Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Pénzkidobás a nád és nyírfacukor?
  2014-05-10 17:30:45, szombat
 
 
" Mára a nyírfacukor jelző lényegében nem több, mint egy romantikus hangulatú reklámkifejezés." - Felesleges a kristálycukornál jóval drágább nádcukrot megvenni, mert ugyanaz az anyag. A szintén méregdrága nyírfacukornak kevés köze van a nyírfához, sokkal inkább a kukoricához áll közel, a barnacukor pedig csak szín..

ÚJABB ILLÚZIÓROMBOLÁS KÖVETKEZIK
Az alapélelmiszerek közül az egyik legtöbbet támadott termék a kristálycukor, amelyből évente fejenként közel 30 kilót fogyasztunk. Ez csökkenést jelent a korábbi évekhez képest, 2000-ben még 34 kiló cukrot ettünk fejenként egy év alatt.

A támadásoknak van alapja, mivel a túlzott cukorfogyasztás bizonyítottan egészségtelen. Emiatt az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak a hagyományos kristálycukrot helyettesítő termékek, például a nád- vagy a nyírfacukor, ám utóbbiak jóval drágábbak a sima kristálycukornál.

KRISTÁLYCUKOR VS. NÁDCUKOR
Az említett drága cukrokkal viszont akad probléma, mármint nem feltétlenül érnek annyit, mint amennyibe kerülnek.

Szigeti Tamás, a független laboratóriumot működtető Wessling Hungary üzletfejlesztési vezetője a Mindenár.hu-nak azt mondta, a nádcukor táplálkozástudományi és élelmiszer biztonsági szempontból semmiben sem különbözik a répacukortól: mindkettő szacharóz. A szakzsargon szerint 1 darab glükóz- plusz 1 darab fruktózgyűrűből álló diszacharidról van szó.

Ha drágább, az a távoli termőterületekről való szállítási költségből adódik. Márpedig szüksèg van az importra, mivel a magyarországi cukorgyárak többsége sajnos bezárt, az egyetlen meglévő, kaposvári üzem pedig csak a magyarországi fogyasztás harmadát képes fedezni.

NEM CUKOR, ALKOHOL
A másik, szintén drága termék, a nyírfacukor nem cukor, hanem cukoralkohol: xillitolnak (xillit) hívják szaknyelven.

"A xilitol (az ógörög xylon fa(anyag) + -itol cukoralkoholok jelölésére szolgáló végződés összetétele; régebbi kémiai helyesírás szerinti neve xilit) a xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítják elő. Nyírfacukor néven is ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül." - Wikipédia

Hozzá kell tenni: megoszlik a tudósok között az is, hogy mennyit és mennyire számít az, hogy hogyan kerül be a szervezetbe egy anyag. A fluoridot pl. - amivel fogat mosunk és megiszunk - is bevisszük a szervezetünkbe, ha gyümölcsöt és zöldséget eszünk. Lényeges különbség, hogy az egyik esetben egy izolált, laboratóriumban előállított anyagról van szó, a másikban pedig a természetben, egyéb, más anyagokkal együttesen fellelhető anyagról, tehát vegyületről van szó. Ezáltal a reakcióba lépés is máshogyan realizálódik a szervezetben.

Kezdetben a nyírfa kérgéből állították elő enzimes bontással, de mivel annyi nyírfa sehol nincs, amennyiből az igényeket ki lehetne elégíteni. Ezért más megoldásra volt szükség. "Elő kellett venni a nyírfa helyett a kukorica szárát. Mára a nyírfacukor jelző lényegében nem több, mint egy, romantikus hangulatú reklámkifejezés" - fogalmazott Szigeti.
Az tény, hogy a nyírfacukornak hívott terméknek jobb a glikémiás indexe, mint a sima kristálycukornak, ez természetes, mert nem cukor, hanem egy teljesen más anyag. Szigeti hozzátette: a nádcukornak azonban ugyanaz az indexe, mint a kristálycukornak, hiszen ugyanaz az anyag.

A cukorügyben fontos megemlíteni a szintén egészségesebbnek kikiáltott barnacukrot, amelyet szintén a helyén érdemes kezelni. Semmivel sem egészségesebb, mint a kristálycukor, a színe onnan származik, hogy kevésbé tisztítják meg, így a cukorban lévő melasz nagyobb mennyiségben marad benne.

NÉHÁNY TANULSÁG LEVONHATÓ"
JOBBAN SZÉT KELL NÉZNI. MÉG ANNAK IS, AKI “ SZAKAVATOTT" A VÁSÁRLÁSBAN, ÉS ÚGY GONDOLJA, HOGY ÁTLÁT A MÁRKETINGKÖDÖN.

A gyártók, a média, a tőke által az emberek elé állított kép egy óriási lufi. Ami kitakarja a valóságot. És ez csak egy. A vásárló abban a hitben van, hogy a futószalagra tett csomag másmilyen hatással bír, mint amit korábban használt, hiszen olyan szép zöld csomagolása van ennek a nyírfacukornak. Vagy minek. Természetközeli. Pontosabban annak tűnik.

Szigeti Tamás elmondása, ha maradéktalanul igaz, akkor elgondolkodtató az is, hogy a bioboltok többségében kapható fent említett cukrok nagyrésze szintén átverés! Jó ha tudjuk, hogy a bioélelmiszerekre is egyre nagyobb a kereslet a társadalom ébredezőbb egy-én-ei miatt, tehát a piacon létrejön egy új szükséglet. Aminek kielégítésére van 2000 forintos nyírfaátverés. Csöbörből - Vödörbe algoritmus. A 200 forint helyett.

A megvezetéshez ránk is szükség van. Pontosabban a tudatlanságunkra.

A lényeg a nyírfacukor nem az, mint amit a neve mutat, azaz nem nyírfából készül. Ettől még nem káros kifejezetten, de a nyírfacukor néven árult termékeknél a sima xilit olcsóbban beszerezhető. A nádcukor esetében pedig az a helyzet, hogy felesleges érte annyit adni, amennyibe kerül, mivel táplálkozástudományi (élelmiszer-biztonsági) szempontból ugyanaz, mint a sima kristálycukor

FORRÁS: MINDENAR.POSTR.HU,
MAGYARFOLDRE.HU
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Rágj olajat az egészségedért!
  2014-05-10 17:19:50, szombat
 
 
A mai rohanó világban sokat halljuk: mozogj többet és élj egészségesen! Azt gondolom, hogy hiba lenne mindezt csupán hétköznapi szlogenként felfogni. Persze tudom, hogy mindenkinek rengeteg dolga, rengeteg fontos elintéznivalója van. Sokan órákat ingáznak lakóhelyük és munkahelyük távolsága miatt, sokan pedig kénytelenek választani a család és a munka között, de azért valljuk be őszintén olyanokkal is találkozhatunk, akik csupán lustaságból vetik el a gondolatát annak, hogy tegyenek valamit az egészségükért.

Mindaddig, amíg meg nem történik a baj. Amíg csak azt látjuk, hogy a szomszédunk beteg vagy azt halljuk a hírekben, hogy egy kisgyereken életmentő műtétet kellett végrehajtani nem igazán érezzük a dolog fontosságát. Akkor azonban, ha minket is megérint egy-egy betegség szele - akár komolyabb, akár kevésbé komoly betegségé - már egészen másképpen gondolkodunk.

Egyet azonban ne felejtsünk el. Az egészségünk a legnagyobb kincsünk az életünkben. Gondoljuk csak bele, hogy mit ér az élet bármely területén elért siker, elismerés vagy csillogás, ha nem tudjuk kiélvezni, mert nem vagyunk egészségesek.

Jogosan kérdezheted most kedves Olvasó, hogy jó, rendben egészségesen fogok élni, de valójában hogyan is kell egészségesen élni? Hogy igazodjak el a rengeteg reklám és ,, jó szándékú" szórólap között? Honnan tudhatnám, hogy milyen terméket válasszak?

Ezek teljesen jogos kérdések, hiszen nem rendelkezhetünk az élet minden terültén jártassággal. Egy dologról azonban biztos vagyok, hogy hallottál már. Ez pedig nem más, mint a méregtelenítés. Ha méregteleníted a szervezetedet, akkor már megtetted az első lépést az egészséged érdekében. Ha mindezt pedig természetes módon teszed, akkor pedig ez a lépés már hatalmas lépésnek számít.

Most a méregtelenítés egyik leghatékonyabb és túlzás nélkül mondhatom, hogy az egyik legtermészetesebb módjával szeretnélek megismertetni. Ez pedig nem más, mint az olajrágás.

Tudom, hogy első hallásra furcsának tűnik és érthető, ha elgondolkodsz azon, hogy hogyan is lehet egy olajat rágni. Nos, elöljáróban elmondanám, hogy ez az eljárás, mely valójában Ázsiából származik, nem új keletű dolog. Bizonyított tény, hogy a reggeli fogmosás előtt elvégzett olajrágás jótékony hatású és hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez.

DE HOGYAN IS KELL OLAJAT RÁGNI?

Nagyon egyszerű! Reggel ébredés után 1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajat kell a szádban tartani körülbelül 10 percig és rágni. Ez azt jelenti, hogy úgy zubogtatod, hogy minden nyálkahártya felülettel érintkezzen. Egészen addig kell ezt a folyamatot végezni, míg a tökmagolaj fehér színű nem lesz. Ez után nagyon fontos, hogy az olajat még véletlenül se nyeld le! Ha kiköpted, akkor utána jó alaposan öblítsd ki a szádat és ezután a szokásos módon mosd meg a fogad.

DE HOGYAN IS MÉREGTELENÍT AZ OLAJRÁGÁS?

Fontos tudnod, hogy a szervezeted az éjszaka folyamán intenzíven méregtelenít. Ennek eredményét tükrözi a nyelveden látható lepedék, az esetleges rossz lehelet vagy a kesernyés szájíz, mely nem más, mint a szervezetedben felgyülemlett gyógyszermaradványok és különböző élelmiszerekből származó adalékanyagok. Mivel ezek az anyagok főleg zsírban oldódóak, ezért egy sima öblítéssel nem tudod őket eltávolítani. Sőt, az olajrágás nélkül a reggelivel együtt vissza is juttatod a szervezetedbe.

Az olajrágás egészséges embereknél a megelőzést, a betegségben szenvedőknél pedig a gyógyulás segítését jelenti. Kifejezetten javasolt az olajrágást végezni akkor is, ha kisbabát szeretnél, ha allergiás vagy, ha daganatos betegségben szenvedsz vagy akkor, ha fogínygyulladás gyötör.

Bár nem olyan régóta foglalkozom a növényi olajok egészségre gyakorolt jótékony hatásainak kutatásával, mégis biztosan állíthatom, hogy a különböző növényi olajok fogyasztása, illetve az olajrágás hozzásegít ahhoz, hogy egészségesebben élj.

Gondoltad volna, hogy egy ilyen egyszerű módszerrel is lehet igazán sokat tenni az egészségesebb életmódért? Ugye nem!

Az olajrágás azonban csak egy kis szegmense annak az egésznek, amit a növényi olajok tudatos fogyasztása jelent. Nem csak a méregtelenítésben nyújthatnak segítséget, hanem az élet bármely területén fordulhatunk hozzájuk. Gondolok itt a stressz által okozott felfokozott idegállapotra vagy akár a megváltozott élethelyzetekhez való alkalmazkodás okozta bizonytalanságérzésre, melyre a dióolaj fogyasztása jótékonyan hat. De megemlíthetjük a bőrünk szépségének és egészségének védelmezőjét a mandula olajat, a daganatos betegségek esetén jótékony hatású barackmag olajat, vagy akár a férfiak zöld viagrájaként is emlegetett tökmagolajat.

Azt javaslom tehát kedves Olvasó, hogy ha már eldöntötted, hogy egészségesebben fogsz élni, akkor ne a különböző kapszulákhoz és pirulákhoz fordulj, hanem válaszd a 100%-ban természetes hidegen sajtolt olajakat!

FORRÁS: NAPIELEMOZSIA.HU
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A zöldség ízű csodagyümölcs
  2014-05-10 17:14:28, szombat
 
 
Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Különösen az önpusztító betegségekkel szemben való harcban eredményes.

Herefán terem az aligátorkörte

A körte alakú gyümölcsöt termő avokádó fa (Persea americana) a babérfélék családjába tartozik, s lévén örökzöld, így télen sem veti le a levélköpenyét. A fa Közép-Amerikában őshonos, ahol már i.e. 5000-ben is fogyasztották a gyümölcsét, ám a 18. század óta termesztik a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken is.

Az amerikai őslakos indiánok már évezredek óta haszonnövényként termesztik, s a tápláló terméshúst nyersen fogyasztják. A termést aligátorkörtének is nevezik, s hogy még egy izgalmas nevet említsek: az aztékok ahuacatl, azaz 'herefa' néven ismerik az avokádót, mivel a termések párosával csüngnek az ágakon. Maga a termés körte vagy gömbölyded alakú, a héja zöld színű, illetve vörösesbarna vagy feketés árnyalatú, műbőrhöz hasonló tapintású. A világoszöld, fehér vagy sárgás színű terméshús állaga a vajhoz hasonlítható, s enyhén dió ízű. A termés közepében található a szintén értékes mag, ami akár tojás nagyságúra is megnőhet.

S hogy zöldség-e vagy inkább gyümölcs az avokádó? Maradjunk a zöldség ízű gyümölcs megnevezésnél, mely találóan áthidalja a besorolhatóság nehézségeit. Az aligátorkörtét sós és édes ételek elkészítéséhez is használhatjuk: ízesíthetjük citrommal, különböző fűszerekkel, de Hawaiion és Délkelet-Ázsiában cukrozva, illetve édes üdítővel elkeverve kedvelik.

Mi jót tesz a szervezeteddel az avokádó?

A gyümölcs igen gazdag telítetlen zsírsavakban, ami segíti a szív- és érrendszer egészséges működését, regenerálódását, illetve csökkenti a koleszterinszintet.

Mivel sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, így segíti a raktáraink feltöltését: tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, továbbá cinket, káliumot, magnéziumot, mangánt, rezet és vasat.

Az avokádó lúgosítja a szervezetet, és a könnyen emészthető ételek közé sorolható.

A gyümölcs magjából hidegen sajtolt olaj csodákat tesz a száraz bőrrel, lassítja a bőröregedést. Ezt a hatását a kozmetikai ipar is kiaknázza, s tápláló krémek összetevőjeként alkalmazza az avokádó olajat.

Az avokádó csekély mennyiségű cukrot tartalmaz, így odafigyeléssel cukorbetegek, vagy akár diétázók is bátran beiktathatják az étrendjükbe.

Az avokadót zöld vajnak is hívják, magas olajtartalma miatt. Ajánlott azoknak akik alultápláltak valami okból. A természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsírok. A szervezetnek inkább jót tesz, mint rongálná.

Az arthritisz fájdalmas csukló és izombetegségre az avokadó magas olajtartalmánál fogva hat. Az inkák egyik mindennapi táplálékáról van szó, aminek a fogyasztása következtében, ismeretlen betegségnek számított az arthritisz. Az olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, hogy nem fejlődik ki ez a civilizációs betegség.
Érdekesség: az avokádó tejszerű nedve, ha levegővel érintkezik, vörösre színeződik. Ezt a tulajdonságát az indiánok textilfestésre használták. A szép vörösesbarna alapszínű fából bútorokat, épületeket, fafaragásokat lehet készíteni.

Forrás: naturahirek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 8645
  • e Hónap: 15017
  • e Év: 65808
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.