Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Politika – és ami felette áll
  2022-06-22 22:00:41, szerda
 
 







POLITIKA ÉS AMI FELETTE ÁLL
Szerző: Stresszdoki


Hadd kezdjem jelen írásomat egy anekdotával.

Egyszer két tanítványnak nézeteltérése támadt egymással. Egyikük úgy döntött, hogy elmegy a mesterhez, és kikéri a véleményét. A mester figyelmesen végighallgatta tanítványát, aki a saját nézőpontjából elmondta a történetet, majd ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára: ,,Igazad van". Nem sokkal később a másik tanítvány is megjelent a mesternél, aki szintén elmondta az esetet, úgy, ahogyan ő élte meg azt. A mester őt is meghallgatta, majd neki is azt mondta: ,,Igazad van". A beszélgetéseknek szem- és fültanúja volt egy harmadik tanítvány, aki meglepetten fordult a bölcshöz: ,,Mester, de hiszen teljesen eltérő dolgokat mondtak, és te mindkettőnek igazat adtál. Hogy lehet ez? Hiszen ez teljesen észszerűtlen!" A mester kicsit elgondolkodott, majd így szólt: ,,Tulajdonképpen neked is igazad van".

Meggyőződésem, hogy az összes emberi konfliktust a ,,vagy-vagy" gondolkodás szüli. A dualitások világában élő ember úgy vélekedik, hogy ha valami mellett állást foglal, akkor óhatatlanul szembekerül annak az ellentétével, és így természetesen azokkal a személyekkel is, akik az ellenpólus mellett köteleződtek el. Az elme maga is duális természetű, működése kettősséget teremt. Magasabb fejlettségi szinten az ember képes és hajlandó is arra, hogy időnként nézőpontot váltson, hogy megvizsgálja az élet dolgait más, a sajátjától esetleg kissé idegen szempontból is. Ez a toleráns semlegesség a sikeres konfliktuskezelés alapja. Ugyanakkor még ebben az esetben is csak a nézőpontok váltogatásáról, és nem egységlátásról beszélhetünk: vagy ez van, vagy az, de a kettő nem létezhet egyszerre. Az emberi elme természeténél fogva nem képes elvonatkoztatni a dualitástól, ahhoz, hogy egységben lássuk a világ dolgait, a gondolkodás és véleményalkotás szintjéről fel kell emelkednünk a ráérzés és átélés szellemi dimenziójába.

A politika egyike a kettősségek nagy, globális játszótereinek. Kizárólag az elme szintjén értelmezhető, magasabb perspektívából szemlélve elveszíti értelmét és létjogosultságát. Rendkívül sokatmondó a jobb- és baloldali felosztás, és ha olykor beszélnek is politikai középről, az csupán a kettősségek közötti valamiféle átmenetet, de semmiképpen sem egységet jelent. Az elme szintjén csak fokozatbeli eltérésekről beszélhetünk, míg a valódi közép - az egység - minőségi különbséget képvisel.

Tanulságos megfigyelni, hogy a magyar politika mennyire megosztó évek óta, miközben minden polgár meg van győződve arról, hogy ő, és az általa támogatott párt akar jót a népnek. Hogyan lehetséges az, hogy ennyi jó szándékú ember folyton egymásnak ugrik? A jelenség pszichológiai magyarázata az, hogy a ,,vagy-vagy" gondolkodás szülte összeegyeztethetetlenséget hatalmasra lehet duzzasztani azzal, ha emocionális töltetet adunk neki - ennek következtében az ellenpólust képviselők már nemcsak másként gondolkodók, de ellenségek is lesznek. Ezt a (tömeg)lélektani törvényszerűséget jól ismerik, és céljaik szolgálatába állítják a politikusok. A manipuláció hatása alól egyre kevésbé tudja kivonni magát az átlagember. Aki manapság végigsétál Budapest utcáin, óriásplakátok rengetegében találja magát, a járókelő óhatatlanul részese lesz a politikai játszmáknak. Egy dologban mindenképpen nagyfokú hasonlóság van kormány és ellenzék között: a kettősségek kiélezésén dolgoznak azáltal, hogy saját céljaik elérése érdekében folyamatosan befolyásolják a népet.

Mit tehet a polgár, ha el kíván határolódni ezektől a játszmáktól, ha hadiállapotok helyett nyugalmat szeretne? Az nyilvánvaló, hogy ezt a vágyott nyugalmat a politika sohasem biztosíthatja, hiszen a polaritás világának részeként folyamatosan kettősséget teremt. Tévúton jár az, aki úgy gondolja, hogy a parlamenti választások eredményétől függ a nép jólléte. Sokkal inkább azon múlik, hogy a polgárok mekkora hányada teremti meg magában a belső békét, amelyet kisugározva, a környezetére is pozitív hatást gyakorolhat. A politika nem több, mint egymásnak feszülő érvek és elvek csatája, a boldogságot és a lelki nyugalmat azonban semmilyen érv vagy elv győzedelmeskedése sem adhatja meg. Ezek sokkal mélyebb és személyesebb emberi tapasztalások, egészen más dimenzióba tartoznak, ezért egyetlen politikai párt sem tudja biztosítani őket. Ne is reméljünk tőlük ilyet! Ne kívülről és másoktól várjuk, hogy rendbe tegyék az életünket, tegyük meg ezt mi magunk! Ezzel vállaljuk a felelősséget a saját életünkért. És ha ez sikerül, akkor egyéni szinten már teljesen lényegtelenné válik, hogy melyik párt van hatalmon, hogy melyik az uralkodó ideológia a társadalomban. Ekkor már az ember nem manipulálható többé, mert a politika felett áll, és olyan hatalmat szolgál, amely nem a kettősséget, hanem az egységet képviseli. Nagyon felszabadító érzés!


Link





 
 
0 komment , kategória:  Politika  
11 tipp a fűnyíráshoz
  2022-06-22 21:00:48, szerda
 
 







11 TIPP A FŰNYÍRÁSHOZ


A gyep helyes ápolása


Milyen gyepre vágyik a kertjében? Hagyományos angol gyepre, vagyis sűrű, zöld fűszőnyegre gyomok nélkül? Vagy inkább egy strapabíróbb játszórétet gyermekláncfűvel és százszorszéppel? Ez a két kedvelt gyeptípus kinézetében ugyan különbözik egymástól, de a gyepápolás és a fűnyírás tekintetében igen hasonló szabályok vonatkoznak rájuk. 11 igazán hasznos fűnyírási tippet gyűjtöttünk össze Önnek.








Hetente egyszer nyírjon füvet

A sűrű fűhöz rendszeresen nyírja azt. Heti egy fűnyírás ajánlott.

Ha rendszeresen nyírja a füvet, az különösen sűrű lesz. Heti egy vágás ajánlott.

A szép sűrű gyep érdekében rendszeresen nyírja a füvet. A nyírás következtében a tövek közelében ágaznak majd el a fűszálak. A rendszeres fűnyírás révén igen sűrű lesz a pázsitja.

Általában elég hetente egyszer nyírni. Májusban és júniusban igen gyorsan nő a fű, ezért ilyenkor adott esetben egy kicsit gyakrabban is nyírhatja.

A fűnyírás gyakorisága a fűmag fajtájától is függ. Egy kiváló minőségű fűmagból sarjadt gyep átlagosan kb. 2,5 cm-t nő hetente. Egy kedvező árú fűmagkeverék esetében ez az érték akár 3,6 cm, vagyis jóval több lehet. Minőségi fűmag vetése esetén tehát kevesebbet kell majd nyírnia a füvet.


Megfelelő késsel nyírja a füve

Angliában általában orsós fűnyíróval végzik a gyepápolást. A magyarországi kertészkedők azonban főként késes fűnyírót használnak. Az ilyen fűnyíróknál egy vízszintesen forgó kés végzi a munkát: A kés élei úgy vágják el a fűszálakat, mint egy sarló. Ezért a kés éleinek mindig nagyon élesnek kell lennie, hogy ne károsítsák a fűszálakat. A fűnyíró kését legalább évente egyszer éleztesse meg.

A kés éleinek állapotát fűnyírás közben ellenőrizheti: Ha a fűszálak vágási felületei rojtosak, akkor már elkoptak az élek, és meg kell élezni a kést.

Tipp: A megfelelő nyírás szempontjából a fűnyíró motor megfelelően nagy fordulatszáma is fontos: Minél gyorsabban forog a kés, annál szebb lesz a vágáskép.


A fűnyíráshoz ideális vágásmagasság

A normál gyepfelületeket 4 cm-es vágásmagasságra kell nyírni. Ez az érték egy irányérték, tehát ha 5 mm-rel magasabbra vagy alacsonyabbra nyírja a füvet, még nem károsítja a pázsitot.

Egyes fűnyíróknál fokozatokban van megadva a vágásmagasság, például 1-5. fokozat. Olvassa el a használati utasításban, hogy melyik fokozathoz mekkora vágásmagasság tartozik.

Tipp: Ha nincs kéznél a használati utasítást, akkor egy kisebb felület nyírása után közvetlenül is megmérheti a vágásmagasságot egy mérőszalag segítségével.


Az egyharmad-szabály szerinti fűnyírás

Ha túl sokat vág le a fűből, elcsúfítja a gyepét. Az általános szabály úgy szól, hogy mindig csak a fűszál harmadát nyírja le. Ha kb. a felét nyírja le, akkor levágja a vegetációs pontot is, és tovább fog tartani, mire újból kihajt a fűszál. Ennek következtében kikophat a pázsit, vagy szárazság idején könnyebben kiszáradhat. 4 cm-es vágásmagasság esetén tehát 6 cm-re szabad megnöveszteni a gyepet.


A helyes nyírás rézsűkön

Lejtős telkeken mindig a lejtőre merőlegesen nyírjon. Sokkal biztonságosabb ugyanis, ha a fűnyíróval egy magasságban van. Ha elesne, nem gurulhat Önre a fűnyíró, és nem is gurulhat el Öntől. Ezenkívül így elkerülheti a gyep sérüléseit a talaj esetleges egyenetlenségei miatt.


Ne nyírjon füvet esőben

Egy robotfűnyíró átveheti Öntől a fűnyírás feladatát, de adott esetben néhány helyen utómunkára lesz szükség.

Ne nyírjon füvet, ha nedves a fű. A fűnyíró ilyenkor nem tudja megfelelően levágni a fűszálakat. A levágott fű is összetapad, a fűnyíró kerekei pedig belesüllyednek a talajba.


Árnyék és kánikula esetén ritkábban nyírja a füvet

Bizonyos időjárás, évszakok és területek esetében célszerű vagy ritkábban nyírni a gyepet, vagy kissé magasabbra beállítani a vágásmagasságot. Ilyenek például az árnyékos területek. Ősszel, amikor már nem süt olyan erősen a nap, szintén nagyobb vágásmagassággal nyírja a füvet. Hagyja egy centiméterrel magasabbra nőni a füvet, hogy több az fényhez jusson.

Hőhullámok esetén is ajánlatos kicsit kevesebbet vágni a fűből, így a fűszálak több árnyékot adnak, és jobban megvédik a talajt a kiszáradástól.


Nyírás előtt ne lépjen a gyepre

Ügyeljen arra, hogy fűnyírás előtt ne tapossa le a füvet, mivel az csak sokára egyenesedik ki ismét. Ha letaposott füvet nyír, eltérő lehet a vágásmagasság . Ezért csak akkor lépjen a fűre, ha lenyírta.


Rég volt az utolsó nyírás?

A meglehetősen magasra nőtt gyepet hengeres fűnyíróval nyírnak.

Ha hosszabb ideig nem nyírt füvet, akkor fokozatosan vágja vissza a kívánt magasságra.

Nyaralás alatt vagy sok eső esetén előfordulhat, hogy magasabbra nő a fű az ideálisnál. Ilyenkor a legjobb, ha több részletben nyírja le a gyepet, hogy a vegetációs pont lejjebb kerüljön. Vagyis először nagy vágásmagassággal nyírjon, majd fokozatosan térjen vissza az egyharmad-szabályhoz.


Teljes vágásszélességgel nyírjon

Az egységes vágáskép érdekében mindig egy kerékszélességnyi átfedéssel nyírjon. Így kihasználhatja a fűnyíró teljes vágásszélességét, és gyorsabban fog végezni a munkával.


Óvatosan a gyepszegélynél

A gyepszegély sokszor az ágyások elválasztására szolgál. Ügyeljen arra, hogy a fűnyíró kerekei ne csússzanak bele az ágyásokba. Ilyen esetben a kés ugyanis belevághat a gyepszőnyegbe. A legjobb, ha kihagy egy vékony sávot, amit később egy szegélynyíróval nyír le.


Link


Gyep gondozása

Link



Frissítse fel pázsitját

Link



Tippek tavaszi gyephez

Link












 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 227 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 19279
  • e Hónap: 59100
  • e Év: 236975
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.