Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Már 20 perc a természetben is csökkenti a stresszt
  2021-05-12 19:50:27, szerda
 
 







MÁR 20 PERC A TERMÉSZETBEN IS CSÖKKENTI A STRESSZT


Mottó

"Aki az erdő fáitól, a sziklától, a zuhogó pataktól és a vándorló felhőktől kéri kölcsön a gondolatokat, az nem fogy ki soha belőlük."

/Mikszáth Kálmán: Tóth atyafiak/



Azt eddig is tudtuk, hogy a természet, a fák, a virágok, a madarak, a zöld táj látványa kisimítja az idegeket, megnyugtatja a szorongó, stresszes embereket. Nem véletlenül igyekeznek minél többen kiszakadni néha a városi rohanásból, és megpihenni valahol, ahol nincs zaj és tiszta a levegő. Most egy új kutatásból az is kiderült, hogy mennyi időt kell minimálisan a természetben lennünk, hogy a stressz-szintünk érdemben csökkenjen. Meglepő, de viszonylag kevés is elég.







Már húsz perc a természetben eltöltött idő is elég ahhoz, hogy a stressz-szintünk jelentősen csökkenjen - derül ki a University of Michigan friss kutatásából. A MaryCarol R. Hunter vezetésével készült vizsgálatban arra kérték az önként jelentkezőket, hogy nyolc héten át legalább hetente háromszor, minimum tíz percet töltsenek kint a természetben.

A résztvevőknek a kutatás nagy szabadságot adott: ők dönthették el, hogy pontosan mikor mennek ki a szabadba, mennyi időt töltenek ott, és mivel töltik ezt az időt. Néhány szabályt azért be kellett tartaniuk: amikor a természetben voltak, nem telefonálhattak és nem internetezhettek, olvasni sem szabadott. Emellett azt is kikötötték, hogy ezt az időt ne edzéssel töltsék, ne fussanak, ne végezzenek aerob gyakorlatokat. Azt viszont, hogy hol lesznek, maguk dönthették el. Választhatták a közeli erdőt vagy egy városi parkot is, a lényeg csak az volt, hogy a természetben legyenek.


Az első húsz perc a legfontosabb

A résztvevők stresszhormonszintjét kéthetente mérték, megvizsgálták őket a szabadban töltött idő előtt és után is. Az eredményekből kiderült, hogy meglepően kevés, már húszperces kint tartózkodás is elég ahhoz, hogy a vérben lévő stresszhormon, a kortizol szintje számottevően csökkenjen. Akik ennél hosszabb időt töltöttek a természetben, azoknak persze még inkább csökkent a kortizolszintje, de már nem olyan mértékben, mint az első húsz perc alatt.

Azt a kutatók is elismerték, hogy a vizsgálat eredményeit érdemes bizonyos fenntartásokkal kezelni. A vizsgálatban résztvevők ugyanis többségükben fehér nők voltak, átlagéletkoruk 46 év volt, és mindannyian egészségesek voltak a kutatás idején. Kifejezetten szerettek volna részt venni a kutatásban, vagyis eleve volt bennük egy érdeklődés az iránt, hogy több időt töltsenek a természetben. Ez a csoport természetesen nem tükrözi a teljes lakosságot.

Ennek ellenére a University of Michigan vizsgálata megerősítette a korábbi kutatások eredményeit. Korábban ugyanis például a stanfordi egyetem kutatói is bizonyították, hogy már tizenöt perc séta a természetben is elég lehet, hogy csökkenjen a stressz-szintünk. Ez alapján pedig kijelenthető, hogy a módszer nemcsak a középosztálybeli, középkorú nők, hanem mindenki számára előnyös lehet.







Kezdjük csak öt perccel!


A kutatók kiemelték, hogy a zöldben való tartózkodás az alacsony jövedelmű emberek számára is komoly egészségi előnyökkel járhat. Ők azért különösen fontosak, mert általában több egészségi problémával küzdenek, mint a jobb módúak, és nehezebben elérhetőek számukra a rekreációs tevékenyégek, mint a sport vagy a wellness. Húsz perc a természetben viszont szinte minden ember számára elérhető. MaryCarol R. Hunter azt tanácsolja, hogy akik úgy érzik, hogy ez sem illeszthető be az életükbe, azok kezdjék sokkal rövidebb időtartammal. Eleinte csak öt percet próbáljanak a zöldben tölteni, aztán szép lassan növeljék a kint tartózkodás idejét.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.











 
 
0 komment , kategória:  Természet   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 20063
  • e Hónap: 59884
  • e Év: 237759
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.