Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Pillanatok alatt veszett oda Pompeii
  2021-04-05 21:00:42, hétfő
 
 

Pompeii népességének egynegyede veszett oda
PILLANATOK ALATT VESZETT ODA POMPEII


A település mára nem több egy Nápoly közelében fekvő, ókori romhalmaz, de nem volt ez mindig így. Időszámításunk után 79-ben az olasz város népességének egynegyedével, azaz 25 ezer emberrel végzett egy vulkánkitörés, ezzel mintegy 30 évszázadra lakatlanul hagyva a vidéket.


A Vezúv napjaink egyik legveszélyesebb vulkánja, melynek bronzkori kitörése oly jelentős volt, hogy összeomlasztotta a hegyet és közel kétmilliárd köbméter porrá őrölt sziklát terített szét a környező tájon. Ez a mennyiség elegendő lenne ahhoz, hogy 30 méteres takarót borítsunk a New York-i Manhattanra, vagy egy centiméteres porréteggel terítsük be Floridát. Nem a várost, az államot.


Senki sincs biztonságban

Egy efféle jelenség a legrosszabb, ami például a Vezúv szomszédságában fekvő Nápolyra várhat, és a tudósok szerint igenis számolni kell egy ilyen katasztrófával. Ahhoz, hogy kiderítsék, miféle pokoli erők szabadulhatnak a városra, először a múltbeli kitörésekkel kell tisztában lenniük. Kézenfekvő példa tehát Pompeii tragédiája. amely kapcsán hihetetlenül hangozhat, ám a kitörést túlélő egyik szemtanú után írásos emlék maradt fent. A 17 éves ifjabb Pliny a katasztrófa minden részletét feljegyezte, aki ezáltal bekerült a világ első vulkanológusai közé.

A halált hozó gombafelleg

A fiatalember így fogalmazta meg gondolatait: Felleg formálódott. Az alakja egy mandulafenyőhöz hasonlított. Vaskos törzsként tört fel, miután lombossá terebélyesedett."

Vagyis a felleg gomba alakot formázva terjedt szét: azóta ezt a jelenséget Pliniusi-oszlopnak nevezik. Pliny fellege pusztulást mért Pompeii-re: a habkövet és hamut keverő szél szürke hóval borította be az olasz várost. A vulkanikus hamuval telített levegő egyre sűrűbbé vált, így a kitörést kezdetben csodáló lakosok kétségbeesetten kapkodták a levegőt.

Mindent beborított a por és a hamu

Az ősi településen eéső áldozatok közül sokakkal a finom hamu végzett időszámításunk után 79-ben. Akkor 25 ezren haltak meg, ám ha egy ahhoz hasonló hamueső hullana Nápoly utcáira, bizonyára több millióra rúgna az elhunytak száma. A Pompeii-ban talált habkő igazolja, hogy a Vezúv az emberemlékezet óta eddig ismert legpusztítóbb vulkáni robbanásának közepette tört ki, a Nápoly alatti katakombában talált üledék pedig azt bizonyítja, hogy a Vezúv ereje képes elérni a várost.

A legpusztítóbb még hátra van

Egy ilyen robbanás ma hárommillió emberrel végezne, ami a világ legpusztítóbb kitörését jelentené. Ráadásul a Pompeii maradványai közt talált égett emberi csontok arról tanúskodnak, hogy a hőmérséklet még a tűzhányótól hat kilométerre is közel 500 fokosra hevült. Mindemellett egy kétezer éve megkövesedett fa a Vezúv oldalán végig rohanó kőzet. gáz- és hamufelleg egykori jelenlétére utal, amely mindent felégetett maga előtt. A vulkán 1944-es kitörésekor nyolc kilométer hosszú hamunyelv csapott fel az égbe, a tűzhányó oldalán vulkanikus törmelékár söpört végig, a kráter pereméről alábukó, olvadt sziklák árama pedig elnyelte a környező falvakat. Akkor csodával határos módon "csupán" 34-en haltak meg, de több ezer ember földönfutóvá vált.

Olasz eredet, helyi csapás

A Vezúv vidéken az egyik legfeltűnőbb természeti jelenség a vulkán oldalán végig folyt, megszilárdult lávatenger, sőt: a kutatók még a tűzhányó krátertől 19 kilométerre is jelentős mennyiségű lávaüledéket találtak. A Vezúv lejtőin több mint 1000 fokos láva, vagyis a világ legforróbb természetes anyaga söpörhetett végig. A dolog pikantériája lehet, hogy a szó voltaképpen olasz eredetű, hiszen a "lavare" szóból származik. Ennel jelentés "mosni", elvégre a láva mindenkit elmos, amerre csak vonul.

Meddig szunnyad a pusztító Vezúv?

A vulkán 1944 óta békés, a közelében élők pedig nem rettegnek tőle. Ha éppen nem pusztít világjárvány, a tűzhányó népszerű turistalátványosságnak számít. ám az ébredezés jeleit kutató szakértők máig alámerészkednek 300 méteres mélységig húzódó kráterébe. hogy adatokat gyűjtsenek.

Muszáj nekik, hiszen tisztában vannak a ténnyel, miszerint egy vulkánkitöréshez két dolog kell. Egyrészt magmaforrás, mint például a Vezúv alatt húzódó üreg, illetve egy kiváltó ok, akárcsak a bomba és a gyutacs esetében. Elvégre, ha ez a két feltétel adott, bármikor megkezdődhet a halálos tűzijáték...


A Day in Pompeii - Videó

LinkA Vezúv 1944-es kitörése

LinkMindent és mindenkit beborított a por és a hamuA Vezúv napjaink egyik legveszélyesebb vulkánjaMa a lávától több millióan fulnának meg Nápolyban


 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Máris elindult Mel Gibson megsemmisítése,mivel filmet készít
  2021-04-05 19:15:00, hétfő
 
 MÁRIS ELINDULT MEL GIBSON MEGSEMMISÍTÉSE, MIVEL FILMET KÉSZÍT A ROTHSCHILD-CSALÁDRÓL


Azonnal támadás alá vették Mel Gibsont, ahogy bejelentette, hogy filmet készít a Rothschild-családról. Mely egy hihetetlenül gazdag new-yorki Rothchild-családról szóló film lenne. De az áthallást nem lehet nem észrevenni természetesen...

A Variety arról számolt be, hogy Gibson Shia LaBeouf - val fog együtt szerepelni a Rothchild-ban, egy szupergazdag New York-i család szatirájáról készülő filmben. A cím azonnal összehasonlításokat váltott ki a valóságos Rothschildokkal, a hihetetlenül gazdag zsidó bankárok családjával.


A háttérhatalom legbefolyásosabb és a világ leggazdagabb családja érinthetetlen és sem a főáramú média, sem a filmipar nem készíthet arról feldolgozást,

- hogyan tartják 1913 óta kezükben és magántulajdonban a világ pénzkibocsátását,

- hogyan hoztak létre világháborúkat, hogyan irányították a történelmet,

- hogyan hozták létre a cionista Izraelt és hogyan tartják mai napig ellenőrzés alatt a monetáris adósságokat,

- a Nemzetközi Fizetések Bankját,

- a Bank of England-et, a FED-et vagy az Európai Központi Bankot.

- hogyan dolgoznak az Új Világrend létrehozásán most is.


A VilagHelyzete oldal 10 éve alatt számos cikkben olvashattatok róla, de Drábik János előadásaiból is mindenki tisztában van mára a főáramú média által eltitkolt és kimondhatatlan tényekkel.


Ez a Rothschild nem az a Rothschild! Ez a család, nem az a család!

Filmes és zsidó lapok egyszerre hördültek fel a váratlan hír hallatán. Megemlítik, hogy Mel Gibson részegen egy rendőri intézkedés közben a zsidókat okolta a világban zajló háborúkért. Emlékeztetnek 2004-es filmjére, A Passióra, ami miatt több amerikai zsidó szervezet antiszemitizmussal vádolta Mel Gibsont.

Most Mel Gibson azután, hogy hirhedt kijelentése miatt, miszerint a "zsidók uralják egész Hollywoodot és a filmgyártást" teljesen perifériára tették és nemkívánatos személlyé vált, most úgy döntött előveszi ezt a tabutémát is...

A film forgatása még el sem kezdődött, de máris kárelhárításba kellett kezdenie a stábnak, mert ahogyan az várható volt, elővették az antiszemita, zsidógyűlölő, összeesküvés-elmélet vádakat, hogy Mel Gibsonnak még csak eszébe sem jusson a filmet végigvinni, de a nézőknek megnézni végképp nem....

A Rothschildok kezében lévő világmédia máris hadat üzent és a film forgatásának leállítását és Mel Gibson megbüntetését követeli!

Írta és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzeteMáris elindult Mel Gibson megsemmisítése, mivel filmet készít a Rothschild-családról

LinkMel Gibson 12 legjobb filmje, amit mindenképpen látnod kell

Link 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Húsvétra
  2021-04-05 08:01:02, hétfő
 
 


HÚSVÉTRAItt a húsvét, eljött végre
A szép lányok örömére
Mert a lányok szép virágok
Illatos víz illik rájuk
Ne fuss hát el, szép virágom,
Locsolónak csók jár, három.

Rózsa, rózsa szép virágszál,
Szálló szélben hajladozzál.
Napsütésben nyiladozzál,
Meglocsollak, illatozzál.Húsvét reggelén azon jár az eszem,
Hogy locsoló puskám a kezembe vegyem.
Mert várnak a lányok, szép piros tojással,
Egy-két pohár borral és finom pánkóval.*
A legszebbik kislányt jobban megöntözöm,
És a pirostojást szépen megköszönöm.
És ezzel azt mondom, boldog ünnepeket,
Boldog húsvétot e ház népénekPálinkás jó reggelt kívánok e háznak,
Főképp a dolgos szülők jól nevelt lányának!
Elmondom én gyorsan jövetelem célját:
Megöntözöm most a környék legszebb lányát.
Kívánok e háznak hát mindenből eleget,
Főképp békességet, egészséget és szeretetet!

Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem.
Tarisznya húzza a vállam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam,
Hogy öntözzem, alig vártam.
Piros tojás, fehér nyuszi,
Locsolásért jár a puszi!Nyalka legény vagyok,
Lányokhoz indulok
Nyalka legény vagyok,
Lányokhoz indulok.
Mert ma minden lánynak
Rózsavizet hozok.
Megöntözem őket,
Mint a virágokat,
Nem venném lelkemre,
Hogy elhervadjanak.
Ám e fontos munkám
Ingyen nem tehetem,
Cserébe a hímestojást
Sorra ide kérem.

Húsvét másodnapján régi szokás szerint,
fogadják szívesen az öntöző legényt!
Én még a legénységhez, igaz, kicsi vagyok,
de azért öntöző legénynek mégiscsak felcsapok.
Esztendő ilyenkor megint csak itt vagyok,
ha e locsolásért piros tojást kapok.Rózsavizes húsvét napját jöttem ma kívánni,
Nem szeretnék a lányokra nagyon sokat várni!
Ez a pár csepp jó szagos víz úgy használ a lánynak,
Mint a réten a gyöngyharmat a nyíló virágnak.
Olyan lesz az arcuk tőle, mint a hamvas virág,
Örömünkben együtt örül a megváltott világ.
Megváltónk is együtt örül az egész világgal,
Ajándékozzatok meg hát egy hímes tojással!Tündérek kútjából szagos vizet hoztam,
Van egy kislány a háznál, meglocsolom mostan.
Fáradozásomért egyedül azt kérem,
Tulipiros tojás legyen az én bérem.

Itt a húsvét, eljött végre,
A szép lányok örömére.
Mert a lányok szép virágok,
Illatos víz illik rájok.
Kit húsvétkor nem locsolnak,
Hervadt virág lesz már holnap.
Ne fuss el hát, szép virágom,
Locsolásért csókod várom!Zöld erdőben jártam, hol sok furcsa dolgot láttam.
Voltak ott illatfelhőben lebegő leányok,
No meg nyulak által hozott piros tojások
Sok legény kezében kölnivízzel szaladt,
S ki túl gyorsan,
Annak nadrágjában csak törött tojás maradt.
Én nem vagyok sietős, s furcsa bár a világ,
Előttem mégis itt van egy csodás virág.
Locsolással vetnék gátat az múlandóságnak,
Ha ez tettem megfelelne eme szép leánynak.2 Lőrinc Pál: Három füles

Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.
Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.
Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.
Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres
Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.Feltámadásunk édes ünnepe

Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,
Pattognak a rügyek, s virít a virág.
A harang zúgása hirdet ünnepet,
Egy kismadár dalol a zöld rétek felett.


Link
BRAZILBÓL, AHOL NEM SZOKÁS LOCSOLNI, KÍVÁNUNK NEKTEK NAGYON KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET. HOZZON NEKTEK A NYUSZIKA SOK-SOK TOJÁST. SOK SZERETETTEL
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét - Pünkösd  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 135 db bejegyzés
Összes: 4124 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 3370
  • e Hónap: 19640
  • e Év: 248038
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.