Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Rongyos kifli
  2013-12-11 16:31:43, szerda
 
  Hozzávalók

1 kg liszt
1/2 liter tej
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
1 kocka (friss) élesztő (5 dkg)
10 dkg olvasztott vaj
a kiflik tetejére:
tojássárgája
reszelt sajt
szezámmag
Elkészítés

A langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt a cukorral.

Edénybe szitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a fölfuttatott élesztőt, sózzuk, és addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától. (A tésztának jó puhának, lágynak kell lennie. Ha túl keménynek érezzük, akkor apránként hozzáöntünk még egy kis langyos tejet vagy vizet.)

Letakarva kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk.

Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és vékonyan megkenjük vajjal. Balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután negyed órán át letakarva pihentetjük. Még háromszor megismételjük a hajtogatást, mindegyik után várunk negyed órát.

3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, háromszögekre vágjuk, a háromszögeket kifli formájúra tekerjük, megkenjük őket fölvert tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és 220-230 fokra melegített sütőben aranybarnára sütjük.

http://www.recept-oldal.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Zöld fűszeres tojás sajt
  2013-12-11 16:27:13, szerda
 
 
Zöld fűszeres tojássajt.
Hozzávalók:
6dl tej 12 tojás
1 kávés kanál só petrezselyemzöld
5dk kolozsvári szalonna .

A tejet felforralom a sóval a tojást felütöm egy tálba,és a tojássárgáját egy kicsit szét mozgatom,
de verni nem szabad.A forró tejbe beleöntöm és 3-4 szer fakanállal megkavarom,
de nem úgy mint a rántást,csak finoman.
A tojást lehet látni ,hogy összeáll beleteszem az összevágott petrezselyemzöldet, a kisütött szalonna tepertőt,de lehet bele bármilyen ízesítést. Egy tészta szűrőbe egy tiszta konyha ruhát teszek és abba beleöntöm.A konyha ruha 4 sarkát össze fogom és gömb alakúra formálom,Elkötöm egy szalaggal és kiakasztom hideg helyre csöpögni.Másnap fogyasztható.Hűtőszekrénybe tárolandó.
Szabóné Julikától
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elixír
  2013-12-11 16:17:14, szerda
 
  Elixír
Varázsital



Gyakorlatilag az egész szervezeted felturbózhatod egy egyszerű zöldséglével. Ehhez nem szükséges tablettákat és gyógyszereket magadba tömködnöd, csak a természet ajándékait kell magfelelő arányban keverned. Eláruljuk neked a szépség és egészség elixírét.

Hozzávalók: 1 nagy cékla, 2 hosszú répa, 1 alma, 3 szál angolzeller, 1 lime, 2-3 centi gyömbér.

Megelőzi: a rákbetegségeket, az aknét, a szívrohamot, a magas vérnyomást, és a gyomorproblémákat.

Erősíti: az immunrendszert, a szemet, a májat, a lépet, a veséket, és a hasnyálmirigyet.

Szóval szép bőr, egészséges szervek lesznek a hála, ha reggelente éhgyomorra a fenti zöldségek kicentrifugázott levét iszogatod. !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Feketeretek-Bazsalikom-Rozmaring
  2013-12-11 16:15:21, szerda
 
 
Az egyik alkalmazásmód szerint a gumót nyersen lereszelték, megsózták és abból az epepanaszokkal küszködők éhgyomorra egy-két kávéskanálnyit fogyasztottak.
Emellett használták úgy is, hogy a retek testébe fúrt lyukba mézet tettek, azt ott állni hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották.
Az ily módon elkészített feketeretek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.

BAZSALIKOM
Görcsoldó hatású, enyhíti az émelygést, a hányingert, és javítja az emésztést. Javasolják alkalmazását idegesség, ingerlékenység és alvászavarok enyhítésére, de csuklás esetén is segít.
Eltarthatósága:
A bazsalikom törékeny, és ha kiszárad, elveszti aromáját. A leveleket szárukról leszedve, légmentesen záródó dobozban kell tartani.

ROZMARING
Ismert antioxidáns, hegképződést segítő és gyulladásgátló, továbbá a szívműködést serkentő és visszérgyógyító hatású. Kedvetlenség és memóriazavarok esetén is alkalmazható.
A rozmaring könnyen szárítható. Portól védve, papírzacskóban vagy légmentesen lezárható edényben (befőttesüvegben) célszerű tárolni.
Gyógyteaként enyhíti a fejfájást. (Egy 10 centis darabka elég 1 liter vízhez). Olajos kivonatának néhány cseppje aromaterápiásan elpárologtatva javítja a koncentrálóképességet. Tinktúraként alkalmazva jó a stresszoldó hatása. Naponta két alkalommal 2-2 ml-t adjon egy pohár vízhez, úgy fogyassza.
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Hideg tormamártás
  2013-12-11 16:05:35, szerda
 
  Hideg tormamártás: Hat evőkanál reszelt tormát leöntünk forró zöldség lével. Csipetnyi sót és 1 teáskanál vegyes virágmézet (cukorbetegek jázminpákócát) keverjünk hozzá. Az egészet vegitejföllel sűrítsük. Hidegen használjuk.

Tormás almamártás: 2dl vegitejfölben elkeverünk egy kicsi üveg ecetes tormát, majd hozzákeverünk 4 db héjával együtt lereszelt almát, aminek a magját és magházait kidobjuk. Ha túl savanykás 1 teáskanál mézzel keverhetjük, vagy cukorbetegek jázminpakócával édesíthetik. Hűtőszekrényben tároljuk.

Vegitejföl (vagy magtejföl): 1/3 csésze citromlé,1/2 mokkáskanál só ,2 gerezd fokhagyma ,1 csésze napraforgó mag (vagy fele-fele arányban napraforgó és kesudió), 1 1/4 csésze víz , 1 kis fej vöröshagyma ,pár csepp olívaolaj. Turmixoljuk az egészet simára.

Almás torma: 10 cm-es tormát megtisztítunk és lereszelünk. Összekeverjük 3-4 héjával együtt lereszelt almával, aminek a magházát eltávolítjuk. Leöntjük desztillált vízzel, amibe 1 teáskanál mézet, fél citrom levét és lereszelt héjat kevertük.

Tormakrém: 4 evőkanál zabpelyhet 2 dl langyos vízben áztatunk egy órára. 2 evőkanál hidegen sajtolt olajat, valamint 2 evőkanál ecetes tormát adunk hozzá és annyi zabpelyhet, hogy kenyérre kenhető legyen. Turmixgépben krémesebb állagúvá tehetjük.

,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu

 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Esti gyógysaláta:
  2013-12-11 16:02:37, szerda
 
  Esti gyógysaláta:
5-6 db megmosott hónapos retket legyalulunk, 3 kis lila hagymát megtisztítva és megmosva karikára szeletelünk, 3 gerezd fokhagymát összezúzunk, 1 póréhagymát megmosunk és felszeletelünk. 5 centiméternyi tormát megtisztítunk és mosás után hozzáreszeljük a többi zöldséghez. Alaposan összekeverjük, és 10-20 percen keresztül orron át belélegezzük az illatát. Ezután 1 dl olívaolajjal elkeverjük. Teljes kiőrlésű rozs-, vagy tönkölykenyérrel alaposan összerágva elfogyasztjuk. A kenyeret fogyaszthatjuk pirítósként is.

Tormasaláta:
Egy nagy sárgarépát megtisztítunk, egy gyenge karalábét, és 5 dkg tormát meghámozunk. Mindegyiket tormareszelőn reszeljük le. Összekeverjük az egészet durvára reszelt almával, egy teáskanál őrölt ánizsmaggal ízesítjük. Ha karalábé helyett céklát használunk, akkor őrölt korianderrel fűszerezhetjük. Ebédre és vacsorára előételként fogyaszthatjuk.

Frissít, fokozza a vérkeringést és az anyagcserét, tehermentesíti a szívet, a májat és a lépet. Aki szereti, olívaolajjal is keverheti. Ezzel jótékonyan hat az erek falára.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Házi szerek fájó, kaparó, gyulladt torokra! 2
  2013-12-11 15:59:48, szerda
 
  Házi szerek fájó, kaparó, gyulladt torokra!
(Nagymamám patikájából) 2.rész

Zabtea: A zabtea jól bevált torokgyulladás elleni szer. 2-3 teáskanál aprított zabpelyhet 1 csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Alkalmazása: naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott.

Citromlé: A citromlé közismert, régi torokgyulladás elleni házi szer. Mind ivólé, mind gargarizáló szer formájában igen hatásos. Elkészítése: 1/4 citrom levét felöntjük kb. 1/8 liter meleg, előzetesen felforralt vízzel. Alkalmazása: a cukor nélküli keverékkel naponta háromszor, 1 percen át gargarizálunk. A sós citromlé szintén igen jó hatású. Elkészítése: 1 citrom levét összekeverjük 1/2 teáskanál tengeri sóval vagy hangya sóval, majd felöntjük egy pohár meleg, előzetesen felforralt vízzel.

Alkalmazása: A keverékkel naponta 3-4 alkalommal gargarizálunk. VIGYÁZAT! Magas vérnyomású betegek sóoldatos kezelést ne alkalmazzanak!

Hagymás tej: A hagymás tej jól bevált torokfájás és köhögés elleni házi szer. Elkészítése: 3 nagy hagymának csak a legkülső héját távolítjuk el, apróra vágjuk, és agyagedénybe tesszük, 1 szegfűszeget, 1 teáskanál barna cukrot, és egy kis kakukkfűágat adunk hozzá, valamint annyi vizet, hogy jól ellepje. A keveréket kb. 2 óráig kis lángon főzzük, majd leszűrjük, és kipréseljük a hagyma levét. Fogyasztás előtt 1/2 csésze hagymalevet felöntünk 1/2 csésze forró tejjel.

Készíthetünk hideg hagymalé-kivonatot is: az apróra vágott hagymát cukorral rétegesen agyagedénybe tesszük. 12 órán át állni hagyjuk, és csak ekkor adjuk hozzá a vizet, majd a levét kipréseljük. A továbbiakban a fentiek szerint járunk el. Ha a hagymalét hidegen készítjük, C-vitamin-tartalma nem károsodik.

Alkalmazása: naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 1 csésze hagymás tejet!



,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Házi szerek fájó, kaparó, gyulladt torokra
  2013-12-11 15:57:31, szerda
 
  Házi szerek fájó, kaparó, gyulladt torokra
(Nagymamám patikájából) 1.rész

Mézes tej: Elkészítése nagyon egyszerű: 1 csésze zsíros (nem homogenizált, lefölözött) tejhez 1 kanál mézet keverünk. Egy kisebb edényben felmelegítjük, de nem forraljuk fel.

Hangya sós tej: 1 teáskanál, gyógyszertárban, bio boltban kapható hangya sót, 1 csésze forró tejjel, és 1 csésze ásványvízzel összekeverünk. Alkalmazása: A keverék 2/3 részével 1/4 órán belül gargarizálunk. A maradékot elkortyolgatjuk. VIGYÁZAT! A magas vérnyomású betegek csak gargarizáljanak!

Lenmag: A lenmag gargarizáló szerként és borogatásként is kiváló. 3 evőkanál lenmagot hűtőszekrényben 1 csésze félzsíros tejben megdagasztunk, 2 csésze vízzel felhígítjuk, és röviden felforraljuk. Alkalmazása gargarizáló szerként: a lenmag levét leszűrjük, és ezzel gargarizálunk. Alkalmazása borogatásként: a leszűrt lenmagot vászonkendőre terítjük, és borogatásként a nyak köré tekerjük.

Malátaecet: a malátaecet gargarizálásra és inhalálásra egyaránt kiváló. A gargarizáló szer elkészítése: az ecetet és sót meleg vízzel elkeverjük.
Az inhaláló szer elkészítése: 1 rész malátaecetet, 4 rész forró vízhez adunk. A forró gőzt belélegezzük.

,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Cukorbeteg DIÉTA AZ ÜNNEPEK ALATT
  2013-12-11 12:58:10, szerda
 
  MERT A CUKORBETEG ÉLETE CSUPA TILALOMFA‏

A karácsonyi diéta kapcsán jutott eszembe, milyen nehéz a diabétesszel együtt élni. A cukorbeteg élete csupa tilalomfa. Nem ehet azt, amit akar, akkor, amikor akar és amennyit akar. Orvosától egyebet se hall, mint hogy még mindig magas a cukorszint, biztos nem tartja a diétát, nem mozog eleget. Fogyjon le, szokjon le a dohányzásról, alkoholról, járjon kocogni és ne egyen édességet.

A diabétesz a metabolikus szindróma egyik betegsége, mely kifejezés azt jelenti: anyagcsere-rendellenesség tünetegyüttes. A cukorbetegség mellett például a magas vérzsír szint is része ennek a betegségnek. Kialakulását a túlsúllyal, a mozgásszegény életmóddal, a helytelen táplálkozással magyarázzuk. Vagyis valójában a beteg tehet róla, hogy megbetegedett, gondoljuk. Kétségtelen, ezeknek a tényezőknek komoly szerepük van a betegség kialakulásában.

Vannak azonban más tényezők is. Sokszor hallom betegektől, hogy valamilyen érzelmi megrázkódtatás, haláleset, munkahely elvesztése, nagy betegség, műtét után alakult ki a cukorbetegség. Az anyagcsere felborulásának tehát az egészségtelen táplálkozás és a helytelen életmód mellett más, lelki oka is lehet.

Ezért nem helyes a beteg embert ostorozni és bűntudatát kelteni. Orvosnak, családtagnak inkább a bátorítás és együttérzés üzenetét kell küldeni feléje.

Tagadhatatlan, minden ember sokat tehet saját egészsége érdekében. A kezeletlen cukorbetegség halálos szövődményekhez vezet, a kontrollhoz pedig nem elég az orvos, az inzulin, a tabletta. Sajnos igen, diétázni kell, mozogni, leszokni, abbahagyni és elkezdeni.

A karácsony a nagy evések időszaka. Utólagos koplalás helyett a megelőzés bölcsebb választás. Hogy ne szabaduljon el a cukorszint, adok néhány jó tanácsot:

A nagy étkezések kezdődjenek könnyű salátával vagy mártogatós nyers zöldségekkel, így kicsit megtelik a gyomor, nem vetik rá magunkat a nehezebb fő fogásra.

Levesnek könnyű zöldséglevest, köretnek párolt zöldségeket válasszanak.
A halételeknek szerencsére van karácsonyi hagyománya, de a zsíros ponty helyett vegyenek inkább soványabb halfajtákat, mondjuk pisztrángot, és fóliában párolva fogyasszák.

Például: tegyék alufóliára a közepes méretű halat, fűszerezzék pici sóval, citromlével, kevés fekete borssal, ízlés szerint zöld fűszerekkel (zsálya, kakukkfű, rozmaring), gondosan zárják be a fóliát és helyezzék meleg sütőbe 15-20 percig kell sütni.

Ha nem tudják megállni, hogy édességet fogyasszanak, a desszert legyen párolt gyümölcs, kompót vagy például sült alma. Utóbbit ízesítsék fahéjjal, aminek önmagában is vércukorszint csökkentő hatása van.

Étkezések között ne nassoljanak, ha túl nagy a kísértés, kapják fel a kabátot és tegyenek egy rövid sétát.
Napi 15 perc torna ébredés után, egy rövid séta a környéken amúgy is sokat segíthet.

Egyenek lassan, jól megrágva minden falatot. Így emésztésük is jobb lesz és hamarabb csökken az éhségérzetük.

Cukros üdítők fogyasztása mindig tilos: helyette igyanak gyógyteákat. Az erdei szeder, a csalán, a gyermekláncfű gyógynövények csökkentik a cukorszintet. Víz helyett, naponta több csészével is ihatnak belőlük.

Végezetül mérjék naponta testsúlyukat és naponta akár többször is cukorszintjüket. Nagy hatásuk van a számoknak az ember önfegyelmére.

Receptek helyett még egy megfontolandó tanács: bármit is esznek, keveset egyenek belőle...

Kellemes ünnepeket, meghitt családi ebédeket kívánok szeretettel:



Lopes-Szabó Zsuzsanna
fitoterapeuta
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A jó emésztés a jó közérzet titka
  2013-12-11 12:54:01, szerda
 
  Ha ez igaz, akkor az ellenkezője is: ha nem jó az emésztés, rossz a közérzetünk. És a nagy evések-ivások idejére, karácsonyra és újévre ez egészen biztos érvényes. Az étkezések utáni puffadás, émelygés, fejfájás mind az elégtelen emésztés jelei.

Az emésztés hosszú folyamata a látvánnyal kezdődik: egy étvágygerjesztő étel látványa azonnal beindítja az agyban a készülődést egy jó étkezésre. A szájban a rágás során az étel a nyállal keveredik, majd a nyelőcsövön át a gyomorba, onnan a bélrendszerbe jut. Ha minden rendben folyik, akkor a tápcsatorna minden szakaszán átalakul valamelyest a táplálék.

A rágás fontossága
Nem győzzük eléggé hangsúlyozni azt, milyen fontos az alapos rágás. A rágás megkönnyíti az emésztést, erősíti a fogakat, fokozza a nyálelválasztást, mely pontosan olyan összetételben képződik, amilyen fajta étel lebontásához szükség van rá.

Semmi stressz!
Ahhoz, hogy az emésztés bonyolult folyamata rendben folyjon, az étkezést nyugodt körülmények között, zavaró tényezők kiiktatásával (pl. tévé, olvasás, feszültség) kell végezni. Ha gyorsan bekapjuk az ételt, máris megalapoztunk a gyomorfájásnak.

Helyes arányok
Az egészséges ennivaló nagy arányban tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint rostokat. A nehéz, zsíros ételek, az édességek, az alkohol és a túl erős fűszerek irritálják a gyomrot.

Segít a víz
Étkezések alatt is igyanak vizet, de kerüljék a szénsavas italokat, mert a szénsav puffadást okoz és hígítja a gyomorsavat, ami az emésztéshez szükséges.

Többször keveset
Ha lehet, többször keveset egyenek inkább, mint egyszerre sokat, ez is könnyíti a gyomor munkáját.

Sétáljanak evés után
Az étkezés utáni könnyű séta segíti az emésztést.

Gyógynövények
Sok gyógynövénynek van az emésztést elősegítő tulajdonsága. Az ezekből készült gyógyteákat mindig étkezés után 15 perccel kell meginni, hogy legjobban kifejthessék hatásukat. Ajánlom a mentaféléket, a katángot, a cickafarkfüvet, a kamillát, a gyermekláncfüvet és az aranyvesszőt. Napjában többször is, akár minden étkezés után ihatják őket langyosan, ízesítés nélkül.
Gyuri bácsi ajánlásával!
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 283
  • e Hét: 8928
  • e Hónap: 15300
  • e Év: 66091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.