Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Éled a Természet
  2020-03-02 22:22:15, hétfő
 
 










ÉLED A TERMÉSZET


A tavasz a Föld ébredése.
A márciusi szél pedig a reggeli ásítása.

(Lewis Grizzard)








ÉLED A TERMÉSZET


Éled a természet: egyik nap még szürke, aztán zöld.
Lassan éled a természet, és a csendes, magányos táj apránként felélénkül.
Lassan éled a természet. Még kicsit szürke, még kicsit sáros, még kicsit túlságosan csendes a vidék, de már érezni, hogy a fák között lassan előbújik újra a tavasz...

A melengető napsugarak, a kellemes, tíz fok fölötti hőmérséklet érzékelhető hatással van a természetre. Kibújtak és virulnak a krókuszok, rügyezik az orgonabokor.










Rügyező és virágzó fákkal éled újra a természet

A tavasz az újjáéledés és a megújulás jelképe, ezt pedig a kiskertek is tökéletesen jelzik. Megmetszett gyümölcsfák, nyíló tavaszi virágok, rügyező alma, barack, cseresznye és fügefák jelzik, hogy valami új, ebben az évben is elkezdődik.

Szép tavaszi napok jönnek, 20-25°C, szikrázó napsütés. Szépen süt majd a nap, kiülhetsz a nyitott teraszra, abba a nagyon kényelmes kerti székbe.

Elégedetten csodálod a kertedet, a frissen vágott pázsit zöldell, harmatos. Minden növény, virág egységben van a kerttel, minden részlet a kerti tavon keresztül a kis szökőkútig a béke szigete, a megtestesült harmónia. Igazán elfejted minden bajod ebben a megnyugtató környezetben. Kipihent vagy és feltöltődött.

Nem tudsz betelni a kerttel...

Élvezed, hogy kinyílt az élettered, örülsz annak, hogy idén már lesz néhány szem őszibarack a fán, örülsz az egy szem diónak a kis diófádon, örülsz annak, hogy a gyerekek reggelente szemezgetik az epret és a málnát, örülsz a nyíló rózsáidnak és az illatozó violáknak, levenduláknak, és boldogan és büszkén hozod be a kertből a napi 3-4 szem saját, édes paradicsomot.

Tavasszal végre langyos a szél, a levegő megtelik a föld és a nyíló virágok illatának a keverékével, ez maga az élet illata. Ilyenkor az ember nyújtózik egyet és vérében érzi, menni kell, közelről kiélvezni a felengedett föld jótékony leheletét.Engedjünk a kikelet csábításának, vegyük nyakunkba a kertet, segítsünk növényeinknek is kiszabadulni a tél fogságából.







Éled a természet, várnak minket a kerti munkák


Amikor beköszönt a tavasz és újjáéled a természet, a kerttel rendelkezőkre számtalan feladat és kihívás vár. Mire kell odafigyelnünk a fák és bokrok metszésénél? Mit tegyünk a gyeppel és a kerti tavakkal? Milyen a jó öntözőrendszer? És mekkora költséggel jár mindez, ha szakemberekre bízzuk a kertkarbantartást?


A nulladik lépés

Mielőtt belevetnénk magunkat a munkába, érdemes átnézni a kerti szerszámok állapotát. A megfelelően karbantartott és megtisztított eszközpark ugyanis elengedhetetlen a hatékony és eredményes kertrendezéshez.

Ha szerszámaink berozsdásodtak a tél során, dörzsöljük át őket drótkefével! Extrém esetekben bevethetünk rozsdaoldó szereket is, de az ecetes áztatás vagy a szódabikarbónás pasztával való átdörzsölés is hatásos lehet.

A fanyelű szerszámok esetén fennáll a veszélye annak, hogy munka közben előbb vagy utóbb eltörnek a kezünkben. Ezért ha az eszköz nyele repedt vagy korhadt, inkább cseréljük le!

Ha lötyög a nyél, cseréljük ki a a tartószeget! A fát meleg, langyos vízzel tisztíthatjuk meg, majd használat előtt dörzsöljük át csiszolópapírral, a szálkák eltávolítása érdekében!

A metszőollók esetében pedig a megfelelő élezésre és rugók kifogástalan működésére kell odafigyelnünk.


Növényeink gondozása

A legtöbb esetben a télen elfagyott, elszáradt részek levágásával indul a munka. Erre ajánlott kiemelt figyelmet fordítani, hiszen a helyes metszéssel jelentősen kitolhatjuk növények élettartamát, a gyümölcsfák és -bokrok termőképességét pedig akár 30 százalékkal is megnövelhetjük.

A metszésnél arra törekedjünk, hogy a korona szellős és egyenletes legyen, hogy minden ágat ugyanolyan mértékben érjen majd a napfény és a permetszer. A “versengő" ágak közül mindig az erősebbet hagyjuk meg! Közvetlenül a metszési munkák után végezzünk tavaszi lemosó permetezést is!

A füves területek tavaszi felkészítése a gereblyézéssel indul, amellyel eltávolíthatjuk az őszről-télről visszamaradt falevélmaradványokat. Ezt követi a gyeplazítás vagy gyeplevegőztetés, amelynek lényege, hogy a fű tövét levegőhöz juttassuk.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpóltásról sem! A füves területek, valamint a termő- és dísznövényeink egy jó minőségű műtrágya vagy tápoldat segítségével szinte újjászülethetnek. Választásnál mindig figyeljünk a növények igényeire, az adagolásnál pedig minden esetben a gyártó utasítását kövessük!


A víz az úr

Ahhoz, hogy növényeink szépen fejlődjenek, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz biztosítása is. Egy öntözőrendszer nagyban megkönnyítheti a dolgunkat, de ettől még ugyanúgy oda kell figyelnünk a kertünk igényeire.

Ha öntözőrendszer kiépítésén gondolkodunk, érdemes olyat választani, amellyel 24, vagy akár 48 órát is csúsztathatjuk a programot. Így egy esős időszakot követően néhány gombnyomással kihagyhatjuk az aznapi öntözést, ha úgy ítéljük meg, hogy elegendő a talaj nedvességtartalma. Az esőérzékelő pedig automatikusan kikapcsolja a soron következő programot a csapadékos időjárás esetén.

Ahogy melegszik az idő, érdemes fokozatosan növelni az öntözés időtartamát is. A gyepet napi egyszer ajánlott öntözni, leginkább a kora reggeli vagy a késő esti órákban. A cserjéket elegendő 2-3 naponta ellátni új vízzel, akkor viszont akár 30 percig is működtethetjük a csepegtető rendszert.

Ha pedig már a víznél tartunk, nem feledkezhetünk meg a kerti tavakról sem. Tavasszal ezek felszínét érdemes megtisztítani az úszó szennyeződésektől, valamint ki kell szedni az elhalt növényi részeket is. A teljes vízmennyiség egyharmadát ajánlott frissre cserélni.

A csobogók, szökőkutak motorját vegyük ki, szedjük szét, amennyire lehet, és alaposan tisztítsuk meg a lerakódásoktól és a vízkőtől! A szivattyúk szűrői és tömlői mindig legyenek tiszták! Ha nem sikerül maradéktalanul eltüntetni az alga- és iszaplerakódásokat, inkább cseréljük le az alkatrészeket!


A piszkos anyagiak

Ha a karbantartási munkákat inkább szakemberekre bíznánk, számolnunk kell annak költségeivel is. A télre elzárt és leürített öntözőrendszer tavaszi beüzemelésének ára például általában 5 és 10 ezer forint között mozog, és ebben a legtöbb esetben még nincs benne az ÁFA.

A legtöbb szolgáltató vállal éves kertfenntartást is, amely általában tartalmazza a heti fűnyírást, a cserjék és fák szezonális metszését, a gyomirtást, évi 2 gyepszellőztetést és 4 műtrágyázást, valamint a kártevők elleni permetezést.

Ennek költsége egy 100 négyzetméter alatti kert esetében havi 40-50 ezer forint+ÁFA, de egy 300 négyzetméteres területnél már a havi 150 ezret is elérheti.

Ha csak gyepszellőztetést rendelnénk, 10-20 ezres kiadással számolhatunk, a permetezés ára pedig 10 literenként 5-6 ezer forint+ÁFA, anyagköltség nékül.







ELSŐ A METSZÉS


Jó pap holtig tanul, jó kertész holtig tanulja a metszést!

A metszés tudomány, külön univerzum a kertészkedéssel kapcsolatos tevékenységek között. De azért nem kell megijedni, ha egy-két alapszabályt betartunk, akkor alapfokon mindenki ,,belevághat"! Akár már februárban.







Ha enyhe az idő, a tavaszi metszést már február közepétől elkezdhetjük, főleg a strapabíróbb fajták esetében, mint a körte vagy az alma. Barackkal, szilvával azonban nem árt megvárni a márciust, mert ha nagyon ,,röpködnek a mínuszok“ körülöttünk, és éjszaka erősen fagypont alá zuhan a hőmérséklet, akkor a megmetszett ágak könnyen visszafagyhatnak! Viszont az is fontos, hogy a tél végi metszést legkésőbb március közepéig ildomos befejezni a tavaszi lemosó permetezés miatt.


Koronaritkítás

Az almafa, a körtefa és a szilvafák sűrű koronát nevelnek, ezért a koronaritkítást kötelező elvégezni rajtuk. Nem kell sajnálni fáinkat, de azért először alaposan járjuk körbe őket, hogy ne negyedóra metszés után derüljön ki, hogy mit is kellett volna csinálni!


Egészségügyi metszés

A metszést mindenképpen azokkal az ágakkal kell kezdeni, ami sérült, beteg, megtört, vagy már visszafagyott, esetleg nagyon sok rajta a kártevő, a kórokozó.


Az egymást keresztező, befelé növő ágakat tőből ki kell metszeni vagy fűrészelni

Így járjunk el a törött, sérült, felkopaszodott ágakkal is. Ezáltal a megmaradó termőrészek több fényhez jutnak, a rajtuk levő gyümölcsök biztosabban megtermékenyülnek, és nem utolsó sorban sokkal finomabbak lesznek.


Növekedési ciklusok

Nagyon fontos, hogy tudjuk, a növényeknek, többek között a gyümölcsfáknak növekedési ciklusaik vannak, tehát teljesen máshogy növekszik egy egészen fiatal fácska, mint egy komoly, méretes gyümölcsfa.

A gyümölcstermő növények élete három szakaszra osztható. Az első az erőteljes növekedésé, amikor kialakul a koronaváz, a jövendő termőrészek alapjaival. Ekkor a fa kevés termést hoz. A második szakasz a termőre fordulás. A fa növekedése ebben a periódusban mérséklődik, és már sok termőrész képződik. A harmadik szakasz a termés csökkenése, az öregedés, amikor a növekedés és a termésképzés mérséklődik, majd megáll.







A metszés erősségét tekintve is háromféle metszésről beszélhetünk

Van gyenge, közepes és erős, ami attól függ, hogy mennyit vágunk vissza az adott ágból.

A gyengébb metszés a termőrészek képződését növeli, ezért fiatal fákat közepesen erősen vágjuk vissza, vagy gyengén (a vessző 1/3-át vágjuk le) metsszünk a fa növekedési erejétől függően. ,,Örökzöld" szabály, hogy az erősebb vesszőket hosszabbra, a gyengébbeket rövidebbre metsszük vissza.

Figyeljünk oda, hogy lehetőség szerint mindig a kifelé mutató rügy felett vágjunk, hogy ne befelé nőjenek a hajtások, mert akkor a korona belseje sűrűsödne. A vízszintes hajtásoknál a felső oldalon fejlődik a termőág a rügyekből. Ezért ha választani kell, az oldalra és lefelé tartó nyúlványoktól szabaduljunk meg. Nőjön a fánk felfelé! A párhuzamos csúcshajtásoknál a gyengébbiket mindig tőből nyessük le!

Erős metszéssel alakítjuk a fa hosszanti növekedését, míg termőágat gyönge visszametszéssel nyerhetünk. A visszametszést mindig átlós szögben és 4-5 milliméterrel a rügy fölött kell elvégezni, mivel a sérült ágrész visszaszáradhat vagy fagyhat.

A metszés folyamán figyelembe kell vennünk, hogy a növények mindig felfelé nőnek, tehát ha levágunk egy ágacskát, akkor az utolsó rügy fog a leggyorsabban nőni. Hiába van alatta egy csomó hajtás kezdemény, biztos, hogy a felső fog a legerőteljesebben és a legjobban fejlődni. Ezt nevezzük ,,csúcsdominanciának". A kertész pedig éppen ezt használja ki, hogy amelyik rügyre levágja az ágacskát, az a rügy lesz a legfelső, vagyis az fog a legjobban nőni. Így tudjuk irányítani a növekedést.







Általában azokat a gyümölcsféléket, amelyek gyümölcsei nagy tömegűek - alma, körte, őszibarack -, vagy metszés nélküli állapotuk gondot okoz, a termés mennyisége és minősége jelentősen csökkenne - málna, szeder, ribizli, köszméte, fekete bodza - minden évben illik megmetszeni.

Azonban néhány faj esetében elegendő két-, esetleg három évente metszeni. Ez utóbbiak közé tartozik a kajszibarack, a meggy, a cseresznye, a szilva, a dió, a mandula és a mogyoró. Az őszibarack és a szőlő termőre metszését azonban nem kell elsietni; érdemes addig türelemmel lenni, amíg a rügyek kissé duzzadni kezdenek, és maguktól jelzik, milyen hosszú termőcsapokat kell hagyni.

Meglehetősen gyakran elkövetett hiba, hogy túl sok rügyet hagynak a tőkéken/ágakon. Holott ez nem jelenti azt, hogy ettől több termésünk lenne, mert a nagyobb számú termés nem tud majd rendesen fejlődni, mivel nem kapnak elegendő energiát.

Rendkívül fontos, hogy MINDIG éles és TISZTA eszközzel dolgozzunk, hogy ne roncsoljuk vagy fertőzzük meg a növényeinket!
Ne feledkezzünk el a metszést követően a sebek kezeléséről sem!

Hiszen komoly sebeket ejtünk a növényeinken, a vágási felületek pedig utat engedhetnek a gombáknak és baktériumoknak, amelyek tovább terjedve ágelhalásokat, mézgásodást okozhatnak. Ezért egy ecsettel finoman menjünk végig a megmetszett felületeken, és kenjük be őket sebkezelővel.

Ám a legfontosabb dolog a metszéssel kapcsolatban, hogy elfogadjuk, hogy a metszés nem az azonnali eredményről szól. Nagy valószínűséggel csak a következő év(ek)ben fogjuk tisztán látni, hogy a metszés a megfelelő eredményt hozta-e. És ha nem, akkor tanulni kell a hibákból, és ismét meg kell próbálni!


Első a metszés - Videó

Link

Link







Az alábbi Linkek és videók segítséget nyújtanak mind a tavaszi munkákhoz mind a metszési ismeretek elsajátításához is


Kezdődhet a nagy tavaszi kerttakarítás!

Link



12 kihagyhatatlan kerti teendő márciusra

Link



Színt a kertbe! - így készíts virágágyást

Link



A kerttervezés 3 alappillére

Link



Csodás angolszász előkertek

Link



Sok szép, nagy őszibarackot szeretnél? Akkor így metszd meg a fádat - videó

Link



Február Hogyan kell metszeni a sárgabarackot? - videó

Link



Idős gyümölcsfa megfiatalítása - videó

Link



A rózsák tavaszi metszése - rózsabokor, rózsafa, minirózsa, futórózsa
/Ügyes metszéssel biztos a rózsaözön/

Link



OLTÁS, SZEMZÉS - nemcsak kertbarátoknak!

Link



FÁS NÖVÉNYEK OLTÁSA - Kisfilm
/ Egy film, amiből többet tanulhatsz, mint akárhány leírásból, nem feleslegesen tudományos, viszont alapos, részletes, átfogó. Az egyetlen igazán hasznos oltásról szóló kisfilm. A videó bemutatja az oltási szemzési módokat, és azok gyakorlati megvalósítását./

Link





















 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Sárközi György: Babaváros
  2020-03-02 18:00:53, hétfő
 
 







SÁRKÖZI GYÖRGY: BABAVÁROS


Babaváros fölött hasad a szép hajnal,
Ébrednek a babák borzas babahajjal.
Kidörzsölik gyorsan szemükből az álmot
És így kiáltanak: "Jó reggelt kívánok!"

Egy- kettő ! Lerúgják magukról a paplant.
Vizet a nagy tálba! Szivacsot és szappant!
Mire a nap aranyinget húz az égen,
Az öltözködéssel elkészültek régen.

A kiskertben fognak mindjárt reggelizni,
Kövér tejecskétől gömbölyűre hízni,
Puha kalácskából jó nagy karélyt szegni,
Az édes mazsolát mind kiszedegetni.

A kis babafiú szívrepesve várja,
Hogy mikor kerül sor vajra és lekvárra.
Csak a kutyus búsul. Hajh, nagy az ő gondja:
Messze még az ebéd s az ő velőscsontja!

Amikor megitták a jó tejeskávét,
A babalánykáknak jólesik a játék.
Babák babusgatnak még kisebb babákat,
Most tanulnak járni a csöpp babalábak.

Egyet lép a baba - s ér a kocsijához,
Kettőt lép - és elér a Bodri kutyához,
Hármat lép - és tovább nem bírja a lába,
Sírva kapaszkodik kismama nyakába.

Idestova nyolcat kakukkol az óra,
Vár az iskolapad a sok nebulóra.
Alighogy letették a nagy kávéscsészét,
Iskolába mennek tanulni ábécét.

Hátukon nagy táska - a táskában könyvek -
Egy lyukas diónál egyiké sem könnyebb.
S egynek sem nehezebb minden tudománya,
Mint a csirke pelyhe, vagy a pille szárnya.

Babavárosban sem élnek levegőből,
Kell egyet-mást venni a kereskedőtől:
Hurkát, kolbászt, sajtot, sót, paprikát, cukrot,
És meg kell tölteni a tejfölös csuprot.

Egyik kis szakácsnő így szól a kofához:
"Ha rosszul mér, máskor nem jövök magához
Másik szelíd szóval szól a nénikéhez:
"Jól mérje meg, lelkem, mert a baba éhes ..."

Idővel fekete lesz, ami fehér volt.
Barnul a terítőn a csúnya kávéfolt.
Elő kell cipelni a nagy mosókádat
És ismét fehérre mosni a ruhákat.

Amikor hótiszta zsebkendő és nadrág,
Csöndes napmelegre száradni akasztják.
Szelíden jár a nap arany vasalója,


S egy-kettőre száraz ing, harisnya, pólya.

A kis babakonyhán nagyban készülődnek:
Ne kopjon fel álla a tálhoz ülőknek.
Fortyog a bableves, sistereg a hurka,
Jó ebéd lesz máma, noha kissé kurta.

Nagy kanállal enni nem lehet bizony ma,
Nagymosásos napon soványabb a konyha.
No, de azért éhen mégse marad senki,
Csak ki nem dolgozik, az nem kap itt enni.

Kellemes délután elsétafikálni,
Virágos néninél egy szóra megállni,
Virágok halmára egy pillantást vetni,
Tarka virágokból bokrétát köttetni.

Mennyi édes illat száll és keveredik
Apró cserepekből föl a fellegekig!
Vagy ha nem is szállnak a nagy magas égig,
Elszállnak a babák kis piros szivéig.

A babacsalád és a babacseléke
Babaszomszédjuknak járulnak elébe.
Születése napján fölköszöntik szépen,
Ünnepi csokor van mindnyájuk kezében.

"Kívánjuk, az isten sokáig éltessen,
Kis babaszívedbe örömöt ültessen,
Kis babalelkedből jókedvet fakasszon,
Ezt kívánjuk néked, kedves szomszédasszony."

Babavárosban a nyár kibírhatatlan,
Oly tüzes a város, mint a forró katlan.
A friss limonádét nem győzik nyakalni,
El kell, hogy, menjenek Babáék nyaralni.

Más tájra utaznak, hol a lég nem perzsel,
Telik a költség, ha feltörik a perselyt.
Magukkal cipelik pici cók-mókjukat:
Kívánjuk hát nekik szerencsés, jó utat.

Cifra kalandjaik nyáron is akadnak,
Szemébe kell nézni veszélyes vadaknak,
Ámde bátorságban nincsen semmi hiány,
Hegyes lándzsát ragad a kicsi indián.

Hiába ordít az öklömnyi oroszlán,
A kis hős oroszlán-szívvel áll a posztján.
Áll rettenhetetlen, pillája se rebben,
Ki állhatna ennyi vész közt vitézebben?

Lehull az utolsó őszi falevél is,
Nagysokára megjön a csikorgó tél is.
A fülecskék égnek, az orrocskák fáznak,
Befűtik szobáit a kis babaháznak.

Jó most körülállni a nagy búbos kályhát,
S hallgatni a tűznek halk duruzsolását.
Az ablakot síró szelek tépik, verik,
De boldogok azok, kik egymást szeretik !


Sárközi György ~ Babaváros

Link


Link







































































 
 
0 komment , kategória:  Sárközi György  
Idézetek életről, szeretetről. barátságról
  2020-03-02 14:30:18, hétfő
 
 










IDÉZETEK ÉLETRŐL, SZERETETRŐL, BARÁTSÁGRÓL



Mottó:

"Az életünk idézetek nélkül nem teljes"


"Az élethez három dolog szükséges:
a Nap, a Hold, és Te.
A Nap a szép napokra,
a Hold a szép estékre,
Te pedig mindörökre!















































































































 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 276 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 531
  • e Hét: 2027
  • e Hónap: 19171
  • e Év: 156543
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.