Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Mezei kakukkfű
  2013-09-01 14:19:03, vasárnap
 
  (Thymus serpyllum)

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van. Újabban vírusos betegségekre javasolják. A nők növényének is nevezik, mert vérzési rendellenességeket és görcsöket szüntet. Dioszkoridész, a híres görög orvos májbetegségekre, bélgörcsökre, agyi keringési panaszokra és vízhajtóként használta. Linné, a neves botanikus, akiknek a növények rendszertani besorolását köszönhetjük, migrénes fejfájását kúrálta vele. Ki tudja, hogyan fedezte fel a jeles botanikus, hogy a másnaposság tüneteit is enyhíti...

Éjszakai alvópárnában könnyíti álmunkat, megszünteti az alvási panaszokat. Depresszióra, fáradtságra tonizáló hatása miatt javallt. Étvágyjavító, puffadást szüntet, segíti az emésztést. Féreghajtásra is használják.

Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Kisgyermekek fürdővizében enyhíti a hasi görcsöket, erősíti az immunrendszert.

*Fűszernövényként húsokhoz, szószokba ajánlják. A legvégén adjuk az ételhez, különben elveszíti aromás illóolaját. Az illatszeripar parfümökbe és fogkrémekbe használja.

*Felhasználása gyógyteaként:

*Belsőleg:

- Köhögés, torokfájás, vérszegénység, májbetegség, depresszió esetén napi 3 csésze tea étkezés előtt.

- Emésztésre, puffadásra esetenként étkezés után 20 perccel egy csészével.

- Étvágyjavításra étkezés előtt egy félórával egy csészével.

- Keringési panaszokra úgyszintén napi 3 csészével étkezés előtt.

*Külsőleg:

- Szájüregi gyulladásra, torokfájásra gargarizálni, öblögetni kell a teájával, majd azt kiköpni.

- Gyerekkád fürdővizébe egy gézbe kötött adag (3 gramm vagy egy evőkanál) teát lógatunk a fürdés megkezdésekor. Nagyobb mennyiségű (felnőtt fürdőkád) vizébe 3 liter elkészített teát önthetünk. Hetente legfeljebb háromszor használjuk így. Felnőttek fürdővizében is jó hatást fejt ki, tágítja az ereket, nyugtat,

- Frissítő fürdő: mentával, rozmaringgal és levendulával egyenlő arányban keverve, 30 gramm keveréket használva 3 liter teát készítünk és a fürdővízbe öntjük.

*Felhasználása olajként:

- Egy maréknyi friss kakukkfű virágot egy liter olívaolajban 3 napig érlelünk a napon, leszűrjük. Idegfájdalmak, isiász esetén fájdalomcsillapításra használjuk külsőleg.

A vad kakukkfű, mint termesztett rokona, a kerti kakukkfű igen aromás, jellegzetes illatú, földön elterülő, 5-20 centiméterre növő, apró, kerek levelű növény. Kavicsos, sziklás talajokon, legelőkön, tisztásokon nő Európa nagy részén, Észak-Afrikában és Ázsiában egészen 3000 méter tengerszint feletti magasságig. A meszes talajt kedveli leginkább, ezért bőven terem a Bükk hegységben is. Halvány rózsaszínű, fehér vagy lilás virága júliustól októberig nyílik. A virág illata nagyban függ a termőhelytől: vagy a szurokfűére emlékeztető, vagy friss citromillatú, kámforos, még akár gombaszagú is lehet. Leveles hajtásait a virágzás elején, májustól júliusig szár nélkül gyűjtjük. Ha hajtásait a fás részek fölött vágják le, akkor egy évben többször is szedhető. Óvatosan szedjék, mert könnyen kifordul a gyökere.

A kakukkfűnek számos változata van. A kerti kakukkfű termesztett változat, illóolaj tartalma jóval magasabb, mint a vad kakukkfűé. A kettőt nem könnyű megkülönböztetni: a vad kakukkfű levelei nagyobbak, egyenesek. A kerti változat levelei felhajlók, fonákjuk fehéres és molyhos.

Latin neve (thymus) azt jelenti: bátorság, erő. Az egyiptomiak és az etruszkok a testek bebalzsamozásánál használták. A görögök a templomok oltárán égették, így tisztelegve az isteneknek. A szlávoknál szent növény volt, a Szentanya növénye, ukrán neve (mala materinka, anyácska) is erre utal.

Hatóanyagai illóolajok (timol, karvakrol), tannin, szaponin, kávésav, flavonoidok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Angyalok vitája
  2013-09-01 13:33:08, vasárnap
 
 

Két Őrangyal azt tapasztalja, hogy védenceik nagyon gyakran vitatkoznak, veszekednek egymással. Mivel Ők nem ismerik ezt a megnyilvánulási módot, feltételezik, hogy valamilyen nagyon paradicsomi állapotot kell okozzon, ha az emberek ilyen sokszor megismételik.
Ezért elhatározzák, hogy Ők is kipróbálják, így legalább tanulnak is valamit küldetésükből.

Megegyeznek, hogy az egyik a szoba egyik sarkába, a másik a másikba repül,
hívják egymást, de a válaszuk a - Nem! - lesz, ahogyan az emberek szokták minden vita kezdetén. El is helyezkednek a leírt módon, majd az egyik szólítja társát : - Kérlek szépen, repülj hozzám.
Mire a másik : - Jól van, máris jövök! - és ellenkezésre képtelenül odarepül hozzá.

- Úgy látszik, komoly próbák várnak ránk ennek a leckének a megtanulásával kapcsolatban!
- szól az első Őrangyal. - Most csináljuk fordítva, Te hívjál, én pedig válaszolok.

Újra a két szemben levő sarokban vannak, a második kéri az elsőt : - Idejönnél hozzám,
ha lehetséges?
Az nagy erőfeszítéssel, a szent cél érdekében kiprésel a száján egy alig hallható
- Nem, most nem tudok! - választ.
Erre a kérdező angyalka felszabadultan mondja : - Nem baj, akkor odamegyek én!
- és azonnal csatlakozik társához...
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Öregség
  2013-09-01 13:05:06, vasárnap
 
 

Az idő tovaszáll, emlékek szépülnek,
egykor csodás percek kincstárba kerülnek.
Nem mozdul a lábad, nem visz már előre,
nincsen cél, ami várna, nem kapsz már erőre.
Úgy hiszed, az élet ennyi volt, s már vége.
Már nem is fohászkodsz, s nem nézel az égre...
Várod, mint megváltást eljövő halálod,
zűrös világunkban helyed nem találod.
Pedig már van időd! Végtelen, mint tenger,
s tudnál teremteni bűvös értelemmel.
Nem látsz túl magadon, csak bajodat látod,
ezzel béleled ki megszürkült világod.
Eszedbe nem jutna: - változtatni kéne!
- Nem csak "trottyos" vagyok, vén apó, vagy néne.
Ne hagyd kialudni lelked tiszta fényét,
vedd újra kezedbe a világ teremtését.
Világot teremtett a jó "öreg" Isten.
Ne hagyd, hogy betegség, hiány leterítsen.
Te is gyermeke vagy, teremtésre képes!
Járulj hozzá te is az új teremtéshez.
Aranyosi Ervin
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Habkönnyű, GAZDAG, ÜDÍTŐ DESSZERT SÜTÉ
  2013-09-01 12:59:01, vasárnap
 
 
Hozzávalók:
50 dkg túró
2 db citrom reszelt héja és leve
5-7 szem hámozott őszibarack, apró darabokra vagdosva
5 dl OKÉ Habmester
2 habfixáló
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
cukor - ízlés szerint
5-6 vaníliás cukor
2 csomag piskótatallér
10 dkg étcsokoládé
kevés cappuccino-s, cukros, langyos tej - ebbe kell mártogatni a tallérokat, de nem szabad eláztatni

Elkészítése:
A túrót átnyomom, hozzáadom a citromok reszelt héját és levét, a vaníliás cukrokat, ízlés szerint (hogy a végén kellemesen savanykás - édes legyen) cukrot, jól összekeverem, majd a puha vajjal is jól kikeverem. Az őszibarackokat megmosom, majd egyenként beledarabolom a túrós krémbe, s mindig összekeverem a barackkal, hogy ne barnuljon - ezért adom hozzá egyenként. Az OKÉ Habmestert 2 habfixálóval kemény habbá verem, elektromos habverővel - ehhez nem kell cukor, mert ízesített, én mindig ezt a fajtát használom -, s a 2/3-ad részét a túrós krémhez adom, finoman elegyítem, összekeverem.
A piskótatallér felét - a cukros, cappuccino-s tejbe mártogatva - egy jénai, magasabb falú tálba (ennek hiányában tepsibe is rakhatjuk) lerakom, a túrós krém felét egyenletesen elkenem rajta, majd újra a mártogatott tallér, rá a krém másik fele.
A tetejére a felvert hab maradék egy harmadát kenem, de nem kell simára, olyan borzos legyen.
Végül: az étcsokoládét a legkisebb rózsán, tartalék lángon, először kevés tejjel felolvasztom, állandó kevergetés közben, majd annyi tejet adok még hozzá, hogy hígabb, csurgatható legyen a csoki, s a tetejére kis kanállal össze-vissza rácsurgatom, - ne fedje be egyenletesen!
Lefedve hűtőszekrénybe teszem, legalább fél napot, s ezután lehet tálalni - ki, milyen nagyságú kockákra, szeletekre vágja!
FIGYELEM: Nagyon gyorsan fogy!!!! Habkönnyű, gazdag, üdítő desszert sütés nélkül recept fotó
TIPP: Lehet babapiskótát használni a piskótatallér helyett! Lehet más gyümölcsöt is használni, télen befőttet, fagyasztott gyümölcsöt!
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ!
olcsó receptek
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Megfontolandó szavak az öregségről
  2013-09-01 11:59:42, vasárnap
 
 

Egy nap, egy fiatal barátnőm azt kérdezte tőlem, milyen érzés öregedni. Meghökkentem kérdésén, mert én sosem gondoltam arra, hogy én öreg lennék. Az ifjú hölgy, látván reakciómat, rögtön zavarba jött, de megmagyaráztam neki, hogy számomra ez egy érdekes kérdés, elgondolkodom rajta és majd később válaszolok neki.

Végül is úgy döntöttem, hogy az öregség egy ajándék.

Tulajdonképpen életemben most lehetek először az, aki mindig is szerettem volna lenni. . Persze, nem a testem! Időnként én is kétségbeesem a ráncaim, a táskás szemem, a megereszkedett fenekem miatt. És gyakran meghökkenek azon az öreg nőn, aki visszanéz rám a tükörből /aki pont úgy néz ki, mint az anyám/, de nem sokáig gyötrődöm ezek felett.

Sosem cserélném el az én nagyszerű életemet, a szerető családomat, az én csodálatos barátaimat a kevésbé ősz hajért vagy egy feszes hasért. Ahogy korosodtam, egyre kedvesebb lettem a magam számára és kevésbé kritikus magammal szemben. A saját barátommá váltam. Nem tolom le magam, ha több süteményt eszem a kelleténél, vagy nem vetem be az ágyat, vagy megveszem azt a virágtartót az erkélyre, amire semmi szükség nincs, de jól néz ki. Felhatalmazva érzem magam, hogy élvezkedjek, hogy rendetlen legyek, hogy extravagáns legyek.

Annyiszor megéltem, hogy legkedvesebb barátaim idő előtt elmennek; mielőtt még megérték volna azt a szabadságot, amit az öregség hoz magával.

Ki törődik azzal, hogy hajnali 4 -ig olvasok, vagy játszom a computeren?
Táncolhatok a régi muzsikára, ha úgy tartja a kedvem és sírhatok a régi szerelem emlékén.....és meg is teszem.
Sétálok a vízparton egy olyan fürdőruhában, amiben kidomborodnak a testrészeim, és önfeledten vetem bele magam a hullámokba, ha jól esik, és nem törődöm a motorcsónakokból rám vetett sajnálkozó pillantásokkal.
Ők is lesznek öregek.

Tudom, persze, azt is, hogy időnként feledékeny vagyok. És hát van is néha mit, elfelejteni az életből. De azért a legfontosabb dolgokra emlékszem.

Hát igen, életem során azért megtört néhányszor a szívem. Hogyne tört volna meg, amikor elveszítesz valakit, akit szerettél, amikor egy gyerek szenved, vagy elüti a cicádat egy autó? De a megtört szív az, ami erőt ad és megértést és részvétet kelt. Egy olyan szív, mely sosem szenvedett, érzéketlen maradt minden iránt, az sosem fog örömöt érezni a tökéletlenség felett.

Én nagyon boldog vagyok, hogy elég soká éltem ahhoz, hogy megőszülhessek, hogy a fiatalos nevetésem mély ráncokat mart az arcomra. Oly sokan vannak, akik soha nem nevettek és oly sokan, akik nem érték meg, hogy ősz hajszálaik legyenek.

Ahogy múlnak az évek, úgy egyre könnyebb pozitív lenni. Egyre kevesebbet kell törődni azzal, mit gondolnak mások. . Én nem teszek fel magamnak se kérdéseket. Ráadásul fenntartom magamnak a jogot, hogy ne legyen igazam.

Nos, válaszolva ifjú barátnőm kérdésére, elmondhatom, hogy nem bánom, hogy öregszem. Szabaddá tesz. Szeretem azt, akivé váltam. Nem akarok örökké élni, de amíg itt vagyok, nem fecsérlem olyanra az időmet, mint, hogy mi lett volna ha... vagy azon izgassam magam, mi lesz majd. És minden áldott nap eszem édességet /már ha kedvem van hozzá/

Mindig mosolyogj és a szívből fakadó igaz barátságokra nagyon vigyázz!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1459
  • e Hét: 7149
  • e Hónap: 13521
  • e Év: 64312
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.