|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2013-05-09 09:02:37, csütörtök
|
|
|
DÖDÖLLE SZALONNÁSAN
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 3-4 evőkanál liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 10 dkg húsos szalonna (esetleg szalonna és füstölt sonka fele-fele arányban) apró kockákra vágva, só (a szalonna sósságától függő mennyiségben), 1 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A burgonyát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, teljesen puhára főzzük úgy, hogy a főzés közben az elpárolgó vizet nem pótoljuk. Úgy jó, ha a megfőtt krumplin minél kevesebb víz marad. Amikor megfőtt, a megmaradt főzővízzel együtt összetörjük (pl. krumplinyomóval). Ezután a krumplipürét elkeverjük a liszttel.
Egy nagy serpenyőbe kis olajat öntünk, beleszórjuk az apróra vágott hagymát és a szalonnakockákat. A szalonnát és hagymát megpirítjuk, aztán a krumplis masszát evőkanállal a hagymás, szalonnás zsírba szaggatjuk. Ezután a serpenyőt rázogatva a krumpligaluskákat kicsit megpirítjuk. (Megkeverni nem szabad.)
Tálalásnál a dödölle tetejét meglocsolhatjuk tejföllel vagy morzsolhatunk rá túrót is.
Na meg szép szeletelt lila hagymával.
|
|
|
0 komment
, kategória: Tésztafélék |
|
|
|
|
|
2013-05-09 08:00:24, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
Fél kg fejtett bab, 1 szál sárgarépa, 1 fél kisebb petrezselyemgyökér, egy egész vöröshagyma, 1 egész zöldpaprika, 4-5 gerezd fokhagyma, egy csapott evőkanál pirospaprika, 3 szem krumpli, 2-3 babérlevél, negyed mokkáskanál őrölt bors, só
Elkészítés:
A babot annyi vízben, amennyi jól ellepi a karikákra vágott répával és petrezselyemgyökérrel, az egészben hagyott, de megpucolt vöröshagymával, a megtisztított fokhagymagerezdekkel, a kicsumázott, de egészben hagyott paprikával, néhány babérlevéllel, sóval és a pirospaprikával lassú tűzön főzni kezdjük. Az esetlegesen keletkező habját szűrővel folyamatosan leszedjük. Amikor a bab már majdnem puhára főtt, kivesszük a hagymát, a zöldpaprikát és a babérlevelet, és belerakjuk a levesbe a meghámozott, kockákra vágott krumplit. Az ételt megkóstoljuk, és ha szükséges, utánasózzuk.
Amikor a krumpli is megfőtt, az ételt összeturmixoljuk.
Tálaláskor a leves tetejét megszórhatjuk pirított zsemlekockával vagy ropogósra sütött hagymakarikákkal.
|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2013-05-09 07:57:02, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg alma, 2 dl tejföl, 1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor, az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer, néhány darabka fahéj és szegfűszeg.
Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A tejfölös keveréket egy pohárnyi vízzel felhígítjuk, majd az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről.
Nyáron hidegen, télen forrón a legjobb.
Ugyanezt a levest más gyümölcsökből is elkészítheted.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyümölcslevesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2013. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
96 db bejegyzés |
e év: |
1531 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 745
- e Hét: 6435
- e Hónap: 12807
- e Év: 63598
|
|
|