Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
"Bada i Buda" - azaz "Fürödj Budán!"
  2010-12-17 22:07:24, péntek
 
 




"BADA I BUDA" - AZAZ "FÜRÖDJ BUDÁN!"


Különleges kincset rejt a svéd közszolgálati televízió, az SVT internetes archívuma. A felvételek között Bada i Buda" - az az "Fürödj Budán!" címmel, egy 1936 nyarán készült, 11
perces Budapest turisztikai kínálatát bemutató filmre bukkanhatunk, amelyet a svéd filmhíradó riportere, Knut Martin készített.

A film különlegessége, hogy először hosszasan a levegőből mutatja a magyar fővárost, aztán a riporter megérkezik a budaörsi (!) repülőtérre. A felvételek bemutatják a város nevezetességeit, különösen a budapesti fürdőket, amelyeket a riporter lelkes kommentárja a világ legszebb fürdőinek nevez, Európa legszebb városában. Valódi időutazásban lehet részünk a sok utcakép és a fürdőkben készített közeli felvételek láttán, és a filmből természetesen nem marad el a néptánc és a hímzett terítőket áruló matyó népviseletbe öltözött asszonyok sem.

A turisztikai, történelmi és filmtörténeti szempontból egyaránt különleges film az alábbi linkek alatt tekinthető meg:

/Három linket is mellékelek, mert egy korábbi linkről törlődtek ezek a szép és különleges felvételek, remélem az alábbi két linknél ez nem fog megismétlődni. Mivel régebbről már ismertem a filmet, így nagyon sokáig kerestem, és most olyan nagy szerencsém volt, hogy két linken is megtaláltam ezt a csodás filmet. Nagy kincs ezek a felvételek a gyűjtőknek. Szinte hihetetlen, hogy épségben maradt. Igazi ritkaság, nagy érték. Őrizzük meg minél többen/.


Link


Link

Link







 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Slágerturmix
  2010-12-17 21:17:20, péntek
 
 




SLÁGERTURMIX


Mottónk:
"A zene felold, örömöt ad és jobbá tesz!"


Válogatás - hét végére


Reality by Richard Sanderson - La Boum

Link



Smokie - Suzi Quatro & Chris Norman

Link



Edward Maya & Vika Jigulina - Stereo Love

Link



Sabrina - Boys boys boys

Link



Black Eyed Peas - Meet Me Halfway at 4

Link



David Guetta Ft Kid Cud i - Memories

Link



Téli hangulatban - Zene: Enya - Exile

Link


Justin Bieber - Baby

Link



Pet Shop Boys - Domino Dancing

Link



We Are The World for Haiti Official Vide

Link








 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Hol volt, hol nem volt...
  2010-12-17 17:42:35, péntek
 
 




HOL VOLT, HOL NEM VOLT...

Meseparkok a világ körül


Nehéz a Disneyworld mellett érvényesülni, de messze nem lehetetlen. A mesevárosok száma ugyan az utóbbi években nem gyarapodik, ám a többségük iránt állandó a kereslet. Az alábbiakban a világ legfontosabb meseparkjait szedem egy csokorba.

Száztizennyolc millió látogató. Ennyien keresték fel egyetlen év alatt a Disney csoporthoz tartozó vidámparkokat szerte a világon. az 1923-ban alapított Walt Disney Company egyebek mellett azért érhet most megközelítőleg 40 milliárd dollárt, mivel ők fedezték fel és fejlesztették professzionális szintre azt, miként lehet egyszerre szórakoztatni a gyerekeket és a szüleiket. Mint azonban látni fogjuk, a cégcsoport ma már a legkevésbé sincs egyedül a mesés szórakozások piacán.


DISNEYLAND

Az úttörő Disney egyike volt az elsőknek, akik valódi mesevárost építettek fel és abszolút elsőkként olyan parkot hoztak létre, amelyben minden korosztály jól érezte magát. A Los Angeleshez közeli, 160 hektáros területen 1955-ben megnyílt Disneyland örökre megváltoztatta a mese- és vidámparkról kialakult képet. Mára pedig vitathatatlanul átvette a világuralmat.


Link


Link

Mariah Carey - All I Want for Christmas LIVE 2010
Link














LEGOLAND

A Disney, akárcsak a mesevilágban, a vidámparkok helyén is leigázta a konkurenseket, ám ez nem jelenti azt, hogy azok feltétel nélkül megadták volna magukat. Számos olyan, a Disney karaktereknél alkalmasint lényegesen hosszabb múltra visszatekint mesehős létezik, akikről alkotói úgy gondolták, megérdemelnek egy önálló parkot.

Mégsem egy konkrét történet, hanem egy játék a Disney legnagyobb konkurense. Mickey egérhez és Goofy kutyához hasonló rajongótábora van ugyanis a Legónak, az építőkockák szerelmesei pedig világszerte négy Legolandot is eltartanak. Igaz ebből három Európában /Dánia, Anglia és Németország/ van és csak egy van a tengerentúlon, Kaliforniában. A legelsőt 1968-ban a játék szülőhazájában, Dániában nyitották és manapság 1.65 millió látogatót vonz.


Link











ASTERIX ÉS OBELISZK PARK

Noha kétezer éves, ráadásul meglehetősen lokálpatrióta történetet dolgoz fel, Asrerix története mégsem korlátozódik Franciaországra. Az 1959-ben a képregény lapjain felbukkant bivalyerős és báránylelkű Obeliszk , valamint talpraesett társa, Asterix kalandjaiból eddig 325 millió könyvet adtak el és 11 filmet forgattak, így az élménypark már mindenképpen kijárt a gall hősöknek. A park névadója mellett leginkább a hullámvasútjáról vált híressé. A 80 km/órás sebességgel is száguldó, 9800 méter hosszú szerkezet mellett a vízi csúszda sem hétköznapi.










GULLIVER'S WORLD

Ha a franciáknál van Asterix, akkor az angoloknál is lennie kell Gullivernek. És van is! A Manchester és Liverpool között lévő Gulliver's World 1989 óta fogadja a látogatókat, mostanra pedig a gyermekek igazi álomparkjává nőtte ki magát. Gulliver világában ugyanis minden megtalálható, amiről egy gyermek álmodik. Van itt egyebek mellett Liliputiak Földje, Aliz csodaországa, Elveszett Világ, kaland és vizipark, sőt cirkusz is.










EFTELING

A hollandiai Efteling a lelkes vidámpark látogatók többsége szerint van jó, mint Disneyland, ráadásul folyamatosan újabb és újabb játékokkal bővül. Az 1952-ben alapított vidámpark napjainkra már több mint szármillió látogatóval büszkélkedő szórakoztató komplexum. A 15 hektáros, erdős részen valóban összesűrítették a tündérmesék apraját-nagyját, Csipkerózsika kastélyától kezdve a Piroska és farkasig. Az Efteling látogatottság és bevételek szempontjából egyaránt a legjobbak közé tartozik Európában.










FAIRLY PARK

Az ausztráliai Fairly Parkban a látogatók ugyanúgy találkozhatnak a Grimm mesék szereplőivel, Hófehérkével és hét törpével vagy Pinochióval, mint a holland meseparkban, mi több, itt még komoly modellvasút kiállítás is örvendezteti a nézelődőket.


Link








WORLD CHOCOLATE WONDERPARK

Ugyan sem játszani, sem pedig megenni nem lehet, ráadásul a világ másik felén van, mégis igazi különlegesség a Pekingben tavaly januárban megnyitott Világ Csokoládé Csodapark /World Chocolate Wonderpark/. Az akár múzeumnak is beillő parkban ugyanis mindent csokiból készítettek a művészek. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere. Az élményparkban 80 tonna csokoládét használtak fel. Az élménykiállítás leghíresebb darabjai az 560 tagú, miniatűr csokihadsereg, továbbá a kínai nagy fal egy tízméteres darabja, szintén édességből megformázva.










DISNEYLAND-HONG-KONG

PPs

Link




















KELET EURÓPA

Annak ellenére, hogy Magyarországon is számos sikeres rajzfilmet készítettek, úgy tünik, egyiknek sem volt akkora kultusza, hogy ezekre megérné mesevárost építeni. Sovány vigasz, hogy ha nem is nálunk, de a közelünkben, a mesékben szintén erős cseheknél komplett fesztivált rendeznek az egykor a magyar gyerekek között is nagy népszerűségnek örvendő Rumcájsznak.


Link






Rumcájsz lakhelye, a jicsini erdő





 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5470
  • e Hét: 19565
  • e Hónap: 59386
  • e Év: 237261
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.