Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Varrás nyári anyagokból
  2014-07-02 15:57:28, szerda
 
  Csíkok, virágminta vagy egy élénk szín jókedvről gondoskodik. Néhány ötlet, mi mindent lehet saját kezűleg varázsolni nyári anyagokból?
Függőágy
A lelkünket hintáztatni, fák alatt álmodozni - ezt a magunk varrta függőággyal könnyű megvalósítani. Amire szükségünk van hozzá: flíz, vidám csíkos nyári anyag, erős varrócérna, karikák, zsinór.
Szélfogó
Jól jön viharos időben. Különösen a tenger mellett közeleg olykor egy friss szellő. Ez ellen segít a saját készítésű szélfogó. Különböző anyagokat varrunk össze egy nagy egésszé, a nap enyhén átsüt a tarka anyagsávokon. Az anyag mindkét oldalába farudakat dugunk a bevarrt alagúton át, és a talajba rögzítjük.
Nyugágy-huzat
Egyszerűen feltenni a lábunkat és a nyugágyról álmodozva nézni a csillogó tengert: ez a nyaralás! És a nyugágy új anyaga nyári hangulatról gondoskodik. Egy régi vázra ráfeszítünk egy nyári hangulatú erős pamut anyagot.
Párna
A nyári parti valóban kedélyes és színes lesz sok párnával. Egy egyszerű strandtörülköző valódi oázissá válik a párnákkal. A régi párnákat beburkoljuk nyári anyagokból készült új ruhákkal. Kezdő varróknak is alkalmas feladat!
Lapszoknya
A lapszoknya pont a valódi kezdőknek való! Minden, amire szükségünk van hozzá, egy négyszögletes anyag és néhány szép szalag, amit a szoknya aljára varrunk. A mintás szalagok, amelyek színben összeillenek az anyaggal, később összetartják a szoknyát, és ezenkívül díszítik a szegélyt.
Világos napkalap
Néha meglehetősen erősen süt a nap: a fény és a napégés ellen segít a saját varrású kalap. Az anyagot az aktuális kedvenc színeink közül válasszuk. Ezenkívül szükség van hozzá flízre és bélésanyagra.
Kannamelegítő
Teaidő a szabadban - stílusos pillanatok a szabad ég alatt. A teáskannát védi és melegen tartja a saját készítésű erszény. Különösen kedélyes lesz, ha duplán béleljük. A fülnek és a kiöntőnek természetesen nyílást hagyunk.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Barátnőm emlékére -életkép-
  2014-07-02 15:31:14, szerda
 
  Furcsa találkozás volt a miénk. Mindketten tágas belvárosi lakásból költöztünk a parkra néző panelházba, pár hónap különbséggel. Lépcsőházi találkozásainkból hamar barátság szövődött. Jó pár évvel volt idősebb nálam. Rendkívül jó ízléssel áldotta meg a Teremtő, kalapjaival, bundáival kissé kirítt az átlagtól, ami elejében távol tartotta a ház lakóit tőle. Rendkívüli szerénysége, egyszerűsége azonban azonnal felismerhetővé vált, ha valaki beszélni kezdett vele. Első beszélgetésünk alkalmából már tudtuk, sok minden összefűz minket, és Isten ajándékának véltük a találkozást. Rengeteg időt töltöttünk együtt. Családi körülményeink -betegségem miatt- abban az időben távházasságra korlátozta a több évtizedes kapcsolatunkat. Férjem, aki nagyon kritikus a barátságaimmal szemben, hamar befogadta a kedves, vidám asszonyt. Sok közös programot terveztünk, tudtunk beszélgetni, sírni és nevetni. Színházért, kultúráért rajongásának határtalanságát bizonyítja, hogy egykori társa sokáig dolgozott a művészek, díszletek között. Kata munkaszerető, szorgalmas asszonyként, évekig egy kollégiumban dolgozott portásként, a nyugdíj mellett. A hallgatók nagyon szerették, értett a fiatalok nyelvén. Sokan látogatták. Volt egy néger fiú, amikor családjától visszaérkezett, Katát kereste, aki éppen betegeskedett. A fiú nem késlekedett, otthonában felkereste, és átadta távolról érkezett ajándékát. Mamának szólította, megható volt látni, milyen szeretettel szorongatta Kata lázas kezét.

Súlyos betegségének első tüneteit, átmeneti problémának véltük. Cukorbetegsége nagy fegyelmet és figyelmet követelt tőle. A baj akkor kezdődött, amikor emlékezete egyre gyakrabban cserbenhagyta, és elfelejtett enni az inzulin után. Jöttek a rosszullétek, eszméletvesztések, a vércukor szint tűréshatáron belüli esésével.

Anyósom súlyos betegsége következtében felszámoltuk a távházasságot, melyet a férjem nyugdíjazásáig terveztünk. Akkor még bíztunk benne, hogy hamarosan visszatérhetünk szülővárosunkba. Családi kötődésünk ma is oda köt bennünket, de az ingatlan piac áthúzta a tervünket. Nagykanizsai nagy házunkat lehetetlen eladni megfelelő áron. De, ha majd eljön az idő, ott térünk örök nyugovóra. A helyünk már készen áll a fogadásunkra.

Anyósom halála után gyakran jártunk haza, ilyenkor Kata kedvenc ételemmel várt, és késő éjszakáig szőttük a beszélgetés fonalát. Ott létem alatt együtt mentünk a Fogadalmi Templomba, ami számomra mindenkor elmaradhatatlan program. Barátnőm nem volt vallásos, még is velem jött. Később imakönyvet kért tőlem, és imádkozni kezdett. Minden évben egyszer, kétszer, elutazott hozzánk egy-két hétre Nagykanizsára. Jól érezte magát velünk. Utolsó útja során a kerti asztalnál még keresztrejtvényeket fejtett, akkor már egyre kevesebb sikerrel, pedig nem is oly régen rengeteg nyereményt zsebelt be a megfejtésekkel.

Váratlanul került olyan állapotba, hogy gyakran kitörlődtek az emlékek, majd egy idő után újra előjöttek. Gyermekei próbálták megoldani, hogy otthonába maradjon, de már nem lehetett. Az első időben felváltva elvitték magukhoz, de sehol nem érezte magát jól, annak ellenére, hogy szeretetből sem lehetett hiánya, még sem maradt. Saját maga kérte, helyezzék el egy szociális intézményben. Érezte betegsége terhének súlyát.

Abban az időben a férjem többször meglátogatta az otthonban, Ő járt gyakrabban haza. Első szegedi utam, nekem is hozzá vezetett. Nagyon fájt, amit láttam. Ottlétem alatt voltak tiszta pillanatai, percei, de már máshol járt. Évek teltek egyre romló állapotban, de szívósan kitartott. Élni akart. Utolsó látogatásom nagyon megviselt. Nem ismert meg. Azt hittem megszakad a szívem. Zokogva jöttem le a lépcsőn. Akkor láttam utoljára. Mindennapi imámban ma is belefoglalom, hiszen őszinte, tiszta barátságával ajándékozott meg.

Sokszor megbeszéltük, amelyikünk előre megy, megüzeni, milyen odaát az örök élet. Ez azért is volt fontos számára, mert érdeklődve hallgatta, a saját másik világi párperces élményemet.

Kata nem régen elment. Ígéretét megtartotta.

Mint fent említettem nagyon kifinomult ízlése nem tűrt semmilyen bizsut körülötte. Egyik városi rendezvényen a sátrak között bóklásztunk. A gyógyító kövek között turkáltunk. Egyszer csak egy oda nem illő dobozban megpillantott színes kövekkel kirakott kis szíveket.
- Nézd milyen szép! - suttogta.
Tenyerében egy kis bizsu szívecskét tartott zöld kővel. Nem kérdeztem meg a kő valódi e, hiszen a választ ilyen helyen úgyis tudja az ember. Az ára felöl, lehet valódi, de szintetikus is. Szinte elvarázsolva nézte a kis szívet. Megvettem neki. Azonnal viszonozni szerette volna az ajándékot, de elhárítottam.

*

Halála és a temetés közben megtörtént a csoda. Pakolásztam, egy nagytakarítás közben. Selejteztem a mosogató alatti kartondobozt. Találtam benne egy tengeri érdekes lyukas követ, amibe jól illett egy két toll. Olyan céllal tartottam meg, de még sem került rá sor. Sajnáltam kidobni. Behoztam a szobámba, és letettem a kis asztalra. Jöttem volna vissza, de a tenyeremben ott volt a kis szív, zöld kővel. Nem értettem, nem értem ma sem, hogy került hozzám, és milyen körülmények között. Egyetlen magyarázata lehetne, ha a tengeri kőre lett volna ragadva. De, hiszen ez is lehetetlen, a kő nem ,,járt" soha Szegeden. Amikor Katám itt volt, a kő még a birtokomban sem volt.

Kata hozta el, biztos vagyok benne, evvel üzent, ahogy megbeszéltük. Drága barátnőm hamvait elmosta a víz, lelke pedig már ott ragyog az örök fényben, és várja a boldog viszontlátást. Addig, itt van velem a kis bizsuszív kövében, arra a kis időre, ameddig kezembe veszem.

Nyugodj békében drága barátnőm, várj majd rám, ha elérkezik az óra!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Görögdinnye mint egészséges frissítő
  2014-07-02 10:53:05, szerda
 
  Már 4000 évvel ezelőtt az egyiptomiak is kóstolták a szaftos görögdinnyét. A dinnye ma is nagy népszerűségnek örvend, különösen nyáron. A magas víztartalom és a gyümölcsös íz a görögdinnyét egészséges frissítővé teszik - szinte kalória nélkül. Ezt a dinnyefajtát leginkább frissen és nyersen fogyasztják, de a finom görögdinnyés receptek, mint a puncs, turmix vagy gyümölcs sorbet, minden kerti partin nyerők.

Kalóriák és vitaminok
A görögdinnye elsősorban vizet tartalmaz - mégpedig mintegy 95%-ban. Ettől eltekintve a gyümölcsrostokban mégis sok A- és C-vitamin is rejlik. Ehhez jön még egy említésre méltó vastartalom, valamint csekély nátriumtartalom, ami a sok vízzel együtt a veséket átmossa és tisztítja. A görögdinnye alig tartalmaz kalóriát, csupán mintegy 24 kcal-t 100 grammonként. A dinnye magjait sem kell figyelmen kívül hagyni, mert vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírt és fehérjét tartalmaznak.

Vásárlási tippek
A görögdinnye többnyire csak a nyári hónapokban kapható. Mivel a vásárlásnál a vastag zöld héj miatt nem látható a gyümölcs érettsége, egy kis trükk segít: ha kopogtatásra a dinnye tompa, zengő hangot ad, a gyümölcs érett. Ha ellenben üregesen és fémesen hangzik, a dinnye még nem kész a fogyasztásra. Mivel a legtöbb ember nem tud egyszerre egy egész dinnyét megenni, és a gyümölcs a hűtőben néhány nap után rossz lesz, ajánlatos az árusnál fél dinnyét vásárolni.

Görögdinnyés receptek
A görögdinnye leggyakoribb fogyasztási módja, hogy szeletekre vágjuk. Az erőteljes, élénk színe miatt a dinnye népszerű eszköze az ételek dekorálásának is.

Nyári partikra alkalmas a következő dinnyepuncs recept.
Egy nagy görögdinnyének levágjuk a tetejét, mintha egy fedél lenne, és a gyümölcshúst eltávolítjuk, amíg csak a héja marad. Ez szolgál edényül a puncshoz. A gyümölcshúst feldaraboljuk. A kivájt dinnyehéjat megtöltjük egy üveg fehérborral és fél liter vodkával, és a dinnye húsát, valamint egy adag vegyes gyümölcsöt adunk hozzá. Végül visszarakjuk a tetejét, és a puncsot éjszakára a hűtőben hagyjuk állni. Tálalás előtt egy üveg lehűtött pezsgőt adunk hozzá.

Remek frissítő a forró napokon az alkoholmentes dinnyeturmix is. Ehhez 300 gramm kimagozott gyümölcshúst egy pohár joghurttal, 120 ml tejjel és 1 evőkanál porcukorral pürésítünk. Végül két gombóc vaníliafagylaltot adunk hozzá, és krémesre mixeljük. Két pohárba töltjük, mentalevélkékkel díszítjük és tálaljuk.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyári kilóolvasztó receptek
  2014-07-02 10:48:15, szerda
 
  A nyári hőségben előkerülnek a fürdőruhák és sokan plusz kilóik miatt aggódnak. Szerencsére néhány egyszerű ital elkészítésével felvehetjük a harcot a túlsúllyal szemben. Természetesen a testmozgás elengedhetetlen része minden testsúlycsökkentő programnak, de bizonyos ételek, italok segítenek a zsír égetésében és bontásában.

Citrusos dzsúsz
Nemcsak a kilók gyorsabb égetésében segítenek, hanem vitamintartalmuknál fogva egész szervezetünkre jótékony hatással vannak. A citrusfélékből készített dzsúsz remek kiegészítője lehet fogyókúrának, erős detoxikáló hatásuknak köszönhetően megszabadítanak a felgyülemlett méreganyagoktól.

Gyömbér, répa és alma keverékéből is készíthetünk italt, magas rosttartalmánál fogva segíti az emésztést és fontos antioxidánsokat juttat szervezetünkbe.
Körte és áfonyából is kiváló fogyást segítő gyümölcslevet készíthetünk, finom ízük mellett jótékonyan hatnak a szervezetben zajló egyéb folyamatokra is.

Ezeknek az italoknak nem csak abban van nagy szerepük, hogy fogyasztásuk természetes úton elősegítik a fogyást, hanem segítenek megkötni a káros szabadgyököket. Napi egy pohár dzsúsz azonban megóv minket az egészségre káros szabadgyökök hatása ellen.

Zöldség lé
Legjobb, ha keresztes virágú zöldségeket használunk fogyókúránkhoz, pl. karfiol, káposzta, kelkáposzta, brokkoli. Szintén segítenek a méregtelenítésben, összeturmixolhatjuk külön őket, de akár gyümölccsel is társíthatjuk. További előnye a zöldségek fogyasztásának, hogy szabályozza a hormonháztartást és védi azoktól a hatásoktól, amelyek zavart okozhatnának benne.

A keresztes virágú növények nagy szerepet játszanak a testsúly csökkentésében amiatt, hogy rendkívül gazdagok fitotápanyagban, amellyel csökkenthető a túlsúly. Fogyasztásuknak egyéb előnyei is vannak, hiszen csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, méregtelenítenek és lúgosítanak, szabályozzák a vér cukortartalmát.

Zöld tea
A zöld tea fogyasztása köztudottan segíti a fogyást, azonban számos más jótékony hatással is bír. Gyorsítja a zsírégetés folyamatát és tartalmaz minden olyan fontos antioxidánst, amire a szervezetnek szüksége van. Nem véletlen, hogy évszázadok óta használja az emberiség előnyös tulajdonságai miatt.

Fekete kávé
A kávéfogyasztás is elősegíti a test metabolizmusát, ezáltal több kalóriát égetünk el. Azonban arra figyelni kell, hogy cukorral és tejjel fogyasztva ez a hatás már jelentősen csökken. Egyébként sem tanácsos a kávéfogyasztást túlzásba vinni, de kis mértékben segíthet a szabadgyökök megkötésében, sőt redukálja a szív- és cukorbetegség kockázatát is.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 115 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 886
  • e Hét: 6576
  • e Hónap: 12948
  • e Év: 63739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.