Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kohut Katalin: A repülés elmélete (1998) - filmajánló
  2015-09-27 23:18:13, vasárnap
 
 

Színes, magyarul beszélő, angol romantikus film - 96 perc

Rendező: Paul Greengrass
Író: Richard Hawkins
Operatőr: Ivan Strasburg
Zene: Stephen Warbeck
Vágó: Mark Day

Szereplők:

Jane Hatchard: Helena Bonham Carter
Richard: Kenneth Branagh
Anne: Gemma Jones
Julie: Holly Aird
Gigolo: Ray Stevenson

Minden film elméletben egy-egy művész gondolataiban születik meg, így választanak filmcímet is az alapján, amit közölni szeretnének velünk. A cím tömör állásfoglalás. A repülés elméletét sokan kívánjuk, megtapasztaljuk, hogy csak kicsit rugaszkodjunk el a földi valóságtól, kicsit szárnyaljunk szabadon, mint a madarak, de elsajátítását ugyanúgy meg kell tanulnunk, mint a repülőgép vezetőnek a gép felépítését, mechanikáját.
Mindenki képes arra, hogy olyat kövessen el, ami teljesen ellenkezik az egyéniségével. Általában akkor következnek be a már olyan mindegy alapra épülő tettek, amikor élete tévúton jár, s ennek felismerése bekövetkezik.

Richard extrém módon kívánta felhívni magára a figyelmet, egyszerűen leugrott a ház tetejéről. Valamire szüksége volt, ami átformálja, ami felpezsdíti. Állandó felügyelet helyett a bíróság 125 óra közhasznú munkára ítélte, melyet gyógyíthatatlan betegek mellett kellett ledolgoznia.
Megérkezett a kijelölt helyre, ahol egy csűrt bérelt magának otthonul.
Janet osztották rá első betegként, a 25 éves haldokló leányt, akinek már beszéde is nehézkes. Az orvosok véleménye róla, hogy állapota ellenére nagyon erős, energikus. A gondolkozása ép, de teste teljesen különvált tőle. Ki ne ismerné a haldoklók már olyan mindegy szavait, s hogy még életük végén mindent meg szeretnének tapasztalni, amit addig nem ismertek? Janet is untatják a kiállítások, viszont a ringispir, az autókázás, a lopás izgalma szupermarkettekben örömöt és kielégülést jelent számára.
Ugyanígy van a csúnya beszéddel. Valószínűleg ez is a megcsömörlés miatt van, azért, mert már ő bármit megtehet, neki élete utolsó részében mindent lehet.
Richard Julie barátnőjét is elhagyta, egy régi típusú repülőt szerel össze a csűrben, hogy álmát beteljesítse. Londonban rájött, hogy semmit sem tud a repülőkről. Janet beavatja tervébe. Ki ne értené meg jobban Jane már olyan mindegy gondolkozását, mint Richard, aki szintén az ismeretlen érzés hiánya miatt került ilyen helyzetbe?
Jane közli, hogy egyetlen vágya van halála előtt, a szüzessége elvesztése, a testiség megismerése, s kéri Richardot, segítsen ebben. Elválnak egymástól, viszont a szerelem már létrejött közöttük, a hiányérzet jelentkezik. Richard vállalkozik az utolsó kívánság teljesítésére, Londonba viszi a lányt és keres neki egy adoniszt 10 ezer dollárért.
Jane szerint a férfiaknál nem létezik szexuális önzetlenség, míg a nők legtöbbje így adja meg magát minden este a férjének, vagy másnak.
A lány rájön arra, hogy a szerelem és a barátság sokkal erősebb érzés, mint a szex. Közössé vált repülőgépük szimbóluma az örök barátságnak. Azt hiszem, mindketten elérték ebben a kapcsolatban a boldog és önfeledt szárnyalás gravitációját.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://mozicsillag.net/watch-embed-259353-14824

2015. szeptember 27.





 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Márai Sándor: Bach
  2015-09-27 13:50:36, vasárnap
 
 

Húsz gyermeke volt, Weimarban, Köethenben és Lipcsében volt kántor és orgonista, nagyon szegény volt, s húsz gyermek között írta miséit, versenyeit és szvitjeit, úgy, ahogy magunkfajta ember könnyű cikket, olcsó fecsegést kanyarít le, vasárnapra... Úgy írt, ahogy a fák lélegzenek, ahogy az erdő egyszerre hallgat és beszél, úgy írt, mint Isten, mikor még nem volt Föld és Ég, csak dallam volt, az összhang, az anyagtalan és érthetetlen. Húsz gyermek között írt, koldusszegényen, kántor volt, nem volt egy jó kabátja... Hallgass, hallgass. Most Bach beszél. Hallgasd.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Felelni
  2015-09-27 13:49:21, vasárnap
 
 
Néha felelni kell az élet kiszámíthatatlanul bekövetkező, s elodázhatatlanul végzetes pillanataiban: felelni kell, az egészre. Ki vagyok? Mit akarok? Ki ellen, kinek érdekében akarok élni? Miért? Milyen képességekkel, eszközökkel, felkészültséggel? Ami fontosabb mindennél: milyen szándékkal? ... És, felelni az egészre: hol tartok? Van-e még tartalékom áldozatkészségből, önzetlenségből, vagy már csak megóvni és megmenteni akarok maradék készleteket? Ez a pillanat az életben, amikor felelni kell. Várják a választ, a csend nagy, drámai. De ilyenkor megtudod és észreveszed, hogy e kérdésekre szavakkal nem, csak az élettel lehet felelni.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Életkorok
  2015-09-27 13:48:32, vasárnap
 
 

Nincs reménytelenebb vállalkozás, mint egy nemzetnek megmagyarázni hibáit. Majdnem oly reménytelen ez a kísérlet, mint egy embernek megmagyarázni, mi az, amitől szenved, mi az, ami hazugság, vagy gyávaság életében. A nemzetek csak akkor gyógyulnak meg, ha önként, testükkel és szellemükkel, idegen segítség nélkül kiheverik bűneiket, ha fejlődnek, ha reájönnek, ha megtudják, mi az, amit szenvedéssel viseltek eddig. Megmagyarázni nem lehet az ilyesmit, országoknak éppen oly kevéssé, mint embereknek.

Egy nemzet lassan nő fel, lassabban, mint egy ember. Az amerikaiak ma serdülőbbek, a németek és olaszok kamaszkorban vannak, a franciák ötvenévesek, az angolok elmúltak ötven. Az orosz időtlen, a muzsik korát bizonyos időponton túl hiába kutatjuk, nem tudunk korára következtetni. A japán is kamasz, a kínai felnőtt, hallgat, mosolyog. A magyart én most harminc és negyven között érzem: már nem virtuskodik ok nélkül, kezdi ismerni erejét, számol és tűnődik.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: A csend ölel
  2015-09-27 00:01:42, vasárnap
 
  Kohut Katalin: A csend ölel

Vágyódás - annyiféle érzés.
Magány-e a várakozás?
Tolulnak a kívánságok:
szabadság, ember-szerelem,
biztonság egy férj mellett,
otthon, mely haza és szeretet.
A hiányuk óriás csillaga az égnek.
Üres szavak és csend ölel.

2015. szeptember 26.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2222
  • e Hét: 7086
  • e Hónap: 13327
  • e Év: 65593
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.