Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Lökösháza - Bréda kastély
  2015-09-04 22:30:59, péntek
 
 







LÖKÖSHÁZA - BRÉDA KASTÉLY


Magyarország keleti határánál nagyszerű kezdeményezés során valósult meg az a merész ötlet, hogy Lőkösháza közelében egy új turisztikai attrakció jöjjön létre. Mára az ötlet valósággá vált: 2013 májusától kezdődően, Európa első állandó kültéri épületvetítéseként nyitotta meg kapuit a Bréda Kastély a nyilvánosság számára. Homlokzatán Európában egyedülálló állandó kültéri 3D nagy felbontású épületvetítés minden este 9 órakor megtekinthető a kastély homlokzatán!

"...A Villa Capra - La Rotondó /Vicenza/ oszlopairól vettek mintás a Washingtoni Fehér Házhoz, a Lökösházán nemrég felújított Vásárhelyi-Bréda kastély pedig a la Rotondo hasonmása.
/Nők Lapja 2015.09.02/

A kastély fő attrakciója a homlokzatán minden este naplemente után kezdődő, Európában egyedülálló állandó kültéri 3D épületvetítés, mely minden este megtekinthető a kastély homlokzatán!

A kastély álma a mi tetszésünket is elnyerte!







Videó

Bréda Kastély - Lőkösháza

Link



Bréda Kastély (Lőkösháza) fény festészet részlet

Link



Fényfestő központok a világban: Dubai, Melbourne, Lökösháza

Link



Képgaléria

/Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!/
































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Vésztő-Mágor történelmi emlékhely
  2015-09-04 22:00:39, péntek
 
 







VÉSZTŐ-MÁGOR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY


Mágor-puszta (másik, ismertebb nevén Vésztő-Mágor) a Körös-Maros Nemzeti Park egyik védett területe Vésztőtől hat kilométerre nyugatra, Szeghalom irányában, a Kis-Sárréttől nyugatra. A Sebes-Körös holtága fogja közre. Élővilága mellett látványossága az itt felnyitott és múzeummá alakított, nemzetközileg is ritka leleteket rejtő újkőkori kunhalom.

A Sebes-Körös egykori medrének szeszélyes kanyargásával körülzárt természetvédelmi területen egymás mellett két különleges, 9-10 méter magas, kiterjedt halom áll. Az egyik földhalomba vágott szelvény mintegy hatezer év egymásra rétegződött településnyomait, leletanyagait szemlélteti. A másik dombon a Vatától származó Csolt nemzetség XI században emelt Árpád-kori monostorának maradványait találták, jelenleg a XVIII. században restaurált monostorfalak alatt húzódó pincében a templomok építészeti múltját és leleteit bemutató múzeumot rendeztek be.

A Mágor-domb és 13 hektáros környezete 1978-ban került kettős (régészeti és természetvédelmi) védelem alá.







Videó

Vésztő-Mágori történelmi Park

Link



Harminc éves évforduló

Link



Képgaléria

/Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!/






































Link
 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Dévaványa - Réhelyi Látogatóközpont
  2015-09-04 21:00:17, péntek
 
 







DÉVAVÁNYA - RÉHELYI LÁTOGATÓKÖZPONT
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság


A Dévaványa és Ecsegfalva között félúton elhelyezkedő Réhelyi Látogatóközpontba érkező vendégek külön múzeumi épületben berendezett állandó kiállításon ismerkedhetnek meg a Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékeivel. A kiállítás középpontjában a tájegység kiemelkedő értéke, a túzok áll. A szabadtéri bemutatóhelyen túzokok mellett ősi magyar háziállat fajtákat (magyar szürke marhát, bivalyt, rackajuhot, mangalica sertést és különböző baromfifajtákat) láthatnak az érdeklődők.

A Látogatóközpont múzeumi épületének emeleti részén található állandó kiállítás pedig bemutatta a terület egyedülálló értéket, az európai túzokot, a túzokvédelmi tevékenységet, valamint a Nagy Sárrét hajdani és jelenlegi élővilágát.







Videó

Körös Maros Nemzeti Park, Dévaványa-Réhely

Link



Magyarország Nemzeti Parkjai - A Kőrös Maros Nemzeti Park

Link



Képgaléria

/Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!/


























































































 
 
1 komment , kategória:  OMNYE  
Szarvas
  2015-09-04 10:45:23, péntek
 
 










SZARVAS


Békéscsabától 47 kilométerre, a Hármas-Körös holtágának partján található. Közigazgatási területén van a Magyar Királyság (történelmi Magyarország) földrajzi középpontja, amelyet emlékmű jelöl a holt-Körös partján. Az "Alföld gyöngyszeme", egy parányi ékszerdoboz, ami egész évben fényesen ragyog, ahol a nyugalom és az összhang egyesül. A Holt-Körös partján, az Arborétummal szemben áll az a jelképes szélmalom, ami a Trianon előtti Magyarország földrajzi közepét jelöli. Az emlékhelyhez a Holt-Körös gátján vezet, az 1100m hosszú Történelmi Emlékút.

A dinamikusan fejlődő város Békés megye nyugati kapuja, Magyarország ötödik legnagyobb állóvize a Körös egyik holtága mellett fekszik. A csodálatos táji környezetnek ezenkívül része még a világszerte híres Arborétum is. Az itt élők megélhetését a mezőgazdasági és ipari termelésen kívül az idegenforgalom és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások adják.

Sok híres szülötte között itt született 1923-ban Melis György az operaház magánénekese.

A város nemzetközi hírű látványossága a Pepi-kert néven ismert Szarvasi Arborétum, mely az ország egyik legnagyobb, valamint leglátogatottabb növénygyűjteménye.

Szarvas területének jelentős része a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területei közé tartozik. Szarvason található a Körös-Maros NP Körösvölgyi Látogatóközpontja.

Szarvast szarvashiba lenne kihagyni!!!






Arborétum

Csodálatos térharmóniájú tájképi kert dús facsoportjai és nyírott gyepfelületei üdítő élményt nyújtanak az év minden szakában. Elgondolni is jó, hogy a tavaszi virágzás és az őszi lombszíneződés micsoda varázslatos hátteret adhat ennek a 42 hektáron elterülő kertnek, ahol több mint 1600 féle növényritkaság található meg.

Az ezt követő sétahajózás a Holt-Kőrösön a Katalin sétahajón pedig mindenkinek ugyancsak igen emlékezetes marad, behajózhattuk Demeter István hajóskapitány szórakoztató idegenvezetése mellett a gyönyörű folyót. Útközben a Demeter István, /Link
/ a szarvasi hajóvezető "hajóskapitány" /aki immáron 30 éve küzd és munkálkodik a Körös megunhatatlan hullámain és most július 22-én volt 67 éves/ történetekkel szórakoztatta a vendégeket, közben bemutatta a folyópart látnivalóit is, többek között a Holt-Körös partján, az Arborétummal szemben található emlékművet, a történelmi Magyarország mértani közepét és amire a város nagyon büszke, a nemrég épült Viziszínházat a Víziszínpaddal, amely ma már a szabadtéri színházak élvonalában még a Szegedi Szabadtéri Játékokkal is felveszi a versenyt.

A Mini Magyarország makett parkban, az ország egyetlen interaktiv makett parkjában több mint félszáz épített csoda található, mindez a történelmi Magyarország közepén, Szarvason. Az ország legnagyobb arborétumában a növényritkaságok mellett így néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk. Utunk többek között olyan nevezetességek mellett vezet el, mint a Kecskeméti Cifrapalota, a pécsi dzsámi, a budapesti Hősök tere, Erdély nevezetességei, vagy éppen a néhány napja Szent István napján avatott 3,5 m. átmérőjű Szent Korona, miközben a tihanyi apátság vagy a budapesti Operaház varázslatos Melis György áriája szólalt meg. Közben gombnyomásra indíthatók hazánk különleges vonatai, hajók andalognak a mini Dunán és mini Balatonon, valamint zenével várják a látogatókat a várak, a templomok, és számos más makett. Tökéletes kirándulóhely gyermekes családok és felnőttek számára egyaránt!







Videó

Szarvasi Arborétum - Katalin II. sétahajó 2012

Link



Szarvasi hajózás a Holt-Körösön /Demeter István hajóvezető "hajóskapitánnyal/

Link



Szarvas, Békésszentandrás, Kondoros

Link








Képgaléria

/Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!/

Arborétum




Bolza Pál /Pepi bácsi/ az Arborétum megalkotója szobra

























































































Sétahajózás a Holt-Kőrösön

































































































































Mini Magyarország makett park



































































































. . . . . . .









 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 47 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 457
  • e Hét: 14552
  • e Hónap: 54373
  • e Év: 232248
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.