Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Kolozsvári csirke
  2016-03-23 16:44:31, szerda
 
  Régi recept a Kolozsvári hóstát környékéről. Nyáron készítették, vacsorára, az udvaron nevelkedett, fiatal házi csirkékből. A friss tárkonytól és a bortól az ételnek kellemes pikáns az íze. Burgonyalepény kíséretében, a férfiak által nagyon kedvelt eledel volt, akik házi fehérbort ittak utána.




Hozzávalók 4 főre: 1 nagyobb csirke, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, 1 dl tejszín, só, bors

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, majd kisebb darabjaira vágjuk. Megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt leszűrjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon jól átsütjük a hagymás zsíron. A serpenyőből kivesszük, és melegen tartjuk. A pecsenyeléhez hozzákeverjük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, a megtisztított, finomra zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és az apróra vágott tárkonylevelet. Ráöntjük a fehérbort és felforraljuk, majd a serpenyőbe visszatesszük a csirkedarabokat. Fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és a tejszínt, rászórjuk a szalonnapörcöt, jól átforgatjuk, és egyet forralunk rajta. Legjobban burgonyalángos vagy burgonyalepény illik mellé, de vajas galuskával is nagyon finom.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Burgonyalepény
  2016-03-23 16:43:31, szerda
 
  Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál olaj

Elkészítése: a krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd puha masszává dolgozzuk a felvert tojással, olajjal és a liszttel. Gombócokat formálunk, majd lepénnyé lapítjuk és kevés zsiradékon, mindkét oldalán megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Diétásak  
Zöldséges csirkemelltekercs vajas zöldbabbal
  2016-03-23 16:38:31, szerda
 
  Hozzávalók :
a csirkemelltekercshez: 2 csirkemell, 10 dkg zöldbab, 1 kaliforniai paprika, 5 dkg vaj, só, bors;
a vajas zöldbabhoz: 30 dkg zöldbab, 5 dkg vaj, só
a paradicsomszószhoz: 5 dl paradicsomlé, 2 dl húsleves, 1 kis hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 kiskanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, babérlevél, oregáno, só, bors, paprika

Elkészítése: a csirkemellet kettévágjuk úgy, hogy nagyobb szeletet kapjunk, kiterítjük és nagyon kicsit kiklopfoljuk. Sóval borssal fűszerezzük és pihenni hagyjuk. Addig a zöldbabot megmossuk és enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leömblítjük. A paprikát megmossuk és csíkokra vágjuk. A csirkemell egyik végére 3-3 szál zöldbabot és paprikát teszünk, szorosan feltekerjük majd vajon megpároljuk. A körethez az előzőleg megfőzött zöldbabot forró vajon megforgatjuk, majd a szeletelt csirkemell tekercsel és a paradicsom szósszal tálaljuk.
A paradicsomszószhoz a hagymákat nagyon apróra vágjuk és a zsíron, kevés vízzel üvegesre pároljuk. Megszórjuk a liszttel, kissé megpirítjuk, majd félrehúzva beleszórjuk az fűszerpaprikát és a húslevessel csomómentesre kavarjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a csipet szárított oregánót, a babérlevelet, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Rántott zöldbab juhtúrós mártogatóssal
  2016-03-23 16:37:28, szerda
 
  Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 15 dkg vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl olaj, só;
a mártogatóshoz: 10 dkg juhtúró, 2 dl joghurt, 1 csokor zöld kapor

Elkészítése: a babot megmossuk, enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. 3-3 szál babot szalonnába tekerünk, meghempergetjük a lisztben, belemártjuk a felvert tojásban és forró olajban kisütjük.
A mártogatóshoz a juhtúrót kikavarjuk a joghurttal és az apróra vágott zöld kaporral majd 2-3 óráig állni hagyjuk.
A rántott babokat közepüknél kettévágjuk és a mártogatóssal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
Krumpligombóc leves / Gölödin
  2016-03-23 16:26:14, szerda
 
 
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és a főzőlevét félretesszük. A megfőtt krumplit áttörjük és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt, hozzáadunk egy tojást és kb. 10 dkg lisztet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük. Félidőben hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott zöldségeket és együtt megdinszteljük. Megszórjuk kevés borssal meg fűszerpaprikával, felöntjük a krumpli főzőlevével és megfőzzük. Mikor a zöldségek majdnem puhák, a krumplis tésztából gombócokat formázunk és befőzzük a levesbe. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kiforraljuk. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Mézes halfilé
  2016-03-23 16:21:36, szerda
 
  Hozzávalók:
60 dkg halfilé, 30 dkg újkrumpli, 30 dkg sárgarépa, 3 evőkanál méz, 1 csapott kávéskanál chili por, 4 evőkanál olíva olaj, 1 citrom leve és reszelt héja, só, bors

Elkészítése:
a citrom héját lereszeljük, és a levét kiszorítjuk. Hozzáadjuk az olíva olajat, a mézet, a chili port, a sót, és a borsot, majd jól összekavarjuk. A halat feldaraboljuk és beletesszük a páclébe. Míg áll, megpucoljuk a krumplit és a sárgarépát, ha szükséges félbe vagy negyedekbe vágjuk. A halat a zöldségekkel együtt tepsibe tesszük és ráöntjük a páclevet. Fóliával lefedjük és 30 percig sütőben sütjük, majd levesszük a fóliát és pirulni hagyjuk. Friss citromlével tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Szamosújvári mézes pogácsa (Chátlámá)
  2016-03-23 16:20:47, szerda
 
  Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj

Elkészítése: A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk, és a tésztát alaposan kidolgozzuk. Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még kb. 30-35 percet pihentetjük és sütőbe téve kb. 20 percig sütjük.

A recept örmény eredetű, a vásárok legnevezetesebb csemegéje volt . Száraz, hűvös helyen nagyon jól tárolható, sokáig eláll.
 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Betegekért 2 ima
  2016-03-23 15:34:21, szerda
 
  Mindenható Urunk, lelkek és testek Orvosa, aki megalázol és fölmagasztalsz, próbára teszel és újra meggyógyítasz, látogasd meg beteg testvérünket a te kegyelmeddel. Nyújtsd ki karodat, amely gyógyítással és gondoskodással teljes, és gyógyítsd meg őt, fölkeltvén őt ágyából..


Másik

Beteg vagyok jó Jézuskám,segíts hogy ne fájjon, Legyél te az orvosom, és vigasztalásom! Az én szívem bizalommal, száll Jézuska tehozzád, Gyógyítsd meg a betegünket, édes Jézus tégy csodát!
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Pio atya imája
  2016-03-23 11:32:06, szerda
 
  Ó Jézusom, add nekem a te erődet, mikor szánandó természetem fellázad a bajok ellen, melyek fenyegetik, hogy szeretettel fogadhassam földi számkivetésem gyötrelmeit és szorongatásait. Minden erőmmel csatlakozom érdemeidhez, fájdalmaidhoz, vezeklésedhez, könnyeidhez, hogy veled együtt dolgozhassam az üdvösség művén, és legyen erőm menekülni a bűntől mint a halálküzdelmednek, véres verejtékednek és halálodnak egyetlen okától.
Rombold le bennem mindazt, ami visszatetsző előtted, és a te szent szereteted tüzével nyomd szívembe minden szenvedésedet. Karolj át olyan bensőségesen, oly erős és édes öleléssel, hogy soha ne hagyjalak egyedül kegyetlen gyötrelmeidben.
Csupán egyetlen pihenőt kívánok: a te Szíveden. Egyetlen dolog után áhítozom csak: részt venni szent Haláltusádban. Bárcsak megrészegülne lelkem véredtől, és táplálkozna fájdalmad kenyerével.
Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
Pio atya jó tanácsa
  2016-03-23 11:31:13, szerda
 
  A LELKET KI NE OLTSÁTOK
Pio atya jó tanácsa:
Isten lelke a béke lelke, és a legnagyobb szükségek idején, a fájdalomban is eltölt nyugalommal, alázattal, bizakodással. Ez irgalmasságának ajándéka.
Az ördög lelke viszont ugyanebben a fájdalomban izgat, ingerel, elkeserít, kísért.
Haragot szít ellenünk, miközben pedig szeretettel kellene lennünk magunk iránt.
Ha tehát háborgat néhány gondolat, gondolj arra, hogy ez sohasem származik Istentől, hanem az ördögtől. Isten ugyanis nyugalmat ajándékoz neked, lévén Ő a béke lelke.
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 144 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 542
  • e Hét: 9187
  • e Hónap: 15559
  • e Év: 66350
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.