Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/66 oldal   Bejegyzések száma: 652 
Túl sokat cipelsz .....
  2021-11-21 12:45:37, vasárnap
 
  Túl sokat cipelsz...
"A nyakam nagyon fájt.
Így hát abbahagytam a szűk ruhák viselését, kicseréltem a székemet.
Ortopédiai fűzőt vettem, jógáztam, pilatesre jártam, csontkovácshoz és mindenféle orvoshoz, de a fájdalom nem múlt.
Egy súly, egy teher, egy kellemetlenség, ami már aludni sem hagyott, néha még lélegezni is nehezemre esett....
- És? Mit csináltál?
- Egy bölcs asszony, akkor azt mondta nekem,
hogy azért van, mert sokáig túl sokat cipeltem.
- Honnan tudta ezt?
- Csak úgy hogy ránézett megfeszült és összenyomott testemre, csak úgy, hogy érezte a csupasz bőrömet az öreg és ráncos keze érintésével, és tudta...
- Mit mondott?
- Azt mondta: - Annyi nyomást cipeltél az évek során, annyi fájdalmat, neheztelést, hogy már számolni se tudodm hogy a sajátom vagy más világának súlyát cipeled ...
- És akkor kifújtam az összes levegőt, amit több mint két évtizede visszatartottam ....
- Elmondta neked, hogyan gyógyítsd meg magad?
- Megfogta a kezem a sajátjába tette, azokba az öreg hölgy tenyerekbe, majd elengedte a kezemet a vállamat, felemelte a fejem az államnál, és mögém állt. Az ajkai a fülemet érintették, és halkan azt súgta nekem:
"- Nem minden a te hibád...
Nem minden a te felelősséged...
Nem tudsz mindent te csinálni...
Nem tudsz mindent helyrehozni..
Nem kell mindent elfogadnod!"
- És akkor a szememből könnyek kezdtek kicsordulni, mint a törött üveg darabkák. Volt egy pillanat, amikor azt hittem, hogy véreset fogok sírni, a sok fájdalomtól, amit éreztem.
Lassan a vállaim visszatértek a helyükre,
a nyakam ellazult és újra felemelkedett, a hátam kiegyenesedett, ahogy már évek óta nem, és hallottam, hogy a csontjaim roppannak..
A világ súlya került le a vállamról, a múlt fájdalmainak súlya végre a földre szállt.
- Mondott még valamit?
- Tiszta szemei várakozóan nézett rám, és azt mondta:
"- Vannak fájdalmak, amelyek a szívben vannak terhelve, és azokat nem lehet könnyen eltávolítani. Tanuld meg elengedni a múltat, különben a végén még "megfojtod" a jövődet,
és azt is értsd meg, hogy a megbocsátás hiánya nem fáj senkinek jobban, mint annak, aki nem tud megbocsátani... "
(Bali)
Forrás : Fb Mélységből Magasságba csoport
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Kisállatainkért is égjen a gyertya
  2021-11-03 21:29:27, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az imáról
  2021-10-19 17:02:37, kedd
 
  Őseink még tudták, és alkalmazták is nap mint nap. Mi már nagyon el vagyunk távolodva a hittől, a bizalomtól, az imától, a reménykedéstől, és a spiritualitástól. Éljük hétköznapi életünk, rohanunk, dolgozunk, stresszelünk, és panaszkodunk. Próbáljunk ki egy kicsit befele fordulni, imádkozni és reménykedni. Vegyük észre, hogy életünk alakulásában mekkora szerepünk van, mert nem a külső dolgoktól, és a körülöttünk levő emberektől függ, hogy hogyan élünk.

1995-ben egy orvosi szaklapban felbukkanó cikk, mely szerint a betegeknek szinte receptként írták fel az imádkozást, igen nagy port kavart. Hogyan lehetne az imádság által meggyógyulni? Gyógyszerekre, kezelésekre, és nem imádságra van szükség-fejezték ki felháborodásukat a szkeptikusok! Viszont az ima gyógyító ereje bizonyítottan nagyon hatásos!

Az imádkozás során lelassulunk, befele figyelünk, csökken a vérnyomásunk, a pulzusunk, kiegyensúlyozottabbak, tudatosak leszünk. Mentálisan hatalmába kerít a béke állapota, feledésbe múlnak a félelmeink, szorongásaink. Egy kutatás során a legmeglepőbb eredmények a csoportos imádkozás során születtek. A San Francisco-i kórházba közel 400 szívbeteget utaltak be. Csoportokra osztották őket, az egyik csoportért hívő emberek imádkoztak, a másik csoportért pedig nem imádkozott senki. A kísérlet végén annál a csoportnál, akikért imádkoztak, lényeges javulás állt be.

Manapság Amerikában, és Európában számos úgynevezett imacsoport létezik, melyek kapcsolatba állnak a különféle egészségügyi intézményekkel is. Ezek az imádkozó emberek teljes szívvel, és lélekkel segítenek a betegségben szenvedő társaiknak, és sokszor igen nagy eredményeket érnek el.

Íme az ima: Jézus, Te hordoztad a mi betegségeinket, és magadra vetted a mi fájdalmainkat. Te viselted a büntetésüket - ezért vagyunk mi megmentve. A Te sebeid által gyógyulunk meg.
Teljes bizalommal kérünk Téged: moss tisztára minket a Te drága Véreddel, és szabadíts meg hibáinktól, bűneinktől, vétkeinktől!
A keresztség vize alatt, amely a Te megnyitott Szívedből állandóan árad életünkre, kérünk Téged, újítsd meg és növeld Beléd vetett hitünket.
Teljes bizalommal térdelünk Eléd és kérünk, hogy gyógyítsd meg a megtört szíveket és tedd a kezedet a fájó sebekre; szabadíts meg minden bűnös ragaszkodástól, az alkoholizmustól, a szexuális megkötözöttségektől, minden démoni rabságból; szabadíts meg attól, hogy értelmetlennek lássam az életet, szabadíts meg attól a kényszertől, hogy másokat kritizáljak, és rosszat mondjak róluk. Szabadíts meg a hatalomvágytól és a gőgtől, a féltékenységtől és a bizalmatlanságtól.
Bocsáss meg azoknak, akik engem félrevezettek, akik befolyására testileg és lelkileg károkat szenvedtem, akik káros szenvedélyekre tanítottak és hamis célokat mutattak. Szabadíts meg a befolyásuktól.
Tedd a kezedet fájó sebeimre, hogy azok meggyógyuljanak. Nálad minden lehet. Te vagy az én megmentőm. Általad újra rátalálok az életre, megismerem az élet gazdagságát. Bocsáss meg mindenkinek, ahogyan én is meg akarok bocsátani azoknak, akik engem megsebeztek.
Bocsáss meg szüleimnek és testvéreimnek, barátaimnak, házastársamnak, elöljáróimnak és kollégáimnak. Ők maguk sem tudták, mit cselekszenek. Bocsáss meg nekik és adj nekik békét.
Gyógyítsd meg, Úr Jézus Krisztus, beteg testemet. Értünk viselt töviskoronád és szenvedéseid által gyógyítsd meg az agy, a gerincvelő és az idegek minden betegségét. Tedd rám kezedet, és gyógyíts meg isteni fényeddel és gyógyító erőddel minden daganatot, amely bennem növekedik. Add, hogy sejtjeim újra egészségesen működjenek, ahogyan azt az Isten kezdetben megadta.
Érintsd meg szememet, hogy megkapja és megőrizze a jó látást. Tedd ujjadat a fülemre és nyisd meg, hogy halljak - mindenek előtt Téged halljalak. Érintsd meg a nyelvemet, hogy feloldozd, és a szám Téged dicsőíthessen. Kezed és lábad sebeiért, amelyeket értem viseltél, gyógyítsd meg végtagjaimat, az ízületek, az izmos, az inak, a csontok és az ínszalagok minden betegségét.

Csupán egy szót szólj, és béna tagjaim meggyógyulnak, és új erővel visznek engem.
Nyújtsd ki kezedet és érintsd meg bőröm beteg részeit. Tégy engem tisztává!
Ó, Jézusom, Te érettünk hagytad, hogy lándzsával megnyissák oldaladat, erre a sebedre kérlek, erősítsd meg szívemet, tisztítsd meg véremet, és gyógyítsd meg a beteg ereket.

Add, hogy az a víz, ami a Te oldaladból folyt ki, megújítson engem, és áldássá váljon számomra. Gyógyítsd meg a veséket, a hólyagot, a nemi szerveket, a mirigyeket és a hormonokat.
Gyógyítsd meg a gyomor és a bélrendszer, a máj és az epe betegségeit.
Neked Uram, epét kínáltak italul. Vedd el hát keserűségemet, és ajándékozz meg az Irántad való teljes bizalommal.
Ó, Jézusom, érettünk ecetet ittál, vedd el gyengeségemet és tölts el új erővel. Erősítsd meg immunrendszeremet és az ellenálló képességemet. Óvj meg minden fertőzéstől.
Ó, Jézusom, halálodra és feltámadásodra kérlek, ajándékozz meg a benned való új élettel. Gyógyítsd meg a légutakat és a tüdőmet, és töltsd el a Szentlélek leheletével, hogy szüntelenül dicsőíthesselek Téged.
Tanítványaiddal ezt üzented Keresztelő Szent Jánosnak: a vakok látnak, a sánták járnak, a leprások megtisztulnak, a halottak föltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az Evangéliumot.
Ezért kérlek Téged, tégy engem is jellé, hogy a világ higgyen, és Rád találjon és dicsőíthesse az Istent.
Ámen
(Ez a szinte csodás hatású gyógyító ima Ausztriából származik. )
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A manipulációról
  2021-10-19 16:57:22, kedd
 
  Tudni akarod, figyelnek-e téged? Ásíts!
Valószínűleg ismered a fura és kissé frusztráló helyzetet, amikor arra leszel figyelmes, hogy valaki - többnyire olyasvalaki, akit nem igazán ismersz - pont téged néz. Ha szeretnéd tudni, hogy valóban figyel-e, vagy csak épp rajtad tévedt a szeme, akkor ásíts egy jó nagyot, és figyeld meg, ő is így tesz-e! Az ásítás “ragadóssága" miatt, ha valóban te érdekled, elég valószínű, hogy önkéntelenül kitátja majd ő is a száját.

Nehéz átjutni egy tömegen? Nézz erősen!
Nem vicc, próbáld ki: ha például egy koncerten vagy bárhol máshol kellene keresztüljutnod egy embertömegen, nézd erősen a célpontot, ahol ki akarsz kötni! Meg fogsz lepődni, milyen simulékonyan állnak majd el az emberek az utadból.

Konfliktust enyhítenél? Egyél valamit!
Korábban bejárta az internetet az a videó, amin két metrón veszekedő ember közé egyszer csak beáll egy nassoló férfi, azok pedig, mintha semmi se történt volna, abbahagyják a vérfürdőt. Ez azért van, mert az evéssel ősidők óta a nyugalmat párosítjuk. A videón eszegető férfit el is nevezték “snackmannek", a jelenséget pedig “snackman-hatásnak".

Ha valaki idegesen ordibál veled, vagy csak hasonló szituációt látsz, amiben két ember egyre jobban felhúzza magát, próbáld ki, hogy higgadtan eszegetni kezdesz.

Bajod van vele? Sérteget? Ülj mellé!
Szinte kizárt, hogy ez lenne az 1. gondolatod, de mégis, próbáld ki! Ha például egy értekezletre tartasz, ahol valaki úgymond rendszeresen szít feszültséget, ülj közvetlenül mellé! Még inkább helyezkedj közel ahhoz, aki kifejezetten téged szokott bántani! Hihetetlen, de az agresszív személyek ilyen esetben gyakorlatilag elveszítik a bátorságot, hogy bántsák áldozatukat, míg ha nagyobb a fizikai távolság, akkor erőre kapnak.

Ha valaki sérteget, bunkón beszél hozzád, akkor még inkább játszd meg ezt: maradj nyugodt, és lépj közelebb hozzá, menj akár egészen közel. Ez a gesztus egyfajta bűntudatot vált ki a másikból a viselkedése miatt, és lejjebb csillapítja őt. (A többit pedig bízd a karmára. )

Kérnél valamit? Kezdd erős túlzással!
Okos kis módszer, amit az üzleti világban is sokszor alkalmaznak, hogy először sokkal többet kérj, mint amennyi valójában kell. Például, ha egy befolyásos ismerősöd segítségét kérnéd koncertjegyek beszerzésének formájában, amire a barátoddal ketten szeretnétek elmenni, akkor az ismerősödet először azzal keresd meg, hogy 5 jegyre lenne szükséged. Igen valószínű, hogy erre nemet mond. Ekkor folytasd azzal, hogy megkérdezed, nem tudna-e csak kettőt szerezni. Így valószínűbb, hogy azt már meg fogja oldani, de legalábbis mindent megtesz érte, ugyanis az elutasítás miatti bűntudat is dolgozik benne. Etikátlan módszer lenne? Nem, csak egy kis ravaszság és pszichológia-használat.

Nem megy a szemkontaktus? Csak a színt figyeld!
Neked is nehezen megy a szemkontaktus felvétele, amikor valaki újjal találkozol? Vesd be ezt az észrevétlen játékot: memorizáld a szeme színét, mintha életbevágóan fontos lenne, hogy később is emlékezz rá! (És végül is, ki tudja... lehet, hogy egyszer még az lesz. ) Ez elfeledteti veled a helyzet zavarba ejtő érzetét, viszont képes leszel szemkontaktust tartani. Persze ügyelj rá, hogy ne csináld túl feltűnő vagy ijesztő módon. Egyszerűen csak figyeld a partnered szemének árnyalatát, és légy természetes.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Öreg néne őzikéje
  2021-09-23 17:26:49, csütörtök
 
 Fazekas Anna - Öreg néne őzikéje
Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék,
tőle tudom ezt a mesét.

Őzgidácska, sete-suta,
rátévedt az országútra,
megbotlott egy kidőlt fába,
eltörött a gida lába.

Panaszosan sír szegényke,
arra ballag öreg néne.
Ölbe veszi, megsajnálja,
hazaviszi kis házába.

Ápolgatja, dédelgeti,
friss szénával megeteti,
forrásvízzel megitatja,
mintha volna édesanyja.

Cili cica, Bodri kutya
mellé búvik a zugolyba,
tanultak ők emberséget,
nem bántják a kis vendéget.

Gyorsan gyógyul gida lába,
elmehetne az őzbálba,
vidám táncot ellejthetne,
de nincs hozzá való kedve.

Barna szeme bús-szomorún
csüng a távol hegykoszorún.
Reggel bíbor napsugarak
játszanak a felhők alatt.
Esti szellő ködöt kerget,
dombok, lankák üzengetnek:
"Vár a sarjú, gyenge hajtás,
gyere haza, gida pajtás!"

Könnybe lábad az őz szeme,
hej, nagyon is visszamenne,
csak az anyja úgy ne várná,
csak a nénét ne sajnálná!
Éjjel-nappal visszavágyik,
hol selyem fű, puha pázsit,
tarka mező száz virága
őztestvérkét hazavárja.

Ahol mókus ugrabugrál,
kopácsol a tarka harkály,
vígan szól a kakukk hangja,
bábot cipel szorgos hangya.
Várja patak, várja szellő,
kék ég alján futó felhő,
harmatgyöngyös harangvirág,
vadárvácskák, kékek, lilák.

Öreg néne megsiratja,
vissza - dehogy - mégse tartja,
ki-ki lakjék hazájában,
őz erdőben, ember házban.
Kapuig is elkíséri,
visszatipeg öreg néni,
és integet, amíg látja:
"Élj boldogul, őzgidácska!"

Lassan lépdel, csendben ballag,
kattan ajtó, zörren ablak,
onnan lesi öreg néne,
kisgidája visszanéz-e.
Haszontalan állatkája,
egyre jobban szaporázza,
s olyan gyorsan, mint a villám,
fenn terem a mohos sziklán.
De a tetőn, hegygerincen
megfordul, hogy búcsút intsen:
"Ég áldjon, rét, kicsi csalit" -
s mint a szél, eliramodik.

Nyár elröppen, levél sárgul,
lepereg a vén bükkfárul,
hó borul már házra, rétre,
egyedül él öreg néne.
Újra kihajt fű, fa, virág,
nem felejti a kisgidát,
fordul a föld egyszer-kétszer,
zörgetnek a kerítésen.
Kitekint az ablakrésen:
ki kopogtat vajon éjjel?

Hold ragyogja be a falut,
kitárja a kicsi kaput.
Ölelésre lendül karja:
kis gidácska meg az anyja
álldogál ott; beereszti,
szíve dobban, megismeri:
őzmama lett a kisgida,
az meg ott a gida fia.

Eltörött a mellső lába,
elhozta hát a kórházba,
hogy szemével kérve kérje:
gyógyítsa meg öreg néne,
puha gyolcsba bugyolálja,
ne szepegjen fiacskája.
S köd előtte, köd utána,
belevész az éjszakába.

Gida lábát két kezébe
veszi lágyan öreg néne.
Meg is gyógyul egykettőre,
felbiceg a dombtetőre,
s mire tölgyről lehull a makk,
a kicsi bak hazaballag.
Mátraalji falu széle,

kapuban ül öreg néne,
nincs egyedül, mért is volna?
Ha fú, ha fagy, sok a dolga.
Körülötte gidák, őzek,
látogatni el-eljőnek,
télen-nyáron, évről évre,
fejük hajtják az ölébe.

Falu népe is szereti,
kedves szóval becézgeti
öreg nénét, és azóta
így nevezik: Őzanyóka.
Piros pipacs, szegfű, zsálya
virít háza ablakába,
nagy köcsögben, kis csuporban
szivárványszín száz csokor van.

Egyiket Gál Péter hozta,
másikat meg Kovács Julcsa,
harmadikat Horváth Erzsi,
úttörő lesz valamennyi.
Vadvirágnak dal a párja,
énekszótól zeng a háza,
oly vidám a gyereknóta,
nevet, sír is Őzanyóka.

Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék
mese őrzi aranyszívét.
Gidára vár sós kenyérke,
kalácscipó aprónépre;
egyszer te is légy vendége,
itt a vége, fuss el véle!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Lecke a vadludaktól
  2021-09-19 12:08:25, vasárnap
 
 Mint minden állati viselkedésben, Istennek itt is jó oka volt arra, hogy ezzel az ösztönnel ajándékozza meg a ludakat. Amikor egy-egy madársuhint egyet a szárnyával, felhajtóerőt képez az őt követő madár számára. Egy V alakban, az egész csapat legkevesebb 71%-kal hosszabb utat tud megtenni, mintha az egyes madarak egyedül repülnének. Amikor egy lúd kiesik a V alakból, hirtelen úgy érzi, mintha mázsás súly húzná lefelé... és gyorsan visszatér a csapathoz.

Csakúgy, mint a ludak, azok az emberek, akik azonos irányba tartanak és közösséget alkotnak, gyorsabban jutnak el céljukhoz, mint azok, akik teljesen egyedül próbálják meg azt.

Amikor egy lúd elfárad, hátra repül, és egy másik foglalja el a helyét a V csúcsán. Ha az embereknek lenne annyi józan eszük, mint a ludaknak, rájönnének, hogy a sikerük egyértelműen a közös munkájukon múlik, felváltva vállalva a munka nehezét és osztozva a vezetés terhein.

A hátul repülő ludak hangos gágogással bátorítják az elsőket a sebesség növelésére. Fontos, hogy a mi hátulról jövő ,,gágogásunk" bátorító legyen az előttünk haladóknak. Különben csak gágogás marad.

Amikor egy lúd megbetegszik, két másik lúd is lemarad vele a V alakzatból, és követi, hogy védelmet nyújthassanak számára. Addig maradnak vele, amíg erőre kap és újra repülni tud, vagy amíg meghal.

Akkor útra kelnek, hogy beérjék saját alakzatukat, vagy csatlakozzanak egy másikhoz.

Bárcsak mi is ennyire önfeláldozók lennénk, hogy érdemesek lehessünk ilyen barátokra, akik a szükségben mellettünk állnak.

Nem kell tudósnak lennünk ahhoz, hogy tanuljunk Isten csodálatos teremtményeitől, csak meg kell állnunk és figyelnünk elég hosszasan, hogy Isten felfedje előttünk csodáit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A szorongás leküzdése egyszerű módszerekkel
  2021-09-08 21:35:26, szerda
 
  A szorongás leküzdése egyszerű módszerekkel - gyógynövények, koffein kerülése, nyugodt légzés

A modern élet része a szorongás. Egyre több ember küzd ezzel a problémával és ezen még az sem segít, ami az utóbbi másfél évben a koronavírus kapcsán az emberiséggel történik. A szorongást nagyon sokan megtapasztaljuk. Sok helyzetben felerősödhet a szorongásunk, de vannak napok, amikor nagyon jól meg tudunk küzdeni ezzel a problémával.

Megkülönböztetünk fizikai és érzelmi szorongást, mindkettő nagyon kellemtelen. A szorongás tünetei mindkét esetben ugyanazok vagy nagyon hasonlóak. A tünetek közé sorolhatjuk a megnövekedett pulzusszámot, amely hatására az egyén képtelen tisztán és józanul gondolkodni. De ide tartozik még a heves szívdobogás, a hőhullámok, az izzadás, a bőr nyirkos érzete, a gyors, szapora légzés, a gyakori gyomor- és bélrendszeri panaszok.

A szorongás érzelmi tünetei is sokrétűek lehetnek, akár a túlzott aggodalom, a pánik, a félelem, a bűntudat érzése, a rögeszmés gondolkodás és viselkedés, illetve a feszültség megjelenése.

A szorongást természetes módszerekkel is kezelhetjük. Vannak olyan gyógynövények, amelyek alkalmasak a feszültség csökkentésére. Az egyik ilyen a passion flower, amely mérsékeli a nyugtalanság érzését és a gyomoridegességet, miközben növeli a neurotranszmitterek számát. Ezzel lenyugtathatja az elmét és tompítja a feszültséget és az ingerlékenységet.

A kamillából egy koffeinmentes teát készíthetünk, amely segít ellazulni, relaxálni és ez különösen fontos a szorongásos betegeknél. A komló bizonyos vegyületei is nyugtató hatással rendelkeznek, amelyek csökkentik a depresszió és a szorongás tüneteit.

A levendula az egyik legnépszerűbb aromaterápiás gyógynövény, amely pozitívan hat az általános hangulatra, javítja az alvás minőségét és csökkenti a szorongást.

A citromfű szintén alkalmazható szorongás, depresszió és hangulati zavarok esetén. Az orbáncfű is verhetetlen a hangulati zavarok kezelésében és egy természetes lehetőség a depresszió és a szorongás csökkentésére.

A gyógynövényeken kívül természetes stratégiákat is alkalmazhatunk. A rendszeres testmozgás bizonyítottan javítja a hangulatot és csökkenti a stressz szintjét, de az egészséges ételek is hozzájárulnak a szorongás mérsékléséhez. A finomított és cukros ételek kerülése egyensúlyba hozza a vércukorszintet és csökkenti a hangulati zavarok kialakulásának esélyét.

Az olyan stimuláns, mint a koffein súlyosbíthatja a szorongásos tüneteket. Ha valaki gyakran szorong, akkor próbáljon lassabban, mélyebben lélegezni, mivel ez segíti a nyugodt állapotba való visszatérést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A mérgező szülő tizenhat jellemzője
  2021-09-01 13:07:15, szerda
 
  Az ember attól nem válik szülővé, hogy megszületik az első gyermeke. A szülővé válás hosszú folyamat, amely lépésről lépésre megy végbe, és legalább annyira szól a mi fejlődésünkről, mint a gyermekünkéről.

Amiről ez a cikk szól, arról az emberek nem beszélnek eleget, mivel sokan ízléstelennek tartják, hogy rosszat mondjanak a saját szüleikről. A szülőket valahogy annyira tiszteljük, hogy csak olyan elcsépelt közhelyekben merünk beszélni róluk, hogy "minden szülő csak a legjobbat akarja a gyerekének" vagy hogy "ők mindent megtettek, amit tudtak".

És sok esetben a szülő tényleg mindent megtesz, amit tud, és valóban csak a legjobbat akarja a gyermekének, de ez nem elég, hogy megóvja őt, vagy megadja neki azt a fajta gondoskodást, amire mentálisan és érzelmileg szüksége van. És sajnos sok szülő úgy vesz fel mérgező szokásokat a gyereknevelés során, hogy ennek még csak nincs is tudatában.

Az alábbi lista a mérgező szülői tulajdonságokról persze ugyanúgy nem teljes, ahogy más hasonló listák sem azok, és persze kevés olyan szülő van, akire ez mind együtt jellemző lenne. Mégis beszélni kell róluk, mert a tét iszonyúan nagy. A mérgező szülő gyermekei ugyanis szenvednek - sokszor még felnőtt korukban is. Az ilyen szülők a gyermekük életét minden szempontból rombolják. Ráadásul ők azok, akik aztán felnőttként is sokszor mérgező partnert választanak maguknak, vagy ők maguk válnak mérgező partnerekké (vagy szülőkké). Sokan életük végéig önértékelési problémákkal és mentális zavarokkal küzdenek, mások meg úgy érzik, hogy egyszerűen nem képesek teljes életet élni.

És míg egy mérgező baráttól, partnertől vagy főnöktől meg lehet szabadulni - bár sokszor ez sem könnyű -, egy mérgező szülő vagy nevelő szorításából sokkal nehezebb.

1. Elvárják a gyerekeiktől, hogy mindenről úgy gondolkodjanak, mint ők.
Vannak szülők, akik egyszerűen nem engedik, hogy a gyerekeik másképp gondolkodjanak, mint ők, vagy más véleményük legyen dolgokról, mint nekik. Ha az ilyen szülővel nem ért egyet a gyereke, akkor akaratosnak, lázadónak, ostobának nevezi, vagy ennél is rosszabb jelzőkkel illeti.

Ez különösen gyakori, ha hitkérdésekről van szó. Olyan is van, hogy ha a gyerek nem pont abban hisz, amiben a szülő, akkor a szülő komoly büntetéssel - pokollal vagy fizikai megtorlással - fenyegeti. Az ilyen szülő általában semmiféle kérdést nem tűr a gyerekétől, hiszen már maga a kérdés is azt bizonyítja, hogy nem abban hisz, amiben a szülő szerint hinnie kellene.

A vallásos mérgező szülő sokszor "megszállottnak" nevezi a gyerekét, vagy egyszerűen rásüti a bélyeget, hogy "bolond".

Összességében ez a szülő azért mérgező, mert nem tűri, hogy a gyermekének önálló gondolatai legyenek, elvárja tőle, hogy a szavát szentírásnak tekintse, és ne gondolkodó emberi lényként, hanem katonaként vagy robotként viselkedjen.

2. Nem tekintik a gyerekeiket autonóm lényeknek
Sok mérgező szülő a gyerekét pusztán a saját meghosszabbításának tekinti, vagy annál alig többnek. Lehet, hogy kifejezetten retteg a naptól, mikor már több autonómiája lesz, és próbálja megakadályozni, hogy a gyerek önálló emberi lényként korlátok nélkül kifejezhesse a gondolatait és érzéseit.

Az ilyen szülő szerint "a gyereket figyelni kell, nem meghallgatni". Az olyan életkori sajátosságokat, mint a hiszti, a rosszkedv, a nyafogás vagy a sírás, nem szeretettel és megértéssel kezeli, mert nem érdekli, hogy miért viselkedik így a gyerek. Egyetlen dolog érdekli, hogy leállítsa a nemkívánatosnak tartott viselkedést.

Ironikus módon az ilyen szülő a saját intenzív érzéseinek viszont hajlamos gondolkodás nélkül átengedi magát. Ha dühös vagy szomorú, akkor mindjárt rohamot kap, vagy gondoskodik róla, hogy más kapjon rohamot. Az efféle szülő úgy gondolja, hogy a nevelés akkor sikeres, ha a gyerek szót fogad, soha nem tesz tönkre semmit, és nem zavarja őt semmiben.

Az ilyen típusú szülő általában csak a saját szempontjából képes látni a világot, hogy a gyereke hogy érez, az nem érdekli.

3. Tagadják, hogy a gyereknek is joga van a privátszférához
Sok szülő nem képes elég szabadságot adni a kamaszodó vagy kamasz gyerekének, beleolvas a naplójába, vagy kutat a hátizsákjában, hogy kikémlelje a titkait.

Ha a gyerek próbál lazítani a korlátokon, vagy szeretne valamit egyedül csinálni, akkor mindjárt gyanakodni kezd. Az ilyen szülő többnyire azzal indokolja a gyerek szükségleteinek figyelmen kívül hagyását, hogy ez az ő háza, ahol ő diktálja a szabályokat. Azzal érvel, hogy a gyereknek csak akkor van szüksége magányra, ha valami rosszban sántikál.

A mérgező szülő nagyon nehezen képes elfogadni a gyereke érzelmi szükségleteit, és hajlamos mindig a legrosszabbat feltételezni róla.

4. Dühből vagy félelemből fegyelmeznek
Egy szülőtől elvárható lenne, hogy ha a gyerekét fegyelmezi, akkor azt szeretetből tegye. A fegyelmezés célja a nevelésben csak az lehet, hogy a gyerek jobban eligazodjon a világban és felelősségteljesebben tudja élni az életét.

Ám a mérgező szülő nem ezt tartja szem előtt. Ő a saját érzelmei szerint ösztönből fegyelmez, és hajlamos "csírájában elfojtani" mindent, ami nem tetszik neki, ahelyett, hogy próbálna a dolgok mögé nézni, vagy megérteni, hogy mi megy éppen végbe a gyerekben.

A toxikus szülő dühös, ideges, csalódott, zavarodott, vagy akár pánikba is esik, ha a gyereke "rosszul" viselkedik. És ahelyett, hogy próbálná megérteni a mozgatórugóit, vagy hogy mi ez az egész valójában, mindjárt kiborul.

A mérgező szülő üt, szid, gúnyol - ezek a módszerei a "fegyelmezésre". A gyerek pedig fél tőle, haragszik rá vagy önmagát érzi értéktelennek. De a mérgező szülő ezt nem érti, és nem is törődik vele.

Ez a típus gyakran még azzal is gyötri a gyerekét, hogy "bőgő masinának", vagy "túlérzékenynek" nevezi.

5. Sokszor szigorúbban ítélik meg a saját gyereküket, mint más gyerekeket
Biztos van önök közt olyan, akitől gyerekkorában folyton azt kérdezte valamelyik szülője, hogy miért nem tud olyan lenni, mint Józsi vagy Peti a szomszédból. És talán azzal is szembesült, hogy az apjának vagy az anyjának mindig minden osztálytársáról van egy-két jó szava, viszont ha önről van szó, akkor folyton panaszkodik, de sosem ad konkrét, hasznos tanácsot, hogy min kellene változtatnia.

Az embernek néha az az érzése, hogy vannak szülők, akik kényszert éreznek rá, hogy lerombolják a saját művüket. Sokan nyilván nem is tudják, hogy ezt miért teszik, és még valószínűbb, hogy nincsenek is tisztában vele, hogy mit tesznek.

De hát a mérgező szülőkre általában sem jellemző az önreflexióra vagy az önfejlesztésre való hajlam. Ők általában mindig mindenért másokat hibáztatnak, és "a másokba" sajnos a saját gyerekeik is beletartoznak.

6. Vagy azt várják a gyerekeiktől, hogy az ő nyomdokaikba lépjenek, vagy azt, hogy az ő megvalósulatlan álmaikat valósítsák meg

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy sok egészséges szülő is egy kicsit a saját gyerekében él. A születésnapi partik és a nyaralások jó példái ennek. Sokan szeretnék, hogy a gyereküknek szebb gyerekkoruk legyen, mint amilyen nekik volt, és nem gondolom, hogy ez önmagában rossz lenne vagy káros.

A probléma ott kezdődik, mikor a szülő nem tud határokat szabni magának, viszont kezd rájönni, hogy a gyermeke egy tőle sok mindenben különböző, autonóm személyiség. Aki nem azért van a világon, hogy neki szolgáljon.

A mérgező szülők gyakran azt várják a gyerekeiktől, hogy az ő megvalósulatlan álmaikat valósítsák meg, vagy olyan döntéseket hozzanak, amivel nekik örömet szereznek. Azzal viszont nem igazán törődnek, hogy a gyerekeik mit akarnak, vagy hogy éreznek.

Előfordul, hogy valamilyen konkrét karrier felé lökdösik őt, vagy elvárják tőle, hogy házasodjon meg és legyenek gyerekei - mert ezek olyan dolgok, amiket ők akarnának a gyerekük helyében, vagy mert itt és most nekik szülőként vagy nagyszülőként ez lenne a jó.

Az efféle mérgező szülő gyakran mondja a gyerekének, hogy tartozik neki azzal, hogy neki tetsző döntéseket hozzon, vagy az általa elvárt eredményeket produkálja, hiszen ő is annyi áldozatot hozott érte. Ez csúnya manipuláció, ami tökéletesen figyelmen kívül hagyja, hogy a gyerek nem saját akaratából került olyan helyzetbe, ahol elvárják tőle, hogy minden módon a szülei kedvében járjon.

7. Nem örülnek, ha a gyerekük boldog
Bár sokan állítják, hogy minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, tudjuk, hogy ez nem igaz. Vannak mérgező szülők, akik egyszerűen nem örülnek neki, ha a gyerekük boldog. Bizonyos típusú emberek számára ez rossz érzés, sőt, egyenesen fájdalmas.

De mi oka lehet annak, hogy valaki nem akar jót a gyerekének? Nos, vannak szülők, akik féltékenyek a gyerekeikre. Mások egyszerűen meg vannak sértődve rá. Olyan is van, aki megbánta, hogy gyerekeket hozott a világra, és mivel képtelen megküzdeni az ezzel járó frusztrációjával, nem tudja megadni a csemetéinek, amire azoknak szükségük van.

Az ilyen szülő egyszerűen szabotálja a gyerekeit. Sokszor kifejezetten kegyetlen hozzájuk, vagy szándékosan olyan megjegyzéseket tesz rájuk, ami rombolja az önértékelésüket. Egyszerűen nem tud büszke lenni rájuk, és egyfolytában késztetést érez rá, hogy földbe döngölje őket.

8. Minden kizárólag róluk, és az ő érzéseikről szól

Ha van olyan tulajdonság, amelyben szinte minden mérgező szülő osztozik, az szerintem ez. A mérgező szülő igyekszik elszeparálni magát és az érzéseit a gyerekétől. Mintha nem fogná fel, hogy a szülői szerep egyfajta szolgálat, amelyben neki az a feladata, hogy minden esélyt megadjon a gyermekének, hogy sokoldalú, egészséges felnőtt válhasson belőle.

A mérgező szülők azt szokták gondolni a gyerekeikről, hogy azok jól vannak. Mindenre legyintenek, és azt mondják, hogy a gyerekek rugalmasak, nem kell nekik sok a boldogsághoz. Aztán mindjárt utána panaszkodnak, hogy nem kapják meg tőlük azt a szeretetet és tiszteletet, amit szerintük megérdemelnének.

Az efféle mérgező szülő gyakran nem érti, hogy a gyereknevelés munka, és hogy attól, hogy egy gyerek kicsi, még nem hülye. A mérgező szülő szeret arról ömlengeni, hogy hogy szereti a gyerekeit, miközben semmi lényegeset nem tud mondani arról, hogy milyenek is a gyerekei valójában (mivel ezt maga sem tudja).

9. Mindenre ugranak, és mindent megjegyeznek
Vannak szülők, akik a gyerek minden apró botlását számon tartják. És ha hibát követ el, nem hagyják, hogy jóvátegye.

Ha a gyerek valami rosszat csinál, azt az ilyen szülő mindig megjegyzi, és még hónapokkal később is felemlegeti. Ugyancsak jellemző rá, hogy gyakran félresikerültnek nevezi a gyerekét, és érezteti vele, hogy a terhére van.

Ahelyett hogy arra tanítaná, hogy a családtagoknak minden körülmények közt ki kell állniuk egymásért, érezteti vele, hogy az ő szeretete nagyon is véges, és a gyerek könnyen elveszítheti a jóindulatát.

10. Nem engedik a gyereknek, hogy kérdéseket tegyen fel, vagy őszintén beszéljen nekik az érzéseiről

A mérgező szülő nagyon nehezen tud mit kezdeni az olyan érzésekkel, amik nem az ő érzései. De az is nehézséget okoz neki, hogy a saját szülői szerepével kapcsolatos érzelmi problémáival megküzdjön.

Ha a gyereke őszintén beszél az érzéseiről, a mérgező szülő gyakran azt válaszolja neki, hogy nem lenne szabad így éreznie. Egyfolytában azt üzeni neki, hogy ha így gondolkodik vagy így érez, az rossz. Márpedig nagyon nehéz úgy felnőni, ha az ember folyton azt hallja a szüleitől, hogy a világ dolgaira adott természetes reakciói mind rosszak.

Ugyanez a logika működik a kérdések esetében is. Az ilyen szülő gyakran mondja azt a gyereknek, hogy ezek "buta", vagy "nem helyénvaló" kérdések, de nem igazán indokolja meg, hogy miért. Talán mert ő maga sem tudja. Ő csak azt tudja, hogy a számára ezek a kérdések kellemetlenek, vagy egyszerűen csak nem veszi a fáradságot, hogy válaszoljon rájuk.

11. Bűntudatkeltéssel próbálják elérni a céljukat
Felnőtt emberek néha még viccelődnek is azon, hogy a szüleik bűntudatkeltéssel próbálják náluk elérni, amit akarnak. Például azt, hogy minden évben töltsék náluk a karácsonyt, holott ők már korábban megmondták, hogy máshova szeretnének menni.

A mérgező szülő gyakran nyúl a bűntudatkeltés és a manipulálás eszközéhez annak érdekében, hogy érvényesítse az akaratát a gyermekével szemben. A manipuláció lehet finomabb vagy durvább, de mindkét esetben stresszt okoz a gyereknek (a felnőtt gyereknek is), aki nem akar csalódást okozni az apjának vagy az anyjának.

A bűntudatkeltés talán a legkézenfekvőbb csapda, amivel a mérgező szülő a gyerekét manipulálja. Eleinte ritkábban használja a módszert, kifogásokat keres, és talán észre sem veszi, hogy manipulál. Aztán egy idő után talán már meg sem próbálja másképpen elérni a célját.

Egy egészséges szülő-gyerek kapcsolatban mindkét félnek joga van hangot adni a sértettségének, a frusztrációjának vagy a csalódottságának anélkül, hogy követelődzne, vagy elvárná a másiktól, hogy az ő kedvéért mondjon le a saját vágyairól és szükségleteiről.

12. Szeretetmegvonással büntetnek.
Egy szülő sokszor nehezen tudja eldönteni, mennyire kell szigorúnak lennie a gyerekkel, illetve aggódik, hogy nem túl elnéző-e vele. Nem tudja, vajon jól teszi-e, ha megöleli és nyugtatgatja a gyerekét, aki a frusztrációjára rosszalkodással reagál.

A mérgező szülő azonban nem érez késztetést, hogy megölelgesse a "rosszul viselkedő" csemetéjét, és fegyelmező eszközként gyakran a szeretetmegvonást használja. Az a szülő, aki szeretetmegvonással bünteti a gyerekét, csúnyán néz rá, nem ölelgeti, nem védelmezi őt, hanem azt mondja neki, hogy nem szereti, az tényleg mérgező. Megszégyenítéssel nem lehet valakit motiválni. Ha valamit el lehet érni vele, az az, hogy a gyerek még rosszabbul fog viselkedni, vagy megtanulja, hogy a szülőnek semmit nem érdemes elmondani.

Az ilyen szülő gyereke jó eséllyel olyan szerelmi partnert választ majd magának, aki ugyanúgy hol eltaszítja, hol magához húzza őt, ezzel manipulálva a viselkedését. Az efféle szülőkre általában a mérgező szülők sok más vonása is jellemző, például az, hogy meg vannak róla győződve, hogy a szülőség kizárólag róluk és az ő érzéseikről szól.

13. A bolhából is elefántot csinálnak
A mérgező szülő sokszor nem tud különbséget tenni kis probléma és nagy probléma közt. Számukra a legkisebb engedetlenség, minden rossz osztályzat vagy egy előszobában hagyott koszos zokni már a világvége.

Az efféle toxikus szülő általában nem tudja, melyik csatába érdemes beleállnia, és melyikbe nem, ezért mindenre ugrik, és ezzel szorongó gyerekeket nevel, akik rettegnek a kudarctól, vagy éppen impulzív gyereket, aki nem törődik másokkal, mert mindig van elég baja, ami lefoglalja.

Ezek a szülők minden apró problémát élet-halál kérdésként élnek meg, ezért az ő gyerekeik felnőttként folyton valami küszöbönálló katasztrófától rettegnek, amit sehogy se tudnak elhárítani.

14. Mindig a legrosszabbat feltételezik a gyermekükről

Mindenki tudja, hogy a tinédzserek általában nem a legfelelősségteljesebb, legbölcsebb emberek a világon. De ezzel távolról sem bántani akarom őket. Egyszerűen arról van szó, hogy ebben az életkorban a fiatalok többnyire sem fejlődéslélektanilag, sem kulturálisan nincsenek birtokában azoknak az eszközöknek, amelyekre szükségük lenne ahhoz, hogy jó döntéseket tudjanak hozni.

Az egészséges szülő tudja, hogy a kamaszkor nehéz időszak a gyerek életében, ezért próbál valahogy lavírozni a megértés és az elvárások, vagyis a gyerek életkorának és személyiségének megfelelő feladatok kijelölése között.

A mérgező szülő nem ilyen. Ő hajlamos kiborulni a tinédzser gyerekétől, és mindig eleve a legrosszabbat feltételezi róla. Persze olyan mérgező szülő is van, aki már a kisebb gyerekeiről is mindig a legrosszabbat feltételezi.

A baj az, hogy ezzel ki is váltja belőlük az elfogadhatatlan viselkedést. A gyereket nagyon bántja, ha érzi, hogy a szülei rossz véleménnyel vannak róla, és ez többnyire oda vezet, hogy ő is rossz véleménnyel lesz magáról. Márpedig ha valaki rossznak érzi magát, akkor hajlamos rosszalkodni. Ha a gyerek azt gondolja magáról, hogy ő rossz, akkor úgy is fog viselkedni, ahogy egy "rossz gyereknek" szerinte viselkednie kell.

15. Elvárják a gyerekeiktől a jó "teljesítményt"
A mérgező szülő, bár nincs jó véleménnyel a gyerekéről, mégis túl magas elvárásokat támaszt vele szemben. Azok a szülők, akik túl sokat várnak el a gyereküktől, ezt többnyire azért teszik, hogy ők jó színben tűnjenek fel, vagyis a gyereknek tulajdonképpen értük kell jól "teljesítenie".

Az ilyen szülő általában túl sokat foglalkozik a külsőségekkel. Nem annyira az érdekli, hogy a gyereke mit tud, hogy boldog-e, hogy mentálisan és érzelmileg stabil-e, neki igazából az a fontos, hogy a gyereke jó benyomást tegyen másokra.

Jellemző még rá, hogy túl sokat foglalkozik a gyereke osztályzataival, külső megjelenésével, karrier státuszával, illetve a népszerűségével. De igazából nem is az számít, hogy mi a szülő fixációjának a tárgya, mert már maga a tény romboló, hogy rá van fixálódva valamire.

A mérgező szülő nem érti, hogy a gyereket hagyni kell fejlődni, hagyni kell hibázni. Vagy legalábbis akkor biztos nem érti, ha az ő gyerekéről van szó.

16. Ők soha semmiben nem hibásak, úgyhogy soha nem kérnek bocsánatot
Vannak szülők, akik soha nem kérnek bocsánatot a gyerekeiktől, akkor sem, ha ők csinálnak valamit rosszul, mert úgy vélik, hogy a szülőnek nem kell bocsánatot kérnie a gyerekétől. A mérgező szülő számára az alapértelmezés, hogy a szülőnek a pozíciójánál fogva mindig igaza van, mivel övé minden felelősség.

Ennek ellenére, ha valami rosszul sül el, akkor mindig másokat hibáztatnak. De ha a gyermekük terápiába jár, akkor utána mindig gúnyosan megkérdezik tőle, hogy ezúttal miért voltak ők a bűnösök. Az ilyen szülő hajlamosak mártírnak érezni magát - a kihalóban levő autoriter szülőtípus utolsó hősének.

Aztán később nem érti, miért nem akarnak vele beszélgetni a felnőtt gyerekei. Külső befolyásra gyanakszik, az soha nem jut eszébe, hogy ő csinált valamit rosszul.

Ne felejtsük el, hogy ebben a cikkben a mérgező szülőknek csak néhány jellemző vonását soroltuk fel. De ezen kívül is számos módja van annak, ahogy az ember abuzálhatja azokat, akiket állítólag szeret. Persze senki sem születik úgy, hogy eleve tudja, hogy kell jó szülőnek lenni, és igen kevesen vannak, akik valamilyen képzésben vesznek részt, mielőtt gyereket vállalnak.

Akárkiből lehet mérgező szülő, aki szem elől téveszti azt az alapvető igazságot, hogy a gyermekeinkkel való interakcióink fogják meghatározni, hogy milyen felnőtt válik belőlük és milyen életük lesz. És sajnos közülünk is sokan mérgező szülő mellett nőttek fel, ami azt is jelenti, hogy hozzászoktunk, hogy a mérgező viselkedésformákat tekintsük természetesnek vagy akár egészségesnek.

A jó hír viszont az, hogy akár leszünk egyszer mi is szülők, akár nem, nem vagyunk arra kárhoztatva, hogy a szeretteinkkel megismételjük ugyanazokat a mérgező játszmákat, amiket velünk játszottak. Ha rájövünk, hogy a mérgező vonások a családunkban öröklődnek, akkor megtehetjük, hogy megszakítjuk ezt a vonalat. És az is tanulható, hogy az ember hogy kezelje a saját mérgező szüleit, hogy ne kelljen folyton bűntudatban vagy félelemben élnie.

Ez persze munka, de jó munka. Az a fajta munka, ami gondolkodásra késztet, és a végén talán még az is kiderül, hogy a világ nem is olyan rémes, ahogy korábban gondoltuk, és talán sokkal több benne a rokonlélek, mint gondoltuk.

"Az életünk nem a tulajdonunk. Kapcsolódtunk és kapcsolódunk vele más emberek életéhez, és minden bűnünkkel és minden jócselekedetünkkel újrateremtjük a jövőnket." - David Mitchell, Cloud Atlas
Forrás : Szendi Gábor hírlevele Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Miért piros, fehér és zöld a magyar zászló?
  2021-08-23 22:33:43, hétfő
 
  A zászló végleges színeit hosszú idő alatt nyerte el.

A krónikák szerint a magyarok vörös színű, fekete turulmadárral díszített, később pedig szentek képeivel, így például Szent Istvánéval vagy Szent Györgyével ellátott zászlók alatt harcoltak. Idővel a vörös-ezüst lobogók következtek el, esetenként az aktuális uralkodódinasztia színével kiegészülve.

A maihoz hasonlóbb, vörös-ezüst-zöld összeállítás a XV. században vált gyakorivá. A piros-fehér-zöld színeket az 1848. évi XXI. törvénycikk írta elő. A sávokra 1918-ig magyar címer is került, 1946-49, valamint 1956-57 között Kossuth-címer, 1949-56 között pedig Rákosi-címer volt rajta.
A Tanácsköztársaság idején a zászló egyszínű vörös volt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A közösségi média magányossá és depresszióssá tehet
  2021-07-23 20:10:42, péntek
 
  A magyar emberek körében nagy népszerűségnek örvendenek a különböző közösségi médiaplatformok, mint a Facebook, az Instagram, a Youtube és mások. Köztudott, hogy az előnyeik mellett számos hátránnyal is járnak a fogyasztóik számára. Kutatások azt mutatják, hogy minden Facebook-on eltöltött idő megnöveli a depresszió kialakulásának kockázatát, illetve fokozza a szorongásos és a depressziós tüneteket.

A Facebook jó dolog is lehet, de csak akkor, ha okosan használjuk, és nem hiszünk el minden hírt, amit ott olvasunk. Egyik előnye, hogy sok mindennel kapcsolatban informálódhatunk, így képben lehetünk a napi eseményekkel kapcsolatban. Nagyon jó lehetőség arra is, hogy távolabb élő szeretteinkkel és barátainkkal tartsuk a kapcsolatot - főleg a mostani helyzetben, igazán remek lehetőség.

A gond akkor kezdődik és azzal van, ha közösségi média nélkül már élni sem tudunk, ha naponta, szinte kényszeresen posztolunk, és állandóan azt lessük, hány like-ot kaptunk egy-egy kirakott okosságra, fényképre, bármire, amit posztoltunk.

A kutatások is azt bizonyítják, hogy a túl sok közösségi médián töltött idő negatívan befolyásolja a hangulatot, a mentális állapotot és az érzelmi jólétre is alaposan rányomja a bélyegét.

Egy kutatásban a közösségi média és a depresszió kapcsolatát vizsgálták. Az alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak napi 5 órán keresztül kellett a közösségi médiát használnia, míg a másik társaságnak mindössze egy órát engedélyeztek naponta. A vizsgálat 3 hónapig tartott. Megállapították, hogy azok, akik napi 5 órán át használták a közösségi médiát, háromszor nagyobb eséllyel váltak depresszióssá, és körükben volt olyan is, aki ennek a betegségnek a tüneteit mutatta. A másik csoport tagjai tünetek nélkül megúszták a kísérletet.

A közösségi média és annak kényszeres használata nemcsak a szorongási szintjét növeli meg, de a mentális zavarok kialakulásának kockázatait is. Ezek mellett megjelenhet még a magányosság érzése, a rossz alvás, a nem megfelelő testkép, további negatívum a családtagokra szánt idő csökkenése, ebből fakadóan pedig a családi kommunikáció hiánya, ami még több problémát szülhet.

A megoldás nem más, minthogy csökkentsük azt az időt, amit eddig a közösségi médiában töltöttünk. Szabjunk meg egy időintervallumot, amikor felnézünk a Facebook oldalunkra, illetve hozzunk egy olyan döntést, hogy csak akkor lépünk be, ha üzenetet kaptunk.

Étkezések közben, elalvás előtt, a hálószobában már ne foglalkozzunk a közösségi médiával, sokkal inkább a szeretteinkkel, hiszen a személyes kontaktusnak és kommunikációnak összetartó ereje van!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/66 oldal   Bejegyzések száma: 652 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 2562 db bejegyzés
Összes: 43519 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1806
  • e Hét: 14574
  • e Hónap: 24231
  • e Év: 760348
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.