36:54, vasárnap
 
 
Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy Rama
25 dkg tehéntúró
2 tojás sárgája

1 csomag sütőpor
12 dkg kristálycukor
A sütéshez:
étolaj

Elkészítés:

A lisztet a vajjal nyújtódeszkán összegyúrjuk, ezután hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a tojások sárgáját, kevés sót, a sütőport és a cukrot.

A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban világossárgára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Az egyre melegebb időben jól esik a hűsítő Nyári tea
  2013-05-19 21:43:00, vasárnap
 
  Igen hosszú volt az idén a tél, lassan jött a tavasz. Alig mertük hinni, hogy egyszer csak arra fogunk panaszkodni, melegünk van. A jó meleg szoba helyett a hűsre vágyunk, és a forró teát felváltják majd a jeges italok.
Gyógyteából nem szoktunk hideget inni. Pedig vannak olyan gyógyfüvek, melyeket hidegen is élvezet kortyolni. Ilyen keverékünk a Nyári tea, melyet jóízű növényekből kevertünk össze és amelyet bármikor, bárkinek ajánlunk. Lehet melegen is inni, de igazi íze, aromája akkor jön elő, ha gyors hűtéssel készítjük el.
Erősebb teát készítsenek egy evőkanálnyi teafűből és 2,5 dl vízből. Forrázás után dobjanak bele néhány jégkockát, hogy hamar kihűljön. Ízesíteni is lehet kevés citrommal, mézzel. Korlátlan mennyiségben és ideig lehet inni.
A benne taláható citromfű nyugtató hatású, a zsálya meghosszabbítja a sejtek élettartamát, jótékony hatása van a szervek számára létfontosságú oxigén és tápanyag áramlásra. Az illatos macskamenta Gyuri bácsi kertjében terem, onnan szüreteljük ehhez a keverékhez. Íze felér a legaromásabb fekete teáéval, mellette emésztésjavító, görcsoldó, étvágyjavító és idegnyugtató hatása van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyógynövények miómára
  2013-05-19 21:40:23, vasárnap
 
  A mióma izomból és rostos szövetből képződő jóindulatú daganat a méh falán. Kialakulásának oka, gyógyításának módja egyelőre ismeretlen az orvostudomány számára.
A kezelése hormonokkal vagy műtéti eltávolítással történik. Mivel a fogamzóképes korban lévő nőket érinti leginkább és a menopauza után nem jelentkezik vagy akár el is tűnhet, egyelőre az ösztrogén nevű tüszőhormon túlműködésével magyarázzák a kialakulását, és ennek a csökkentésével végzik a hormonális kezelést.
A növényi ösztrogén, amely sok táplálékban: szója, lenmag, alma, répa és néhány gyógynövényben: cickafark, zsálya, körömvirág, fehér árvacsalán is megtalálható, nem ugyanúgy működik, mint a szervezet által termelt hormon. A tudományos magyarázatot mellőzve röviden az a lényeg, hogy a növényi ösztrogén egyaránt működhet ösztrogén túltermelés és alultermelés esetén. Utóbbi esetben elfoglalja az ösztrogén hormon helyét a receptorokban, mintegy “csatát vívva" vele a szabad helyért, így az nem tud bejutni a sejtekbe, csökken a hatása. Olyannyira igaz ez, hogy a fitoösztrogén növényeket anti-ösztrogén növényeknek is nevezik.
A gyógynövények tehát nem hozzáadnak vagy elvesznek valamit a szervezetből, hanem szabályozzák annak működését: ahol túltermelés van, levesznek belőle, ahol nem elegendő a termelés, ott ösztönzik azt. Így működik ez a fitoösztrogén tartalmú növényeknél is.
Kezelés: tiszító kúrával kell kezdeni 4 héten keresztül. Utána felváltva, egyenként vagy egymással keverve kell inni a fent említett gyógyteákat naponta egy csészével étkezések között, az orvos utasításait is betartva.
A ricinusolajjal való kezelés is hatásosnak bizonyult. Hetente háromszor, naponta egy órán keresztül kell egy olajjal átitatott textillel a hasat borogatni. Étkezésselnagyon sokat lehet segíteni a miómán. Sok rostot és kevés állati zsíradékot kell fogyasztani, ez 36%-kal csökkenti a vérben az ösztrogén szintjét már néhány héten belül.
A növényi ösztrogén jó hatása a mellrák megelőzésére, a változó kori hormonhiányra tudományosan bizonyított tény.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bükkszentkereszt - ember és természet harmóniája
  2013-05-19 21:39:01, vasárnap
 
  A Magas-Tátra felől induló völgyvonulatok egy szélcsatornát képeznek Bükkszentkereszt felé és ez egy különleges szubalpin klímát hoz létre. Éppen ezért levegője nagyon tiszta. Dr. Mandel Dezső tüdőgyógyász kutatásai szerint ez a gyógyító hatással rendelkező levegő rendkívül pozitív hatást gyakorol a légúti betegségekben szenvedőkre, főleg az asztmatikus betegekre.
A falu körül cirkuláló szelek és a földrajzi elhelyezkedés miatt itt 21 nappal több a napos napok száma, mint a magyarországi átlag. A sok napfény hatására a növényvilág rendkívül változatos és dús. Az itt gyűjtött gyógynövények hatóanyagtartalma meglepően magas. Ez egyrészt a több napsütés miatt, másrészt a település magas fekvése következtében alakult ki. Minél magasabban található meg ugyanis a gyógynövény, annál alacsonyabbra nő meg, de ez által koncentráltabb a hatóanyagtartalma.

Az egyik legjellegzetesebb bükki gyógynövényünk a fürtös menta (Mentha longifolia), mely a Bükkben nagy mennyiségben található. Mocsaras, nedvesebb helyeket kedvelő gyógynövény. Bükkszentkereszt környékén a víznyelő területek szomszédságában és a nedvesebb erdőszéleken érzi jól magát. Magas baktériumölő és légúttisztító hatással rendelkezik, emiatt meghűlés elleni szerként használhatjuk. Magas mentol tartalma miatt nagyon kellemes ízű gyógyteát készíthetünk belőle. Gyuri bácsi nagy becsben tartja ezt a gyógynövényt, és többször fogyasztja teáját az influenzás időszakban megelőzés és orvoslásképpen.

A község körül nem csak a növényvilág, hanem az állatvilág is nagyon változatos. Nagy számban élnek itt a kétéltű fajok képviselői. Nyári eső után tömegével másznak elő búvóhelyükről a foltos szalamandrák, hogy meztelen csigákra és rovarokra vadásszanak. Az erdei patakokban, dagonyázó helyeken tarajos gőtéket is találhatunk. A szubalpin klíma miatt kis számban, de megtalálható az alpesi gőte is, ez egy szigorúan védett kétéltű faj, ami hazánkban nagyon ritkán fordul elő. A kis állatok mellett nagy vadakkal is találkozhatunk. A bükki erdei utakon sétálva gyakran láthatunk legelésző őzeket, szarvasokat. A szeptemberi időszakban a szarvasbikák bőgése tölti meg az erdő csendjét.

Erdőszéli házak udvarainak gyakori látogatói a nyestek és a rókák is. Éjszaka gyakran portyáznak ezek a ragadozók a falu körül, hátha be tudnak szabadulni valamelyik baromfiudvarba vacsorázni. Szinte minden ház udvarán találhatunk fákat, melyeken mókusok kergetőznek. A bükkszentkereszti gyógynövényház udvarán áll egy terebélyes fenyőfa, melynek tetejében egy mókusfészek található. Tavaly egész nyáron ezt építette egy mókus, hogy legyen hol tárolni a téli elemózsiát.

Bükkszentkereszt egy különleges hely, ahová érdemes az év bármely szakában ellátogatni, az itt élő emberek és a természet közötti szimbiózisnak egy kis időre a részévé válni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 6435
  • e Hónap: 12807
  • e Év: 63598
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.