|
1/56 oldal
|
Bejegyzések száma: 556
|
|
|
|
2012-12-31 13:56:40, hétfő
|
|
|
Hozzávalók ( 4 adagra )
Az alaphoz:
200 g savanyú káposzta
1.3 L víz
2 db babérlevél
100 g csülök (füstölt)
100 g kolbász (füstölt)
0.6 db citrom leve
só
tejföl (20%-os)
A rántáshoz:
0.6 gerezd fokhagyma
0.3 közepes fej hagyma - vörös
2.6 evőkanál étolaj
1.3 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
33.3 ml víz
2.6 csipet pirospaprika
Elkészítés:
-Hideg vízben alaposan átmossuk a káposztát.
-Feltesszük a tűzhelyre a káposztát, a vízzel felengedve, babérlevéllel, felkockázott füstölt csülökkel, füstölt kolbásszal. Addig főzzük, míg puha nem lesz a káposzta. Ha megpuhult, utánatöltjük az elfőtt vízmennyiséget forró vízzel.
-Mikor puhára főtt a káposzta, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
-Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
-A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
-Hozzákeverjük a rántást a leveshez, jól elkeverjük, majd sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.
-A kész levest tejföllel tálaljuk.
Forrás:desszert.eu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2012-12-31 13:14:55, hétfő
|
|
|
Az Új Év köszöntéséhez hozzátartozik a pezsgő vagy más alkoholos italok fogyasztása, azonban ha nem sikerül a mértéket megtartani, jön a másnaposság. De ki szeretné 2013 első napját ágyban, másnaposan tölteni?
A legtöbben az óév végén valamilyen fogadalmat teszünk, hogy kevesebb süteményt eszünk, többet sportolunk, egészségesebben táplálkozunk, stb. a következő évtől kezdve. Ezekkel a fogadalmakkal nehezen fér össze, ha másnapossággal kezdjük az újévet.
A Journal of Food Science szaklapban megjelent tanulmány szerint a spárga olyan aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a másnaposságra, gyorsítják az alkohol lebomlását és segítik a máj méregtelenítő munkáját.
A másnaposság megelőzésének fontos eszközei:
- alkoholfogyasztás előtt együnk, az emésztőrendszerünkben lévő étel lassítja az alkohol felszívódását
- lassan igyunk
- minden egyes alkoholos ital elfogyasztása után igyunk meg egy pohár vizet, megelőzve ezzel a szervezet dehidratálódását (szerintem ez a legfontosabb)
- fogyasszunk B-vitamint
- pihenjük ki magunkat a buli után, aludjunk minél többet
Forrás:http://betegsegek.drtihanyi.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2012-12-31 13:03:13, hétfő
|
|
|
Koreai kutatók friss tanulmányt publikáltak a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban arról, hogy a feketebors képes lehet gátolni új zsírsejtek képződését testünkben. A feketeborsban található aktív hatóanyag, a piperin, mely a bors csípős ízéért felelős, segíthet a zsírpárnák elleni küzdelemben.
A keleti alternatív medicina évszázadok óta használja a feketeborsot fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre és különböző emésztési problémák esetén.
Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a piperin képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét és más, egészségre gyakorolt pozitív hatásai is lehetnek.
A koreai kutatók tanulmánya szerint a piperin és a feketebors kivonat erősen gátolja a zsírsejtek képződését a szervezetben bármilyen káros mellékhatás nélkül.
Természetesen a feketebors nem csodaszer és csak egészséges táplálkozás mellett (sok zöldség, gyümölcs, rost) képes kifejteni megfelelő hatást, azonban érdemes ételeinket egy kis feketeborssal ízesíteni nem csak a kulináris élvezet, hanem a megfelelő testsúly fenntartásának céljából is.
Forrás: fogyas.drtihanyi.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/56 oldal
|
Bejegyzések száma: 556
|
|
|
|
2012. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
556 db bejegyzés |
e év: |
4676 db bejegyzés |
Összes: |
49208 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 226
- e Hét: 1189
- e Hónap: 14180
- e Év: 190055
|
|
|