Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1918. október 31. - Tisza István meggyilkolása
  2018-10-29 19:28:20, hétfő
 
 







1918. OKTÓBER 31. - TISZA ISTVÁN MEGGYILKOLÁSA

Szerző: Tarján M. Tamás


,,...ennek így kellett lennie."
(Tisza István állítólagos utolsó szavai)


1918. október 31-én gyilkolták meg Hermina úti villájában gróf Tisza István egykori miniszterelnököt, akit két kormányfői ciklusa (1903-1905, illetve 1913-1917) alatt markáns konzervatív politika és az ellenzéki obstrukció elleni kíméletlen fellépés jellemzett. Miután az első világégés kirobbanásakor - kezdeti ellenállása után - Tisza a háború mellett foglalt állást, a küzdelem elhúzódása nyomán elégedetlenné váló tömegek szemében ő lett a véres küzdelem szimbóluma, ezzel együtt pedig az ország nyomorúságának felelőse is. A politikus elleni negyedik, végzetes merénylet résztvevőit aztán ez az érzés ösztönözte az október 31-i gyilkosság végrehajtására.

Tisza István 1913 júniusában, egy évvel a végzetes szarajevói pisztolylövések előtt alakította meg második kabinetjét, melynek intézkedései sok szempontból már a közelgő világégésre készítették fel az országot. Tisza, aki a Nemzeti Munkapárt ,,szürke eminenciásaként" 1912-ben - házelnöki tisztségét kihasználva - keresztülvitte a híres véderőtörvény elfogadását, kormányalakítása után konzervatív intézkedéseivel igyekezett rendet és stabilitást teremteni az Osztrák-Magyar Monarchia magyar felében. Miközben a birodalom - más államokhoz hasonlóan - erőteljes fegyverkezési programot hajtott végre, Tisza ,,hagyományos" eszközeivel, többek között a szigorú sajtótörvénnyel, a gyülekezési és egyesülési jog korlátozásával próbálta felépíteni azt a szilárd hátországot, amire a feszült nemzetközi helyzetben a Monarchiának szüksége volt. A fegyveres konfliktus aztán 1914. június 28-án, a Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen elkövetett merénylettel váratlanul karnyújtásnyira került, Tisza pedig, akit - a trianoni utódállamok erőteljes kampánya nyomán - később egész Európa a háború egyik fő felelőseként értékelt, a következő két hétben mindent megtett annak érdekében, hogy az összecsapást megakadályozza.

A szarajevói merénylet után nem csak a terrorcselekmény szerb hátterére derült hamar fény, hanem azzal együtt világossá vált, hogy amennyiben Bécs erőszakhoz folyamodik, - a balkáni állam elleni hadüzenettel - valószínűleg világméretű konfliktust robbant ki. Tisza, aki a Monarchián belül elsődlegesen mindig a magyar érdekeket tartotta szem előtt, június 28-a után - egyedüli prominens politikusként - a fegyveres megoldás ellen foglalt állást, mivel úgy látta, hazánk azzal semmit nem nyerhet; egy esetleges vereség vélhetően az integer Magyarország felbomlásával, a győzelem pedig új hódításokkal, tehát a Monarchiában elfoglalt előnyös pozíció elvesztésével járt volna együtt.

A magyar miniszterelnök emellett az összbirodalmi érdekek szempontjából is elhibázott lépésnek tartotta a hadüzenetet, ugyanis úgy gondolta, a dualista állam nem készült fel eléggé ahhoz, hogy akár a szerbek, akár az antant nagyhatalmak ellen gyors és eredményes háborút vívhasson, emellett pedig - mint kiderült, nem alaptalanul - kételkedett a négyes szövetség másik két tagjának, Olaszországnak és Romániának a hűségében is. Ezen okokból eredően a július 7-i minisztertanácson Tisza István - a résztvevők közül egyedül - a fegyveres megoldás ellen szólalt fel, és ahelyett egy szigorú, ámde teljesíthető feltételeket tartalmazó jegyzék küldését javasolta a szerb fél számára; egy héttel később aztán ő is feladta különvéleményét, és csatlakozott a háború támogatóihoz.

A magyar miniszterelnök végül is engedett II. Vilmos német császár (ur. 1888-1918) és Ferenc József (ur. 1867-1916) nyomásának, vagyis elhitte, hogy a fentebb felsorolt hátrányok kiegyenlítésére elegendő lesz Németország végtelennek tűnő katonai és anyagi potenciálja - más választása nem is nagyon volt, hiszen Berlin támogatásának elvesztésétől éppen annyira rettegett, mint a világháborús konfliktustól. Tisza István július 14-én így áldását adta a fegyveres megoldásra, és attól a naptól kezdve minden energiáját a háborús győzelem szolgálatába állította; részt vett például a Szerbiának küldött ultimátum megalkotásában is.

A miniszterelnök erőfeszítései nyomán hamarosan a háború egyik megtestesítője lett - amit kezdetben a magyar közvélemény is támogatott! -, ez azonban messze nem jelentette azt, hogy az eseményeket befolyásolhatta volna: miután a Monarchia hadügye és külügye - a kiegyezésben foglaltak szerint - közös volt, a fontos döntések kikerültek Tisza kezéből, a Conrad von Hötzendorf vezette vezérkar pedig nem tekintette partnerének a magyar kormányfőt. A gróf helyzete aztán a 68 évig uralkodó Ferenc József 1916-ban bekövetkező halálával még inkább megromlott, ugyanis az óvatos reformokra hajló IV. Károly (ur. 1916-1918) nem rokonszenvezett a közismerten konzervatív miniszterelnökkel. Károly és Tisza felfogása gyökeresen különbözött egymástól, ez a konfliktushelyzet pedig fél éven belül menthetetlenül szakításhoz vezetett.

Tisza István ugyan 1917. május 23-án távozott pozíciójából, a hatalommal együtt azonban tekintélyét nem veszítette el: a volt miniszterelnök a következő másfél évben is a Monarchia ,,erős embere" maradt, amit például 1918. október 17-én elmondott híres országgyűlési beszédének - melyben kijelentette, hogy ,,ezt a háborút elvesztettük" - hatása is megmutatott. Tisza ugyanakkor a magyar belpolitikai helyzetet már nem látta át ennyire jól, ugyanis jelentősen alulértékelte az október 28-án kirobbanó őszirózsás forradalmat előkészítő társadalmi és politikai erőket, és kemény fellépést sürgetett velük szemben. Amellett, hogy az egykori miniszterelnök 1918 őszére az összeomló dualista rendszer és a rengeteg szenvedést okozó háború legfőbb jelképévé - és ezzel együtt bűnbakjává - vált, ellenséges megnyilatkozásaival még inkább maga ellen hangolta a tömeget, mely az október 28-án kezdődő tüntetéseken gyakorta már halálát követelte.

Tisza minden fenyegetés és jószándékú tanács ellenére a forradalom napjaiban is Budapesten maradt, bátor viselkedéséért azonban később az életével fizetett. Az uralkodó közhangulat nyomán október 31-én fegyveresek - valószínűleg hazatért frontkatonák - egy csoportja végül elszánta magát a gyilkosság végrehajtására, és a délután során Tisza Hermina úti villájához hajtott. A politikust, aki ellen korábban háromszor is sikertelen merényletet hajtottak végre, 5 óra tájban, egy máig azonosítatlan férfi fegyveréből - felesége és unokahúga előtt - érték a végzetes lövések. Tisza Istvánnak, a vértelen forradalom egyetlen áldozatának halála sok szempontból aztán szimbolikusnak bizonyult, hiszen mindaz, amit személye a tömegek számára megtestesített, az elkövetkező napokban hozzá hasonlóan sírba szállt.

Link








A Róheim-villa sötét titka

Link



Gróf Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából rendezett emlékülést a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány hétfőn Budapesten.

Link



Gyilkosság a Hermina úton - Filmelőzetes

Link



100 éve gyilkolták meg Tisza István miniszterelnököt - Szakály Sándor - ECHO TV

Link



Két Tiszával többre megyünk, mint száz vagy ezer Károlyival

Link








 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: kormányalakítása, miniszterelnököt, terrorcselekmény, intézkedéseivel, sajtótörvénnyel, karnyújtásnyira, különvéleményét, pisztolylövések, rokonszenvezett, eminenciásaként, befolyásolhatta, kiegyenlítésére, végrehajtására, menthetetlenül, miniszterelnök, szimbolikusnak, megalkotásában, keresztülvitte, megakadályozza, kirobbanásakor, megtestesített, nyomorúságának, korlátozásával, megtestesítője, viselkedéséért, olaszországnak, alulértékelte, kutatóintézet, országgyűlési, elvesztésével, elégedetlenné, konfliktustól, meggyilkolása, támogatásának, fegyverkezési, szempontjából, ellenzéki obstrukció, első világégés, háború mellett, küzdelem elhúzódása, véres küzdelem, ország nyomorúságának, politikus elleni, érzés ösztönözte, október 31-i, végzetes szarajevói, közelgő világégésre, híres véderőtörvény, birodalom –, szigorú sajtótörvénnyel, szilárd hátországot, feszült nemzetközi, Tisza István, TISZA ISTVÁN MEGGYILKOLÁSA, Tarján, Nemzeti Munkapárt, Magyar Monarchia, Ferenc Ferdinánd, Ferenc József, Tisza Hermina, Tisza Istvánnak, Gróf Tisza István, Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány, Szakály Sándor, ECHO TV,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Németh László tollából  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png virág  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Az engedelmesség miért nem vál...  képre írva  Png telefon  George Gordon Lord Byron: Inez...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Örülök, hogy látlak!  Próbálj meg ...  A Megváltó szolgálatában  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokan azt tartják  Albert Einstein gondolata  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png virág  Png rózsa csokor  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mit beszél, nem értem, hogy m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kerüld el az evangélium örömén...  Adakozás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogy lehet megtartani  Erdőn  Egy maradéktalanul uralt világ  Adakozás  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem méltó hozzád  Szívem  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Fekete István - Akác  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Bounty krémes  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kövesd a cowboyt!  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Esti kép  Nem tudhatod  A kételkedés kezelése  s immár én is felragyogva, ért...  Julian Brass gondolata  Popper Péter szavai  Varga János Veniam - Fontos sz...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Sose bánj semmit  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Örülök, hogy látlak!  Png ház  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Sose bánj semmit  Akik bántanak téged  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Irgalom és ítélet  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ellenzéki obstrukció, első világégés, háború mellett, küzdelem elhúzódása, véres küzdelem, ország nyomorúságának, politikus elleni, érzés ösztönözte, október 31-i, végzetes szarajevói, közelgő világégésre, híres véderőtörvény, birodalom &#8211, szigorú sajtótörvénnyel, szilárd hátországot, feszült nemzetközi, fegyveres konfliktus, trianoni utódállamok, háború egyik, összecsapást megakadályozza, szarajevói merénylet, terrorcselekmény szerb, balkáni állam, magyar érdekeket, fegyveres megoldás, esetleges vereség, integer Magyarország, győzelem pedig, magyar miniszterelnök, összbirodalmi érdekek, dualista állam, antant nagyhatalmak, négyes szövetség, résztvevők közül, héttel később, háború támogatóihoz, fentebb felsorolt, világháborús konfliktustól, fegyveres megoldásra, naptól kezdve, háborús győzelem, miniszterelnök erőfeszítései, magyar közvélemény, eseményeket befolyásolhatta, kiegyezésben foglaltak, fontos döntések, magyar kormányfőt, gróf helyzete, óvatos reformokra, közismerten konzervatív, konfliktushelyzet pedig, hatalommal együtt, volt miniszterelnök, következő másfél, magyar belpolitikai, október 28-án, egykori miniszterelnök, összeomló dualista, rengeteg szenvedést, forradalom napjaiban, életével fizetett, uralkodó közhangulat, csoportja végül, gyilkosság végrehajtására, délután során, máig azonosítatlan, végzetes lövések, vértelen forradalom, tömegek számára, elkövetkező napokban, kormányalakítása, miniszterelnököt, terrorcselekmény, intézkedéseivel, sajtótörvénnyel, karnyújtásnyira, különvéleményét, pisztolylövések, rokonszenvezett, eminenciásaként, befolyásolhatta, kiegyenlítésére, végrehajtására, menthetetlenül, miniszterelnök, szimbolikusnak, megalkotásában, keresztülvitte, megakadályozza, kirobbanásakor, megtestesített, nyomorúságának, korlátozásával, megtestesítője, viselkedéséért, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3814
  • e Hét: 17909
  • e Hónap: 57730
  • e Év: 235605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.