Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/51 oldal   Bejegyzések száma: 509 
A napsugár nem kérdezi
  2012-09-30 10:25:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Új táplálkozási piramis
  2012-09-30 10:21:30, vasárnap
 
 



Képtáramban nagyobb, olvashatóbb: Link

Az új táplálkozási piramis ajánlásai:
Fizikai aktivitás: naponta, de legalább heti 4x30 perc sport
Folyadék: napi 2-2,5 liter víz fogyasztása
Táplálkozásunk alapja: a teljes őrlésű gabonák és növényi olajok (ezeket húsokkal együtt érdemes fogyasztani)
Zöldségek: bőségesen, naponta minél többször
Gyümölcsök: naponta 2-3 alkalommal
Olajos magvak, mogyorófélék: naponta 1-3 alkalommal, egy maréknyit, nyersen, sózás nélkül
Halak, tojás, fehér húsok: naponta-kétnaponta
Tej, tejtermékek: naponta 1-2 alkalommal, a sovány, zsírszegényeket választva
Korlátozni: vaj, állati zsírok, vörös húsok, fehér rizs, fehér kenyér, burgonya, tésztafélék, édességek
Vitaminpótlás: fontos lehet téli időszakban, vagy fogyókúrák idején, ill. betegségek esetén
Alkohol: amennyiben nincs kizáró ok, úgy napi egy pohár száraz vörösbor megengedett.


Testsúlyt csökkentő étrend:
Tejtermékekből naponta 1 alkalommal az egyik engedhető meg:
2,5 dl sovány tej
5-10 dkg sovány sajt
1 pohár savanyított tejterméknek (kefír, joghurt)
Fehér húsok, halak és tojásból naponta vagy kétnaponta egy alkalommal az egyik:
5 dkg sovány felvágott
1 db virsli
10 dkg sovány hús, ill. 15 dkg tengeri hal
1 db tojás

A mogyorófélék és olajos magvakból egy kis maréknyi ajánlott, mely kb. 10 dkg mennyiséget tesz ki.
Gyümölcsökből naponta 1 alkalommal az egyik ajánlott:
1 db közepes méretű csonthéjas vagy almatermésű gyümölcs (alma, körte, barack stb.),
10 dkg bogyós (málna, eper, áfonya)
A napi egy alkalomba, fogyni vágyók esetén nem, vagy csak ritkán fér bele a magas szénhidrát tartalommal rendelkező banán, szőlő, illetve dinnye.
Gabonafélékből naponta 3-4 alkalommal válasszunk az alábbiak közül:
1 szelet kenyér
1/2 db zsemle
1/2 db kornspitz
5 dkg barna rizs/ hajdina/köles
5 dkg durum tészta

A magasabb szénhidrát tartalmú zöldségek mennyiségét érdemes korlátozni.
Ezek közül egy napon csak az egyik szerepeljen:
10 dkg zöldborsó
10 dkg csemegekukorica
10 dkg sütőtök
10 dkg édes burgonya

A többi zöldségféleség korlátozás nélkül fogyasztható, csupán az ételkészítési eljárásoknál kell kíméletes, zsírszegény technikákat választani felhasználásukhoz!
Hüvelyesek hetente egyszer szerepeljenek az étrendben, alkalmanként 10-15 dkg mennyiségben.
Olajokból naponta maximum 4-5 alkalommal, vagy-vagy:
10 gramm margarin vagy vajkrém
1 evőkanál olaj
Forrás:reforma
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
14 jó tanács nőknek
  2012-09-30 10:13:35, vasárnap
 
  Az egészséges táplálkozás a vásárlással kezdődik
Figyeljen arra, hogy a megvásárolandó élelmiszer friss, kifogástalan minőségő legyen! Olvassa el a csomagoláson található feliratokat, energia- és tápanyag értékeket, összetételi adatokat, amelyek segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában!

Változatosság az élelmiszerekben és az ételek elkészítésében
A változatos, sokféle nyersanyagból kialakított étrend minden fontos tápanyagot megfelelő arányban biztosítani tud a szervezet számára és emellett örömforrást is jelent.

Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek
Bármilyen táplálék része lehet megfelelő mennyiségben és gyakorisággal a helyes étrendnek, a mértékletesség betartásával.
Nincsenek ,,jó" és ,,rossz" ételek, élelmiszerek, csak helyes vagy helytelen étrend van. Kedvenc ételei egyikéről sem kell lemondania, ha ügyel az elfogyasztott mennyiségre.

Fontos a helyes étkezési ritmus
Naponta 4-5-ször, de legalább 3-szor étkezzen, ha lehet, mindig hasonló időpontban. A napi szükséges táplálékmennyiséget arányosan ossza el az egyes étkezések között.

Teljes értékű gabonaféle az étrendben minden nap
Rendszeresen, minden nap fogyasszon valamilyen teljes értékű, rostban dús gabonafélét. Ide tartoznak a teljes őrlésű lisztből készült barna-, korpás-, magokkal dúsított kenyérfélék, pékáruk, a teljes gabonaszemet tartalmazó őrlemények, natúr gabonapelyhek, müzlik, zabkorpa, hajdina, köles stb.

Zöldség-, gyümölcsfogyasztás naponta többször, változatosan
Zöldségfélét és gyümölcsöt bőségesen fogyasszon, naponta összesen legalább 50 dkg mennyiségben. Legjobb, ha idény szerint frissen vagy mirelitként fogyasztja. Gazdag forrásai élelmi rostoknak, egyes vitaminoknak, ásványi anyagoknak, egyéb egészségvédő hatású biológiailag aktív anyagoknak. A gyümölcs, az aszalt gyümölcs önállóan is kiváló desszert lehet.

Tej , tejtermék fogyasztása minden nap
Fél liter sovány tej vagy azzal egyenértékű kefir, joghurt, sajt illetve tehéntúró naponta szerepeljen étrendjében, mert ezek jó forrásai értékes fehérjéknek és egyes vitaminoknak, ásványi anyagoknak.
Húsok, húskészítmények, halak az étrendben
Naponta szerepeljen sovány húsféle az étrendjében! Halat, különösen értékes zsírsav-összetételű tengeri halat hetente legalább 1-szer fogyasszon.

Mértékletesség az édességek, desszertek fogyasztásában
Az étkezések befejező fogásaként, mértéktartóan hetente legfeljebb 1-2 alkalommal fogyasszon, inkább kevesebb energiát-, zsírt-, ugyanakkor több értékes tápanyagot tartalmazó tej-, gyümölcsalapú fajtákat.

Fontos a zsiradékok mennyisége és minősége
Alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszereket (tejtermékek, húsfélék) fogyasszon! Főzéshez-sütéshez használjon felváltva, többféle növényi olajat, abból is próbáljon kisebb mennyiséget!

A sófogyasztás mérséklése
Mellőzze az utólagos sózást, a magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztását! Főzéskor a zöld és száraz fűszerek széles skálájának
változatos felhasználásával csökkenthető a sózás!

Elegendő folyadékbevitel - a szomjúság legjobban az ivóvízzel oltható
A napi 1,5-2 liternyi folyadék igényt csapvízzel, ásványvízzel, rostos gyümölcs- és zöldséglével, gyümölcsteával, tejjel fedezze. A koffein- és alkoholtartalmú italokból csak mértékkel fogyasszon, hiszen - többek között - a víz kiürülését is fokozzák a veséken keresztül.

Ne csak egészségesen, hanem biztonságosan is
Legyen körültekintő az élelmiszerek vásárlása, felhasználása, elkészítése és helyes tárolása során, étrendje biztonsága érdekében.

Ideális étkezési körülmények
Ha lehet, mindig étkezzen nyugodt, kulturált körülmények között, kényelmesen, terített asztalnál, elegendő időt szánva az étkezésre! Étkezés közben más elfoglaltság - TV nézés, olvasás - ne vonja el a figyelmét, így elkerülhető a szükségesnél nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása.
Forrás: OÉTI
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Egészséges táplálkozás tányér
  2012-09-30 10:10:44, vasárnap
 
 



Képtáramban nagyobb, olvashatóbb : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A kesudió jótékony hatásai:
  2012-09-30 09:53:40, vasárnap
 
 


Nemcsak chipset, mogyorókrémes kekszet lehet nassolni TV nézés közben, hanem léteznek ezeknél sokkal egészségesebb rágcsálnivalók: az olajos magvak.

A kesudió (Anacardium occidentale), az olajos magvak közé tartozik és kiemelkedő egészségügyi hatásai vannak.

A kesudióban található legfontosabb vitaminok, elemek: B2, B3, B6, vitamin, biotin, folsav, jód, mangán, magnézium, kálium, kalcium, vas, szelén és cink.

A kesudió gazdag B vitaminokban, melyek segítenek az idegek és izmok megfelelő működésében, és szabályozzák az étvágyat.

A kesudió természetes jódforrás, melyet azért érdemes a jód pótlása céljából fogyasztani, mert Magyarország jódban szegény terület, ezért ahogyan tudjuk, pótoljuk a jódot. A kesudió fogyasztásával jódot is juttatunk a szervezetbe, mely a jódhiányból fakadó betegségek megelőzését szolgálja.

A kesudió gazdag magnéziumban, ami idegesség esetén nyugtatóan hat, egy komoly vizsga előtt elrágcsálni egy marék kesudiót mentőöv lehet. Nyugtató hatása érvényes a pihentető alvás megteremtésekor is, amikor valaki feszült, ingerült lefekvés előtt, 10-15 szem kesudió elfogyasztása után megnyugszik, és másnap kipihenten ébred.

A kesudió gazdag cinkben, ami az immunrendszer helyes működéséhez szükséges, meghűléses időszakokban a cinket pótolhatjuk táplálékkiegészítő készítményekkel, melyek segítenek a betegség gyors leküzdésében, de a kesudió fogyasztásával természetes módon vértezhetjük fel immunrendszerünket a kórokozókkal szemben.

A kesudió gazdag kalciumban, a csontok építőkövét jelentő ásványi anyagban. Éppen ezért a csontritkulás megelőzése céljából is fogyasztható a kesudió.

Emellett gazdag vasban, mely a vashiánnyal küzdők számára nyújthat megoldást.

A kesudió tartalmaz olyan zsírsavakat, melyek a koleszterin szintet csökkentik.

A legújabb kutatások a kesudió fogyókúrára gyakorolt jótékony hatásáról számolnak be, miszerint a rendszeres kesudió fogyasztás csökkenti az éhségérzetet, ezáltal kevesebbet eszik a fogyni vágyó.

Fontos megemlíteni, hogy kesudió kizárólag csak egy éves kor felett adható a kisbabáknak, mivel a piciknél az idő előtt adott kesudió, a mogyoróhoz hasonlóan allergiát vált ki. Tapasztalatok azt mutatják, hogy még súlyosabbat mint a mogyoró. A kesudióra allergiás gyerekeknek, minden kesudió fogyasztás után szenvedniük kell az alábbi tünetektől: gyakori zihálás, esetenként extrém nehézlégzés és eszméletvesztés is előfordulhat. Nagy rizikó a súlyos szív-érrendszeri betegségekre is.
Szerző :Tormási Anna dietikus

A más forrás szerint hatásai:
A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav. Kalciumtartalma magas, ennek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt. A kesudió ezen kívül tele van antioxidáns hatású E-vitaminnal is. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd.

Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát.
A kesudió gazdag forrása a B-vitaminoknak, melyek segítenek az idegek és az izomszövet egészségének megőrzésében, és javítják a stresszel szembeni ellenállóképességet.
Ásványi anyagai közül a szelén antioxidáns, a cink pedig vírusölő hatású, és segít megelőzni rákos sejtek kialakulását.
Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek segítenek alacsonyan tartani a koleszterinszintet.
Forrás: reforma
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyermekszem..
  2012-09-29 17:03:09, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Tatiosz idézet
  2012-09-29 16:56:53, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Shakespeare idézet
  2012-09-29 16:55:59, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
SZGÁ szakanyag felelősségvállalás formái:
  2012-09-29 11:47:36, szombat
 
  Felelősségi formák
 
1   -     erkölcsi: normaszegés esetén közösségi állásfoglalás, szankció nincs
2   -     Jogi:  norma által előírt kötelezettségmegszegése estén a társadalom ezek betartását kikényszerítheti, szankcionál.
3    -    Politikai: nincs tényleges normaszegés, a felelősségnek az általános negatív megítélés felel meg, szankció nincs.
4    -    Gazdasági: kockázatvállalás, vagyoni helytállás.
 
Etika és jog, mint felelősségi normák
 
1    -    Az etika és a jog együtt fejlődött, fejlődik a történelem folyamán.
2    -    Az etika fő kérdése: Mi az erkölcsileg jó? Mi a helyteleníthető az emberi magatartások során?
3    -    A jog fő feladata: Mikor és milyen mértékben szükséges beavatkozni az általános erkölcsi alapelvek érvényesülése érdekében?
4    -    A jog kénytelen egyenes választ adni, olyan kérdésekben, amelyekben számos etikai nézet létezik egyidejűleg. A jog azokat a minimális, morális követelményeket szabja meg, amelyek olyan értékkel bírnak, hogy akár állami kikényszeríthetőséggel is érvényesíteni kell azokat.
 
Etika és jog
 
        Etika: Mi az, amit megengedek magamnak, amit elfogadok másoktól?
       Jog: Mi az, amit a társadalom intézményesen megenged nekem és amit szankció nélkül elfogad tőlem?
       Határterület: olyan ,,intézményrendszerek", melyek nem követelhetők meg senkitől, de amelyek bizonyos populáció többsége szerint, elvárható annak tagjaitól, pl.: illem és vallás.

       Etika:
- alapja a meggyőződés
-  intézményrendszere nincs;
- számonkérés a lelkiismeret
- szankciója legfeljebb a társadalmi  megítélés;
- az élet folyamán változhat.
 
 Jog:
- alapja a törvény;
- intézményrendszere az állam;
- számonkérése az igazságszolgáltatás;
- szankció, valamilyen joghátrány;
- lassan változik, jó esetben fejlődik.
Forrás: jegyzet, illetve internet 
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
SZGÁ szakanyag mottója
  2012-09-29 11:37:05, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/51 oldal   Bejegyzések száma: 509 
2012.08 2012. Szeptember 2012.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 509 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 34360 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 148
  • e Hét: 24866
  • e Hónap: 100994
  • e Év: 1249720
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.