Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
csombor
  2013-12-20 22:41:28, péntek
 
  CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)

Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.


Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.
Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.


LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.

 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
kakukkfű
  2013-12-20 22:39:35, péntek
 
  "Az elegancia és a bátorság növénye"

Népies neve:
balzsamfű, démutka, kakucskafű, thimián, tömjénfű, vadkakukkfű

A növény leírása:
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, szárazabb füves helyeken élő félcserje. Mindegyik fajtája gyógynövény. Termeszthető. Őshazája a Földközi-tenger térségének sziklás legelői. Hazánkban termesztett növény.
A növény leírása:

A növényi drog (Thymi herba) timol- és karvakroltartalmú illóolajat, cseranyagokat, triterpéneket és flavonoidokat tartalmaz.

Mire jó?

A kakukkfű illóolajai - timol (40%) és a karvakrol (15%) tartalmú - erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését.

A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.

Hogyan használjuk?

Tea: Csészénként 1 teáskanálnyi drogot forrásban lévő vízzel kell leönteni, negyed órán át lefedve állni hagyni, és utána leszűrni. Köhögés ellen jó. Köptető hatású teakeverékek gyakori alkotórésze.

Tinktúra: Köptetőnek alkalmazható.

Lábfürdő: Hosszantartó állva végzett munka ill. tevékenység utáni frissítő, nyugtatja a fáradt, fájó izmokat, enyhíti az izomgörcsöt.

A kakukkfüves teljes fürdő: 100 g drogot 1 liter forrásban lévő vízhez kell adni, leszűrni, majd a fürdővízhez adni.

A kakukkfüvet használhatjuk konyhai fűszerként is sültekhez, levesekhez, spagettikhez, mártásokhoz.

Teája fogyasztható reggeli frissítő italként.

Néhány recept kakukkfűvel:

BOLOGNAI SPAGETTI

35 dkg spagetti tészta
10 dkg vaj
10 dkg füstölt szalonna
40 dkg darált marhahús
2 fej hagyma
5 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
3 gerezd fokhagyma
1 g törött bors
2,5 dkg só
2 nagy konzerv paradicsompüré
2 dl barna mártás
petrezselyem
1 db babérlevél
2 szál kakukkfű vagy szárított kakukkfű
1 dl vörösbor

A hagymát, szalonnát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, a vaj felén megpirítjuk, a spagetti tésztát puhára főzzük. A pirított hozzávalókhoz öntjük a darált húst, fűszerezzük és jól összefőzzük. Ha a hús megpuhult, hozzáöntjük a barnamártást, paradicsompürét, vörösbort és a lé felét elforraljuk. Legutoljára a vajat keverjük a meleg feltéthez és ezt a tésztára öntjük.

ROKFORTOS LEVES

Hozzávalók:
2 kisebb fej hagyma
2 szem krumpli
3 fej gomba
2 dl tejszín
5 dkg rokfort
1 tk. kakukkfű

fehér bors
olívaolaj

Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés
Karikára vágom a hagymát, és kevés olajon megdinsztelem sóval, borssal, kakukkfűvel. Ráteszem a felszeletelt gombát, hasábokra vágott krumplit, és pár percig fedő alatt párolom. Felöntöm kb. 1 liter vízzel, és puhára főzöm a zöldségeket. Beleteszem a tejszínt, a rokfort felét és beforralom. A legvégén belemorzsolom a maradék rokfortot. Pirítóssal szoktuk enni.
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Kaporról
  2013-12-20 22:38:18, péntek
 
  A kapor története
A kapor Spanyolország és Portugália partjaitól a Földközi-tenger vidékén át egészen Dél-Oroszországig őshonos, és vadon jelenleg is megterem. Egy svájci, tóparti település régészeti feltárása során bizonyítást nyert, hogy termesztése az újkőkorban kezdődött, de ókori egyiptomi írások is említik, valamint kedvelt volt a görögök és a rómaiak körében is. Utóbbiaknál egyrészt a tehetősség jelképe volt, másrészt mint egészséges fűszernövényt is nagyra tartották. Hippokratész a fehérborban megfőzött, mézzel édesített kapormag-készítményt szájöblögetésre javasolta, harci sebesülésekre, a sebek begyógyítására pedig pirított kapormag-töretet alkalmaztak.
A középkorban a kaprot bájitalok készítéséhez, gonosz varázslatok kivédése ellen használták, az 1570-es években azonban már mint közönséges kerti fűszernövényt említik a leírások. Napjainkban a kapor elsősorban Észak-Afrika, Oroszország és Skandinávia konyhájában kap fontos szerepet.

A kaporfogyasztás előnyei
A kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása. Illóolaja ellazítja az izmokat, különösen az emésztőrendszer izmait. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Csökkenti a gyomor és a belek puffadását, de serkenti a tejelválasztást is.
Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.
Említésre méltó még élelmi rosttartalma, amellyel hozzájárul az emésztőrendszer kielégítő működéséhez. A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését - antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.

Mire figyeljünk kapor vásárláskor?
A friss kapor íze és illóolajtartalma mindenképpen felülmúlja a szárítottét; ezért ha lehet, frisset válasszunk. Mivel szedés után igen hamar fonnyadásnak indul, a csak kissé fonnyadtat bátran megvásárolhatjuk. A sárgásra fakult, laposra aszalódott kapor viszont már régi szedésű; keressünk inkább szárítottat helyette.
A friss kaprot mindig tegyük be a hűtőszekrénybe. Lazán tekerjük nedvesített konyharuhába, vagy állítsuk vízbe.

Hogyan használjuk fel a kaprot?
A kapor jellegzetes ízét illóolajainak köszönheti, amelyet a növény minden része termel. Ezek védelme érdekében csak egy-két perccel tálalás előtt adjuk az ételhez.
A levél kellemes, friss ízt kölcsönöz leveseknek, salátáknak, halételeknek. Próbáljuk ki sajtételekhez, sajtos tésztaféleségekhez, tojásos salátákhoz. Igen jól harmonizál burgonyával. Segítségével remek fűszervaj készíthető. Húsokhoz és zöldséges ragukhoz is remek. A skandináv konyhában a kapor halételek gyakran kizárólagos fűszere.
A magokat savanyított zöldségek készítéséhez, húsok pácolásához, raguk és zöldségételek ízesítéséhez használhatjuk. Próbáljuk ki rizottókhoz, süssük kenyérbe, ízesítsünk vele gyökérzöldségekből készült kását. A teljesen kiszárított, ledarált magokkal sót helyettesíthetünk.
A kinyílt virágtányér kiváló ízt ad olajnak, ecetnek.
Sajnos a kapor két-három napnál tovább nem tartható el. A friss szárat és leveleket érdemes ollóval gyorsan felvagdalni, majd kisebb-nagyobb adagokban lefagyasztani. Ez a fajta tartósítás szinte változatlan formában őrzi meg a növény ízvilágát. A vastag szárak és magok inkább szárításra alkalmasak.

Receptek
Próbáljuk ki az alábbiakat:
Frissítő ízű mártogatóst kapunk, ha az összevágott leveleket reszelt uborkával natúr joghurtba keverjük.
Lazac és pisztráng elkészítésekor használjuk bátran a kaprot. E halféleségek és a kapor íze remekül összeillik.
Tegyük szendvicsbe saláta mellé vagy ahelyett.
A kapormag emésztést elősegítő hatása közismert. Nagyobb vendégség alkalmával, nehéz ételek mellé helyezzünk az asztalra kis tálkában belőle. Gyomrunk működésének serkentése mellett friss leheletet is biztosít.

receptek még:

1 kg csirkemell
50 dkg burgonya
450 g tejföl
2 csokor kapor
1 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors
bazsalikom

A csirkemellet és a meghámozott krumplit nagyobb darabokra vágva beletesszük egy tepsibe.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kaprot és az olívaolajat. Megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint, és jól összekeverjük..
Ezután lefedve betesszük a sütőbe, 200°C-on 60 percre.
Utánna elkeverjük a tejföllel, majd kb 30-40 percre visszatesszük fedő nélkül a sütőbe, időnként megkeverve, amíg besűrűsődik alatta a tejfölös lé (esetleg a végén kevés liszttel tovább lehet sűrűsíteni).
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
A leghatásosabb gyógynövények
  2013-12-20 22:36:37, péntek
 
  A természetes gyógyszerek egyre kedveltebbek. Nem csoda, hiszen mellékhatásoktól mentes alternatívát kínálnak a vegyileg előállított gyógyszerekkel szemben.

A hatékony ám gyakran mellékhatásokkal járó kemikáliák mellett régen is és ma is fontos szerepet játszanak a gyógyításban a növényi kivonatok származékai. Ma már tudományosan is bizonyított tény, hogy a betegségek korai szakaszában a különböző gyógynövények főzetei, géléi, kenőcsei segítséget nyújtanak a betegségek leküzdésében. Gyulladáscsökkentő hatásuk révén kiválóan alkalmasak különféle izületi fájdalmak enyhítésére, némelyek viszont antiszeptikus hatásuk révén baktériumölők (boróka illóolaja) némelyek pedig étvágygerjesztők, és mint ilyeneket, ételek fűszerezésére használjuk.
A sokféle gyógyhatású növény közül talán ismerkedjünk meg a leggyakrabban használtakkal.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Falusi kertek gyakran ültetett illatos fűszer és gyógynövénye. Indiából származik, de Egyiptomban is ismerték. Értékes illóolajat földfeletti részei tartalmazzák főleg virágzáskór. Ételek pikáns ízű fűszere, de a kozmetikumoknak is gyakori alapanyaga.

Kertbe áprilisban helybe vetjük, majd júliusában virágait és leveleit, herba ként szedhetjük és száríthatjuk.

Borsfű vagy Csombord (Satureja hortensis)

Falusi kertekben szintén szívesen ültetett növény. Népi hiedelmek szerint ételekben való fogyasztása fokozza a férfiak potenciáját. Fűszerként, mivel a borsra emlékeztető illata van, diétás ételekbe gyakran használt ízesítő adalék.

Márciusban magvetéssel szaporítható és júniusi virágzásban gyűjthető és szárítható herbája.

Citromfű Mellisa officinalis)

Parecelsus, híres svájci orvos esküdött ifjító hatására, ezért a középkorban a hölgyek sokasága fogyasztotta alkoholos kivonatát, ,,Karmelita szesz" néven. Manapság idegnyugtató hatása miatt, valamint teakeverékekben szíverősítőként divatos és ajánlott fűszer és herba.
Áprilisban magról vetjük, és második évben takarítjuk be citrom illatra emlékeztető szagos leveleit, amit szárítunk, és lezárt edényekben tárolunk.

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

Már az ókori Kínában és Egyiptomban is termesztették és ismerték gyógyhatását. Termése köhögéscsillapító, görcsoldó és főleg, hadfájós csecsemőknél, teája jó szélhajtó.
Használatos még főzelékfélék fűszerezésére, sütemények ízesítésére és likőrök készítéséhez. Évelő növény, de téli takarást igényel. Márciusi magvetéssel szaporítjuk.

Illatos ánizs (Pimpinella anisum)

Az ókori kelet egyik fizetőeszköze volt. Ma is a mediteránium országainak nagyra becsült fűszer és gyógynövénye. Ízesítője a mindenki által ismert ánizspálinkáknak, melyekbe, hűsítő és izzadságátló hatása miatt, azok fontos fűszerezője.
Illóolajának 'anetol' tartalma emésztést serkentő, bél-és epeműködést elősegítő, igen hatásos herbárium. Csecsemők fontos szélhajtó teája készíthető főzetéből. Március végén magról ültetjük és még az évben, augusztusban termése begyüjthető.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Díszítő értéke mellet sokoldalúan használható herbárium. Teakeveréke gyomor- és bélbetegségek gyógyítására alkalmas, míg kivonata krémekben gyulladásgátló. Alkalmas továbbá főzete sebek borogatására és gyors gyógyítására, színező anyaga pedig az ételfestékek pigmentje.
Magját márciusban vetjük, júniustól virágzik, a fészekből ilyenkor kicsípett virágokat, árnyékos, szellős helyen azonnal szárítsuk, és zárt edényekben tároljuk. Szedés után a növények hamarosan ismét virágoznak.

Lestyán (Levisticum officinale)

Értékes gyógyító növény mely a középkori kolostorok kertjeiből sohasem hiányzott. Virágának és levelének főzet kiváló vizelethajtó. Ilyen jellegű gyógyszerekben ma is használt alapanyag.
Erősen aromás növény, főleg gyökeréből nyert illóolaj rendkívül értékes anyag. A ma ismeretes általános ételizésítők fő adaléka. 'Maggi' Évelő növény, melyet márciusból magról vethetünk, és gyökerét csak a második év októberétől szedhetjük. Mossuk, daraboljuk, szárítjuk és jól záródó edényben, tároljuk

Levendula (Lavendulaangustifolia)

A barokk és a rokokó legdivatosabb illatszer növénye. Szárított virágát, nemrég még anyáink ruhásszekrényeik illatosítására, és azok molymentesítésére használták. Illóolaja idegnyugtató ezért lepedőre cseppentve jó alvást, fürdővízbe keverve pedig könnyed ellazulást eredményez.
Tipikus sziklakerti, évelő növény. Liláskék virágzata június-júliusban díszlik. Ősz végén novemberben magról ültetjük, tavasszal tűzdeljük és júliusban szedhetjük szárításra virágzatát.

Orvosi székfű, vagy kamilla (Matricaria chamomilla)

Nem létezik ember, aki ne hallott volna erről a csodás gyógynövényről. Már az ókorban is széles körben alkalmazott drog volt. Teája görcsoldó, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású. Megfázáskor a legjobb inhaláló szerünk.
Illóolaja kékszínű és gyulladásgátló. Bőrápoló krémek és más illatszerek fő adalék anyaga. Hazánkban a Hortobágyon vadon megtalálható. Házi kertben magról augusztusban szaporítjuk és az ebből kikelő növények évekig, hozzák virágukat.

Orvosi zsája (Salvia Officinalis)

Mediterrán származású félcserje. Szárított levelét a gyógyszeripar ma is használja. Drogja keserű cseranyagot tartalmaz. Teája fertőtlenítő és összehúzó hatású. Ínygyulladásra kiválóan alkalmas öblögető szer. Fűszerként zsíros húsételekhez használjuk.
Évelő növény melyet tőosztással, ősszel könnyen szaporíthatunk. Sziklakertek kedvet növénye.

Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

Nálunk inkább gyomnövényként tarjuk számon, sem mint termesztésre érdemes gyógynövényt. Pázsitjaink ádáz ellensége, pedig már a görögök is igen nagy becsben tartották, mint gyógynövényt. Használták szeplők, májfoltok eltüntetésére, szembetegségekre és sömörök kezelésére is.
Nyálkát, keserű cseranyagot, szaponint és vitaminokat virága és gyökere egyaránt tartalmaz, melyek kiválóan alkalmasak étvágygerjesztésre, emésztésjavításra,, vizelethajtásra, máj- illetve epebajok kezelésére.
Jelen ismertetőnkben egy kivételével csupa olyan gyógyító hatású növényeket soroltunk fel, melyeket házi kertekben is érdemes termeszteni, és betegségek esetén alkalmazni. Azonban orvos tudta nélkül, főleg kemikáliák rendszeres szedése mellett, soha ne fogyasszunk kerti drogokat, vagy azok főzeteinek keverékét. Minden esetben kérjük ki kezelőorvosaink tanácsát.
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Ez a szeretet
  2013-12-20 10:42:51, péntek
 
  Egy nap egy szegény ember felesége, akinek nagyon hosszú haja volt, megkérte férjét, hogy vegyen neki egy új fésűt, hogy szépen ápolhassa a haját. A férfi nagyon sajnálta, de nemet kellett mondania. Elmagyarázta, hogy arra sincs elég pénze, hogy megjavíttassa az óraszíját. A feleség nem erőszakoskodott. A férj elment dolgozni és egy órás bolt előtt haladt el. Bement és nagyon olcsón eladta az óráját, majd vette egy fésűt a feleségének. Este hazatért a fésűvel a kezében, amit a feleségének szánt. Meglepődött, mikor meglátta a feleségét rövid hajjal. Az asszony eladta a haját és a kezében tartott egy új óraszíjat. Mindkettőjük szeméből folytak a könnyek, nem a cselekedeteik miatt, hanem a kölcsönös szeretet miatt, amit egymás iránt éreztek. Fontos, hogy minden cselekedetünket a szeretet motiválja.
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 416
  • e Hét: 9061
  • e Hónap: 15433
  • e Év: 66224
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.