Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lehetséges a mohák alapján tájékozódni?
  2017-05-26 20:00:28, péntek
 
 







LEHETSÉGES A MOHÁK ALAPJÁN TÁJÉKOZÓDNI?


Az égtájak azonosítása a fák mohás oldala alapján az egyik legismertebb természetes navigációs trükk a világon. Fontos azonban tudni, hogy a módszer nem minden esetben működik.

A közhiedelem úgy tartja, hogy a moha mindig a fatörzsek északi oldalán nő, így általa ugyanolyan biztosan megtalálhatjuk utunkat a rengetegben, mint a legjobb iránytűvel. Ennek az az alapja, hogy a mohák a nedves, árnyékos helyeket kedvelik, mivel sok vízre van szükségük a szaporodáshoz. És ahogy észak felé indulunk az Egyenlítőtől, a Nap legerősebb sugarai egyre inkább déli irányból érik a fákat, sziklákat és házfalakat. Így összességében tényleg az északra néző részek kapják a legkevesebb napfényt.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ez a rész a lesz a legnedvesebb, vagy hogy csak az lesz nedves. Így ha a mohák alapján akarunk tájékozódni, a legjobb, ha több lépésben tesszük meg ezt. Először is fontos lesz tudnunk, hogy melyik féltekén vagyunk (annyira remélhetőleg nem tévedünk el, hogy ez se legyen világos), hiszen a déli féltekén pont fordítva fog működni a technika, vagyis a délre néző oldal lesz a legárnyékosabb.

Ha az első lépés megvan, keressünk némi mohát, majd vizsgáljuk meg, hogy miért nedves az adott felület. A víz lassabban folyik le a lankásabb részekről és azon fatörzsekről is, amelyek rücskösebb kéreggel rendelkeznek, így ezeken égtájtól függetlenül szívesen telepedik meg a moha. A földfelszín fölötti 60 centiméteres rétegben a levegő az erdőkben általában folyamatosan sok vízpárát tartalmaz, mivel a talaj állandóan párolog, így az alacsonyan fekvő mohafoltokra sem célszerű támaszkodni a tájékozódás során. És ha felülről éppen odacsöpög egy részre az ágakról a nedvesség, akkor azon sem azért fog moha nőni, mert a terület fekvése miatt kevés napfényt kap.

A legjobb tehát, ha egy viszonylag napos részen kezdünk vizsgálódni, és a fák törzsének magasabban fekvő, sima, függőleges részeit nézzük. Ha egy fa egyik oldalán egy ilyen pozícióban moha nő, másutt pedig ugyanebben a magasságban nem, az valószínűleg tényleg azért képes életben maradni, mert árnyékban van azokban az órákban, amikor a Nap a legerősebben süt. Ez az északi szélességeken az északi oldalt, a déli szélességeken pedig a délre néző oldalt jelenti. A mohák tehát tényleg használhatók a tájékozódás során, ha tudjuk, hogy mit jeleznek, de ha biztosra akarunk menni, inkább legyen nálunk iránytű, amikor erdei felfedezőutakra indulunk.







A TÉRKÉPEKRŐL...


Ha erdőben jársz, a fák is segíthetnek neked tájékozódni. Ha megfigyeled a fa törzsén levő mohákat, rájöhetsz merre van észak és dél: a mohák általában zöldek és tömöttek az északi oldalon, a dél felé mutató oldalon pedig inkább barnás vagy sárgás szinűek. Ez azzal magyarázható, hogy az északi oldalon több a nedvesség.

Ha egy kivágott fatönköt találsz, az évgyűrűk is értékes információt rejtenek: dél felé a gyűrűk nagyobbak és ritkábbak, mint az északi felén.



Vannak erezett kérgű fák, (pl. a gesztenye) amelyek szintén segíthetnek a tájékozódni, mivel az Észak felé néző oldalukon sokkal több, sűrűbbek rajtuk az erek.

Ha egy hegységben kirándulsz, ahol még az ember nem alakította át számottevően a természetet, szintén a növényzet segítségével rájöhetsz, merre van dél. Csak egy magas nézőpontról kell megfigyelned, a hegynek melyik oldalán dúsabb a növényzet, ez lesz a déli oldal, amelyikre jobban süt a nap.











 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: felfedezőutakra, megtalálhatjuk, legárnyékosabb, szaporodáshoz, összességében, szélességeken, legnedvesebb, folyamatosan, legismertebb, valószínűleg, fatörzsekről, egyenlítőtől, magyarázható, számottevően, legerősebben, remélhetőleg, mohafoltokra, használhatók, segítségével, centiméteres, rendelkeznek, megfigyelned, térképekről, rengetegben, megfigyeled, tájékozódni, segíthetnek, függetlenül, legkevesebb, tájékozódás, támaszkodni, vizsgálódni, földfelszín, magasságban, természetet, természetes, égtájak azonosítása, egyik legismertebb, moha mindig, fatörzsek északi, legjobb iránytűvel, északra néző, legkevesebb napfényt, lesz nedves, mohák alapján, déli féltekén, délre néző, első lépés, adott felület, lankásabb részekről, földfelszín fölötti, erdőkben általában, LEHETSÉGES MOHÁK ALAPJÁN TÁJÉKOZÓDNI,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Alvó cicák  Mai harmónia kártyám  Szívem tiéd  képre írva  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete-erdő desszert  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Png kislány  képre írva  Paul David Tripp Április 19  Png nő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Png csokor  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Leonardo da Vinci gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Szép napot kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kerüld el az evangélium örömén...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  Szívem tiéd  Sose bánj semmit  Hiányzik  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Julian Brass gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Zilahy Lajos gondolata  Png rózsa csokor  Gonosz démon-álarc  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Krisztinától  Png fotel  Makszim Gorkij gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem tiéd  Nem tudhatod  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Idő  Kerüld el az evangélium örömén...  Soha ne kedvezz...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem számIt 
Bejegyzés Címkék
égtájak azonosítása, egyik legismertebb, moha mindig, fatörzsek északi, legjobb iránytűvel, északra néző, legkevesebb napfényt, lesz nedves, mohák alapján, déli féltekén, délre néző, első lépés, adott felület, lankásabb részekről, földfelszín fölötti, erdőkben általában, talaj állandóan, alacsonyan fekvő, tájékozódás során, terület fekvése, legjobb tehát, viszonylag napos, ilyen pozícióban, valószínűleg tényleg, északi szélességeken, északi oldalt, déli szélességeken, mohák tehát, mohák általában, északi oldalon, kivágott fatönköt, gyűrűk nagyobbak, északi felén, hegységben kirándulsz, növényzet segítségével, magas nézőpontról, hegynek melyik, déli oldal, felfedezőutakra, megtalálhatjuk, legárnyékosabb, szaporodáshoz, összességében, szélességeken, legnedvesebb, folyamatosan, legismertebb, valószínűleg, fatörzsekről, egyenlítőtől, magyarázható, számottevően, legerősebben, remélhetőleg, mohafoltokra, használhatók, segítségével, centiméteres, rendelkeznek, megfigyelned, térképekről, rengetegben, megfigyeled, tájékozódni, segíthetnek, függetlenül, legkevesebb, tájékozódás, támaszkodni, vizsgálódni, földfelszín, magasságban, természetet, természetes, közhiedelem, nézőpontról, információt, azonosítása, házfalakat, pozícióban, alakította, legerősebb, rücskösebb, hegységben, kirándulsz, navigációs, ugyanebben, iránytűvel, függőleges, ugyanolyan, vizsgáljuk, lehetséges, viszonylag, alacsonyan, magasabban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2498
  • e Hét: 16593
  • e Hónap: 56414
  • e Év: 234289
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.