Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Dödölle
  2013-05-09 09:02:37, csütörtök
 
  DÖDÖLLE SZALONNÁSAN

Hozzávalók:

50 dkg burgonya, 3-4 evőkanál liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 10 dkg húsos szalonna (esetleg szalonna és füstölt sonka fele-fele arányban) apró kockákra vágva, só (a szalonna sósságától függő mennyiségben), 1 evőkanál étolaj.

Elkészítés:

A burgonyát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, teljesen puhára főzzük úgy, hogy a főzés közben az elpárolgó vizet nem pótoljuk. Úgy jó, ha a megfőtt krumplin minél kevesebb víz marad. Amikor megfőtt, a megmaradt főzővízzel együtt összetörjük (pl. krumplinyomóval). Ezután a krumplipürét elkeverjük a liszttel.

Egy nagy serpenyőbe kis olajat öntünk, beleszórjuk az apróra vágott hagymát és a szalonnakockákat. A szalonnát és hagymát megpirítjuk, aztán a krumplis masszát evőkanállal a hagymás, szalonnás zsírba szaggatjuk. Ezután a serpenyőt rázogatva a krumpligaluskákat kicsit megpirítjuk. (Megkeverni nem szabad.)

Tálalásnál a dödölle tetejét meglocsolhatjuk tejföllel vagy morzsolhatunk rá túrót is.
Na meg szép szeletelt lila hagymával.


 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Bab krémleves
  2013-05-09 08:00:24, csütörtök
 
 
Hozzávalók:

Fél kg fejtett bab, 1 szál sárgarépa, 1 fél kisebb petrezselyemgyökér, egy egész vöröshagyma, 1 egész zöldpaprika, 4-5 gerezd fokhagyma, egy csapott evőkanál pirospaprika, 3 szem krumpli, 2-3 babérlevél, negyed mokkáskanál őrölt bors, só

Elkészítés:

A babot annyi vízben, amennyi jól ellepi a karikákra vágott répával és petrezselyemgyökérrel, az egészben hagyott, de megpucolt vöröshagymával, a megtisztított fokhagymagerezdekkel, a kicsumázott, de egészben hagyott paprikával, néhány babérlevéllel, sóval és a pirospaprikával lassú tűzön főzni kezdjük. Az esetlegesen keletkező habját szűrővel folyamatosan leszedjük. Amikor a bab már majdnem puhára főtt, kivesszük a hagymát, a zöldpaprikát és a babérlevelet, és belerakjuk a levesbe a meghámozott, kockákra vágott krumplit. Az ételt megkóstoljuk, és ha szükséges, utánasózzuk.

Amikor a krumpli is megfőtt, az ételt összeturmixoljuk.

Tálaláskor a leves tetejét megszórhatjuk pirított zsemlekockával vagy ropogósra sütött hagymakarikákkal.



 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Almaleves
  2013-05-09 07:57:02, csütörtök
 
  Hozzávalók:

1 kg alma, 2 dl tejföl, 1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor, az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer, néhány darabka fahéj és szegfűszeg.
Elkészítés:

Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A tejfölös keveréket egy pohárnyi vízzel felhígítjuk, majd az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről.

Nyáron hidegen, télen forrón a legjobb.

Ugyanezt a levest más gyümölcsökből is elkészítheted.



 
 
0 komment , kategória:  Gyümölcslevesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 6435
  • e Hónap: 12807
  • e Év: 63598
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.