Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tovább élünk, de nagy a lemaradásunk Európától
  2014-05-31 20:20:11, szombat
 
 




TOVÁBB ÉLÜNK, DE NAGY A LEMARADÁSUNK EURÓPÁTÓL


Az elkövetkező 10-15 évben zárkózhatunk fel Nyugat-Európához.
Tovább élünk, de nagy a lemaradásunk Európától

Akár száz évig is élhetnek majd a most született gyerekek, az amerikai járványügyi hivatal számításai szerint a 2014-ben születetteknek mintegy fele elérheti ezt az életkort.

Nem tudtunk felzárkózni

Bár Magyarországon még nem tartunk itt, 1990 és 2010 között több mint öt évvel nőtt a várható élettartam. Ennek ellenére hazánk lemaradása változatlan maradt Nyugat-Európához képest.

Kapitány Balázs, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára elmondta: a különbség azért nem tudott csökkenni Európa keleti és nyugati fele között, mert - a várakozásokkal ellentétben - nyugaton nem lassult a várható élettartam növekedési üteme. A felzárkózás várhatóan az elkövetkező 10-15 évben történhet meg, de csak azért, mert a nyugati régióban lassabban tolódik ki a várható élettartam, míg keleten még változatlan marad a növekedés üteme.

Magyar szempontból pozitív fejlemény, hogy míg korábban a középkorú, alacsony végzettségű, 40-60 éves férfiak körében nagyon magas volt a halandóság (egy-egy generációnak akár harmada-fele is meghalt, ráadásul még aktív korukban), ma már ez nem jellemző.


Elkészült az óra, ami elárulja, meddig élünk

Link








Korábban kezdődik az oktatás

Grafikonunk legkevésbé érdekes részének a közoktatás, az iskolaévek kezdete tűnik. Viszont ha figyelembe vesszük az óvodát is, akkor megváltozik a kép. - Az egész világban trend, hogy korábbra kerül a közoktatásba-köznevelésbe való belépés, mert ettől remélik az egyenlőtlenségek csökkenését - mondta Kapitány Balázs.

Magyarországon ebbe a folyamatba illik bele a kötelező óvodáztatás leszállítása ötről hároméves korra. Az is ezt erősíti, hogy korábban a gyakorlatban többnyire hétéves korukban kezdték el a gyerekek az iskolát, ma viszont sokkal szigorúbban veszik a hatéves korhatárt.

Tanulás mellett munka

Húsz év elteltével csupán egy évvel került későbbre az első munkaviszony kezdete Magyarországon. Ez nem nagy különbség, de a demográfus szerint épp ez a meglepő, hiszen az iskolázottsági adatok hároméves kitolódást indokolnának.

- Ez azt jelenti, hogy a felsőoktatásban tanulók egyre nagyobb arányban dolgoznak tanulmányaik mellett párhuzamosan - tette hozzá Kapitány Balázs. A későbbi elhelyezkedés szempontjából ez hasznos lehet, ám sokkal súlyosabb következményekkel is jár. A tanulás kitolódása a fő oka az egyre későbbi gyerekvállalásnak és a termékenység visszaesésének.

Még nincsenek minták

Önmagában az nem jelentene gondot, hogy a nők később szülnek, viszont sok tervezett gyerek azért nem születik meg, mert az anya biológiailag kicsúszik az időből. Régebben a nők munkavállalás előtt szültek, így nagyjából 25 éves korukra túl is voltak a gyermekvállaláson.

Ma viszont a tanulmányok befejezés után, gyermektelenül kezd el dolgozni a többség, és csak az után jöhet szóba a gyerekvállalás. Kapitány Balázs úgy véli, ha a folyamat megáll ezen a szinten, akkor nőhet a termékenység az országban. Franciaországban például hasonló korban vállalnak gyereket a nők, mégis nagyobb a termékenység. Ennek az lehet az oka, hogy ott lassabb volt az átmenet, míg Magyarországon gyorsan zajlott le a kitolódás. A mostani generációk előtt ezért még nincsenek minták, amelyeket ebben a helyzetben segítségül hívhatnának.

Nagy eltérések az országban

A várható élettartam - akárcsak az ábrán látható többi érték - azonban Magyarországon sem egyforma. A fővárost és a megyéket nézve mintegy öt év különbség van Budapest és például Heves megye között. Ugyanekkora az eltérés a fővárosi XII. és a VIII. kerület között, a XII. és a II. kerületben a várható élettartam jócskán az EU-átlag fölött van. Azt nehéz felderíteni, hogy az eltéréseket a földrajzi, a társadalmi vagy az egészségügyi ellátásbeli különbségek okozzák-e - esetleg ezek együttesen -, de a rendszerváltás után nőttek a halálozásbeli különbségek.

Link



Kevesebb nyugdíjas

Nem nőtt a nyugdíjrendszerbe belépők száma az első negyedévben, sőt, ha csak kismértékben is, de csökkent a nyugdíjasok száma.

- A beinduló korhatáremelés következménye mindez - írta a Napi.hu.

- Messze az infláció felett emelkedtek a nyugdíjak. Januárban 2,4 százalékkal nőttek, ugyanis a kormány tervei szerint az éves inflációnak ennyinek kellett volna lennie 2014-ben. A legnagyobb összegű nyugdíjat továbbra is a fegyveres testületek volt dolgozói kapják.

- Március végén 221.453 főnek folyósítottak nyugdíjat, ami 1534 fővel kevesebb, mint decemberben.

- A korhatáremelés az első idei negyedévben indult be, ugyanis idéntől már nem 62, hanem 62,5 év a nyugdíjkorhatár, ami a következő időszakban évente újabb fél évvel nő, míg el nem érjük a 65 évet.


Kapcsolódó anyagok
Hat évvel nőtt a várható élettartam 1990-hez képest
Jelentősen jobbak már a betegek túlélési esélyei
82 évre nőtt a születéskor várható átlagos élettartam Ausztráliában
Dánia a világ legboldogabb országa


A világ népessége 2009/2050


 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Címkék: egyenlőtlenségek, franciaországban, nyugdíjkorhatár, felsőoktatásban, gyermektelenül, korhatáremelés, magyarországon, gyerekvállalás, rendszerváltás, születetteknek, visszaesésének, várakozásokkal, iskolázottsági, következménye, ausztráliában, elhelyezkedés, halálozásbeli, munkavállalás, szempontjából, folyósítottak, indokolnának, munkaviszony, leszállítása, generációnak, gyakorlatban, közoktatásba, biológiailag, termékenység, egészségügyi, köznevelésbe, párhuzamosan, tanulmányaik, statisztikai, lemaradásunk, kismértékben, zárkózhatunk, elkövetkező 10-15, lemaradásunk Európától, most született, amerikai járványügyi, 2014-ben születetteknek, várható élettartam, különbség azért, várakozásokkal ellentétben, felzárkózás várhatóan, nyugati régióban, növekedés üteme, iskolaévek kezdete, egész világban, egyenlőtlenségek csökkenését, folyamatba illik, kötelező óvodáztatás, TOVÁBB ÉLÜNK, NAGY LEMARADÁSUNK EURÓPÁTÓL, Kapitány Balázs, Központi Statisztikai Hivatal, Népességtudományi Kutatóintézetének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  képre írva  Szép napot kívánok  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Leonardo da Vinci gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Örülök, hogy látlak!  Jó éjszakát  Kellemes délutánt kívánok  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gonosz démon-álarc  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Soha ne kedvezz...  képre írva  Kerüld el az evangélium örömén...  Png lepke  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png fotel  Hiányzik  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Esti kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  képre írva  Fekete István - Akác  Bertolt Brecht -től idézet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép napot kívánok  A jó emberek mindig szépek mar...  Elköszönt  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Erdőn  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png férfi  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  képre írva  Hogy lehet megtartani  Reménység és erő Krisztustól e...  Alázat  Zilahy Lajos gondolata  Png telefon  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Fehér virág  Png kislány  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Radikális szeretet  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elkövetkező 10-15, lemaradásunk Európától, most született, amerikai járványügyi, 2014-ben születetteknek, várható élettartam, különbség azért, várakozásokkal ellentétben, felzárkózás várhatóan, nyugati régióban, növekedés üteme, iskolaévek kezdete, egész világban, egyenlőtlenségek csökkenését, folyamatba illik, kötelező óvodáztatás, gyakorlatban többnyire, hatéves korhatárt, évvel került, első munkaviszony, demográfus szerint, iskolázottsági adatok, felsőoktatásban tanulók, későbbi elhelyezkedés, tanulás kitolódása, egyre későbbi, termékenység visszaesésének, anya biológiailag, tanulmányok befejezés, után jöhet, folyamat megáll, mostani generációk, helyzetben segítségül, ábrán látható, megyéket nézve, társadalmi vagy, egészségügyi ellátásbeli, rendszerváltás után, halálozásbeli különbségek, nyugdíjrendszerbe belépők, első negyedévben, nyugdíjasok száma, infláció felett, kormány tervei, éves inflációnak, legnagyobb összegű, fegyveres testületek, első idei, következő időszakban, betegek túlélési, születéskor várható, világ legboldogabb, világ népessége, egyenlőtlenségek, franciaországban, nyugdíjkorhatár, felsőoktatásban, gyermektelenül, korhatáremelés, magyarországon, gyerekvállalás, rendszerváltás, születetteknek, visszaesésének, várakozásokkal, iskolázottsági, következménye, ausztráliában, elhelyezkedés, halálozásbeli, munkavállalás, szempontjából, folyósítottak, indokolnának, munkaviszony, leszállítása, generációnak, gyakorlatban, közoktatásba, biológiailag, termékenység, egészségügyi, köznevelésbe, párhuzamosan, tanulmányaik, statisztikai, lemaradásunk, kismértékben, zárkózhatunk, legboldogabb, csökkenését, százalékkal, születéskor, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4330
  • e Hét: 18425
  • e Hónap: 58246
  • e Év: 236121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.