Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
Szepes Mária: Gondolatok gyógyító ereje.
  2019-11-30 19:25:33, szombat
 
  "Meg kell értenünk végre teljes súlyában, hogy minden testet oltott dolgunk nemzője a gondolat, nemzője betegségeinknek, kudarcainknak, balsorsunknak is. Egészséges, konstruktív, harmonikus gondolatok egyensúlyt hoznak létre szervezetünkben éppúgy, mint körülményeinkben.

A gondolatok mögött erjedő, a gondolatokat inspiráló terhelések, a szervezet és a pszichikum determinált alkata csak látszólag teszik kezdet és vég nélkül való circulus vitiosusszá a démoni impulzusok és az azokból kialakuló gondolatok egymásra hatását. Valójában addig tart ez a görcsös összefonódás, míg a kezdeményezést és az uralmat a démoni elemek birtokában hagyjuk. Míg eltűrjük, hogy a kétes gyökerű, szubjektív értékek és ítéletek gazként burjánozzanak agyunkban, minden rendszer és irányítás híján olyan irányba sodródjanak, ahová a mélység vonzása vezeti őket.

Abban a pillanatban, amint kristályosan világos, valódi pszichikai és erkölcsi érdekeinket szolgáló gondolatokat helyezünk a destruktív formulák helyébe, oly módon, hogy azok kiszorítják a negatív hatásokat, gyökeres változás áll be életünk minden tendenciájában. Akkor is, ha bénító hajlamokkal születtünk, feltéve, hogy szervezetünkből még épségben hagytunk valamit.

Az oldó, gyógyító gondolatok megtalálása azért nehéz, mivel a személyiség démoni fertőzéstől kikezdett részei védekeznek a fénybe helyezés minden kísérlete ellen. A legintelligensebb embernél is szinte értelemzavar mutatkozik e pontokon. Úgy tűnik, a diagnózis bármilyen pontos meghatározása sem képes összekapcsolni az egyén tudatát a benne végbemenő folyamatok valódi természetével, márpedig az ellenszérumot e felismerésből neki magának kell kitermelnie. Erről az állapotról bármelyik pszichoanalítikus orvos és a lélek minden gyógyítója érdekes tényeket közölhet. Nyilvánvaló persze, hogy e rövidzárlatot, éppúgy, mint az érzékeny tiltakozások, riadt elzárkózás, sértődött ellentámadás és önáltató fedő-történetek áradatát is a védekező ösztönélősdiek hozzák létre a gyógyszer hatástalanítására, amely létüket fenyegeti...."
"Mindazonáltal addig is, míg gyarapodó ismereteink, segítőtársaink, végül az önanalízis támogatásával rátalálunk egyéniségünk minden betegséggócának sajátos szellemi ellenszérumára, vannak bizonyos általános törvények, amelyeket belső és külső magatartásunkban sem szabad többé figyelmen kívül hagynunk. A lélek egészségének olyan törvényei ezek, mint a test elemi higiéniai szabályai. E törvényeket négy pontban foglaljuk össze.

1. A barátságtalan légkört árasztó embert taszító, láthatatlan örvény zárja körül.

2. A panaszkodó ember a legjobb szándékot is kimeríti. A panaszkodás vámpirizál, tehát ösztönösen elzárkóznak tőle.

3. A félelem és elkeseredés betegséget okoz, és balsorsot idéz fel.

4. A sérelmeit, fájdalmát, rossz állapotát maró szavakkal megfogalmazó, elégedetlen, türelmetlen ember folytonosan ismételt, szuggesztív dühkitöréseivel saját helyzetét teszi elviselhetetlenné, s előbb-utóbb végzetes bajokat zúdít magára


Ezért:

SOHA SENKIHEZ NE LEGYÜNK BARÁTSÁGTALANOK MÉG GONDOLATBAN SEM!

NE PANASZKODJUNK

NE ENGEDJÜK ÁT MAGUNKAT ELKESEREDÉSNEK ÉS FÉLELEMNEK!

KERÜLJÜK A GONOSZ, MARÓ, ELÉGEDETLEN GONDOLATOKAT ÉS HANGOS DEFINÍCIÓKAT!

A már rögződött vagy rögződni akaró, káros tendenciákat a következő módon lehet áthangolni: A depresszív impulzusoknak nem adunk gondolattestet abban a formában, ahogy mérgezett tartalmuk megkívánná, hanem antitoxinnal vegyítve engedjük felszínre őket. Nem fojtjuk el tehát. Veszélyes komplexumukat nem gyömöszöljük vissza a tudattalan zónákba, ahol tovább fertőzhetnének és erjedhetnének, hanem az értelem fényében kiengedjük belőlük a feszítő rossz gőzöket. Például : Valaki fél egy közelgő dátumtól, mikor nehéz körülmények között helyt kell állnia. Ez a dátum jelenthet vizsgát, egzisztenciát eldöntő bemutatkozást, bírósági tárgyalást, nyilvános szereplést stb.

A negatív egyéniség ilyenkor átengedi magát őrlő gondolatainak. Számtalanszor végigéli a különféle buktatókat, izgalmas veszélylehetőségeket. Képzelete hóhérrá, fordulatos grand guignol szerzőjévé alakul át, és saját szerencsétlen fantomalakját a legelviselhetetlenebb megszégyenítések, kínos helyzetek középpontjába állítja. E procedúra alatt önbizalmát valósággal felmorzsolja. Mire elérkezik az idő, hogy jó képességei birtokában, a pillanatnak megfelelően, spontán cselekedjék, kapkodó, remegő, félszeg idegronccsá válik. Gondolatai cserbenhagyják. Emlékezete kihagy. Reflexei ellene fordulnak. Pirul, dadog, verejtékezik. Megnyilvánulásai ellenszenvesek, riasztóak, összefüggéstelenek. Egész lénye a kudarcot idézi.

A pozitív egyéniség alaposan átgondolja tennivalóit, mindazt, ami egy helyzetben rajta múlik, azután izolálja magát, Agyából kirekeszti a gyengítő ismétlődő gondolatsorokat, mert elegendőnek tartja, ha a megfelelő pillanatban koncentrál arra, amit tennie kell. Addig nincs vele dolga. Annak latolgatása sem tartozik rá, hogy mi lesz, ha kudarcot vall. Ezt fel sem tételezi. A dolgok jó kimenetelében való derűs bizakodással tekint az események elé. Erre készül. Ha valami nem sikerül, következményeit ráér majd feldolgozni, amikor szembekerül vele. A befejezett tények erőt adnak elviselésükhöz. Sem hozzá nem tehet, sem el nem vehet egy jövőben lejátszódó, ismeretlen kimenetelű eseményhez azzal, ha képzeletben százszor egymás után előre végigéli végig erőlködi, végigkínlódja a lehetőségek rögzíthetetlen variációit.

Tudja, hogy a vámpirizáló gondolatokat kirekesztő tilalom csak úgy lehet sikeres, ha érdeklődése fókuszába valami erős, színes, más irányú tartalmat állít! Figyelmét tehát elfordítja aggodalma tárgyáról. A gondolatkör megválasztása, amelybe valaki átkapcsolódik ilyenkor, minden esetben egyéni. Lényege, hogy az illetőre nézve sajátos vonzerővel bírjon. Hogy ez egy könyv, valakinek a lebilincselő társasága, passzionátus munka, nagy koncentrációt igénylő elfoglaltság vagy valami nívós szórakozás-e, azt mindig az érdeklődés iránya és a lehetőségek döntik el.

Másik példa :

Meggyőződésünk, hogy kedvetlen, barátságtalan belső atmoszféránk bizonyos külső jelenségek és viszonylatok következménye. Szerencsétlen körülmények és rosszindulatú emberek áldozatai vagyunk. Igazságtalanul szenvedünk. Szinte kárörvendő mazochizmussal figyeljük az események alakulását és az emberek határtalan önzését, részvétlenségét, kellemetlenkedéseit. Az ellenszenv hullámaiban fuldokolva követjük benső kommentárjainkkal a pestises fonalat, amely, mintha neonfénnyel világítanák meg, fokozatosan felizzik, s életünk minden motívumának vezérideájává lesz. Fluiduma színültig megtölti gondolataink medrét. Fogalmaink mérges húsos mocsári flóraként foszforeszkálnak, átható, bomlasztó emanációkat bocsátanak ki, s uralni kezdik egész szervezetünket, idegéletünket, hangulatainkat. Reflexeink táptalaja e rosszízű, gonosz benső légkör. Minden külső mozzanatra, felénk irányuló gesztusra gyanakvással, éles, bizalmatlan, elhárító vagy támadó mozdulattal felelünk, s ezzel megint csak negatív értelemben determináljuk a világgal való további viszonylatunkat.

Most nézzük meg, mi a kivezető út ebből a már eléggé krónikus állapotból!

Mindenekelőtt az, hogy megváltoztatjuk szemléletünk alapját. Nem a külső jelenségeket, hanem saját belső magatartásunkat ismerjük fel a bennünket ért sérelmek kiváltó okaként. Az élet rejtett, legmélyebb törvénye gyanánt állítjuk világképünk középpontjába a tételt, hogy a külső események mindig másodlagosak. Az ember szellemének és jellemének a történésekhez való viszonya határozza meg jó vagy rossz sorsát. Ez az átcsoportosítás rögtön és döntő módon megváltoztatja a belül uralkodó erőállapotokat. Valóságos hegycsuszamlások, különös nivellációk mennek végbe, és óriási feszültségek szabadulnak fel. S mindez miért? Mert szempontjaink megváltoztatásával szükségképpen meg kell, hogy változzanak bennünk az események kommentárjai is. Gondolataink medre másfajta tartalommal telítődik. S itt térünk vissza a tételhez, amely szerint negatív tendenciákat úgy lehetséges áthangolni, ha antitoxinnal vegyítve engedjük felszínre őket. Ebben az újfajta szemléletben sem tagadhatjuk le a felénk lóduló történések megpróbáltatás-jellegét. Az élet kétségtelenül nem szüntelen örömünnep, hanem csaknem minden ember számára küzdelem, bonyolult teljesítmény: teljes készültséget és koncentrációt igénylő Mű. De e dinamikus folyamatban nem vonjuk ki magunkat a felelősség alól. Definícióink nem a vetületet, hanem a vetítőgócot tapogatják körül. S egyszerre képtelenségnek érezzük azt, hogy egy tükörkép fenyegető, obszcén mozdulatait szidalmazzuk, vagy árnyak rángatózásától ijedezzünk, amelyeket általunk láthatatlan, hátunk mögé helyezett fényforrás vetít a falra. Belső kommentárjaink ennek következtében valahogy így szövegeződnek meg: Az emberek irigyek, ez igaz. De én is irigy vagyok. Az irigység valami kiválónak, az én birtokomban lévőnél különbnek a megszerzésére irányul. Az ember belegörbül, kénsárgára izzik, epekeserűvé erjed a gyötrelemtől, ha másnak van valamije, amivel kitűnik, s ő árnyékba borul mellette. Mi lehet ez más a maga tiszta ősformájában, mint a legszebb, legnagyobb, legértékesebb energiák birtoklásának sóvárgása? Ha e maró, sűrű, veszedelmes anyagot desztillálni kezdem, egyre ritkábbá, illanóbbá válik. Felszáll. Magasabb régiókban terjeszkedik. Dimenziókat fog át sóvárgó lendületében, végül teljesen kiemelkedik a súlyos, karmos, halállal terhes rétegekből. Mert az irigységet is a szellem átfogó képessége határolja, s irányát az értéknek felismert tárgy szabja meg. S az értékítélet a desztillációban valóban óriási átalakuláson megy keresztül. Sorra elveti azokat az ideálokat, amelyek új, egyre táguló perspektívájában összezsugorodnak, elszürkülnek, üres, ideiglenes póteszközökként lepleződnek le.

E ponton a tudatosító intellektus egyszerre furcsa misztérium váratlan fordulatait veszi tudomásul. Regisztrálnia kell, hogy amíg vaskos, rikító, külsőleges dolgok utáni irigység emésztette, a megkívánt jelenségek szimbólumait öltötte fel. Tüneteit leutánozta, s ő maga is rikító, külsőleges, vaskos ábraként kerül embertársai alacsonyrendű irigységének útjába. Irigysége ütközött az ő irigységükkel. Amint azonban ideáljai megváltoztak, s irigysége magasabb rendű célok felé desztillálódott, ez az ütközés megszűnt. Kikerült a sűrűből, a sötét zsúfoltságból. A törtetek számára láthatatlanná vált, mert lefoszlott róla a stréberségnek az az idéző formulája, amely lénye alacsony rétegeiből az ő alacsonyrendűségüket provokálta. Megtalálta tehát az irigység ellenszérumát, anélkül hogy elfojtásokkal, önkínzással kellett volna erőszakot vennie önmagán és embertársain. A szérum formulája: az irigységet magasabb fekvésbe kell transzponálni örök értékű szellemi célok segítségével. Ezeket kevés ember irigyli. Még kevesebben utánozzák. De aki véghezviszi önmagán ezt az operációt, az sorsot cserél. S ha fizikai habitusa nem is, de a dolgok neve megváltozik benne. Amit irigységnek kezelt például, az a görcsös fájdalmak és lázak csillapultával egyszerre inspirációktól izzó erővé alakul át, amely fejlődésének szárnyakat növeszt.

Az emberek részvétlenségének, önzésének, gyanakvásának, kellemetlenkedéseinek ugyanígy egytől egyig megvan a toxinja és antitoxinja bennünk. Gyógyszere mindegyik alacsonyrendű kóros potenciának a felismerés, hogy az általuk okozott konfliktusokból nekünk kell kivonnunk magunkat - felfelé. Csak mi szüntethetjük meg a provokációt, az alantas tendenciák gondolaterőkkel, indulat-emanációkkal, gesztusokkal és szavakkal való kihívását. Nekünk kell más konstruktív gondolatokat helyeznünk a vetítőközpontba, saját agyunkba. S akkor is ki kell tartanunk mellettük, ha a szétárasztott, rossz töltésű erők még sokáig rezgetik kavarják körülöttünk a levegőt.

Az öncsiklandozó, öndühítő, önbetegítő vagy kétségbeesésbe hajszoló szuggesztió romboló hatása mindenki előtt ismeretes. Még egy kellemetlen éjszakai fogsajgást is kisebbfajta kataklizmává lehet forralni önmagunk és környezetünk számára, ha ilyenfajta korbácsoló szövegeket engedünk agyunkba: "Nem bírom! Megőrülök! Azonnal meg kell szűnnie, különben kiugrom a bőrömből! Jaj! Jaaj! Jaaj nekem! Nem bírom, nem bírom, nem bírom tovább!" E belső magatartás következő etapja az egyre hangosabb nyöszörgés, ziháló sírás, szívvágta, légszomj, sikoltozás, az egész ház összeszalajtása.

Antitoxinos formulája ugyanennek : "Sajnos, fáj a fogam! Nincs semmi csillapítószerem. Nem szívesen zavarnék meg alvó embereket. Ha objektíven ráfigyelek, meg kell állapítanom, hogy inkább csak sajgást érzek, ami kellemetlen, de semmi esetre sem kibírhatatlan. Ha ébren fekszem itt, és tétlen vagyok, gondolataim folytonosan a gyulladt részt tapogatják. El kell terelnem őket onnan... aktívan. S az elterelés módját illetően a szenvedőnek többféle egyéni választás áll rendelkezésre. Az egyik az, hogy felgyújtja a villanyt, és valami izgalmas könyv olvasásába kezd. A másik ennél sokkal értékesebb és eredményesebb. Titokzatos, erős frekvenciát kapcsol gondolatáramkörébe: az ember szenvedni vágyó áldozatkészségét, heroizmust, amely egzaltál, s a fájdalom által a fájdalom fölé emel. Ehhez nyugodtan fekve maradhat tovább a sötétben, mialatt agya messze vezető gondolatsor forrásává lesz : "Velem együtt virraszt most sok százezer beteg, lázas, sebesült, sőt szadista módon megkínzott ember, s csillapítók nélkül rettentő kínokat szenved. Szomjazik. Görcsökben fetreng. Sebek üszkösödnek rajta. Ezt a kis fogfájást felajánlom valamelyik szenvedő fájdalmainak enyhítésére. Egy kis részt önként átveszek a gyötrelmeiből. Boldoggá tesz, hogy megoszthatom a terhét." Az utóbbi magatartás persze csak olyan egyéniségnél eredményes, akinek ideáljai már a legmagasabb rendű ethosz területén világítanak.

A módszer lényege hogy erős érzésekkel és zsarnoki gondolatokat még erősebb hatásokkal semlegesítsünk! Egyenlő erejű kívánság vagy passzív óhaj, hogy közérzetünk megjavuljon, magában nem hoz eredményt. Kellemetlen komplexumok áthangolásának művelete abban áll, hogy az érzeteket frekvenciaemeléssel csúsztatjuk át egy magasabb síkra.

Olyan esetben persze, ahol a depresszió oka évtizedes autoszuggesztió és helytelen életmód, csak fokozatosan lehet javulást elérni. Senki se várhatja azt, hogy húsz-harminc év alatt beidegzett rossz szokásaitól két nap alatt megszabadulhat. A helytelen irányba vezető medrek feltöltése sok önmegtagadással jár, s míg a gondolatáramok új, egészségesebb medreket vájnak maguknak, az is időbe telik. Mindenesetre ez a gondolatokon keresztül véghezvitt mágikus tendenciacsere éppen krónikus állapotoknál produkál meglepő változásokat. Fontos, hogy a fellépő kedvetlenségi érzetekkel erős elleningereket állítsunk szembe, valahányszor fellépnek. Nem szabad megengednünk, hogy akár egyetlenegyszer is reménytelen kesergés legyen úrrá rajtunk.

Végcélunk az, hogy gondolkodásunk villamos kapcsolótáblává váljék, melynek fogantyúit akaratunk irányítja.

Gondolataink determinálják körülményeinket. Az ember szellemi tevékenysége, fizikumának működése és sorsa között szoros kapcsolat áll fenn. Az idea ebben az összefüggésben a nemző szerepét tölti be, és automatikus vonzás útján szabályozza a körülményeket. Aki sorsán, depresszióin, démoni kötésein úrrá akar lenni, annak úrrá kell lennie gondolatain. Szelleme egész mechanikáját meg kell változtatnia, végérvényesen száműzve onnan a félelmet és a csüggedést.

A konstruktív, pozitív ember tudja, hogy útja különféle küzdelmeken, akadályokon át az önmegváltás célja fele vezet. Kitartás és akarat segítik előre, de megismerése és intuíciója irányítja.

Vigyázzunk ezért a szavakra, amelyek agyunkban elhangzanak! Gondolkodni annyi, mint mágiát gyakorolni!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A csontlevesről
  2019-11-22 06:18:22, péntek
 
  A CSONTLEVES TÉNYLEG GYÓGYÍT, A TUDOMÁNY IS BIZONYÍTOTTA ŐSEINK, NAGYSZÜLEINK "CSODASZERÉNEK" TITKÁT.

Az igazi jó, tanyasi tyúkhúsleves, és annak egészségünkre gyakorolt bizonyított jótékony hatásairól... Mert a vidékiek nem véletlenül fogyasztották minden vasárnap!

Ősi hagyomány és egy gyógyító recept
Ki ne ismerné a jó öreg tanyasi tyúkhúslevest?

Azt a húslevest, ami egy ősi recept alapján mindig is velünk volt, már a kezdetek kezdetén is, szinte a magyarsággal egyidős itt a Kárpát-medencében.

Hirdetés
Eleinte a receptje szájhagyomány útján elterjedt, mire lejegyezte valaki.

A levesről úgy tartották, hogy életerőt ad, ami igaz is volt. Nem csak rengeteg energiával látta el régmúltban élő őseinket, de képes volt megerősíteni az immunrendszert is.

Ráadásul hatásait mára a tudomány is alátámasztotta.

Képes a betegségekre hatni
A régiek gyakorlatilag gyógyszerként használták, ugyanis képet volt a legdurvább megfázás tüneteit is nagymértékben enyhíteni.

Nagyanyáink korában természetes volt, hogy különféle ételekkel, főleg levesekkel gyógyítottak betegségeket.

Mára ez a természetes módszer kicsit feledésbe merült, talán annak köszönhetően, hogy a gyógyszertárakban egész arzenált találunk a szabadon kiváltható gyógyszerekből.... hatástalanul.

Legalábbis ezek a gyógyszer tele vannak mellékhatásokkal, és terhelik a májat, ellenben a húslevessel!

A csontlevesnek még inkább jótékony hatása van mint a húslevesnek.

Mit mond pontosan tudomány?
A zöldségekből számos tápanyag, vitamin oldódik ki a hosszú főzés alatt, ezek a relatív alacsony főzési hőmérséklet miatt nagyrészt károsodás nélkül megmaradnak.

Az igazi csontleves nem egyenlő a kuktában gyorsan megfőzött húslevessel. A csontlevest hosszan, 8-24 órán keresztül kell főzni, kis lángon, éppen hogy csak gyöngyözzön, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból.

A csontokból a hosszú főzési idő alatt magnézium, kalcium, foszfor, kálium oldódik ki.

Ezen kívül kollagén, zselatin is bőven kerül a levesbe a csontokból, porcokból, ahogyan hyaluronsav, glukozamin- és kondroitin-szulfát is.

Minél több ide illő zöldséget használunk, annál jobb lesz a levesünk. A hagyma, fokhagyma, petrezselyem, sárgarépa, zeller nem hiányozhat belőle.

A gyógyulás első lépcsőfoka
Ez még nem minden! világszerte ismert ennek a gyógylevesnek különféle formája, csak máshol más dolgokat pakolnak bele, és nem tyúkkal főzik, de az alapműködése és hatása nagyjából ugyanaz a szervezetre nézve.

A csontlevesek az általános roboráló hatáson túl az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolják.

Ezen kívül a kollagén a bőrnek, az ízületeknek, a hajnak és a körömnek is jót tesz. A magas zselatintartalom segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat.

A csontleves leginkább influenza idején képes drámai mértékben javítani az ember állapotán és közérzetén.

Ez pedig akárhogy is nézzük, a gyógyulás legelső lépcsőfoka.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Köhögésre méz-kávé szirup
  2019-11-18 20:15:50, hétfő
 
 



A modern orvostudomány ezernyi gyógyszert képes felsorolni, amelyek segítséget nyújthatnak a köhögés csillapításában. A kávéról és a mézről is bebizonyosodott, hogy képesek csökkenteni a fertőzést és a köhögés csillapításában is a segítségünkre lehetnek.

A legutóbbi kutatások szerint a méz és a kávé keverékéből készített szirup nagyon hatékony lehet az olyan fertőző betegségeknél, amelyek sok hétig tartanak, és amelyek elhúzódó tünete a köhögés.

A vizsgálatba felnőtt embereket vontak be. Olyan embereket, akik hosszú hetekig elhúzó köhögéstől szenvedtek valamilyen felső légúti fertőzés következményeként. A vizsgálatból mindenkit kizártak, akik dohányoztak, akiknek bármilyen szisztémás megbetegedése volt, de azok sem kerülhettek be a vizsgálati csoportba, akik a laboratóriumi vizsgálat során valamilyen rendellenes eredményt mutattak.

A vizsgálatba bekerülő személyeket három csoportra osztották. Az első csoportba tartozók kapták a kávé és méz keverékét, a másik két csoportba tartozók pedig valamilyen hasonló keveréket, amelyek csak hasonlítottak a kávéra és mézre, de voltaképpen ők csak placebót kaptak.

A vizsgálat befejeztével bebizonyosodott, hogy a méz és a kávé keveréke szignifikánsan hatékonyabbnak bizonyult a tartós köhögés enyhítésére, mint a placebo. Nem beszélve arról, hogy a különféle szteroidokkal, vagy más gyógyszerekkel ellentétben a méz és a kávé keveréke kellemes ízű, biztonságosnak és hatékonynak volt mondható. És ezeknél a természetes összetevőknél nem is kell jobb módszer - legalábbis a kutatást végzők szerint.

A méz használata több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az ókori Perzsiában például az ecet mellett a méz volt a másik olyan természetes gyógyszer, amelyet majdnem minden betegség esetén bevetettek.

A mézről bebizonyították, hogy csökkenteni képes a prosztaglandin szintézist az alkalmazás területén, illetve növeli a nitrogén-oxid szintjét, nem beszélve arról, hogy antioxidáns hatással rendelkezik.

A szakértők 500 gramm mézet kevertek össze 70 gramm instant kávéval. Alaposan összekeverték, hogy egy sűrű pasztát kapjanak. Nyolcóránként kell egy evőkanálnyi pasztát egy pohár meleg vízben elkeverni és ezt elfogyasztani. Gyerekeknek tilos ilyen módon köhögést csillapítani és felnőttek esetében is jobb az óvatosság, hiszen még nem született annyi humán vizsgálat, hogy biztonsággal állítható legyen ennek a keveréknek a köhögéscsillapító hatása.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sárgarépalé gyógyhatásai
  2019-11-18 19:50:54, hétfő
 
 



A sárgarépa nagyon finom. Érdemes sokat fogyasztani belőle nyersen. Ha nem tudja megrágni, turmixolja le és készítsen belőle egy fantasztikus zöldségitalt, amely nagyon pozitívan hat az egészségre.

A répa csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz, nem beszélve arról, hogy béta-karotin is van benne, amely egy kitűnő antioxidáns. Ezen kívül több B-vitamin, sok rost és más vitaminok, illetve ásványi anyagok is megtalálhatók benne.

A sárgarépa elsősorban a szem egészségét óvhatja meg. Ez a zöldség kiküszöböli az A- vitamin-hiányt. Ennek a vitaminnak a hiánya farkasvakságot okozhat.

A sárgarépa kitűnő forrása az antioxidánsoknak. Ilyen antioxidáns a lutein, amely szintén a szem egészségéhez nélkülözhetetlen.

A sárgarépa a C-vitaminnak is kitűnő tárháza. Erre a vitaminra nemcsak a szemünknek, de az immunrendszerünknek is nagy szüksége van. Influenzaszezon előtt érdemes minél több sárgarépát fogyasztani, hiszen így nagy esély van arra, hogy elkerüljük a betegséget. Narancsot is lehet enni, de a sárgarépa jóval több rostot és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.

A sárgarépa meglehetősen gazdag antioxidáns vitaminokban és olyan fitokemikáliákban, amelyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Mivel a sárgarépa csak alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.

A sárgarépa rostjai és magas káliumtartalma segít a vérnyomás szabályozásában, így pedig a szívbetegségeket kerülhetjük el. Legalábbis azokat, amelyeket a magas vérnyomás okozhat.

A diétánkba is beilleszthetjük a sárgarépát, mivel van még egy csodálatos hatása. Ez nem más, minthogy csökkenti a koleszterinszintet.

Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma, így segíthet megelőzni a rákos betegségeket. A szabad gyökök könnyen elszaporodhatnak a szervezetünkben. Elég ehhez a légszennyezettség, a dohányzás, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, illetve a táplálékokban található szennyező anyagok. Az antioxidánsok azonban eredményesen harcolhatnak a szabad gyökökkel, illetve segíthetnek a kivédeni azok károsító hatásait.

A sárgarépával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segíthet egyes rákfajták kivédésében. Az egyik ilyen a tüdőrák. Ez pedig a zöldségben található karotinoidoknak köszönhető. A sárgarépa színét is ezek az anyagok adják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kiegyensúlyozatlan hormonok - és javítása táplálkozással
  2019-11-18 19:46:00, hétfő
 
  A hormonok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szervezetben. Könnyen kialakulhat a szervezetben hormonegyensúly-hiány, ami nagyon sok probléma és betegség forrása lehet. Hormonokra szükség van a reprodukcióhoz, a növekedéshez, az anyagcseréhez, a szexuális funkciókhoz, de még a hangulatunkat is befolyásolni tudják, gondoljunk csak a stresszhormonokra.

A hormonok apró kémiai hírvivők, amelyeknek nem más a feladata, minthogy a szervezetben az adott funkciót betöltsék, hiszen a hormonok jó működése segíti elő, hogy a szervezetünk megfelelően, azaz egészségesen működjön. Hormonális egyensúlytalanságot jelezhet az álmatlanság. Ahhoz, hogy ne legyen gond az alvással, elegendő antioxidánst kell fogyasztanunk, de a minőségi sovány fehérje is elősegíti, hogy az éjszakát alvással és ne ébrenléttel töltsük.

A hormonális egyensúlytalanság gyakori tünete a fáradtság, különösen a menopauzába vagy a posztmenopauzába lépő hölgyeknél. A mellékvese által a stressz idején termelt kortizol szintén oka lehet a folyamatosan jelen lévő fáradtságnak.

Menopauzában lépő nőknél szintén a hormonok nem megfelelő működése okozza a tüneteket, mint például éjszakai izzadás vagy hőhullámok. Ezt a két problémát nagyon jól tudja orvosolni az orvosi zsálya. De fontos a nőgyógyász felkeresése is, aki nagyon hasznos étrendi és életmódbeli tanácsokkal tud szolgálni a klimax tüneteinek csökkentéséhez és megszüntetéséhez.

A hormonális működésé felborulását jelezheti a depresszió kialakulása, amelyet tápanyaghiány is okozhat. A B-vitamin-komplex nagyon hasznos lehet, hiszen a B-vitaminok idegrendszerre ható vitaminok, amelyek csökkenthetik a szorongást és lehangolt állapot esetén is jó szolgálatot tehetnek.

Az alacsony libidó is jelezheti, ha gond van a hormonokkal. Nőknél az ösztrogén és a progeszteron nem megfelelő aránya okozhat szexuális érdektelenséget. Ez a két hormon sok minden miatt felborulhat. Például menopauza, terhesség, policisztás ovárium betegség és anyagcsere-betegségek esetén lehetnek problémák a hormonokkal, amelyet mindenképpen kezelni szükséges.

Természetes anyagok is a segítségünkre lehetnek a hormonok egyensúlyának visszaállításához. Ilyen lehet a kókuszolaj, az avokádó, az adaptogén gyógynövények, de az omega-3 és az omega-6 zsírsavak is segíthetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A koffeinelvonás tünetei
  2019-11-18 19:42:33, hétfő
 
 



A koffeint egy stimulánsként tartják számon, amely elősegíti az éberség fenntartását, segít ébren maradni és még hangulatfokozó hatása is van. Azok a személyek, akik hosszú ideig fogyasztottak koffeines kávét és hirtelen abbahagyják, számtalan elvonási tünetet tapasztalhatnak meg.

Miben található koffein? A kakaóban, a teában és a kávéban. De manapság már sokféle termékbe csempésznek koffeint a gyártók, például energiaitalokba, élelmiszerekbe vagy fogyasztószerekbe.

A koffeinelvonás egyik alapvető tünete a fejfájás. A migrénes fejfájás kialakulásának az az oka, hogy csökken a vér áramlása, különösen az agyban. Ugyanakkor a túl sok kávé fogyasztása sem jó, mivel függőséget okozhat.

Reggelente sokan fogyasztanak koffeint, hogy növeljék az éberséget. A koffein ugyan nagyon hatásos a fáradtság ellen és valóban növelni tudja az éberséget azáltal, hogy blokkolja az adenozin receptorokat az agyban. Amikor azonban valaki hirtelen hagyja abba a kávéfogyasztást, éppen ellentétes hatást érhet el, azaz a fáradtság fokozódik, hiszen a koffein a központi idegrendszerre kifejtett hatása megszűnik.

A koffein kisebb adagban történő fogyasztása javítja a hangulatot és csökkenti a szorongás érzetét. Azonban ha valaki mértéktelenül fogyasztja a kávét, akkor nemcsak fokozódik a szorongása és az idegessége, de még rossz hangulatba is kerülhet. A kávé aktiválja az örömközpontot az agyban, ami szerepet játszik az érzelmek és a viselkedés szabályozásában. Ha valaki hirtelen megvonja szervezetétől a koffeint, akkor szorongással, depresszióval és ingerlékenységgel kell számolnia.

A koffein a munkamemóriát is javítani tudja. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a kávé - mértékkel fogyasztva - csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát és a kognitív funkciók javulását is elérhetjük általa. Azonban a hirtelen koffeinmegvonás koncentrálási nehézséget hozhat maga után, illetve fáradtságot is okozhat, ami ugyancsak hatással van a koncentráló képességre.

A koffein stimulálja a vastagbél működését és jó hatással van az emésztésre. Azok az emberek, akik csökkentik a koffeinbevitelt vagy teljesen felhagynak a kávéivással, gyakran tapasztalnak meg székrekedést. A székrekedés elkerülése érdekében fontos a megfelelő rostbevitel és a hidratációról sem szabad elfeledkezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Érelmeszesedés ellen
  2019-11-18 19:35:55, hétfő
 
  Az érelmeszesedés ellen nagyon sok mindent tehetünk, de a legfontosabb az, hogy a viselkedésünkön változtassunk. Vagyis részesítsük előnyben az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgás, csak mértékkel fogyasszunk alkoholt és ne dohányozzunk.

Egyes táplálékok kiemelten fontos szerepet játszanak az érelmeszedés megelőzésében. Ilyen például a halolaj, amely omega-3 zsírsavakban bővelkedik. Az omega-3 zsírsavnak központi szerepe van az LDL- és HDL-koleszterinszint egyensúlyának fenntartásában és a vérrögök kialakulásának megelőzésében. Ez utóbbi nagyon veszélyes, ugyanis ez lehet az oka a stroke és a szívinfarktus kialakulásának.

A lazac szintén sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely nemcsak a megfelelő koleszterinegyensúlyt képes biztosítani, hanem értékes ásványi anyagokat is tartalmaz, hiszen van benne szelén, foszfor, kálium, fehérje, kolin és pantoténsav. A kálium például egy remek értágító, amely pihentető hatással van az erek számára, mindemellett hatékonyan csökkenti a vérnyomást és megakadályozza a szívkoszorúér-betegség kialakulását.

A sok húsfogyasztás nem egészséges. Valamennyi fehérjére ugyan szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy ezt mivel visszük be a szervezetünkbe. Részesítse előnyben a halakat és a sovány húsokat, illetve táplálkozzon egészségesen. Az egészséges táplálkozás részét képezik a gyümölcsök és a zöldségek, amelyek tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, ráadásul védelmet jelenthetnek az érelmeszesedéssel szemben.

A koleszterinszint - amely első számú kockázati tényező az érelmeszesedés létrejöttében - csökkentésében nagyon hatékony az allicintartalmú fokhagyma és vöröshagyma. Az allicin hatékonyan csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, így segítségünkre lehet nemcsak az érelmeszesedés, de a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében is.

A spenót egy nagyon egészséges zöldség, hiszen segítségével csökkenhet a vérnyomás azzal, hogy csökkenti annak az enzimnek a termelődését, amely felelőssé tehető a magas vérnyomás kialakulását. Mivel a spenót szelént, mangánt és béta-karotint is tartalmaz, így jelentősen csökkentheti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A spenót gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ami csökkenti az erekben kialakuló gyulladás mértékét, így nyújtva védelmet az érbetegségekkel szemben.

A bab és a hüvelyesek gazdag forrásai a káliumnak, ami nemcsak a vérnyomást csökkenti le eredményesen, de értágító hatással is rendelkezik, ami pihenteti az ereket, és mivel kevés nyomás nehezedik azokra, így sokáig egészségesek maradhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Nevessünk: OKJ-s FÉRFIKÉPZŐ
  2019-11-15 22:35:47, péntek
 
  Férfiképző - OKJ-s szakképzés

Kötelező tantárgyak:
Leválni az anyámról (2000 óra)
Nem pisilek a WC mellé (100 óra, gyakorlati foglalkozás, videórögzítéssel)
A fizetésemet a feleségemnek adom (550 óra)
A feleségem nem az anyám (350 óra)

Kötelezően választható tantárgyak :
Hogyan lazítsunk úgy, hogy ne tűnjünk lustának? (300 óra)
Leküzdeni a távirányító-szindrómát (550 óra)
Előbb sikerül kielégítenem a feleségemet, minthogy elkezdené tettetni (kb. 1500 óra)
Hogyan éljünk túl egy náthát agonizálás nélkül (200 óra)

Fakultatív tantárgyak :
Emésztési technika, hang nélkül
Konyha - kezdő szint. Háztartási gépek: ON (bekapcsolni), OFF (kikapcsolni)
Konyha - haladó szint. Az első zacskós levesem anélkül, hogy elforralnám az összes vizet
A legújabb tudományos felfedezés: a házimunka nem okoz impotenciát szeminárium
Alapvető különbségek a szennyeskosár és a padló között (laborgyakorlat)
Hogyan repül a kávéscsésze a mosogatóig? (Gyakorlatok David Copperfield irányításával)
Érzékeken túli kommunikáció: mentális gyakorlatok azokra az esetekre, amikor világosan elmondják, hogy a keresett dolog a szekrényfiókban van, ilyenkor ne kelljen visszakérdezni, hogy melyik szekrény melyik fiókjában?
Miért nem szükséges a takaró emelgetése, miután megszabadultunk bélgázainktól?
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ősz
  2019-11-15 22:26:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Leveles kel gyógyhatásairól
  2019-11-15 22:24:43, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 47 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 1119
  • e Hónap: 14110
  • e Év: 189985
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.