Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
Hosszú életet biztosító gyümölcsök
  2020-03-31 23:25:48, kedd
 
  Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a zöldségek és a gyümölcsök rendszeres fogyasztásával akár az életünk is meghosszabbítható. Ezek a táplálékok vitaminbombák a szervezetünk számára. A vitaminok, az ásványi anyagok és az antioxidáns vegyületek biztosítják, hogy minden testi funkció kielégítően működjön, és ne legyen zavar a sejtek között információáramlásban. Ha megszakad a kapcsolat a sejtek között, vagy ha nincs elegendő energiájuk harcolni például a dagantos sejtekkel, akkor könnyedén megbetegedhetünk. De nem csak súlyos betegségekre kell itt gondolni. Elég, ha csak egy egyszerű megfázásra fókuszálunk. Mikor gyengül le az immunrendszer? Ha nem kap elegendő C-vitamint, ami egy antioxidáns vitamin. Miben van sok C-vitamin? Többnyire a gyümölcsökben.

A citrusos gyümölcsök például rengeteg C-vitamint tartalmaznak. Ez a vitamin pedig a szájüregi rák kockázatát is képes csökkenteni. Ez az antioxidáns vitamin aktívan részt vesz a gyors sebgyógyulásban, a vérerek egészségének fenntartásában és a kollagéntermelésben. Ahogy idősödünk, egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, de ha elegendő C-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztunk, akkor még meg tudjuk támogatni a kollagéntermelést, így a bőrünk csak lassabban veszít a rugalmasságából, a feszességéből.

A frissen facsart gyümölcslevek is rendkívül egészségesek. Ha unja a gyümölcs rágcsálását, akkor szerezzen be egy gyümölcsfacsarót, gyümölcscentrifugát és készítsen magának gyümölcsturmix koktélokat. Naponta több pohárnyit is elfogyaszthat ezekből az italokból, amelyekhez akár frissen szedett gyógynövényeket is adhat. A citromfű, a menta, a levendula és a bazsalikom megújítja a gyümölcsök ízét, és csodálatos ízharmóniával ajándékoz meg bennünket.

A rendszeres narancsléfogyasztással megelőzhetjük az Alzheimer-kór kialakulását, míg a gránátalmalé az agy degeneratív betegségeitől óvhat meg bennünket, de védelmet jelenthet a mell-, a prosztata- és a bőrrák ellen is.

A gyümölcsökben található oldható rostok nagyon előnyösek a test számára, hiszen segíthetnek a fogyásban és csökkentik a koleszterinszintet is. Kutatások is igazolják, hogy a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztással jelentősen lecsökkenhet a szívbetegségek kockázata. A fekete áfonya pedig az egyik leghatékonyabb gyümölcs a rák elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tibeti tanítások
  2020-03-31 22:59:59, kedd
 
  Az alábbiakban olyan mély mondanivalójú tibeti tanításokat osztunk meg veled, mely által megnyílik a lelked és az elméd és felkészít az életre!

1. Ha nem tudod, hol tartasz, bármely út jó lesz számodra.

2. Ha egy feladatot nem tudunk megoldani ügyességgel, akkor a szeretet és a gondoskodás oldja majd meg.

3. A legnagyobb tudás, egyszerű életet élni különleges formában.

4. Amikor egy madár iszik, felfele néz.

5. Azoktól tanulhatunk sokat, akik a legtöbb fájdalmat okozták számunkra.

6. Ha elmesélem neked az álmom, lehet, hogy te elfeleded. Ha követem és teszek az álmomért, lehet, ha észbe tartod. De ha téged is bevonlak az álmom megvalósításába, akkor az a te álmoddá is válhat.

7. Vigyázz, mert a személyiséged a sorsoddá válhat.

8. Legtöbb halál a világok váltakozását jelenti.

9. Gyógyítsd azt a betegséget, amelyik még nem hatalmasodott el.

10. A türelem másik vége a Mennyország.

11. Add fel a büszkeséged a családon belül, de tartsd meg más törzsekkel szemben.

12. A rossz, ha hatalomra kerül, kegyetlen lehet az egész világgal.

13. Távolról a nehézségek hegyeknek tűnhetnek.

14. Ha egy bölcs szót ismersz, olyan mintha ezer más szó birtokosa lennél.

15. Jobb, ha felszántasz egy ár termékeny földet, mintha egy házat építenél rá.

16. A pusztító érzelmek kárt okozhatnak, úgy a magam, mint mások számára.

17. Ha tudnám, hogy holnap meghalok, akkor is tanulhatnék még valamit ma este.

18. A jóság csendben suttog, míg a rossz ordít.

19. Az őszinte szavak könnyebbé teszik a hallgatásukat.

20. Egy királyt tisztelj meg az ő uradalmán, a bölcs embert pedig tiszteld, bárhol is vagy.

21. Ha nincs alak, nincs árnyéka sem.

22. Nincs annál süketebb ember, mint az, aki soha nem hallgat a tanácsra.

23. Soha ne bízd egy éhes emberre, hogy őrizze a rizsedet.

24. Egy barátságos és jó ember is ellenségé válhat, ha gyűlölettel és erőszakkal közelítjük meg.

25. A szavak, csak vízbuborékok, míg a tettek aranyló vízcseppek.

26. Akinek van, az szeretne adni másoknak is, akinek viszont nincs, az csak a lopásra gondol.

27. Minden utazás visszatérés a lényeghez.

28. A gyógyszer, mely gyógyít, nem mindig édes, az aggodalmat rejtő szavak pedig nem mindig kellemesek.

29. Ha meghalunk, mi magunk örülünk, míg mások sírnak.

30. A múlt sok ezer megvalósítása, nem lehet célja a mának.

31. Mikor vizet iszunk, gondoljunk a forrásra.

32. Ami itt van, mindenhol van, míg, ami nincs, az sehol sincs.

33. A lázadó gondolatok olyanok, mint egy rablókkal teli elhagyatott ház.

34. Ha béke honol egy tartományban, akkor egy szerzetes is irányíthatja azt.

35. A képzelő erő gyógyítja a szívben lakozó káoszt.

36. Fogyassz a tartalékaid függvényében és haladj a te lépésed hossza szerint.

37. A hazugság olyan, mint egy magas háztetőről való leugrás.

38. A zord szívek meleg szavakkal találkozhatnak.

39. Az igazságnak nincsen barátja.

40. Aki ura az elmének, az ura a világmindenségnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Tibet  
Fagyos kezek és lábak
  2020-03-31 22:41:08, kedd
 
  Télen egyértelmű, hogy hideg lesz a kezünk, ha kesztyű nélkül megyünk ki a szabadba. Sok ember azonban a lakásban is hajlamos fázni, és vannak olyan személyek - főként hölgyek -, akik még a nyári hőségben is gyakran vacognak és hideg a kezük és a lábuk is.

A gyakori fázásnak a vashiányos vérszegénység lehet az egyik oka. A vas a vérben oxigént szállít, viszont ha alacsony a vas szintje, ez negatívan befolyásolja a vérkeringést. A táplálkozás módosításával sokat tehetünk, hogy pótoljuk a szervezetben a vasat. Vasban gazdag táplálékok: hús, zöld leveles zöldségek és a hüvelyesek. Azonban a vas felszívódásához C-vitaminra is szükség van, így arról is érdemes gondoskodni.

A B12-vitamin hiánya is okozhat vérszegénységet, de ennek a vitaminnak a hiánya is oka lehet, ha valakinek állandóan hidegek a végtagjai, ha nincs elegendő energiája, illetve a gyakran bizsereg és zsibbad a keze és a lába. A B12-vitamin megtalálható többek között a tojásban, a sajtban és a joghurtban.

A pajzsmirigyfunkciók felborulása miatt is érezhetjük jégcsapnak a kezünket. Ha hajhullást és székrekedést is tapasztal és még nincs diagnosztizálva a betegsége, akkor feltétlenül látogasson el a háziorvosához, aki fölírhat hormonvizsgálatot, hogy kiderüljön, a pajzsmirigye okozza-e a kéz és a láb hűvösségét.

Ha valaki sokat fogyott az utóbbi időben, az is okozhat ilyen tüneteket. A testünkön lévő zsírszövet mintegy szigetelőként működik. Nyilván nem az a megoldás, hogy újra visszahízza a leadott kilókat, hanem hogy ,,melegítő" ételeket fogyasszon. Például gyömbért, ánizst, chilit, fokhagymát, koriandert, köményt és fahéjat.

Ha nem alszik eleget, krónikus fáradtság is kialakulhat. A krónikus fáradtság lassítja az anyagcserét, ami szintén okozhatja a kéz és a láb hidegségét.

Amennyiben valaki folyamatosan dehidratált, vagyis nem iszik elegendő folyadékot, akkor szintén lassulhat a keringése. Óránként legalább 2-3 dl víz fogyasztása javasolt, hogy megfelelően működjön a keringésünk.

Cukorbetegeknél gyakran alakul ki perifériás neuropátia, és ez szintén okozhat zavart a keringésben, ami hideg végtagokat eredményez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Narancsbőrgyilkos táplálékok
  2020-03-31 22:38:47, kedd
 
  Lassan közeledik a meleg időszak. Ilyenkor a nők többsége vad fogyókúrába kezd és próbál a narancsbőrtől megszabadulni. Nem kell drága kezelésekre költeni, hisz mint oly sok mindenben, a narancsbőr elleni küzdelemben is a segítségünkre lehetnek a természetes módszerek.

Az egyik ilyen természetes módszer, pontosabban fűszer a sáfrány, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és még a zsírsejtek elszaporodását is sikeresen meggátolja. A sáfrány az izomtónusra is pozitívan hat, illetve a bőrt sokkal simábbá és ragyogóbbá varázsolja.

A sötét gyümölcsök közül például a fekete áfonya nagyon sok antioxidánst tartalmaz, de a kollagéntermelést is fokozza, illetve az új bőrsejtek növekedését is megtámogatja. Mivel antioxidánsokban is bővelkedik, így hatékonyan képes csökkenteni és megszüntetni a szervezetben kialakuló gyulladásokat, ami azért nagyon jó hír, mivel gyakran a gyulladás talaján jön létre a narancsbőr. A fekete áfonya emellett lassítani tudja a bőr öregedési folyamatait, illetve nagyon hatékony a ráncok és a száraz bőr ellen is.

A grépfrút is tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat, nagyon hatékony a bőrhidratáló hatása és a narancsbőr egyik leghatékonyabb természetes ellensége.

Az avokádó nagyon gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban és a rosttartalma is kiemelkedő. A rostok nemcsak a vércukorszint helyreállításában játszanak kiemelkedő szerepet, de az olyan toxinok semlegesítésében, kiürítésében is aktívan részt vesznek, amelyek a narancsbőr kialakulásáért felelősek.

Vízre minden embernek szüksége van. A rendszeres, vagyis az elegendő vízfogyasztással tudjuk a leghatékonyabban eltávolítani a szervezetünkből a méreganyagokat. Hiszen a sejtek is csak akkor juthatnak elegendő tápanyaghoz és csak akkor biztosítják számunkra a fiatalos megjelenést, ha vízzel látjuk el azokat.

A zöld leveles zöldségek közül a kelkáposzta és a spenót is sok rostot és magnéziumot tartalmaz. Mindemellett gazdag forrásai a zeaxantinnak és a luteinnek, amelyek nemcsak a bőrhidratációban vesznek részt, de megakadályozzák a bőrsejtek károsodását is.

A görögdinnye likopinban gazdag, ami nagyon jót tesz a vérkeringésnek. Rendszeres fogyasztásával esélyt sem adunk a narancsbőr kialakulásának. A likopin az öregedési folyamatokat is lassítani tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A cinkhiány magas vérnyomást generál
  2020-03-31 20:34:27, kedd
 
  A cink egy nagyon fontos elem a szervezetünk számára. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a cink alacsony szintje és a magas vérnyomás között összefüggés mutatható ki. A kutatások arról is beszámoltak, hogy a cinkhiány milyen komoly betegségek okozói lehet. A cinkben gazdag táplálékok eredményesen csökkenthetik a vérnyomást.

Az emberek nagy része nem fogyaszt cinkben gazdag élelmiszereket. A cinkhiány egy nagy probléma, különösen ha csecsemők, terhes és szoptató kismamák, illetve idősebb emberek szenvednek hiányt cinkből. Kevesebb cinket visznek be a szervezetükbe a vegetáriánusok, a vegánok, de cinkhiányban szenvedhetnek azok is, akik mértéktelenül fogyasztanak alkoholt, de a vízhajtót szedők, a sportolók, a gyomor és bélrendszeri betegségekben szenvedők is veszélyben vannak.

A cink is a hatékony antioxidánsok táborát erősíti, így csökkenteni tudja a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

A cink javíthatja a szem egészségét, jótékonyan hat az immunrendszer működésére, elősegíti a tápanyagok felszívódását és még a szív egészségét is biztosítani tudja.

A cink gazdag forrásai: magvak, kakaópor, hüvelyesek, dió, teljes kiőrlésű gabona, tojás.

A cink elengedhetetlen az egészséges immunrendszer számára, biztosítja, hogy ne károsodjon a DNS, gyermekkorban elősegíti az egészséges fejlődést és még a gyorsabb sebgyógyulást is megtámogatja.

A szervezetnek szüksége van cinkre ahhoz, hogy a T-limfociták hatékonyan tudjanak működni. A T-limfocitáknak kettős szerepük van. Az egyik, hogy ellenőrizzék és szabályozzák az immunválaszt, illetve hogy megtámadják a fertőzött és rákos sejteket. A cinkhiány súlyosan károsíthatja az immunrendszert. Azok a személyek, akiknek a szervezetében csak kevés cink van, sokkal fogékonyabban a fertőzésekre, mint azok a személyek, akik nem szenvednek cinkhiányban.

A cink szabályozni tudja, hogy az idegsejtek kommunikációja megfelelő legyen, ezért a memória megőrzésében is kiemelkedő szerepet játszik.

A cinknek szerepe van a bőr épségének és szerkezetének fenntartásában is. Ezen kívül a cink csökkenteni tudja a gyulladásos betegségek kialakulásának a kockázatát is. A cink a szembetegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
Megkjegyzés : természetes cinkforrás -ami nagyon hatékony is : paradió CzI
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fáradtság és stressz elleni gyógynövények
  2020-03-31 20:31:24, kedd
 
  Már tavasz van, de mégis sokan panaszkodnak folyamatosan jelen lévő fáradtságra és kimerültségre. Télen lemerülnek a vitamin- és ásványianyag-raktáraink, amelyet tavasszal újra fel kell ahhoz töltenünk, hogy ne legyünk egyfolytában álmosak és fáradtak

Az egyik ilyen gyógynövény az édesgyökér. Ha állandóan kimerült, mellékvese-problémája is lehet. Ha a szerveztet túl sok kortizolt, azaz stresszhormont termel, akkor is lehet állandóan fáradt. Az édesgyökér egy remek természetes gyógymód lehet a kimerültségre. Ez a gyógynövény abban nyújt segítséget, hogy hatékonyan küzd meg a szervezetben zajló stresszel. Segítségével a kortizolszint is normalizálódni fog. A hagyományos kínai orvoslásban már évszázadok óta alkalmazzák ezt a gyógynövényt.

A ginszeng nemcsak a rákos betegségek megelőzésében nyújthat segítséget, hanem az állandóan jelen lévő fáradtság leküzdésében is. Egy adaptogén gyógynövényről van szó, amely szintén segít csökkenteni a stresszt. Amennyiben csökken a stressz, úgy a szervezet is jobban meg tud küzdeni a fáradtsággal.

Krónikus fáradtságra macát is használhat. Ez a gyógynövény nagyon hatásos idegesség leküzdésére. A maca fokozza az éberséget és energikussá varázsol bárkit. A maca fogyasztása ellenjavallt azok számára, akik pajzsmirigybetegségben szenvednek.

A méhpempő is gyógynövénynek számít, ami nagyon hatásos lehet kimerültség és fáradtság esetén. A kínai orvoslás már régóta használja depresszió kezelésére. A méhpempő gazdag tárháza a B-vitaminoknak. Ez a gyógynövény segít az oxigénfelvételben, ami csökkenti a fáradtságot, hiszen ahhoz, hogy frissek maradjunk, minél több oxigénre van a szervezetnek szüksége.

A cordyceps vagy a kínai hernyógomba egy remek természetes gyógymód lehet a fáradtság megszüntetésére. Ez a gyógynövény nagyon hatásos izomgyengeség esetén, de még a sportteljesítményt is segít megnövelni. Szteroidot vagy immunbetegségre gyógyszert szedő személyek konzultáljanak kezelőorvosukkal a hernyógomba szedésével kapcsolatban.

Az illatos rózsavarjúháj is segíthet a fáradtság leküzdésében. Amellett, hogy megtámogatja a mellékvesék működését, még a stressz leküzdésében is a segítségünkre lehet.

A szent bazsalikom is egy csodálatos gyógynövény, hiszen segít egyensúlyba hozni a szervezetet, vagyis mentálisan kiegyensúlyozottá tesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Aprócska kis csoda: chiamag
  2020-03-31 20:26:23, kedd
 
 



A chiamag nagyon pici, mégis rengeteg tápanyagot tartalmaz. Kiváló forrása az omega-3 zsírsavnak, az antioxidánsoknak, a rostnak, a vasnak és a káliumnak. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a LDL-koleszterin szintjét, és megnövelik a HDL-koleszterinét, amely védelmet jelenthet a szívroham és a stroke kialakulása ellen.

Milyen tápanyagok találhatók meg még a chiamagban? Van benne mangán, kalcium, kálium, foszfor és réz. Ez az apró mag nagyon sokféle előnnyel bír. Többek között csökkenti a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegség kialakulásának a kockázatait. Emellett az arcszínt is egészségessé varázsolja, és még energiával is feltölti a szervezetet.

Mivel a chiamag sok rostot tartalmaz, így segíthet a fogyásban, hiszen a rostokban bővelkedő táplálékok könnyedén eltelítenek bennünket, azaz hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, így kevesebbet is eszünk, ami a testsúlycsökkentő programunkat segíti elő.

A fokozott rostbevitellel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem a magas vérnyomást is. A legutóbbi kutatások azt is kimutatták, hogy a rost szerepet játszhat az immunrendszer szabályozásában és a gyulladás csökkentésében, illetve annak megszüntetésében. Ha pedig csökken a szervezetben a gyulladás, akkor kisebb lesz az esély a cukorbetegség, a rák, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.

A cukorbetegség megelőzésében úgy segítenek a rostos tápláláékok, így a chiamag is, hogy segítenek a vércukorszint stabilizálásában, márpedig a cukorbetegség legtöbbször az ingadozó vércukorszint miatt jön létre.

A rostos táplálékok egészséges emésztést biztosítanak, a rendszeres székletürítést is lehetővé teszik. Ez azért fontos, mert így a méreganyagok is eltávoznak a szervezetből.

A chiamag sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, Kutatások igazolják, hogy ez a zsírsav csökkenti a trombózis és az aritmiák (szívritmuszavarok) kockázatát, amelyek gyakran tehetők felelőssé a stroke, a szívroham és a hirtelen szívhalál kialakulásáért.

Az omega -3 zsírsav is részt vesz az LDL-koleszterin-, a triglicerid- és az összkoleszterinszint csökkentésében, ami csökkenti az érelmeszesedést okozó plakkok kialakulását, javítja az endothel funkciót és alacsonyabb vérnyomást is eredményez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az E-vitamin és a szívizomsejtek
  2020-03-31 20:20:15, kedd
 
  Az E-vitamin segít megelőzni az szívizmok leépülését az infarktus után?

Azon felül, hogy az E-vitamint a "szépség vitaminjának" is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr és a hajápolásában, ennél lényegesen több jó hatása is van. Elsősorban azért, mert erős antioxidáns. Az antioxidánsok eltávolítják a sejtstruktúrát veszélyeztető szabad gyököket. E-vitamin szedésével erősíthetjük immunrendszerünket.
E-vitamin és szívizom A Redox Biologyban közzétett preklinikai vizsgálatról szóló tanulmány kifejti, hogy a szakértők fontosnak tartják az alfa-TOH (E-vitamin) terápiát a szívroham után kezelt betegek esetében. Ez ugyanis - az elképzelésük szerint - segít megelőzni a szívizmok elhalását az infarktust követően.

Egy már jóváhagyott E-vitamin készítmény tesztelését kezdték meg a Baker Intézetben, amelynek helyettes vezetője, Karlheinz Peter professzor úgy nyilatkozott, hogy "azt tervezzük, hogy érzékeny mágneses rezonancia képalkotó módszerrel bebizonyíthatjuk, hogy a szívizom működése megmarad".

A szóban forgó tanulmányban megadott E-vitamin-dózisokat az Európai Bizottság Élelmiszerügyi Tudományos Bizottsága már jóváhagyta. A vizsgálatok sora elkezdődött. Bár még nem tudható, hogy milyen eredménnyel végződnek, mindenesetre, ha igaznak bizonyul, amit a kutatók remélnek, akkor ez gyökeresen megjavíthatja mindazok életkilátásait, akik infarktuson estek át, hiszen nem mindegy, hogy a szívizmuk hány százaléka károsodott és mennyi maradt épen az infarktus során.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Jelek, hogy veszélyben vannak a csontjai és az egészsége
  2020-03-31 20:13:45, kedd
 
  Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon lényeges. Amennyiben valaki kiegyensúlyozott táplálkozást folytat, nem igazán van szüksége kiegészítőkre, esetleg csak akkor, ha valamilyen betegségben szenved.

A testünk árulkodik arról, ha valamilyen tápanyaghiányban szenvedünk, azaz ha hiányt szenvedünk valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból. Az egyik ilyen jel a töredezett köröm. Ha törékenyek a körmei, ez jelezhet kalciumhiányt, de a kollagén hiányát is. A kollagén nemcsak a bőr egészséges működését segíti, hanem a kötőszövet és a csontok egészségéről is gondoskodik. Kalciumban gazdag források a tej, a sötétzöld leveles zöldségek.

Ha egész életében az inaktív életet részesítette előnyben, nagyobb esélye lesz a csontritkulás kialakulására. A rendszeres testmozgás nemcsak erős csontozatot, de erős izomzatot is épít. Az izmok erősítésére a súlyzókkal végzett gyakorlatok a legjobbak.

Sajnos a fogínyorvadás is jelezheti, ha baj van a csontjainkkal. A fogínysorvadás következtében az állkapocs csontállománya is sorvadni kezd, ez az oka annak, ha valakinek nincsenek ugyan lyukas fogai, de elveszíti azokat. Nagyon fontos, hogy megőrizzük fogaink egészségét, mivel a fogínygyulladás számos krónikus betegség előfutára lehet. Többek között a szívbetegségek kialakulásának is kedvez.

A csont tömege a kor előrehaladtával csökken, de ez nem törvényszerű, ha valaki rendszeresen mozog. Azonban ha az évek múlásával egyre alacsonyabb és egyre görnyedtebben jár, nem árt egy csontsűrűség-vizsgálaton részt venni, mert sajnos ennek a betegségnek többek között ez is a tünete.

Egyes szakértők szerint onnan is tudhatjuk, hogy baj van a csontjainkkal, ha például nehezebben nyitunk ki egy üveget, vagy nem tudjuk azt kinyitni. A csontritkulás során csökken a kezekben az erő és az izmok is sorvadni kezdenek, ami azt eredményezi, hogy sokkal gyengébbek vagyunk, mint korábban.

Ha a csontok veszítenek sűrűségükből és tömegükből, akkor gyakori csonttörésekkel kell számolni. Idősebb korban gyakran következik be combnyaktörés, ami nagyon veszélyes, hiszen sok szövődménnyel jár együtt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az éjszakai izzadást kiváltó okok
  2020-03-31 20:10:52, kedd
 
  Nagyon sokan vannak, akik arra ébrednek reggel, hogy a pizsamájuk és az ágyneműjük is egy merő víz. Az éjszakai izzadást nemcsak az okozza, hogy túlságosan meleg szobában alszik vagy nagyon felöltözik az alváshoz. Sajnos sok betegség is meghúzódhat mögötte.

Az éjszakai izzadás egyik oka lehet, ha a pajzsmirigy nem működik kielégítően. Egyéb tünetek is megjelenhetnek az izzadás mellett, úgy mint heves szívdobogás, fokozott étvágy, vagy éppen indokolatlan fogyás.

Az alacsony vércukorszint is okozhat fokozott verítékezést. Ilyenkor egy adrenalin nevű hormon szabadul fel a szervezetben. Szerencsére ez a fajta roham kezelhető. Nagyon fontos, hogy évente végeztessünk laborvizsgálatot, mivel a vércukorszint-ingadozás azt is jelezheti, hogy baj van az anyagcserével.

A stressz és s szorongás is járhat túlzott mértékű izzadással. A stressz egyik legjobb ellenszere a rendszeres meditáció, amely segít a stresszhormonok csökkentésében.

Egyes betegségek, például a tuberkolózis is okozhat izzadást és aztán hidegrázást. Persze más tünetek is felhívhatják erre a betegségre a figyelmet, például étvágytalanság, fogyás, köhögés. Éjszakai izzadást válthat még ki a bakteriális fertőzés, a csont- vagy csontvelőgyulladás, de a szívbillentyű-gyulladás is hasonló tünettel jár együtt.

Menopauza idején a nők mintegy 85 százaléka tapasztalja meg a hőhullámot, ugyanis ilyenkor teljesen ingadozó lesz az ösztrogén és a progeszteron aránya, amelyek jelentős hatással vannak a szervezet hőérzetére, hőmérsékletére. A hőhullámokat követheti borzongás is, amitől aztán a hőhullámoktól szenvedő hölgy fázni kezd. Hőhullámok ellen nagyon hatásosak a zsályából készült készítmények tea vagy cseppek formájában.

A fiatalabb nők is szenvedhetnek éjszakai izzadástól. Ilyenkor is szintén a hormonok tehetők felelőssé. A menstruációs ciklus második felében, vagyis a luteális fázisban jelenhet meg a verejtékezés.

Az alkohol hatással van az idegrendszerre és képes szabályozni az emberi szervezet testhőmérsékletét, azaz hatással van arra. Mivel tágítja az ereket, így a bőr kipirul, és ez izzadással jár együtt.

Egyes gyógyszerek, mint az antidepresszánsok vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszerek is okozhatnak nagymértékű izzadást.

A koffein egy enyhe stimuláns, amely újra és újra ,,felmelegíti" a központi idegrendszert. A menopauzába lépő hölgyek különösen érzékenyek lehetnek erre. Kutatások is igazolják, hogy változókorban a koffein nagymértékben felerősíti az egyébként is kellemetlen tüneteket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 361
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 14315
  • e Év: 190190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.