Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Mit ünneplünk március 15-én?
  2021-03-15 21:31:17, hétfő
 
 










MIT ÜNNEPELÜNK MÁRCIUS 15-ÉN?


2021.03.15. - 00:15 | Harmat Árpád Péter


Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra. Úgy gondolom ma, amikor nemzetünk újra a fejlődés útját keresi, egy válságokkal, viszontagságokkal teli korban, ennek a napnak az emléke nagyon fontos tanulságokkal töltheti fel ünneplésünket. Ezek a tanulságok pedig az összefogás, a kitartás és a tenni akarás hegyeket megmozgató erejének és egymásnak a megbecsülése. De mi is történt pontosan ezen a jeles napon?

1848 március 15 a történelem magasságából szemlélve csupán egy egyszerű esős tavaszi nap volt. Ám iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy ezen a napon Pesten forradalom zajlott. Tudjuk, hogy Petőfi Sándor és fiatal társai - akiket márciusi ifjak néven emlegetett az utókor - a Pilvax kávéházból elindulva a Landerer nyomdához vonultak, kinyomtatták 12 pontba foglalt követeléseiket, és kiszabadították a jobbágyok sorsát szívén viselő Táncsics Mihályt.

Ezen események mindannyiunk iskolai emlékeiben szerepelnek, ám tudnunk kell azt is, hogy 1848 március 15 igazi jelentőségét nem a pesti eseménysor adja meg, hanem a várostól 180 km -re lévő pozsonyi országgyűlés tevékenysége, de méginkább a március 15 -ét megelőző majd két évtizedes időszaknak, a reformkornak kiharcolt eredményei. Nem lehet és nem is szabad, március 15 -ét elválasztani az ezen napot megelőző 18 esztendő küzdelmeitől. Maga Kossuth Lajos is ezt fejezte ki, amikor híres idézetében a következőket mondta március 15 -ről:

,,...Letétetett a szabadság talpköve, a felelős független magyar minisztérium alakítása által feltétetett az alkotmány boltozatának záróköve."

Hogyan is kezdődött tehát ez az egész? Hogyan és kik építették fel azt a bizonyos boltozatot, és hogyan váltak az események egy új korszakot hozó forradalom, és függetlenséget célzó szabadságharc közös gyújtópontjává 1848 március 15 -én. 1830 -ban gróf Széchenyi István Hitel című művében leírta, hogy Magyarországon fontos változásokra van szükség: fel kell számolni az ősiség törvényt, mely megtiltja a nemesi föld értékesítését és így a hitelfelvételt, ami viszont kulcs fontosságú lenne a gazdálkodás és a modernizáció végrehajtásához. Széchenyi 1830 -ban kijelölte a változások irányát és sarokpontjait, elindította a reformkort, felnyitotta a nemesség szemét, és ráébresztette a nemzetet, hogy az országnak változtatnia kell berendezkedésén.

Széchenyi javaslatainak középpontjában a törvények átalakítása - a polgári átalakulás - állt, melynek az embereket kell szolgálnia. Szolgálnia kell a népet 2 szempontból is: részint azért, hogy megszabadulva az elavult, a kereskedelmet, iparosodást béklyóba szorító középkori törvényektől, népünk gazdaságilag felemelkedjen, versenyképes modern országgá váljon, részint azért, hogy a kizsákmányolt rétegek - elsősorban a jobbágyság - érdekeltek legyenek a munkájukban, így hatékonyabb termelő munkát végezve gyarapítsák a nemzet erejét. Ismerős célok ezek ma is, és semmit nem vesztettek jelentőségükből. Ma is szükségünk van jó törvényekre, de méginkább gondolkodó vezetőkre, összefogást pártoló, dolgozni akaró emberekre, és egymást megbecsülő polgárokra.

Széchenyi elindított egy folyamatot, mely 1830 -ban kezdődött, majd egy mozgalommá terebélyesedve új célokkal, feladatokkal egészült ki, olyan emberek csatlakozásával, akik nélkül nem sikerülhetett volna országunk modernizációja. Kossuth Lajos, Wesselényi Miklós, Deák Ferenc, Batthiány Lajos mind felsorakoztak az új Magyarország programja mellett.

Kossuth joghallgató, majd a zempléni megyeháza jogtanácsosa volt. Később a pozsonyi országgyűlés szavazati jog nélküli látogatója, majd teljes jogú tagja. Jóbarátjával Wesselényi báróval, és Kölcsey Ferenccel vállvetve igyekeztek elérni azt, hogy a diéta tagjai megértsék az ország felemelkedéséhez elengedhetetlen lépések jelentését és jelentőségét. Mi az a közteherviselés, örökváltság, miért fontos a sajtószabadság, és a felelős magyar minisztérium. Közben Kölcsey 1823 -ban megírta gyönyörű himnuszunkat, melyben kifejezte:

,,... megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt"

Az uralkodó rétegek és a bécsi királyi udvar úgy érezték, hogy a Széchényi és Kossuth által képviselt változások számukra komoly veszélyeket hordoznak, hiszen nem csupán modernizálják az ország gazdaságát, hanem olyan társadalmi folyamatokat is elindítanak, melyek veszélyeztetik a főnemesség hatalmát, és Ausztria Magyarország feletti uralmát. A bécsi hatalom nem akarta tehát a magyarországi modernizációt, számára hasznosabb volt egy kiszipolyozható éléskamraként szolgáló gyarmat, mely megmarad a feudális viszonyok közt, elfogadva és elviselve Ausztria irányítását.

1837 -re a hatalom börtönbe juttatta Kossuthot, Wesselényit, a közszerepléstől való visszavonulásra kényszerítette Kölcseyt és megfélemlítette a reformmozgalom tagjait. Azonban a magyarokra jellemző küzdő szellem új kezekbe juttatta a változásokat jelképező zászlót és a kor legtekintélyesebb jogtudósa Deák Ferenc vette azt ideiglenesen a kezébe. A pozsonyi országgyűlés reformtagjainak élére állva, 1840-re elérte Kossuth szabadon bocsátását, aki 1841 és 1843 közt a Pesti Hirlap hasábjain folytatta a harcot. Ő volt az első magyar politikus, aki a sajtót felhasználva hangsúlyt helyezett arra, hogy a lakosság széles rétegei, vagyis maga nép is megismerje és megértse az országgyűlésben folyó küzdelmeket.

Kossuth megértette az országgal, hogy szükség van a közteherviselésre, vagyis minden magyar állampolgárnak, nemesnek - jobbágynak - polgárnak egyaránt fizetnie kell az adót, hisz csak az összefogás által teremtett állami vagyon révén finanszírozható egy fejlődni akaró ország. Széchenyi a gyakorlatban is bizonyítani tudta e gondolat fontosságát, amikor kezdeményezésére megkezdték a Lánchíd építését, majd 1836-ban törvényt hoztak arról, hogy ezen a hídon bizony minden átkelőnek - nemesnek és közrendűnek - egyaránt kell majd átkelési díjat fizetnie.

Ugyancsak Kossuth és Széchenyi érdeme volt a reformkor legnagyobb vívmányának, az örökváltságnak a tömegek felé való megismertetése, majd országgyűlés elé vitele. 1848 -ig a magyar jobbágyság a feudalizmus alaptörvényei szerint nem rendelkezhetett földdel. Az általa használt földterület a földesúr tulajdona volt. A jobbágy megművelhette, és betakaríthatta terményeit, de ennek fejében rengeteg juttatással és szolgáltatással tartozott ura felé. Például a megtermelt javak tizedét át kellett adnia, illetve bizonyos napokon ingyen kellett robotolnia a földesúri majorságban. Az örökváltság révén Kossuthék azt kívánták elérni, hogy a jobbágy saját tulajdonába vehesse földjét, így munkája és élete célt, perspektívát nyerjen, aminek révén hatékonyabb munkát végezve modern gazdaságot tudjon működtetni.

A reformkor évei alatt a változásokat pártoló reformképviselők javaslatai, melyek közt a közteherviselés és az örökváltság mellett megjelent az ősiség eltörlése, és a tized szedés megszüntetése is, 1847 -re sorra elakadtak az országgyűlések konzervatív tagjainak ellenkezésén. Mindössze néhány kezdeményezést sikerült végrehajtani, így 1844 -től lehetett Magyarország hivatalos nyelve a latin helyett magyar. A reformországgyűlések sorában az utolsó 1847 -ben kezdődött. Kossuth Lajos és köre összegyűjtötte azon javaslatokat, melyeket az azt megelőző 17 év alatt a változásokat követelő reformnemesség kidolgozott, és egy utolsó nagy küzdelemre készülve kívánták elérni, hogy a javaslatokat a diéta jóváhagyja.

Az utolsó reformországgyűlés 1847 novemberétől 1848 március elsejéig csupán félsikereket ért el. Kossuth és Széchenyi olykor egymással is vitába szállva igyekeztek harcolni a javaslatokért, de úgy tűnt a bécsi hatalmat szolgáló konzervatív képviselői tábor erősebb lesz. Az első fordulat március elsején következett be. Ezen a napon megérkezett Pozsonyba a hír: Párizsban forradalom tört ki. Az országgyűlésben Kossuth kihasználta a konzervatív tábor pillanatnyi ijedtségét, melyet az keltett, hogy a Párizsból kiinduló forradalmi hullám esetleg eléri az országot, és gyújtó hangú felszólalásában a változásokat összefoglaló felirati javaslat elfogadását követelte. Az alsóház el is fogadta a javaslatokat, ám a felsőházi udvarhű konzervatív főurak, az országgyűlést elhagyva igyekezték meggátolni a reformgondolatok törvénnyé formálódását.

Ekkor úgy tűnt egy időre megtorpannak az ország átalakulásának folyamatai, ám az események ezen pontján összekapcsolódtak a pozsonyi és pesti történések. Ugyanis a forradalom előkészítésén munkálkodó Pesti Ellenzéki Kör március 5 -én Kossuthoz küldte Irányi Dánielt, akivel sikerült összehangolniuk a további stratégiájukat. Terveik szerint az elkövetkező napokban az Ellenzéki kör petíciós mozgalmat indít, és így segít nyomást gyakorolni a felsőházra, miközben maga Kossuth az országgyűlésben ,,kűzd" tovább. Irányi a megbeszélés után hazautazott, és 6 nappal később, 1848 március 11 -én Irinyi József tollából megszületett a 12 pont, melyet Kossuth programjára épített petícióként a József napi vásárra érkező vidéki parasztság előtt akartak felolvasni.

A parasztság esetleges felkelésétől és a párizsi eseményektől megijedt főrendi ház számára az utolsó csepp a pohárban, a Bécsben kitört forradalom híre volt. Amikor március 13 -án Pozsonyba érkezett a bécsi forradalom híre, a felsőház is beadta a derekát. Megtörtént a felirati javaslat kibővítése, és elfogadása. Két nappal később 1848 március 15 -én reggel 10 órakor 72 képviselő, köztük Kossuth és Széchenyi vitte gőzhajón Bécsbe a javaslatokat melyek az uralkodói jóváhagyás esetén Magyarország számára egy új kort jelentettek. Közteherviselés, örökváltság, nemzeti kormány, sajtószabadság, unió Erdéllyel, évenkénti országgyűlés, a papi 10-ed és ősiség törvény eltörlése, a feudalizmus végének és a modern szabad fejlődés kezdetének szinonimái voltak. Miközben Kossuth a forradalmi Bécsbe érkezett, ahol ünneplő tömeg fogadta, megindultak március 15 -e pesti eseményei is. Kitört a forradalom.







A pesti forradalom eseményei

Korán reggel, 5:30-kor a márciusi ifjak a Pilvaxban várták Petőfit, aki késett. Végül elébe mentek, majd együtt Jókaihoz, ahol a forradalmi teendőket vitatták meg. Eközben a Pilvax környékén Sükei Károly (szerkesztő) ötszáz fős tömeget mozgósított, a 12 pont szétkiabálásával. Így végül Jókaiék odaérkezésekor már egy tekintélyes létszámú csoport alakult ki és sorakozott fel a márciusi ifjak mögé. A kisebb tömeg először az egyetemhez vonult, ahol rövid idő alatt 10 ezer főre gyarapodott. Az egyetemistáknak Petőfi elszavalta a Nemzeti Dalt, és felolvasta nekik a 12 pontot is. Ezután a már valóban jelentősre duzzadt tömeg együttesen vonult a Landerer-Hackenast nyomdához, ami a Hatvani (ma: Kossuth Lajos) utca és a Szép utca sarkán volt. Itt megtörtént a 12 pont és a Nemzeti Dal kinyomtatásának kikényszerítésére, majd a tömegben való szétosztása. Ekkorra már dél volt, a tömeg nagy része hazatért. Az események délután három órakor folytatódtak, amikor a forradalmárok a Nemzeti Múzeumnál népgyűlést szerveztek. Itt született az elhatározás, hogy a rendkívüli helyzet miatt összehívott városi közgyűléshez vonulnak, s azt felszólítják a 12 pont elfogadására. Az események irányítása ezen a ponton hivatásos politikai vezetők kezébe került: Nyáry Pál és Klauzál Gábor személyében. (Ők a pesti megyeházától érkeztek a múzeumhoz.) A forradalom következő állomása tehát a pesti városháza volt, ahol Nyáry Pál átadta a petíciót Rottenbiller Lipót polgármesternek. Ezt követően forradalmi választmány alakult három márciusi ifjú, három liberális nemes és hat városi tanácsos részvételével. A forradalom legfőbb eseménye a városháza után következett, amikor az ünnepélyes hangulatú tömeg a budai várhoz indult, hogy ott a helytartótanácsnak is átadta a 12 pontot. A helyszínre érkezve még két további célt is megfogalmaztak: a cenzúra eltörlésének követelését és a József kaszárnyában két éve raboskodó Táncsics Mihály kiszabadítását. Táncsics paraszti sorból származó értelmiségiként 1846 után röpiratokban követelte a jobbágyság felszámolását, így a hatóságok sajtóvétség címén börtönbüntetésre ítélték. A forradalmárok mindhárom célkitűzésüket megvalósították: átadták a 12 pontot, elérték, hogy a helytartótanács szabadon engedési passzust adjon ki Táncsics nevére, és kiharcolták, hogy elrendelje a cenzúra feloldását. A tömeg hangulata ekkor már eufórikussá vált, és a szabadon bocsátott Táncsicsot a vállán vitte Pestre. Március tizenötödike eseménysora Pesten az esti, Nemzeti Színházbeli programmal zárult, ugyanis 18 órától a Bánk Bánt játszották. (Eredetileg ezen a napon Anton Hocebo: Benyovszky avagy a kamcsatkai száműzöttek című darabja ment volna.) Az előadás előtt Jókai beszélt a tömeghez, és közölte: győzött a forradalom, elérték a sajtószabadságot, forradalmi választmányt alakítottak és eltörölték a nemesi megszólításokat. Aznap este 300 pesti joghallgató hajókon indult el Bécsbe, hogy támogassák az ottani forradalmat is.

A forradalom győzelme

Miközben Pesten Petőfi Sándor, Jókai Mór és Nyáry Pál vezetésével zajlottak a forradalmi események, addig az igazi áttörést és a tényleges forradalmi győzelmet Bécsben Kossuth és Széchenyi vívta ki. Március 16 -án átnyújtották V. Ferdinándnak a felirati követeléseket, amelyeket még aznap este az államtanács a bécsi, a pesti és az egész Európára kiterjedő forradalmi hullám miatt, kelletlenül jóváhagyott. Batthyány Lajos kinevezésének uralkodói jóváhagyására csak március 17 -én került sor, Széchenyi, Eszterházy és István nádor személyes közbenjárásának hatására.

A forradalom győzelmének gyümölcse a március 15 -ét követő egy hónapban érett be, amikor a Kossuth által kidolgozott felirati követelésekből a magyar országgyűlés létrehozta az áprilisi törvényeket, és kinevezte az első magyar felelős kormányt. A 31 törvény révén hazánk maga mögött hagyhatta a feudalizmust, lerakhatta a modern Magyarország alapjait. Széchenyi a következőképp összegezte az eseményeket:

,,...Az én politikám biztos volt, de lassú, Kossuth egy kártyára tett mindent és legalább idáig annyit nyert a hazának, mint amennyit az én politikám tán 20 év alatt bírhatott volna előállítani! Ha reactio nem történik és több lesz bennünk a hazafiság, mint az irigység s több a polgári erény, mint dicsvágy, én biz' azt hiszem, lesz még a magyarbul valami s pedig sok!"

Sajnos 1848 tavaszán és nyarán a nagyhatalmak sorra eltiporták az európai forradalmakat, és 1848 júliusára az osztrák udvar is visszanyerte erejét. Támogatni kezdte a magyarok ellen fellépő és önállóságot követelő szerb és horvát erőket, bár Jelasics horvát bán 1848 őszén indított támadását hazánk még vissza tudta verni.

Az osztrák császári udvar 1848 őszén döntötte el, hogy bár Magyarországon a forradalom győzött, és az uralkodó elfogadta az új törvényeket, sőt beiktatta a magyar kormányt is, mégis le fogja rombolni az eredményeket, és az országot vissza fogja kényszeríteni a forradalom előtti kiszolgáltatott és elmaradott helyzetébe.

1848 december 2-án az osztrákok lemondatták a magyar kormányt kinevező és a magyar forradalmat elfogadó V. Ferdinándot és helyére az alkut nem ismerő ifjú Ferenc Józsefet ültették, majd megindították elsöprő erejű támadásukat. A támadással megkezdődött az 1848 -as szabadságharc, mely 1849 augusztus 13 -án a világosi fegyverletétel napján sajnos elbukott. Elbukott, mert hazánknak nem csupán egy elnyomó nagyhatalommal, hanem egy szövetséggel kellett szembenéznie. Az Ausztria Poroszország és Oroszország közt 1815 -ben megkötött Szent Szövetséget, melyet 1833 -ban orosz-osztrák katonai szerződés is kiegészített, (Münchengratz-i szerződés) a forradalmak közös elnyomása hívta életre.

Oroszország kisegítve szövetséges társát hatalmas túlerejével legyőzte az addigra már kivérzett és 6 hónapja hadban álló legyengült magyar hadsereget. 1849 október 6 -án Aradon 13 magyar honvédtábornokunkat végezték ki igazságtalanul és jogtalanul, illetve az ezt követő hónapokban további 120 szabadságharcost fosztottak meg életétől. A szabadságharc elbukott és Magyarország még 18 évnyi elnyomást volt kénytelen elviselni, amikorra végre kiegyezhetett nyugati szomszédjával.

A forradalmi eredmények azonban megmaradtak, a modern Magyarország alapjait március 15 -én lerakhattuk. Kis hazánk bebizonyította a világnak: képes az összefogásra, képes arra, hogy egyszerre két nagyhatalommal harcolva is megalkossa önállóságának alapjait. A világ megismerte népünk küzdeni akarását, mert olyan önzetlen emberek vezettek bennünket, mint gróf Széchenyi István, aki egy teljes évi jövedelmét ajánlotta fel Magyarországért, olyan vezetők mutattak példát mint Kossuth Lajos, aki alkut nem ismerve tartotta össze és lelkesítette a magyarok millióit.

Magyarország 1848 március 15 -én az összefogásról a küzdeni akarásról, az önzetlenségről tett tanúbizonyságot. Ma amikor ugyancsak mindenki harcot vív a napi megélhetésért, a munkahelye megtartásáért, a családja boldogulásáért ebből napból erőt tudunk meríteni magunknak, hisz ugyanazon értékekre van ma is szükségünk, és ezek közt a legfontosabb az összefogás. Erről szólt 1848 március tizenötödike is.







Zárásul olvassuk Petőfi sorait, és nézzük, ő hogyan emlékezett a nevezetes nap eseményire:

"A Pilvax kávéházban azt határoztuk, hogy sorra járjuk az egyetemi ifjúságot. Először az orvosokhoz mentünk. Szakadt az eső, amint az utcára léptünk, s ez egész késő estig tartott, de a lelkesedés olyan, mint a görögtűz: a víz nem olthatja el. Az orvosoktól a mérnökökhöz, majd a jogászokhoz vonult a számban és lelkesedésben egyaránt percenként növekedő sereg. Jókai fölolvasta a felhívást és a 12 pontot, s énvelem elszavaltatták a "Nemzeti-dal" -t. Mindkettőt kitörő lelkesedéssel fogadták, s a refrénben előjövú "esküszünk"-öt mindannyiszor visszaharsogta az egész sereg, mely a téren állt. Landerer nyomdájához mentünk, amely a legközelebb volt hozzánk, s a 12 pontot és a Nemzeti dalt rögtön nyomni kezdték. Délfelé elkészültek a nyomtatványok, s ezrenként osztották szét a nép között, mely azokat részeg örömmel kapkodta. Délután három órára gyűlést hirdettünk a múzeum terére, s a sokaság eloszlott. A szakadó eső dacára mintegy 10000 ember gyűlt össze a múzeum elé, onnan a városházához mentünk. A tanácsterem megnyílt, s megtelt néppel. Rövid tanácskozás után a polgármester aláírta a 12 pontot. Óriási lelkesedés tört ki!... - Budára! Budára! Nyittassuk meg Táncsics börtönét! Ezek voltak a nép leginkább és legtöbbször hallható kiáltásai. A választmány legalább húszezer ember kíséretében fölment Budára a helytartó tanácshoz és előadta kívánatait. A nagyméltóságú helytartó tanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, s öt percnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett. A katonaságnak kiadatott a tétlenségi rendelet, a cenzúra eltöröltetett, Táncsics börtönajtaja megnyílt. A rab írót diadallal hozta át a töméntelen sokaság Pestre. Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben."

(Részlet Petőfi Sándor naplójából)

Forrás: Vaskarika


Link












 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Tökéletesen véd a vírustól az FFP2-es maszk
  2021-03-14 20:30:01, vasárnap
 
 







TÖKÉLETESEN VÉD A VIRUSTÓL AZ FFP2-ES MASZK


Sokan félrehúzzák a maszkot az arcukon, vagy olyat viselnek, ami nem zár teljesen, mert otthon varrt textilt használnak, vagy sebészit. Az FFP2-es típussal viszont nem lő mellé!


Már egy éve velünk van, életünk elengedhetetlen része lett. Viseljük, hordjuk, tesszük, vesszük. A lényeg, hogy takarjon. Hogy védjen a vírustól. Vagy attól, hogy megfertőzzünk másokat. Egyszerre nyűg, divat, és fokmérője annak, hogy ki mennyire veszi komolyan a járványt, hogyan védi és tartja tiszteletben környezetét. Van, aki csak textilt hord, míg más például FFP2-t. Budapesten a Hegyvidéki Önkormányzat hétfőtől elrendelte az FFP2-es maszk viselését. A hét elejétől már csak ezzel lehet belépni a XII. kerületi Polgármesteri Hivatalba. Akinek ilyen nem áll rendelkezésére, annak belépéskor biztosít az önkormányzat.


A vendég sebészi maszkot visel, ami nem zár teljesen, a fodrász viszont FFP2-t hord, ami teljesen biztonságos - Ádám János/Észak-Magyarország





DOLGOZNI VESZIK EZT A VERZIÓT


Az FFP2, vagyis filtering face piece 2. egy úgynevezett fél álarc, ami teljesen zárt. Rásimul az arcra, belélegzéskor megszűri a levegőt, így a vírusok nem jut­hatnak be a szervezetünkbe.

- Már körülbelül egy hónapja megélénkült a kereslet az FFP20-es maszkok iránt, de csütörtök óta, amikor bejelentették a szigorításokat, valósággal megrohamoztak bennünket. Mindenki ezt a típusú maszkot szeretné - mondta el a Borsnak egy belvárosi gyógyszertár ve­zetője.

A patikus elmondta, hogy főleg az állami és a fővárosi cégeknél dolgozó vásárlóik keresték eddig ezt a típusú maszkot. Ebben a gyógyszertárban eddig 2490 forintért lehetett hozzájutni egy 10 darabot tartalmazó csomaghoz, de a tévesnek bizonyuló híresztelés, miszerint kötelező lesz az FFP2-es maszk, az egekbe lökte a keresletet, és már 500-800 forintos darabáron kínálják.


KÍNAIVAL HELYETTESÍTHETŐ


Az FFP2 helyettesíthető a KN95-nek keresztelt szinte azonos kínai maszkkal. Ez 90%-ban tudja azt, amit az európai megfelelője, de ennek ára is megugrott, és most 250 forinttól egészen 800 forintos darabárig kapható.







NEM SIMUL AZ ARCRA A SEBÉSZI


Elnézve az utcán sétáló, közlekedő embereket, maszkra nem igazán akarnak nagy összeget áldozni, sokan beérik az alap, sebészi maszkokkal, amelyek nem túl biztonságosak a vírus elleni védekezésben, de természetesen a semminél sokkal jobb. Ezek olyan anyagból készülnek, amely átengedi a rendkívül apró ré­szecskéket, nem zár tökéletesen, nem simul az arcra, így a vírust tartalmazó cseppecskék a maszkviselés ellenére bejuthatnak a szervezetbe.


Milyen maszkot (ne)vegyek a koronavírus ellen?

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Magyarország Európa-bajnok lett oltásban
  2021-03-14 20:15:47, vasárnap
 
 







MAGYARORSZÁG EURÓPA BAJNOK LETT OLTÁSBAN


Magyarország az elmúlt napokban extrém módon felgyorsította az oltásokat - ezzel pedig gyorsabb, mint bármelyik EU-s ország.

Gregor Schwung kommentárja a Die Welt csütörtöki számában azt fejtegeti, hogyan lett Magyarország európai viszonylatban az első a beadott oltásokat illetően.


KÍNAI ÉS OROSZ


A szerző szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai rendelési procedúrából, miután 7 millió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből -az EU-ból rendelt 19 millión kívül. A kínai és orosz oltóanyagokat pedig jelenleg gyorsabban is szállítják. Az EMA most vizsgálja a Szputnyik V oltóanyagot, Magyarország azonban mindenkinél előbb cselekedett. Orbán Viktor ezzel az EU-t politikai nyomás alá is akarta helyezni, azonban ami sokak szerint csak egy reklámfogás volt, az mostanra sikeres oltási stratégiává vált.

Pár hete még sok magyar kételkedett a kínai oltóanyagban, mert szkeptikusan álltak hozzá a gyors engedélyezéshez. A szakértők szintén szkeptikusak voltak és egyes orvosok is vonakodtak beadni a Sinopharm oltóanyagát. Orbán az év eleje óta személyesen reklámozta a vakcinát, mondván

"a kínaiak ismerik a legrégebb óta a vírust, ezért azt gondolom, ők tudják róla a legtöbbet."

A kormányfő a témát az EU kritizálására is felhasználta, mondván, ha Európából nem jön az oltóanyag, akkor máshonnan kell azt beszerezni.







GYORSULÓ TEMPÓ


Amikor az ország két hete elkezdte a Sinopharm alkalmazását, az oltási tempó nagyon begyorsult és pár nap alatt minden nagyobb uniós tagállamot lehagytak. Az NNK elmondta:

"Sokkal nehezebb helyzetben lennénk, ha nem lenne a kínai oltóanyag."

A szkepticizmus rövid idő alatt megszűnt az országban. Falus András immunológus elmondta az újságnak, hogy ,,a harmadik hullámban vagyunk, a kórházak tele és rekord magasak a halálozási adatok... ez gondoskodik róla, hogy az emberek minden oltóanyagot elfogadjanak -mindegy, honnan jön".


ELLENZÉKI KRITIKÁK


Bihari Ádám (HVG) hasonlóan látja dolgot. Arról beszélt, hogy sokan, főleg az ellenzékiek mindig azt mondták, nem fogadják el a kínai oltóanyagot, csak azt, amit az EMA is engedélyezett:

"Azonban, ha felhívják őket és választás elé állítják, hogy a Sinopharm vakcináját kapják vagy várnak még pár hetet, akkor megváltozik a helyzet."

Az ország sikere mögött még egy tényező áll: Magyarország mostanra felborította az oltási tervet: csak az első csoport kapta a tervek szerint az oltást, a többi csoport most párhuzamosan jön. Falus szerint ,,nagy káosz alakult ki, de ez lehet az oka annak, hogy egyszerűen gyorsabban megy".

A gyors immunizálás az egyszerű infrastruktúrának is köszönhető: ha valaki oltást szeretne, a kormány weboldalán regisztrál adataival, amik továbbításra kerülnek a kórházaknak és orvosoknak, majd a páciensek SMS-t vagy telefonhívást kapnak. Bihari szerint ez egész jól működik és az emberek így gyorsan időponthoz jutnak.

Eddig csak egy tévedés történt: a múlt héten 75.000 ember kapott véletlenül SMS-t, amit aztán vissza kellett hívni. Magyarország pedig még gyorsíthat is, mert eddig a leszállított dózisok csupán 59 százalékát adták be. Az egészségügyi hatóság bizakodó: április elejéig további 1,3 millió első dózissal számolnak - júliusra pedig a teljes lakosság beoltásával.

Forrás: Világgazdaság, Index, Mandiner, ZAOL, Híradó, Bors


Magyarország Európa-bajnok lett oltásban

Link



Rosszul halad a vakcinaelosztás az Európai Unióban

Link



Száz lakosra jutó, első dózissal beoltottak száma az Európai Unióban

Link











 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
1848 Március 15
  2021-03-13 21:45:56, szombat
 
 







1848 MÁRCIUS 15









Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeire, neves alakjaira, közkatonáira emlékezünk március 15-én. Az 1848-49-es eseményeket többnyire két szóval jellemezzük: forradalom és szabadságharc.

Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.

A végső lökést a reformok ügyében végül 1848. március 15-e jelentette, amikor a pesti radikális ifjúság vér nélkül érvényt szerzett az ún. 12 pontnak. Ezalatt Kossuth Bécsben tárgyalt a Habsburg vezetőkkel. V. Ferdinánd először nem akarta szentesíteni a pozsonyi országgyűlésen előző nap megszavazott feliratot, azonban 16-án hajnalban - hallva a Pest-Budán történtekről - kénytelen volt engedni.

Március 15-én a bécsi forradalom hírére magyar küldöttség indult a pozsonyi országgyűlésről a császári városba, s időközben Pesten is kitört a forradalom. Március 16-án Bécsbe is eljutott a pesti forradalom híre. Az udvar meghátrált, s kénytelen volt engedni a pozsonyi küldöttség követeléseinek. Hozzájárult március 17-én gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez. Beleegyezett az önálló magyar kormány megalakulásába. Megígérte, hogy a király szentesíti a reformtörvényeket. A gróf Batthyány Lajos vezetésével megalakuló új kormány már nem a királynak, hanem az ország választott képviselőinek, a magyar országgyűlésnek tartozott felelősséggel. Ezért tehát független, és felelős kormány volt.







Szeleczky Zita - Föl a Szent háborúra
/A verset Petőfi Sándor 1849-ben írta a szabadságharc idején. Szeleczky Zita ezt aktuálisnak találta a II. világháború alatt, ahol egy előadáson elszavalta/

Link











A Landerer & Heckenast nyomdában kiadott kiáltvány szövege:

,, Mit kiván a magyar nemzet.

Legyen béke, szabadság és egyetértés.

Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését.
Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
Évenkinti országgyülést Pesten.
Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
Nemzeti őrsereg.
Közös teherviselés.
Urbéri viszonyok megszüntetése.
Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
Nemzeti Bank.
A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk.
A' politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
Unio.

Egyenlőség, szabadság, testvériség!







Petőfi Sándor: MAGYAR VAGYOK


Magyar vagyok. Legszebb ország hazám
Az öt világrész nagy területén.
Egy kis világ maga. Nincs annyi szám,
Ahány a szépség gazdag kebelén.
Van rajta bérc, amely tekintetet vét
A Kaszpi-tenger habjain is túl,
És rónasága, mintha a föld végét
Keresné, olyan messze-messze nyúl.

Magyar vagyok. Természetem komoly,
Mint hegedűink első hangjai;
Ajkamra fel-felröppen a mosoly,
De nevetésem ritkán hallani.
Ha az öröm legjobban festi képem:
Magas kedvemben sírva fakadok;
De arcom víg a bánat idejében,
Mert nem akarom, hogy sajnáljatok.

Magyar vagyok. Büszkén tekintek át
A multnak tengerén, ahol szemem
Egekbe nyúló kősziklákat lát,
Nagy tetteidet, bajnok nemzetem.


Európa színpadán mi is játszottunk,
S mienk nem volt a legkisebb szerep;
Ugy rettegé a föld kirántott kardunk,
Mint a villámot éjjel a gyerek.

Magyar vagyok. Mi mostan a magyar?
Holt dicsőség halvány kisértete;
Föl-föltünik s lebúvik nagy hamar
- Ha vert az óra - odva mélyibe.
Hogy hallgatunk! a második szomszédig
Alig hogy küldjük életünk neszét.
S saját testvérink, kik reánk készítik
A gyász s gyalázat fekete mezét.

Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég,
Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!
Itt minálunk nem is hajnallik még,
Holott máshol már a nap úgy ragyog.
De semmi kincsért s hírért a világon
El nem hagynám én szűlőföldemet,
Mert szeretem, hőn szeretem, imádom
Gyalázatában is nemzetemet!

(Pest, 1847. február)










Petőfi Sándor: NEMZETI DAL


Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk, vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! -
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.


A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordunk!
Ide veled, régi kardunk!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

(Pest, 1848. március 13.)








Petőfi Sándor: FÖLTÁMADOTT A TENGER


Föltámadott a tenger,
A népek tengere;
Ijesztve eget-földet,
Szilaj hullámokat vet
Rémítő ereje.

Látjátok ezt a táncot?
Halljátok e zenét?
Akik még nem tudtátok,
Most megtanulhatjátok,
Hogyan mulat a nép.

Reng és üvölt a tenger,
Hánykódnak a hajók,
Sűlyednek a pokolra,


Az árboc és vitorla
Megtörve, tépve lóg.

Tombold ki, te özönvíz,
Tombold ki magadat,
Mutasd mélységes medred,
S dobáld a fellegekre
Bőszült tajtékodat;

Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!

(Pest, 1848. március 27-30.)







HA NINCS HÍD, NINCS HAZA


Jó és rossz időkben, demokráciában és diktatúrában mindig ugyanazt az üzenetet hordozta március tizenötödike: rabok tovább nem leszünk! Akkor, negyvennyolc idusán egyetlen nap alatt óriássá nőtt a nemzet. 1848 büszkeségünk, kapaszkodónk, amiből soha nem engedünk! Örökre érvényes a Nemzeti dal refrénje.

Ki ne ismerné a lázas Pest-Buda forradalmi napirendjét negyven­nyolc március idusán? Pilvax, Nemzeti dal, Tizenkét pont, Landerer-Heckenast Nyomda, Nemzeti Múzeum, Petőfi, Jókai, Táncsics - legendává lett helyszínek, hősök. Mikszáth Kálmánnál érzékletesebben még senki sem írta le a Landerer-nyomda előtti képet, a cenzúra halálát. ,,Irinyi azon nedvesen kikapta a gép hengerei közül az első példányt s rohant vele a néphez, ki az utcára. Egyik kezében óráját tartván, másikban a nyomtatványt lobogtatva messze dörgő hangon kiáltá:

- Március tizenötödike délelőtt féltizenkettő nagy időszak a magyarok történetében. Íme, itt van a sajtószabadság első példánya, a nép hatalmának első műve. [...] De már ez előtt a szentség előtt, e kis darabka sustorgó papír előtt még a kalapokat is levette a közönség s fedetlen fejjel állt ott az esőben, mintha imádkoznék."

A nagy nap estéjén, ,,a közönség kívánatára meghirdettetett" Bánk bán előadásának végén az addigra már megzenésített (!) Nemzeti dal refrénjét a közönség felállva, mennydörögve szavalta: ,,Esküszünk, / Esküszünk, hogy rabok tovább / Nem leszünk!"

,,Tizenkét pont - Mit kíván a magyar nemzet." Alatta: ,,Legyen béke, szabadság és egyetértés". Ez volt a forradalom tartóoszlopa. Vágyott akarat, hogy a hétköznapok fölött legyen egy közös, nemzeti cél, mely összetart mindnyájunkat. Szabó Dezsővel szólva: ,,Minden magyar felelős minden magyarért!" (Csöppet mi is belekerültünk a történelembe: lapunk főcímét - Magyar Nemzet - máig büszkén ugyanabból a betűtípusból nyomtatjuk, mint a legendás Tizenkét pontot.)

Megírni, elszavalni a Nemzeti dalt, megszerkeszteni, kinyomtatni a Tizenkét pontot ,,csupán" a dolgok eleje volt. Megzabolázni, alkalmas utat szabni a begyújtott vágyaknak, az lett az igazi kihívás. Hiszen csak így szavalható hitelesen a költemény a Nemzeti ­Múzeum lépcsőjén: ,,Rabok tovább nem leszünk!"

Petőfi továbbment. Féltve a forradalom parazsát, írja is majd - írja? kiáltja! - förgeteges szenvedéllyel:

,,Kaszálhatod a fűt világ­-végeig, / Holnap kinő az, ha ma lenyesik. / Tördelheted le a fa lombjait, / Idő jártával ujra kivirít".

Vajh mit szólna most, ha végignézne az elszaladt ,,gyomlálatlan" emberöltőkön? Hogy sorsfordulóink rendre megtorpantak már a szelíd nyesésnél. Mert túl gyorsan felejtünk, és túl korán megbocsátunk. Ha nem túlerő győz le, kaméleonok csalnak lépre, magunk hívjuk vissza megnyomorítóinkat. Ki érti ezt?

Bár a közös megemlékezések az idén elmaradnak, a nagy napot, mint 173 esztendeje minden évben, most is megünnepeljük a szívünkben.

Hozott már a történelem ilyen ,,csöndes" ünnepeket, bár azokat más ,,járványok" okozták - évtizedeken át a kommunizmus vírusa.

Ügyeskedni nehéz a március tizenötödikékkel, ez már régen kiderült. Vérbe fojthatták behívott idegenekkel a forradalomból sarjadt szabadságharcot, ám a szelleme már kibújt a palackból. Betiltani, elfelejtetni nem lehet, apáról fiúra száll a nemzet önérzete. Erre már Ferenc József is hamar rájött, kemény kézzel kezdte, aztán csak morgott, később legyintett. A kiegyezés után még hangosabbá lett az emlékezet. Bécs nem találta az ellenszert a dacos ünnepnapra, nem is találhatta.

Az első háborút követő tanácskommün ­egyszerűen ,,kihagyta" a március tizenötödikét - mihez is kezdett volna vele? A kommunizmusnak negyven éven át nagy fejtörést okozott az ünnep. Betiltani nem merték, megpróbálták hát magukhoz igazítani, élére állni. Rákosi Mátyás a vörös mozgalom előfutárainak nevezte a negyvennyolcasokat, csinnadrattával ünnepeltette; Petőfi, Kossuth, Táncsics portréival fotóztatta magát. A Kádár-kor valósággal rettegett az emléknaptól. Nem sokat tévedtek, amikor úgy okoskodtak: aki negyvennyolcról beszél, ötvenhatra gondol. Március idusa az idegen megszállás elleni jajkiáltás. Ízig-vérig magyar ünnep. Volt félnivalója a hatalomnak - szavakban ünnepelte a régi márciust, a valóságban vacogott tőle.

Ha a Nemzeti Múzeum lépcsősora beszélni tudna... Mert 1848 óta megkerülhetetlenek azok a kövek, minden kurzusnak meg kell másznia valahogyan - az egyik botladozik, a másik beleizzad (a tetőre mesterlövészeket küld), a harmadik büszkén lépdel föl rajta. (A ,,hivatalos" Európa eközben furcsán néz ránk. Talán, mert dacosan magyarok vagyunk. Talán, mert próbálunk a sarkunkra állni.)

Bem apó szavai jussanak eszünkbe, melyekkel az ősz bajnok 1849. február kilencedikének hajnalán a piski hídnál buzdította rohamra honvédjeit: ,,A hidat elfoglalom, vagy elesem. Előre, magyar! Ha nincs híd, nincs haza!"

A mostani ünnep legfőbb üzenete: ha nem győzünk, végképp elvesztünk, több sebet már nem bír el a haza. Meg kell tartanunk a hidat. Mert ez a mi hidunk. Ne feledjük, akik a túloldalon állnak, azok ars poeticája: Merjünk kicsik lenni! Ők azok, akiket Világo­saink fájdalma nem hazaszeretetre, hanem a szolgaföld elfogadására tanított. Akik, ha tehetnék, tovább zsugorítanák a nemzetet, megásnák a sírját. Ők azok, akik magyarkodással vádolnak mindenkit, aki e szívdobogtató márciusi napon kokárdát visel, s könny csillog a szemében, ha a Himnuszt énekli.











 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Akikre büszkék lehetünk
  2021-03-12 20:45:14, péntek
 
 










AKIKRE BÜSZKÉK LEHETÜNK

BALCZÓ ANDRÁS-ról dióhéjban


Harmincnyolc éves korában lett először apa, utána még tizenegyszer. A háromszoros olimpiai bajnok öttusázó Balczó András és felesége, Császár Monika tizenkét gyermeket nevelt fel budakeszi házukban, amelyet Balczó a saját kezével épített.

Ami a sportot illeti: megcselekedte, ami számára megcselekedni adatott. Ami az élet: elrendeltetett neki. Sem egyikért nem illeti dicséret, sem másikért nem jár neki sajnálat. Az ember felelős a sorsáért, de élete felől Isten határoz.

Balczó András ezerszer elismételte ezt a néhány és még sok más mondatot az utóbbi időben, leírva is olvashattuk sorait, a pályafutásáról készült Küldetés című film nagy siker volt a mozikban. Most, hogy nemrégiben élőben hallotta az ember, mégis újra és újra, ezeregyedikszer is megfogja a mondandója.

A háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Balczó András, aki Magyarországon minden idők legjobb öttusázója, a nemzet sportolója, magával tudja ragadni az embert. Nemrégiben Pozsonyban járt, hogy átvegye a Ferdinand Martenengo Társaság kitüntetését. Előbb ott beszélgettünk, aztán rohantunk a ferencesek templomába, s előadása előtt ott folytattuk. Nem a megszokott interjú volt arra nem nagyon kapható, inkább beszélget, az előadás keretében pedig nem tér ki egyetlen válasz elől sem. Megalkuvás nélkül futott egykor a győzelemért, amelynek egy egész nemzet örült, és ma ugyanúgy él, ahogy futott: nekifeszülve, egyenest a cél felé.

Edzőnek nem kellett, belovagló volt.

Kondorosi lelkészi család harmadik gyermekeként jött a világra, Ildikó nővére és Zoltán öccse mérnök - utóbbi országgyűlési képviselő -, Edit nővére, aki tavaly hunyt el, keramikus volt.

"Önuralom hiányából lettem sokgyermekes családapa. Úgy látszik, korábban annyi önuralmat gyakoroltam, hogy elfogyott. Az első házasságomból nem született gyerek, aztán kilenc évig egyedül éltem. 1975-ben újra megnősültem. Négy-öt gyermeket akartunk, de jött a következő, az ötödik, hatodik, és mindig egy utolsó. Mondogattam sokszor, hogy köszönöm, rendes vagy, de még rendesebb, ha most már hagysz egy kis pihenőt<<. Persze örömmel elfogadtuk a piciket."

1976-ban jött Márton, őt követte Laura, majd Anna, Barnabás, Bertalan, Nóra, Bálint, Sarolta, Gáspár, Noémi, Virág és a tizenkettedik, Botond. A ház évekig épült, még a bútorokat is a családfő készítette benne.

Balczónak - és később a családnak - nem volt könnyű megélnie azután, hogy a világ máig legjobb öttusázója 1973-ban visszavonult.

"Mindenféle képesítést megszereztem. Az 1-es számú bilétámmal vártam, hogy beszólítsanak. Reméltem, hogy a fiataloknak átadhatom azt, ami szükséges."

A pártba nem akart belépni, ügynök sem akart lenni, mondván, hogy ezzel elveszíti a jogát arra, hogy tisztességes sportembereket neveljen.







"Tíz évig vártam arra, hogy megbízzanak. Belovaglóként dolgoztam az Országos Lótenyésztési Felügyelőségnél - ez amolyan csicskási állás. Mindenki látja, hogy nem odavaló a fickó, de mit lehet tenni. Aztán egy nap vettem egy demizson bort, szétosztottam a szerszámaimat a kollégák között, és zsebemben a munkakönyvemmel elbúcsúztam."

A gyermekek nem lettek élsportolók.

Mindkét szülő olimpikon: az apa háromszor nyert aranyérmet, a tornász mama, Császár Mónika meg bronzot az 1972-es müncheni játékokon, ahol Balczó egyéniben lett bajnok (előtte csapatban nyert Rómában és Mexikóvárosban). A tizenkét gyermek közül mégsem lett egyik sem élsportoló.

"Minden felnőtt, edző, vagy ismerős azt kérdezte tőlük, hogy no, fiacskám, te is olimpiai bajnok leszel, mint apukád? Hát nem, túl nagy elvárás, agyonnyom mindenkit. A fiaink, lányaink úsznak, kerékpároznak, futnak, felváltva, de nagyon örülök neki, hogy nem versenyszerűen. Mert most a sport egészen más, mint harminc évvel ezelőtt volt.







Miután a munkakönyvvel a zsebében elbúcsúzott, nem volt könnyű a nagy család élete: szellemi szabadfoglalkozásúként előadói tiszteletdíjaiból, illetve családi pótlékból éltek.

"Csodával határos módon az utolsó pillanatban mindig megkaptuk a szükséges pénzt. Megesett - egy példát mondok a sok közül -, hogy elfogyott a pénzünk, s másnap az egyik gyereknek be kellett fizetni kilencszáz forintot az iskolába. Már délután kettő volt, a postás mindig délelőtt hozta a pénzt. Nem szégyen kölcsönkérni, de nem akartam senkinek örömet szerezni, miután mindig mondták nekem, hogy Balczókám, felelőtlenség, fel is kell nevelni a gyerekeket. Betértem a postára, de semmi. Hazamentem. Hátul az udvaron köveket raktam le; ott térdeltem, mikor öt-hat óra tájban jött a legnagyobb gyerek, s azt mondja:

Kaptam ötezer-hatszáz forint ösztöndíjat! Nagyon sok ilyen eset volt.







Adódott egy más változata is: Egy nagy díjat, amit kaptam volna, nem fogadtam el, mert úgy éreztem, megvesznek kilóra, ha azt elosztom, kiderül, hogy egy kiló Balczó mennyit ér. Van, aki elfogadhatja, de van, akinek nem szabad elfogadnia. Én ezek közé tartozom. Lemondtam. Sokan kárhoztattak miatta, sokan vartyogtak, hogy te hülye, itt vannak a gyerekeid, de tudtam, hogy nem szabad elfogadni. Írtam egy levelet a felajánlónak, hogy megértésüket kérve tisztelettel köszönöm, de a díj elfogadása ellenkezne a meggyőződésemmel. Még a református templomban a baráti kör is kettéoszlott; viszont a visszamondást követően kilenc hónapra telefonált egy ügyvéd, s elmondta: XY hagyatékát gondozom, aki meghalt 86 éves korában, és a végrendeletében a lakását önre hagyta. Megkérdeztem, kicsoda az illető.

Mondtam: soha nem láttam, valami félreértés van. Azt mondta: ennek ellenére. Eladtuk a lakást, s a lányainknak be tudtunk segíteni a lakásvásárlásba, köveket tudtunk lerakni, ahová a mi házunkban addig nem futotta, redőnyöket csináltattunk. A barátaimnak mondtam is, hogy azáltal, hogy az a díjat és a vele járó pénzt nem fogadtam el, a Jóisten ezt az én életemben, a gyermekeim és unkáim életében olyan mértékben fogja visszafizetni, hogy a legnagyobb üzletet kötöttem. Öt éven keresztül sok mindenen változtatott az örökhagyó. Kiderült, hogy Kondor Katalin műsorát, amely minden vasárnap egytől kettőig volt, s amelyben egy alkalommal velem készült interjú, ez a hölgy végighallgatta, utána megírta a végrendeletét.

Az Isten engem így dédelget. Kinn voltunk Rómában, az olimpia ötvenéves évfordulóján, s ott egy fiatal újságírónak diktáltam; mondtam azt is, hogy én az Isten kegyeltje vagyok, nekem csak megszületni volt nehéz. Mindent kaptam, csak ezt tudom mondani."

Azért jött, azért járja az országot s ruccan át a határokon túlra is, hogy megossza gondolatait azokkal, akik kíváncsiak rájuk. Mostani hivatása az, hogy közösségekhez látogasson, s arról beszélgessen velük, mi végre is vagyunk a világban. Más volt a terve, mást akart csinálni.

"Tíz éven át próbálkoztam, de végül rájöttem, hogy nem ez az én utam. Az öttusában tízévi várakozás után adtam fel a reményeimet. Arra a tíz évre nagy szükségem volt... örülök, hogy ott voltam, és örülök, hogy eljöttem. Nekem senki sem vághatja a fejemhez, hogy nem voltam hajlandó kompromisszumokra.

Nagyon mély kompromisszumot kötöttem, de ez nem keverendő össze az elvtelen magalkuvással."

(NIF)


Balczó András Életműdíj

Link






Balczó András családja körében



 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Patakokban folytak a könnyeim
  2021-03-10 22:30:01, szerda
 
 





Nagy Feró: PATAKOKBAN FOLYTAK A KÖNNYEIM


Kedd délelőtt sírva kereste a szavakat Nagy Feró, ugyanis megérkezett harmadik unokája. A koronavírus azonban nem teszi lehetővé, hogy azonnal karjaiba vegye a babát, de büszkén mesélte, videótelefonon már láthatta Nimród Zalánt, aki felismerte a nagypapája hangját.

Hatalmas a boldogság Nagy Feró családjában ugyanis 2700 grammal és 55 centivel tegnap megszületett kisebbik fia, Hunor második gyermeke. A boldog nagypapa a Borssal osztotta meg elsőként az örömét.

"Már láthattam az újszülött unokámat"
- mondta a zokogástól alig kivehetően a Beatrice frontembere.

- Nagyon vártuk őt, a Nimród Zalán nevet kapta. Viberen hívtak Hunorék kedden délelőtt, így az internet segítségével már láthattam is a gyönyörű csöppséget.

"Ahogy beszéltem hozzá, szerintem megismerte a hangomat, bár még csak fintorgott rám. Nagyon megható pillanat volt számomra, patakokban hullott a könnyem. "

- Elmondhatatlanul boldog vagyok, alig várom, hogy hazaérkezzenek, mert sajnos a koronavírus-járvány miatt nem látogathatom meg őket a kórházban. Csak a fiamat engedték be, pedig az első gyermeküknél még bent is aludhatott a kis családjával. Most mindent felülírt a járvány, az új szabály szerint a szülés utáni szokásos 2-3 napra sem maradhatnak bent az anyukák újszülött babájukkal - mesélte az izgatott nagypapa.

- Az első unokámat már tizenöt perccel a születése után a kezemben tarthattam. Erre most egy picit még várnom kell. De nem baj, mert amint haza érnek, biztosan belebújok a pici pocakjába - mondta a zenész, majd hozzátette, a járvány miatt sem várnak sokáig a személyes, első találkozásig.


Hunor második gyermeke a Nimród Zalán nevet kapta





- Védett vagyok, hiszen egyrészt már voltam koronavírusos, másrészt egy hete megkaptam az első oltásomat is, pár nap múlva a másodikon is túl esek. Természetesen ettől függetlenül betartunk majd minden szabályt, maszkot fogunk viselni, csak láthassuk a babát.

Hunorral is madarat lehetett volna fogatni a boldogságtól.

"Bevallom férfiasan, hogy sokkal jobban könnyeztem a kisfiam érkezésekor, mint az első gyerekem születésekor. Mindkettőjük császárral született, az üvegfal mögül nézhettem az eseményeket."- Amikor Alíz megérkezett, még megszeppenve figyeltem, hogy mi történik körülöttünk, de most Nimródnál valahogy sokkal mélyebben megérintett az az érzés, hogy ismét apuka lehetek. A kedvesem most kissé kimerült, de szépen gyógyul és szerencsére a kisfiam is makkegészséges. Talán most abból a szempontból nehezebb a helyzetünk, hogy csupán két órát tölthettem bent a kórházban a covid-szabályok miatt, de már alig várom, hogy hazavihessük a kisfiunkat. Reményeink szerint hétvégére már otthon is lehet velünk - nyilatkozta a Borsnak a büszke apuka.







Feró tavaly októberben árulta el, hogy kisebbik fia, Hunor újabb unokával ajándékozza meg szüleit. A zenész különleges módon tudta meg, hogy családjuk ismét bővül.

- Egy üzenetet kaptam a fiamtól és a menyemtől, melyhez egy ultrahangos fotót is mellékeltek. Majdnem elájultam, és elsírtam magam boldogságomban. Akkor még nem fordult úgy a baba, hogy látható legyen kislány vagy kisfiú, de nem sokkal később megmutatta magát. Nagy volt a leleplezés, mert összehívták a családot, és úgy árulták el: egy újabb férfival bővült a család - emlékezett vissza Feró, majd hozzátette, hatalmas érzés számára, hogy három csodálatos unokával büszkélkedhet.

- Mindig azt mondták nekem, hogy más szülőnek és nagypapának lenni. Tényleg így van. Engedékeny nagypapa vagyok, és egy pillanat alatt az ujjuk köré tudnak csavarni. Biztosan Nimród Zalánnal sem lesz ez másképp. Ennek így is kell lennie, szükségük van egy olyan helyre, ahova minden problémájukkal oda tudnak menekülni.


Beatrice - Azok a boldog szép napok

Link








 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
Bezár az ország
  2021-03-05 21:30:11, péntek
 
 







BEZÁR AZ ORSZÁG

Minden, amit a korlátozásokról tudni lehet


A fokozódó járványhelyzetre való tekintettel a tegnapi kormányülésen döntöttek a korlátozások átmeneti szigorításáról.. Ha most nem lenne lezárás, veszélybe kerülne az ország újraindítása. Igy újabb szigorításokat vezetnek be Magyarországon március 8-tól.


Korlátozások

Gulyás Gergely közölte a Kormányinfon, hogy még nem minden döntésben tudnak tájékoztatást adni. A továbbiakban ma tesz bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Az oktatásra vonatkozó szabályok a tavaszi szünet végéig lesznek életben - mondta a miniszter. Gulyás reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak. A nyitás március 22-ével meg fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten.

Mindenki vegyen részt az online konzultációban, ahol a nyitás szabályai eldőlnek - tette hozzá.


A bejelentett korlátozások:


- Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, a középiskolákban, a felsőoktatásban a digitális oktatás fennmarad. A digitális oktatás részleteit az EMMI oktatási államtitkársága teszi közzé.

Mindez azt jelenti, hogy ebben az időszakban az általános iskolások - a középiskolásokhoz és a főiskolásokhoz hasonlatosan - otthon lesznek, de természetesen nem rendkívüli szünetről lesz szó: továbbra is lesz oktatás, csak digitális úton. Áprilisig az óvodák és általános iskolák is zárva lesznek.
-. Az üzletek március 8. és március 22. között két hétre bezárnak, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat, benzinkutakat.

Azaz az alapvető cikkeket továbbra is bárki meg tudja venni mindenki, nincs szükség felhalmozásra! Lehet venni élelmiszert, higiéniai termékeket, gyógyszert, lehet tankolni - azonban a nem létfontosságú cikkek vásárlásáról (új cipő, játékok, könyvek) két hétre le kell mondanunk.

- Március 8. és március 22. között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.

- A kaszinók ugyancsak zárva lesznek - nyitva lesznek azonban - a tavaszi korlátozásokhoz hasonlatosan - a bankfiókok és a dohányboltok. A bankoknál várhatóan rövidített nyitvatartást vezetnek be, aki teheti, elektronikus úton intézze az ügyeit!

- A konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései zárt kapuk mögött tarthatók csak meg. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység másfél méteres távolságtartással lehetséges.

- Mindenkit arra kérnek, ahol otthoni unkavégzésre van mód, biztosítsák ennek lehetőségét.

- A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.

- Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

- A már létező, szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeket most be kell zárni.

Előreláthatóan a nyitás ütemezetten indul március 22-én - kivéve az oktatásra vonatkozó szabályokat, mert azok a tavaszi szünet végéig tartanak.

A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében - írja a Ripost.

Fontos tudni: A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező!


Radikálisan emelkednek a számok

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az elmúlt három napban folyamatosan emelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma, egyre többen haltak meg, és egyre többen vannak lélegeztetőgépen is. A reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Magyarországon. A harmadik hullámában az az új, hogy bár van vakcina, jól haladnak az oltások, ezért a jövő héten Magyarország lesz a legátoltottabb ország Európában, a vírus mégis terjed.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter más témát érintve elmondta, hogy az EPP frakciója a vírus időszakában teljesen lényegtelen szabályzatokkal foglalkozott, és ez világosan mutatja a párt éretlenségét.

Hosszú ideig adtunk esélyt az Euópai Néppártnak, hogy olyan politikát folytasson, amiben egy bevándorlásellenes pártnak is legyen helye, de az EPP azt az utat választotta, hogy a balliberális erőkkel akar együttműködni.

Egyelőre az EPP-nek még tagja a Fidesz, de a frakcióból kiléptünk - tette hozzá. A jó német-magyar kormányzati kapcsolatokat meg tudjuk őrizni a párton kívüli kapcsolatok nélkül is. Az EPP a nemzeti szuverenitást is tagadta, a Fideszt ezt nem tudja támogatni.

Az EPP-n kívül is van élet - tette hozzá.


Forrás: Bors & Ripost







Kormányinfó: szigorításokról döntött a kormány

Link



Kormányinfó (2021. március 4.)

Link



Élre tört Magyarország a beadott oltások számát nézve ...

Link



Az a legjobb vakcina, amit már beadtak: Itt vannak a legfontosabb információk az öt oltóanyagról

Link



Magyarország Európa-bajnok lett oltásban

Link










 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Addig énekelek, amíg a közönség tapsol!
  2021-03-05 20:00:21, péntek
 
 





ADDIG ÉNEKELEK, AMÍG A KÖZÖNSÉG TAPSOL!




Demjén megkönnyebbült az oltás után


Beoltották Demjén Ferencet

Link



Reményekkel telve tervezi életét az oltakozás után a legendás énekes: újra lóra akar pattanni, na és persze zenélni mindhalálig. A Demjén 75 koncertsorozatot májustól decemberig tervezi.


A legendás énekes megkapta a COVID elleni első védőoltását és végre fellélegezhetett. Ismét energikus, reményekkel teli, lovagolni akar és persze zenélni mindhalálig. Gőzerővel készül a Demjén 75 jubileumi koncertsorozatra.

Demjén Ferenc feleségével, Rebeccával kézen fogva érkezett a Szigetvári Városi Kórház elé csütörtök reggel, hogy megkapja a koronavírus elleni első védőoltását. A Bors is jelen volt a zenész által oly régóta várt napon, akinek meg sem kottyant az injekció.


Az inzulin-injekció kellemetlenebb - magyarázza Rózsi, aki szerint nincs okunk tartani a vakcinától





- Nagyon vártam már ezt a napot, meg sem éreztem a szúrást. Bevallom, az otthon, magam által beadott inzulin-injekcióimat sokkal jobban érzem. Na az, kellemetlen. Ez ahhoz képest semmi sem volt, nagyon megkönnyebbültem - magyarázta kollégánknak a zenész, aki boldog, hogy megkapta az oltást és szeretne másokat is erre bátorítani. Rózsi ugyanis májusra 15-re kitűzte az idei első, margitszigeti koncertjének dátumát, és szeretné, ha ott már hömpölygő tömeg előtt énekelhetne.

- Mindenkit szeretnék arra buzdítani, hogy minél előbb oltsa be magát, ugyanis ez az egyetlen lehetőségünk, hogy újrainduljon az életünk. Látjuk, hogy aki még nincs beoltva és megkapja a vírust, mennyire súlyos dolgokon megy át, senki ne akarja ezt magának, és másnak se! Nem beszélve arról, hogy nagy valószínűséggel a koncertekre is csak oltási igazolással lehet majd bejutni!


A zenészlegenda igazolni is tudja: túl van az első oltáson Dombóvári Tamás





A Bors a zenészlegendát a kényszerpihenőről és a mindennapjairól is faggatta. Színpad nélkül ugyanis számára is 180 fokot fordult az élet...

- Szerencsénk van, mert itt nem messze Szigetvártól van egy szép birtokunk, és a járvány kezdetekor a fővárosból leköltöztünk ide. Itt egy paradicsomban vagyunk rengeteg fával, állattal, s persze feladat is akad számunkra bőven a nejemmel, ugyanis nem egyszerű mindezt rendben tartani. Ha tehetem, kora délutánig szoktam aludni, mert éjszakai bagoly vagyok, és sokáig tévézek, híreket böngészek vagy zenélek - mesélte Rózsi, aki úgy érzi, az elmúlt évtizedek fáradalmait is kipihente már az elmúlt évben, s már hiányolja a barátait is.

- Mi nagyon jól elvagyunk a nejemmel, Rebeccával kettecskén, de azért már jó lenne összeülni a kollégákkal, barátokkal is és egy jót beszélgetni, nemcsak folyton telefonálni.

"Hiányoznak az önfeledt pillanatok, ugyanis én még egyáltalán nem érzem öregnek és fáradtnak magam. S ameddig a közönség tapsol, s én a színpadon jól érzem magam, nem fáj semmim, addig énekelni fogok! De ha először megérzem, hogy nem kellek, vagy már nevetséges öreg vagyok, akkor lassítok"- morfondírozott az énekes, aki nem tűzött ki maga elé évszámot, most úgy érzi: még jó pár év zenélés benne van a pakliban.


Demjén már nagyon szeretne színpadon állni: célja, hogy május közepén már koncertet adhasson Dombóvári Tamás





Optimizmusa pedig nem csoda, hiszen egy váll és egy csípőműtétből is sikeresen felépült az elmúlt években.

- Már teljesen jól vagyok. Fém implantátum van a karomban és a csípőmben is, de már nagyon jól működöm. S ha most még kell is egy kis idő, a terveim közt van még két lovat venni a közeljövőben, és a későbbiekben lóhátra ülni - tette hozzá Rózsi, aki addig is türelemmel várja az április eleji, második oltását.

Ön már jelentkezett?

Az oltás önkéntes és ingyenes, de csak az kaphatja meg a vakcinát, aki regisztrál a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon vagy visszaküldi postai úton a regisztrációs levelet.












 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
Kleopátra, A Nílus királynője
  2021-03-05 19:00:39, péntek
 
 







KLEOPÁTRA, A NÍLUS KIRÁLYNŐJE


Kleopátra (Kr. e. 69. január - Kr. e. 30. augusztus 12.), Kr. e. 51-től haláláig Egyiptom királynője, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója, egyben az utolsó fáraó.

Kleopátra története évszázadokon át bűvölte el írók és művészek sokaságát. Semmi kétség, műveikben alakja úgy sejlik fel, mint egy nagy csábító, aki képes volt szövetséget kötni az akkori világ két legerősebb férfijával Caesarral és Antoniusszal.

,,A külseje önmagában véve nem volt igazán figyelemre méltó. Lényének kisugárzása tette olyan ellenállhatatlanná. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult. Intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Már az maga volt az öröm, ha a hangját hallotta valaki. Mintha egy többhúros hangszeren játszott volna, úgy váltogatta a nyelveket, melyeken beszélt. Ellenállhatatlan bájjal csevegett, egyedülálló jellemként ismerték, varázslatos és elragadó volt a kisugárzása, amikor új emberekkel találkozott. Kedvesen csengett a hangja, amikor beszélt. És ezzel nemcsak a férfiakat hódította meg. A nők istenítették, úgy öltöztek, úgy viselték a hajukat, ahogyan ő."

Kleopátra, Egyiptom utolsó fáraója minden bizonnyal a történelem egyik legkiemelkedőbb nőalakja, aki máig töretlen hírnevét messze földön híres szépségének és veszedelmes csáberejének köszönheti.

Selymes bőrével és illatával vette le a férfiakat a lábáról Egyiptom fáraója. Értett a férfiak nyelvén, de műveltsége is segítette őt, hogy elértje a célját.

A Nílus királynője néven is ismert VII. Kleopátra személyét mind a mai napig számos legenda és titok övezi. Alakja sokakat megihletett, máig az egyik leghíresebb és legkedveltebb női uralkodóként tartják számon. Megjelenéséből még pop- és filmsztárok is merítettek ihletet.


Pénzérmékre került az arca


Kleopátrát az utókor egy kegyetlen és törtető királynőként ismeri, aki szexuális vonzerejét kihasználva érte el amit akart, és ennek köszönhetően maradt hatalmon. A modern történészek szerint ez a bájait kihasználó fáraó képe a rómaiak lejárató hadjáratának köszönhető. Hogy a ma szexszimbólumként emlegetett uralkodó a valóságban hogy nézhetett ki, már soha nem derül ki, ugyanis még a holttestének is nyoma veszett - írta meg a divany.hu. Mivel az egyiptomi művészetben nem létezett a mai értelemben vett portré, saját korából egyetlen ábrázolás maradt fent róla, az uralkodása idején készült pénzérméken és domborműveken. A pénzérmén lévő női arc azonban merőben más, mint a korabeli Kleopátra-ábrázolások.

A római stílusban készült érméken szereplő arckép a fáraót göndör, feltűzött hajjal ábrázolja, cseppet sem csábos, horgas orral és előreugró állal.







A római ábrázolásmód mellett az egyiptomi domborművek sem feltétlenül a szín tiszta valóságot ábrázolják, hiszen a domborműveken az uralkodót már-már istennőként jelenítik meg. A régészek találtak néhány hellén stílusú márvány mellszobrot is, de ezekről nem derült ki hitelt érdemlően, hogy valóban Kleopátrát ábrázolják-e. A mellszobron azonban az érméken látható arcvonások ismerhetők fel, melyek kevésbé eltúlzottak, mint a pénzérméken. Mivel persze név nincs a mellszobron, koránt sem biztos, hogy valóban a kétezer éve élt nagyhatalmú királynőt ábrázolja az alkotás.


Kardamommal és fahéjjal csábított


Szakértők rekonstruálták Egyiptom nagybecsű királynőjének illatszerét és egy igen fűszeres illatot nyertek, ami bombabiztos sikert hozott a férfiaknál. Parfümjének alapösszetevője a mirha lehetett, emellé jött egy kis kardamom, zöld olívaolaj és egy kis fahéj. A kardamom és a fahéj nemcsak illatos, de szerelmi afrodiziákumként is ismeretes, így nem kizárt, hogy a parfüm is egy kulcs volt a sikerhez a ,,végzet asszonya" kezében.


Ismerte a kémiai hámlasztást


Bárhogy is nézett ki Kleopátra, egy biztos, rendkívüli műveltséggel bírt és értett a férfiak fejének elcsavarásához, hiszen Julius Caesar és Marcus Antonius is behódoltak neki. Kleopátra annyi minden mellett különleges szépségtippjeiről is híres.


Kleopátra szépsége messze földön híres volt





A legenda szerint mézes, savanyú szamártejes vízben fürdött, mert ez megőrizte bőre rugalmasságát, selymességét és fiatalságát. Ez alapján egyértelművé válik, hogy már az ókorban ismerték a kémiai hámlasztást.

Azt az eljárást, amit manapság ugyan más módszerrel, de használnak a szépítészetben, és a nők súlyos pénzeket fizetnek ki azért, hogy fiatalabbnak tűnjön általa a bőrük. A savanyú szamártejben található alfa-hidroxi sav ugyanis elősegíti a bőr elhalt felső rétegének a leválását, így a leváló bőrréteg alatt előtárul a selymes, hibátlan bőr. A felszíni hámlasztás után pedig a sejtek közötti résen eljutva a szaruréteg aljáig, serkenti a sejtosztódást, ami elősegíti a bőr regenerálódását - fejtette meg Kleopátra titkát a szamartejes.blog.hu.







Szerelmi bánatában lett öngyilkos


A Julius Caesar elleni merénylet után szerelmével, Marcus Antoniusszal összefogva próbálta megakadályozni, hogy meghódítsák Egyiptomot, ám igyekezetük nem járt sikerrel. Octavianusnak - vagyis a későbbi Augustus császárnak - sikerült betörnie Egyiptomba, így Kleopátra szerelme öngyilkos lett. A legenda úgy tartja, mikor a szerelmes nő értesült a szeretett férfi haláláról maga is öngyilkosságot követett el. Persze sokan másképp gondolják. Egy feltételezés szerint Kleopátra azért végezhetett magával, mert rettegett a szégyentől és a szolgasorstól, ami várt volna rá a római uralom alatt. Cassius Dio görög történetíró szerint Octavianus tisztelettel bánt a legyőzöttekkel,

így Kleopátrát szerelmével együtt közös sírba temettette, azonban a szerelmespár holttestének hollétéről nem maradt fent egyetlen feljegyzés sem. A legvalószínűbb, hogy Kleopátra és Marcus Antonius teste az egykori Alexandria területén nyugszik. Ha ez valóban így van, nyughelyük örökre a tengeré lett, ugyanis szökőár, majd földrengések és áradások sorozata elpusztította Alexandria jelentős részét.


7 titok Kleopátráról

Link




















 
 
0 komment , kategória:  Szépek szépei   
Ha berobban a tavasz
  2021-03-04 21:00:57, csütörtök
 
 










HA BEROBBAN A TAVASZ




A kertépítés esetében sokszorosan igaz az a közmondás, hogy ,,Ahány ház, annyi szokás". A kerttervezés és kertépítés során az egyik legfontosabb kérdés, hogy a kertünknek mennyiben kell tükröznie egyéniségünket? Mi azt valljuk, hogy a kert, a házhoz hasonlóan, mutatja kik vagyunk. Amennyiben igényes és egyedi kertet szeretne, akkor a kertnek is tükröznie kell az egyéniségét!

Olyan kerteket alakítsunk ki, amelyek megfelelnek a kert tulajdonosa, családja igényeinek, elvárásainak és ugyanakkor a kertépítési, kertépítészeti szakmai elvárásoknak is, tehát törekszünk egyedi stílus kialakítására, és a könnyű fenntarthatóságra. Fontos, hogy a leendő kert stílusa illeszkedjen a már meglévő, épített környezethez, épületekhez, mert ezáltal elkerülhetjük, hogy valami oda nem illő, giccset alkossunk.

A kerttervezésre időt kell hagyni, mert sok funkcionális, műszaki és gazdasági kérdést is tisztázni kell. A kerttervezés során fő cél, hogy olyan életteret hozzunk létre, ahol öröm élni, játszani, ahová a nap végén jól esik hazatérni.

A megfelelően átgondolt, átbeszélt, kerttervezés után kezdődhet meg a kert kivitelezése. Az egyediséghez hozzátartoznak a kerti kiegészítők alkalmazása is, minőségi, természetes alapanyagból készült burkolatok, járófelületek, kerti világítás, hazai művészek térplasztikái. Fontos hangsúlyozni, hogy a jól megtervezett, esztétikusan és szakszerűen kialakított kert nem olcsó, ezért fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása.







A kertépítés lépésről lépésre


Az egész folyamatot az alábbi lépésekre lehet bontani:

a kerttervezés,
terep rendezése,
kerti burkolatok lerakása,
növény ültetés,
öntözőrendszer lerakása,
kerti kiegészítők szerelése,
füvesítés.


Kerttervezés

Terveket csak felmérés után lehet készíteni. A kerttervezés nagyon komoly szakmai felkészültséget igényel. A sokféle építőanyag és növény közül nehéz megtalálni azokat, amelyek a szakmai szempontoknak is megfelelnek és még a tulajdonosnak is tetszik. Nem lehet úgy kertet tervezni, hogy nem ismerjük a megrendelő és a kert adottságait. Minden minden ember más és más, ezért - jó esetben - a kert sem lesz egyforma.

Terep rendezés

Manapság szinte kizárólag géppel végezzük. A kertépítés szinte befejező mozzanata a finom tereprendezés, amit kézi erővel végzünk ma is.

Kerti burkolatok lerakása

A kerti burkolatok lerakása során rakjuk le a szegélyeket és a különböző típusú, mintájú, anyagú burkolatokat. A kertépítés során szeretjük előnyben részesíteni a természetes anyagokat, mint pl. a fa, terméskő, stb. A faburkolatok azonban csak megfelelő keményfa használata és kezelés után lesznek tartósak.

Növény ültetés

A növények ültetése nagy szakmai tapasztalatot igényel. A kertépítés egyik legszebb része, hiszen a kert élő dísze a növény. Rosszul ültetett évelők, cserjék, fás növények rosszul vagy nem erednek meg, hosszú ideig sínylődnek, majd a növények elpusztulnak. Ültetésnél juttatjuk ki a tápanyagokat (szerves és műtrágya) is. Vannak olyan növények, amelyek különleges tápanyag igényűek, ezeket a talajjavító, savanyító anyagokat is az ültetésnél kell kijuttatni.

Öntözőrendszer lerakása

A pontos tervezést követően végezzük el a szelepeknek, öntözőfejeknek, csöveknek a lerakása. Az öntözőrendszer hatalmas előnye, hogy víztakarékos és automatizált, felügyeletet alig igényel, kivéve a tavaszi (feltöltés) és az őszi (légtelenítés) időszakban. Vannak ma már mobiltelefonról is működtethető rendszerek.

Füvesítés

Két füvesítési móddal foglalkozunk: fűmagvetés és gyepszőnyeg terítés. Ezek közül hosszabb távon a fűmagvetés a javasolt.










Kerti kiegészítők szerelése


Öntözés, öntözőberendezések

Magyarország klimatikus viszonyai miatt az ország legtöbb részén kizárólag rendszeres öntözés mellett tartható fent egy intenzíven kialakított kert.

Kizárólag a szakmai szempontok figyelembe vételével és betartásával tervezzük meg az öntözőrendszert, ilyenek pl. a növény vízigénye, a terep hajlásszöge, a megfelelő szórófej és fúvóka kiválasztása, stb.


Vízesés tervezés és kivitelezés

Kertünkbe ma már beépíthetjük a legkülönfélébb szökőkutakat, vízjátékokat, vízeséseket. Míg a tavak nyugalmat árasztanak, addig a folyó víz mozgalmasságot visz a kertbe. A szökőkutakat lehetséges fényjátékkal is kiegészíteni, ami főleg este mutatós. Vízeséseket kialakíthatunk lépcsőzetes formában vagy lemásolhatunk egy hegyi patakot. Lépcsőzetes formánál úgy alakítjuk ki az egyes lépcsőket, hogy víz megfelelő eséssel haladjon az alsóbb formák felé. Ezt a típust a közel-keleti belső kertekben, nagyobb formában a levegő hűtésére használják.

A kert egyik leghatásosabb látványelem a víz, a másik ilyen elem a sziklakert. A víz nemcsak a látványán keresztül hat ránk, hanem a kísérő hanghatás is nyugtatóan hat az idegrendszerre. Aki időnkénti nyugalomra vágyik, annak kertjéből nem hiányozhat a víz valamilyen formája. Élettani hatása a páratartalom növelésében jelentkezik, ami által közvetlen környezetét lehűti. Ezért készültek az arab, a mór kertekben vízfolyások, szökőkutak, hiszen a nagy meleget kitűnően tudták ilyen módon elviselhetőbbé tenni. Természetesen az elsődleges funkció a díszités, ami más a mozgó és más az állóvizek esetében. Állóvizeknél a mozdulatlan vízfelület csillogásának, tükröződésének van szerepe. A mozgó vizeknél az eleven csillogás és a hanghatás kelti fel a figyelmet.

A kertben egy vízi elem fel kell, hogy hívja a szemlélő ember figyelmét. Modern csobogók kitűnően társíthatók kerti világítással. A modern led világítás számos megoldást kínál, hogy a vízarchitektúránkat este is élvezhessük és kiemelhessük.

Megvalósítási követelmények:

- vízesést, csobogót ott helyezünk el, ahol teljes mértékben érvényesül, pl. tartózkodási helyek közelében, hangsúlyos pontokon
- nagyobb kert esetében a hozzávezető utat célszerűen úgy alakítjuk ki, hogy az odavezető út során más és más látványban legyen része a szemlélőnek
- a csobogó és vízesés közelében ülőhelyet célszerű kialakítani, hogy ott el lehessen tölteni néhány kellemes percet, órát
- nagyon fontos nagyobb vízfelület esetén a tükröződés, ez olyan vízeséseknél jön számításba, amiknek a vize tóba csorog. A tükrözésre szánt látványt meg kell szerkeszteni! Ez kerti viszonyok között igen sok esetben egy szép formájú fát jelent, nagyobb vízfelületek, angol parkok esetében pedig épületet is.
- mivel a víz mindig az alacsonyabb szint felé folyik és jelzi a szintkülönbségeket, ezért pl. a kerti patak is kissé lejtős területen érvényesül a legjobban.










Vízarchitektúrák a kertben

A kertben alkalmazott vízarchitektúra egyik formai kialakítása a csobogó. A vízarchitektúránál a kiindulási pont a víz természetbeni előfordulása. Csak ebből kiindulva lehet beilleszteni izlésesen a kertbe pl. a csobogót.

A víz természetes előfordulása és a belőlük kialakítható mesterséges vízarchitektúrák:

- Tó, természetes víztükör: vízmedence
- Forrás: kút, csobogó
- Ér, patak: patak
- Vízesés: vízlépcső
- Gejzír: szökőkút. Ez utóbbi furcsán hangozhat első hallásra, de ha belegondolunk akkor könnyen belátjuk, hogy a víz mozgalmasságát a szökőkút adja vissza a leglátványosabban.

Bármilyen vízarchitektúra tervezésénél fontos megvizsgálni, hogy mennyi lesz a vízigény és hogy rendelkezésre áll-e elegendő vezetékes vagy természetes vízforrásból származó víz. Mivel drága kerti elemről van szó, egy ilyen vízi építmény építési és fenntartási költségei lényegesen magasabbak, mint egyéb kertarchitektura elemek építése, ill. egy egyszerűbb zöldfelület fenntartása.







Csobogók

A csobogókat az ember az alul fakadó forrásokról mintázta, ezek alapján vitte be a kertjébe. Formai kialakításuk lényege, hogy a vizet lapos kövek hasadékából, kőtömbök nyílásából vezetjük ki, majd az alatta lévő köveken szétterülve csobogó hang kíséretében folyik le. A nagy méretű kőtömb köré nagy szemű, lapos köveket terítünk, ezek között folyik el a víz a csobogó által elrejtett medencében. Tehát a szűken vett csobogó esetében nincs összefüggő vízfelület, mint a kerti tónál.

A csobogók a kert komoly esztétikai és dekorációs elemei, amennyiben nem giccsesen, minden természetes hatást mellőzve készülnek. Ezen kívül mikroklimatikus hatást is kifejtenek. A köveken szétterülő majd elfolyó víz párolgásával közvetlen környezetükben lehűtik a levegőt és növelik a páratartalmát.







Vízesés, patak

A vízesés és patak esetében a legfontosabb, hogy természetes képi hatást érjünk el, enélkül a kertünk giccses eleme lesz! Nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni a szegélyük kialakítására és a mederborításra. A természetben is egy patak teljesen beleolvad a környezetébe. Nagy szerep jut a vízben élő növényeknek és állatoknak is, mert nemcsak mint díszítő elemek jelennek meg, hanem részt vesznek a patak vagy tó biológiai egyensúlyának kialakításában és fenntartásában is. Így elérhető, hogy a vízminőséget nem csak vegyszerekkel vagy vízcserével, hanem biológiai és fizikai módszerekkel biztosítsuk.

Előfordulhat, hogy egy meglévő patakot, erecskét kell a kertbe illeszteni, bár ez a ritkább eset. A gyakoribb, amikor mesterséges vízfolyást tervezünk.

Mesterséges vízfolyást, patakot tehát enyhén lejtős terepre tervezzünk, a természetes előfordulásuknak megfelelően. A terepet a patak környezetében rendezzük, a víz útját a terepi adottságok, lejtések logikusan jelöljék ki. Kompozíciós szempontból a patakok nyomvonalát a növényzettel borított kertrészek határán, a kertrészlet szélén célszerű vezetni úgy, hogy a rálátást a burkolatokról vagy gyepfelületről biztosítsuk.

A vízellátás történhet fúrt vagy ásott kútból, mesterséges tóból vagy akár vezetékes vízhálózatról is. A patak nem csak önmagában létesülhet, hanem adott területen átfolyva tóba, medencébe vagy egy rejtett aknába torkollik. Ennek közelében helyezzük el a szigetelt aknát, ahol a szivattyú található. A szivattyú segítségével a víz az aknából a patak forrásáig jut vissza. A szivattyú teljesítményét a megmozgatott víz mennyisége és a patak két végpontja közti szintkülönbség határozza meg. A vízgépészeti és elektromos berendezéseket is célszerűen növényekkel eltakart helyen alakítjuk ki. Ha a patak vizét tóba vezetjük, akkor a szivattyút a tóban is el szoktuk helyezni.

Fontos a patak mederkeresztmetszetének méretezése, hiszen a látványon túl a rendelkezésre álló víz is tervezési tényező. Amennyiben hosszabb patak kivitelezéséről van szó, akkor a patakmederbe kisebb vízlépcsőket építünk be, hogy a vízutánpótlás szünetelése esetén is legyen víz az egyes mederszakaszokon. A szegély kialakítása történhet rönkfából, terméskőből, nagy szemű folyami kavicsból. A meder vízzárását általában fóliával történő borítással érjük el. Patak mellett sokszor ültetünk vízigényes növényzetet, valódi vízi növényeket, ezeket ültető edénybe helyezzük el, mert folyamatos vízborítást igényelnek.

A vízarchitektúra körüli növényzet kiválasztása nagy körültekintést igényel. Kerti viszonyok között nagy számban alkalmazunk vízpart imitátor növényeket, amelyek alkalmasak a vízparti hangulat kialakítására, de nem feltétlenül vízigényesek.


Kertépítés - Százhalombatta

Link



Magyarország legszebb kertje? Avagy egy kertnyi Anglia a Pilisben
/Nemrég tudtam meg, hogy az ország talán legszebb kertje - de mindenképpen legszebb angolkertje - itt van a szomszédban, Pilisszentkereszten.
Ezt a lenyűgöző, évelőkkel teli kis mese-kertet Szomorú Miklós tervezte és saját maga is építette néhány évvel ezelőtt. Az eredmény pedig olyan csodálatos lett, hogy az illusztris BBC Kertész Világ magazin is az év kertje díjjal jutalmazta.
Én ennek tudatában érkeztem a helyszínre, mégis a kert láttán egyszerűen elállt a szavam (pedig ez nem gyakran történik meg velem). Miklósnak tényleg sikerült egy ízig-vérig angol kertet teremtenie a Pilis-hegy lábánál, amit egyszerűen nem lehet nem imádni!
Nézzétek meg Ti is!/

Link


















 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
     3/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 34 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6108
  • e Hét: 25927
  • e Hónap: 65748
  • e Év: 243623
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.