Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 95 
Kövirózsa gyógyhatásai
  2019-10-28 23:34:34, hétfő
 
 



A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó hatása miatt.

A kövirózsa latin neve sempervivum, azaz örökké élő - ez a név a növény szívósságára és remek túlélő és alkalmazkodó képességére utal. Bálint gazda “koplalóművésznek" becézi, érdemes tehát a kertben helyet találni számára.

Népi elnevezései: fülfű, égdörgőfű, mennykővirág, kövirózsa, házi kövirózsa, fali kövirózsa, kőrózsa, fülbeeresztőfű, fülbefacsarófű.

A húsos levelű virág legfőbb hatóanyagai a csersav, a gyümölcssav, a C-vitamin, a szabad aminosavak, a flavonoidok és a nyálkaanyag.
Az ókorban a kövirózsáról azt vélték, megvédi a házat a villámcsapástól, ezért gyakran ültették a házak tetejére.
Számos fajtája létezik. Levelei színének árnyalta típusonként eltérő. Magyarországon vadon csak a Villányi hegységben fordul elő, termesztett körülmények között azonban gyakran találkozhatunk vele. Húsos, csillag alakban szétterülő levelei sokféle hatóanyagot tartalmaznak.
A kövirózsa, amellett, hogy sziklakertek gyönyörű örökzöld dísze, és nem igényel folytonos, aprólékos gondozást, csodás gyógyhatással is rendelkezik.

A kövirózsa gyógyhatása

baktérium és vírusölő hatása van,

szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, és ajakherpesz, futószemölcs leszárítására,

a kövirózsa leve a középfülgyulladással járó fülfájást is enyhíti, fülbe csepegtetve, rövid időn belül érzékelhetjük a javulást,

ha nedvét egyszerű, gyógyszertári krémbe keverjük, használhatjuk májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére,

napégés ellen az aloe verával is felveszi a versenyt. Préseljük ki egy alaposan megmosott virág leveleit, keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, adjunk hozzá pár csepp levendulaolajat, és kész is a tökéletes napozás utáni kence,

a kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. Éjszakára rögzítsük a tyúkszemre, majd másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Ismételjük meg esténként, ameddig szükséges,

csillapíthatod a gyantázás utáni égő érzést, valamint a viszketést,

hatásos a bárányhimlő gyorsabb leszárítására,

a levél forrázatát teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására használhatod,

a kövirózsa nedvét használd aranyérre és szopástól kirepedezett mellbimbók kezelésére is,

gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, baktérium és vírusölő hatású,

a népi gyógyászatban használták hasmenés kezelésére és féregűzésre, külsőleg végtagi fájdalmat enyhítettek vele,

az erős fejfájást általában percek alatt enyhíti, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokra,

napjainkban, a kozmetikai iparban is használják.

A növény használatának nincs ellenjavallata, semmilyen mellékhatástól nem kell tartani.

Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Agyunk egészségéért - memória javítók
  2019-10-26 23:25:19, szombat
 
 



Az agy egészségének megőrzése egyszerűen
Világszerte egyre több ember szenved Alzheimer-kórban. A betegség legnagyobb kockázati tényezője az életkor, ami egyre csak növekszik 65 éves kor fölött. Az Alzheimer-kór azonban a fiatalabbakat is érintheti. Genetikai tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában, de a betegséget kiválthatja egy fejet ért trauma, agyrázkódás, de még kardiovaszkuláris betegség is oka lehet ennek a betegségnek.

Nagyon fontos, hogy mindent tegyünk meg a betegség kialakulása ellen. Hiszen életünk során kialakíthatunk olyan életmódot, amellyel jelentősen csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát.

Mit tehetünk, hogy minimalizáljuk az Alzheimer-kór kialakulását? A rendszeres testedzés sokat segíthet a megelőzésben, de az is, ha elkerüljük az ülő, inaktív életmódot, ha egészségesen táplálkozunk. Sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, ha az agyunkat is megtornáztatjuk rendszeres időközönként. Fontos, hogy mindig újabb és újabb készségeket tanuljunk, illetve fejlesszük a már meglévőket. Lényeges, hogy mindig jól aludjunk és ez naponta legalább 7-8 óra legyen. Tartsunk fenn aktív társadalmi életet, illetve a stressz csökkentése is nagyon lényeges.

Az ülő és az inaktív életmód elkerülése azért nagyon is lényeges, mivel így a szív- és érrendszer is nagy valószínűséggel marad egészséges, és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyeit. Ezek a betegségek nagyban hozzájárulnak a demencia kialakulásához, de a gyulladás és a gyenge keringés is a betegség progressziójához vezethet.

A rendszeres testmozgás segíthet a stressz fiziológiai hatásainak csökkentésében, megnöveli a hangulatot, jót tesz a vérkeringéssel, megtámogatja a memóriát, a kreativitást és a motivációt is.
Az étrend kulcsfontosságú szerepet tölt be a szív- és keringési betegségek, a cukorbetegség és a demencia elkerülésében. Az alacsony glikémiás indexű, antioxidánsokkal teli, gyulladásgátló étrend segíthet megvédeni a sejteket, beleértve az agysejteket is a degeneratív elváltozásoktól.
A mediterrán étrend nagyon jó választás lehet. Ebbe beletartoznak a diófélék, a magvak, az olívaolaj, a sok friss zöldség és gyümölcs, az olajos halak, az alkalmilag elfogyasztott egy-egy pohár vörösbor és a kis mennyiségben elfogyasztott étcsokoládé.

A memória és a mentális éberség fenntartásában segíthet a zöld és a fehér tea, de a kognitív
egészséget az antioxidánsban gazdag kurkuma is biztosíthatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fahéjas méz gyógyhatásairól
  2019-10-26 23:17:53, szombat
 
  A fahéj és a méz keveréke nem új keletű dolog, már a régebbi korokban is előszeretettel alkalmazták, hiszen felismerték annak gyógyító hatásait. A fahéjas méz többek között erősíti az immunrendszert, jó hatással van emésztőrendszerre, a szív egészségére, de ízületi gyulladás esetén is bátran fordulhatunk ehhez a keverékhez.

A méz és a fahéj is a tápláló élelmiszerek táborába tartozik, hiszen mindkettő tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és hozzájárulnak a jó egészség fenntartásához. A mézes fahéjas keverék gazdag kalciumban, vasban, nátriumban, magnéziumban, foszforban, cinkben, valamint C-vitaminban, B6-vitaminban, folsavban, niacinban és riboflavinban.

A méz és a fahéj fellendíti az immunrendszert, illetve eredményesen harcolnak a krónikus fáradtsággal szemben. Mindkettő nagyon hasznos megfázás és influenza esetén. Ezeket a pozitív tulajdonságaikat antioxidáns hatásaiknak köszönhetik. Az antioxidánsok csökkenteni tudják az oxidatív stresszt, így védelmezve az emberi szervezetet a különféle kórokozókkal és betegségekkel szemben.

A fahéj antioxidáns flavonoidokat tartalmaz, amelyek hasonlóan hatnak, mint az inzulin, azaz vércukorszint-szabályozó hatással rendelkeznek. A mézes fahéj nagyon hasznos lehet, mivel együttes használatuk megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A méz és a fahéj kombinációja segíthet megakadályozni a rákos megbetegedések kialakulását is. A méz gazdag forrása az antioxidánsoknak. Legfőképpen a sötét méz tartalmaz ilyen szabadgyök-fogó antioxidánsokat. A fahéj pedig daganatellenes hatásokkal rendelkezik. Nagyon hasznos lehet a klimax idején használni a hölgyeknek, amikor a lecsökkent ösztrogénszint vagy az ösztrogéndominancia, illetve a hormonfüggő daganatok kialakulási esélye jelentősen megnövekszik.

A mézes fahéjas keveréket gyakran használták már a régebbi korokban is rovarcsípésre, hiszen jelentősen enyhítik a csípés okozta bőrgyulladást. A fahéj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és mivel fertőtlenítő hatása is van, így egyre több kozmetikai termék alkotórészét képezi.

A mézes fahéjas keverék nagyon hasznos lehet ízületi gyulladás esetén. A paszta rendszeres fogyasztása erősíti a csontokat és még az ízületi gyulladás tüneteit is csökkentheti, illetve meg is szüntetheti azt.

A mézes fahéjas elegy csökkenti a koleszterinszintet, így biztosít védelmet a szív számára. Ezzel megelőzhetjük az érelmeszesedést, a stroke-ot és a szívinfarktust is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Magas koleszterinszint ellen
  2019-10-26 23:09:22, szombat
 
  Kétféle koleszterin létezik az emberi szervezetben, a jó és a rossz. Ha ezek egyensúlyban tudnak maradni, akkor beszélhetünk egészséges koleszterinszintről. A HDL-koleszterin segít eltávolítani a felesleges koleszterint a szervezetből. Az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintje meg is emelkedhet, ilyenkor gyűlik fel az artériákban plakkok formájában, ami érszűkületet is okozhat.

Az alacsony HDL- és a magas LDL-koleszterin növeli a szívkoszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát. Magas koleszterinszint hatására a különféle szívbetegségek kockázata nőhet meg. A természetes kiegészítők és az életmódbeli tényezők megváltoztatása segíthet megakadályozni a magas koleszterinszint kialakulását.

A fizikai aktivitás az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentse az LDL-koleszterin szintjét. Naponta legalább 30 perc mozgásra van szükség ahhoz, mégpedig a hét 5 napján, hogy elkerüljük a szívet érintő betegségeket.

A szív- és érrendszer egészségének fenntartása érdekében az egészséges táplálkozást szükséges előnyben részesíteni. A friss zöldségeket, gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a tejtermékeket és a jó zsírokat, amelyek kordában tartják a koleszterinszintet.

A túlsúly is megnöveli a kockázatát a magas koleszterinszintnek. Azonban az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet a testzsír csökkentésében és ennek eredményeképpen a koleszterinszint csökkentésében.

A fokhagymát ősidők óta használják az emberek mint természetes gyógyszert. Ez az aprócska gyógynövény segíthet a koleszterinszint csökkentésében.

A lenmag oldható rostokat tartalmaz, illetve lignánokat és omega-3 zsírokat. Ezek mind-mind pozitív hatással lehetnek a koleszterinszintre és az artériák egészségére.

A galagonya is csökkentheti a koleszterinszintjét a vérben. A növény gyümölcse, virága és levele is nagyon hatékony lehet a szívproblémák és a magas koleszterin kezelésében. Azonban ha bármilyen gyógyszert szed, a galagonya fogyasztása előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét, tanácsát.

Az egyik legjobb koleszterinszint-csökkentő gyógynövény az oregánó. Az oregánó vagy az oregánóolaj omega-3 zsírsavakat, triptofánt, tirozint és arginint tartalmaz. Ez a gyógynövény a magas vérnyomást is normalizálni tudja, illetve segít megelőzni a fertőzésekkel kapcsolatos szívbetegségek kialakulását. Az oregánó egy remek antioxidáns is, hiszen nagyon sok A- és C-vitamin található benne.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyulladás és hátfájdalom
  2019-10-25 13:54:08, péntek
 
  Évente több millióan szenvednek hátfájástól világszerte. Sok esetben a természetes gyógymódok is segíthetnek a fájdalom csillapításában, és nincs szükség olyan gyógyszerek alkalmazására, amelyek káros mellékhatásokkal rendelkeznek.

Az egyik olyan fűszer, amelyet ki kell iktatni az étrendből, vagy legalábbis csökkenteni szükséges, az nem más, mint a só, ugyanis nagy mennyiségben káros az egészségre. A só drasztikusan is megemelheti a vérnyomást és növelheti a gyulladást a szervezetben, ez pedig generálhat hátfájást. Ezért ha csökkenti a napi sóbevitelt, úgy a hátfájása is enyhülhet.

Léteznek olyan fűszerek, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Az egyik ilyen a kurkuma, amelynek antimikrobiális, gombaellenes és antibakteriális hatása is van. A másik fűszer a gyömbér, amely gyulladást tud csökkenteni.

A hátfájdalom csökkentésére nagyon jó a testmozgás. A bemelegítés és a nyújtás éppen olyan lényeges, mint a rendszeres sport. A kezdő és a befejező gyakorlatok pedig a hát izmait is átmozgatják, ami megint csak csökkenteni tudja annak fájdalmát.

Az izmok fájdalma a folyadékhiány miatt is kialakulhat. Naponta érdemes 1,5-2 liter vizet elfogyasztani annak érdekében, hogy hidratáltak maradjunk. Ez nemcsak az izmainknak, hanem az ízületeinknek is jót tesz.

Az omega-3 kiegészítők is hasznosak lehetnek. Az omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, megtalálható a növényi olajokban, a halakban, a magvakban és a diófélékben. A gyulladáscsökkentő diéta elősegíti a gyulladás megszűnését, és ezzel a hátfájást is fel lehet számolni. Az omega-3 zsírsavak emellett az immunrendszer megerősítésében is részt vesznek.

A vízi aerobik is segíthet az izommerevség csökkentésében, emellett a mozgástartományt is megnöveli, nem beszélve fájdalomcsillapító hatásáról. A meleg víz pihentetőleg hat a hátra és természetesen minden más testrészre is. A vér áramlását is megnöveli, így még több oxigén jut az izmokhoz, ami tovább csökkenti a fájdalmat.

Az illóolajos forró fürdő is sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Fájdalomcsökkentő hatással bír a majoránna, a gyömbér, a tömjén, a levendula, az eukaliptusz, a borsmenta és a bazsalikom.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Olívaolaj és citromlé keringés javítására és méregtelenítés
  2019-10-25 13:49:41, péntek
 
 



A citromlé és az olívaolaj keverékéről nem is gondolnánk, hogy milyen előnyös lehet a szerveztünk számára. Ez az elegy tele van egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nagyon hatásosak lehetnek egyes betegségek megelőzésében.

Olívaolajból az extraszűz olívaolajat érdemes használni, hiszen ez nem esett át semmilyen kémiai kezelésen, így sok értékes tápanyagot tartalmaz. A citrom meglehetősen gazdag egy antioxidáns vitaminban, mégpedig a C-vitaminban, de van benne B-vitamin, kálium, foszfor és antioxidáns flavonoidokat is tartalmaz.

Az olívaolaj és a citromlé kettőse jobb emésztést garantál, és mivel könnyen eltelít, így a fogyásban is a segítségünkre lehet. Gyorsabb anyagcserét is biztosít ez az elegy, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ha sikerül fogynunk, akkor csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát is.

Ez a keverék a korai öregedést is megakadályozhatja. Ha mindennap elfogyasztunk egy-egy evőkanálnyi olívaolajat és citromlevet egy pohár vízben összekeverve, egy nagy adag antioxidánshoz juttathatjuk hozzá a szervezetünket. Aki nem szeretné vízzel fogyasztani, anélkül is fogyaszthatja a keveréket. Az elegyet érdemes reggel, étkezés előtt egy órával meginni.

Ez a mix E-vitamint is sokat tartalmaz, amely a bőrünk egészségét támogatja meg. A citromleves olívaolajos keverék egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a vese, a máj és az emésztőrendszer munkáját támogatják meg.

Ez a keverék a székrekedés problémáját is segít leküzdeni, az olívaolaj ugyanis egy természetes hashajtó. A citromlé gyulladásgátló hatással rendelkezik. Az olívaolaj és a citromlé segíthet az olyan tünetek leküzdésében is, mint hasi görcsök és puffadás.

A keverék a koleszterinre is jó hatással van, hiszen segít szabályozni a lipideket a vérben, amelyekről köztudott, hogy plakk formájában rakódnak le az artériák falán. A C-vitamin ezen kívül flavonoidokban gazdag. Ha megfelelő a szervezet C-vitamin-szintje, úgy csökkenhet a vér triglicerid- és koleszterinszintje is.

Az elegy támogatja a keringést és a vérnyomást is csökkenteni tudja. Az olívaolaj antikoaguláns tulajdonsággal bír. Ez azt jelenti, hogy növeli a vér áramlását és csökkenti a veszélyes vérrögök kialakulásának az esélyét. A C-vitamin ezen kívül megőrzi az artériák rugalmasságát is. Az olívaolajnak vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Légzést segítő gyógynövények
  2019-10-25 13:44:45, péntek
 
 



Sok olyan gyógynövény létezik, amelyek elősegítik a könnyebb légzést és segítséget nyújthatnak légzési gondok esetén. Ilyen gyógynövény lehet a Ginkgo biloba, az ökörfarkkóró, a bíbor kasvirág, az édesgyökér, a kakukkfű, az oregánó, a borsmenta vagy éppen az örménygyökér.

Az édesgyökér az egyik legjobb gyógynövény a légzési problémák orvoslására, mert antibakteriális, antivirális, köptető, gyulladásgátló és nyugtató hatásokkal rendelkezik. Mivel az édesgyökér tele van szaponinokkal, így erőteljesen veszi fel a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. A benne lévő antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív stressz kialakulását, illetve a légutak gyulladását is eredményesen szüntetik meg, ami a könnyebb légzést biztosítja.

A bíbor kasvirág megnyugtatja az egész légzőrendszert, mivel eredményesen csökkenti a gyulladást. Ha valaki légúti betegségben szenved, mindenképpen próbálja ki a Ginkgo bilobát, mivel ez segíthet az asztma tüneteinek csökkentésében, ugyanis gátol egy aktiválófaktort a szervezetben, amely nemcsak a köhögést, hanem a nehézlégzést is enyhíti.

A molyhos ökörfarkkóró levele egy erős gyulladásgátló vegyületet tartalmaz, amely antioxidáns képességgel is rendelkezik, emellett köptető hatása is van.

A borsmenta is egy remek gyógynövény a légzési problémák felszámolásában, mivel eredményesen csökkenti a gyulladást, semlegesíti a szabad gyököket, és az allergia ellen is nagyon hatásos, mivel antihisztamin hatással is rendelkezik. A borsmenta nemcsak a légzési problémákat enyhíti, de a fertőzéseket is eredményesen kezeli.

A kakukkfű egy természetes antibiotikum, amely vírusellenes és gombaellenes hatással is rendelkezik. A kakukkfű nagyon hatásos a különféle légúti fertőzésekkel szemben. A gyógynövényből készíthetünk teát, de a kakukkfűolajjal történő inhalálás is nagyon sokat segíthet.

Az oregánó is orvosolni tudja a légzési gondokat. A gyógynövényben található rozmaringsav erős antihisztamin hatással rendelkezik, de erős antibakteriális tulajdonságáról is híres ez a gyógynövény. Az oregánó nemcsak a nyálkától szabadít meg, de a fertőzést okozó baktériumokkal is eredményesen számol le.

Az örménygyökér az egyik leghasznosabb gyógynövény a tüdő és a légutak fertőzéseinek leküzdésére. Ez a gyógynövény megszabadít a mellkasi fájdalomtól és szorító érzéstől is, persze csak akkor, ha az azt valamilyen tüdőbetegség okozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cink gyógyhatásairól
  2019-10-24 22:47:51, csütörtök
 
  A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben, ezen belül is főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle még számottevő mennyiséget. A legfontosabb szerepe azonban mégsem ez, hanem az, hogy az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban vesz részt. Az inzulinon kívül mintegy hetvenféle enzimben van jelen.

Mihez szükséges?
Inzulin termelése
Szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav anyagcsere
Növekedés
Nemi fejlődés
Szaporodás

Mennyi szükséges belőle?
A cink felszívódása egyenes arányossággal függ az étrendben található mennyiségétől, illetve az étrend egyéb gátló anyagaitól, melyek hasonlóak, mint a vasnál leírtak (fitátok, rostok, oxalátok). Az állati eredetű cink jobban hasznosul, mint a növényi élelmiszereinkből bevitt.

Miben található meg?
A cinket legnagyobb mennyiségben a húsok, a máj, a hüvelyesek és a tojás tartalmazza.

Hiányállapotok
Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.

Túladagolás
Nincsenek ismeretek róla.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A bór mint ásványianyag hatásai
  2019-10-24 22:44:42, csütörtök
 
  Csökkenti a kalcium és a magnézium ürülését a vizelettel, ezáltal segíti a csontképzést, akadályozza a csontritkulás kifejlődését. Kutatások szerint a bór ezen felül megakadályozhatja az olyan kopási és elhasználódási jelenségek kialakulását mint az arthritis (izületi gyulladás) speciális fajtái. Feltételezik továbbá, hogy a kalcium hormonális szabályozásában és így a sejtosztódásban is fontos szerepet játszik.

Mihez szükséges?
Egyes hormonális szabályozások
Sejtosztódás
Kalcium- és magnéziumhasznosítás

Mennyi szükséges belőle?
Nem rendelkezünk még pontos kutatási adatokkal az emberi szervezet napi bórszükségletére vonatkozóan.

Miben található meg?
A bór leginkább tengeri eredetű élelmiszerekben fordul elő. Jelentős hazai források még a különböző, több-kevesebb bórt tartalmazó ásványvizek. A tejben is kimutatható valamennyi bór.

Hiányállapotok
Nem ismert.

Túladagolás
Nem ismert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Laborértékek és értelmezésük
  2019-10-24 18:09:35, csütörtök
 
  A laboreredmények egy átlagembernek nem sokat mondanak - esetleg csak azt, hogy magas vagy alacsony az érték. Most elolvashatod, melyik mire utal.

Ha most nincs is rá szükséged, mentsd el, hogy később bármikor kéznél legyen!

Fontos megjegyezni, hogy a laborvizsgálati eredmények tényleges kiértékelése az orvos feladata, ezért az alábbi információk kizárólag tájékoztatásként szolgálnak!

Figyeljünk oda arra, hogy vérvétel előtt ne együnk semmit. Ezt elvileg minden orvosnak és páciensnek tudnia kellene, mégis számos vérképvizsgálat eredményez pontatlan adatokat, mivel nem éhgyomorra végzik el azt. A lényeg tehát: vérvétel előtt legalább 9-12 órával ne fogyasszunk semmilyen ételt.

1. A vizeletvizsgálat eredményének magyarázata

Aceton: A vizeletben lévő aceton a cukoranyagcsere zavarát mutatja. Szintje elsősorban az éhezési állapotokban emelkedik meg, például cukorbetegség vagy alkoholizmus fennállása esetén. A normálértéke éjszakai éhezést követően 50 mg/l alatt van.

Bilirubin (BI): Epeúti elzáródással járó betegségek diagnosztikájában használatos. A vörös vértestekben lévő hemoglobin első lebontási terméke a konjugálatlan bilirubin (indirekt bilirubin), mely a májban konjugált bilirubinná (direkt bilirubin) alakul át. Míg az első egyáltalán nem ürül a vesén keresztül, addig az utóbbinak kb. 1%-a szűrődik ki a vizelettel, a többi a májon keresztül az epével ürül, majd a bélben átalakul, és részben vissza is szívódik. A normálértéke 7-8 mikromol/l alatt van.

Kalcium (CA): A vizelettel egy nap alatt ürített kalcium mennyiségét lehet meghatározni. Vesekő gyanúja esetén használják. A normálértéke 100-300mg/nap.

Fajsúly (Fs): A vese koncentráló-képességének felmérésére, illetve a vizeletben található esetleges kóros anyagok kimutatására szolgál. Az alacsony fajsúly híg vizeletre (sok folyadék fogyasztásakor), míg a magas fajsúly koncentrált vizeletre utal (szomjazás esetén). A normálértéke 1001-1030 g/l.

Glükóz: Vércukorszint meghatározására szolgál, emelkedett szintje cukorbetegséget jelez. A normálértéke 0 mmol/l.

Leukocyta: A húgyutak, a prosztata vagy a vese gyulladását jelzik. A normálérték 10 fehérvérsejt/mikroliter mennyiség alatt van.

Lipáz: A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában használják. A lipáz enzim a hasnyálmirigyben termelődik, és a bélben a zsírok bontását végzi. A vérben nagyobb mennyiségben csak a hasnyálmirigy károsodása esetén jelenik meg. A normálértéke 40-240 IU/l (nemzetközi egység/liter).

Mikroalbumin (MAU): A cukorbetegekben kialakuló vesekárosodás kimutatására szolgál. A normálértéke 30 mg/l alatt van.

Nitrit: Baktériumok jelenlétére utal a vizeletben. Normálértéke: a vizelet normálisan nem tartalmaz nitriteket.

Vegyhatás (PH): A vizelet vegyhatását, azaz savasságát-lúgosságát méri, és bakteriális fertőzés meghatározására szolgál. A normálértéke 4,5-8,5 PH tartományba esik, és az értéke függ az étrendtől is.

Fehérje (Prot.): A nagy mennyiségű fehérje vesebetegség jele lehet. A normálértéke 75 mg/nap körül van, a 150 mg/24 óra érték már kórosnak tekinthető.

Parathyreoid hormon (Parathormon, PTH): A kalcium- és foszfor-anyagcsere zavarainak felderítésére szolgál. A normálértéke 10-65 pg/ml.

Urobilinogén (UBG): Epeúti elzáródással járó betegségek, vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek kimutatására szolgál. A normálértéke kb 17 mikromol /l alatt van.

Vizelet vér: A húgyutak, a prosztata vagy a vese betegségeire utal. A normálértéke 1000 vörösvértest / ml alatt van.

Vanillin-mandulasav (VMA): Mellékvesevelő hormonokat (adrenalin, noradrenalin) termelő daganat gyanúja esetén végzik. A normálértéke felnőtteknél 3,3-6,5 mg/24 óra.



2. A vérvizsgálat eredményeinek magyarázata

Alfa-1-antitripszin (AAT): Az alfa-1-antitripszin egy vérben keringő fehérje, amelynek alacsony szintje tüdő- és májbetegségekre utal. A normálértéke a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

Vércsoport-meghatározás (AB0): Minden olyan esetben elvégzik, amikor a beavatkozás során elképzelhető, hogy a betegnek vérre lesz szüksége.

Adrenocorticotrop hormon (ACTH): A mellékvese működési zavarainak felderítésében használják. A normálértéke reggeli (8-9 óra) vérvétel esetén 1,1- 13,3 pmol/l, éjjeli (24 óra) vérvétel esetén 2,2 pmol/l alatt van.

Alfa-fötoprotein, terhesség esetén (AFP): Magzati fehérje, melynek szintje többféle fejlődési rendellenesség esetén emelkedhet, illetve csökkenhet. A normálértéke a terhesség korától függ, és mindig az adott laboratórium határozza meg.

Alfa-fötoprotein tumor - nem terhességben (AFP): Súlyos májbetegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban nem terhes betegeknél. A normálértéke 0-15 mikrog/l.

Alanin amino-transzferáz (ALT, SGPT): Májbetegség és májkárosodás felismerésére és elemzésére szolgál. A normálértéke 10-35 IU/l (nemzetközi egység/liter).

Amiláz: Akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisára szolgál. A normálértéke 70-200 UI/l (nemzetközi egység/liter)

Anti-nukleáris antitest (ANA): Az ANA-vizsgálat olyan auto-antitesteket vizsgál, melyek szintje autoimmun betegségekben megemelkedik. Az autoimmun betegségek alapja, hogy az immunrendszer ismeretlen okokból idegennek tart a saját szervezetben lévő sejteket, és immunreakciót indít ellenük. Az ANA az autoimmun betegségekben termelődő ellenanyagok egyike. A normálértéke negatív, vagyis nem mutatható ki a vérben.

Anti-dsDNS, anti-dsDNA: A sejtmag ellen termelődő antitesteket összefoglalóan ANA-nak nevezzük, de ezen belül számos antitestet különböztetünk meg, és ezek egyik legfontosabbika a kettős szálú DNS elleni antitest (Anti-dsDNS). A normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

Anti-HBc: Akut májgyulladás gyanúja esetén végzik. A B-típusú májgyulladás vírus belső magfehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelynek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője.

Anti-HBs: A B-típusú májgyulladás vírus felszíni fehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelyek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője. Az anti-HBs a klinikai tünetek csökkenése után jelenik meg, és az egész élet során kimutatható marad jelezve a fertőzésen való átesést.

APC-rezisztencia (FVL, Leiden-mutáció, Aktivált Protein-rezisztencia): A trombózishajlam genetikai hátterének kimutatására szolgál.

Aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI): A véralvadást szabályzó egyik enzimrendszer működését mutatja. Az alacsonyabb érték fokozott véralvadékonysággal, míg a magasabb érték vérzékenységgel járhat. A normálértéke 30-40 másodperc.

Kalcium: A kalcium anyagcsere ellenőrzésére szolgál. A normálértéke a teljes kalciumnál 2,2-2,6 mmol/l, az ionizált kalciumnál 1,0-1,2 mmol/l.

Carcino-embrionális antigén (CEA): A magzatban normálisan is megtalálható olyan fehérje, amely vastagbélrák, súlyos májzsugor és további betegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben. A normálértéke 0-2,5 ug/l.

Kreatin-kináz (kreatin-foszfokináz, CK, CPK): Az izomban található ezen enzim aktivitása akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat vagy a szívizomzat sérül. Ez több betegség következménye lehet (szívinfarktus, izomgyulladás, égés, stb.). A normálértéke férfiaknál 17- 150 UI/l (nemzetközi egység/liter), nőknél: 10 - 80 UI/l.

Kreatin-kináz-MB (kreatin-foszfokináz-MB, CK-MB, CPK-MB): A szívizom sérülését jelzi, az enzimaktivitás emelkedése szívinfarktus következményére utal. A normálértéke 8 UI/l (nemzetközi egység/liter).

Szérum klorid-szint (Cl): A szervezet ionösszetételének felmérésére szolgál. Eltérései utalhatnak a víztartalom, a kémhatás vagy az ionösszetétel megváltozására a szív-, tüdő- vagy vesebetegségekben. A normálértéke 98-106 mmol/l.

Kreatinin (Crea, Cre): Az izmokban megtalálható anyag, a kreatin lebomlási terméke. Mivel kizárólag a vesén keresztül távozik, vérszintje a veseműködés jelzője. A normálértéke 53-133 mikrom/l.

C-reaktív protein (CRP): Ez a fehérje tulajdonképpen az immunsejtek tevékenységének mellékterméke: önmagában nem okoz problémát, inkább csak a gyulladás általános és hatékony jelzőjének tekinthető. Ha elkapunk valamilyen fertőzést, akkor a CRP szintje magas lesz, ugyanis az immunsejtek felveszik a harcot a gyulladással. A normálértéke 8 mg/l alatt, újszülöttekben 15 mg/l alatt van.

Krioglobulinok, cryoglobulinok (CRYO): Autoimmun eredetű, kis méretű ereket érintő gyulladás diagnózisára szolgál. A normálértéke 0,12mg/dl alatt van.

D-dimer: Emelkedett szintje fokozott véralvadásra utal, ezért vérrögképződéssel járó betegségek jelzésére szolgál. A normálértéke 0,8 alatt van.

Direkt-bilirubin: A vérfesték egyik lebontási terméke, szintje májzsugor, májgyulladás, zsírmáj, májdaganat, epeút-elzáródás, epekő, hasnyálmirigy-betegségek esetén emelkedhet meg. A normálértéke 7 mikromol/l (4 mg/l) alatt van.

Ferritin: A szervezet vastartalékát méri, vashiányban a szintje csökken. Gyulladásokban, daganatos betegségekben és májkárosodás esetén fokozottan termelődik. A normálértéke nőknél 4-161mikrog/l, férfiaknál 16-300mikrog/l.

Vas (FE): A vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, és a vér oxigénszállító kapacitása csökken. A normálértéke felnőtt férfiaknál 12-31 umol/l (65-175 mg/dl), felnőtt nőknél 9-30 umol/l (50-170 mg/dl).

Fruktózamin: A vérben található olyan fehérjék szintjét határozza meg, amelyekhez glükóz kapcsolódott A cukorbetegség megfelelő kezelésének megállapítására szolgál. A normálértéke 2-3 mmol/l.

Szabad tiroxin-szint (FT4): A pajzsmirigy által termelt hormon, annak működésének egyik mutatója. Pajzsmirigy-túlműködés esetén értéke magas, alulműködés esetén pedig alacsony. A normálértéke 9-24 pmol/l.

Fehérvérsejtszám (fvs-szám, FVS, WBC): A fehérvérsejtek a szervezet védekező rendszerének tagjai, a csontvelőben termelődnek, a vérben és a nyirokutakban keringenek. Feladatuk az idegen anyagok (baktériumok, vírusok) elpusztítása. A normálértéke 4300 - 10800 /ml.

Gasztrin: A gyomor és a vékonybél ún. G-sejtjei által termelt hormon, amely a gyomor savelválasztását fokozza. Értéke emésztőrendszeri daganatok esetén emelkedik. A normálértéke 300ng/l alatt van.

Gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT, y-GT): Májbetegségek diagnózisára és megfigyelésére szolgál. A normálérték 50 IU/l (nemzetközi egység/liter) alatt van.

Növekedési hormon (GH): Az agyalapi mirigyből szabadul fel, és legfontosabb hatása a növekedés serkentése. Gyermekkorban az alacsony szintje törpenövést, túltermelődése óriásnövést eredményez. A normálérték 0-5 ug/dl.

Glükóz: A glükóz a sejtek üzemanyaga. A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. Az emelkedett glükózszint cukorbetegségre utal. A normálértéke 3,9 - 5,6 mmol/l.

Haptoglobin: A máj termeli, és a vérben található fehérje. Vörösvérsejt szétesésével járó betegségek jelenlétének kimutatására szolgál. A normálértéke 400-3360 mg/l.

HBs-antigén (HBs-Ag): A B-típusú fertőző májgyulladás korai szakaszában segít a betegség felismerésében. A vírus felszíni fehérjéjét mutatja ki, azaz annak magas szintje a heveny vírusfertőzés jelzője. Normálérték: normál állapotban nem található meg a vérben.

Humán Coriogonadotropin, Humán Koriális Gonadotropin (HCG, β-HCG): Várandós nőkben a méhlepényben termelődik, de nem várandósokban egyes daganatok esetén is nagy mennyiségben kimutatható a vérben. A normálértéke férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. A várandósokban 20 U/l a peteérés után 10-12 nappal, majd értéke folyamatosan duplázódik.

Hematokrit (HCT, HTK): A vérben lévő szilárd alkotók (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) térfogatarányát mutatja. A normálérték férfiaknál 45-51%, nőknél 37-48%.

Összkoleszterin: Ez a vérzsírok arányát jelenti, mely vérzsírok a zsíroknak és a koleszterinnek a testben való mozgatását szolgáló fehérjékben találhatóak. Az egyszerűség kedvéért most ezek mindegyikét az általános kolesztérin névvel illetjük. Ide tartoznak az LDL-ek (alacsony sűrűségű lipoproteidek) és a HDL-ek (magas sűrűségű lipoproteidek). Ideális esetben a koleszterinszint 120-140 mg/dl érték körül mozog.

HDL-koleszterin (HDL, HDL-C): Olyan lipoproteid-típus, amely segít a zsírokat a test távolabbi részeiről a májba szállítani. Az emésztési folyamatban a máj központi szerepet tölt be. A belekből felszívott étel a májba kerül, hogy ez a szerv feldolgozza, utána elossza a test különböző területeire, majd visszajuttassa ugyanide újbóli feldolgozásra. Az elosztási folyamat utolsó lépéséhez, vagyis az étel májba való visszajuttatásához olyan szállítómolekulákra van szükség, mint a HDL. A HDL-t általában ,,jó" koleszterinnek tartják, ugyanis a zsírok májba való visszaszállításával részt vesz vénáink és artériáink megtisztításában. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A normálérték 0,9 mmol/l felett van.

LDL-koleszterin (LDL, LDL-C): Az LDL a HDL-lel pontosan ellentétes funkciót lát el, mert szétosztja a zsírokat a test különböző részein. Az izmok fenntartásához szükséges energiát, a sejthártya nyersanyagait, az agyunkat felépítő Omega-3 zsírsavakat mind-mind az LDL szállítja el a szervezet egyes pontjaira. Az LDL-t gyakran ,,rossz" koleszterinnek nevezik. Emelkedett értéke esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A normálértéke 5,2 mmol/l alatt van.

Hemoglobin, Haemoglobin (HGB): A vér oxigénszállító molekulája, festékanyaga, amely a vörös vértestekben található. Ha csökken a mennyisége, vérszegénység alakul ki. A normálértéke férfiaknál 130-180 g/l, nőknél 120-160 g/l.

Hemoglobin A1c: Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi cukor tapad a vörösvérsejtjeidhez. Minthogy a vörösvérsejtek 120 naponta kicserélődnek, ez az érték információt nyújt az ez idő alatti vércukorszintről. Egy 1%-nyi A1c-változás egy 1,67 mmol/l-nyi változást tükröz az átlagos vérglükózszintben. Például a 6% A1c-érték 7,5 mmol/l átlagos vérglükózszintnek, míg a 9% A1c-érték 13,5 mmol/l átlagos vérglükózszintnek felel meg. Minél közelebb van a 6% értékhez az A1c-szint, annál megfelelőbb a vér glükózszint-beállítása. Ahogy viszont emelkedik az A1c-szint, úgy nő a komplikációk kockázata is.

Homocisztein: Olyan aminosav, amely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Magas vérszintje a szív-érrendszeri betegségek kockázatát növeli. A normálértéke jellemzően 14 µmol/l alatt van.

Húgysav: A nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke, a vesén keresztül távozik és a vizelettel ürül. Magas szintje esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le, és gyulladásos reakciót válthat ki, ez a köszvény. A normálértéke 30-70 mg/l (0,18-0,42 umol/l).

Indirekt bilirubin: A vérfesték egyik lebontási terméke, emelkedett szintje a vörösvértestek fokozott szétesésére, illetve májbetegségre utal. A normálértéke 10 µmol/l (6 mg/l) alatt van.

Kálium (K): Fontos információt ad a folyadékháztartásról, a hormonális hatásokról, illetve az alkalmazott terápia hatásosságáról. A normálértéke 3,5-5,0 mmol/l.

Karbamid, karbamid nitrogén, urea (KN, CN): Az aminosavak lebomlási terméke, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. Emelkedett szintje jellemzően a veseműködés elégtelenségét mutatja. A normálértéke 8-20 mg/dl (3-7 mmol/l).

Laktát-dehidrogenáz (LDH): Szövetpusztulással járó betegsége (szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés) mértékének és lefolyásának elemzésére szolgál. A normálértéke 200-400 UI/l (nemzetközi egység/liter).

Vörösvértest-térfogat, átlagos sejttérfogat (MCV, vvt-térfogat): A vörösvértest-szám alapján számított érték, a vérszegénység felismerésére, okainak meghatározására szolgál. A normálértéke 80-100 fl.

Methemoglobin (MetHb): Mérgező anyagok okozta károsodás kimutatására szolgál. Emelkedett szintje esetén a vér oxigénszállító képessége csökken, és ez a szervezetben oxigénhiányhoz vezet. A normálérték a teljes hemoglobin koncentráció kevesebb mint 1%-a.

Magnézium (Mg): A vérben lévő szabad magnéziumionok szintjének kimutatására szolgál. A normálértéke 0,75 -1,25 mmol/l.

Nátrium (Na): A vér nátriumion-koncentrációját mutatja. A szervezet folyadék- és sóegyensúlyának általános vizsgálatára szolgál. A normálértéke 135-145 mmol/l.

Ammónium (NH4+): Az ammónium-ion mennyiségét méri a vérben. Emelkedett értéke májelégtelenségre vagy súlyos májbetegségre utal. A normálértéke férfiaknál 150-550 mikrog/l, nőknél 100-450 mikrog/l.

Glükóz terhelés, Orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT): A tüneteket még nem mutató cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot (csökkent cukortolerancia) kimutatására szolgál. A normálérték 11,1 mmol/l alatt van.

Össz-bilirubin: A vérfesték lebomlási terméke, emelkedett szintje a vörös vértestek fokozott lebomlására, májbetegségekre vagy epeút-elzáródásra utal. A normálértéke 17 umol/l (10 mg/l) alatt van.

Protrombin idő (PI): A vér alvadékonyságának vizsgálatára szolgál. Az alacsonyabb érték fokozott véralvadékonysággal, a magasabb érték vérzékenységgel járhat. A normálérték 11-15 másodperc.

Foszfát (P, PO4): A vérben lévő foszfátionok koncentrációjának meghatározására szolgál. Csont-, vese- és hormonbetegségek jelenlétére utalhat. A normálértéke 0,9-1,4 mmol/l.

Prolaktin (PRL): Az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Emelkedett szintje az agyalapi mirigy hormontermelő daganatára utalhat, viszont a meddőség egyik oka is lehet. A normálértéke nőknél 15ug/ml, férfiaknál 10ng/ml alatt.

B-típusú átriális natriuretikus peptid (ProBNP): Vérben található fehérje, amely a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik. Szívelégtelenség kimutatására szolgál. A normálértéke <450 pg/ml alatt van.

Procalcitonin (ProCT): Vérben található fehérje, amely a vérmérgezés hatékony kimutatására szolgál. A normál szintje 0,5 ng/ml alatt van.

Prolactin: Tejelválasztást serkentő hormon, az agyalapi mirigy termeli. Nem terhes, nem szoptató nőkben és férfiakban az emelkedett szintje betegségre utalhat. A normálértéke 0,08 - 6 nmol/l.

Protein C: A véralvadék feloldódását eredményező folyamatot (fibrinolízist) irányító fehérje, amelynek alacsony szintje fokozott véralvadékonyságot és trombóziskockázatot jelent. A normálértéke 60-150%, 3-6 mg/l.

Protein S: A fibrinolízisben szerepet játszó fehérje, amelynek alacsony szintje fokozott véralvadékonyságot és trombózisveszélyt jelent. A normálértéke férfiaknál 65-145 %, nőknél 50-120%.

Prosztata specifikus antigén (PSA): A prosztatában termelődő fehérje, amelynek szintje prosztatabetegségek esetén megnő. A normálértéke 5 &#181;g/l alatt van.

Pszeudokolineszteráz: Vérben található enzim, amely többféle gyógyszer, például a műtéti altatáshoz alkalmazott szukcinil-kolin lebontását végzi.

Parathyreoid hormon, Parathormon (PTH): A mellékpajzsmirigy termeli, a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és a foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében, illetve fokozódik a foszfor ürülése. A normálértéke 10-65 pg/ml.

Retikulocitaszám (rtc): Éretlen, magjukat már elvesztett, élő vörösvérsejtek. Alapesetben csak minimális koncentrációban vannak jelen a vérben. A normálértéke 18-158×109/l.

Szérum összfehérje: A fehérjék aminosavakból felépülő óriásmolekulák. A vérben szállítómolekulák, enzimek, antitestek és hormonok formájában fordulnak elő. Alacsony szintje a vízháztartás zavarát, míg emelkedett szintje a vér áramlási tulajdonságainak romlását okozhatja. A normálértéke 60-84 g/l.

Tiroxin (T4, fT4): A pajzsmirigy egyik hormonja, amely a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozza. Alacsony szintje esetén az anyagcsere lelassul, emelkedett szintje esetén az anyagcsere felgyorsul. A normál érték T4-nél 50-110 &#181;g/l (64-142 nmol/l), fT4-nél 8-18 ng/l (10-23 pmol/l).

Trombin idő (TI): Emelkedett értéke a véralvadási rendszer zavarára utal, és vérzékenység alakulhat ki. A normálérték 20-22 másodperc.

Transzferrin: A vér fő vasszállító fehérjéje. Emelkedett értéke a szervezet magas vaskoncentrációjára utal. A vérszegénység okainak felderítésére és a kezelések ellenőrzésére szolgál. A normálértéke felnőtteknél 200-340 g/dl.

Trombocita (PLT, Thr): A trombociták a véralvadásban résztvevő véralkotók, csökkent számuk vérzékenységet okoz. A normálérték 150 000-300 000 /ml.

Troponin-T, Troponin: A szívizomból felszabaduló egyik fehérje, amelynek szintje megnő a szívizomelhalással járó betegségekben (infarktus, koszorúér-betegség). A normálértéke 0,1 ng/ml alatt van.

Thyreoidea-stimuláló hormon, tireotropin (TSH): Pajzsmirigy-serkentő hormon. Az agyalapi mirigy termeli, és a pajzsmirigy működését, hormontermelését szabályozza. A normálértéke 0,4-6 mIU/l.

Teljes vaskötő kapacitás (TVK): Azt mutatja, hogy a vérplazma vasat szállító fehérjéi milyen arányban telítettek vassal. A vérszegénység okainak felderítésére, a kezelések hatásának elemzésére szolgál. A normálértéke felnőtteknél 45-72 mmol/l (250-400 mg/dl).

Triglicerid: Amikor zsírokról beszélünk, akkor igazából a trigliceridre gondolunk. Ez egy olyan molekula, amelyben három zsírsav kapcsolódik a glicerinhez. A trigliceridszint azt mutatja meg, hogy mennyi vérzsír kering a szervezetben. Azt hihetnénk, hogy ha magas zsírtartalmú étrendet követünk, akkor a trigliceridszint is magas lesz. Furcsa módon ez nem így van. A trigliceridszint alapján valójában az étkezési szénhidrátokra, illetve az inzulinérzékenységre vonatkozóan vonhatunk le következtetéseket. Magas szénhidrátbevitel + alacsony inzulinérzékenység = magas trigliceridszint. Ha alacsony a trigliceridszint, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem fogyasztunk túl sok szénhidrátot, és az életmódunk is elfogadható, hiszen még érzékenyek vagyunk az inzulinra. Ezzel szemben, ha trigliceridszintünk 100 mg/dl fölé emelkedik, akkor valószínűleg gyulladással kapcsolatos problémáink keletkeznek majd, vérünkben pedig nagyon meg fog növekedni a kicsi, tömör, érszűkületet okozó LDL-ek aránya. A normálértéke 30-40 mg/dl körül mozog.

Vörösvértest-süllyedés, Westergren vizsgálat (vvt-süllyedés, We): A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására figyelmeztet. Az értéke fertőzés, gyulladás, tumor esetén megemelkedik.A normálértéke 50 év alatti férfiaknál 15 mm/óra alatt, 50 év feletti férfiaknál 20 mm/óra alatt, 50 év alatti nőknél 20 mm/óra alatt, 50 év feletti nőknél 30 mm/óra alatt van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 95 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.