Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 329 
Fohász
  2020-05-31 23:57:50, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az ÁLDÁSRÓL
  2020-05-31 20:02:52, vasárnap
 
  Áldás

A puszta szándékoddal bármit képes vagy az isteni energia révén meríteni. Egy áldás megszépíti a víz kristályos felépítését, és ragyogóvá teszi minden élőlény sejtfelépítését.
Atlantisz Aranykorában az emberek rendszeresen mondtak isteni áldást a rokonaikra, a barátaikra, állataikra és növényeikre. Emiatt sugárzott belőlük olyan nagy vitalitás.

A mesterek arra bíztatnak, mondj te is ilyen áldást!
Áldd meg szeretteidet, mindazt, ami vagy aki fontos neked. Kívánj nekik sok jót, áraszd ki feléjük a szeretetedet. Igyekezz ezt szívből tenni!
Meglásd, csodálatos élményekben lesz részed és az áldás vissza fog rád szállni. Az áldás révén másokat isteni fénybe juttatsz, és ezzel jót teszel velük, ráadásul megsokszorozódva tér vissza hozzád!
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Tippek: céklából készülő ételek
  2020-05-31 12:58:24, vasárnap
 
 



A céklából készülhet leves, saláta és köret is

A cékla tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel. Ha csak tehetjük, illesszük be az étrendünkbe, mert nagyon egészséges zöldségről van szó.

A cékla mint a tápanyagok tárháza
A cékla rendkívül gazdag tápanyagokban, így rendszeresen fogyasztva sokat tehetünk vele egészségünk megőrzéséért. A cékla gazdag forrása a C-vitaminnak, a folátnak, a B6-vitaminnak, a magnéziumnak, a káliumnak, a foszfornak, a mangánnak és a vasnak. Ezen kívül szervetlen nitrátokban is gazdag, amelyek nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkeznek.

Az egyik legjobb vérnyomásszabályzó
A céklának kitüntetett szerepe van a vérnyomás szabályozásában. Ez azért nagyon lényeges tulajdonság, mert mai stresszes világunkban nagyon sokan küzdenek magas vérnyomással. A magas vérnyomás az oka a szívbetegeségek és a stroke kialakulásának, melyek gyakran tragikus kimenetelűek. A cékla nitrátokban gazdag, ezek vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek, ezért kitüntetett szerepük van a stroke, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál kockázatainak csökkentésében.

Az emésztésre is kedvezően hat
A cékla élelmi rostokban gazdag, a rostok fogyasztása pedig elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. A rostban gazdag táplálkozás nem csak a székletürítést könnyíti meg, de elősegíti a bélflóra egyensúlyának a helyreállítását is. A cékla rendszeres fogyasztásával nemcsak a székrekedést kerülhetjük el, hanem a gyulladásos bélbetegségeket is.

A rostos táplálékok rendszeres fogyasztását összefüggésbe hozták a krónikus betegségek kockázatainak csökkenésével is. Ilyen krónikus betegség a vastagbéldaganat, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

Korianderes céklasaláta hozzávalói:
2-4 cékla megfőzve
egy csészényi megfőzött (puhára párolt) csicseriborsó
1 csokor bármilyen saláta apróra tépkedve
1 csokor frissen szedett petrezselyem
2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
Fél teáskanál őrölt koriandermag
Fél teáskanál őrölt vagy egész köménymag

Elkészítése:
Első lépésként főzzük meg a céklát, majd vágjuk kisebb darabokra. A borsót is pároljuk meg roppanósan puhára. Majd mossuk meg a salátát és tépkedjük apró darabokra. A petrezselymet és a koriandert is vágjuk kicsire. Keverjük el a hidegen sajtolt olajban a fűszereket, és minden hozzávalót keverjünk össze.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Epehólyag-problémák
  2020-05-31 12:52:57, vasárnap
 
  Az epehólyag-gyulladásnak vagy -betegségnek jellegzetes tünetei vannak. Ezek nem biztos, hogy egyszerre jelentkeznek, de ha egy-két tünete Önnek is megvan, akkor lehetséges, hogy az epehólyagjával lesznek gondok.

A zsíros ételek fogyasztása okozhat akár epehólyag-elzáródást is, ami akut fájdalom kialakulásával jár együtt. Amennyiben valakinek az epehólyagjával van gondja, gyakran tapasztal gyomorfájást. Pontosabban a fájdalom a has jobb oldalán jelentkezik, de más testrészbe is sugározhat. Meglepő módon még a vállban is megjelenhet a fájdalom.

Az emberek a hasnyálmirigy-gyulladást gyakran összekeverik az epehólyag-gyulladással, azonban lényeges különbség a kettő között az, hogy az epehólyag-fájdalom amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlhat, ellentétben a hasnyálmirigy-gyulladással vagy -fájdalommal, amely nem szűnik meg. Ez sok esetben akár még kórházi kezelést is igényelhet.

Az epehólyag fájdalma általában étkezések után jelentkezik, de csak akkor, ha valaki rendszeresen zsíros ételeket fogyaszt. Ha nem szeretne étkezéseket követően fájdalmat érezni, úgy csökkentse a hús és a zsíros ételek fogyasztását.

Az epehólyag-gyulladásnak többféle tünete is lehet. Többek között megjelenhet a gyomorégés, a savas reflux, az émelygés, a hányinger és a hányás.

Ha az epehólyaggal gondok vannak, akkor a vizeletben és a székletben is változások következnek be. Az epehólyaggondok a vizeletet sötétre színezik és a székelés is könnyebben megy ilyenkor. Vagyis székrekedés biztosan nem áll ilyenkor fenn.

Az epehólyag problémái a bőrt is megváltoztatják. Voltaképpen az ember bőre is sok információt ad azzal kapcsolatban, hogy egészséges-e, vagy van esetleg valamilyen enyhébb, komolyabb betegsége. Epehólyag-problémánál a bőr sárgás színezetet ölt, de a vérszegénység is gyakori és még májproblémák is felüthetik a fejüket ilyenkor. A bőr megmagyarázhatatlanul viszkethet is. Ha nincs kiütése, de a bőre sárgás színű és gyakran eszik zsíros ételeket, úgy gyanakodhat arra, hogy az epehólyagjával gondok vannak.

Általában ez a betegség a nőket sújtja leginkább. Nők közül is azokat a személyeket, akik jelentős súlytöbblettel rendelkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A has doktora: kurkuma
  2020-05-31 12:51:00, vasárnap
 
 



Évekkel ezelőtt hallottam a kurkumáról, amikor a vérképem nem igazán volt jó. Gondoltam, az nem lehet, hogy a laborleletem mindig mutat valami gyulladást. Mindenképpen valami természetes módszerhez szerettem volna folyamodni, így esett a választásom a kurkumára. Azóta már tudom, hogy a hasi problémákon is segít.

A gyomorégést hatékonyan csillapíthatjuk kurkumával. Mi okozhat gyomorégést? A koffein, a túl zsíros és fűszeres ételek, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is. A kurkumában egy kurkumin nevű vegyület található, amely elősegíti az epetermelést, csökkenti a bélrendszerben a rossz baktériumok számát, helyreállítja a bélflóra egészségét és még savas reflux esetén is nagyon hatásos lehet.

A kurkuma az emésztést is megtámogatja. Az emésztés egy nagyon bonyolult folyamat. Ha egy valami nem stimmel, az egész emésztési folyamat felborulhat. Ezt az állapotot pedig még az is ronthatja, ha nem jut elegendő ásványi anyag és vitamin a szervezetbe. Az emésztés fokozására nem kell mást tennie, csak naponta 2-3 csipetnyi kurkumát fogyasztani, amely tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, gyulladáscsökkentő vegyületeket és antioxidánsokat is.

A krónikus gyomorfájás mögött komoly betegség is meghúzódhat, így azt érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni. Ha csak néha fáj a gyomra, akkor érdemes a kurkumát is beiktatni az étrendjébe, hiszen ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, így mindenképpen segíthet a fájdalom csökkentésében vagy megszüntetésében.

Hasmenést sok minden okozhat. Ételallergia, vírusok, ételintolerancia, ételmérgezés. Ezeknek a betegségeknek vagy egészségügyi problémáknak az egyik tünete általában mindig a hasmenés. A hasmenés megszüntetésében is jó szolgálatot tehet a kurkuma. Keverjen el fél teáskanálnyi kurkumaport 2 dl vízben és fogyassza azt el. Naponta 2-3 pohárral is megihat belőle. A hasmenés kiszáradást is okozhat. A kurkumában azonban van magnézium és kálium, amely ásványi anyagok nagyon hatásosak, ugyanis a kiszáradás megelőzését segítik elő.

A kurkumában egyéb vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók, ami hasmenés esetén is hatásos, de jó hatással vannak az emésztésre és még az immunrendszer megerősítésében is a segítségünkre lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Miért káros, ha teljesen elkerüljük a zsírt?
  2020-05-31 12:46:34, vasárnap
 
  Év végén gyakran teszünk különféle fogadalmakat: leszokunk a dohányzásról, elkezdjük az egészséges életmódot, életmódot váltunk, többet pihenünk, többet spórolunk, egészségesebb ételeket veszünk magunkhoz. Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy a zsírt teljesen ki kell hagynunk. Ez azonban nem egészen így van. A zsír is nagyon fontos része a táplálkozási piramisnak. Ím, az okok, hogy miért ne iktassuk ki a zsírt teljesen az étrendünkből.

Az alacsony zsírtartalmú diéták
Néhány évtizede sokféle divatos diétatrend érte el országunkat. Sokan vagy teljesen kiiktatták a zsírt az étrendjükből, vagy nagyon keveset fogyasztottak abból. A mai kutatások azt igazolják, hogy a zsírmentes diéta nem csökkenti sem a szív- és érendszeri, sem pedig a rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét. A szakemberek szerint igazából nem a zsír mennyiségén, hanem annak minőségén van a hangsúly. Az egészséges zsírokat kell előtérbe helyezni, hiszen ezek már pozitívan hatnak az egészségre. Úgy mint az avokádóolaj vagy az extraszűz olívaolaj. Ha a telített zsírokat ezekkel a telítetlen zsírokkal helyettesítjük, akkor nemcsak a fentebb említett két betegség, hanem a cukorbetegség kialakulásának a kockázata is csökken.

Különféle zsírok, olajok egy asztalon.
Év végén gyakran teszünk különféle fogadalmakat: leszokunk a dohányzásról, elkezdjük az egészséges életmódot, életmódot váltunk, többet pihenünk, többet spórolunk, egészségesebb ételeket veszünk magunkhoz. Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy a zsírt teljesen ki kell hagynunk. Ez azonban nem egészen így van. A zsír is nagyon fontos része a táplálkozási piramisnak. Ím, az okok, hogy miért ne iktassuk ki a zsírt teljesen az étrendünkből.

Az alacsony zsírtartalmú diéták
Néhány évtizede sokféle divatos diétatrend érte el országunkat. Sokan vagy teljesen kiiktatták a zsírt az étrendjükből, vagy nagyon keveset fogyasztottak abból. A mai kutatások azt igazolják, hogy a zsírmentes diéta nem csökkenti sem a szív- és érendszeri, sem pedig a rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét. A szakemberek szerint igazából nem a zsír mennyiségén, hanem annak minőségén van a hangsúly. Az egészséges zsírokat kell előtérbe helyezni, hiszen ezek már pozitívan hatnak az egészségre. Úgy mint az avokádóolaj vagy az extraszűz olívaolaj. Ha a telített zsírokat ezekkel a telítetlen zsírokkal helyettesítjük, akkor nemcsak a fentebb említett két betegség, hanem a cukorbetegség kialakulásának a kockázata is csökken.

A zsírban oldódó vitaminok
Ha nem fogyasztunk elegendő zsírt, akkor a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak kellőképpen hasznosulni. Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az A-, D-, E- és a K-vitamin. Mi történik, ha nem jutunk hozzá ezekhez a vitaminokhoz? Az alábbi betegségek alakulhatnak ki: csökkent immunfunkció, bőrprobléma, vakság, szívbetegség, demencia, vérzékenység, vérszegénység.

A mediterrán étrend a legjobb
Ha szeretne egészségesen táplálkozni, akkor a legjobb megoldás a mediterrán étrend, ami magába foglalja a halat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket és természetesen az extraszűz olívaolajat is. Az olívaolaj rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, de kisebb az esélye a rákos megbetegedésnek, a gyulladás kialakulásának, és még az immunfunkciók is sokat javulhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A daganatos tünetek
  2020-05-31 12:43:31, vasárnap
 
  A daganatos tünetek figyelmen kívül hagyása férfiaknál

Sok férfi már csak akkor fordul orvoshoz, amikor túl késő. Hiába éreznek hónapokig fájdalmat, vagy hiába tapasztalnak testi változásokat, egész egyszerűen nem vesznek tudomást ezekről a szimptómákról, és már csak akkor mennek orvoshoz, amikor elviselhetetlen fájdalmak gyötrik őket. A szűrővizsgálatokat is elhanyagolja a férfiak jelentős hányada, pedig sok esetben a kezdeti stádiumban felfedezett daganatos betegségek még gyógyíthatók lennének.

A férfiak egy része nem foglalkozik azzal, ha vizeletürítési gondok gyötrik, mert azt a kornak tudják be. Még akkor is nehezen veszik rá magukat, hogy meglátogassák az orvost, ha vér jelenik meg a vizeletükben, pedig ez is egy figyelmeztető jel lehet. Ezek a tünetek a prosztatarák tünetei is lehetnek. Átlagosan hat hónapot késlekednek a férfiak, ez pedig olyan időpocsékolás, amelyet sajnos már sehogy sem lehet behozni.

A férfiak a herék vizsgálatát is elhanyagolják, pedig ezen testrészek önvizsgálata éppen olyan lényeges lenne, mint a hölgyeknek az emlővizsgálat. Amennyiben a herék mérete eltérő, vagy megnagyobbodtak, duzzadtak, az is okot adhat az aggodalomra. Csomó is kialakulhat a herékben. Az elváltozásokat elég felismerni, a diagnózis megállapításához azonban ultrahang vagy egyéb vizsgálatok szükségesek. Itt is nagyon nagy szerepe van az időnek.

A bőrelváltozások is látszanak, de egyes férfiak még akkor sem mennek orvoshoz, ha szemmel is jól látható növekvő anyajegyük vagy más bőrelváltozásuk van. A férfiak nyáron kevésbé elővigyázatosak és nem igazán használnak naptejet, fényvédelem nélkül több időt is töltenek a napon, ami jelentősen megnöveli a bőrrák kialakulásának a kockázatát.

A rendszeres fogmosás nem elég, bizonyos időközönként az is fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a szájüregünket. Amennyiben fekély vagy seb alakult itt ki, azonnal fel kell keresni a fogorvost, hogy megnézze, nem rákos elváltozásról van-e szó. Egyes férfiak még akkor sem szívesen mennek fogorvoshoz, ha panaszuk van. Pedig a féléves szűrővizsgálat azért is nagyon hasznos, hogy a fogorvos időben észrevegye az esetleges elváltozásokat és a kezelés minél hamarabb elkezdődhessen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Spanyol krumpliöntet
  2020-05-31 12:12:52, vasárnap
 
 


Spanyol krumpliomlett jó hagymásan: senki nem marad utána éhes

Ez a krumpliomlett a spanyolok különleges, nagy hagyománnyal bíró étele. Tortillának is hívják, de nem keverendő össze a mexikói konyha ikonikus ételével, leginkább az olasz frittatához hasonlít. Készítheted reggelire, ebédre, de piknikételnek is kiváló. Ha pedig nem tudod megenni reggelire, nyugodtan magaddal viheted a munkába is.

Spanyol krumpliomlett:
Hozzávalók:5 db közepes krumpli
2 db vöröshagyma
6 db tojás
2 teáskanál só1
mokkáskanál bors
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj

Elkészítés:
A krumplit pucold meg, és vágd vékony karikákra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, rakd bele az apróra vágott vöröshagymát, és fonnyaszd meg. Szedd ki, tedd félre, és pakold a krumplit a visszamaradt zsiradékba. Kis lángon süsd 15 percig, majd amikor megpuhul, vedd ki a serpenyőből.

A tojást verd fel villával, sózd, borsozd, keverd hozzá a pirított hagymát, a fokhagymát és a krumplit. Rakd vissza a serpenyőbe, és kis lángon süsd addig, amíg a tojás elválik az edény szélétől. Ez körülbelül négy-öt perc. Ekkor fordítsd meg egy határozott mozdulattal, és süsd még három percig. A tetejére boríts egy tálat, és gyors mozdulattal fordítsd rá a krumpliomlettet.
Az omlett nagyon sokféle lehet, spárgával, mozzarellával laktató és nagyon ízletes.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Hormonegyensúly megteremtése
  2020-05-31 12:00:32, vasárnap
 
  Hormonegyensúly megteremtése: vitaminok, gyógynövények és illóolajok :

A hormonális egyensúly fenntartása nagyon fontos. Ha nem tudunk aludni, vagy csak keveset alszunk, akkor a melatonin nevű hormonnal lehetnek gondok, ha nőgyógyászati problémákkal küzdünk, akkor az ösztrogén és a progeszteron hormon egyensúlya borult fel.

A hormonok szerepe
A hormonok - legyen szó a kortizol, a tesztoszteron, a progeszteron, az ösztrogén vagy éppen az adrenalin hormonról - mintegy kémiai hírvivők a szervezetben. A hormonok sok szerv szabályozásában, működésében vesznek részt, ilyen a pajzsmirigy, a petefészek, a mellékvese, az agy, a here és a hasnyálmirigy. Zavartalan működésük kulcsa a hormonok egyensúlyának fenntartása.

Amikor az egyensúly megbomlik
Mi történik a szervezetben, ha a hormonok nem működnek kiegyensúlyozottan? Többféle lelki és testi tünet alakulhat ki. Ilyen lehet az álmatlanság, a hajhullás, a fáradtság, a menstruációs zavarok és a hangulatingadozások.

Hormonokra ható adaptogén gyógynövények
Az adaptogén gyógynövények nemcsak a stressztől óvják meg a szervezetet, hanem a stressz okozta negatív tünetektől és hatásoktól is. Az egyik ilyen gyógynövény az ashwagandha nevű gyógynövény, amely hormonszint-kiegyensúlyozó hatással is bír. Segíthet a szexuális vágy javításában és a szexuális diszfunkció kezelésében.

Egy másik adaptogén gyógynövény a szent bazsalikom, amely szintén csökkenti a stresszhormon szintjét, illetve segít a hormonok egyensúlyának fenntartásában. Emellett a környezetszennyező anyagok ellen is védelmet nyújthat.

Illóolajok és hormonok
Az egyik legjobb illóolaj a muskotályzsálya illóolaja, amely segít az ösztrogénszint helyreállításában, csökkenti a kortizolszintet és még a pajzsmirigyhormon szintjére is hatással van.

A muskátliillóolaj csökkenti az egyik kellemetlen menopauzális tünetet, a hőhullámot, és segíti, hogy a szervezetben több ösztrogén termelődjön.

A hormonok folyamatosan ingadoznak, változnak, gondoljunk csak a terhességre vagy a menopauzára. Azonban a hormonokra hatással lehetnek a környezeti szennyező anyagok, de még a stressz is.
Vitaminok és hormonok
A D-vitaminnak fontos szerepe van a hormonszabályozásban. Például elősegíti a tesztoszterontermelést, de az ösztrogén hormon termelésére is hatással van. A D3-vitamin a K2-vitaminnal, a magnéziummal és a kalciummal egyetemben elősegíti a csontsejtek termelődését

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Pünkösd 2020
  2020-05-31 07:37:31, vasárnap
 
  A keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását ünnepli e napon.



" A szél ott fúj, ahol akar, hallod a hangját, de nem tudod honnan jön és hová megy.
Így van ez mindenkivel, aki lélekből született ."(Jn.3,8)





 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 329 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 361
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 14315
  • e Év: 190190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.