Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Tisza-tó
  2018-09-07 19:30:37, péntek
 
 







TISZA-TÓ


A Tisza-tó a vízi- és ökoturizmus "zászlóshajója" a végtelennek tűnő Alföldön. A Tisza szabályozott kiöntése, a vízi, vízközeli élőhelyek varázslatos szőttese. A Vízisétány és Tanösvény egy vízre szerkesztett dongaúton fut és csónakokon kívül a poroszlói kikötőből közlekedő kishajón is megközelíthető. Fő attrakciója a gazdag madárvilág.

A 127 km2 kiterjedésű Tisza-tó Magyarország második legnagyobb összefüggő vízfelülete, az általa nyújtott lehetőségek száma alapján viszont nyugodtan tekinthetjük elsőnek. A fürödni és napozni vágyó családtól, a lelkes horgászon és vadászon keresztül a megszállott ornitológusig itt szinte mindenki megtalálhatja a számára ideális elfoglaltságot. Az észak-nyugati részen található tiszafüredi Madárrezervátum európai jelentőségű élőhely, ahol mintegy 200 madárfaj található, így az ornitológusok igazi paradicsoma. A Sarudi-medence szintén egyedülálló adottságokkal rendelkezik. Gazdag állat- és növényvilágával, apró holtágaival, csatornáival és szigeteivel az igazi, érintetlen természet látszatát kelti. Ideális hely a csónakázni, horgászni, vadászni vagy egyszerűen csak pihenni vágyók számára. Az aktívabb pihenés kedvelői olyan népszerű motoros vízisportokat (pl. jet-ski) is űzhetnek, melyre máshol nincs lehetőségük. A pihenni és gyógyulni vágyóknak számos lehetőségük van élvezni a főként ízületi és mozgásszervi megbetegedések kezelésére szolgáló termál- és gyógyfürdők jótékony hatását. Akik a környéket gyalog, kerékpárral, esetleg lóháton kívánják bebarangolni, lenyűgöző tájakkal, falvakkal és gazdag kulturális emlékekkel találkozhatnak. Az alföldi népi kultúra értékeit nemcsak a múzeumokban, hanem az élő valóságban is meg lehet tapasztalni.

Magyarországon egy re több utazónak kapcsolódik élménye ehhez a névhez. Egyre többen tudják, hogy a természetben, egy különleges vízi világban kínál számtalan aktív kikapcsolódási lehetőséget ez a térség az Alföld és a Bükk hegység találkozásánál. A térség peremén hangulatos fürdők egészítik ki a természetközeli élményeket. A Tisza-tó és az itt található települések, túrisztkai szolgáltatók tudatosan törekednek arra, hogy a természet megismerésének élményét minél többféle formában tudják kínálni az ide látogatóknak. Az elmúlt időszakban sok "leg" attrakció készült itt el, s várhatóan ez a sor még tovább fog bővülni. Itt épült mag Magyarország leghosszabb pallóutas tanösvénye, a Tisza-tavi Vízi Sétány és itt van a legtöbb díjat nyert Tiszavirág Ártéri Sétaút is. Tiszafüreden található hazánk egyetlen igazi kalandszigete, s egyben egyik legnagyobb kalandparkja. A Tisza-tó látogató központja a Tisza-tavi Ökocentrum foglalja magába Európa legnagyobb édesvízi akvárium rendszerét. A Tisza Balneum Hotel büszkélkedik a a világ egyik legszebb panorámájú medencéjével, és a Tisza-tó Közép-Európa egyik legváltozatosabb horgászvize is. A sor tovább folytatódik, hiszen elkészült a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, mely Magyarország legnagyobb ilyen funkciójú létesítménye. Az előzőek ellenére a legek elsősorban a látogatók idecsábítására szolgálnak, hiszen a fő attrakció maga a TERMÉSZET. Igen, így nagybetűvel, hiszen egy olyan különleges vízi világ ez, melyet Közép-Európában máshol nem találunk meg. A természet és az ember közösen hozta itt létre az élőhelyek olyan szövevényét, mely jól bejárható a hangulatos vízi ösvényeken és a szigetek útvesztőin. A sok természeti élményhez jutó vendég mellett 200 madárfaj, 50 halfaj és több mint 30 szitakötőfaj is jól érzi magát itt.Ez a vízi világ a természetről szól, de arról a természetről, melynek bárki részesévé válhat kenuban evezve, hajóban ülve, kerékpáron tekerve, ösvényeken sétálva.

A Tisza-tó térsége nemcsak felszíni vizekben gazdag, hanem felszín alatti termálvizekben is, így természetesen a tó közelében is több hangulatos termál- és gyógyfürdő található, melyek közül kiemelkedik a tiszaújvárosi, a tiszacsegei és a berekfürdői.







Videó


Tisza tó

Link



Tisza tavi vízi kirándulás

Link



Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa

Link



Tisza-tavi Ökocentrum

Link



Tisza tavi Ökocentrum Poroszló

Link



Képgaléria




































































































































































































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Ipolytarnóc & Abasár
  2018-09-07 17:15:51, péntek
 
 










IPOLYTARNÓC


Ipolytarnóc Nógrád megye legészakibb települése, az Ipoly bal partján terül el, határában kezdődik a folyó völgyének magyarországi szakasza, amely itt keresztezi a szlovák-magyar szárazföldi országhatárt.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett ,,ősvilági Pompeii", nem csoda, hogy Európa Diplomás. A terület tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, 1944 óta védett. A magyar állam tulajdonában és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő 510 hektáros előfordulás földtani örökségét különleges interpretációban mutatja be látogatóinak, a geoturizmus kedvelt kirándulóhelye.

A terület legfontosabb ősmaradványai: cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági élőlények lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok: Cápafogas homokkő, Ősállatok lábnyomai, Kövesedett fák, Levéllenyomatok.

A terület tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, a feltárások - kisebb-nagyobb szünetekkel - ma is tartanak.

A magyar Pompei

Az ipolytarnóci ősmaradványokat bemutató színvonalas kiállítást hívják ,,magyar Pompei"-nek is, de a fiatalabbak számára egyértelműen ez a magyar Jurassic Park. Ez az Európa Diplomás, Világörökség várományos Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, Magyarország 7 zöld csodájának egyike, a határokon átívelő Novohrad-Nógrád Geopark legnépszerűbb látványossága.

Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a területet elpusztító vulkáni tufa áradatában megkövesedett maradványok 20 millió éves emlékhelye, mindez egy rendkívül színvonalas XXI. századi látogatóközpontban, ahol 4D moziban idézhetjük fel a több millió évvel ezelőtti világot, de a mai fák lombkoronájában is tehetünk egy sétát.

Csodálatos környezet, különleges program és kikapcsolódás az egész családnak!










Ipolytarnóci Ősmaradványok

Link



Ipolytarnóc Ősmaradványok - természeti csoda - Egy perc Magyarország

Link



Ipolytarnóc - 3Dmozi

Link



4Dmozi-Intro-Ipolytarnoc

Link



Ipolytarnóci Ősmaradványok

Link






Képgaléria


















-




















































































































*****










ABASÁR


Abasár község az Észak-Magyarországi régióban, Heves megyében, a Gyöngyösi járásban. A Mátrai borvidék meghatározó települése. Itt található Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermesztő vidéke, a Sár-hegy.

A Mátra déli lábánál, Budapesttől 90 km-re, Gyöngyöstől 8 kilométerre északkeletre, a Sár-hegy lejtőjén, illetve a Bene-patak völgyében helyezkedik el.

A környék már i. e. 2500 körül lakott volt. A település eredeti neve Saár volt, először 1261-ben említették. Egészen 1522-ig az Aba nemzetség birtoka volt, ők I. Istvántól kapták ezt a területet. Magát a falut Csaba nádor és fia, Aba Sámuel alapították. Aba Sámuel monostort is alapított itt, ahol 1044-ben őt magát is eltemették. A falu a 14. században a Csobánka család tulajdonába került, majd a Kompolthy családé lett, akiktől 1552-ben került az Országh család birtokai közé.

A török időkben a község fejlődése megtorpant, csak a 18. századtól indult virágzásnak a falu újra. A 19. századig a lakók főként szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Abasár 1848-is zsellérfalu volt. A mai napig is sokan a szőlőoltvány-, és bortermelésből élnek a faluban.


Videó

Jártam sárban Abasárban

Link



Abasár - Szent Anna kápolna

Link



Abasár

Link



ABASAR Sarbojonin 2016

Link



Pálinkás pincészet

Link



Képgaléria

















































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1357
  • e Hét: 15452
  • e Hónap: 55273
  • e Év: 233148
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.