Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Mire jók a multivitaminok?
  2010-02-25 08:41:41, csütörtök
 
 
Ma már a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy mit és hogyan kellene ennie ahhoz, hogy helyesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzon, mégis napjaink rohanó életvitele és a mindennapossá vált stressz következtében leginkább a helyes táplálkozást hanyagoljuk el. Pedig teljesítőképességünkre és egészségünkre nagy hatással van étrendünk. Azonban tudjuk-e pontosan, hogyan? Jelentenek-e többletet a vitamin és ásványi anyag készítmények, és mik azok a hatóanyagok, amelyektől segítséget remélhetünk?

Testünk a táplálkozás során felvett fehérjékből, zsírokból valamint szénhidrátokból épül fel és fedezi a mindennapi működéséhez szükséges energiát. Ha hiányosan vagy egyoldalúan táplálkozunk, előbb-utóbb gondok. Ha nehezen megy a munka, gyorsan elfáradunk, gyakran megfázunk, az mind összefüggésbe hozható étrendünkkel.

Egy vagy több vitamin hiányában ugyanis az immunrendszer védekezőképessége gyengül, könnyebben kapunk el bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzéseket. A stressz vagy a rendszeres alkoholfogyasztás is társítható tápanyag-felvételi zavarokhoz, amelyek erősíthetik a meglévő tüneteket.

A vitaminoknak két fajtáját különböztetjük meg: a zsírban és a vízben oldódó vitaminokat. A zsírban oldódó vitaminok elsősorban a zsíros ételekben találhatók, mint például az állati zsiradékban (például a vajban), a zöldségolajokban, a tejtermékekben, a májban és az olajos halban. A zsírban oldódó vitaminok az A-, a D-, az E- és a K-vitamin.

A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem tudja tárolni, ezért sokkal gyakrabban kell pótolnunk őket. Ebbe a csoportba a B-vitaminok, a C-vitamin és a folsav tartoznak. A vízben oldódó vitaminok a gyümölcsökben, zöldségekben és a különböző magokban találhatók.

A vitaminok mellett a különböző ásványi anyagok és nyomelemek is létfontosságúak a szervezet számára. Ezek közül a kalcium, a foszfor, a fluor, a réz, a mangán, a cink, a kálium, a vas, a szelén és a magnézium a legfontosabbak. Közöttük azonban több olyan is van, amelyből a lakosság széles köre bizonyítottan hiányt szenved..

Bár ma már sokunknak pozitív irányban változtak meg táplálkozási szokásai, vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből mégsem jut elég a szervezetünkbe.

A megoldást a vitaminkészítmények szedése jelentheti. Különösen hatásos ebből a szempontból a Pharmaton Vital. A szer ginsengtartalma jótékony hatással van a szellemi teljesítményre, a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek pedig a fizikai kondíciót befolyásoló tényezőkre hatnak kedvezően úgy, hogy közben felesleges testsúlygyarapodástól sem kell tartanunk.

Forrás: Krisztina egypercese
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2010.01 2010. Február 2010.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 129 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1243
  • e Hét: 6107
  • e Hónap: 12348
  • e Év: 64614
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.