Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 87 
Alfred De Vigny: Zsuzsanna fürdője
  2015-01-31 17:59:33, szombat
 
 


Poemes antiques et modernes (1929)

Alfred De Vigny: ZSUZSANNA FÜRDŐJE


Egy tiszta kis patak, platánfa áll felette,
mely árnyát a sötét habokra rávetette.
Lomhán, merengve jő, s az erdő mélyiben
a forró ég elől rejtőzve megpihen,
reátámaszkodik egy kedvelt csitrilányra
és hívja édesen kíséretét Zsuzsánna,
a Juda lányait, rubéni, gádi fajt,
a fürdőnél ezek fogják szolgálni majd.
Már mind figyelve áll, vetélkedésre készen,
hogy buzgón ékszerét leszedni egy se késsen,
egyik a tiarát, hol csillog a zafír
s aranyfény tündököl, mit készitett Ophir;
másik pedig haján, mely csupa drága illat,

lebontja fátyolát, remeg azon a csillag,
a ringó gyöngyöket fülén és gyöngysorát,
melyet a homlokán finom szalag fon át;
az ámbraillatot, mely színaranyban ingott,
szalagos füstölőt, nyakáról a rubintot.
Másik megoldja már kicsiny koturnusát,
szőnyegre fekteti a talp finom husát,
vizet merít előbb s lemossa még a lábat,
melyről a szantál- és a rózsaillat árad.
S amíg Zsuzsánna most, oly lassan nézve szét,
lehúzza gyűrűit, legdrágább ékszerét,
leoldva melliről zsinórok, cifra pántok,
a jácintkék köpeny, mit fürge kéz lehántott,
s a tiszta vászoning, mint liliom, fehér,
lehull, s redőzete szűz lábaihoz ér.

De szép volt, ó, de szép! Futó kis pírja támadt,
rezgett fehér szinén áttetsző homlokának.
A fák közt, hol a nap elveszti délhevét,
a megszokott szem is még sérti szégyenét.
Sötét rabnőre dől végül, hogy az kisérje,
mint híg kristályba száll elefántcsont fehérje,
úgy éri teste most a fénylő vízen át
a tiszta, hűs patak aranyló talaját.

(Ford: Vas István)


Molnár József - Fürdő nő 1865

Papadimitriu Athina - Hymne a L'amour

Link 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
Egy kis szépség
  2015-01-31 11:30:23, szombat
 
 
EGY KIS SZÉPSÉG


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A fiatalság mércéje
  2015-01-31 11:01:50, szombat
 
 Albert Schweitzer: A FIATALSÁG MÉRCÉJE


A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő,
az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.

Csak az öregszik meg, aki lemond eszményeiről.

Az évek múlásával ráncossá lesz az arcod, de ha kialszik benned a lelkesedés, akkor lelked ráncosodik meg. Gondok, kétségek, az önbizalom hiánya, reménytelenség: mind hosszú évek,
melyek nemcsak a testet húzzák le a föld porába, hanem a lelket is.

Az ember - akár tizenhat éves, akár hatvanhat - csodára szomjazik, elámul a csillagok örökkévalóságán, a gondolatok és a dolgok szépségén: nem fél a kockázattól: gyermeki kíváncsisággal várja: mi lesz holnap: szabadon örül mindennek.

Olyan fiatal vagy, mint a reményeid, olyan öreg, mint a kétségeid. Olyan fiatal, mint önbizalmad, olyan öreg, mint a félelmed. Fiatal, mint a hited, öreg, mint a csüggedésed.

Fiatal vagy, amíg befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság - az ember, a Föld, a végtelenség hírnökeit.

Csak akkor öregszel meg, ha már nem szárnyalsz, és hagyod, hogy a pesszimizmus és a cinizmus megdermessze a szívedet."

Amit tehetsz, csepp a tengerben, de ez ad értelmet az életednek.

A legszebb emlékműved embertársaid szívében áll.

A nagy titok: úgy járni végig életutunkat, hogy ne kopjunk el. Erre az olyan ember képes, aki nem az embereket és a tényeket veszi számításba, hanem minden élményét önmagára vetíti vissza, és a dolgok végső okát önmagában keresi.
A világ jövője nem attól függ, hogy mennyire értjük, hanem, hogy mennyire tiszteljük az életet.

Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes.

Sokat vagyunk együtt, mégis elpusztít minket a társas magány.

A gondolkodásról való lemondás a szellem csődje.

Amikor az ember már nem veszi természetesnek a létét, hanem meglátja benne annak misztikusságát, ott kezdődik a gondolat.

Egy világnézet csak akkor bizonyul igaznak, ha a léthez és a világhoz fűződő viszonyunkat olyanná alakítja, amely aktív erkölcs vezette, mélyebb emberekké formál bennünket.

A mai ember egész életében olyan hatásoknak van kitéve, amelyek megrendítik a saját gondolkodásába vetett bizalmát. A szellemi függőségre ösztönzés, amelynek alá kell vetnie magát, megnyilvánul mindenben, amit hall, vagy olvas. (...) Ahol megszűnik az a meggyőződés, hogy az ember önálló gondolkodás útján jut el az igazsághoz, oda beférkőzik a szkepticizmus.

Az ember csak akkor erkölcsös, ha magát az életet tartja szentnek, a növényekét és az állatokét épp úgy, mint az emberét, és igyekszik a lehetőségekhez képest segítséget nyújtani minden szükséget szenvedő életnek.

A gondolkodó ember szükségét érzi annak, hogy ugyanolyan tisztelettel adózzék minden rajta kívül álló életakaratnak, mint a magáénak.

Az élet igenlése az a szellemi cselekedet, amely által az ember abbahagyja azt, hogy csak úgy éljen a világban, tisztelettel kezdi saját életének szentelni magát, hogy ezzel a valódi értékére emelje azt.

Az élet tisztelete által lelki kapcsolatba lépünk a világgal.

Minden szellemi és intellektuális dolog fölött, a filozófia és a teológia fölött áll az ember segítőkészsége a másik ember iránt, és az a feladat, hogy az ember az embernek testvére legyen!

Nem kell egyedül élned a világban, ott van a testvéred.

Néha kialszik bennünk a fény, de aztán ismét felgyúl, ha találkozunk egy másik emberi lénnyel. Mindannyian óriási hálával tartozunk azoknak, akik képesek újból felgyújtani ezt a belső fényt.

A helyesen értelmezett tudomány kigyógyítja az embert a büszkeségéből, mert megmutatja határait.

A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.

Albert SchweitzerAlbert Schweitzer - Egy élet Afrikáért
Az Egy élet Afrikáért című film az afrikai dzsungel Nobel-békedíjas orvosának élettörténetét mutatja be. Ő Albert Schweitzer, akinek a neve mára az emberségesség szinonimájává vált.
1949 -- Albert Schweitzer ,,Az élet tisztelete" filozófiájának köszönhetően, amelyet az afrikai Lambarénében lévő őserdei kórházában valósított meg, az egyik legtöbbek által csodált ember a világon. Az Egyesült Államokban koncertekkel és előadásokkal gyűjt adományokat Lambaréné számára. Először szimpátiával és nagyvonalú támogatással találkozik, később azonban egyre több nehézségbe ütközik. Ellenségei rágalmazó hadjáratba kezdenek, mellyel Schweitzer életművének kétségbevonását akarják elérni, így a doktor afrikai kórházát hirtelen a bezárás veszélye fenyegeti. Ám orvosai támogatásával és betegei szeretetével felvértezve felveszi a harcot Lambaréné megmentéséért.

LinkDr. Albert Schweitzer - Full Documentary

Link

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
A világ leggazdagabb és legszebb női
  2015-01-30 23:10:26, péntek
 
 
A VILÁG LEGGAZDAGABB ÉS LEGSZEBB NŐIA number one a varázslatos Gisele Bündchen, brazil félistennő, aki a lista szerint 45 millió dollárt keresett a tavalyi évben. Olyan cégekkel áll szerződésben mint az Esprit, a Pantene, az Ipanema és a Versace. A legenda szerint a Victorias Secret nevű angyalkamárka már nem tudta megfizetni hatalmas gázsiját. Boldog családban él büszke férje oldalán, aki nem mellékesen Tom Brady, a New England Patriots csodahátvédje.A második helyezett már egy sokkal szerényebb, de még így sem elhanyagolható összeggel büszkélkedhet, méghozzá 9,2 millió ropogós zöldhasúval. A Rimmel, a Longchamp és a Mango úgy látszik jól fizet a 39 esztendős, szebb napokat is látott üdvöskének. Kate Moss örökifjú, a party pedig konzervál! Lelke rajta!Az orosz nyomorból érkező Natalia Vodianova 8,6 milliót zsebelt be a Guerlaintól és a Calvin Kleintől, ezzen nem sokkal lemaradva angol kolléganője mögött. A babaarcú hercegkisasszony már harminc éves, de még nyoma sincs rajta a kornak, pedig három gyermek édesanyja,és túl van egy rémes váláson.A VS üstökös angyala csak a fehérneműmárkánál keresett 7,6 milkát. Ennyit ér, ha villámokat szóró tekintettel születsz a világra, Adriana Lima mindezt jól kihasználta.Az ötödik helyezett a holland gyönyörűség Doutzen Kroes, akinek 6,9 milliót fizettek tavaly a bájaiért. Kedvenc Victoria's Secret angyalunk számos L'oreal reklámról ragyogott már ránk. Imádjuk buja bájaiért.Alessandra Ambrosio az előző hölgyek cinkostársa anygalkodásban, 6,6 millió dollárt ért meg a fehérneműcégnek az, hogy ő vonult végig a világ legdrágább cicifixében a kifutón. A hölgy a show előtt két hónappal adott életet babájának, de ha nem látjuk gömbölyödő pocakkal, nem is hisszük el.Majd jön a bájos Mrs. Bloom, a tündérkirály mátkája. Miranda Kerr a legbájosabb teremtés talán mindegyik tünemény közül. Mindez négymillió dollárt ér a cégeknek, amelyeket reklámoz. Orlando, te pedig egy piszok mázlista vagy.Lara Stone kaméleon természete csak a nyolcadik helyre volt elég, és 200 ezer dollárral van lemaradva az előző kiasasszony mögött. Calvin Klein nagy kedvence még így is szép summát keres dús pillázatával.Carolyn Murphy, az IMG felfedezettje az utolsó előtti a listán, mindössze 3,5 millióval. A bomba testű manöken egy csöppet sem panaszkodhat.A legfiatalabb milliomos szépség pedig a nemrégiben köztudatba robbant Candice Swanepoel, aki 3,1 milliót vitt haza boldogan a családjának Afrikába. Valószínűleg a kisasszony kerül még feljebb is ezen a dicsőséges listán, letaszítva a trónról a jelenlegi legnagyobbakat.


A világ leggazdagabb és legszebb női nemzetiségüket tekintve tehát brazilok, és hivatásukat nézve pedig Victoria's Secret angyalok. Sokmillió dollárt ér a dús pilla és a kerek fenék. Reményeink szerint ennyi pénzből tesznek is a jó ügyért. 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
VIRÁGos idézetek
  2015-01-30 15:15:01, péntek
 
 


VIRÁGos idézetek

Micsoda gondolatból alkothatta Isten a virágot? Hiszen ha csak bezöldíteni akarta a földet, csupa fűvel is bezöldíthette volna. De mennyi szép virágot vegyített a fű közé! A pirinkó nefelejcstől mind a rózsáig mennyi ezer és ezerféle alakú és színű virág nyílik mindenütt, ahol emberi láb nem tapossa el!
A rózsa


talán mégis a legszebb.
De a liliom


meg csupa rejtelem. Honnan veszi a liliom azt a csodás tisztaságú fehérségét? A földből? A föld fekete. És miért szeret elrejtőzötten élni? Ha útfélre ültetik, soványka marad, fejletlen. Ha félreültetik a kert zugába, nemes, szép formában magasra növekedik. Levele szélesebb, zöldebb, virága nagyobb. Miért? És nappal zárva van az illata. Mintha titkolná a keble kincseit. Közel kell hajolni hozzá, közeles-közel, hogy valamit érezhessünk a leheletéből. Ám éjjel, sötétben, a csillagok csöndességében ébren van az az egy virág. A fehérsége szinte fénylik a sötétben, és édes-finom illattal árasztja el a kertet. Mért titkolódzik nappal? Miért illatozik éjjelen? Mért fehérebb? illatosabb más virágoknál?

Gárdonyi GézaA szerelem olyan kényes virág, hogy nem kényszerítheted örök virulásra.

OshoA szerelem nem virág, nem gyümölcs, nem is tüzelőanyag, hanem maga a termőfa, amely tud virágozni, gyümölcsözni, de tud a sírra is borulni gyászoló lombjával.

Nagy EndreMás az a nő, más! Hiszen a virág is mind a föld szülötte, de ezernyi virág között is mily más a kis alázatos gyöngyvirág! Csupa finomság, csupa titok! Illata semmi más virágéhoz nem hasonlít, sem a formája. A föld szülötte. De mintha valami ismeretlen világból került volna a földre...

Gárdonyi GézaSzemünkben egy könny elég arra, hogy elfátyolozza a csillagok fényét. S ki örömeit eltemette, a tavasz virágos kertjeiben is csak temetőben járkál, minden kő a keresztet, minden fa a fejfát hozza emlékezetébe.

Kemény ZsigmondMi az emberi élet ezen a földön? Mint a fa árnyéka a Dunának partján: délelőtt virágos gyepre fordítja a nap; délután a sárra. Este elmúlik...

Gárdonyi GézaA szenvedés virága az égő dicsőségben bontja ki a bimbaját.

Gárdonyi Géza
Olyan volt ő
mint a jótétemény maga
mint egy virágos kert illata
mint az a valótlan kéz
amely olykor-olykor
mély álomba merített
mint az az ajándék
amit nem kértem soha
és boldoggá tett ha megérkezett.
Mindenét megkívántam
és mindenét nekem adta.

Kassák Lajos

 
 
0 komment , kategória:  Gyönyörű virágok&idézetek  
Vadrózsa
  2015-01-29 19:45:18, csütörtök
 
 


Gárdonyi Géza: Mai csodák

VADRÓZSA


Künn esik a hó. És én a kályha mellett ülve, a vadrózsára gondolok.

Micsoda bájos, egyszerű virág! Semmi pompa, semmi cicoma, illat is alig észrevehető. És nekem mégis kedvesebb, mint a kertek bódító pompáju, buja kövér rózsái, amelyek szinte fojtogatnak a leheletükkel.

A múlt nyár elején lenn voltam Jegenyén. Ez a Jegenye fürdő volna, ha fürödnének benne az emberek. De Erdélyben több a fürdő. mint a fürdővendég.

Akkor egymagam voltam ott, Jegenyén. Valami különös nagy szomorúság borongott akkoriban rajtam. Nem voltam se beteg, se szerencsétlen. se reményeimben csalatkozott, és mégis szomorú voltam. Az ég is néha elborul, és nem tudjuk, miért. A felhők jönnek és mennek, s nem tudjuk honnan és hová. Kivitettem az erdőszélre egy pokrócot, és azon feküdtem egész napon át.

A fekvőhelyemtől alig öt lépésnyire egy nagy rózsabokor piroslott. Virág minden ágán. Sötétzöld csipkék minden virág körül.

Fejemet egy nyaláb szénára hajtva, félig ébren, félig szendergő állapotban órák hosszán át nem láttam egyebet, mint ezt az egy virágos rózsabokrot. Néztem és néztem azzal a bágyadt egykedvűséggel, amivel az eget nézi a fáradt lelkű ember, és jól esett szememnek, lelkemnek, hogy ez a rózsabokor volt előttem.

És amint néztem, úgy tűnt fel nekem, mintha az is olyan szomorú volna, mint én. Hogyan lehet akármi bokor is szomorú?

- Nem tudom.

- De az volt. Az árvaság és elhagyatottság érzett ki belőle. Szomorú volt minden ága, minden virága, levele. Talán a hely tette azzá, mert az erdőn túl már nincs egyéb, csak a kopár dombok, meg a nagy égboltozat. Talán az, hogy ilyen egyedül egymagában állt ott, mint az eltaszított gyermek. Mintha szólani vágyott volna.

Mintha azt kérdezte volna:

- Minek születtem? Kinek nőttem fel? miért virágzom, ha senkinek nem kellenek a virágaim? A fák nagyobbak, mint én, de nem ilyen szépek, mint én vagyok. És minden fának van társa, csak nekem nincsen. A tavasz eljött és én kivirágzottam. Az ősz eljön és én elhervadok. Senki nem örül a virágzásomnak. Senki nem busul a hervadásomon. A tél hava is rám következik, és akkor a holt bokor fölött varjak szállonganak.

Gondolataimnak melódiája képpen mély dongással keringél felém egy sárgaöves fekete bársonyos poszméh. Olyan alacsonyan repül, hogy szinte érinti a fűszálakat. Leereszkedik egy vörös lóherevirágra és belédugdossa az orrát, azután újra felbúg és a bokrot is körül dongva tovaszáll a fűtengerben.

Mély álló csend maradt mögötte.
A bokor mintha elmélkednék, hallgatóznék e görögfűillattól áthatott csöndességben.
Különös csöndesség!
Beszéd van benne. A fák meg a fűszálak beszéde. Rózsák sóhajtása. a valami vég nélkül való zene, aminek hangja nincsen s mégis agy rémlik, mintha örökkön hangzanék.

Domokos ott ült mögöttem a gyepen, és pipázott. Ez a jó székely ember vendégszolgája a Fürdőnek. Milyen szegény és milyen nyugodt! Cigányleányt vett el feleségül, egy nagyszemű tömpe orra cigányleányt, aki mindig nevet, és aki vastag ezüstgyűrűt hord az ujján. Nem sok pénz fordul meg a kezükön, de azért nem nyomorognak. Délben láttam, hogy Domokos felmászott a szederfára és rázta a feleségének. Az ám: a feleségének meg a kacsájuknak. Mert egy kacsájuk is van. Mikorra nevelik, nem tudom. Lehet, hogy szent Domonkos napjára; lehet, hogy karácsonra.
Hát ez a Domokos egész nap velem volt.
Hogy én hallgattam, ő is hallgatott. Nem beszélt a jó ember, csak mikor kérdeztem.

- Min gondolkozik, Domokos? - szólaltam meg egyszer, hátrafordulva.

- Nem gondolkozom én istálom, sömmin se.

- Nem lehet az Domokos: az élő embernek mindig forog valami az elméjében.

- No az enyimbe nem forog istálom, csak néha-néha.

- Szakítson, - mondom, - egypár virágot arról a rózsafáról.

Egy darabig előttem hevertek a virágok. Mi szépek, üdék, bársonyosak. Az ember fehérülni érzi a lelkét, amíg nézi. Olyanok, mint annak a jegyzőleánynak az arca, akit egy pünkösd-napon hazakísértem az erdőn. Az is ilyen halovány volt, mint ezek közt a leghaloványabb. Aztán, mikor elbúcsúztunk az erdő végén, mondott valamit nekem, és megszorította a kezemet. És akkor olyan pirossal vált, mint ezek között a legpirosabb.

Soha nem láttam többet. Egy év múlva eltemették s azt írták rá a koporsójára:

Élt 17 évet.

Ez a leány jut most eszembe. Ha az ember virággá változik a halála után, ő is vadrózsa most. Valahol az erdőszélén áll egyedül. És a csöndességben kitárja harmatos virágait.Gárdonyi Géza : Bölcsesség a hullámokon

Egy vén révésznek ócska csónakán ült hat tudós. És azt beszélgeték, hogy nincs Isten, s mily bárgyú a nép!
A csónak roppant. Szólt a vén:
- No lám!... Ha tudnak úszni, hát most ússzanak!
- Jaj Istenem! - kiáltott mind a hat.NOX - Rózsavirág balladája

LinkPéter Szabó Szilvia - Ha én rózsa volnék

LinkTurza Sándor: Egy szál rózsa

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyönyörű virágok&idézetek  
Nagyot estek a gabonaárak???
  2015-01-29 18:15:14, csütörtök
 
 
Napi hír

"NAGYOT ESTEK A GABONAÁRAK"


Csongrád megye - Elkeserítően alacsonynak tartják a kukorica - és búzaárakat a termelők. A sok eső miatt ugyanis a kelleténél több kukorica és gyatra minőségű búza lett.

- Aki bérelte a földjét, és azon kukoricát termelt, az tavaly csak kedvtelésből dolgozott - mondta Bagi Ádám őstermelő. - Kiemelkedően jó termést takarítottunk be 2014-ben, ez az oka annak, hogy lement a kukorica ára, még most is csak 38-39 ezer forintot adnak érte tonnánként. Másfél hónapja ennél alacsonyabb áron adtam el a kukoricámból, ami megmaradt, azzal még kivárok.

Kukoricánál egy hektár beművelése 200-240 ezer forintba kerül: 6-7 tonnás átlagterméssel éppen csak kijön az az összeg, amennyit valaki ráfordított. Ha a termelő a saját földjén gazdálkodott, és megkapta az uniós földalapú támogatást, akkor volt haszna, ha bérelte a területét, ,,elment" a támogatás összege.

A búza kifejezetten rossz évet zárt tavaly: az az eső, amelyik kedvezett a kukoricának, rontotta a gabona minőségét. - Sok takarmánynak való, silányabb minőségű gabonát takarítottak be a gazdaságok, emiatt a búza átlagára is esett - magyarázta Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Termelők Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szövetségének titkára.

- A takarmánygabona aránya elérte a 70 százalékot. A malmi minőségért 54 ezer forintot is megadnak tonnánként, míg a takarmánynak való 38 ezer forint. Ez az év is rosszul indult: sok eső esett, az elvetett gabona víz és nyomás alatt áll. Már látszik, hogy ezeken a részeken nem terem.

Átlagosan 19 százalékkal esett a gabonafélék ára 2013 és 2014 decembere között - írta meg a magro.hu. Számításaik szerint a kukorica ára 21 százalékkal lett olcsóbb, decemberben 38-39 ezer forintot fizettek egy tonnáért. A másik vesztes az árpa, mintegy 16 százalékot veszített az árából: decemberben 39 ezer 693 forintos átlagáron kelt el tonnája. A búzapiac kisebb ármozgásokkal vészelte át az elmúlt évet, csak 0,5 százalékkal lett olcsóbb: 2014 végén a malmi búzáért például 49 ezer forintot adtak tonnánként.

Az elkövetkező időszakban mindegyik gabonafélénél drágulásra látnak esélyt az elemzők. A malmi búza tonnája 54 ezer forint, a takarmánybúzáé 48 ezer, a kukoricáé 45 ezer forint is lehet. A lapunknak nyilatkozók szerint a malmi búza tonnája máris elérte azt az árat, amit az elemzők későbbre jósoltak. Az egyik Csongrád megyei malom vezetője - aki nem kívánt névvel nyilatkozni - a vevő szemüvegén keresztül látja a folyamatokat: míg a termelő átlagárban számol, összeadja a takarmány- és a malmi minőségű búzáért kapott pénzt, a feldolgozó sokallja a mostani búzaárakat. A vezető, aki a legjobb búzát szeretné megvenni, úgy látja, sokan tartalékolnak: várják, hogy ennek a kevésnek még följebb menjen az ára."

Forrás: delmagyar.hu

Kivonat az Értékálló Aranykorona mezőgazdasági szaklapból /2014.10. december-január/:

"A kalászos gabonafélék felemás aratási eredményei után, mondhatni kiugróan jó, a magyar gazdálkodók mérlegében sokat nyomó napraforgó és kiváltképpen a kukoricarmés. Utóbbi termésmennyisége kedvező feltételek esetén akár a 9 millió tonnát is meghaladhatja az idén, ami egyharmaddal több a korábbi évek átlagánál, s egy hazánkban is kiugró, mintegy 7,6 tonnás termésátlagot jelentett."

Most akkor ki hazudik valójában, miről is beszélünk? Ha ilyen jó volt a tavaly termésátlag, miért az újabb sirám? Miért kevés a 40-50.000 közötti ár, mikor a korábbi években kisebb termésátlagnál közel hasonló volt az átvételi ár is? Vagy a piac törvényei kis hazánkban fordítva működ/het/nek?
 
 
0 komment , kategória:  Média  
Lámpaláz
  2015-01-29 15:15:47, csütörtök
 
 
Az első mise - LÁMPALÁZ az első misén


A fiatal pap nagyon izgult az első miséje előtt, a püspök észrevette, azt tanácsolta neki - mielőtt megkezdi a misét - tegyen,egy kis vodkát a vizespohárba - hogy megnyugodjon. Nagyon jól sikerült az első mise, de amikor hazaért, egy levelet talált a püspöktől:

Kedves Fiam!

Gratulálok misédhez és örülök hogy megfogadtad tanácsomat, van azonban néhány megjegyzésem:

- Abból a pohárból kis kortyokat kell inni, nem egyszerre felhajtani.

- Abba a vizespohárba nem teszünk se jégkockát, se citromszeletet. Ja és azt mondtam - hogy tegyél egy kis vodkát a vízbe és nem fordítva.

- A Bibliát nem használjuk pohártartónak.

- Tíz parancsolat van, nem pedig tizenkettő.

- Tizenkét Apostol van, nem pedig tíz.

- Amikor a keresztről beszélsz - nem mondhatod hogy; Az a nagy T az oltáron.

- Amikor Jézusról beszélsz, nem mondhatod hogy: A fiú és bandája!

- Dávid egy parittyával és egy kővel győzte le Góliátot, nem lőtte szitává a rohadt seggét.

- A kígyó tekergett az almafán és nem Isten f**a.

- Nem utalunk Júdásra, mint "f**fej"-re.

- Az Atya, Fiú, Szentlélek... nem az Öreg, a Srác és a Szellem!

- Júdás 30 aranypénzen adta el Jézust és nem két fillérért, ráadásul az olajfák hegyén és nem a kínai piacon.

- Nem szép a Pápát Keresztatyának hívni.

- A Fáraó száműzte a zsidókat, nem küldte őket a picsába.

- Mária Magdolna bűnös volt, de nem kurva.

- Az ötlet, hogy kérted a hívőket, hogy tapsoljanak jó volt, viszont túloztál, amikor megkérted őket, táncolják a szambát és Daniella nővért sztriptízre hívtad.

- A szentelt vizet áldásra használjuk, nem arra hogy a tarkód lehűtsd vele.

- Keresztelő Jánost nem a lábáztatók avatták szentté.

- Az a kis ház nem budi, hanem a gyóntatószék

- Aki a kereszten van, az Jézus - nem Che Guevara.

- Krisztussal a keresztet vitették - nem akart a hegyre költözni.

- A padban mocorgóknak nem kell mondanod, hogy óvszert használjanak.

- A hívők adománya nem piti aprópénz.

- A közös-ülés jelentése nem dugás, hanem ÁHITAT.

- A harang valóban nem szép hangú - de nem is repedt fazékra emlékeztet.

- Az ostya gyártója nem harácsoló vállalkozó, hanem PÉK.

- A frigyszekrényre ne mondd hogy bárszekrény.

- Amikor a bűnösök meghalnak, pokolba mennek, nem az anyjukba.

- Mindig legyen rajtad alsógatya, pláne ha a csuháddal legyezed magad.

- A ministránsokat ne ölelgesd, Ők az én kedveseim.

- A zsinat nem a vén buzik gyűlése.

Emlékeztetlek, hogy a mise kb. egy óráig tart, nem 2x45 perces, és az, aki melletted ült és piros-szoknyás transzvesztitának hívtad, én voltam.

Hát - ezenkívül minden rendben volt. Áldásom Rád.
 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
VIRÁGos idézetek
  2015-01-28 21:15:53, szerda
 
 


VIRÁGos idézetek


Valakit, valamit szeretni kell.
Nyíló virágot,
kék eget.
Minden koldusnál százszor koldusabb,
Ki senkit, semmit nem szeret.

Endrődi SándorA természet mindég egy tökéletes egészet formál; nem tagonként készíti az embert, nem szálanként a virágot, mindég egész embert, egész virágot készít: kövessük ezt a nagy mestert.

Kármán JózsefAzt mondják, mindjárt meg lehet látni, hogy nő lakik a szobában: apróságok, terítők, virágok, nippek jelennek meg, és a toalett-holmik intim arca sugározza a női test melegét.

Szerb AntalA házasságban olykor hatalmas sziklákat látsz magad előtt tornyosulni, rájuk nézel, és legyőzhetetlen akadályoknak véled őket. Viszont (...) erőt kell venned magadon, és túl kell rajtuk lépned. (...) Visszatekintve, az oly magasan tornyosuló sziklákat már észre sem veszed, csak gyönyörű, sima, virágos mezőként látod a múltadat.

Susanna TamaroCsak az tud élni, ki mindig nevet,
Kinek a lelke élettől vidám,
Kiből kicsordul minden szeretet
És himnuszt zeng az élet hajnalán.
Ki minden könnyből szivárványt fakaszt
Az élet sínjén győztesen robog,
Minden szikláról virágot fakaszt?
Csak az tud élni: aki mosolyog...

Sándor DénesHiába kedves hozzám
hiába vesz virágot
így még jobban fáj ami fájhat -
már régen
nem élem
a saját életem -
egyedül rossz
de ketten nem lehet -
mindennél rosszabb így nekem
mellettem él de nem velem
elnézem: idegen
és nincsen
nincsen
kegyelem.

Spiró GyörgyVannak szelíd, holdas éjszakák, midőn az egész természet reszket a kéj és boldogság mámorától; midőn a virágos tavasz illatának legbódítóbb részeit adja át a szellőnek, hogy maga a lélekzés legyen idegeink csábítója s midőn a madárdal beszéddé válik és az álmodó szívet az élvezet titkairól világosítja fel. Ilyenkor az eltemetett szerelem sírhantjai is egyszerre a vágyak virágágyaivá válnak; akkora termékenyítő ereje van az érzékiség langy-meleg légkörének. Talán csak percekig tart a bűvölet; de határozhat az élet sorsáról.

Kemény ZsigmondÉn, kedves, sohse leszek napsugár,
csak sápadt pír, csak távoli derengés,
amin az ember egy kicsit mereng; és
virág se vagyok, kitűzni való,
csak fonnyadni, emlékül, szíved mélyén.

B. Radó Lili 
 
0 komment , kategória:  Gyönyörű virágok&idézetek  
Mire jó a szivar?
  2015-01-28 20:00:23, szerda
 
 
MIRE JÓ A SZIVAR?


A tornyosi földön történt, még valamikor a század elején.

Két tanya állott egymás mellett, s még csak kerítést sem húztak közöttük. Az egyik tanyásgazdának sudár derekú, szép hajadon lánya, a másiknak szálas legényfia - éppen összeillettek. Tervezgették is néha-néha bor mellett az öregek, hogy milyen jó lenne összeházasítani a fiatalokat, milyen szép darab földdé is állna össze akettejük hozománya!

Csakhogy ám a legény szenvedélyes dohányos volt, a leány pedig kijelentette, hogy ő bizony csakis olyanhoz megy feleségül, akinek nem a pipa az istene.

Máskülönben szót értettek a fiatalok, bálba is együtt járogattak, s idő multán a legény is kezdte belátni, hogy igazuk van a szülőknek, mikor regnálnak rajta: nősüljön már, és hogy mégiscsak a szomszéd lány lenne hozzá a legmegfelelőbb parti.

- Eh, eszi fene, majd csak lesz valahogy, no! - gondolta, és otthon hagyva pipát, kostök zacskót, úgy ment át apjával, anyjával leányt kérni a másik tanyába.

Mivel pipa nélkül a leányzó is kezesebb lett, nem kérette magát sokáig, hamarosan megtartották a
lakodalmat.

A lagzi után első estén így szólt az ifjú férj a feleségéhez:

- No, te csak ágyalj meg, osztán feküdj le, én addig majd szétnézek a jószág körül! Majd gyüvök... - s azzal fogta a subát meg a pipát, s ment ki az istállóba. Ott rácsiholt, befeküdt a jászolba, füstölt egy darabig, s aztán el is aludt szépen. Nem így a menyecske! Várta, várta az urát sokáig, haragudott, amiért késik, aztán meg rídogálni kezdett, de mert restellett utána menni, végül is sírva elaludt ő is.

Másnap reggel nagy hűhóval köszönt át az új asszony édesanyja:

- No, hogy aludtatok, lányom?

Szégyellette a leány a dolgot, ezért csak ímmel-ámmal szólt valamit az anyjának, és csapott hozzá egyet a kezével.

A következő este ugyanígy történt: a férj az istállóban, az asszonyka meg odabent töltötte az éjszakát. Mikor aztán reggel újra kérdőre vonta az anya a leányát, az szegény pityergőre fogva bevallotta, hogy bizony, az ura még egyik éjszaka sem hált vele.

Az anya, aki házasabb lévén, értett már egy-két asszonyi praktikához, ezt mondta a lányának:

- Ne rijj, lányom! Itt van, nézd, hat krajcár, elmész be Tornyosra a Fleckmannhoz, és veszöl rajta három pántlikás szivart! Este, amikor menni készül az urad kifelé, kínáld csak oda neki az egyiket, hogy gyúccson rá! Ha egy kis esze van, meglátod, odabent marad.

Tiltakozott a fiatalasszony váltig, hogy így meg úgy, dehogy vesz, s éppen ő... Ám addig-addig, hogy csak rávette az anyja a szivarvásár lásra.

S lám, mi történt!?

Akkor este is, ahogy indult volna kifelé az ifjú férj, a menyecske megkínálta:

- Várj csak, hékám! Nézd, mit adok-e?!

Megörült a fiatal gazda az előkelő szivarnak, rágyújtott, leült, és végül bent maradt egész éjszakára... Sőt másnapis ,harmadnap is...

A következő nap reggelén márkorán szaladt azasszonyka.

- Hova, hova, lányom? - kiáltott utána az anyja.

- Szaladok a boltba, édesanyám! - szólt vissza futtában amenyecske. Szivarért! - tette hozzá szemérmeskedve.

- Várjál no, ne siess úgy, gyerekem! Adok egy hatost, oszt hozzál apádnak is...Kis cigarett

LinkMáté Ottília: Volt egyszer egy hadnagyocska
/Gyönyörű szép dal egy szerelmes hadnagyocskáról és egy szivarvéges füstös kocsmáról/

Link
 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 87 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 523 db bejegyzés
Összes: 3801 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 398
  • e Hónap: 20447
  • e Év: 53098
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.