Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Top 10 legkülönlegesebb tengerpart
  2022-02-24 21:45:27, csütörtök
 
 




TOP 10 LEGKÜLÖNLEGESEBB TENGERPART


Legyen akár kora reggel napfelkelte idején, vagy késő délután a naplementében, esetleg az esti sötétségben a csillagok alatt, sétálni a tengerparton hatalmas élmény.

Olyan, amit mindenkinek legalább egyszer át kell élnie az életben. Top 10-es válogatásunkban olyan különleges partokat mutatunk be, ahol mindenki szívesen sétálna, vagy mártózna egyet. Ezekről a helyekről örökre magunkkal visszük az érzést, amint a talpunk belesüpped a lágy homokba, ahogy a selymes hullámok simogatják a lábfejünket, és a finom, sós illatú szél borzolja a hajunkat.


Világító tengerpart - Maldív szigetek
A fénylő part





A Maldív szigeteken található tengerpart nappal csak egy átlagos strand. Persze akkor is gyönyörű, de igazi különleges szépségét csak éjszaka fedi fel. Ekkor válik ugyanis láthatóvá a fitoplanktonok által kibocsátott élénk kék szín, ami mágikussá varázsolja a vizet. Ezek a kis egysejtűek akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket. A vizet ért legkisebb zavar is kiválthatja ezt a különleges fényhatást. Általában a csónakok közelében, vagy az úszó emberek körül felkavart vízben világítanak, de megesik, hogy még a homokban hagyott lábnyomunk is élénk kékben pompázik majd.


Rózsaszín tengerpart - Bahamák - Pink Sands Beach





Ez az 5 kilométer hosszú partszakasz a foraminiferának köszönheti világos rózsaszín színét. Ezeket az érdekes nevű, kagylóhéjjal borított, szabad szemmel nem látható élőlényeket a hullámzás mossa partra, így változtatják az egyébként hófehér homokot rózsaszínre.


Glass Beach - Kalifornia





Ezt az igazán különleges tengerpartot a szemét tette széppé. Fort Bragg lakosai a 20. század elején a pari sziklákon túl rakták le a háztartási szemetet. Később a hullámverés csiszolta az eldobott üveg holmikat, ezer színben pompázó, sima kis üvegkavicsokká. Persze azóta, egy 5 éves folyamat során megtisztították az egyéb hulladékoktól a strandot, a kavicsokat azonban megtartották. Mielőtt az érdekes part eltűnt volna, védetté nyilvánították, ugyanis a turisták előszeretettel távoztak kavicsokkal megrakodott zsebbel.


Papakolea zöld homokos tengerpartja - Hawaii - Papakolea Green Sand Beach





Hawaii és egyben az USA legdélebbi pontján fekszik az a part, amelynek már megközelítése sem egyszerű, hiszen kilométereket kell gyalogolni a melegben, a meredek sziklák között, hogy megcsodálhassuk. Az erőfeszítés azonban kifizetődik, amint megpillantjuk az apró olivine kristályok által alkotta part élénk zöld színét. Az érdekes árnyalatú kőzet, több mint tízezer évvel ezelőtt, egy vulkánkitörés során jutott a felszínre, több tonna másféle ásványi anyaggal együtt.


Barlang strand - Portugália - Bengali tengeri barlang





Algarve hosszan elnyúló partja, hol homokos, hol sziklákkal tarkított. A Benagil Beach közelében található az a hatalmas barlang, amely egy fedett uszoda érzetét kelti. A türkizkék vízből éles fegyverként meredező sziklákat az évszázadok során tornyokká, sziklakúpokká, majd barlanglabirintusokká formálta a tenger. Így jöhetett létre ez a páratlan természeti csoda.


Pfeiffer Beach - Kalifornia - Pfeiffer Beach





Erről a misztikus, lila színben pompázó tengerpartról nem sokat tudnak a kutatók. Úgy hiszik, hogy a 800 méteres tengerpart a színét, az óceán közelében fekvő sziklákból származó mangánnak köszönheti.


Hidden Beach (Rejtett part) - Mexikó - Hidden Beach





A Marieta szigeten található, rejtett, vagy magányos jelzővel illetett strand, egyáltalán nem elhagyatott, ugyanis ez Mexikó egyik legnépszerűbb fürdőhelye. Hidden Beach tulajdonképpen egy félig vízzel teli lyuk, mely érintkezik a homokos tengerparttal. A szigeten történt katonai robbantások a felelősek azért, hogy létrejött ez a különleges szépségű beszakadt lyuk. A titkos öböl csak apály idején, egy szűk alagúton keresztül, úszva közelíthető meg.


Black Sand Beach - Hawaii - Black Sand Beach





Hawaii szigetcsoport legnagyobb szigetén, Big Island-en nem ritkák a fekete homokos partok. A mai napig szüntelenül működő vulkánok, és az azokból származó hamunak illetve lávának köszönhetően vált koromfeketévé ez a gyönyörű strand, amely egyébként a tengeri teknősök kedvenc napozóhelye.


Az Óriások útja - Észak-Írország - Giants Causeway





Ez a szintén vulkáni tevékenység eredményeként létrejött partszakasz, Antrim megyében, Bushmills városától 3 kilométerre található. A körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület, 1986 óta az UNESCO világörökség része. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége 6 szögletű. A legmagasabbak kb. 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri. A legenda szerint egy ír óriás építette magának az utat tengerparti otthonától, az atlanti vizeken át, ellensége a skót óriás erődjéig.


Shell Beach - Ausztrália - Shell Beach





Ausztrália nyugati részén, Denham városától 45 kilométerre található Shell Beach, egy 110 km hosszú partszakasz. Ezt a gyönyörű, hófehér strandot milliónyi kagyló borítja. Kialakulását a víz magas sótartalma tette lehetővé, mivel a ragadozók számára ez nem megfelelő környezet, így a kagylók elszaporodtak. Miután a kagylók természetes úton elpusztulnak, a héjukat a víz kimossa a partra. Ez a folyamat már több ezer éve zajlik.


Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2022.01 2022. Február 2022.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 227 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1948
  • e Hét: 16043
  • e Hónap: 55864
  • e Év: 233739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.