Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Ezekre figyeljen öt évvel a nyugdíjba vonulása előtt
  2021-08-04 22:00:28, szerda
 
 








EZEKRE FIGYELJEN ÖT ÉVVEL A NYUGDÍJBA VONULÁSA ELŐTT


Néhány praktikus tanács, melyet érdemes megfogadni, ha öt év múlva megy nyugdíjba.


A jelenleg érvényben lévő jogszabályok részletesen előírják a nemzeti, illetve a nemzetközi (ha Magyarországon kívül - az igénylő - másik országban is szerzett szolgálati időt), saját jogú és hozzátartozói nyugdíjigény elbírálási folyamatát.

A jogszabályok szövevényes hálója, és a minden napi felületes hírek bonyolultnak és átláthatatlannak tűnnek, a nyugdíjhoz közel álló átlag állampolgár számára.

Ezért gyakran merülnek fel az alábbi kérdések, a nyugdíjba készülő állampolgárokban. mire vagyok jogosult? Mikortól tudom igényelni az ellátást? Mi a legkedvezőbb nyugdíjba vonulási időpont számomra? Mennyi lesz a nyugdíjam?


Hogyan készüljünk fel?

Amennyiben az igénylő rendelkezik, adategyeztető határozattal úgy előzetesen ki lehet számolni a várható nyugdíj összegét. Így felkészülten várja a nyugdíj igénylés idejét.

A szolgálati időt, illetve kereseti adatokat (1988. január 01-től) minden esetben eredeti vagy hitelesített formátumú (munkáltató által lebélyegzett és aláírt) dokumentumokkal, vagy igazolásokkal kell igazolni.

Amennyiben nem történt meg a szolgálati évek összeszámolása, úgy (sok-sok igazolással, Munkakönyvvel, Társadalombiztosítási igazolvánnyal, stb.,) együtt kell előterjeszteni a pontosan kitöltött több oldalas nyugdíjigény bejelentő lapot!

Amennyiben a nyugdíjigény bejelentő lap hiányosan kerül leadásra, úgy az igény elbírás elhúzódhat, például: adatpótlás miatt, más szerv pl.: NAV megkeresése miatt.

Fontos, minden szolgálati idő, illetve kereseti adat bizonyítása az igénylőt terheli!

Ezért javasoljuk, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki őrizze meg a munkáltatójától átvett igazolásait!


Amennyiben a nyugdíjigény bejelentő lap hiányosan kerül leadásra, úgy az igény elbírás elhúzódhat, ezért fontos, hogy minden dokumentumot megfelelően töltsön ki - Shutterstock





Lépcsőzetes ügyintézés

Magyarországon, minden típusú nyugdíj (sajátjogú, hazai -nemzetközi, illetve ha valakinek a jogán igényel hozzátartozói ellátást), kizárólag a szolgálati idő megállapítását következően történhet. A szolgálati idő és kereseti adatokat a hivatal adategyeztető határozatba foglalja.

Ez nem csak a nyugdíjhoz közel álló korosztályt érinti, mert egy baleset következtében elhunyt után a vér szerinti hozzátartozók is igényelhetnek ellátást (özvegyi nyugdíj, árva ellátás, szülői nyugdíj, stb.).

A nyugdíj elbíráló szerv a hatáskörébe tartozó igényt az átvételtől számítva 60 naptári napon belül bírálja el, és erről minden esetben határozatot hoz.

A nyugdíj megállapító határozatot a hivatal postai vagy elektronikus úton továbbítja az igénylő részére. A határozat kézhezvétele után kérheti az érintett a határozat kiegészítő részét képező kereseti adatokat tartalmazó mellékleteket.

Ebből lehet ugyanis megállapítani, hogy 1988-tól a nyugdíjba vonulásig milyen nyugdíjjárulék köteles jövedelmeket képezték a megállapított nyugdíj alapját.


Általában rengeteg kérdésünk van nyugdíj előtt, ezért is érdemes szakember segítségét kérni - Shutterstock





Két lehetőség van

Az első, hogy az igénylő a kézbesítést követően 15 napon belül visszavonhatja az igényét, amennyiben nem ért egyet a határozatban szereplő nyugdíj összegével.

A második pedig 30 napon belül keresetlevelet terjeszthet elő, amelyet a lakhely szerint illetékes törvényszék bírál majd el.

A nyugdíjat igénylők sok esetben itt megakadnak, hiszen nem látják át a kereseti adatokat tartalmazó mellékleteket és nem tudják mit és hogyan kell ellenőrizni.


A nyugdíj elbíráló szerv a hatáskörébe tartozó igényt az átvételtől számítva 60 naptári napon belül bírálja el, és erről minden esetben határozatot hoz © Shutterstock



Kérjen segítséget

Érdemes szakembert felkeresni, aki személyes szaktanácsadás keretében tájékoztatja:

- az önre vonatkozó igénylési időpontról;

- előszámítások alapján a várható nyugdíj összegéről;

- napra pontosan a megszerzett szolgálati idejéről;

- a nyugdíjigényhez szükséges munkáltatói igazolásokról;

- szakszerűen kitöltik együtt a nyugdíjigény bejelentő lapot, szükség esetén a pótlapokkal együtt.

Elsődleges, hogy nyugdíjigénynél (ha nem került sor előzetes szolgálati idő megállapításra a hivatal által kiállított határozatban), egy munkával eltöltött élet éveiről, azaz biztosítási jogviszonyairól kell nyilatkozni.







Link



Már az első 5 évben el fogunk szegényedni nyugdíjasként!

Link



Megháromszorozódott a 300 ezer forint feletti nyugdíjasok száma, 1,2 millióan kapnak átlag alatti ellátást

Link





















 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2498
  • e Hét: 16593
  • e Hónap: 56414
  • e Év: 234289
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.