Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Itt laknak a legszegényebb és a leggazdagabb emberek Mo-on
  2013-10-29 20:03:40, kedd
 
 





ITT LAKNAK A LEGSZEGÉNYEBB ÉS LEGGAZDAGABB EMBEREK MO-ON


Szinte az összes környező ország vásárlóereje meghaladja Magyarországét - derül ki a legfrissebb adatokból. Európa vásárlóerő tekintetében megosztott, 45-szörös a különbség az egyes országok között - hangzott el a GfK Hungária mai sajtótájékoztatóján.

Egész Európát nézve a legerősebb ország Lichtenstein, a leggyengébb Moldova vásárlóerő tekintetében - mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója. Magyarország a rangsor utolsó harmadában kapott helyet, egyértelmű a pozícióvesztésünk a kilencvenes évek közepéhez-végéhez képest.

Mit jelent pontosan a vásárlóerő?
A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleértve bármilyen állami juttatást).



GfK Vásárlóerő Index Európa országaiban Egy főre jutó vásárlóerő, Európa=100 (Forrás: GfK)






A listán megelőzi hazánkat Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia is. Szomszédainkkal összehasonlítva a legszembetűnőbb a különbség Ausztriához képest: az ottani, 20 ezer eurót meghaladó vásárlóerő négyszerese a magyar átlagnak.

Mi a helyzet Magyarországon belül?

A legszegényebb település 67 százalékkal kevesebb egy főre eső elkölthető jövedelemmel rendelkezik, mint a leggazdagabb. Vásárlóerő szempontjából a legerősebb környék a főváros, illetve Nyugat-Magyarország egyes részei, a legszegényebbek a keleti megyékben, illetve Somogyban találhatók.

A megyék toplistája a vásárlóerő szempontjából, és az egy főre eső vásárlóerő, euróban:

Budapest (6 520)
Komárom-Esztergom (5 565)
Fejér (5 484)
Pest (5 228)
Vas (5 197)
Győr-Moson-Sopron (5 162)

5 009 euró, azaz mintegy 1,5 millió forint egy főre eső átlagos vásárlóerő Magyarországon. Az átlag felett csak hat megye, iletve Budapest található - mondta el Dörnyei Ottília ügyfélakpcsolati igazgató. A fővárosi kerületek közül egyedül a VIII. kerület található az országos átlag alatt, a megyeszékhelyek is jól teljesítenek.

A 19 magyarországi megyét a fővárossal együtt vizsgálva csupán hat megye vásárlóereje haladja meg az egy főre jutó országos átlagot, amelyet leginkább Veszprém megye reprezentálja, ahol az egy főre jutó elméletileg elkölthető jövedelem átlagosan 5 007 euró. A megyék rangsorát vezető Budapest egy főre jutó 6 520 eurós vásárlóereje 30 százalékkal magasabb, mint a nemzeti átlag, ugyanakkor egy szinten van a balti államok országos átlagával, de érezhetően elmarad a szlovák és a cseh országos 7 500 eurós szinttől.



Magyarország településeinek vásárlóereje (Forrás: GfK)





Lássuk a korábbi számokat is. Mekkora is volt a bugyellárisunk az EU többi tagországához viszonyítva néhány éve? // Csórók vagyunk továbbra is! Magas árak - alacsony bérek!


 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Azok a 60-as, 70-es évek...
  2013-10-29 13:20:32, kedd
 
 







AZOK A 60-AS, 70-ES ÉVEK!


Emlékszel még?...


Ha másért nem is volt szép, egyért biztos. Akkor voltunk fiatalok!!!

Egy korszak, amit megéltünk, és itt nem pusztán nosztalgiát, sokkal inkább az elmúlt évtizedek képeit láthatod!

Link



Ha 1990 előtt születtél...

Egy történet az 1980-as évek előtt szülötteiről. Tanulságos, elgondolkodtató videó a mai gyerekeknek, akiknek a többsége a számítógép előtt ül, nem pedig a grundon rúgja a labdát például. /


A 80-as évek hősei

Link



Ablak a múltra

Link



Budapesti Képek a 60-as évekből 8mm-es filmeken

Link



"Ezt te úgyse érted, mama, szokta mondogatni egyetemista fiam. És igaza van. Egyre több dolgot nem értek. Nem értem, hogy működik a pentium processzor, nem értem, miért kell SMS-üzeneteket küldeni órán a haveroknak, akikkel úgyis együtt ebédel a menzán, nem értem, miért kell a számítógép képernyőjén kis kockában nézni a tévét, miközben a másnapi zárthelyire készül, valamint gyülölöm azt is, ha a zsebemben, táskámban, autómban örökké megszólal a mobiltelefon. Nyilvánvaló, hogy ez az új évezred már nem az én évezredem. Alaposan elavultam. Véglegesen és korszerűtlenül huszadik századi vagyok. Tátott szájjal bírok álldogálni ódon antikváriumok polcai előtt, a mai napig megszagolom a könyvet, mielőtt olvasni kezdem. Kilel a hideg a plazákban és szupermarketekben. Nagy ívben elkerülöm a multiplex mozikat. Szeretném elmondani huszonéves fiamnak, hogy annak idején jó volt ott ülni a meleg szobában és nézni, amint a rádió zöld macskaszeme világít, miközben Miska bácsi levelesládájából mesélt. Szeretném elmondani, hogy nem jártam síelni Ausztriába, csak az erdő szélére szánkózni. Nem volt vízhatlan hótaposóm, csak magas szárú, barna, fűzős cipőm, mégse fáztam. Vagy ha fáztam, hát rohantam hazáig, ahol nagyanyám a sparhelt mellett, az ócska karosszékben szundikált. Szeretném elmondani, hogy mennyire gyűlölöm a televíziókból kiömlő készre gyártott képeket és érzelmeket, az egy sablonra készülő gondolatokat és az egymást törlő információkat. S kicsit se szeretem, hogy rám telepszik ez az egész gépesített, turbósított, elektronizált világ. Sokáig azt gondoltam, mégse mondom el, mert úgyis csak az lesz a válasz, mama, te ezt nem érted. Aztán meggondoltam magam. Maradjon abból a régen volt világból emlék azoknak, akik velem együtt átélték, és valami azoknak, akiket érdekel, hogy milyenek voltak azok a sokat vitatott, jó kis hatvanas évek. "



























További képek

Link




 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3311
  • e Hét: 17406
  • e Hónap: 57227
  • e Év: 235102
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.