Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: Szakítás
  2015-12-05 21:50:04, szombat
 
 

Miből készült az anyag, melyet elszakítanak az emberek, mikor ,,szakítanak"? A magyar nyelv szavai pontosak, érzékletesek, belső és jelképes értelmükre érdemes mindig odafigyelni; tehát: két ember elválik egymástól, ,,szakítanak", s e pillanatokban csakugyan elszakad valamilyen finom huzal, fonál, érzésből, vonzalomból, ingerből, kíváncsiságból, szomorúságból, vágyból szőtt, étersugaraknál finomabb és anyagtalanabb, s mégis valóságos asztrálszövet, mely eddig együtt tartotta őket. Elszakad, mert szakítottak, s most már nem tartja őket, a bonyolultan megkötözötteket, semmi. Valahogyan így szakadt el a Föld a Naptól, a Gondolat az Érzéstől, s a végén Jancsi Juliskától. Most bámulnak, az égre, s azt hiszik, a szakítás magánügy. De ilyenkor a világűrben is történik valami.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Reflex
  2015-12-05 21:49:10, szombat
 
 

Pavlov kísérletei bebizonyították, hogy az állatok három nemzedék életideje alatt reflexet alkotnak az érzékelésből és tapasztalásból. A patkány, melynek minden alkalommal csengetnek a ketrecben, mikor eledelét hozzák, megtanulja, hogy a csengetés és táplálkozás között összefüggés van. Fia már ötszáz csengetés után tudja ezt, unokája ötven csengetés után megtanulja az életművészetet, dédunokája a csengő szavára előmászik, mert az ős tapasztalata átalakult az ivadékban reflexszé.
Természetesen nemcsak a hasnyálmirigyek és a motorikus idegek működnek ilyen reflexes beidegzéssel, a belső kiválasztó mirigyek mindegyike betanulta a fejlődés évezredeiben a leckét, s nem csak a patkánynál. Ezek a belső szekréciós mirigyek figyelmeztetnek például engem, a kitanult író, hogy a hölgy, aki szemközt jön a színház előcsarnokában, életre-halálra tetszik nekem; ő az a bizonyos, az igazi, akiért majd felkötöm magam, egy dércsípte reggelen, a Hűvösvölgyben. Belső kiválasztó mirigyeim működésének gyakorlati neve a kötészetben és a napihírek rovatában: szerelem. E pillanatban még azt hiszem, hogy a szerelem titok, csoda, áhítat. De egy tapasztalás, az értelem hangja, figyelmeztet, hogy e megrendülés nem más, mint reflex. Nem más, csakugyan?... Lehet, hogy öregszem, de kezdek hinni a csodában, s mégsem akarok belenyugodni, hogy csak reflex. Ezért makacson mondom, egyűgyűen: ,,Szerelem, szerelem."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Vád
  2015-12-05 00:32:57, szombat
 
 
Régen sokkal őszintébb, kifejezőbb és tisztább pillantással éltem. Így tekintettem mindenre és mindenkire. A mindenség talán örült, ha emberhez kötődő érzelmeit egyszer is bebizonyítani tudnám. Ha én lennék a természet, a jósággal és a született intelligenciával kötnék frigyet, mint akik hasznára vannak a világnak és a benne létezőknek.
De a szem vádjára düh és megalázás a felelet. A vádnézés általában igazságtalanságot, méltánytalanságot tükröz. Mintegy törvénykönyvet emel a sötétség elé, melyet nem tudnak betartani és gúnyos megvetéssel illetik az emberséget. Ameddig egyetlen vádló tekintet néz értetlenül a földön, addig békesség és igazság nem létezik. Az ártatlanok védelmét a világ nem tudja és nem akarja nyújtani. Egyesek lelkiismeretfurdalással szegezik a földre tekintetüket, mintha el szeretnének bújni a szörnyűségek és tettek súlya miatt. De legtöbbször gúny és fölényes kacaj kíséri a hatalmas féktelen sereget. Ki kell oltani valamivel a vád-szemeket, meg kell szüntetni az igaz pillantásokat, melyek elítélik őszintén a rossz cselekedeteket. A ,,szemetekbe bújok" - hangzottak a cinikus szavak, s valóban szükség lett volna valamiféle mágikus kör védettségére, vagy talán még nagyobbra ahhoz, hogy ezeket a támadásokat a vád-szeműek kivédjék. A vádak súlyosak és hatalmasak, a vádak örök örvényűek és kielégítetlenek. Az ember nem tehet másként, néz és olvasnak tekintetében.

2015. december 5.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1738
  • e Hét: 6602
  • e Hónap: 12843
  • e Év: 65109
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.