Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/16 oldal   Bejegyzések száma: 154 
A mák az egyik legegészségesebb táplálék!
  2014-08-30 17:10:13, szombat
 
  Elgondolkozták már azon, hogy vajon mitől fekete a mák? Tudtad, hogy a mák tartósítja a csontokat? Hogy a világ egyik legegészségesebb növénye? Hogy a néphit szerint gyógyította a vakon született csecsemőket? Hogy spirituális hatásaiért mindig is alkalmazták a boszorkányok és a varázslók? Sok egyéb érdekes és hasznos információt megtudhatsz a mákról.

A mák az egyik legrégibb egyéves növény. De milyen növényt is illetünk ezzel a névvel?

A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége. A mák virágzásakor a csészelevelek lehullnak. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található. Ezt ismerjük mi mákmagként.

Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak. Általában fagytűrők. A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik. Vannak olyan változatok, amelyeket kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki.

A kerti, étkezési mák fontos élelmiszernövény. Gubója alkaloidákat tartalmaz, ezért az ópiumgyártás alapanyaga.

A görögök és rómaiak gyakorta mézzel keverve fogyasztották a mákot. Indiában az előbbieken kívül méregként és ellenméregként is alkalmazzák.

Magyarországon a karácsonyi és a húsvéti ünnepi asztalokon foglal el előkelő helyet, de a mindennapi étkek között a mák sokféle variációival találkozhatunk: a mákos guba, a mákos tészta, a mákos bejgli, a mákos rétes, a mákos fagylalt, a mákos palacsinta és számos sütemény népszerű alkotóeleme. A forrázott máktöltelék mézzel vagy édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal ízesítve, mazsolával és gyümölcsökkel dúsítva, alkalmasint lekvárral kiegészítve isteni csemege készíthető belőle.

A mák szimbólumrendszere igen gazdag. Kínában az érzéki gyönyörrel állt kapcsolatban. Az asszíroknál a néphit az örömmel hozta összefüggésbe. A görögöknél az alváshoz és a túlvilághoz kapcsolódik. A mák a magja miatt a bőség egyik szimbólumának számított.

A fecskéről úgy tartották, hogy összegyűjti a mák nedveit és gyógyítja a vakon született csecsemők látását, illetve éppen ezért a fecskefűről úgy tartották, hogy a szembetegségekre jó.

Más megközelítésben mágikus ismérveket tulajdonítottak a máknak: a termékenységre ható és a ráolvasásoknál is hasznosítható energiái vannak. Azon pedig senki nem fog meglepődni, hogy a jövendőmondók is előszeretettel fogyasztották a mákot. (Nem a mák főzetére gondolok.) A boszorkányságban elsősorban füstölőszereket készítenek belőle.

Fontos megemlíteni, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer. A mák méltán szerepelhet az egészséges étrendben. A táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény. Tápanyagtartalma önmagáért beszél.

100 g mákra vetítve

Energiatartalma: 537 kcal
Fehérje: 20,5 g
Szénhidrát: 23,9 g
Zsír: 38,2 g zsír
Vitaminok: B1-, B2-, B3-, B6-vitamin
Ásványi anyagok: főként kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. (A nagy vasatomoktól nyeri a fekete színét.)
A mák mindig is gyógynövény volt. Fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is. A mákolaj pedig kifejezetten jó a csontritkulásra.

FORRÁS: BOLDOGNAPOT.HU
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
A gazdag férfi és a kisfiú
  2014-08-29 21:29:32, péntek
 
  A férfi magányosan élt, hatalmas házában senki sem várta este.

Amikor azt kérdezték, miért? Cinikus nevetéssel válaszolt : A nővel csak baj van, ráadásul olyan, mint a meztelen csiga: csupaszon jön, amikor meg megy, viszi a házat. A gyerekeket pedig nem szeretem. Amíg kicsik, büdösek és sokba kerülnek, amikor már nagyobbak, állandóan nyavalyognak... és ne mondd, hogy olyan aranyosak! Ez csak az ostobák közhelye! Az arcukra már óvodáskorukban rá van írva, hogy milyen ostoba és rosszindulatú felnőtt lesz belőlük...

Úgyhogy a férfi egyedül élt. Igazgatta a vállalatait, golfozott, sokat olvasott, és utazott, ám egyszer, amikor a város szegénynegyedén hajtott keresztül, defektet kapott.

Káromkodva szállt ki az autóból, ám miután telefonon segítséget hívott, elégedettsége visszatért ,mert örömmel töltötte el a tény, hogy minden problémát képes megoldani...

Ekkor vette észre a gyereket.

A kisfiú - aki még öt nyarat sem élt meg - egy kerítés vasrácsába kapaszkodott, és némán figyelte őt. Apró testét rongyok fedték, s noha a kéregetők jellegzetes kisugárzását árasztotta, nem szólt egyetlen árva szót sem...... ...... .......Csak nézett.

A férfi nem hatódott meg, ezer ilyet látott már - mi több, még csak el se fordult.

A legtöbb ember gyenge, hogy őszinte nyugalommal fogadja egy koldus közeledését, ám őt más fából faragták: rezzenéstelen arccal állta a rászegeződő tekintetet, mi több, még bele is merült a gyermeki szempárba...!

S akkor megszédült...

Erővel vágta mellbe valami, pedig a fiú pillantásából hiányzott minden emberi: pici lelke nem sugárzott haragot, dühöt, félelmet vagy örömöt, egyszerűen nem volt benne semmi.



A férfi nem bírta elfordítani a fejét, pedig a kölyök szembogara, mint két feneketlen üreg, a halál ürességével dermesztette szívét. Azok néznek így, akik a kelleténél többet láttak az élet mocskából. Egész nap ez a pillanat járt a fejében.

Hiába golfozott a ragyogó napsütésben, a semmi hűvöse vele maradt; hiába döntött magába nemesebbnél nemesebb borokat, szájában csak por és hamu íze fakadt. Nem tudott aludni, forgolódott a hatalmas ágyban, és a plafonra szerelt tükörben nem látott mást,csak egy halott szempárt...

Amikor másnap a kormány mögé ült, eleinte még győzködte magát, hogy nem érdekli a gyerek, és csak azért megy arra, mert úgy rövidebb, aztán egyszer csak lélekben vállat vont, és nem színészkedett tovább önmaga előtt...... ...... ...... ........ Igenis látni akarta...

A kisfiú pontosan ott állt...... ...... ...... ...... ...... ....... A férfi csak nézte a merev szempárt, a mozdulatlan testet.

Meg akarta szólítani a gyereket, de amikor ki akart szállni az autóból, elkezdett izzadni a tenyere. Ahogy az ajtó felé nyúlt, görcsbe rándult a gyomra-és elhajtott.

A felkelő nap újra a vasrács mellet érte. Még most se tudott megszólalni, de egy doboz tejet már a fiú kezébe tudott nyomni. Másnap egy fürt szőlőt hozott, harmadnap egy hatalmas szendvicset, negyednap pedig...

Amikor a férfi húsz esztendővel később haldoklott, halálos ágya mellet egyedül a fiú állt.

Nemcsak hogy jóvágású fiatalember lett belőle, de kivételes intelligenciájának hála, az élet dzsungelében is megállta a helyét. Együtt töltött éveik alatt igaz barátokká váltak, több szeretetet és figyelmességet adtak egymásnak, mint a legtöbb vér szerinti család.

A fiú szemében őszinte könnyek ragyogtak, ahogy fogta a férfi ráncos kezét.

Mindenét odaadta volna, hogy a sok jót meghálálhassa nevelőapjának, de a halállal szemben tehetetlen volt. Nem tudta megmenteni. Ebben a pillanatban a férfi kinyitotta a szemét, és halkan megszólalt.

- Ne gyötörd magad. A halál elől nincs menekvés, de most, a kapuban már látom, hogy ez nem elmúlás, hanem születés. Egy új kaland kezdete.

S tudod, azért szállhatok most fel az égbe, mert a VALÓDI haláltól te, - akkor ott, a kerítésnél - mentettél meg.



Forrás
Jóportál
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
Próbáljátok ki a kurkumát, a világ legtöbb gyógyhatásával re
  2014-08-29 12:52:30, péntek
 
  Próbáljátok ki a kurkumát, a világ legtöbb gyógyhatásával rendelkező fűszernövényét

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta ismeri. Élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatása van, az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is jó hatással van. Napjainkban az egyik legértékesebb fűszerként ismert, mivel a világon egyedülálló módon több mint 580 féle jótékony hatást gyakorol az egészségre.


Alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk. A gasztronómia mellett a vallási ceremóniák során is használták. Az Ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta. Az indiai sárkánynak is nevezett növényt ételízesítőként, ételszínező fűszerként és kozmetikumok összetevőjeként is használják. A curry fontos építőköve. Indonéziában levelébe csomagolják a sütésre váró húsokat, halféléket.

A népi orvoslás főleg emésztési panaszokra, májbetegségekre, fájdalomcsillapításra, vérhígításra, bőrpanaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Gyógyító hatása illóolajának köszönhető, amely turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt tartalmaz. Fő összetevője a kurkumin, ez adja a színét is. Ugyanakkor C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. .

További jótékony hatásai: véd a káros sugárzások okozta betegségektől, csökkenti a gyulladásokat, csökkenti a nehézfémek által okozott mérgezések mértékét, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását, az egyik legerősebb természetes antioxidáns, jótékony hatással van a májfunkciókra, rákmegelőző, segít az agy egészségének megőrzésében.

Így készítsünk kurkuma italt:

Természetes hozzávalók: fél csésze kockára vágott mangó vagy ananász, egy friss banán, egy evőkanál kókuszolaj, fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál fahéj, 2 szelet gyömbér, és adhatunk hozzá kókuszvizet is.

Elkészítési mód: tegyük az összetevőket egy turmixgépbe, majd az összeturmixolás után azonnal fogyasszuk el. Igyuk lassan az italt, szánjuk legalább fél órát az elfogyasztására. Ideális, ha hetente egy alkalommal, reggel, éhgyomorra isszuk, és aznap ne igyunk kávét és ne reggelizzünk. Terhesség esetén ne fogyasszuk, mivel fokozhatja a méh sima izomzatának összehúzódását. Az Ájurvéda szülés után a méhösszehúzódás elősegítésére ajánlja.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyon vigyázzunk milyen jelzővel illetjük gyerekeinket, tön
  2014-08-29 12:50:34, péntek
 
  Egy újonnan megjelent tanulmány megerősíti azt, amit a neurolingvisztikában jártas szakemberek már régóta hangoztatnak: ha a szülők, rokonok gyakran illetik negatív jelzőkkel kisgyermeküket, akkor nagyobb eséllyel válik olyan felnőtté a gyermek, amilyennek nevezték.

A Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói által írt tanulmány rámutatott arra, hogy azoknak a lányoknak, akiket 10 éves koruk előtt kövérnek neveztek szüleik, rokonaik, közeli barátaik, minden esélyük megvan arra, hogy felnőtt korban elhízzanak.

A kutatók évente megmérték a kísérletben résztvevő lányok magasságát és testsúlyát, és kiderült, hogy akiket kövér jelzőkkel illettek kisebb korukban, azok esetében 1,66-szor nagyobb az esélye, hogy 19 éves korukra kövérebbek legyenek. A. Janet Tomiyama, az UCLA pszichológus professzora sokkolónak nevezte az eredményeket.

Elmondta: a hatás akkor is működött, ha a testsúlyt, a jövedelmet, a fajt és a pubertáskort nem vették figyelembe az összehasonlítás során. Jeffrey Hunger, a tanulmány társszerzője hangsúlyozta, a negatív társítás arra ösztönözte a kislányokat, hogy öntudatlanul is magukra vegyék az elhízás stigmáját, és olyan magatartásformákat vegyenek fel, amelyet végül önbeteljesítőnek bizonyultak.

A negatív megbélyegzések, jelzők fizikai és a pszichológiai szinten egyaránt hatnak. Pszichológiai megbélyegzések pl. a következők: vesztes vagy, soha, semmit nem vagy képes megcsinálni, figyelmetlen vagy, nem tartod magad a szabályokhoz, igazi probléma vagy, soha nem sikerül semmi neked, stb. A gyerekek még nem rendelkeznek olyan mentális és érzelmi kapacitással, amellyel képesek lennének visszautasítani a negatív üzeneteket, ellenkezőleg, szivacsként szívnak magukba mindent, és alkalmazzák a kapott ismereteket.

Képzeljük el, hogy megszületünk, és halvány fogalmunk sincs arról, hogy kik vagyunk. Amikor növekedünk a szüleinktől függünk, ők gondoskodnak rólunk, és az ő feladatuk, hogy megtanítsák nekünk, kik is vagyunk. Ezért szüleinknek mindenek felett hiszünk, és amikor negatív üzeneteket kapunk, azokat is helyesként fogjuk fel. Amikor azt mondják nekünk, hogy vesztesek vagyunk, akként is fogunk viselkedni. Ha sok ilyen üzenetet kapunk folyamatosan, jó eséllyel egy önbizalom hiányos, szorongó és az életben a helyünket nem találó felnőtté fogunk válni.

Szerencsére sokan ezek közül a gyerekek közül tinédzser korban, vagy még korábban fellázadnak a megbélyegzések ellen. Annyira sérült a lelkük, az önbecsülésük, hogy készek megálljt parancsolni a folyamatnak. Akik elég erősnek bizonyulnak, azok 20-30 éves korukra képesek lesznek maguk mögött hagyni ezeket a sérüléseket és leküzdeni az ezekből fakadó hátrányokat. Teljes sikert akkor érnek el, ha nemcsak harcolnak ezekkel az üzenetekkel, hanem teljesen elfelejtik azokat. Ehhez arra van szükség, hogy tudatosítsák magukban az elszenvedett sérelmeket, elfogadják a helyzetet és megbocsássanak. Minden tőlük függ, hisz mindenki magát ismeri a legjobban.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Üzenetre várva
  2014-08-28 19:22:32, csütörtök
 
  A holdfény tágas udvarában a szivárvány minden színe felismerhető volt azon az éjszakán. Ezüstben fénylő sugarai világították be a kisszobát.
Az asszony szorosra fogta köntösét magán és az ablakhoz sétált, melynek mindkét szárnyát szélesre tárta s tekintetét az ég csillagos bársonyára szegezte egy jelre várt. Észre sem vette, hogy megnyíltak a karjai és mindkét tenyérét az ég felé emelve áldást remélve.
Az asztalon lévő gyertyatartóban félig égett csonkon a lángok táncuk feléhez értek. Gregorián halk zenéje simogatta meg a lelket, minden készen állt az üzenet fogadására. A becsukott pillák mögött szétnyílt a függöny a múltból egy részlet jelent meg az emlékek színpadán.

Vibráló csillagokkal teli nyári éjszakán kéz a kézben sétáltak a parkban, hol óriási tölgyfa lombsátor alatt kényelmes pad kínálta magát. A kavicsok csikorgását a cipők talpa alatt egyre tisztábban hallotta, talán azért, hogy az emlékkép élesebb legyen. Mindketten megérezték azok az órák sorsfordító eseményt hoznak az életükben. Ott azon az öreg, kopott padon ígértek egymásnak örök hűséget. Mintha szárnyuk nőtt volna pillekönnyű lebegéssel érkeztek meg a tervek mezejére, hol épültek nagy házat homokozóval és hintával a friss gyepen. Gyerekzsivaj és hangos kacagás töltötte be az udvar minden zugát, az óriási eperfa körül gyerekek játszadoztak.
Látták magukat hajukban őszülő csíkkal, az unokák között.
Ábrándjaik szekerét egy készülő vihar borította fel, oly hirtelen és váratlanul érkezett, észre sem vették annak jelét. Felhődunyhákat szaggatott a cikázó villám esőfüggöny szállt alá a nem is oly régen még csillagos égbolt sötétkék-bársonyán. Egy kapualjban húzták meg magukat szemben a Stefánián ott várták ki, míg a vihar elvonult.

Hajnalban ért haza nem tudott aludni alig várta a reggelt, hogy ismét találkozzanak és szőhessék tovább sorsuknak közös szövetét.
Szokottnál korábban ért az egyetem aulájába még alig voltak páran. Amint megpillantották hirtelen elfordultak tőle, nem értette mi történik körülötte. Egyszer csak megtört a csend és alig pár méterre tőle...
- Még élt, amikor a mentő megérkezett az a motoros részeg volt.
- Szólni kellene neki. - így szólt a másik.
Nagyot dobbant a szíve megérezte mindez neki címezték. Odarohant és kiabálta:
- Hol van? Látni akarom! - zokogta.
- Felköltözött a csillagokhoz... - szólt csendben egy csoporttársa.

Többre nem emlékezett. A klinikán tért magához az édesanyja ült az ágya mellett kezét a kezében tartva és beszélt. Az agya nem fogta fel a hallottakat.

Temetéskor hét ágra sütött a Nap, amikor a koporsót leeresztették, egy felhő suhant át felettük az égen, melyből pár percig hullottak az égi könnyek. Siratták a beteljesületlen reményeket, vágyakat és jövőt.

Évtizedek múltak a sorskereke sokat fordult az óta, még sem múlik el telehold, hogy gyertya lángja mellett ne várna egy jelre, üzenetre...

Lélek Sándorné 2014. augusztus 28.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Búrkifli
  2014-08-28 13:49:05, csütörtök
 
  Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (3 darabos összesen 400 g)

A töltelékhez:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 6 dkg darált dió
- csipet fahéj

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál tej
- 4 dkg darált dió

- porcukor

Elkészítés:
1. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük úgy, hogy a vége felé hozzáadjuk a cukrot. Óvatosan belevegyítjük a darált diót és a fahéjat.

2. A leveles tésztát egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk (kicsit alálisztezünk, hogy ne ragadjon le), majd 3 egyforma csíkra osztjuk/vágjuk. Minden csík alsó részére teszünk a töltelékből, majd feltekerjük és kifli alakúra formáljuk.

3. A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd megszórjuk a darált dióval, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12-24 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süssük) Sütés után néhány percig hagyjuk a tepsiben, majd amikor picit kihűlt, akkor késsel óvatosan levesszük a tepsiről. (forrón azért nem ajánlatos levenni a tepsiről, mert akkor még nagyon puha a tészta és könnyen eltörhetnek a kiflik)

4. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Gabrielle-konyhája
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Milyen egészségünkre káros hibákat követünk el a konyhában?
  2014-08-28 13:28:46, csütörtök
 
  A konyha a lakásunk egyik olyan fontos élettere, melyet nem árt egyfolytában szemmel tartanunk. Jó, hogyha pl. rendszeresen cseréljük a mosogatószivacsot, vagy többször kezet mosunk főzés közben. Nézzük, mit kell betartanunk, annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket.

Sokszor jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mint arra, hogy higiénikusan készítsük elő ételeinket. Sok olyan hiba létezik, melyet, ha elkövetünk, egészségünket kockáztatjuk.

okáig használjuk az olajat?

Milyen időközönként szoktuk kicserélni a húsok, krumpli sütéséhez használatos olajat? Sajnos a legtöbb ember akár több hónapig is képes ugyanazt az olajat felhasználni, hogy spóroljon vele. Az olaj újrafelhasználása az egyik legkárosabb dolog, amit az egészségünk ellen elkövethetünk. Az agyonégett olaj sok betegség okozója lehet, mint például a ráké, szívbetegségé. Jó, ha csak egyszer használjuk, mert az égés által toxikus anyagokat keletkeznek benne.

Mossuk meg a húst?

Mielőtt nekifognánk elkészíteni a húst, alaposan le szoktuk öblíteni vízzel. Egy nemrég készült tanulmány szerint nem feltétlenül kell lemosni a húst, hiszen így nagyban hozzájárulunk egy a húson levő baktérium terjesztéséhez. A campylobakter hasmenést, hasi fájdalmakat, lázat, rossz közérzetet okozhat. Míg a zöldséget alaposan meg kell mosni, a csirkét nem, ugyanis így a cseppek által a baktérium átterjed a konyha többi részére is. Ezáltal a fertőződés megtelepedik a vágófelületeken és edényeken is.

Kézmosás

Azt tudjuk, hogy evés előtt kezet kell mosni, de a háziasszonynak a főzés közben is nagyon sokszor kell kezet mosnia. Ne felejtsünk el kezet mosni mielőtt felvágnánk a húst, mikor megpucoltuk a hagymát és a zöldséget, és akkor is, amikor nekifogunk teríteni.

Húsolvasztás

Legtöbben kivesszük a fagyasztóból a húst, beletesszük egy tálba, és hagyjuk a konyhában, míg ki nem olvad. A húsnak azonban ez nem tesz jót, hiszen így elszaporodhatnak a baktériumok. Töltsünk jéghideg vizet a tálba, és úgy tegyük bele a húst. Amint kezd langyosodni, cseréljük újra hidegre. Ha a kiolvasztandó hússzeletek vékonyak vagy kisebb darabkákból áll, tehetjük langyosabb vízbe is.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Jelek a körmökön, amelyek nagyobb betegségekre utalhatnak
  2014-08-28 13:23:38, csütörtök
 
  Körmünk aspektusának megváltozása a szívproblémáktól kezdve a pajzsmirigy problémákon át az alultápláltságig számos betegséget előrejelezhet. A körmök a jelenlegi egészségi állapot mellett a múltunk traumáiról, betegségeiről is árulkodhat, ugyanakkor a személyiségről és a szexuális beállítottságról is nyújthat információkat.

Lássunk néhány olyan jelet, ami egészségügyi problémára utalhat:

Leválik a köröm a húsról: leggyakrabban sérülés vagy fertőzés következtében jelentkezik, ám pajzsmirigy fertőzés, gyógyszerérzékenység, pikkelysömör is állhat a háttérben.

Sárga köröm: sárgaságot jelezhet, ám azt is, hogy túlzásba vittük körömerősítő-kezeléseket. A köröm megköti a kémiai anyagokat, ezért látunk dohányzástól megsárgult körmöket. A sárga körmök ugyanakkor májbetegséget, diabéteszt, nyirokrendszeri zavarokat és krónikus bronchitist is jelezhetnek.

Kanálkörmök: a homorúan felkunkorodó körmök leginkább vas- és B12-vitamin hiányra utalnak, de a köröm elszarusodása is okozhatja. C-vitamin hiány miatt szintén felhasadhat, rojtosodhat a köröm. A tünetek ugyanakkor pszoriázisra, folsav-hiányra és fehérjeszegény táplálkozásra is utalhatnak.

olvasd el ezt is: Mit állapíthatnak meg az orvosok, ha a körmünkre néznek?

Domború körmök: főleg a vér oxigénellátásának problémáit jelezhetik elő, ami szívbetegségekhez vezethet, de gyulladásos bélbetegségre, szív- és érrendszeri betegségre, valamint májbetegségre is felhívhatja a figyelmet.

Tejüveg köröm, vagy Terry féle köröm: majdnem fehér, opálos színű a köröm. Ha ez idős korban képződik, krónikus májbetegségre utalhat. E mellett alultápláltságot, pangásos szívelégtelenséget, cukorbetegséget is jelenthet.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Botond
  2014-08-28 13:21:26, csütörtök
 
  Délutáni sziesztámat töltöttem, amikor megszólalt a telefonom. Rég nem látott fiatal barátom jelentkezett, mielőbbi halaszthatatlan találkozót kért.
Botondról tudni kell egy volt évfolyamtársam a barátnőm fia, kit nagyon szeretek és maminak szólít. Sok időt töltöttem Botonddal, mikor Évának és Gergőnek halaszthatatlan dolga akadt szívesen vigyáztam rá.
A fiú jó tanuló volt, így természetesen útja az egyetemre vezetett. Jogot tanult. Aránylag könnyen vette az akadályokat, sok barátja akadt jó modora miatt, mégis sokszor egyedül érezte magát. Szülei klasszikus családban nevelték. Nem voltak gazdagok, de olyan értékrendet kapott stafírungként, amelyet ma kevesen ismernek, még kevesebben fogadnak el a fiatalok között.
Kisiskolásként minden kislány tetszett neki, aki pörgős szoknyában járt és masnival, vagy színes csattal díszítette haját. Órákat tudott otthon beszélni róluk, felöltöztette őket a legszebb tulajdonságokkal. Nem változott ez a szép szokása kamaszként sem. Igen ám, csak hogy addigra eltűntek a szoknyácskák a szalagok, meg a színes csatok. Helyébe léptek a farmeros, nadrágos lányok, festékkel, szilikonnal, és óriási egóval feldíszítve magukat.

Botondnak már csak három barátja van. A fiúk egy része családot alapított többen már el is váltak az óta, mert rosszul választottak. A másik részük diszkók villogó fényeiben, fülsüketítő hangzavarában, és az alkohol, drog mámorában kerestek kikapcsolódást. Ők hárman sportrendezvényre, hangversenyre, színházba és moziba jártak. Maradtak csodabogarak. Múltak az évek. Kalandok jöttek, mentek, nem találtak párt maguknak. Így éldegélt a három jó barát. Vágytak ők tartós kapcsolatra, hogyne vágytak volna, de az igényeiket nem a mai világhoz mérték.
Érdekes eset történt. Erdélybe, lakodalomba voltak hivatalosak. Ment is a három legény. Soha olyan jól nem érezték magukat, mint a havasokban, a hegyek között valami megmagyarázhatatlan harmónia áradt szét bennük, a várakozás öröme, a megfoghatatlan boldogság reménye köszöntött ott rájuk. Tudták ők nagyon jól, hogy a különleges energia hatására boldogság hormon szabadul fel az agyban, ez meg sokszorozza az örömérzést, mégis csak az isteni energiára figyeltek.
Eljött a délután, megkezdődött a lakodalom. Mintha mesében lennének. Festetlen lányok a maguk szépségében, egyszerű, de szép ruhákban, testük természetességével jelentek meg a nagy napon. Nem voltak szilikon csodák, műszempillák, épített körmök, és szolárium barna dekoltázsok. Igazi hús-vér lányok, asszonyok voltak ők. Közvetlen, barátságos, őszinte, egyszerű emberek.

Halljatok csodát! Ilyen tényleg csak a mesében létezik! Mindhárom fiú hamar párjára lelt, egy-egy csinos székely lány személyében. Beszélgettek, táncoltak, amikor a lakodalom véget ért, elköszöntek egymástól és haza jöttek. Egész úton a lányokról beszélgettek. Jöttek, mentek a telefonok, emailek és maguk a fiúk is. Később a lányok is. Ennek már két éve. A fiatalok között a barátságból szerelem szövődött. Az egyik pár menyasszony és vőlegény, ki van tűzve a lakodalom.
Nemrég Viola, Botond párja jelentkezett főiskolára, hitoktató szeretne lenni. Sikerült a felvételije, így áttelepül, döntött.
Amikor Éváék megismerték a lányt, rögtön megszerették az egyszerű kedves teremtést, ők is döntöttek. Botond nagymamájától örökölt kis lakását átadják, hogy ne kelljen borsos albérletet fizetni. Az elmúlt héten találkoztak már a szülők is. Egyszerű csodálatos emberek, igazi székelyek. Eddig ismerem a történetüket.

Nagyon vártam az estét, nem tudtam elképzelni, mi ez a nagy titokzatosság, amit Botond négyszemközt és csak velem akar megosztani. Gyorsan elkészítettem négy almát sütésre, nagyon szereti, az egyik kedvence. Mire megérkezett, megtelt a lakás az alma és fahéj illatával. Az asztalon néhány vaníliás félhold társaságában ott gőzölgött a galagonya, fehér fagyöngy teakeverék. Ezt is nagyon szerette, nagymamájával ezt fogyasztották, a szív baja miatt, mézzel, citrommal ízesítve.
Botond, mint mindig, most is vidáman érkezett., az elmaradhatatlan rózsával. Ahogy ajtót nyitottam, felkapott megpörgetett, mindig így üdvözölt. Mondtam is neki, igaz, hogy töpörödöm, de kerekded is lettem, így jó lesz vigyázni, mert lassan nem bír megtartani. Nevetett egyet, majd letett az előszoba közepére.

Alig vártam, hogy elkezdje a mondandóját, ezért gyorsan az ebédlőbe vezettem, leültettem, és közöltem vele, hallgatom.
- Tudod, mami, két éve ismerem Violát. Mindenben hasonlóak vagyunk, egyformán gondolkodunk a világ dolgairól. Olyan érzésem van sokszor, hogy ő hamarabb kimondja azt, amit én gondolok. Mintha ő és én egyek lennénk. Egyre többször gondolkodom azon, tovább kellene már lépnünk. Azt is tudom, mindenki ezt várja tőlünk, de nem mondja senki, mert ti olyanok vagytok, hogy hagyjátok élni az életünket, a lélek szabadságával. Miért mondtam, hogy ti? Mert te is az életem része vagy, azért vagyok most itt. Tehát elmesélem, mi történt velem a minap.

Emlékszel még Juditra. Azt hiszem a szerelem fuvallata nála érintett meg. Akkor szakítottunk, amikor vettem két koncert jegyet. A megbeszélt időben pontosan érkeztem. Farmerben és pulóverben várt rám, útra készen. Néztem rá és az órámra, kértem, siessen öltözni, mert elkésünk. Öltözni? Kérdezte tőlem gúnyosan. Fel vagyok öltözve, mehetünk. Könyörögtem, tisztelje meg a művészt és vegyen fel egy normális ruhát, erre nem hogy felöltözni nem volt hajlandó, hanem magából vetkőzött ki, azt kiabálta, paprikajancsi báb vagyok, öltönyöstől, virágostól, mert vegyem tudomásul, rajtam és virágaimon röhögnek a barátnőivel, amikor én hazamegyek, ő lemegy hozzájuk, a Plázába. Azt hittem akkor ott, rögtön meghalok. Ott állt előttem a nő, akibe szerelmes vagyok, de nem ismerem. Nem gyűlöltem, magamat hibáztattam. Azt sem tudom, hogy jöttem el onnan.
Sokáig nem találkoztunk. Virágot az óta rajtatok kívül csak Viola kap tőlem, aki azonnal vázába teszi és az asztal közepére helyezi, néha még beszél is hozzájuk.

Szerdán összefutottam Judittal. Szemben jött velem messziről mosolygott, mikor közel ért hozzám, akkor ismertem fel a gúnyt a mosolyában.
- Na, mi van, láttalak a vastag lábú, szoknyás barátnőddel, nem kellene neki egy kis fogyókúra? - Kérdezte gúnyosan.
Rettentő nyugalom töltött el az ocsmányságokat hallva és válaszoltam neki.
- Judit, Te megint tévedsz, akivel láttál, nem a barátnőm, hanem a gyermekeim édesanyja. Remélem, te is hamarosan megtalálod a párodat. - megfordultam és ott hagytam.
Azóta egyfolytában az motoszkál a fejemben, hogy kimondtam azt, amit érzek. Most azt szeretném megkérdezni tőled, szerinted megérettem én arra, hogy apa legyek, mert erre vágyom. Elhallgatott a válaszomra várt. Tudta ő nagyon jól, hogy az érett férfiaknál jelenik meg a vágy a családalapításra, csak megerősítést várt.
- Akkor, mikor lesz a lánykérés, kérdeztem.
- A jövő héten, mikor itt lesznek Viola szülei, mondta mosolyogva, majd hozzátette, készülhetsz a lagzira mami.

Amikor elment a sorsvetítőjében végig pörgöttem az életét és reményteli, boldog jövőt álmodtam nekik.

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ratkó József: Apám
  2014-08-27 19:41:53, szerda
 
  Apám elitta mindenét,
feleségét, hat gyerekét,
tagsági könyvét, bútorát,
elitta halotti torát,
csöpp húgom elől a tejet,
fogunk közül a kenyeret,
s filléres, rossz játékaink
eladta és elitta mind,
és ételéből nem hagyott,
soha egy szíves falatot,
csak mustot adott eleget,
s amikor nyögtünk, nevetett,
röhögött, könnye is kijött
és csúfolt és úgy röhögött,
és aztán elment és ivott,
hazatántorgott, ordított,
anyámba rúgott. Mindenét
elitta, egész életét
elitta: szívét és agyát,
tenyerét, emberi szavát -
és végül semmi sem maradt
belőle. Elpusztult. Kihalt.
Arcomat, vonásaimat
az a vasgyúró indulat,
az az eszelős szenvedély
formálta, amely az övét,
s idétlenül se emberi
fásult, bomlott ösztönei
itt fortyognak még sejtjeim
földmeleg, forró mélyein -
de nem örököse, sem fia
nem akarok lenni soha!
Napjaim: emberi szemek,
óvjatok, melegítsetek! -
néptelen lelkű ne legyek -
mindig veletek, értetek
szóljak, tegyek: miattatok
legyek én ember. Adjatok
annyi erőt, annyi hitet,
hogy értelmesen s szabadon
szolgálhassak mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     2/16 oldal   Bejegyzések száma: 154 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 154 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 7000
  • e Hónap: 13372
  • e Év: 64163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.