Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
Az agyunk is károsodhat
  2022-03-30 10:10:52, szerda
 
  Az öregedés, az idősebb kor még nem indokolja az agy károsodását. Idősebb korban is lehetünk szellemileg épek és egészségesek. Azonban ha nem megfelelő életmódot folytatunk, ha nem élünk egészségesen, akkor nagy az esélye, hogy az agyunk is károsodik és csorba esik az egészségén. Mutatjuk is, milyen dolgok tehetnek kárt az agy egészségében és annak működésében.

Azt mindenki tudja, hogy a túl sok koffein, az esti alkoholfogyasztás vagy az esti telefonnyomkodás és számítógép-használat jelentősen megnehezíti az elalvást, és ezek is mind-mind okai lehetnek az alváscsökkenésnek, azaz az alvási problémák kialakulásának. Ha nem alszunk eleget, ha nincs részünk minőségi alvásban, akkor ez kiváltója lehet az agy leépülésének is. Kutatások igazolják, hogy minél kevesebbet és minél rosszabbul alszunk, annál nagyobb az esélye a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának.

A gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása nemcsak a fizikai egészségnek nem tesz jót, de a mentális egészségnek sem, hiszen összefüggést mutattak ki a gyorsételek és a depresszió kialakulása között. Ezek az ételek az agy működését is megzavarják és negatívan hatnak például a memóriára. Mit tehetünk? Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt és egészséges táplálékot, hogy sokáig élvezhessük a mentális éberséget, a jó koncentrációképességet és a kitűnő memóriát.

Az inaktív életmód szintén nagyon sok betegséghez vezethet. Kutatások igazolják, hogy a mozgáshiány oka lehet a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór kialakulásának. Még idősebb korban is találunk olyan mozgásformát, amely hasznos a fizikai, a mentális és a szellemi egészségnek.

A dohányzás az egyik legrosszabb szenvedélybetegség, hiszen a cigaretta rengeteg olyan káros anyagot tartalmaz, amely megbetegíthet bennünket. A rendszeres dohányzás okozhat agyvérzést, szívinfarktust, de még a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszik, mivel felelőssé tehető az agy zsugorodásáért, és ezek a vegyi anyagok az agysejtek közötti kommunikációt is rontják. Akár még idősebb korunkban is leszokhatunk a dohányzásról, hiszen soha sem késő nemet mondani erre a káros szenvedélyre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A pajzsmirigy táplálékai
  2022-03-30 09:05:16, szerda
 
  A pajzsmirigy táplálékai - leveles zöldségek, brazil dió, halak

Napjainkban nagyon sokan küzdenek valamilyen pajzsmirigybetegséggel. Azt lehet mondani, hogy egyre több embert sújt ez a probléma. A pajzsmirigybetegség kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Többek között a nem megfelelő táplálkozás, pontosabban egyes tápanyag-hiányosságok is okai lehetnek a betegség kialakulásának, de a folyamatosan és állandóan fennálló stressz is közrejátszhat a betegség kifejlődésében. Cikkünkben azt vesszük górcső alá, hogy milyen tápanyag- és táplálékhiányosságok vezethetnek a pajzsmirigybetegség kialakulásához.

A pajzsmirigynek a sok tápanyag közül jódra is szüksége van, hogy megfelelően működjön. Nagyon sok ember éppen amiatt nem fogyaszt elegendő sót, mert azt hiszi, hogy mértékkel fogyasztva is veszélyes. A legjobb lenne, ha jódozott sót fogyasztanánk, hogy így jódot is juttassunk a szervezetünkbe a pajzsmirigy egészsége érdekében.

A zöld leveles zöldségek, mint például a káposzta, gazdag forrásai a magnéziumnak. Ez egy olyan ásványi anyag, amely sok testi funkcióban vesz részt. A pajzsmirigy tüneteinek csillapításához is hozzájárul ez az ásványi anyag, de a fáradtság csökkentéséhez, az izomgörcsök enyhítéséhez és a szívritmuszavarok kiküszöböléséhez is.

A diófélék és a magvak nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, amelyre a pajzsmirigynek szintén szüksége van. A brazil dió két módon is segíti a pajzsmirigyet. Amellett, hogy nagy mennyiségben tartalmaz vasat, szelénben is gazdag, amely szintén támogatja a pajzsmirigyet és aktívan részt vesz e fontos szervünk egészségének a fenntartásában.

A halak és a tengeri hínár is nagyszerű jódforrásnak számítanak. Vannak azonban olyan betegségek - akár a pajzsmirigyé is - amikor tilos plusz jódot bevinni a szervezetbe. Ezt minden esetben egyeztetni kell a kezelőorvossal.

A belsőségek, mint a vese, a máj és a szív liponsavat tartalmaznak nagy mennyiségben. Ez is fontos lehet a pajzsmirigy megfelelő működése szempontjából. Nagy mennyiségben tilos ezt az anyagot magunkhoz venni, és egyes pajzsmirigygyógyszerek is kizárják a fogyasztását.

Ha valaki lisztérzékeny vagy gluténérzékeny és nem tartja be az étkezési szabályokat, akkor akár autoimmun pajzsmirigybetegség is kialakulhat nála. Ha viszont még nem vagyunk betegek és betartjuk a gluténmentes diétát, akkor a pajzsmirigybetegséget is elkerülhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunitást fokozók
  2022-03-30 09:00:49, szerda
 
  Immunitást fokozók - bodza, spenót, brokkoli

Az immunrendszerünk egy olyan rendszer, melynek egészségén sok minden múlik. Ha megfelelően és jól védekezik a kórokozókkal szemben, akkor nem kell tartanunk a fertőzések és a betegségek kialakulásától. Ha azonban meggyengül a védekezőképessége, akkor bizony előfordulhat, hogy a betolakodók el tudják végezni a munkájukat és megbetegszünk, de az is lehet, hogy krónikus gyulladás lép fel a szervezetünkben, amely táptalaja a krónikus betegségek kialakulásának. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az immunrendszerünk egészségesen működjön? Táplálkozzunk egészségesen! A cikkben néhány olyan táplálék kerül bemutatásra, amely segít az immunrendszer megerősítésében és egészségének fenntartásában. Mutatjuk is, melyek ezek!

A hagyományos orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a bodzát megfázás és influenza tüneteinek a csökkentésére. A bodza ugyanis rákellenes, vírusellenes és nagyszerű gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Mivel nagyon magas a flavonoidtartalma, így nemcsak vírusos, hanem bakteriális fertőzések esetén is nagy hasznát vehetjük ennek a gyógynövénynek. Amennyiben mégis influenzásak leszünk, a bodzára ebben az esetben is számíthatunk, hiszen a tanulmányok arról számoltak be, hogy ez a növény csökkenti a betegség időtartamát.

Léteznek olyan tápanyagok, azaz vitaminok és ásványi anyagok, amelyek nagyon sokat tesznek az immunrendszer megerősítése érdekében. Ezek a tápanyagok a következők: riboflavin, niacin, szelén és B-vitaminok. A gomba nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, ráadásul poliszacharidokban is rendkívül gazdag, amelyek szintén nagy szerepet játszanak az immunrendszer megerősítésében.

A spenótot nevezhetjük szuperélelmiszernek is, mivel szintén nagyon sok és értékes tápanyagot tartalmaz. Ilyen például a vas, a C-vitamin, az A-vitamin, a folát és a magnézium. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok aktívan részt vesznek az immunrendszer megerősítésében, illetve biztosítják a szervezet számára azokat a tápanyagokat, amelyek a sejtosztódáshoz szükségesek.

A brokkoli gazdag forrása az antioxidáns hatású C-vitaminnak, amely köztudottan nagyon hasznos tápanyag az immunrendszer számára. A brokkoli más, az immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat is tartalmaz. Ilyen például a béta-karotin, a kálium, a magnézium, a cink és a vas. Ezen kívül a brokkoli egy glutation nevű antioxidánsban is gazdag.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A réz gyógyhatásairól
  2022-03-29 22:59:50, kedd
 
  A RÉZ, az emberiség által legrégebben és leggyakrabban használt fém. Ha visszagondolsz a történelem órákra talán még emlékszel, hogy rézkorról is tanultál. Nem véletlen, hiszen a réz már több, mint 5000 éve képezi fontos részét az emberek életének.

A RÉZ több kultúra számára nagy becsben tartott elemnek számít, az egészség egyik jelképe. Az egyiptomiaknál a réz az örök életet, míg a kínaiaknál az életenergiát szimbolizálja. Ezekben a kultúrákban például a hasi és szív problémákat rézérmék segítségével kezelték.

A koronavírus elleni harc során angol kutatók felfedezték, hogy a rézzel bevont tárgyakról a koronavírus igen hamar, kevesebb mint 4 óra alatt eltűnt. Ennek oka, hogy a réz biostatikus anyagnak számít. Ez azt jelenti, hogy megakadályozza a kórokozók tovább szaporodását.

A rézzel kapcsolatos kutatások a mai napig is folynak, de a kutatók nagyon bíznak benne, hogy a réz segíthet közelebb juttatni minket a koronavírus végéhez.

Milyen fontos szerepe van az emberi szervezetben?

- Semlegesíti a szervezetre ható káros oxidációs folyamatokat, amik akár rákos, illetve szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethetnek.
- Segíti a vas felszívódását, így pedig a vastartalmú hemoglobin képződését is.
- A kalcium megfelelő hasznosulásához is rendkívül fontos, így a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik.
- Támogatja kötőszöveteink szilárdságát és rugalmasságát is.
- A réz fantasztikus baktérium-, vírus- és gombaölő, így hozzájárul immunrendszerünk megfelelő működéséhez is.

Mit okoz a rézhiány?
Vérszegénység
csontfejlődési zavarok
magasabb koleszterinszint
vérnyomás problémák kialakulásához vezethet, ha szervezetünk nem jut elegendő rézhez.
Mivel a réz elengedhetetlen a központi idegrendszer megfelelő működéséhez, így már kisebb mértékű hiánya is súlyos tüneteket idézhet elő.

Ne várd meg, hogy elérjen a baj!
Forrás : Herba D hírlevél
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szép arcbőrért
  2022-03-29 14:40:09, kedd
 
  Táplálékok, amelyek egészségessé és rugalmassá varázsolják az arcbőrt

Azok vagyunk, amit megeszünk - tartja a mondás. És ez valóban megállja a helyét, hiszen azok a táplálékok, amelyeket elfogyasztunk, nagyban meghatározzák, hogy milyen lesz a belső szerveink egészsége. De a külső megjelenésünket, a bőrünk egészségét is jelentősen befolyásolja, hogy mennyi zöldséget fogyasztunk naponta; vagy elsősorban a cukros ételeket, a szénhidrátokat részesítjük-e előnyben.

Az egyik legjobb táplálék a bőrünk számára nem más, mint az alfa-linolénsavban (ALA) gazdag lenmag. Az ALA nem más, mint egy omega-3 zsírsav, amelynek kiemelkedő szerepe van az UV-sugárzás, a dohányzás és a légszennyezettség káros hatásainak a kivédésében. A lenmag és a belőle préselt lenmagolaj visszafogja a ráncok megjelenését és jelentősen csökkenti a bőr szárazságát. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat a chiamag, a tökmag és a hal.

A kivi sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely csökkenti a szabad gyökök okozta károsító hatásokat a bőrben. Ez a vitamin védelmet jelenthet az UV-károsodásokkal szemben, segít a kollagéntermelésben és hidratálttá varázsolja a bőrt. A C-vitamin gazdag forrásai: citrusfélék, fekete áfonya, fekete ribizli, eper, brokkoli, paprika.

Az avokádó két antioxidáns vitamint is tartalmaz, azaz nagy mennyiségben jelen van benne a C-vitamin és az E-vitamin is. Luteinben és zeaxantinban is bővelkedik, amelyek javítják a bőr tónusát. Az avokádó ezen kívül egyszeresen telítetlen zsírsavakban is rendkívül gazdag. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak segítik egyes vitaminok felszívódását. Melyek ezek a vitaminok? Az A-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin és a K-vitamin.

A zöld leveles zöldségek is tele vannak értékes antioxidánsokkal, amelyek szintén jót tesznek a bőrnek és csökkentik az esélyét a bőrrák kialakulásának.

A zöld tea tele van polifenol antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a bőr faggyútermelését és így az akne megjelenését. Flavonoidtartalma a bőrsejtek működésére és egészségére van pozitív hatással és lassítja a bőrben az öregedési folyamatokat.

A diófélék és a magvak is sok antioxidáns E-vitamint tartalmaznak, amelyek eredményesen pusztítják el a káros sejteket a bőrben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Bíbor kasvirág gyógyhatásairól
  2022-03-28 21:19:59, hétfő
 
 



Szép és még hasznos is - immunerősítő bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág kiemelkedő immunerősítő hatásokkal rendelkezik. Nemcsak a fertőzések megelőzésében lehet a segítségünkre, hanem a megfázás, az influenza és más fertőzések tüneteinek megszüntetésében, illetve a gyógyulási idő felgyorsításában is.

A bíbor kasvirágot amerikai kúpvirágank is nevezik. Észak-Amerikában már ősidők óta használják kígyómarások, fogfájás és fejfájás csillapítására.

A bíbor kasvirág fenolokban, azaz antioxidáns vegyületekben rendkívül gazdag. A fenolok hatással vannak az emberi sejtek integritására is, vagyis védő hatást biztosítanak az emberi szervezet számára. Olyan bioaktív vegyületeket is tartalmaz ez a gyógynövény, amelyek stimulálják az immunrendszert.

Nagyon sok kutatást végeztek a gyógynövénnyel kapcsolatban. Megállapításra került, hogy csökkenti a vércukorszintet és megakadályozza a rosszindulatú sejtek növekedését. Nagyon hatékony az immunrendszer megerősítésében és a légúti problémák elleni védelemben.

A bíbor kasvirág fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Nagyon előnyös lehet migrén tüneteinek csillapítására. Mivel antioxidáns hatása is kiemelkedő, így védelmet élvezhetünk a sejtkárosító hatásokkal, illetve a gyulladással szemben.

A légzőrendszert is megtámogatja, mégpedig oly módon, hogy harcol a bakteriális és a légúti fertőzések ellen, és még az asztma tüneteit is csökkenti.

Immunerősítő és antimikrobiális hatása miatt eredményesen alkalmazható ínybetegségek, húgyúti és gombás fertőzések esetén.

A gyógynövény eredményesen kezeli az emésztési panaszokat, például a savas reflux tüneteit, és enyhíti a székrekedést is.

A bíbor kasvirág csökkenti a vércukorszintet és eredményesen enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat is.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a bíbor kasvirág serkenti az immunválaszt krónikus fáradtság esetén.

Bőrbetegségeket is eredményesen gyógyít, például felgyorsítja a sebgyógyulást, de ekcéma és más gyulladásos bőrbetegség esetén is bátran számíthatunk erre a gyógynövényre.

A növény nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat, mint flavonoidok, rozmarinsav, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől. A bíbor kasvirággal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítja az immunitást, a vércukorszintet, csökkenti a gyulladást és a szorongást, és javítja a bőr egészségét. Egyes feltételezések szerint rákellenes hatásokkal is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Föld órája 2022
  2022-03-27 10:08:51, vasárnap
 
  Föld:
Vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra! - Föld órája 2022. március 26.

A szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója ezekben a nehéz időkben újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra, a Földre. Kapcsolj le te is, és álljunk ki együtt egymásért és a bolygónkért 2022-ben, március 26-án!

Kihívásokkal teli időszakban zajlik az idei Föld órája - a kezdeményezés azért jött létre 16 éve, hogy összehozza az embereket, és közösen tegyünk lépéseket a fenntartható életmód felé. A szimbolikus akció célja mindig az volt, hogy az összefogás erejével pozitív környezeti változásokat érjünk el. Ezekben a nehéz időkben a 2022-es WWWF Föld órája újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra. Miközben alig értek véget a járványügyi korlátozások, és a betegségtől való félelem helyét a háború borzalma és az egyre mélyülő humanitárius válság vette át, érthető módon kevesen gondolnak most a klímaváltozásra. Mégsem veszíthetjük szem elől, mit hagyunk hátra a jövő nemzedékeinek. Létfontosságú, hogy egy olyan világot teremtsünk magunk körül, amely biztonságosabb, egyenlőbb és fenntarthatóbb jövőt jelent mindenki számára.

A Föld órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét, tavaly pedig már több mint 190 ország vett részt a kezdeményezésben. Bár ez az üzenet azóta is aktuális - és világszerte az épületek, nevezetességek díszvilágítása lekapcsol március utolsó szombatján egy órára -, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

Ha megteheted, otthonodban te is követheted ezt a példát: március 26-án 20:30-tól te is oltsd le a világítást és kapcsolj ki minden elektronikus berendezést egy órára, ezzel is kifejezve támogatásodat közös természeti értékeink megóvásáért.

,,A háború kapcsán előterébe került az energiafüggőség csökkentése, amely eddig rosszabb esetben alternatív gázimportban, jobb esetben a megújuló energiaforrások nagyobb arányú kihasználásában jelent meg leginkább a közbeszédben. Pedig a leghatékonyabb és legtisztább megoldás a fogyasztásunk csökkentése lenne. A tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés másfél fokon belül tartásához is elengedhetetlen az energiafogyasztásunk csökkentése. Ezért fontos, hogy a Föld óráján túl is figyeljünk természeti erőforrásaink mértékletes és hatékony felhasználására" - mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője. Ha csatlakoznál a kezdeményezéshez, akkor regisztrálj a www.foldoraja.hu oldalon, ahol nemcsak egyének fejezhetik ki szándékukat, de településeknek is lehetőségük van a csatlakozásra, akik díszkivilágításuk leoltásával állnak ki otthonunk, a bolygó védelme mellett. Hisszük, hogy a Föld órája erejét valójában a sok-sok apró cselekedet, helyi esemény adja. Mert együtt lehetséges!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
A fogyást is segíti – quinoa
  2022-03-24 19:42:14, csütörtök
 
  A quinoa nagyon sok értékes tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag forrása a magnéziumnak, a mangánnak, a folátnak, a foszfornak, a réznek, a vasnak, a cinknek és a B-vitaminoknak. A quinoa fehérjében is gazdag és mind a kilenc esszenciális aminosavat is tartalmazza. Ez a gabona a rostoknak is gazdag forrása és csak alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Ez nagyon jó hír, hiszen így a vércukorszintet sem emeli meg drasztikusan, éppen ezért egy nagyon egészséges táplálékról van szó.

A quinoa nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és fitokemikáliákat. Ezeknek köszönhetően a szervezet sokkal hatékonyabban tud megküzdeni az oxidatív stresszel, amelyet a szabad gyökök okoznak a szervezetben.

Kutatási eredmények arról számoltak be, hogy a quinoa értékes antioxidánsai csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának az esélyét. Olyan peptideket tartalmaz ugyanis, amelyek nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal is rendelkeznek.

A quinoa rendszeres fogyasztása jelentősen képes lecsökkenteni a triglicerid-szintet a szervezetben, ami pedig jócskán minimalizálhatja a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a metabolikus szindróma kialakulásának az esélyeit.

A quinoa magas rosttartalmának köszönhetően fokozza a teltségérzetet, és jóllakottságérzetet kelt. Mivel alacsony a glikémiás indexe, így cukorbeteg személyek is fogyaszthatják, hiszen nem kell tartani a vércukorszint drasztikus emelkedésétől.

A quinoa nem csupán a teltségérzetet és a jóllakottságot fokozza, hanem a test zsírsejtjeinek számát, mennyiségét is csökkenti. Ez nagyon kedvező, ugyanis minél több zsírsejt van a szervezetben, annál nagyobb az esélye, hogy testünkben gyulladás alakul ki, ami még nagyobb kockázatokat rejt magában, mint egyedül az elhízás.

A quinoa ugyan szénhidrátokban is gazdag, de ezek olyan bioaktív anyagok, poliszacharidok, amelyek nemcsak antioxidáns hatásokkal rendelkeznek, hanem az immunműködést is megtámogatják.

A quinoa rendszeres fogyasztása csökkentheti a májráksejtek szaporodásának az esélyét, illetve védelmet nyújthat az alkoholoszsírmáj-betegséggel szemben, amely szintén májrákot okozhat. A quinoa ezen felül a cukorbetegség és a szívbetegség megelőzésében is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mit igyunk, és mit ne igyunk lefekvés előtt?
  2022-03-23 17:02:42, szerda
 
  Az, hogy mit iszunk közvetlenül lefekvés előtt, nagyon nagy hatással van az éjszakai alvásunkra, pontosabban annak minőségére. Akármit is igyunk lefekvés előtt, a jó alvás érdekében próbáljunk csak keveset inni, mert különben éjszaka is fel kell majd kelnünk, hogy a mosdóban elvégezzük a dolgunkat, ami pedig jelentősen megzavarja az éjszakai alvásunkat. Nézzük is, hogy milyen italok tesznek jót lefekvés előtt és milyen italokat kerüljünk el, ha nyugodt, háborítatlan pihenésre vágyunk.

Az egyik legegészségesebb ital nem más, mint a víz. A víz megakadályozza, hogy dehidratáltak legyünk, továbbá megakadályozza a vesekő kialakulását és még székrekedéstől sem kell szenvednünk, ha elegendő vizet fogyasztunk a nap folyamán. A vízivás lefekvés előtt nagyon hasznos, mivel a dehidratáció jelentősen rontja az alvás minőségét.

A kamillatea is jó választás, mielőtt ágyba bújunk, mivel stresszoldó és nyugtató hatással rendelkezik, így gondtalan és nyugodt éjszakát biztosít. Ha valóban szeretnénk alvás előtt kicsit ellazulni, akkor a kamillatea tökéletes választás lehet.

Ha nehezen alszunk el esténként, akkor a melatonintartalmú italok segíthetnek a könnyebb elalvásban. Ezt teszi lehetővé a cseresznyelé is, hiszen nagyon magas a melatonintartalma.

Az, hogy mit iszunk közvetlenül lefekvés előtt, nagyon nagy hatással van az éjszakai alvásunkra, pontosabban annak minőségére. Akármit is igyunk lefekvés előtt, a jó alvás érdekében próbáljunk csak keveset inni, mert különben éjszaka is fel kell majd kelnünk, hogy a mosdóban elvégezzük a dolgunkat, ami pedig jelentősen megzavarja az éjszakai alvásunkat. Nézzük is, hogy milyen italok tesznek jót lefekvés előtt és milyen italokat kerüljünk el, ha nyugodt, háborítatlan pihenésre vágyunk.

Az egyik legegészségesebb ital nem más, mint a víz. A víz megakadályozza, hogy dehidratáltak legyünk, továbbá megakadályozza a vesekő kialakulását és még székrekedéstől sem kell szenvednünk, ha elegendő vizet fogyasztunk a nap folyamán. A vízivás lefekvés előtt nagyon hasznos, mivel a dehidratáció jelentősen rontja az alvás minőségét.

A kamillatea is jó választás, mielőtt ágyba bújunk, mivel stresszoldó és nyugtató hatással rendelkezik, így gondtalan és nyugodt éjszakát biztosít. Ha valóban szeretnénk alvás előtt kicsit ellazulni, akkor a kamillatea tökéletes választás lehet.

Ha nehezen alszunk el esténként, akkor a melatonintartalmú italok segíthetnek a könnyebb elalvásban. Ezt teszi lehetővé a cseresznyelé is, hiszen nagyon magas a melatonintartalma.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes fejfájás-csillapítók
  2022-03-23 16:59:02, szerda
 
  A fejfájás sok mindennel összefügghet. Ilyen lehet például, ha nem iszunk elegendő vizet a nap folyamán, ha magas a vérnyomásunk, de akkor is fájhat a fejünk, ha túl sokat idegeskedünk vagy nagyon feszesek a nyak- és a vállizmaink.
A fejfájást kiválthatja még a rossz testtartás is, ha túl sok koffeines kávét iszunk, de az időjárás változásai és a mozgáshiány is oka lehet a fejfájás kialakulásának.

Kutatások igazolják, hogy a napi két csésze koffein még akár jót is tehet az egészségünknek, azonban ha ennél több kávét iszunk, az még inkább fokozza a stressz-szintünket. Aki pedig egyébként is hajlamos a migrénre, a sok kávétól csak tovább fokozódhat a fejfájása.

A dehidratáció is oka lehet a fejfájás kialakulásának. Naponta legalább 2 liter vizet kellene ahhoz elfogyasztanunk, hogy ne legyünk dehidratáltak. Ha pedig a kiszáradás veszélye fenyeget bennünket, akkor mindenképpen pótoljuk az elektrolitokat is.

Amennyiben a váll vagy a nyak izmai megfeszülnek, úgy ezek is generálhatnak erős fejfájást. A hideg és a meleg borogatás azonban sokat segíthet a probléma enyhítésében.

A migrénes vagy az egyszerű fejfájás csillapításában egyes illóolajok is segíthetnek. Ilyenkor a gyógynövények aromaterápiás hatásait élvezhetjük ki. Mely illóolajok lehetnek a segítségünkre? Például a kamilla, a levendula vagy éppen a borsmenta.

A testmozgás az egyik legjobb megoldás a fejfájás enyhítésére, főleg ha sokat ülünk az íróasztalnál és csak keveset mozgunk. A jóga az egyik legnagyszerűbb gyógymód a probléma enyhítésére. Nemcsak a jógapózok és gyakorlatok lehetnek a segítségünkre, hanem a helyes légzőgyakorlatok elsajátítása is segíthet a fejfájás enyhítésében.

Amennyiben krónikus izomfájdalomtól szenvedünk, vagy a munkánk miatt sok esetben feszesek a nyak- és a vállizmaink, akkor a masszázs is nagy hasznunkra lehet. Az önmasszázs nagyon sokat segíthet a probléma orvoslásában, főleg ha egy szakképzett masszőrtől sajátíthatjuk el a masszázsfogásokat.

A migrénes fejfájás enyhítésében a meditáció is a segítségünkre lehet. Vonuljunk el néha egy csendes, sötét szobába és meditáljunk, hogy kicsit megnyugodjunk. Ez majd segít a fejfájás csillapításában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 1043
  • e Hónap: 14034
  • e Év: 189909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.