|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2016-03-23 16:44:31, szerda
|
|
|
Régi recept a Kolozsvári hóstát környékéről. Nyáron készítették, vacsorára, az udvaron nevelkedett, fiatal házi csirkékből. A friss tárkonytól és a bortól az ételnek kellemes pikáns az íze. Burgonyalepény kíséretében, a férfiak által nagyon kedvelt eledel volt, akik házi fehérbort ittak utána.
Hozzávalók 4 főre: 1 nagyobb csirke, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, 1 dl tejszín, só, bors
Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, majd kisebb darabjaira vágjuk. Megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt leszűrjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon jól átsütjük a hagymás zsíron. A serpenyőből kivesszük, és melegen tartjuk. A pecsenyeléhez hozzákeverjük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, a megtisztított, finomra zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és az apróra vágott tárkonylevelet. Ráöntjük a fehérbort és felforraljuk, majd a serpenyőbe visszatesszük a csirkedarabokat. Fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és a tejszínt, rászórjuk a szalonnapörcöt, jól átforgatjuk, és egyet forralunk rajta. Legjobban burgonyalángos vagy burgonyalepény illik mellé, de vajas galuskával is nagyon finom. |
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2016-03-23 16:43:31, szerda
|
|
|
Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál olaj
Elkészítése: a krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd puha masszává dolgozzuk a felvert tojással, olajjal és a liszttel. Gombócokat formálunk, majd lepénnyé lapítjuk és kevés zsiradékon, mindkét oldalán megsütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Diétásak |
|
|
|
|
|
2016-03-23 16:38:31, szerda
|
|
|
Hozzávalók :
a csirkemelltekercshez: 2 csirkemell, 10 dkg zöldbab, 1 kaliforniai paprika, 5 dkg vaj, só, bors;
a vajas zöldbabhoz: 30 dkg zöldbab, 5 dkg vaj, só
a paradicsomszószhoz: 5 dl paradicsomlé, 2 dl húsleves, 1 kis hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 kiskanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, babérlevél, oregáno, só, bors, paprika
Elkészítése: a csirkemellet kettévágjuk úgy, hogy nagyobb szeletet kapjunk, kiterítjük és nagyon kicsit kiklopfoljuk. Sóval borssal fűszerezzük és pihenni hagyjuk. Addig a zöldbabot megmossuk és enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leömblítjük. A paprikát megmossuk és csíkokra vágjuk. A csirkemell egyik végére 3-3 szál zöldbabot és paprikát teszünk, szorosan feltekerjük majd vajon megpároljuk. A körethez az előzőleg megfőzött zöldbabot forró vajon megforgatjuk, majd a szeletelt csirkemell tekercsel és a paradicsom szósszal tálaljuk.
A paradicsomszószhoz a hagymákat nagyon apróra vágjuk és a zsíron, kevés vízzel üvegesre pároljuk. Megszórjuk a liszttel, kissé megpirítjuk, majd félrehúzva beleszórjuk az fűszerpaprikát és a húslevessel csomómentesre kavarjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a csipet szárított oregánót, a babérlevelet, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
|
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2016-03-23 16:37:28, szerda
|
|
|
Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 15 dkg vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl olaj, só;
a mártogatóshoz: 10 dkg juhtúró, 2 dl joghurt, 1 csokor zöld kapor
Elkészítése: a babot megmossuk, enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. 3-3 szál babot szalonnába tekerünk, meghempergetjük a lisztben, belemártjuk a felvert tojásban és forró olajban kisütjük.
A mártogatóshoz a juhtúrót kikavarjuk a joghurttal és az apróra vágott zöld kaporral majd 2-3 óráig állni hagyjuk.
A rántott babokat közepüknél kettévágjuk és a mártogatóssal tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Böjtös ételek (húsmente) |
|
|
|
|
|
2016-03-23 16:26:14, szerda
|
|
|
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és a főzőlevét félretesszük. A megfőtt krumplit áttörjük és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt, hozzáadunk egy tojást és kb. 10 dkg lisztet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük. Félidőben hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott zöldségeket és együtt megdinszteljük. Megszórjuk kevés borssal meg fűszerpaprikával, felöntjük a krumpli főzőlevével és megfőzzük. Mikor a zöldségek majdnem puhák, a krumplis tésztából gombócokat formázunk és befőzzük a levesbe. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kiforraljuk. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá. |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2016-03-23 16:21:36, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg halfilé, 30 dkg újkrumpli, 30 dkg sárgarépa, 3 evőkanál méz, 1 csapott kávéskanál chili por, 4 evőkanál olíva olaj, 1 citrom leve és reszelt héja, só, bors
Elkészítése:
a citrom héját lereszeljük, és a levét kiszorítjuk. Hozzáadjuk az olíva olajat, a mézet, a chili port, a sót, és a borsot, majd jól összekavarjuk. A halat feldaraboljuk és beletesszük a páclébe. Míg áll, megpucoljuk a krumplit és a sárgarépát, ha szükséges félbe vagy negyedekbe vágjuk. A halat a zöldségekkel együtt tepsibe tesszük és ráöntjük a páclevet. Fóliával lefedjük és 30 percig sütőben sütjük, majd levesszük a fóliát és pirulni hagyjuk. Friss citromlével tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Hal ételek |
|
|
|
|
|
2016-03-23 16:20:47, szerda
|
|
|
Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj
Elkészítése: A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk, és a tésztát alaposan kidolgozzuk. Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még kb. 30-35 percet pihentetjük és sütőbe téve kb. 20 percig sütjük.
A recept örmény eredetű, a vásárok legnevezetesebb csemegéje volt . Száraz, hűvös helyen nagyon jól tárolható, sokáig eláll.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2016-03-23 15:34:21, szerda
|
|
|
Mindenható Urunk, lelkek és testek Orvosa, aki megalázol és fölmagasztalsz, próbára teszel és újra meggyógyítasz, látogasd meg beteg testvérünket a te kegyelmeddel. Nyújtsd ki karodat, amely gyógyítással és gondoskodással teljes, és gyógyítsd meg őt, fölkeltvén őt ágyából..
Másik
Beteg vagyok jó Jézuskám,segíts hogy ne fájjon, Legyél te az orvosom, és vigasztalásom! Az én szívem bizalommal, száll Jézuska tehozzád, Gyógyítsd meg a betegünket, édes Jézus tégy csodát! |
|
|
0 komment
, kategória: Imádságok,áldások. |
|
|
|
|
|
2016-03-23 11:32:06, szerda
|
|
|
Ó Jézusom, add nekem a te erődet, mikor szánandó természetem fellázad a bajok ellen, melyek fenyegetik, hogy szeretettel fogadhassam földi számkivetésem gyötrelmeit és szorongatásait. Minden erőmmel csatlakozom érdemeidhez, fájdalmaidhoz, vezeklésedhez, könnyeidhez, hogy veled együtt dolgozhassam az üdvösség művén, és legyen erőm menekülni a bűntől mint a halálküzdelmednek, véres verejtékednek és halálodnak egyetlen okától.
Rombold le bennem mindazt, ami visszatetsző előtted, és a te szent szereteted tüzével nyomd szívembe minden szenvedésedet. Karolj át olyan bensőségesen, oly erős és édes öleléssel, hogy soha ne hagyjalak egyedül kegyetlen gyötrelmeidben.
Csupán egyetlen pihenőt kívánok: a te Szíveden. Egyetlen dolog után áhítozom csak: részt venni szent Haláltusádban. Bárcsak megrészegülne lelkem véredtől, és táplálkozna fájdalmad kenyerével.
Ámen. |
|
|
0 komment
, kategória: Szent Pio atya |
|
|
|
|
|
2016-03-23 11:31:13, szerda
|
|
|
A LELKET KI NE OLTSÁTOK
Pio atya jó tanácsa:
Isten lelke a béke lelke, és a legnagyobb szükségek idején, a fájdalomban is eltölt nyugalommal, alázattal, bizakodással. Ez irgalmasságának ajándéka.
Az ördög lelke viszont ugyanebben a fájdalomban izgat, ingerel, elkeserít, kísért.
Haragot szít ellenünk, miközben pedig szeretettel kellene lennünk magunk iránt.
Ha tehát háborgat néhány gondolat, gondolj arra, hogy ez sohasem származik Istentől, hanem az ördögtől. Isten ugyanis nyugalmat ajándékoz neked, lévén Ő a béke lelke. |
|
|
0 komment
, kategória: Szent Pio atya |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2016. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
144 db bejegyzés |
e év: |
935 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 542
- e Hét: 9187
- e Hónap: 15559
- e Év: 66350
|
|
|