Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Mit készítsünk karobból?
  2013-12-28 18:28:20, szombat
 
 

A karob felhasználható kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik.

KAROBOS KEVERT SÜTEMÉNY

Hozzávalók:
tojás 4 db
porcukor 250 g
vaníliás cukor 1 cs.
margarin 150 g
finomliszt 350 g
zabpehelyliszt 150 g
sütőpor 2 cs.
tej 500 ml
karobpor 50 g
kókuszreszelék 100 g
Elkészítési módja:
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel elvegyített sütőporral, a tejjel, a karob porral és a kókuszreszelékkel, végül óvatosan hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt őzgerincformába öntjük, és közepesen meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.

KAROBKRÉM

Hozzávalók:
tej 100 ml
tojás 3 db
kristálycukor 100 g
karobpor 50 g
pudingpor (tejszín ízű) 80 g
Elkészítési módja:
A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.

KAROBOS VANÍLIATURMIX

Hozzávalók:
tej 2000 ml
méz 100 g
karobpor 50 g
vaníliás cukor 1 cs.
őrölt fahéj +
Elkészítési módja:
A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és behűtve kínáljuk. (Tálaláskor adagonként 1 gombóc vaníliafagylaltot is tehetünk hozzá.)

KAROB GOLYÓK
Hozzávalók:
10 dkg szezámmag őrölve
2,5 dkg mandula őrölve
1 nagy marék dió őrölve
6 dkg napraforgómag őrölve
6 dkg kókuszreszelék + a forgatáshoz
4,5 dkg karobpor
10 dkg méz
kevés víz (kb 0,3-0,4 dl)
A hozzávalókat összekeverjük, kevés vizet adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.
A masszából golyókat formázunk, amit kókuszreszelékben megforgatunk.



,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
A karob előnye
  2013-12-28 18:25:56, szombat
 
  A karob előnye a kakaóval szemben

 energiatartalma (222kcal/100g), és zsírtartalma (1g/100g) jóval alacsonyabb a kakaóénál
 szénhidráttartalma (89g/100g) magasabb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel
 a karob gluténmentes, emellett alacsonyabb (5g/100g) a fehérjetartalma is, ezért az allergiások jobban tűrik
 a karob oxálsavmentes, nem tartalmaz sem teobromint, sem koffeint.

A karobot a sütő- és édesipar egyaránt alkalmazza, de kevesen tudják, hogy a kakaó helyettesítésén túl szélesebb körben is felhasználható.

Jó sűrítőanyag, mely főleg a gluténmentes étrendben jelenthet változatosságot habarások, rántások készítésekor, de főtt szendvicskrémek adalékanyagaként is használhatjuk. Reggeli italként nemcsak tehéntejjel, hanem kecsketejjel és szójatejjel készítve is kiváló.

A karobot Magyarországon nem túl régen ismerik, elsősorban a bio- és naturaboltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek ismertek.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karob élettani hatása,összetétele
  2013-12-28 18:24:14, szombat
 
 

A karob por színében és illatában kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, antioxidáns hatású alapanyag.

Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. (A kakaóban viszont több a niacin, az E-vitamin, a vas, a cink és a foszfor.) Előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és Na-szegény.

Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, liszt érzékenyek, tejcukor- és kakaóra érzékenyek. Csontritkulásban, szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják. Vegetáriánus étrendet követők kedvelt alapanyaga, mert ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio készítményként kerül forgalomba.

FELHASZNÁLÁSA:
A karob por íze a kakaónál enyhébb, ezért ételkészítéshez annál valamivel többet (kb. másfélszeres mennyiséget) kell felhasználni belőle. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez.

A szentjánoskenyérlisztet igen magas pektintartalma miatt nemcsak ételek és gyümölcskészítmények sűrítésére, hanem csecsemőtápszerek készítéséhez is használják. Ez a tápszer elsősorban hányós "bukós" (refluxos) csecsemők számára ajánlott. A szentjánoskenyérliszt enyhe has fogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A sokszínű Karob
  2013-12-28 18:22:29, szombat
 
 

A szentjánoskenyér, a Földközi-tenger szubtrópusi vidékén, Kis-Ázsia és Szíria területein őshonos. Igen lassan növekszik, és több száz évig terem. A bibliai időkben a szentjánoskenyérfa nedvét édesítésre, és ezt a lét megerjesztve szeszes italok készítésére használták. A hüvelytermés a régmúltban elsősorban a szegények eledele volt.

A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során.
Lapos, édeskés, feketés, húsos, cukros hüvelytermése csak a szárítás folyamán válik fogyasztásra alkalmassá. Az illatos húsban lencsényi, édeskés, húsbevonattal ellátott magok fejlődnek, melyek teljesen egyforma méretűek, ezért is használhatták mérőeszközként az ókorban. Egyezményes megállapodás szerint egy mag súlya éppen egy karát volt.

Megőrölt magja karob porként (carobpor), és a magjából készített kivonat szentjánoskenyérlisztként kerül forgalomba. A régi idők közkedvelt csemegéje sokat vesztett népszerűségéből, de igazi értékeit napjainkban kezdjük ismét felfedezni.

JELLEMZŐI
A mai ember a karobot már nem nyersen, hanem feldolgozott formában fogyasztja. A bio termesztésből származó karob feldolgozása során csak fizikai beavatkozás (aprítás, pörkölés, őrlés) történik, semmilyen kémiai adalékanyagot, segédanyagot vagy kezelést nem kap, ahogy a termesztés során sem alkalmaznak vegyszereket.

A karob állaga, színe, íze igen erősen hasonlít a kakaóéra, így annak helyettesítésére teljes mértékben alkalmas.



,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Sütőtök püré
  2013-12-28 17:44:52, szombat
 
  Főzelék
Hozzávalók: sütőtök, burgonya

A sütőtököt sütőben puhára sütjük. Közben a burgonyát apró kockákra vágjuk, és puhára pároljuk.
A sütőtök húsát a burgonyával és a főzőlével pürésítjük.
Gyorsabb megoldás, ha a sütőtököt a burgonyával együtt főzzük.
Ebben az esetben nem olyan édes a főzelék.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sárgarépa püré
  2013-12-28 17:43:16, szombat
 
  Ez egy főzelék a babának.

Hozzávalók a sárgarépapüréhez: zsenge sárgarépa, burgonya

A burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, és puhára pároljuk.
A zöldségeket a főzőlével együtt turmixoljuk főzelékké.
Lehet csicsókával is készíteni. A csicsóka azért jobb, mert pürésebb lesz tőle az étel.
Ráadásul édesebb is, így jobban kihozza a sárgarépa édes ízét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Almapüré
  2013-12-28 17:41:05, szombat
 
  Hozzávalók : alma, burgonya (vagy csicsóka)
Ez szintén desszert .

A burgonyát és az almát apró kockákra vágjuk, és külön edényben puhára pároljuk.
A zöldségeket a főzőlével együtt turmixoljuk főzelékké.
Ha csicsókával készül, édesebb és könnyebb lesz az almapüré.
Jó étvágyat kívánok !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Céklapüré babáknak recept
  2013-12-28 17:38:36, szombat
 
  Hozzávalók : cékla és csicsóka
Ez az étel főzelék.

A céklát és a csicsókát apró darabokra vágjuk, és annyi vízzel felöntjük, ami ellepi őket.
Puhára pároljuk, a végén kevés főzőlével együtt pürésítjük.
Lehet burgonyával is készíteni. A csicsóka azért jobb, mert pürésebb lesz tőle az étel.
Ráadásul a csicsóka édes, így nem kell külön édesítőszerrel ízesíteni a pürét.

Jó étvágyat kívánok a babáknak !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Almás finomságok őszibarackkal
  2013-12-28 17:35:16, szombat
 
  Hozzávalók ehhez az almás finomságokhoz, amit babáknak ajánlok: ½ rész alma, ½ rész őszibarack
desszert

Az almát almareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a feldarabolt, puha (vagy pépesített mirelit) őszibarackot, és krémesre pürésítjük.

Az unokámnak ez az almás finomság nagyon ízlett. Jó étvágyat kívánok ehhez a recepthez!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meggyes banán püré
  2013-12-28 17:32:09, szombat
 
  Hozzávalók: 8-10 szem kimagozott meggy, 1 banán, 1 ek rizspép
desszert (6 hónapos kortól)

A rizspépet kevés vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig párolódni hagyjuk. A végén turmixoljuk a hozzávalókat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 860
  • e Hét: 9505
  • e Hónap: 15877
  • e Év: 66668
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.