Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/83 oldal   Bejegyzések száma: 827 
Egy élet a kezedben
  2024-03-11 21:35:21, hétfő
 
  Ezt mondja Dorothy Law Nolte, az Egy élet a kezedben című versnek a szerzője, amely rövid időn belül bejárta a világot:

Ha a gyerekek kritizálva élnek,
Megtanulják milyen megbélyegezettnek lenni.

Ha a gyerekek ellenségeskedésben élnek,
Megtanulnak veszekedni.

Ha a gyerekek kicsúfolva élnek,
Megtanulnak szégyenlősnek lenni.

Ha a gyerekek megszégyenítve élnek,
Megtanulnak bűnösnek lenni.


Ha a gyerekek toleráns légkörben élnek,
Megtanulnak türelmesnek lenni.

Ha a gyerekek bátorítva élnek,
Megtanulnak bízni.

Ha a gyerekek megdicsérve élnek,
Megtanulják megbecsülve érezni magukat.

Ha a gyerekek méltóságban élnek,
Megtanulják az igazságot.

Ha a gyerekek biztonságban érzik magukat,
Megtanulnak hinni.

Ha a gyerekek hitelesen élnek,
Megtanulják mit jelent szeretni.

Ha a gyerekek elfogadva és barátságban élnek,
Megtanulják megtalálni a szeretetet a világban!
Forrás: Szaléziak.HU
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A házi koszt és az otthonfőzés előnyei
  2024-02-14 20:58:04, szerda
 
  Napjainkban egyre többen döntenek amellett, hogy otthon készítik el a mindennapi ételeiket, és itt azokra az ételeke gondolunk, amelyek főzést és sütést igényelnek. Nem meglepő tény, hogy a házi koszt esetlegesen sokkal egészségesebb lehet, mint például a gyorsétteremben vásárolt ételek. Mutatjuk is néhány előnyét annak, ha otthon főzünk.

Az első indok az otthon elkészített ételekre nem más, mint az, hogy ezek az ételek sokkal higiénikusabbak lehetnek. Természetesen a legtöbb étterem és kifőzde gondosan ügyel a tisztaságra, hiszen nekik is érdekük, hogy a vendégeik elégedettek legyenek. Azonban sajnos még mindig sok pénzbüntetést szabnak ki az olyan éttermekre, ahol nem tartják be a közegészségügyi szabályokat. Amennyiben érzékenyek vagyunk az étel elkészítésére, sokkal jobb, ha mi magunk gondoskodunk a meleg ételekről, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, már ami a konyhai higiéniát illeti.

A második indok ez lehet: az otthonunkban készített ételek egészségesebbek. Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a pacalpörkölt vagy más hasonló ételek nem éppen egészségbarátak, de ha kicsit is odafigyelünk egy-egy étel összetevőinek az összeállítására, akkor sokkal egészségesebb menüket állíthatunk össze, szemben azokkal az ételekkel, amelyeket esetlegesen egy gyorsétteremből vásárolnánk. Ha számunkra fontos az egészséges életmód, akkor zömében olyan ételkülönlegességek kerülhetnek ki a kezeink közül, amelyek sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát tartalmaznak, illetve fehérjét és olyan szénhidrátokat, amelyek nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Az étteremben és gyorsétteremben választott ételek elkészítésének mikéntjét nem ismerjük, de mi magunk megfőzhetjük és süthetjük úgy a mindennapi ebédünket, hogy csakis egészséges módszereket alkalmazunk. Olyan módszereket, amelyek jót tesznek a szív és az egész szervezetünk egészségének.

Amennyiben mi magunk sütünk és főzünk, jobban ügyelhetünk a mindennapi kalóriabevitelre, illetve jobban tudjuk szabályozni a só, a cukor és a telített zsír mennyiségét is, amelyek mértéktelen fogyasztása szintén sok betegség okozója lehet. A gyorsételek ugyanis mértéktelenül sok telített zsírt, sót és rejtett cukrot tartalmaznak, amelyek gyulladást keltenek a szervezetben. A gyulladás talaján pedig sok krónikus betegség jöhet létre, többek között ilyen a szívbetegség, a cukorbetegség vagy az ízületi gyulladás.

Amennyiben mi főzünk magunknak, úgy kiegyensúlyozott étrendet alakíthatunk ki. Ezekkel az ételekkel számos vitamint, ásványi anyagot, mikro- és makrotápanyagot vihetünk a szervezetünkbe, illetve az egészséges étkezésre is jobban tudunk így törekedni. A saját magunk által készített ételekkel nagyobb arányban fogyaszthatunk teljes kiőrlésű gabonákat, egészséges zsírokat és jobban ügyelhetünk a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék megfelelő arányára.

Ha otthon főzünk és sütünk, sokkal jobban tudjuk szabályozni az ételadagokat is. Elővehetünk egy kisebb tányért, és kisebb ételadagokat porciózhatunk rá. Így biztos, hogy nem esszük túl magunkat, és jelentősen lecsökkenthetjük a napi kalóriabevitelt is, amivel nemcsak csökkenhet a testsúlyunk, de az ideális testsúlyunkat is jobban megőrizhetjük.

A közös étkezések javítják a családi kapcsolatainkat, ami pedig a mentális egészségünkre lesz pozitív hatással. Ha lelkileg kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor testileg is jobb egészségnek örvendhetünk, hiszen a fizikai tünetek kialakulásában sok esetben nagy szerepet játszanak az olyan mentális problémák, mint a szorongás és a depresszió.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A sírás hasznos és jót tesz nekünk
  2024-02-08 21:51:09, csütörtök
 
  Sírni nem csupán a gyerekeknek szabad és nem csak a nők kiváltsága lehet ez a tevékenység. Miért ne sírhatnának néha a férfiak is? Hiszen jelentős megkönnyebbülést jelent, és mint kiderült, nagyon is hasznos tevékenység a testi és lelki egészségre nézve.

Sírni általában valamilyen érzelmi hatás vagy trauma miatt szoktunk. Ez lehet egy szomorú hír, csalódottság, de akár még boldogság miatt is megjelenthetnek örömkönnyek a szemünkben.

A sírásnak tehát nagyon sok előnye ismeretes. És nemcsak a ma orvosai, tudósai tudják ezt, hanem már az ókori Görögországban és Rómában is felfedezték és felismerték a sírás pozitív hatásait és előnyeit. Az ókori emberek is érezték, hogy a sírás megkönnyíti a lelküket azoktól a terhektől, amelyeket cipelnek, és aztán sokkal jobban érzik magukat.

Napjainkban is arra buzdítanak bennünket az orvosok, legfőképpen a pszichológusok, hogy sírjunk, ha szükségét érezzük, semmiképpen se tartsuk vissza a könnyeinket, merthogy a könnyek nemcsak a stressz csökkentésében nagyon hatékonyak, hanem az érzelmi fájdalmat is jelentősen enyhítik.

Amennyiben valaki sohasem sír, akkor ezzel az érzelmeit is elnyomja, és akár súlyos betegségek is kialakulhatnak, többek között szívbetegségek, gyenge immunrendszer, érrendszeri betegségek, magas vérnyomás. A könnyek visszafojtása a mentális betegségek kialakulásában is óriási szerepet játszik, azaz nagyobb lesz a szorongás, a depresszió kockázata, és a stressz-szint is fokozódik, ami további betegségek kialakulásához vezethet.

Azokat a könnyeket, amelyek szomorúságból vagy örömből fakadnak, gyakran nevezik érzelmi könnyeknek is. Ezek a könnyek nemcsak a stressz-szintet csökkentik a szervezetben, hanem akár még a méreganyagokat is kiüríthetik a testünkből. Ezek az érzelmi toxinok, amelyek megmérgeznek bennünket.

A sírás ezen kívül endorfinhormonokat is felszabadít a szervezetben. Ez az oka annak, hogy ha még rosszkedv miatt is sírunk, utána sokkal jobban érezzük magunkat, egyszóval megkönnyebbülünk. A sírás nemcsak boldogságot hoz az életünkbe, hanem mind a mentális, mind a fizikai fájdalmat enyhíteni tudja.

A könnycsatornák folyamatosan kis mennyiségű természetes könnyet választanak ki. Olyan fehérjékben gazdag, antibakteriális váladékot, amely nedvesen tartja a szemet és megakadályozza a nyálkahártyák kiszáradását minden pislogáskor. Ezeknek a könnyeknek a kenő hatása segít a jobb látás kialakításában. Ha a szem száraz, a látás homályos lehet.

Amikor sírunk, érdekes módon hűvösebb levegő kerül a szervezetünkbe. Ez a hűvösebb levegő szabályozza és csökkenti az agy hőmérsékletét. Emiatt kitisztul a gondolkodásunk, megkönnyebbülünk, és sokkal jobb színben látjuk a világot. A sírás ily módon is szabályozni tudja a hangulatot.

A hosszú ideig tartó sírás hatására oxicotin és endogén opiodok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek segítenek enyhíteni az érzelmi és a fizikai fájdalmat. Ez a két hormon nyugalommal és boldogsággal tölt el bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Énekelj
  2024-02-06 23:38:38, kedd
 
  Első órában helyettesíteni ugrom be első osztályba. Fél osztály, erkölcstan óra, ami mondjuk véleményem szerint teljesen feleslegesen szaporítja a napi tanórák számát, mert a jó pedagógus minden órán nevel, aki meg nem, az itt sem fog. Más meg matekozik, meg írást gyakoroltat a gyerekekkel.
Persze a hittan más tészta, de azt meg lehetne utolsó órába tenni. A hittanos gyerekek maradnak, a többieknek meg, jó napot, mehetnek haza a családjukhoz, vagy napközibe.
Persze tudom, nem ilyen egyszerű ez, csak amikor már első osztályban is - tehát hétéves gyerekeknek - napi öt-hat órájuk van a gyerkőcöknek, elgondolkodik az ember. Mindegy, ezt már kifejtettem máshol.
Szóval az elsősökkel átvonulunk az étterembe - ott van hely, mert nyolc tantermes iskolánk van - és indul az óra.
Viszem magammal a gitárt, a furulyát. Beszélgetünk mesékről, meseszereplőkről. Mondják az élményeiket. Többnyire rajzfilmhez, animációs filmhez kapcsolódóan.
Nem nagyon ismerik a ,,mesélt meséket" mert nem mesélnek nekik.
Furulyán megszólaltatom a Magyar népmesék dallamát. Erre többen bólintanak. Azután a Paff a bűvös sárkány dalocskával folytatom. Senki. Senki nem ismeri a 100 Folk Celsius hajdanvolt, majd negyven éves slágerét.
Remek! Akkor most majd megismerik!
Kedvcsinálónak mesélek nekik egy kis történetet Janiról, a kisfiúról, meg a sárkányról, Paffról, aki a barátja. Nem bonyolult, akkor találom ki, amikor mondom. Persze igazodom a dal szövegéhez.
Tátott szájjal hallgatják.
Azután kérdeznek, mondják az okos kis gondolataikat Óperenciás tengerről, királylányról, tündérekről, más, félelmetes sárkányokról.
Megkérdezik, mi az, hogy tisztelték a nevét? És miért tisztelték, nem féltek-e tőle?
Én pedig mondom, hogy a zord külső takarhat jó szívet is. Közben előkotrom a gitárt. Amikor ritkul a szó, megpengetem a húrokat.
Azonnal felvillanyozódik mindenki. A szemek kitágulnak, az arcokra figyelem ül. Kíváncsian várják, mit fognak hallani.
Én meg szépen eljátszom, eléneklem nekik a Paffot. Amikor végzek, Józsika - a legnagyobb, legerősebb fiú az osztályban - jelentkezik.
- Béla bácsi én meg közben besírtam! - És törölgeti a szemét.
Nyilván azt akarja mondani, hogy meghatódott és könnyes lett a szeme. Csak hát ehhez nem elégségesek a rendelkezésére álló nyelvi eszközök. Abból gazdálkodik, ami van, de mindenképp el akarja mondani, hogy neki jó volt hallgatni. ,,Besírt". Értem én.
- Tetszett? - Simítom meg a buksiját.
- Nagyon! Annyira szép volt! Tényleg besírtam.
- Megtanuljuk?
Hát persze, hogy meg! Egyszerre mondják, bólintanak rá jó nagyot. Előkerül újra a furulya, mutatom a dallamot, azután sorról sorra, beszélgetve, énekelve megtanuljuk a dalocskát. A jelenlévő gyerekek szíve már a sárkányé, Paffé, akiről megfeledkezett a barátja, mert közben felnőtt, elhitte, hogy nincsen szüksége mesékre, és más, fontosabb dolgok után nézett.
Azért első osztályban nem érhet véget ilyen szomorkásan az óra, úgyhogy előkapok még egy dalocskát. Az Ici-pici mese, a Lencsi lánnyal következik.
Azt sem ismerik. Illetve két kislány már hallotta. Azt is megtanuljuk. Azt már tapsoljuk, énekeljük, ringatjuk. Boldog mindenki. Dalolva mennek szünetre.
A szakács nénik meg kihajolva néznek utánuk a kis ablakon, amin át az ételt osztják.
- Mi is nagyon élveztük! Miközben a zsömléket kentük, énekeltük a gyerekekkel!
Hát igen! Ezért nem volna szabad egyetlen ének-zene órát (mást sem) feláldozni semmilyen matematika és magyar lemaradás miatt. Mert a közös éneklés élményét, örömét semmi sem pótolhatja. Ráadásul ismert, milyen pozitív hatással van a gondolkodás fejlődésére zene. És persze a lélekre.
Én minden reggel valamelyik Bud Spencer - Terence Hill film zenéjét fütyörészve (többnyire Piedone a zsaru) megyek be az iskola aulájába, fel a lépcsőn, le a lépcsőn, abba sem hagyom, míg be nem lépek a tanáriba.
Régebben meg-megállapította egy-egy kolléganő, hogy de jó kedvem van. Mitől? Hát csak attól, hogy mindjárt találkozom a gyerekekkel. És amikor nem volt jókedvem, a habkönnyű, vidám dallamok azzá tették. Jó lett, mire a gyerkőcök közé értem.
Jó, ha az ember énekel, dalol, fütyörészik, dúdol, stb. Akinek vannak dalai, jobban, mélyebben tudja átélni az érzéseit, az örömeit, s a szomorúság is hamarabb múlik.
Hát énekeljünk bátran! Mindig és mindenütt van rá alkalom!

Szentandrássy Béla

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A pozitív gondolatok ereje
  2024-02-02 21:53:26, péntek
 
  A pozitív gondolkodás, a meditáció és a relaxáció segítenek abban, hogy agysejtjeink frissek, fiatalosak és terhelhetők maradjanak. Nem kell hinnünk benne ahhoz, hogy működjön. A kimondott szónak és a gondolatoknak olyan ereje van, amely hitünktől függetlenül is működik.

Természetesen a siker gyorsabb és nagyobb mértékű, ha akaratunk hittel párosul.

Az önszuggesszió úttörőjének tartott Dr. Emile Coué (francia pszichoterapeuta) megfigyelte, hogy azok a betegek, akik minden reggel elmondták a doktor úr által előírt gyógyító mondatot, könnyebben és gyorsabban meggyógyultak, mint azok, akik elutasították e furcsa gyógymódot. ,,Napról napra, minden tekintetben egyre jobban és jobban érzem magam" - szólt a gyógyító önhipnózis, és működött.

Coué különösen nagy hangsúlyt fektetett a ,,minden tekintetben" kifejezésre, mely minden egyénnek a számára megfelelő jót vonzotta be, azaz vidámságot, jólétet, egészséget, boldogságot, szerelmet, békét. Az öngyógyítás híre messzire szállt, és az orvost emberek százai keresték fel a világ minden pontjáról, hogy segítségét kérjék. Elmélete azóta széles körben elterjedt a világon.

A pozitív gondolkodást és a különféle vizualizációs technikákat ma már tanítják az iskolákban.

Hét lépés a pozitív gondolkodástól a pozitív életig

1. Pozitív gondolkodás
Felismerni, hogy minden jól van, ahogy van, mert minden engem szolgál és nekem nyújt segítséget.

Figyelmesen és kitartóan végigmenni az életúton. Teljes bizalommal, jó humorral, oldottan tenni, amit tenni kell.

Hálatelt szívvel felismerni a látszat mögötti valóságot, és biztonságban élni a lét teljességében.

2. Pozitív érzés
Nyíltan és őszintén olyannak elfogadni az embereket, amilyennek megismertük őket. Bizalommal viseltetni érzéseink iránt, és ismerni értékeinket, a teljességben élni.

Az életet csak szemlélni, de nem ítélni, nagy szeretettel hagyni, hogy az történjen, aminek meg kell történnie.


3. Pozitív akarat
Akarnunk kell tanulni és megérteni, megbocsátani és helyesen cselekedni. Azt kell akarnunk, amit tennünk kell!

Meg kell hallanunk, mit akar az élet, és saját akaratunkat el kell engedni, és hagyni, hogy az Ő akarata beteljesüljön!

,,A legjobb módszer arra, hogy megismerjük a jövőt, ha magunk határozzuk meg."


4. Pozitív beszéd
Meg kell tanulnunk, hogyan fejezzük ki magunkat világosan, és véget kell vetnünk a szavak inflálódásának.

Meg kell tanulni, hogy kéretlenül senkinek ne adjunk tanácsot, és hallgatni is meg kell tanulni.

Szavaink és cselekedeteink legyenek őszinték, bátorítsunk és vigasztaljunk, mondjunk köszönetet és áldást.

5. Pozitív cselekvés
Megfontoltan, jó érzékkel és körültekintően cselekedjünk. Legyünk szeretetteljesek, konstruktívak és segítőkészek.

Legyünk tekintettel másokra, legyünk megbízhatóak és állhatatosak, függetlenül mások elvárásától.

Legyünk felelősségteljesek és öntudatosak mindenben, amit teszünk. Tanuljunk meg adni és kapni, és a ,,belső vezetőre" hallgatva a megfelelő pillanatban azt tenni, amit kell.

Tudatosan és mértékkel a legmegfelelőbbet fogyasztani. Örömmel és szabadon elfogadni és méltányolni mások szabadságát.

6. Pozitív tudat
Az igazság és a valóság felismerésével éljünk önzetlen, harmonikus életet.

Rendszeresen vonuljunk vissza magányunkba, és szakítsunk időt az imára és a meditációra.

Egész létünket irányítsuk a Legmagasabb felé. Ismerjük fel a pillanatnyi helyzetet, és éljünk értelmes életet.

7. Pozitív élet
A szellemi törvények figyelembevételével gondtalanul és higgadtan éljük az életünket, azzal a felismeréssel, hogy minden mindegy.

Ápoljuk harmonikus kapcsolatainkat, és örüljünk a legkisebb dolognak is.

Örüljünk, hogy élünk, de legyünk készen bármely pillanatban a távozásra.

Ameddig itt tartózkodunk, addig éljünk tisztességes, mintaszerű, egészséges életet.

Tudatának megnyitásával és irányításával mindenki maga határozza meg azt a szintet, ahol él. Mindenki maga határozza meg önmaga értékét, és annyi tiszteletet kap, amennyit önmagának megad.

Az okos a saját hibáiból tanul, a bölcs mások hibáiból, a bolond viszont sem egyikből, sem másikból.

Nem kellemes dolog pancsernak lenni. Ha tehát képességeink szinte korlátlan lehetőségét optimálisan fel akarjuk használni, mindenekelőtt ajánlatos ,,gondolatkúrát, mentális diétát" tartani.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy négy héten keresztül lehetőleg csak pozitív gondolatokat fogalmazzunk meg, pozitív módon nyilatkozzunk meg, érezzünk és cselekedjünk, keressük pozitív kisugárzású emberek társaságát, legyünk minél többet ilyen környezetben, engedjük, hogy pozitív szokásaink alakuljanak ki, és ezek megerősödjenek, keltsünk életre magunkban pozitív érzéseket, lehetőleg pozitív dolgokról olvassunk, és pozitív dolgokat nézzünk. Ezzel egy időben próbáljuk meg félelmünket, a stresszt, a bűntudatot, az aggodalmat, a kétséget, a haragot, az önsajnálatot és mindenfajta izgatottságot lehetőleg azonnal átalakítani. Hasonlóképpen törekedjünk arra is, hogy a betegségekre, a szegénységre vagy akár a véletlenre vonatkozó gondolatainkat azonnal tudatosítsuk és feloldjuk.

Reggel és este végezzünk alapos ,,lelki higiéniás gyakorlatot", napközben pedig találjunk alkalmat és időt az elcsendesedésre.

Próbáljuk meg ezt a ,,kúrát" fegyelmezetten négy héten át folytatni. Az eredmény meg fog győzni bennünket a lelki higiéniás kúra helyességéről, s ez végül szokásunkká válik majd.

Tanuljunk meg olyan gondolatokra gondolni, melyeknek következményét szívesen látjuk megvalósulni életünkben. A láthatatlan ugyanis nem azt jelenti, hogy nem is létezik!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az önszeretet gyakorlása csodát tesz az életeddel!
  2024-01-29 23:42:41, hétfő
 
 



Az önszeretet gyakorlása csodát tesz az életeddel!
Csak 3 perc elolvasni, de örökké emlékezni fogsz erre

Minél jobban megszereted önmagad, annál kevesebb szeretetre lesz szükséged (az ego szemszögéből). Minél őszintébben megszeretjük önmagunkat, annál inkább nem várjuk el másoktól, hogy kedveljenek és szeressenek minket...

Ezért, ha nincs rá szükséged, avagy nem teszed magad függővé tőle, nem fogsz konfliktusos kapcsolatokat építeni vagy fenntartani!
Csak a fény és bölcsesség emberei fognak belépni az életedbe, és ha olykor nem, akkor azok gyorsan TÁVOZNI is fognak.
Ha nincs szükséged szeretetre, mindig úgy fejezed ki magad, ahogyan szeretnéd, és MINDIG a szívedre hallgatsz, mivel NEM FÉLSZ az elutasítástól, az ítélkezéstől, a magánytól, a hiánytól vagy az elhagyatottságtól.

Amint a szíved telve lesz saját "MAGoddal", úgy fogod érezni, hogy az egész világ kisebb.
Úgy fogod érezni, hogy a világ BENNED van, és nem te benne!
Mindent a maga mértékében fogsz élvezni.
Ugyan el fogsz menni moziba, vacsorázni, sportolni és más tevékenységeket végezni, de semmi, semmi sem fog nagyobb örömet okozni, mint amikor lehunyod a szemed és érzed a szívedben a szeretetet!
Azt a szeretetet, amit a sebeid gyógyításával és elfogadásával töltött évek után érdemeltél ki; a hallgatás évei után; azután, hogy évekig azt tetted, amiért zavartalanul jöttél erre a világra: fejlődtél!"

"Feltételezhetően, azért definiálják még mindig túl sokan az önszeretetet, az "öntörődést" önzésként, s néha talán arroganciaként, mert a legelső megnyilvánuló jele annak, ha valaki végre igazán megszereti önmagát: - SZABADDÁ VÁLIK gondolataiban, szavaiban, tetteiben!

Aki szereti önmagát, soha többé NEM teszi magát FÜGGŐVÉ másoktól, ami azt foglalja magában, hogy:
- Többé nem visel álarcot mások tetszésének elnyeréséért.
- Többé nem füllent/nem szépíti direkt a mondanivalóját, mert többé nem függ attól, vajon mit gondol majd róla a másik.
- Többé nem hallgatja tovább egy perc erejéig sem a lehúzó, gyűlölködő, lélekmentes, egótól fűtött beszédeket s továbbáll.
- Többé nem ragaszkodik görcsösen a számára kedves emberekhez, mert nem fél már az egyedülléttől sem.
- Többé nem szégyenkezik az érzései és érzelmei miatt - romantikus vonzalmát épp úgy fel meri vállalni a másik előtt, mint az erős unszimpátiát.
- Többé nem lekonyult szájjal, komor arccal sétál végig az utcákon, mint a többi ember, hanem könnyed boldogsággal, ok nélküli mosollyal az arcán, mert a szívében lakozó szeretete mindig azt sugallja neki: ,,Na, ÍGY ÉRDEMES ÉLNI!“

Aki szereti önmagát: tudja, hogy ezek az önszeretet jelei.
Aki nem szereti önmagát: vakon állítja, hogy ezek az önzőség jelei."
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
....és találjon
  2023-12-30 23:10:08, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Minél zöldebb területen élünk, annál fejlettebbek a kognitív
  2023-12-11 00:10:19, hétfő
 
  Minél zöldebb területen élünk, annál fejlettebbek a kognitív funkcióink

Azt a tényt, hogy középkorúként milyen kognitív funkcióink vannak, nagyban meghatározhatja, hogy idősebb korunkban lesznek-e agyi rendellenességeink vagy sem. Egyes tanulmányok szerint a zöldövezetben élés is jelentősen rányomja a bélyegét az agyi egészségre. Ugyanis minél zöldebb környezetben élünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy idősebb korunkban nem lesznek kognitív problémáink.

Egy új tanulmány szerint ha valaki zöldövezetben él, az javíthatja a középkorú nők esetében a kognitív funkciókat, ez pedig magyarázható a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatával is, ami szintén a demencia egyik kockázati tényezője. Ha a lakóhelyünk zöldövezetben van, akkor ez javíthatja a figyelmet és a feldolgozási sebességet, illetve az általános kognitív funkciókat is.

A természet közelsége nagyon pozitívan hat ránk emberekre, hiszen többek között segít felépülni a pszichés stresszből és ez arra ösztönzi az embereket, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással, ami pozitívan hat a szociális kapcsolatokra is, ez pedig a magány egyik legjobb ellenszere és gyógyítója.

A természetben töltött idő a mentális és fizikai jóllét szempontjából is előnyös lehet. Például a zöldségtermesztés, a virágültetés, a szabadban végzett testmozgás, az állatok megfigyelése, a madarak csicsergése mind-mind fokozzák a jóllétünket.

További hatások közé tartozik a hangulatjavítás is. Csökken a stressz és a harag érzése. Segít a relaxálásban és ezáltal sokkal nyugodtabbnak érezhetjük magunkat. Javítja a fizikai egészséget, az önbizalmat és az önbecsülést. Segít aktívabbá válni, új emberekkel találkozni és megismerni őket. Csökkenti a magányt, segít jobban kötődni a természethez.

A természetben töltött idő sok mentális egészségi problémán segíthet, többek között oldja a szorongást és csökkenti a depresszió tüneteit, például az ökoterápia az enyhe és a közepes depresszió leküzdésében is segíthet.

Ennek oka lehet a rendszeres fizikai aktivitás és a társadalmi érintkezés kombinálása a természetben való tartózkodással.

A napfény még azok számára is hatásos, akik szezonális affektív rendellenességben szenvednek, ami nem más, mint egy-egy évszakhoz köthető depresszió, amely az őszi és téli hónapokban sújtja elsősorban az embereket.

Egyre több tanulmány írja le, hogy a városi zöldterületen élés pozitív hatással van mind a fizikai, mind a mentális egészségre. A kutatások szerint azoknál az embereknél csökken jelentősen a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, akik több időt töltenek zöldterületeken. A kutatók úgy vélik, hogy a zöldterületen való hosszútávú tartózkodás csökkent vérnyomással, alacsonyabb pulzusszámmal, alacsonyabb koleszterinnel, jobb tüdő- és immunfunkcióval, a stroke és az asztma alacsonyabb kockázatával jár együtt. Azt is megállapították, hogy a zöldterületek pozitívan korrelálnak az elhízás alacsonyabb szintjével.

A természeti környezethez való hozzáférés javítja az általános mentális egészséget is, vagyis csökken a stressz-szint, jobb lesz az általános hangulat, csökkennek a depressziós tünetek, javul a kognitív funkció, az éberség és a kreativitás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az elhagyott csomag
  2023-12-08 09:02:46, péntek
 
  Tegnap a kispesti piacon nagyon sok apróságot vásároltam, az egyik faállványos asztalnál kipakoltam, hogy rendszerezzem a vásároltakat. Otthon vettem észre, egy kis csomag is van a vásárolt áruk között. Morogtam egy sort magamra, hogyan lehetek ennyire figyelmetlen- és első reakcióm az volt, hogy felteszem a fényképet a kerületi csoportba.
Kibontottam, hogy azonosítót keressek benne, és most jön a meglepi : egy kis cédulára ezt írták : "ÉN EGY ELHAGYOTT CSOMAG VAGYOK ! AZÉRT HAGYTAK EL, HOGY SZEBBÉ TEGYEM A NAPODAT "
Jót nevettem és azonnal "gazdit" kerestem a csomag tartalmának. Az Avon parfümöt az egyik kedves szomszédasszonyomhoz vittem tényleg nagyon jó helyre került. A szaloncukrokat is gyorsan elajándékoztam, hogy jusson másnak is a "szeretet morzsák"-ból. Mindenhol elmeséltem a történetet is.
Kedves ismeretlen JÓTEVŐ ! Egy példakövetőd, már biztosan van !Hálás vagyok azért, mert emlékeztettél arra, hogy ebben a mosolytalan világban ilyen egyszerű dolgokkal is lehet az emberek arcára derűt varázsolni . KÖSZÖNÖM !
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Szinte bármire képes a tudatalattid, ha így használod…
  2023-12-04 20:28:55, hétfő
 
  A meggyőződés és a hit formálja a tudatalattinkat. Egész életünk attól függ, hogy mit hiszünk, mit gondolunk, és milyen elvárásokat küldünk az életünk felé. Ha negatívan gondolkodunk, az elraktározódik mélyen a tudatalattinkba, és életünkben hajlamosak leszünk a rossz történéseket bevonzani.

Pár tipp, hogy hogyan alkalmazzuk a tudatalattink erejét:

1. A tudatalattink nem csupán ellenőrzi testünk folyamatait, hanem rengeteg felmerülő kérdésre tudja is a választ. Segítségünkre lehet problémáink megoldásában.

2. Mielőtt elalszunk, "küldjük el" a kérdéseket, és hamarosan csodás válaszokat fogunk kapni. Fogalmazzuk meg vágyainkat, és teljesülni fognak azok.

3. Minden, amit befogad a tudatalattink, érzelmeink, gondolataink, és cselekvéseink által irányított. Különösen figyelmet kell fordítanunk gondolatainkra, hiszen nagyon rengeteg minden múlik rajtuk az életünkben.

4. Minden tapasztalat a beteljesületlen vágyak eredménye. Ha leragadunk egyes problémáknál, kétségbeesünk, akkor a tudatalattink is így fog válaszolni.

5. Ha van egy vágyunk, vagy álmunk, akkor ismételgessük rendszeresen a következő kijelentést: Hiszek a tudatalattim hatalmában, általa fogalmazódott meg ez a vágy bennem, ami be is fog teljesülni.

6. A stressz, a szorongás és a félelem megzavarja a testünk természetes működését. Más lesz a légzésünk, a szívritmusunk, a pulzusunk. Képzeljük el a nyugalom, és kiegyensúlyozottság állapotát, és nem sokra rá a fizikai tüneteink is el fognak múlni.

7. Gondoljunk a legpozitívabb dolgokra, legyenek örömöt okozó elvárásaink. Érzelmeink, és gondolataink egyfolytában valóra válnak.

8. Képzeljük el, hogy minden felmerülő probléma pozitív kimenetelű lesz. Az elképzelt, és a tudatalattinkban elraktározott gondolataink valóra válnak. Tudatosan válasszuk a jót!

"Az ember azzá válik, amit gondol! " - (James Allen)
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/83 oldal   Bejegyzések száma: 827 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 1501
  • e Hónap: 14492
  • e Év: 190367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.