Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 152 
Mindenszentek-Halottak napja
  2010-10-31 11:47:30, vasárnap
 
 



A Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe. A katolikus egyház november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja.

Az ünnep, és az azt követő halottak napja - egyházi jellegén túl- fokozatosan általános népi megemlékezéssé is vált. Ilyenkor mindenki kilátogat a temetőbe, meglátogatja elhunyt hozzátartozóit. Megtelnek a sírok őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás jelképes virágaival. Az emberek gyertyát gyújtanak, és elveszített szeretteikre emlékeznek .


MINDENSZENTEK
A hajdani rómaiak őseiket és hőseiket istenként és félistenként tisztelték. Szobrot emeltek, szentélyt állítottak számukra.
Marcus Agrippa Kr.e. 27-ben építtetett egy hatalmas templomot, amit Pantheonnak neveztek el. Itt az összes isten tiszteletére mutatták be a papok az áldozatot.

A Pantheont aztán Rómában 610 (egyes források szerint 609) május 13-án keresztény templommá alakították. Ez adott alkalmat az ünnep bevezetésére: hiszen ezen a napon IV. Bonifác pápa a templomot az összes vértanú tiszteletére szentelte.

A 4. századból is maradtak fent adatok Mindenszentek ünnepéről. Szent Efrém szíriai egyházatya és Aranyszájú Szent János például már tudott az ünnepről, melyet május 13-án, illetve pünkösd utáni első vasárnap ültek meg. / E vasárnap neve a görög egyházban ma is Szentek Vasárnapja. /

Az ünnep történetében újabb lépést jelentett III. Gergely pápa (731-745), aki a Szent Péter Bazilika egyik mellék-kápolnáját nemcsak minden vértanúnak, hanem "minden tökéletes igaznak" a tiszteletére szentelte.

Az ünnep még a VIII. században május 13-ról november 1-jére tevődött át, valószínűleg azért, hogy ezzel a kelták régi népi újesztendejét megszenteljék.
/A kelták november első napjaiban emlékezetek az elhunytakra különböző halotti áldozatok bemutatásával. Náluk már a VIII. században is közünnep volt november első napja - ami az év kezdetét is jelentette./

835-ben Jámbor Lajos császár IV. Gergely engedélyével hivatalosan elismerte az új ünnepet, és attól kezdve a Mindenszentek az egész kereszténység ünnepe lett.


HALOTTAK NAPJA

Halottak napját november 2-án 998 óta tartja meg az egyház. Ez az ünnep összefügg azzal a századvégi szorongásos hangulattal, mely 1000-re a világvégét várta. Ilyen elképzelések mellett igyekeztek a halottakkal "jóban lenni", az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. A sírokon gyertyát gyújtottak, hogy "szegény, fázós lelkek annak fényénél melengethessék magukat".

A november 2-i halottak napja konkrétan Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048,) ered. Ő ezt az emléknapot a Cluny anyaegyház alá tartozó minden bencés házban bevezette. Ez a rendelete (998) mindmáig fennmaradt. Hamarosan pedig a bencés renden kívül is megünnepelték, a 14. századtól Róma is átvette.

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. Ehhez a szokáshoz azonban több népi hiedelem is kapcsolódik. Némelyik szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

Magyar területeken szokás volt ilyenkor a sírok megtisztítása, rendbe hozása is. Ilyenkor fel is díszítik a sírokat. Virágokat, manapság pedig koszorúkat visznek az elhunytak tiszteletére.

A nép ajkán ennek a szokásnak is megvan a magyarázata: azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A néphit szerint ilyenkor ugyanis hazalátogatnak a halottak. Ezért sokfelé szokás volt, hogy számukra megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. A bukovinai magyarok körében pedig még a temetőbe is vittek ennivalót.

Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, az otthon gyújt gyertyát.


 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Diós sütőtöktorta
  2010-10-31 11:36:48, vasárnap
 
 


Diós sütőtöktorta

Hozzávalók:
80 dkg sütőtök, (vagy 50 dkg sonkatök), 15 dkg daráltdió, 50 dkg finomliszt, 1 tasak sütőpor, 2 dl napraforgóolaj + 1 kávéskanál a sütőforma kikenéséhez, 3 tojás, 30-35 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliacukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, porcukor a szóráshoz.

A tököt megmossuk, lehámozzuk, kettévágjuk, a belsejét kanállal kikaparjuk. További apróbb darabokra szeleteljük, hogy könnyebben tudjuk lereszelni a reszelő kisebb lyukú részével.

A diót ledaráljuk, a lisztet és a sütőport összeszitáljuk, hozzákeverjük a diót.

A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a vaníliacukorral és 1 csipet sóval. Apránként beledolgozzuk az olajat, (morzsalékos masszát kapunk, nem baj), aztán hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat. Beleforgatjuk, a sütőtököt 8-10 percig állni hagyjuk, hogy a tök levet eresszen.

Közben felverjük a 3 tojás fehérjét 1 csipetnyi sóval. Apránként a ,,folyékony" tökmasszához keverjük a lisztet, amiben már a sütőpor és dió is benne van. Majd óvatosan összedolgozzuk a tojáshabbal. Az olajjal kikent tortaformába öntjük és elsimítjuk a tetejét. De megsüthetjük tepsiben is, csak akkor nem tortaformánk lesz, hanem tálalás előtt felkockázzuk. Hagyjuk kihűlni, mielőtt fogyasztanánk, a tetejét megszórjuk egy kevés porcukorral. Ha gazdagabban szeretnénk fogyasztani, habbá vert tejszint teszünk a tetejére, amit darált dióval meghintünk.

Olaj helyett készíthetjük margarinnal, dió helyett mogyoróval is. Tűpróbáig lassan süssük, mert nehezen sül át a híg massza!

Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Gesztenyés - Málnás piskóta
  2010-10-31 11:33:43, vasárnap
 
 


Gesztenyés - Málnás piskóta

A tervem az volt, hogy gesztenyés piskótát készítek, de menet közben kevésnek és száraznak láttam a gesztenyemasszát. Így jött a mentőötlet: málnát a krémbe! Elővettem hát a mélyhűtőben pihenő málnámat, s a végeredményben nem csalódtam. Legközelebb is ezt az íz kombinációt alkalmazom!

Hozzávalók:
8 tojás
8 ek. porcukor
2 cs. vaníliacukor
8 ek. liszt
1 zacskó sütőpor

Krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
5-8 dkg margarin
5 dkg porcukor
15 dkg málna

A tojás sárgáját válasszuk szét a fehérjétől. A fehérjét verjük habosra, s mikor már kemény tegyük hozzá apránként a porcukrot. Majd adjuk hozzá először a tojás sárgáját, aztán a lisztet, sütőport és a vaníliacukrot.

Vajazzuk ki a tepsinket vagy használjunk sütőpapírt (talán ez utóbbi praktikusabb, mert könnyebb kifordítani a kész tésztát a végén a tepsiből).

Tegyük a masszát a tepsibe és közepes hőfokon süssük, ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a tészta összeeshet. A sütési idő vége felé, egyszer azonban nem árt egy ,,villapróba", hogy megtudjuk a belső része is megsült-e.

A tepsiből kivett tésztát kicsit hagyjuk hűlni, majd keresztben vágjuk két egyenlő részre. Az egyik felét kenjük meg az elkészült gesztenyés-málnás masszával, majd helyezzük rá a tetejét.

A megmaradt krémből kenjünk a sütemény tetejére, így szép színes végeredményt kapunk. A tetejét pedig szórjuk meg darált dióval.

Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld

 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Kekszes őzgerinc
  2010-10-31 11:29:55, vasárnap
 
 



Kekszes őzgerinc

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 2 dl víz, 25 dkg porcukor, 5 dkg keserű kakaópor, 25 dkg sütő margarin 0,5 dl rum.

1. A háztartási keksz felét ledaráljuk a húsdarálón, másik felét kisebb darabokra törjük.

2. A vizet beleöntjük egy lábosba, beletesszük a porcukrot, a kakaóport és a margarint, 6-7 percig együtt főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a rumot és a kétféle állagú kekszet.

3. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.

4. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla és a keksztekercset ujjnyi vastagon felszeleteljük.

A kép alapján látható, hogy nem őzgerincbe van téve, hanem tortaformába. Így is mutatós.

A kekszmasszát ízesíthetjük narancs- vagy citromreszelékkel, mazsolával, durvára vágott mandulával, mogyoróval, illetve dióval. Ha gyerekek is esznek belőle, célszerű a rum helyett főzött feketekávéval ízesíteni.

Forrás: szépzöld
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Epres rolád
  2010-10-31 11:25:54, vasárnap
 
 





Epres rolád

Süssünk egy 8 tojásos sima piskótát. Én ebben az esetben 8 kanál liszt helyett csak 5 kanállal vettem és 3 kanál darált diót tettem bele. Normális tepsibe raktam, vagyis nem a gáz-tepsibe.

Mikor kisült, konyharuhára borítottam és lazán feltekertem. Hagytam kihűlni, közben megtisztítottam a földiepret, de szerintem ezt el lehet készíteni mindenféle gyümölccsel, attól függ, milyen gyümölcs érik, milyen van odahaza. Az epret apróbb darabokra felszeleteltem, kivéve, amit díszítésre használtam, mert azt csak félbe vágtam. Körülbelül 50 dkg gyümölcsre lesz szükség a díszítéssel együtt.

Majd 500 ml tejszínt felvertem habbá (elég bőven lesz belőle). A tésztát kitekertem a konyharuhából, a hab egy részét a tészta belsejében szétkentem, belenyomkodtam az előre feldarabolt gyümölcsdarabkákat, majd még egy keveset kentem rá, aztán a tészta két végét összehajtottam. A maradék tejszínhabot a tetejére kentem, elsimítottam, majd villával cirádáztam. A tetejét félbevágott földieperrel díszítettem. Hűtőbe rakva több napig eláll, nem kell tartani attól, hogy a tejszínhab összeseik.

Használhatunk kevesebb tejszínhabot, vagyis a tetejére nem teszünk belőle, azt csak porcukorral meghintjük. Így a tetejét nem kell díszíteni földieperrel és kevesebb eperre lesz szükség. Mind a két variáció nagyon finom, és mutatós.

Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Meggyes torta
  2010-10-31 11:12:37, vasárnap
 
 


Meggyes torta

Kerek tortaformában készítettem a lapokat.

Tartottam attól, hogy 9 tojásból készült piskóta nem fér el egy tortaformában, ezért úgy oldottam, hogy először sütök egy 6 tojásos kakaós piskótát, majd utána egy 3 tojásos piskótát. Miután a tésztát kisütöttem, vártam, hogy kihűljön, a 6 tojásból készültet keresztben kettévágtam. Így lett három lap.

A kém készítése
1 ráma margarint habosra kevertem 20 dkg porcukorral és 3 evőkanál kakaóporral. Majd készítettem egy pépet, amelyhez vettem 3 csapott evőkanál lisztet, 3 evőkanál cukrot és 3 dl tejet.

Ezeket sűrűre főztem, mikor félig kihűlt, összekevertem a kikevert krémmel és jól összedolgoztam. Kis időre a hűtőbe tettem, kissé lehűtöttem, majd a három lap közzé egyenletesen elkentem úgy, hogy a tetejére, és az oldalára is jusson. Villával megcirádáztam a tetejét és meggyszemekkel díszítettem.


Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Gyöngyszem / sütemény/
  2010-10-31 11:06:54, vasárnap
 
 


Gyöngyszem

Sütünk egy 8 tojásos piskótát. Mikor a tűpróba is megvolt, úgy látjuk, hogy megsült a tésztánk, kiborítjuk a tepsiből egy deszkára.

Majd még melegen, egy közepes vastagságú nyújtófára, vagy egy kisebb átmérőjű műanyag flakonra rátekerjük a kisült piskótát és úgy hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük hozzá a krémet. Ledarálunk 30 dkg diót, amit lábasba rakunk, teszünk hozzá 15-20 dkg cukrot, porcukrot és annyi tejet, hogy a massza jól összeálljon. Ezt együtt sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzhelyről. Amikor félig kihűlt, keverünk hozzá 20-25 dkg margarint, amit jó habosra elkeverünk. Kevés ideig betesszük a hűtőbe, hogy a továbbiakban jobban boldoguljunk vele.

Amikor a tészta kihűlt, a krém is jól kenhető, a tésztát óvatosan kitekerjük, és a belsejét mindenütt megkenjük a rém egyik felével.
Majd a banánt megtisztítjuk a héjától, a két szélét levágjuk (kb 3 db banánra lesz szükség), hosszában a megkent tészta közepébe fektetjük. Ezután a tésztát banánostól összetekerjük. A maradék krémet a tészta külsején egyenletesen elkenjük. Villa hegyével a felületét hullámosan megcirádázzuk, díszítésként egy kis darált diót szórhatunk a tetejére.

Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Üdítő szelet
  2010-10-31 11:03:08, vasárnap
 
 


Üdítő szelet

6 tojást 6 evőkanál cukorral kikeverünk. Hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, 1 csomag sütőport, 2 evőkanál kakaót és 1 dl olajat. Sütőpapírral kibélelt vagy vajazott tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőbe sütjük.

Ha kihűlt a tészta, a túrókrémet kenjük a tetejére.

Krém:
25 dkg túró
25 dkg cukor
25 dkg margarin

A margarint a cukorral kikeverjük, majd az áttört túrót is hozzáadjuk, alaposan kikeverjük, és a tésztára kenjük.

A tetején lévő ,,máz":
7 dl narancsos üdítőital (szénsavas)
2 csomag vaníliás puding
2 evőkanál cukor

5 dl üdítőitalt felforralunk. 2 dl üdítőt elkeverjük a 2 csomag pudingporral, a cukorral, és a forró üdítőhöz öntjük, majd felforraljuk az egészet. Kevergetve hűtjük addig, amíg annyira ki nem hűl, hogy a krém tetejére lehet kenni.

Jó étvágyat!
Forrás: szépzöld
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Fekete-erdei muffin
  2010-10-31 11:00:08, vasárnap
 
 


Fekete-erdei muffin
Hozzávalók:
3 egész tojás, 1 csésze (250 g) puha vaj, 1 csésze (20 dg) kristálycukor, ½ csésze (125 ml) tej, 1 ½ csésze (190 g) sütőporral elkevert liszt, ¼ csésze (30 g) kakaópor.

Tetejére:
1 csésze (100g) tejszín, ¼ csésze (50 g) reszelt csokoládé, a tetejére cseresznye.


Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 160-180 C-fokra. A muffin-sütő mélyedéseibe tegyünk papírkosárkákat. Egy tálban kissé verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a vajat és a cukrot, aztán keverjük habosra.
Tegyük bele a tejet, a lisztet és a kakaóport, majd elektromos habverővel keverjük keményre.
Osszuk el a keveréket egyenlően a papírzsákokba. Süssük 15-20 percig, ez alatt megemelkednek és megszilárdulnak. Hagyjuk néhány percig hűlni, aztán tegyük egy tálcára. A díszítéssel várjunk, amíg teljesen kihűl a sütemény.


Díszítés:
A tejszínt verjük habbá, tegyünk belőle egy-egy adagot minden muffin tetejére, hintsük meg reszelt csokoládéval. És díszítsük egy-egy szem cseresznyével.
Én ezt az adagot megduplázva sütöttem, mert úgy gondoltam kevés lesz egy adag. A tetejére pedig elfelejtettem rászórni a reszelt csokoládét, de önök ne felejtkezzenek meg róla.
Jó étvágyat!

Forrás: szépzöld
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Csirkeszárnyak szószban
  2010-10-26 10:21:43, kedd
 
 


Csirkeszárnyak fűszeres szószban

Hozzávalók 4 személyre:

16 db csirke szárny
4 ek napraforgó olaj
4 ek szója szósz
4 ek méz
só és bors
fahéj
gyömbér
kurkuma
1 citrom héja reszelve
kis gyümölcslé
2 gerezd fokhagyma összeaprítva

Szószhoz:
125 ml natúr joghurt
napraforgó olaj
bors
2 ek szójaszósz
koriander


Helyezzük a csirke szárnyakat egy nagyobb kerámia edénybe. Tegyük az olajat, a szója szószt gyömbért, fokhagymát, a citrom héját, a gyümölcslevet , a fahéjat, mézet és a kurkumát egy edénybe és egyenletesen keverjük össze a hozzávalókat.

Kanalazzuk a keveréket a csirke szárnyakra és forgassuk benne addig, míg minden oldala ,,megfürdött" az ízletes keverékben. Aztán pedig tegyük a hűtőbe, s hagyjuk ott nyolc órán át.
Ezután melegíthetjük a sütőt és süssük benne aranysárgára a szárnyakat.

Készítsük el a szószt úgy, hogy a hozzávalókat keverjük simává. Végül a ropogósra sült csirke szárnyakat mártsuk bele a szószba és fogyasszuk egészséggel!

Forrás: szépzöld
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 152 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 226
  • e Hét: 1189
  • e Hónap: 14180
  • e Év: 190055
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.