Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 349 
Színes gerberák
  2014-05-31 06:08:55, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Trillium Grandiflórum
  2014-05-31 05:59:38, szombat
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Trikkium Vaseyi
  2014-05-31 05:58:32, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Sárga rózsák
  2014-05-31 05:57:37, szombat
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Piros rózsakompozició
  2014-05-31 05:56:00, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kék rózsa
  2014-05-31 05:55:11, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Fekete rózsa
  2014-05-31 05:54:30, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Réti legyezőfű – a növényi aszpirin
  2014-05-30 22:57:34, péntek
 
 


150 évvel ezelőtt a kutatók a fűzfakéregben tiszta szalicilsavat fedeztek fel, és néhány évvel később sikerült az acetilszalicilsav szintetikus előállítása. Ezt az áttörést jelentő szert aszpirinnek nevezték el. Az izolált vegyi hatóanyagokkal ellentétben azonban egy gyógynövény mindig több összetevőt tartalmaz, amelyek egymást kitűnően kiegészítik, és ezért kevésbé okoznak mellékhatásokat. A réti legyezőfűben lévő nyálkaanyagok és tanninok például védik a gyomornyálkahártyát, és gyógyítják a gyomor és bélrendszer gyulladásait.

Az egy méter magas évelő növényt lebegő fehér vagy krémszínű virágfelhőivel, vöröses szárával és mandulaszerű, kesernyés illatával nedves helyeken találjuk meg, például patakpartokon vagy árkok mentén. A tapasztalatok szerint a réti legyezőfű rászolgált arra, hogy újra felfedezzék. Gyűjtési ideje június végétől augusztusig tart, a bimbókat és a kinyílt virágokat vágjuk le néhány levéllel együtt. Ezeket megszáríthatjuk vagy tinktúrát készíthetünk belőle.

Tulajdonságai:

szaliciltartalmú,
lázcsillapító,
reumaellenes,
gyulladásgátló,
keringéstámogató.
Alkalmazása:

Tea vagy tinktúra formájában láz, influenza, reuma, gyulladások, ízületi fájdalmak, isiász, lumbágó, emésztési problémák esetén.
Lábfürdőben megfázásnál, influenzánál.
Borogatásként friss levelekből emlőmirigy-gyulladásra, keringési zavarokra, ekcémára, pikkelysömörre, aknére, migrénre, lázra.
Szárított réti legyezőfű

A frissen szedett növény szárait kössük össze, és egy árnyékos, száraz, levegős helyen fellógatva hagyjuk száradni. Esetleg terítsünk alá egy kendőt, mert a virágok könnyen lepotyognak. Amikor a növény érintésre zörög és a szára törhető, vágjuk le a leveleket és a virágokat, töltsük őket üvegekbe. Egy éven belül felhasználható.

Megfázás elleni tea

Teakeverék megfázásra, lázra, influenzára, reumára. Vigyázat, ne adagoljuk túl! Ollóval aprítsunk fel két marék réti legyezőfüvet, két marék hársvirágot, két marék bodzavirágot és két marék mezei kakukkfüvet. Keverjünk hozzá két marék zsenge rózsaszirmot vagy egy marék csipkebogyót. Ebből a keverékből 2 evőkanálnyit öntsünk fel 1 liter forró vízzel, 10 percig hagyjuk állni, szűrjük le, tetszés szerint ízesítsük mézzel, és töltsük termoszkannába. Naponta 3-5 csészével igyunk belőle. Ez a tea jóízű, és beteg gyerekek számára is alkalmas.

Lábfürdő

Megfázásra, lázra, nyugtalanságra alkalmazhatjuk. Puszpángból, réti legyezőfűből és bodzavirágból főzzünk másfél-két liter teát. Adjunk hozzá 1 evőkanál citromlevet vagy almaecetet. A felsőtestet takarjuk be melegen, és a lábakat kb. 10 percig fürdessük a langyos teában, utána azonnal bújjunk az ágyba. A lábfürdővizet töltsük egy üres ásványvizes flakonba, hűvös helyen tároljuk, és újrafelhasználás előtt még egyszer melegítsük fel.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógykövek-kőgyógyászat
  2014-05-30 22:51:45, péntek
 
 



A kőgyógyászat története és tradíciója:

A gyógykövekkel való foglalkozás egészen az ókorig vezethető vissza. Amulettként és talizmánként akkoriban nagyon népszerűek voltak a kövek. Már a görög orvos, Dioszkuridész is megállapította a gyógykövek hatását a Krisztus előtti 1. században.

A görög filozófusnál, Arisztotelésznél írásos feljegyzéseket találunk a gyógykövekről. Az ókori Egyiptomban és Kínában is szerencsehozóként és orvosságként alkalmaztak egyes köveket. A középkorban az apáca Hildegard von Bingen foglalkozott a gyógykövek különböző hatásaival. A jelenben, amikor nagyobb figyelmet kapnak a természetes gyógymódok, újra felfedezik a drágakő-terápiát.

A gyógykövek alkalmazása és hatása

Minden kőnek jellegzetes tulajdonságai vannak, amelyek a csakrákra, az ember energiaközpontjaira hatnak. A betegségek diszharmonikus rezgésekként jelennek meg, amelyeket a negatív gondolatok, külső hatások vagy a helytelen életvezetés és táplálkozás váltanak ki.

Ha egy kő illik a használójához, akkor harmonizáló hatással bír az illető személynél mentális területen. A gyógykövek a színeik, rezgési energiáik és a bennük lévő ásványi anyagok és nyomelemek révén hatnak. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő követ, sok intuícióra van szükség. Ebben segíthet a kineziológia izomtesztje.

Az ametisztet például fejfájásra vagy idegességre alkalmazzák, a topázok aktiválják az anyagcserét, a hegyi kristályok pedig új életerőhöz segítenek. A legegyszerűbb módja az alkalmazásnak, ha láncok vagy karkötők formájában viseljük a köveket, de a táskánkban is magunknál hordhatjuk.

A gyógyköveket helyezhetjük közvetlenül az érintett csakrákra is, ebben az esetben arra kell figyelni, hogy lapos köveket használjunk. Ha a lakásban szeretnénk egy követ elhelyezni, akkor annak megfelelő mérettel kell rendelkeznie, hogy ott az energiamezőt hatékonyan képes legyen befolyásolni.

Szokás a drágakövekből elixírt is előállítani. Ehhez a köveket forrásvízbe helyezzük és kitesszük a napra, hogy feltöltődjön energiával. A felhasználása történhet borogatás formájában, vagy az elixírt a nap folyamán elosztva megisszuk, hogy az egész szervezetre hatással legyen.

A kőgyógyászat tudományosan nem alátámasztott, és súlyos betegségeknél nem helyettesíti az orvost. Azonban támogató és megelőző hatással lehet az ember állapotára és életminőségére - ez évezredek óta bizonyított.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Májvédő mag, hashajtó kéreg, vizelethajtó levél
  2014-05-30 22:46:58, péntek
 
 

(A képen nyírfalevél és nyírfatea)

Máriatövis
A máriatövis egy tüskés, lila növény, amelyet általában az utak mentén találunk. Évszázadokon át használták a máriatövis magjait - melyek a szilimarin nevű aktív hatóanyagot tartalmazzák - a máj erősítésére. Mivel a szilimarinnak erős védő hatása van a májra, megakadályozza a károsodásokat, amelyek a máj túlterheléséből (pl. mérgezés vagy gyulladás) keletkeznek.

A manapság gyakran előforduló májzsírosodásnál is nagyon jól bevált a máriatövis. A máriatövis májvédő hatását tanulmányok egyértelműen alátámasztják. Bizonyított, hogy a májkárosító anyagoknak e növény társaságában gyengül, vagy akár meg is szűnik a hatékonysága. Ennek ismeretében kétségtelen, hogy a máriatövis védő és regeneráló hatást gyakorol a májra.

Kaszkara
A ,,szent kéreg" eredetileg Észak-Amerikából származik, és emberemlékezet óta a gyógyászatban kerül felhasználásra. A legbiztosabb hashajtók egyikének számít, mivel 8-12 órán belül érezhetően aktiválja a belek perisztaltikus mozgását. Ezért a kaszkarakéreg a legjobb választás székrekedésnél, valamint minden betegségnél, melyeknél a laza széklettel járó könnyű székletürítés kívánatos, pl. aranyér, végbél tájéki műtétek utáni állapot. Böjtölés közben is értékes a kaszkara kérge, mivel segít a szervezetnek kiválasztani a méreganyagokat - a lehető leggyorsabban, a beleken keresztül.

Nyírfalevél

A gyógyászatban az ezüst nyír és a molyhos nyír levelét használják fel. Ezeknek vizelethajtó hatásuk van a vese véráramlásának és a filtrációs ráta növelésének révén. A nyírfalevelet ihatjuk teaként vagy friss növényi nedvként, valamint szedhetjük tabletta vagy drazsé formájában. Külsőleg a nyírfalevél különböző kozmetikai termékekben kerül felhasználásra.

Hatóanyagok:
különböző flavonoidok, amelyek a vizelethajtó hatás mellett számottevő antioxidatív potenciállal rendelkeznek, és ezáltal a szabad gyököket elfogják, mielőtt azok a sejteket károsíthatnák;
triterpének: szaponinok hemolitikus aktivitással;
illóolaj, mely túlnyomórészt szeszkviterpénekből áll, és nagyon csekély mennyiségben van jelen;
tanninok;
C-vitamin;
ásványi alkotórészek, pl. kálium-tartarát, kalcium-oxalát;
keserűanyagok.

Alkalmazási területek:
a húgyutak átöblítése bakteriális és gyulladásos megbetegedéseknél, fájdalmas vizeletürítésnél;
vesehomoknál;
reumatikus panaszok kiegészítő kezelésére;
reumára;
vértisztítás a ,,tavaszi kúrák" keretében;
külsőleg hajhullásra, korpásodásra;
bőrkiütésre;
tavasszal a fiatal leveleket salátának is fogyaszthatjuk.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 349 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 1501
  • e Hónap: 14492
  • e Év: 190367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.